Azerbaycan turu yapmak için ister benim gibi bağımsız seyahat edebilir, ister Azerbaycan turları düzenleyen turizm acentalarıyla gezebilirsiniz. Başkent Bakü olmayan bir Azerbaycan turu çok eksik kalır ama sadece Bakü ile yetinmeyip diğer Azerbaycan şehirleri ve kasabalarındaki gezilecek yerleri de öneririm. Bu yazımda ülkede gezdiğim kentlerden Şirvan, Gence ve Şeki gezi notlarım, tarihi ve turistik yerler ve bilgiler var.

 

Azerbaycan turları
Azerbaycan turu

 

Azerbaycan Turu

Azerbaycan turu yaparken modern ulaşım araçlarının yanı sıra Sovyet döneminden kalma eski minibüs ve otobüslere de çok bindim. Önce Bakü olmak üzere Azerbaycan şehirlerini 1 ay süren Gürcistan Azerbaycan Ermenistan seyahatim sırasında gezdim.

 

Azerbaycan ulaşım
Azerbaycan’da ulaşım

 

Şeki

Şeki (Azerice: Şəki), Azerbaycan’ın kuzeyinde, başkent Bakü’nün 325 km kuzeybatısında Büyük Kafkas Sıradağları eteğinde yer alan ve Şeki Rayonu’nun merkezi olan şehir. Azerbaycan’ın en eski şehirlerinden ve önemli turistik bölgelerinden birisi. Kiş Çayı’nın kıyısındaki eski şehri 1772’de sel suları yıktıktan sonra kent halkı şimdiki alana yerleşti.

 

Türk Azeri
Azeri teyze

 

Azerbaycan’a giden yabancıların çok azı başkent Bakü dışındaki şehirleri ziyaret ediyor, ama başkent dışına da çıkan bir Azerbaycan turu veya gezisi yapanlar için Şeki en turistik şehir. Şeki İslami mimarisi, doğa yürüyüşü için ormanlık tepeleri, çayhaneleri (çay xana) ve dostane insanlarıyla görülmeye değer. 63.000 nüfuslu bir şehir. Bakü’den Şeki’ye otobüs 6 saat, minibüs (Marshrutka) 5 saat sürüyor, ikisinin de bilet fiyatı 6 manat (17 lira).

 

Şeki Azerbaycan
Azerbaycan Şeki

 

Şeki’de beni uluslararası konukseverlik ağı HospitalityClub üyesi Faruk evinde misafir etti. Türkiye Türkçesini mükemmele yakın konuşan Faruk, Bakü’de coğrafya öğretmenliği okuyor.

 

Azerbaycan turları
Azerbaycan turu

 

Tar
Müzik aleti tar

 

82 yaşındaki tar ustası ve tamircisi amcanın küçücük dükkanı tarih kokuyor. Beni kırmayıp biraz tar çaldı.

 

 

Kervansaray

Kervansaray Şeki hanları tarafından İpek Yolu üzerinde, Çin yolundaki kervanlar için yaptırıldı. Transkafkasya bölgesinin en büyük kervansarayı bugün bir otel ve lokanta. M.F. Akhundov Caddesi, 185 numara.

 

Azerbaycan turları
Azerbaycan turu

 

Cuma Cami

1745-1750 yıllarında inşa edilen Juma Mescid 40 metre yüksekliğinde bir minareye ve güzel geometrik süslemelere sahip.

 

Azerbaycan sanat
Azeri cam işleme sanatı

 

Han Sarayı

Şehrin Şeki Hanlığı olarak bağımsız olduğu dönemde Hüseyin Han tarafından yaptırılan saray, bahçeler ve surlar, Şeki Hanlarının yazlık sarayı idi. Yakınında eski bir kilise içinde basit bir müze var.

 

 

 

Şeki saray
Şeki Han Sarayı

 

Geleneksel Azeri kıyafetleri.

 

Azeri gelenekleri
Geleneksel Azeri giysileri

Sheki Han Sarayı, Kervansaray ve bir kaç küçük müzesiyle bir Azerbaycan turu sırasında görülmeye değer. Tarihi ve sakin bir gezi noktası.

 

Şeki Azerbaycan
Azerbaycan Şeki

 

Gezilecek yerler bitince akşam evinde kaldığım arkadaşıma bir bara gidelim dedim, yokmuş. Eğlenmek için beni her akşam 2-3 düğüne götürdü. Kapıda soruyor “İstanbul’dan misafirim var, girebilir miyiz?” diye. Girmek ne kelime, hemen buyur ediliyoruz, önümüze kebaplar, şaşlık, votka, meyve ikramları konuluyor. “Xoş gelmisiniz, biz qardaşıq” diyorlar.

 

Azerbaycan düğünleri
Azerbaycan’da düğün

 

Şeki kentinde bir çok düğüne gittim. Geleneksel Azeri düğünleri ilginç. Muhafazakar toplumsal yaşam nedeniyle kadınlar ve erkekler düğün salonunun iki tarafında ayrı oturuyorlar, oynamaya ayrı kalkıyorlar. Ama başörtülü kadın görmedim, ve hemen herkes votka içiyor.

 

Azerbaycan evlilik
Azerbaycan’da evlenmek

 

Ülkeyle ilgili genel bilgiler: Azerbaycan Gezi Rehberi

 

Şirvan – Ali Bayramlı

Şirvan 1938 – 1954 yılları arasında kasaba iken, 28 Temmuz 1954 yılında şehir statüsü aldı. Nüfusu 73.700 kişi olan küçük şehre, Hacıqehremanlı ve Bayramlı kasabaları bağlı. Şirvan nüfusunun %98,5’i Azeriler, çok küçük bir kısmı ise Ruslar, Ukraynalılar, Tatarlar ve Türklerden oluşuyor.

 

Şirvan Azerbaycan turu
Şirvan

 

Azerbaycan’da Şirvan ışık adası, nur şehri kabul ediliyor. Şirvan kentinin çevresindeki arkeolojik buluntular, yaşamın ilk çağlara kadar eskiden başlamış olduğunu gösteriyor. Şirvan’ın adı 1938 yılından önce Zubovka’ydı. 1938’de Ali bayramlı adı verilen kasaba 25 Nisan 2008 tarihinde Şirvan oldu.

 

Azerbaycan turu
Azerbaycan gezi turu

 

Şirvan Sovyetler zamanında kurulmuş bir petrol ve endüstri kenti, daha doğrusu kasabası. Ben hiç turistik yeri olmayan, çok az gidilen kasabaları sevdiğim için kaldım. Aşağıda Azerice bir ev ilanı görüyorsunuz.

 

Azerice dili
Azerice ilan

 

Oradan bir otobüse bindim ki ne otobüs. Adamlar arka beşlinin yerine evden koca bir kanepe getirip koymuşlar, 3 kişilikten bile büyük. 4 kisilik bir aile, ben ve bir adam bu kanepede yolculuk ettik. Kanepenin kenarları camlara kadar upuzun; nasıl içeri sokmuşlar, nasıl oraya yerleştirmişler sorularının yanıtlarını yol boyunca bulamadım.

 

Azeri
Azeriler seyahatte

 

Gence

Azerbaycan’ın ikinci büyük şehri Gence (Azerice: Gəncə), 1804 ile 1918 yılları arasında Yelizavetpol, 1918 -1935 yıllarında Gence, 1935 yılında Kirovabad adını aldıktan sonra 1989’da yeniden Gence oldu. Bağlı olduğu yerlerle birlikte nüfusu 1.054.962 kişi.

 

azerbaycan cami
Gence, Azerbaycan’da cami

 

Gence’deki ucuz otele girdiğimde resepsiyondaki iki adam piyade olup olmadığımı sordular, asker olmadığımı söyledim. Yine “piyade” dediler bir çok kez. Bir süre sonra çözdük ki Azerice’de piyade yaya demekmiş, yayan mı geziyorsun diye soruyorlar.

 

Gence şehir
Gence, Azerbaycan turu

 

Şehir Gence Çayı, Kür Nehri’nin güneyinde tarım yönünden zengin bir bölgede yer alıyor. Gence uzun süre Azerbaycan’ın ana sanayi merkezlerinden biri oldu.

 

Gence Devlet Üniversitesi, Azerbaycan Devlet Tarım Üniversitesi, Azerbaycan Teknoloji Üniversitesi, aşağıdaki Milli Bilimler Akademisi gibi yüksek öğretim kurumları, AZVAPA Programlama ve Eğitim Merkezi, Gence Özel Türk Lisesi bu şehirde bulunan kurumlar arasında.

 

gence üniversite
Gence Milli Bilimler Akademisi

 

1578-1590 Osmanlı-İran Savaşı sırasında 1578’de Osmanlıların eline geçen Gence, 3 Temmuz 1606’da Şah I. Abbas tarafından geri alındı. 1804 yılında Rusya İmparatorluğu tarafından işgal edilip, 1826-1828 yılları arasında Rusya’nın elinden alındıysa da 1828 yılında kesin olarak Rusya İmparatorluğu topraklarına ilhak edildi. 1991 yılında Sovyetler Birliği’nin dağılması ve Azerbaycan’ın bağımsızlığını kazanmasıyla ülkenin ikinci büyük şehri olan Gence şehrinin adının kökeni Azerice “geniş” veya “geniş yer” anlamına gelen sözcükten geliyor.

 

Azerbaycan
Azerbaycan Gence

 

Gence bölgesi Gence’nin batı yarısını ve Kuşkara, Sevinj ve Yeni Gence köylerini içeriyor. Doğu-güneydoğu yarısı Köygöl Rayonu’nda yer alıyor. Kuzey-kuzey doğusu ise Samukh Rayonu’na ait.

 

Gence’de gezilecek yerler arasında Bayrak Meydanı, Hemse Mimarlık Kompleksi, Haydar Aliyev Meydanı, Haydar Aliyev Parkı, Kale, Etnografya Kompleksi, Modern Sanat Müzesi, Çocuk Yaratıcılık Merkezi, Şah Abbas Kervansarayı, Cavad Han Medresesi, Çukur Hamam, Han Bağı Kültür Parkı, Azerbaycan Cumhuriyeti Gence Teşkilatı binası, Nizami Medresesi, Şah Abbas Camii (Mescidi), İmamzade Kompleksi sayılabilir.

 

Şah Abbas Azerbaycan turu
Şah Abbas Camii

 

Gence’de şehir içi minibüse bindim, amcalar teyzeler bana subay dediler. “Değilim” dedim, öğretim görevlisi, teacher, muallim, öğretmen, lecturer, instructor, ne varsa söyledim ama hala “subay” dediler. Epey uğraştıktan sonra anladım, subay Azerice’de bekar demekmiş, tamam dedim doğru, bekarım.

 

Kafkasya gezimin devamı: Ermenistan Gezi Notları

35 YORUMLAR

  1. İzniniz olursa Gence’de gezilecek yerler listesine bir katkı da ben yapmak istiyorum; Azerbaycan’ın milli şairi Genceli Nizami’nin muhteşem türbesi. Çiçek ve güllerle çevrili müze ve anıt mezar bence görülmeye değer.

  2. Bir yazı daha patlatıverin anlamında söylemiştim Alper bey. Yoksa yıllardır herkesin diline dolanmış şeyleri duymayı beklemiyorum zaten sizden, ben de bu tarafsız düşüncelerinizi çok merak ediyorum. Bize anlatılan şeylerin dışında bir de orayı gidip görmüş birinin ağzından duymanın vakti geldi de geçiyor. 🙂

  3. Merhabalar, size mesaj olarak ulaştım fakat burdan daha hızlı cevap verdiğinizi söylemişsiniz. ben azerbaycana gitmek istiyorum bana ne kadara mal olur ve orda gerekirse iş bulup uzun vadede calışabılırmıyım şartları nelerdir umarım beni bilgilendirirsiniz

    • Merhaba. Azerbaycan’a gitmek için bu sıralarda Bakü’ye tek yön uçak bileti 350 lira, gidiş dönüş uçak bileti 600 liraya bulabilirsiniz. İstanbul’dan Bakü’ye direkt otobüsler var ama çok uzun süren bir yol. İş durumunu bilmiyorum, ben gazmeye gittim. Belki orada yaşayan Türklerden görüp yardımcı olan çıkar.

  4. Selamlar. Siz azerbaycana gelseZ quba qebele oguz ismayilli. sehirlerine gelin Gorun burda ne manzaralar vardir. Otobuslere gelince biz rayon diyoruk siz köy sozliyorsuz. Bazi koylerde otobusler eskidir size quba ismayilli qebeleni oneriyorum.

  5. hocam piyade kelimesi anlamı yaya demek doğru bizim silahlı kuvvetlerde piyade birliği vardır.ama bence bu kelimenin kökeni biz Osmanlı Türklerine ait olmalı

  6. Merhaba Alper Bey, gittiğiniz iki ülke olan Azerbaycan ve Bosna-Hersek ile ilgili bir sorum var. İki ülkeyi karşılaştırdığınızda, refah seviyesi Vb. hangi ülke daha gelişmiş? Soruyu sormamın nedeni arkadaşlarımla beraber bu iki ülkeden birinde Üniversite eğitimi almayı planlıyor olmam. İyi günler.

    • Merhaba. Azerbaycan ve Bosna-Hersek Türkler için tanıdık, yakın, yabancılık hissedilmeyecek ülkeler. Üniversite okumak için gidilecekse bence öğrenciler için fiyatlar önemli. Aralarında çok ciddi maliyet farkları olmasa da genel olarak Azerbaycan %10 civarı daha ucuz diyebiliriz. Örneğin ekmek, peynir, yumurta, tavuk, et, marul, soğan, ulaşım, barlar, Azerbaycan’da daha ucuz iken; lokantalar, kafeler, domates, portakal, süt, Bosna-Hersek’te daha ucuz.

  7. Merhabalar Alper bey daha önce Balkan gezimde çok yardımcı oldunuz sayenizde çok rahat gezdim yabancılık çekmeden size bir sorum daha olacak Azerbaycan’a kara yoluyla giriş yapacağım için sanırım kapıda vize uygulaması yok konsolosluktan alırsam diğer ülkelerdeki gibi sıkıcı evrak toplamam gerekecek mi bir de Batum, Tiflis, Gence ve Bakü yu gezmek için 6 gün yeterli olur mu? Şimdiden teşekkürler.

    • Merhaba. Bordo pasaportu olan Türkiye vatandaşları Azerbaycan’a gitmek için Türkiye`de vize almazlarsa, Bakü`de H. Aliyev Uluslararası Hava Limanında, Gence Uluslararası Hava Limanında, Nahçivan Uluslararası Hava Limanında ve Türkiye-Azerbaycan (Dilucu-Sederek) sınır kapısında giriş vizesi ala biliyorlar. Vize başvurusu için doldurulmuş başvuru formu, pasaportun aslı ve kimlik bilgileri olan sayfanın kopyası, 3×4 ölçülerinde 2 adet fotoğraf, ve 10 ABD doları gerekiyor. Ancak önceden almak daha avantajlı, yukarıdaki belgeler gerekiyor ama ücretsiz. Konsolosluğa gitmeden evisa. gov.az/en/ adresinden elektronik vize alabilirsiniz. Bu dört Gürcü ve Azeri kentini gezmek için 8 gün öneririm ama zamanınız kısıtlı ise 6 gün de yeterli olur. Batum 1 Tiflis 2 Gence 1 Bakü 2 gece kalmak en mantıklısı olur bence. Azerbaycan’a sanırım Tiflis’ten otobüs ya da trenle (tavsiye ederim) gideceksiniz, bu durumda sınırda alamazsınız, en kolayı e-vize.

  8. Merhaba, güzel yazınız için teşekkür ederim. 6 günlük bir Azerbaycan gezisi düşünüyorum, iki şehir gezmeyi düşünüyorum, Bakü’nün dışunda Gence’yi mi yoksa Şeki’yi mi görmemi tavsiye edersiniz?

    • Merhaba. Azerbaycan’da sadece 2 kent görmek istiyorsanız Bakü’ye ek olarak ikinci büyük şehir Gence’yi değil Şeki’yi tavsiye ederim. Daha küçük ve yerel bir kasaba, geleneksel yaşamı görmek için güzel. 2 kent yerine 1 kent 1 kasaba görmek daha iyi bence.

  9. MERHABA, Nisanda iki arkadaş AZERBAYCAN a gitmek istiyoruz. Bakü den AZERBAYACAN a ulaşım var mı? Tren- otobüs- uçak gibi ve gidiş kaç saat sürüyor?

  10. Merhaba Alper bey ben de tam Azerbaycan’a gidicektim Gürcistan üzerinden savaş çıktı. burada kimse önermiyor ertele diyorlar, ama mutlaka gezmek istediğim bir ülke. alper bey yurtdışında 180 gün içinde 90 günü asmamak şartı ile vize serbestisi olan bir ülkede 90 günün ardından o yıl içerisinde bir daha giriş olmuyor mu? nette yazmışlar ama hiç birşey anlamadım. ben bu şekilde 1 sene bir ülkede kalmayi planlanmıştim. giriş çıkış yaparak.

    • Merhaba Gökhan Bey. Azerbaycan bence de görülmesi gereken bir ülke. Maalesef savaş çıktı, erteleseniziyi olur gibi görünüyor. 90 günün ardından aynı yıl yine doksan gün kalabilirsiniz ama arada 90 gün geçmesi gerekiyor. Onun için “180 gün içerisinde 90 günü aşmamak” şeklinde koşul. 1 sene kalamıyorsunuz. Bu kuralın geçerli olduğu ülkelerde tabii.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz