Azerbaycan‘ın başkenti ve Kafkasların en büyük kenti Bakü‘nün nüfusu 2 milyonun üzerinde. Şehir Hazar Denizi kıyısında, Abşeron Yarımadası’nın güney ucunda yer alıyor. Bakü (Baku, Bakı) üç bölgeye ayrılabilir; tarihi yerlerin olduğu eski kent yani İçeri Şehir (İçəri Şəhər), Sovyetler döneminde inşa edilen kısım ve modern Bakü. Başkentin merkezini yürüyerek gezebilirsiniz. Metro, minibüs ve otobüsle 0.20 Manata şehir içi ulaşım mümkün. Bakü gezi notları ve gezi rehberi olarak hazırladığım bu yazıda Bakü hava durumu, haritası, konumu, yaşam, gezilecek yerler ve gece hayatı var.

 

Bakü gezi
Bakü gezi notları

 

Bakü Hava Durumu ve İklimi

Bakü (Bakı, Baky, Baku) hava durumu yazları sıcak ve nemli, kışları soğuk, yağışlı ve rüzgarlı seyrediyor. Hazar Denizi nedeniyle mevsimler arası sıcaklık farklılıkları aynı enlemdeki birçok karadan daha az. Örneğin Temmuz ve Ağustos aylarında hava sıcaklıkları 22 ve 32 derece arasında, Ocak ve Şubatta ise 2 ile 7 derece arasında seyrediyor. Bakü hava durumu hakkında ilginç bir bilgi, yıllık ortalama sıcaklık 14.2 derece olup bunun tüm dünya karalarının ortalama sıcaklığına eşit olması.

 

Bakü şehri
Azerbaycan başkenti

 

Bakü Haritası ve Konumu

Bakü şehri Güney Kafkaslar bölgesinde, Azerbaycan’ın doğusunda, Hazar Denizi’nin batı kıyısında yer alıyor. Azerbaycan başkenti rüzgarların şehri (küləklər şəhəri) olarak da biliniyor.

 

Bakü haritası
Bakü haritası ve planı

 

Bakü’ye Ne Zaman Gidilir?

Bakü’ye hangi mevsimde veya ayda gidilir diye merak edenler için en iyi zaman Nisan, Mayıs, Haziran ve Eylül diyebilirim. Temmuz ve Ağustos epey sıcak. En az yağış Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül ve Ekimde olur. En soğuk ay Ocak. En çok yağmur Kasımda, en az Temmuzda yağar.

 

Azerbaycan başkenti
Bakü, turistik yerler, gezilecek noktalar.

 

Tiflis Bakü Treni

Azerbaycan ve başkenti Bakü’ye nasıl gidildiğini Azerbaycan Gezi Rehberi adlı yazımda anlattım. Burada kendi yolculuğumdan bahsedeyim. Ben Bakü’ye 1 ay süren Gürcistan Azerbaycan Ermenistan gezim sırasında Gürcistan’ın başkenti Tiflis’ten yataklı trenle gittim. Trenin benim tercih ettiğim dört yataklı kopartımanındaki ikinci sınıf ücreti 25 Manat (65TL). İki yataklı birinci sınıf ücreti bunun iki katı. Azerbaycan para birimi Manat (AZN) olup, 1 Manat = 2.6 TL, yani yaklaşık 1 Avro ediyor. Yataklı tren 16 saat sürüyor, sınırda saatlerce bekleniyor. Aşağıda trendeki ücretsiz semaveri görüyorsunuz.

 

trendeki semaver
Trende semaver

 

Trenle Bakü Seyahati

Tiflis-Bakü trenini sınırda Gürcü polisi 3 saat bekletti. Durulamayacak kadar sıcak kompartımanlardan dışarı kaçtık, yüzlerce kişi etlerimize vurarak ve zıplayarak sivrisineklerden kurtulmaya çalıştık, ama nafile, hepimiz kolay yem olduk ve delik deşik halde kaşındık. Aşırı sıcağı göze alıp koşarak vagona girdim, sivrisinek kovucu kremimi aldım, kendim ve çevremdeki bir çok kişi onunla kurtulduk.

 

tiflis bakü tren
Tiflis Bakü treni

 

Aşağıdaki 8o yaşında kompartıman arkadaşım defalarca bana elle ameliyat işareti yapınca Bakü’ye ameliyata gittiğini sandım. Fakat sonra İngilizce bilen yukarıdaki Gürcü çiftin çevirisiyle öğrendim ki amca cerrah imiş! İkinci Dünya Savaşı’nda babası savaştayken kız kardeşlerini ve annesini hırsızlık yaparak geçindirmiş, sonra iyi çocuk olmaya karar verip tıp okumuş ve cerrah olmuş, uzun yıllar hastane müdürlüğü yapmış.

 

Bakü seyahat
Bakü yolculuğu

 

Bakü Gezi Notları ve Bakü’de Yaşam

Bakü şehir merkezinde, döküntü ama pahalıca otelime yerleşip kenti keşfe çıktığımda Türklerin, Türk lokantalarının ve şirketlerinin çokluğu beni şaşırttı. İngilizce mi yoksa Türkçe mi konuşayım derken kısa sürede Türkçe konuşmam gerektiğini anladım. Azeriler bana çok yakın ve sıcak davrandılar, yardım ettiler. Bir Türk Azerbaycan’da başka bir ülkede değilmiş gibi hissediyor adeta.

 

aliyev azerbaycan
Haydar Aliyev, Azerbaycan.

 

Mezhepleri ve uzunca Sovyet dönemi nedeniyle din etkisi oldukça az, ezan sesi duyulmuyor, başı kapalı kadın yok, cami sayısı çok az. Öte yandan sosyal yaşamda kadın erkek ayrılığı Türkiye’ye benziyor. Hiç bir kentte ve kasabada şort giyene rastlamadım, burada tuhafmış, hatta bir kez lokantada sohbet ettiğim adamlar “biz burada şort giymeyiz” dediler, ki şortum bileklerime kadar. Fakat 35 derece sıcakta gündüzleri hep şort giydim.

 

Azerbaycan yaşam
Azerbaycan’da yaşam.

 

Türk pembe dizileri, şarkıcıları burada pek popüler. Kurtlar vadisini duymuştum da, adini bilmediğim bir çok dizi saydılar bana, yeni bölümlerini sordular.

 

Azerice ve Türkçe

Azerice ve Türkçe aynı kökenden gelen, birbirlerine oldukça yakın ve benzer diller. Türkler Azericeyi anlamakta biraz daha fazla zorluk çekerken, Azeriler Türkiye Türkçesini daha rahat anlıyor ve konuşuyorlar.

 

Azerice Türkçe
Azerice ve Türkçe

 

Azerbaycan başkentinde tanıştığım biri, arkadaşlarıma göndereceğim seyahat e-postasını Azericeye çevirdi, ben de her iki dilde gönderdim.

 

“Salam Aleykum,

 

Tiflis-Baku katarı 16 saat vaht apardı. Menim kupemdeki 80 yaşındaki emmi cerrah idi. O, 2. Dünya Muharibesinde anası ve bacısını oqurluk ederek dolandırmış. Gürcüler katarı serhedde 3 saat gözlatdılar. Katar diyararken içi çoh isti olur. Küçədə ise yüzlerce kurban saatlarca ağcaqanadlara yem oldular.

 

Bakıda katardan düşdüyumda Elinin iş yoldaşı meni ofise apardı. 2 ucuz otele bahdım ve merkezde olanı seçdim. 45 Liraya yahşi olmayan bir otel. Her yer Türk yemeyhanase ile dolu idi. Köhne tarihi gözal binaların cohluğu harice Türkiye şeherlerine ohşuyur. Semiçka (tum) çıtlıyırlar, nərd oynuyurlar, mobilni telefonlarından mahnı çalıyırlar.

 

Yahşi olun.

Alper”

 

Mini sözlük:

dayanarkən-dururken

isti-sicak

küçədə-dışarıda

mahnı-şarkı

nərd-tavla

tum (semiçka)-çekirdek

ağcaqanad-sivrisinek

oxşamaq-benzemek

oğurluq-hırsızlık

dolandırmaq-geçindirmek

 

Türkçe Azerice
Türkçe ve Azerice

 

Bir çok Azeri ile sohbet ettim; garson, öğretmen, aşçı, üniversite öğrencisi, müze müdürü. Bazılarına Ermenistan‘a da gideceğimi söyledim. Herkes gitmememi söyledi. Sarayda çalışan, epey sohbet ettiğim ve bana yardımcı olan, cana yakın, yukarıdaki yazıyı çeviren modern üniversite öğrencisi bana Ermenistan’a gidemeyeceğimi, daha sınır kapısında Türk olduğum için beni öldüreceklerini söyledi.

 

Bakü gezi yazısı
Bakü gezisi

 

Bakü’de Gezilecek Yerler

Bakü’de gezilecek yerler arasında en önemlilerini yazdım.

 

İçeri Şehir

Bakü’de gezilecek yerler arasında en önemli ve turistik olanı kuşkusuz Eski Kent yani İçeri Şehir, Azerice yazılışı İçəri Şəhər. Buradaki UNESCO Dünya Mirası olan kaleyi yürüyerek rahatlıkla gezebilirsiniz. Orta Doğu’nun en eski yerleşim yerlerinden biri. Kazılar bu bölgeye insanların Tunç Devrinde yerleşmeye başladıklarını gösteriyor.

 

Bakü gezilecek yerler
Bakü’de gezilecek yerler

Şirvan Şah Sarayı
Orta Çağ tarzı Şirvan Şah Sarayı Bakü’de gezilecek yerler arasında en ünlüsü. Giriş bileti ücreti 2AZN, rehberli tur 6AZN. Şirvanşahlar Sarayı, 15. yüzyılda Şirvanşahlar hanedanının şahı İbrahim Halilullah’ın döneminde yapılmış bir saray. Bakü kentinin İçeri Şeher olarak adlandırılan surlar içerisindeki eski şehir bölümünde bulunuyor. Şirvanşahlar Sarayı, yakın doğunun en görkemli mimari eserlerinden biri olarak kabul ediliyor.
Bakü gezilecek yerler
Bakü’de görülecek yerler
Şirvan Şah Sarayı
Şirvan Şah Sarayı, Bakü.
Kız Kulesi – Kalesi
Kız Kalesi (Qız Qalası) Bakü’de gezilecek yerler arasında en önemlilerden birisi ve kentin sembolü. 7 ila 12. yüzyıllar arasında inşa edildiği; yangın kulesi, savunma kalesi, astronomik gözlem kulesi veya Zerdüşt tapınağı olarak kullanıldığı tahmin ediliyor. Giriş ücreti 2 Manat (AZN).
kız kalesi baku
Kız Kulesi, Bakü.
Kız Kulesi  bugün denizden biraz içeride ama bir zamanlar Hazar Denizi’nin dalgaları kulenin eteklerine kadar ulaşmaktaydı. 27 metre yükseklikteki Kız Kulesi ХII. Yüzyılda Mimar Masud ibn Davut tarafından inşa edildi. Aşağıdaki fotoğrafı kuleden çektim.
Bakü gezi yazısı
Bakü gezi rehberi
Eski bölgeyi gezdikten sonra Abşeron Yarımadası’nda aşağıdaki dört yerle Bakü’de gezilecek yerler turunuza devam edebilirsiniz.
1. Ataşgah Ateş Tapınağı – Qara Qarayev metro istasyonundan 191 numaralı minibüs (marshrutka) veya Azizbeyov metro istasyonundan 184 numaralı otobüsle, şoföre ödeyerek veya bilet gişesinden bilet alarak gidebilirsiniz. Suraxani durağında inip 100 metre yürümeniz gerekiyor. Bilet çocuklar için 0.20 Manat, öğrencilere 0.40 Manat, tam bilet 2 Manat. Fotoğraf çekmek ayrıca 2 Manat. Merkezi secdegahı 1810 yılında tacir Kançanagaran tarafından yaptırılmış.
Bakü turları
Bakü turu
2. Yanar Dagh – Köroğlu metro istasyonundan 17 numaralı otobüse binip son durakta inmelisiniz. Yanar Dağ 1000 yıldır doğalgaz nedeniyle yanıyor. 2 Manat.
yanardağ
Yanar Dağ
3. Qala – Köroğlu metro istasyonundan 101 ve 150 numaralı otobüsler gidiyor. Qala bir açık hava arkeoloji ve etnografya müzesi. Bilet fiyatı 6 Manat.
4. Artem Adası – Köroğlu metro istasyonundan 150 numaralı otobüsle gidiliyor. Azerbaycan’da ilk petrol burada bulundu. Adada bir deniz feneri ve çayevleri, dükkanlar var.
Bakı Bulvarı
Hazar Denizi kıyısında bulunan bulvar. Milli Park alanının büyüklüğüne göre Paris’te Sen Nehri kıyısındaki parktan sonra Avrupa’da ikinci sırada.
Bakü bulvarı
Bakı Bulvarı
Nizami Caddesi
Bakü kent merkezindeki şık mimarili yürüyüş caddesi.
Baku
Nizami Caddesi
Azerbaycan Ulusal Güzel Sanatlar Müzesi
Azerbaycan Ulusal Güzel Sanatlar Müzesi  Azerbaycan’ın en büyük sanat müzesi ve başkentin en önemli müzelerinden. Şehrin merkezindeki Niyazi Sokağı’nda bulunuyor. Müze 1936 yılında kurulmuş. 1943 yılında ünlü Azeri tiyatro set tasarımcısı ve tiyatro sanatçısı Rüstem Mustafayev’in adını almış. Müze yan yana duran 19. yüzyılda inşa edilmiş iki neoklasik binadan oluşuyor; 1885’de inşa edilmiş De Bur Sarayı ve 1895’de inşa edilmiş Mariinski Kız Lisesi. Müzede Azerbaycan, Batı Avrupa, Rusya ve Doğu sanatının çeşitli dönemlerini kapsayan sanat eserleri sergileniyor ve müzenin koleksiyonunda tablo, çizim, gravür ve heykeller bulunuyor.
Azerbaycan Devlet Filarmonisi
Azerbaycan Cumhuriyeti’nin ulusal filarmoni orkestrası. Magomayev Azerbaycan Devlet Filarmonisi‘nin repertuarında klasik batı müziği ve Azerbaycan müziği eserleri sunuluyor.
Azerbaycan devlet filarmoni
Azerbaycan Filarmoni
Bayrak Meydanı
Azerbaycan ülkesinin birlik ve bütünlüğünün simgesi. Burada bulunan bayrak direğinin yüksekliği 162 metre olup toplam ağırlığı 220 ton. Bayrağın eni 35 metre, uzunluğu 70 metre, toplam alanı 2450 metrekare, ağırlığı ise yaklaşık 350 kilo. Guinness bu Azerbaycan bayrak direğinin dünyada en yüksek bayrak direği olduğunu onayladı.
Azerbaycan bayrağı
Azerbaycan Bayrak Meydanı
Hamam Mehellesi
Başkentinn en eski hamamı İçeri Şehir metro istasyonunun yakınında. Pazartesi ve Cumaları kadınlara, diğer günler erkeklere açık. Hamamın ücreti 10 Manat (AZN). Ayrıca kese 10 Manat, masaj 10 manat, çay 1 Manat.
Müzeler
Azeri Ulusal Kıyafet Müzesi
Taghiyev Tarih Müzesi – Tagiyev Caddesi
Latif Karimov Halı ve Uygulamalı Sanatlar Müzesi- Neftçiler Bulvarı, no:123.
Jafar Jabbarli Evi – S. Gutgashinli Caddesi.

Bakü Gece Hayatı

Bakü gece hayatı ve eğlence yerleri arasında çayhaneler, diskolar, gece kulüpleri ve bazılarında canlı müzik yapılan barlar var. Hafta sonları barlar, kulüpler ve diskolar daha geç saatlere kadar açık. Çayhanelerde (çay xana) demli çay ve Azeri birası içiliyor. Türkiye’deki çay bahçelerine benziyor. Azerbaycan’da yaşam deneyimi için bir çayhaneye gidip çay içerek tavla (nard) oynamak şart.

 

Bakü’deki bazı gece hayatı ve eğlence mekanları.

 

Azza Cafe – I. Safarli Caddesi, Fountains Meydanı.

Hezz Bar – Nazım Hikmet Caddesi, no:27.

Opera Lounge – Nargile kafe, bar, restoran, İzmir Caddesi, no:9.

Cafe Caramel – Alizade Caddesi, no:7.

Caspian Bar – Tiflis Bulvarı, 1025/30.

Finnegan’s Bar – A. Alizadeh Caddesi, no:4.

The Phoenix Bar – Mammadaliyev Caddesi, no:10.

Otto Club – Tərlan Əliyarbəyov Caddesi, no:3.

Caravan Jazz Club – Aliyev Caddesi.

Room 103 – Canlı caz, 103 Neftiçilər Prospekti, no:103.

 

Azerbaycan gezi yazılarımın devamında gezdiğim kasabalar var: Azerbaycan Turu

52 YORUMLAR

  1. Emeğinize sağlık, yine bilgilendirici bir yazı..Size Ermenistan’a gitmemenizi, hatta öldürüleceğinizi söylemişler..Neden bu şekilde düşündüklerini sordunuz mu?

    • Çok teşekkürler. Onu sormak aklıma gelmedi ama “hayır öldürmeyecekler, ben onlara bir şey yapmadım” dedim. Nedeni yakın tarihte savaş ve acılar yaşamaları. Bugün Azerbaycan’da yaşayan Ermeni ve Ermenistan’da yaşayan Azeri yok.

  2. Ermenistanla olan sorunumuz tarihe dayanıyor, Sovyet döneminde sınırlar açıktı ve hatta kardeş ülke olarak biliniyordu, ama 1. ve 2. Karabağ savaşlarından ve bir çok rayonumuzun işgalindan sonra sınırlar doğal olarak kapatıldı. bu yüzden size sınırı geçemeyeceyinizi söylemişler, çünkü sınırda askerler var ve sürekli silahlı atışmalar oluyor.
    Bu arada, yazınız için teşekkür ederim, çok güzel olmuş. ellerinize, yüreğinize sağlık.

  3. Alper abi, Bakü seyahetinizde size eşlik etmek isterdim. inşaAllah bir dahakı sefer. Ben Rusyada şu an yaıyor ve turizm mastır okumaktayım. Şayet Kazan (Tatarstan cumhuriyyeti) yolunuz düşerse sizi görmek, bir çay içmek isterdim. Mail adresinden bana ulaşa bilirsniz. Saygılar, sevgiler.

  4. Merhaba, yazınız için teşekkürler. Tüm yazılarınızı okuyorum. Bakü’de bulunduğum sürede hiç gece hayatına bakmadığımı anladım 🙂 Keşke yazdığınız mekanları görmeden gelmeseydim.

  5. Maraqlı yazınız üçün təşəkkürlər! Türkiyə türkləri üçün qapımız həmişə açıqdır və sizi yenidən görmək xoş olar 🙂

    • Güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim. Azerbaycan gezi yazılarım devam edecek. Daha Ali Bayramlı, Şeki ve Gence’yi ayrıca yazacağım. Türkiyemiz de sizi bekler. Hangi şehirdensiniz?

  6. Merhabalar
    Baku ile ilgili yazinizi okudum. Ben kendim lisansi Istanbul universitesinde okudum. Bir dahaki sefere ne zaman gelirseniz size seve seve eslik etmek isterim. Geldiginizde mutlaka haber verirseniz sevinirim.

  7. Canim kardesim sanirim baku pahali oldugundan pek cok keşf edememişin. Yolun bir daha duşerse bana ulaş masraflarin benden sana bakunu gezdireyim. Ukalalik yapmiyorum gibi anlama turkçem iyi degil belki o yuzden yalniş anlaşilirim.

  8. Merhaba, efendim. Sitenizdeki gezi notlarını okumak zevkli. Özellikle Kuzey Kore yazınızı ilginç buldum, şaşırdığım yerler çok oldu.
    Azerbaycanın İncisi – Qarabağ bizden alındı. ermeniler tarafından. İnsanlar yurdsuz, topraksız, evsiz kaldı. Qarabağ hep Azerbaycanındı, sonsuzadek de bizim yurdumuz. Şu an Azerbaycanda ermeniler yaşıyor. Onları kimse de rahatsız etmiyor. Ama ermenistanda Azeri yok. Olsaydı eğer orada hiç bir şekilde yaşayamazdı. Bu bir gerçek.S iz orda bir süre kaldınız ama uzun süre olsaydınız hiç te sizi iyi karşılamazdılar. Emin olun.

  9. Merhaba,
    biz Bakü’ye gidip 3-4 gün gezdikten sonra trenle Tiflis’e geçmek istiyoruz. Tren biletleri kolay bulunuyor mu? önceden mi ayırtmak lazım? Azerbaycan’dan giderken de sınırda 3-4 saat bekleme durumu var mıdır?
    Teşekkürler

    • Merhaba. Ben bir gün önceden Tiflis Bakü tren bileti rahatlıkla buldum, fakat Bakü Tiflis tren yolculuğu yapmadım. Bence Bakü’ye vardığınız gün tren biletinizi alın. Daha sonra bilet ve yolculuğunuz hakkında bilgi burada paylaşırsanız memnun olurum. İyi yolculuklar.

  10. Merhabalar ben Azerbaycan’a gitmek istiyorum üniversite öğrencisiyim sevgilim Azerbaycan’da ve 7aydır birbirimizi görmüyoruz onun tekrar buraya gelebilmesi ve burda yaşaması için önümüze çıkan engellerden dolayı en para gibi mesela ve onu çok seviyorum o kadar özlüyorum ki bir kere görsem bile yeter Oraya gitmem için ne kadar para gerekiyor ben bir bayanım hangi ulaşım yolu benim için güvenli olur sorularıma cevap verirseniz çok mutlu olurum şimdiden teşekkürler .

  11. Merhaba. Mart ayında 4 gün Bakü’ye gideceğim. Yazınız gezi öncesi için faydalı oldu. Teşekkürler. Bakü’de Devlet Kukla Tiyatrosu varmış, orda olduğum tarihlerde bilet bulabilirsem gitmek istiyorum. Sizin tiyatroyla bilginiz var mı? Bir de yanımda dolar mi TL mi euro mu götürmeliyim?

    • Merhaba Begüm Hanım. Bakü’de Abdulla Şaiq adına Azərbaycan Dövlət Kukla Teatrı (Abdulla Shaig Azerbaijan State Puppet Theatre) adlı kukla tiyatrosunu gördüm ama oyun izlemedim. Neftchiler Bulvarı’nda yer alıyor. Kuklateatri nokta az sitesine baktım, internetten bilet seçeneği yok. Martın hangi günleri orada olacaksınız? Bakü’de her üç para birimini de Azerbaycan para birimi manata (AZN) çevirebilirsiniz.

      • Bilgi için teşekkürler. Tiyatro biletine yerine gidip bakarım artık. 4-8 Mart arası oradayız. 21 Mart’ta Nevruz kutlamaları oluyormuş, kaçıracağız. O hafta oteller iki katı fiyattı.

        • Rica ederim. Sitede henüz Mart programı yayınlanmamış, umarım sizin günlerinize bir oyun denk gelir. Bakü eskisi gibi değil artık, epey pahalı bir hale geldi. Dönüşte burada Bakü seyahat izlenimlerinizi yazarsnız çok sevinirim, güncel bilgi olur.

  12. Merhaba. Benim Mevlana degisim programi ile Bakudeki hazar universitesine gitme olasiligim var. Egitimi hakkinda ne dusunuyorsunuz ? Eylul-subat arasi orada olacagim. Gitmemi onerir misiniz ? Yurtlar hakkinda bi bilginiz varsa. Cok tesekkurler simdiden 🙂

  13. Okudugum kadarıyla Azerbaycan gezisinden sonra Ermenistan’a gitmişsiniz..Sunu hatirlatiyim ki, bir daha Azerbaycan’a gelebilmeniz zor olabilir. Cunkü Azerbaycan pasaportunuzda Ermenistan gümruk muhuru olan birini ulkemize kabul etmiyor yani vize vermiyor. Vize verirken de Ermenistan’a daha once gidip gitmediginizi arastiriyor.

  14. State Migration Service of the Republic of Azerbaijan informs that foreigners or stateless persons intending to stay temporarily in the Republic of Azerbaijan for more than 15 days should get registered upon place of stay within 15 days after arrival in the country. For registration you can apply through official website http://www.migration.gov.az or in person to regional migration departments, or “ASAN service” centers.

    For more information: (012) 919

    www. facebook. com/miqrasiyaxidmeti/
    https ://twitter. com/MigrationAZE

    Azerbaycan Cumhuriyeti ‘nin devlet göç hizmeti, 15 günden fazla süredir Azerbaycan Cumhuriyeti’ nde geçici olarak kalmaya niyetli yabancılar veya vatansız kişilerin ülkeye gelişinden sonra 15 gün içinde kalması gerektiğini bildirdi. Kayıt için resmi web sitesi http://www.migration.gov.az veya bizzat bölgesel göç bölüm veya “asan hizmet” Merkezlerine geçerli.

    Daha fazla bilgi için: (012) 919

    www. facebook. com/miqrasiyaxidmeti/
    https ://twitter. com/MigrationAZE

    Hatırlatmakta fayda var Azerbaycan’da e-visa alınırsa 11$ büyükelçilikte vize alınırsa ücretsiz olduğunu hatırlatmak isterim ve ayrıca Bakü Həydar Aliyev Havalimanı’nda, Gence ve Naxçivan (Nahçivan) havalimanlarında kurulan kiosk vasıtası ile kredi kartı veya peşin olarak da vize alınabilecek bu sayede sırasız bir şekilde Türk vatandaşları 11 dolar gibi bir ücretle vize alabileceklerdir yukarıdaki aldığım kaynaklar doğrultusunda 10 günden 15 güne çıkartılmıştır devlet göç ofisine kayıt olma şartı bunu da sizinle paylaşmak istedim.

  15. Azerbaycan’a gezmek amacıyla gitmek istiyorum arkadaşlar sadece 1 haftalığa bana rehberlik yapacak kişiye ihtiyacım var yardımcı olursanız sevinirim.

  16. Merhaba,
    Güzel ve bilgilendirici bir yazı olmuş. Yazdığınız bazı şeyler gittiğimizde gerçekten çok işimize yaradı. Özellikle Bakü-Tiflis trenini kullanmak bizim için çok heyecanlı bir seyahatti. Sizin aksinize biz Bakü’den binip Tiflis’e ulaşmıştık. Yazı için teşekkürler.

    • Merhaba. Bakü’de 5 yıldızlı oteller 500-600 TL; 4 yıldızlı otel fiyatları 400-500 TL, 3 yıldızlı otellerde tek kişilik oda fiyatları 150-250 TL civarında. Ucuz otellerde 70 liradan başlayan fiyatlarla küçük ve ucuz odalar bulabilirsiniz.

      • Öncelikle cevapladığınız için teşekkür ederim. 70 TL den başlayan ucuz oteller hakkında bir bilginiz var mı? Gecekondudan bozma yerler değildir umarım?

        • Ben de Bakü’de ucuz bir otelde kaldım, eski bir oda idi. Şimdi baktığımda aynı fiyata daha düzgün odalar görüyorum. Beklentiniz yüksek değilse bence ekonomik konaklama için yeterli olur.

  17. Merhabalar. Öncelikle gezi yazılarınızı beğenerek takip etmekteyim ve bilgilerinizi herkesle paylaştığınız için teşekkür ederim. Geçen hafta Azerbaycan’daydım, Tiflis’ten yataklı tren ile Bakü’ye geçtim. İlgilenenlere bazı bilgiler; Tiflis-Bakü yataklı tren ikinci sınıf ücreti yaklaşık 40 Gürcü Larisidir, tren biletini sadece ve sadece Tiflis merkez tren istasyonundan alabilirsiniz, internet sitesinde veya başka istasyonlarda rezervasyon ve satış yoktur (Bakü’den Tiflis’e gidişlerde Azerbaycan Devlet Demiryolları internet sitesinden satın alınabilir). Tiflis’ten sınıra gelmek yaklaşık 1 saat sürüyor, Gürcü tarafında ve Azeri tarafında en az 1-2 saat bekletiliyorsunuz (pasaportlar toplanıyor, damgalanıyor, Azeri tarafında ise vagonda kısa bir sorgu sual ve fotoğraf çekimi yapılıyor). Yaz mevsimi için içerisi aşırı sıcak ve havasız, bunun en büyük sebebi vagonlarda açılabilir pencere yok ve havalandırma ancak tren normal hızında gittiğinde çalışıyor, iyi bir havalandırma için Azeri tarafından en az yarım saat içeride olmanız gerekir.Trende yemek-içecek satışı yok, sınırda dışarı çıkabilirseniz bir kaç barakada içecek satılıyor, Tiflis fiyatının en az iki katı, bu nedenle yanınıza bol içecek alın. Bakü İçeri Şeher’de Şirvanşahlar Sarayı’na giriş Azerilere 2 manat, ama yabancılara 20 manat, Türkiye vatandaşlarına ise ancak 15 manat, başka bir indirim yapılmıyor, kişisel düşüncem 15 manat verilmez, zira sarayın yaşam alanı dışındaki pek çok yerini ücretsiz gezebiliyorsunuz. Kız Kalesi ise uzaktan güzel, giriş yine Azerilere 2 manat, T.C vatandaşlarına ise 15 manat, gene kişisel dşüncem 15 manat verilmez. Bakü’de bence görülmesi gereken en önemli yer Kobustan Milli Parkı’dır, burası adeta bir insanlık tarihi müzesidir, rehberle gitmenizi özelikle tavsiye ederim. Bakü’de en az bir günlük boş zamanı olanlar için günlük turları tavsiye ederim, bunlar otellerden sizi sabah 10 civarı alıp akşam 20-21’e kadar Kobustan, Ateşgah, çamur volkanları ve yanardağı gezdiriyor ve gene otelinize bırakıyor, bu turlar genelde 50 manata satılıyor, otelinizden veya internetten 1-2 gün önceden rezervasyon yaptırmanız gerekiyor, giriş ücretlerini ve öğle yemeğinizi ayrıca kendiniz ödüyorsunuz (her ikisi ayrı ayrı 15-20 manat civarı tutabilir). Şehir manzarası için şehitlik tepesine çıkabilirsiniz, buradan hem Hazar sahili, hem de Flame Towers çok güzel görünüyor (özellikle geceleri Flame Towers ışıklandırması çok güzel). Bu tepeye füniküler ile de çıkılabilir, ama yürüyerek de yokuşu çıkabilirsiniz. Bakü’de kalacağınız yerin metro istasyonuna yakın olması faydanıza, metrolar 30 kepik (0,3 manat) ve saat 06:00-00:00 arasında çalışıyorlar. Azeriler iyidir, hoştur, sıcakkanlıdır ama iş paraya gelince acımazlar; alışveriş yaparken, taksiye binerken, döviz bozdururken dikkatli olun. Ben neredeyse hiç döviz bürosu bulamadım, bankalardan bozdurmanızı tavsiye ederim, çok zorunlu hallerde, merkezi yerlerde döviz simsarları vardır, çok küçük miktarlar bozdurulabilir, ama % 10-20 kaybınız olabilir. Ülkede et ve içki Gürcistan’daki kadar olmasa da ucuzdur, diğer şeyler hemen hemen Türkiye fiyatıdır. Elektrikli ürünler Türkiye’ye göre daha hesaplıdır, mümkünse tax free belgesi isteyin ve ödediğiniz paranın bir kısmını hava alanındaki tax free bürosundan geri alın. Havaalanına ulaşım; 28 Mayıs Metro İstasyonu (Bakü Merkez Tren İstasyonu yanı) karşısında özel otobüsler kalkar, gündüz yarım saatte bir, gece saatlerinde saat başı, fiyatları 1,2 manattır ve illa ki Bakü metro/otobüs kartınızla ödeyebilirsiniz. Bakü’de adım başı güvelik görevlisi vardır (sivil polisler de cabası), bu nedenle siyaset konuşmamanızı, ülkeye ve yönetime yönelik eleştirinizi en azından Azerbaycan dışında yapmanızı tavsiye ederim. Pasaportunda Ermenistan veya Karabağ damgası/vizesi olanlar ülkeye giriş yapamazlar, sınırdan çevrilirler, eğer önceki pasaportunuzla vs. daha önce Ermenistan’a giriş yaptıysanız bunu kimse ile paylaşmayın, zorluk yaşarsınız. Bu arada dikkatimi çeken bir şey, ülkede çok sayıda Rus ve Arap turistler var, Azeriler Arapları daha el üstünde tutuyorlar (bahşişten dolayı olabilir). Son olarak, dünyanın en uzun bayrak direği olarak rekor kıran, Bakü Bayrak Meydanındaki bayrak direği, yerini Tacikistan- Duşanbe’ye kaptırdı 🙂

    • Merhaba Gökhan Bey. Bakü hakkında güncel bir rehber olabilecek gezi notları için çok teşekkürler. Tiflis Bakü treninde hala etkili bir serinletici klima olmaması yazık bir durum, o gece çok fenaydı. Benim anladığım kadarıyla klima yok, sadece tren hareket ederken işe yarayan bir havalandırma sistemi var, doğru mu? Azerbaycan bize göre oldukça ucuz bir ülkeydi ama artık değil, hatta bazı şeyler daha pahalı. Ermenistan damgası olanlar hala Azerbaycan’a giremiyor, bu uzun yıllardır böyle maalesef. Aaa, artık dünyanın en uzun bayrak direği Bakü’de değil demek? 🙂 Genel olarak Bakü seyahatinizden memnun kaldınız mı? Türklerin ele geçirdiği lokanta piyasasında Azeri yemekleri yemeyi başarabildiniz mi?

  18. Tekrar merhaba Alper Bey. Tiflis-Bakü trenindeki havalandırma sanırım klimalı, çünkü sınırları geçene kadar nemden ve sıcaktan pencereler buğulanırken, sınırı geçtikten sonra gece 03:00 sıralarından üşüyerek uyandım. Sanırım sistem anacak tren normal hızına gelince çalışacak şekilde ayarlanmış. Bakü gezimden genel olarak memnunum, sonuçta havaların bunaltıcı olması Bakü’nün suçu değil 🙂 Ancak açık olmak gerekirse Tiflis kentini ve Gürcistan’ın Kafkasya eteklerindeki Kazbegi, Mestia gibi kasabaları çok daha güzel. Bakü’yü bizim Türk lokantaları, tatlıcıları sarmış, ama çok sayıda Arap ve Paki-Hindu lokantası da gözüme çarptı. Azeri yemekleri için uygun ücretli, geleneksel yerel lokantalar da var; piti, lüle kebabı ve qutabın tadına baktım, beğendim. İçecek olarak Gürcülerin natahtari armut suyu içeceğini düşes ismi ile satıyorlar, serinletici, az şekerli bir içecek. Azericeye gelince, bizlere göre hoş, eğlenceli bir şive olabilir ama orada bu konuda şakalar yapmayın, gülmeyin, anlamaya çalışın, Azerice konuşmaya çalışmaya gerek yok, Azeriler Türkiye Türkçesini iyi anlarlar, bazıları da iyi konuşur (Türk dizileri sağolsun). Bakü’ye gideceklere milli sanatçıları meşhur Reşid Behbudov’un şarkılarını dinleyerek gezmelerini tavsiye ederim.

    • Tiflis – Bakü treni dururken aşırı sıcaktı ama gece üşümedim. Ben Bakü’de ilk gün esnafla İngilizce konuşmaya çalışmıştım da anlayınca “ne İngilizce konuşuyorsun” demişlerdi. Ben ne bileyim hemen hepsinin Türkçe konuşabildiğini, ama işte Türk dizileri ve filmleri. 🙂 Bakü gezi bilgileri için çok teşekkürler.

  19. Bakü’de dört gün kalacağım. Tavsiyenizle araba kiralayıp Şeki’ye mi yoksa Gence’yi mi gitmeliyim hangisi size göre daha güzeldi?
    Bir de Bakü yakınlarında yüzülecek yer var mıdır bildiğiniz? Halk plajı bile olabilir..
    Teşekkürler..

    • Merhaba. Gence ikinci büyük kent ama bence Şeki daha güzel ve otantik. Bakü yakınlarında yüzülecek plajlar var. Sakin ve temiz bir yerde güneşlenip denize girmek isterseniz Nardaran’da SeaZone Beach Baku var. Amburan Beach Club ise daha popüler bir beach club. Bilgah kumsalı is bir halk plajı.

  20. Azerbaycan Cumhuriyeti’nin Ankara’daki büyükelçiliğinden aldığım bilgiye göre 25 Şubat 2020 yılında yapılan anlaşmaya göre her iki ülke vatandaşlarının umuma mahsus (Bordo) normal pasaportlu vatandaşların 30 günlük vizesiz kalma süresi 90 güne çıkartılmıştır yani bordo normal pasaportu olan Türk vatandaşları 13 Ağustos 2020 tarihinden itibaren Azerbaycan’da 90 gün vizesiz kalabilecektir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz