Uruguay‘ın Temmuz soğuğu fena. Bu yaz 1 aylık seyahatim için Vietnam-Kamboçya-Laos ile Brezilya-Uruguay-Arjantin-Paraguay planlarım arasında karar vermekte güçlük çektim. İlki çok sıcak ama ucuz, renkli ve eğlenceli. İkincisi soğuk ve pahalıca ama maceralı, eğlenceli, modern, bambaşka bir dünya. Yüksek sıcaklıkta ve nemde gezmenin eziyetini Küba’da yaşamamış olsaydım ilkine daha geçen sene gidecektim, ama Vietnam ve diğerleri Küba ile aynı paralelde ve ekvatora yakın, o yüzden sıcak havada serinleyemezsin ama soğukta kalın giyinip ısınırsın düşüncesiyle Latin Amerika’da karar kıldım. Ama Montevideo‘da üşüyorum. Yazdığım Montevideo gezi yorumları devam ediyor.
Fakat işler öyle gitmiyor. Evlerin, lokantaların, müzelerin, işyerlerinin buz gibi olduğunu duymamıştım. Banyo yapmak bir eziyet. Kaldığım bina Montevideo’nun merkezinde, 50 daireli, 1927 yapımı ama restore edilmiş, bakımlı ve temiz. Ama ısıtma sistemleri yok burada. Buz gibi. Herkes dışarıda olduğu gibi, mekanlarda da paltolarla, eldivenlerle. Birazdan duş alacağım. Arkadaşım sabah erkenden işe gitti, ben biraz geç kalktım. Katalitiği yaktım ama evin hiç ısınası yok. Kıtanın en refah ülkesinde, takım elbiseli kapıcısı vals söyleyen binada kalıyorum, eziyete bakın. Banyo yapma sıklığımı 2 günde bire indirdim, hatta bazen 3.
Neyse, içinizi karartmadan Uruguaylı arkadaşlarım Carli ve Florencia’nın sıcak gülümsemeleriyle ortamı ısıtmaya çalışayım. Aile veya arkadaş grubunca bir tane Mate bardağı ve termosu taşınıyor ve paylaşılıyor. Burada istisnai bir durum var, Florencia nezle olduğu için ikisinde de var. Bunun dışında aynı grupta ikinci bir mate takımı taşındığını görmedim.. Arka plandaki iki kişinin arasında da bir mate takımı görülebiliyor.
Uruguay‘ın Temmuz soğuğuna bakın, köpekler bile kalın giyiniyor.
Uruguay‘ı araştırırken burada torta fritas yemenin şart olduğunu öğenmiştim. Carli ve Florencia sahilde otururken az ilerideki satıcıyı gösterince bu fırsatı kaçırmıyorum. Yediklerim sayfamda ayrıntılı olarak anlatıyorum.
Uruguaylı arkadaşlarımla paten sahasının yanında harika bir gün geçiriyoruz.
Montevideo’da arkadaşlarım Florencia, Andres, Carli ve Casco ile. Mate duvarın üzerinde görülüyor. Mate gün boyu iyi gider ama Uruguay’ın buz gibi Temmuz kışında akşam milli içki Grappamiel içiyoruz. Grappamiel alkol ve baldan yapılıyor, ısınmak için içiliyor.
Uruguay‘da mate çayı bir kültür. Gördüğünüz gibi herkes evden çıkarken mate bardağını mate çayı ile, termosunu kaynar suyla doldurup yanına alıyor. Sokakta, işte, alışverişte, okulda, parkta, sahilde, her yerde mate ile dolaşıyorlar. Termostan mateye sıcak su eklenip metal pipetle çekiliyor. Su bitince bir süre sonra tekrar ekleniyor gün boyu.
Aşağıdaki çocukları tanımıyorum, sahilde gezerken fotoğraflarını çekmek için izin istedim, sevindiler. Nereli olduğumu sorup ben Türkiye deyince hemen “Fenerbahçeli misin, Galatasaraylı mı?” diye sordular, şaşırdım. Latin Amerika gezisi sürprizlerle dolu. Uruguay’ın iyi insanlarını görünce Uruguay vatandaşlığına geçmek ve yaşamak istiyor insan.
Uruguay futboldur.
Göztepe Parkı’na mı geldim?
Uruguay kışında ısınmak kolay değil. Bütün gün mate çayı ile dolaşanlar, grappamiel içenler, dans edenler, koşanlar, zıplayanlar, takla atanlar.
Aşağıda olanları görünce şaşırdım. Bu nasıl bir eğlencedir?
Sanırım çekimi yaparken bulduğum tahmine siz de katılırsınız.
Uruguay mate çayıdır. Güney Amerika seyahat için harika.
Uruguay‘da marihuana (esrar) kullanmanın serbest olduğunu öğrenince çok şaşırdım. Aşağıdaki gence fotoğrafını çekmeme izin verip vermeyeceğini sorunca rahatlıkla poz verdi.
Ben nasıl bir ülkeye geldim böyle? Bunlar hangi gezegenin insanları? Herkes gülümsüyor, yardım ediyor, beni yaşamına katıyor. Örneğin kaldığım evin kapıcısı her akşam ben binaya geldiğimde işini gücünü bırakıp bana bir vals söylüyor. Çok yaşa sen Julio amca:
Harika bir blog. Keyifle okudum. Mate ile ilgili 2 sorum var: demleme sıcaklığı nasil olmalı, bir de o bardak ve bombilla yı TR de bulabilir miyim? Cok teşekkürler.
Merhaba Eralp,
Teşekkürler, sevindim. Mate demleme suyu kaynar değil ama kaynama noktasına yakın, sıcak olmalı. Termosa doldurulup bütün gün onunla gezildiği için sıcaklığı yavaş da olsa azalıyor zaten. mate bardağı ve bombilla maalesef Türkiye’de yok. Demlik veya bardakta hazırlayabilirsin, Uruguay usulü olsun dersen bir arkadaşım e-bay’dan aldı, onunla heberleşmeni sağlarım istersen.
Sevgili alper güney amerika evet güzelmiş belli nasıl gittiniz kolaylıkları neler yazarsanız belki bizde yolumuz düşer tabi ki esrar içmiyeceğiz sadece gezip görüp eğleneceğiz slmlar
uruguaya yerleşmeyı düşünüyorum vatandaşlıkla ilgili bilginiz var mı
Hayır.
Uruguay kültürü ve yaşamı içerisinde mate çayı önemliymiş.
Evet, Uruguay’da mate çayı yaşamın bir parçası.
Uruguay’a yerleşmek isteyenler için cazip bir gezi yazısı olmuş.
merhabalar bu ülke hakkında daha tedtaylı bilgi almak istiyorum yardımcı olabilirmisiniz
Olmaya çalışırım Mehmet bey.
MATE tek kelimeyle igrenc. tadi demlenmis tutun gibi. merak edenlere duyrulur.
Mate çayı bence iğrenç değil ama Uruguay’dan Türkiye’ye getirdiğimde tattırdığım ilk arkadaşım “sigara külü gibi” dedi.