Moğolistan’da turist kampında değil gerçek göçebe çadırında kalacağım diye azmettim, başardım. Moğolistan için 4×4 ve rehber kiralamadan yolculuğun ne kadar zor olduğunu okumuş olsam da Moğollar gibi seyahat etmek istedim ve ettim. Asfalt yolu son derece az olan ülkede minibüslerle bozkırda zorlu yolculuklar yaptım. Bu yazımda onlardan birini anlatıyorum. Bu yolların iki il merkezi arasında olduğunu belirteyim. İşte Moğolistan gezisi maceralarımdan birisi. Moğol bozkırlarında seyahat.
Moğolistan’da başkentten birkaç yere hariç tarifeli araç yok, saati bırakın, gidebileceğiniz gün bile belirsiz. Moğol arkadaşım kaldığım Erdenet kasabasında bir minibüsün şoförüne adımı yazdırdı, başka bir gün “yarın araç hareket edecek” diye haber aldık.
Moğolistan Yolları
Önce size yolculuk ettiğim, Moğolistan’daki yol çeşitlerini göstereyim.
1. Tali yol:
2. Anayol:
3. Duble yol:
4. Otoban:
5. Bize her yer yol:
Moğolistan Gezisi Gün Planlamaya İmkan Vermez
Erdenet’te arkadaşım Sumyabayar beni öğlene doğru minibüsün kalkacağı yere götürdü. Ön koltukta emniyet kemerli yolculuk etmemi önerdi, bunun için şoföre normal ücret 20TL değil, 25TL eşdeğeri Moğol parası tugrik verdim. Maalesef İngilizce bilen çıkmadı araçta. Saat 12 civarı yola çıktık. Moğolistan videoları.
Birkaç kilometre gittikten sonra asfalt bitti, toprak yola daldık. Moğolistan’da araziden bir araç geçip tekerlek izi oluştuğunda diğer bir araç da oradan geçiyor ve iz oluyor, üçüncü bir araç da geçince “yol” oluyor. Hele otlar ezilip toprak gözükürse “anayol” oluyor, ki iller arasında bile yollar böyle.
Moğolistan’ın Sempatik Akbabaları
Moğolistan bozkırlarında yolculuk yaparken etrafımızda uçuşan ve bekleşen akbabaları görmek tuhaf oluyor. “Ölün de yiyelim.”
Moğolistan Yolculuğunda Hayvanlar
İkide bir önümüzü at, koyun, sığır sürüleri kesiyor. Atlar en iyisi, yavaşça dağılıyorlar genelde. Sığırlar hiç kıpırdamadan öküz gibi hep beraber bize bakıyor. Şoför diplerine gelip hafifçe dokundurarak gitmelerini sağlıyor. Koyunlar da pek nazlı yol vermekte. Keçiler ise en acayipleri, biz yokmuşuz gibi davranıyorlar. Şoför korna çalıyor, ara gaz veriyor, hiç acelesiz kenara çekiliyorlar. Bazıları tampon üstlerine gelince bile rahatını bozmayıp kımıldamıyor, o zaman arabadan biri inip dürterek onları kovuyor.
Moğolistan Bozkırında Kaybolmak
Belli bir yere kadar ara sıra araç geçiyordu, sonra geçmez oldu. Son derece aralıklı çadırlara (GER), ve çobansız hayvan sürülerine rastlıyoruz. Arazide o kadar çok tekerlek izi (yol) var ki bölgeyi iyi bilmeyen birinin yolunu bulması mümkün değil. Bir kez bizimki de kayboldu, fark edince ne tarafa gideceğimizi tartıştılar, şoför rastgele kaptırdı arazide, bir göçebe çadırına rastlayana kadar gittik, yolu sordular, düzelttik yönümüzü.
Aslında yolla arazi arasında pek fark yok, çoğu zaman arazi daha iyi, otlar zıplamayı biraz yumuşatıyor en azından. Şoför arkadaki arkadaşıyla konuşurken önüne bakmayıp bazen yoldan çıkıyor, araziye dalıyor ama sorun değil. Moğolistan’da yolculuk böyle bir şey. Organize bir Moğolistan turu değil, bağımsız Moğolistan gezisi yapıyorum.
Moğolistan bozkırlarında yolculuk etmenin bir olmazsa olmazı kaybolmak, diğeri de arıza. Elbette bizim minibüs de arızalandı, neyse ki hallettiler. Akbabalar pençelerini yaladılar, Çelebi Alper‘in tadına bile bakamadılar.
Erdenet – Tsetserleg yolculuğumda Saikhan adlı küçük bir kasabadan geçtik.
Epey engebeden geçtik yol boyu. Burada küçük bir göle balıklama dalıyoruz. Alın size gerçek bir Moğolistan gezisi.
Moğolistan’da Kımız Molası
Bir kez bir çadırda kımız molası, bir kez de Ölziit adlı bir köyde yemek molası verdik, başka yolcular topladık. Önce şoförün oradaki tanıdığını bulduk, haber göndermiş olan herkesin evine uğradık, yemekten sonra birer tur daha uğrayıp aldık. Sanırım ilk turda hazırlanmaları söylendi. Bir saatten fazla geçti köyde, bayıldım el kadar yerde habire tur atmaktan.
Bir ahşap barakanın üzerinde banka yazıyordu, karikatür gibi. Ölziit acaba ilçe olabilir mi diye şüphelendim, Moğolca sordum ilçe mi diye, öyleymiş meğer. Birkaç beton bina vardı, anlamalıydım zaten köy olmadığını, bende hata.
Yemek yediğimiz lokantada su tesisatı yok, böyle bir şey var. Beyaz çubuğu hafifçe yukarı itince çevresinde açılan boşluktan su geliyor.
Arazide tuvalet molası veriyoruz ama arkasına geçecek bir şey yok ki bozkırda, herkes 20 metre ileriye gidip açıkta hallediyor işini. DEL giymiş bir kız vardı, çömelip DEL’ini çadır olarak kullanarak yaptı. Genelde kadınlar aracın bir tarafına doğru biraz uzaklaşıyor, erkekler diğer tarafına.
Moğolistan’da Yolculuk, Kelle Koltukta
Bazen krater gibi minik göllere rastladık, geçemeyiz diye endişelendim, bir şekilde geçtik hepsinden, ayaklarımda ılık çamurlu suyu hissederek. Aksam olduğunda artık tilki ve sincaplar da bolca önümüzden geçmeye başladı. Dokuzuncu saatte güüüm diye bir çukura daldık, çıkamayız sandım çıktık, şöyle bir arkama baktım sadece benim değil Moğolların da beti benzi atmıştı, yolculuğun bundan sonrası daha az konuşmalı, daha ciddi, ve daha gümbürtülü geçti.
Bazen kayalar, bazen dik yokuşlar. Sonra küçük, bataklık gibi nehirlere rastlar olduk, şoför şöyle bir duruyor, nerden dalsak diye inceliyor, gözüne kestirdiği bir yerden dalıyor, ben sağa sola tutunuyorum, ayaklarım ıslanıyor.
Fotoğraflara bakıyorum da arazideki engebeleri, eğimleri, korkunçluğu hiç çekememişim, sadece en düzgün yerleri çekebilmişim. Gece çok acayipti, ne bir ışık, ne bir araç, cılız tekerlek izleri dışında insana dair hiç bir şey yoktu. Sürekli zıplıyoruz, dalıyoruz, çıkıyoruz, sürtüyoruz.
300 kilometrelik yol 13 saat surdu, gece 01:00’de Tsetserleg’in tek pansiyonuna kendimi attım, duş, temiz çarşaf, Türk malı yumuşak havlu, oh be.
Moğolistan yazılarımın devamı: Tsetserleg
İyi akşamlar Alper Bey. Blogunuzu ilgiyle takip ediyorum gerçekten imrenilecek seyahatlere sahipsiniz. Geçmiş olduğunuz toprak yola dair öğrendiğim ilginç bir bilgi ise (belki biliyorsunuzdur) bu yola milenyum yolu denmekte imiş. Milenyuma yakışır göletlere sahip gibi görünüyor 🙂
Teşekkürler Can Bey. Hayır böyle bir ifade duymamıştım.
Hocam merhabalar, sene de kaç kez yurt dışına çıkıyorsunuz. ?
Merhaba,
Değişiyor. Yazın 1 ay kesintisiz yolculuk, yıl içinde birkaç kısa tatil.
Waaaavvv Moğolistan ayak basılması şart olan bir yer artık 🙂 en azından benim için.. Hiçbir hesabın tutmadığı saatin 🙂 hatta az sonrasının bile ne olucağını kestiremediğin bir yolculuk tam bana göre bu arada yolda kalmak çamura bulanmak cümleleri imrendim aslında hikayeyi sizin anlatım şekliniz belkide güzel kıldı
Merhaba,
Bir daha gidecek olursanız bana da haber verin. Ben de geleceğim.
Surekli inceden nuktedanliginiz var ama bu yazinizi okurken guldugum kadar diger hicbirinde gulmemustim 🙂 Yol cesitlerinin hali nedir buradan espri gibi gelse de orada bizzat yasayan biri olarak siz ne badireler atlatmissiniz, azminize hayran kaldim.
Moğolistan gerçeği 🙂
Teşekkürler Merve Hanım.
Moğolistan gezisi macera dolu görünüyor. Gitmek çok zor olmasa da ülkede seyahat zorlu galiba.
maceralı bir yolculuk, yazıların devamını bekliyorum teşekkürler…
Moğolistan gezi notlarım devam edecek. Teşekkürler.
Internette Kuzey Kore resimlerine bakarken tesadüfen yazılarınızı gördüm. Özellikle Moğolistan ve Kuzey Kore ilgimi çekti.
Teşekkürler.
Teşekkürler Sami Bey. Moğolistan seyahat yazılarımı henüz tamamlayamadım, devamı gelecek.
Alper bey merhaba, şu anda saat 17.06 03.01.2015 öğlen 13.00 den itibaren ancak Kuzey Kore ve Moğolistan gezilerinizi bitirebildim. Soluksuz okudum, izledim, muhteşemdi. Diğer ülkeleride mutlaka izleyeceğim. Elinize, gözünüze, çabanıza sağlık, gitmiş kadar olduk sayenizde.
Gezi yazılarımı ve maceralarımı özenle okumanız çok sevindim Selçuk Bey, yorumunuz için teşekkürler. Yüreğinize sağlık.
Bir senedir kelle koltuktayız .Al şu kelleyi yerine de devam edelim 🙂
İyi yolculuklar Şevki Bey. 🙂
Özetle “Plan yapma plan tutmaz Moğolistan’da” diyorsunuz. 🙂
Evet, eğer bağımsız gezerseniz Moğolistan gezi planı yapmaya zaman bakımından pek imkan vermiyor. 🙂
Şu Moğolistan yazısından sonra diğer gezi yazılarınızı da okuyacağım anlaşıldı. Sağlıklı ve keyifli nice geziler dilerim, kutlarım sizi.
Çok teşekkürler Sibel Hanım. Hem Moğolistan’dan hem de diğer gezilerimden yeni yazılarım olacak. Saygılar.
Alper Bey; Moğolistanı çok merak ediyordum. Yazılarınız bu merakımı kısmen giderdi. Sizin keşfetme azminize hayran oldum. Çok teşekkürler…
Teşekkürler Sırrı Bey. Moğolistan gezi yazılarıma devam edeceğim.
alper bey tam hayalimde insansınız..yılalrdır hayalini kurduğum sibirya ve moğolistan gezisini bu yıl ağustosda inşallah gerçekleştiricem.ama moğolistandaki dukhalara(ren geyikli türkler) nasıl ulaşacağımı bir türlü çözemedim..bilginiz varsa,paylaşmanızı rica edicem..teşekkürler.
Teşekkürler Mustafa Bey. Dukha veya diğer adlarıyla Tsaatan adlı ren geyikleriyle iç içe yaşayan bu boyun olduğu yer Tsagaan Nuur için Ulan Bator’dan Murun’a uçakla gidip oradan 12 saatlik çoğu arazide geçen bir kara yolculuğuyla gitmeniz gerekiyor, çok fazla zıplamalı batmalı, zor bir yolculuk. Murun’dan kuzeydeki geniş coğrafyada artık dükkan, elektrik, internet, su tesisatı gibi şeyler yoktur. Yanınıza dayanıklı yiyecekler almanız gerekir. Ayrıca Murun’daki Sınır Koruma Bürosundan Tsagan Nuur tarafına geçebilmek için izin almanız gerekiyor. İkinci seçenek ise Ulan Bator’da Dukha bölgesine çalışan acentelerden biriyle anlaşıp 20 saatlik minibüs yolculuğu ile rehberli gitmek.
moğolistan gezinizin devamını paylaşırsanız sevinirim merakla bekliyorum 🙂
İlginize teşekkürler Doğukan Bey, fırsat bulunca Moğolistan seyahatimin devamını yazacağım.
abi moğolistan bozkırları çok güzel yaa orada olsam kesin yuvarlanırdım 🙂
selamun aleykum ağbey lütfen fecebook adresini verrmisin seninle bir şey konuşacağım
https://www.facebook.com/CelebiAlperMetin/
Bende gitmek istiyorum.baska yer kalmadı macerayı seviyorum.devamini yazarsanız mutlu olurum.verdiginiz bilgiler harika tesekkurler
Ben de Moğolistan yazılarıma ilginize teşekkür ederim. Ne zaman gitmeyi düşünüyorsunuz?
Gormek istedigimiz yerlerden biri Orhun kitabeleriyle ilgili bir deneyiminiz var mi? Yaziniz super olmus bu arada mizahi uslubunuz cok guldurdu beni. Yolunuz acik olsun.
Evet Pelin Hanım, Orhun Kitabeleri’ne gittim ve ayrıntılı yazdım. Moğolistan yazılarımı beğenmenize sevindim, ilginize teşekkür ederim.
Alper bey ülkede hırsızlık kapkaç olayı nasıl? yabancılara (türklere) bakışları nasıl? Yanlız giden için bu gibi şeyler sıkıntı olur mu? Ya da varsa bir tavsiyeniz sevinirim.
Moğolistan başkenti Ulan Batur’da yankesicilik yaygın. Kırsalda suç olmaz. Türklere bakışları ortalama, seven de gördüm, sevmeyen de. Son derece bakir ve ıssız bir ülke. Görmeye değer bence.
ben arabamla 2-3 aylık orta asya-rusya çin uygur bölgesini kapsayan bir gezi düşünüyorum. yeşil pasaportlu ve emekli akademisyenim. yol arkadaşlığı yapacak vize problemleri olmayacak ya da kendi halledebilecek ingilizcesi iyi derecede olan bayan arkadaş arıyorum. eylül ekimde yolda olacağım kasımda döneceğim..ilgilenenler mesaj atarsa sevinirim. a_ozdas03@ hotmail.com
Gerçekten macera dolu bir ülke sizin sayenizde daha da fikir sahibi oldum.İlerde gitmeyi çok istiyorum.Özellikle bu bilgilerinizden sonra…
Moğolistan benzersiz bir ülke, gitmenizi tavsiye ederim.
Alper Bey merhaba. Moğolistan geziniz çok güzel geçmiş belli ki. Alper Bey bende yaşadığınız deneyimi yaşamak istiyorum, ama motorsikletle gitmeyi düşünüyorum. Moğolistan’da motorsiklet ile gezmek mümkün müdür? özellikle öğrenmek istediğim ne kadar mesafede yakıt istasyonu bulabilirim? ve yakıt ücretlerini merak edip bakabilme fırsatınız oldu mu?
Teşekkür ederim.
Hamza KAYA
Merhaba Hamza Bey. Ben Moğolistan’da yerel minibüslerle gezdim, motosiklet deneyimim yok.
Selamlar. Ocagin 5 in de kismetse finlandiya dan Ulan Bator a gelecegim. Soguk cokta onemli degil de, duydugum kadariyla hava kirliligi baskentte hat safhadaymis.
Merhaba. Ulan Bator hava kirliliği indeksi kötü bir şehir. Kirliliğin kaynakları çölden gelen toz, çıplak yollar ve toprak yüzeyler, bitki örtüsünün zayıflığı, enerji santrali ve motorlu araçlar. Ama asıl sorun başkentteki 175.000 çadırda (ger) yakılan kömür sobaları, kışın hava kirliliğini zararlı düzeylere çıkarıyor. Yine de bu sizi seyahatinizden vazgeçirmesin. Kaç gün kalacaksınız? Bir maske almanızı tavsiye ederim.
Merhaba,
Mogolistan a gitmeye karar verdik ve sorularim söyle-
Mutlaka dil bilen birine ihtiyacimiz var mi?
Görmeden gelmememiz gereken bir yer var mi?
Güvenlik sebebi icin ne gibi önlemler gerekli?
Tesekkürler.
Merhaba. Moğolistan’da gezmek için dil bilen birine ihtiyacınız yok, ben tek başıma gezdim. Gençler az veya çok İngilizce biliyor. Ülkede Türk tarihi açısından en önemli yer Orhun Yazıtları. Moğollar için de en önemli tarihi ve turistik yer, Orhun Abideleri için zaten gitmeniz gereken Karakurum. Moğolistan bakir doğasıyla benzersiz bir ülke. Mutlaka Gobi Çölü’nün bir kısmını veya kuzeyde seyahat edecekseniz ıssız bozkırları görmenizi tavsiye ederim. Başkent Ulan Batur’da yankesicilere dikkat etmeniz gerekiyor. Kırsalda ise vahşi doğanın gerektirdiği tedbirleri aldıktan sonra insanla ilgili bir güvenlik sorunu pek yok.
Tesekkürler. Mogolistan da dügün, festival veya göc mevsimi gibi zamanlari yazan bir site varmi bildiginiz. Mayis ayi icerisinde gitmeyi düsünüyoruz belki özel bir döneme denk geliyordur.
Site bilmiyorum ama Moğolistan’da mayıs ayında herhangi bir festival veya geleneksel etkinlik yok. 5 Mayıs Cengiz Han’ın torunu Kubilay Han’ın Moğol İmparatorluğu’nın beşinci Kağan’ı oluşunun yıl dönümü. Yak Festival için gittiğinizde Ulan Bator Chingeltei’deki State Department Store da denen Devlet Alışveriş Merkezi’ndeki Travel Mongolia standından bilgi alabilirsiniz. Sanırım bu yıl 25 Mayısta bir etkinlik yapacaklar ama festivali ben yazın diye biliyorum. Bir de 15 Mayıs Moğolistan Aile Günü’dür. Rica ederim.
Merhaba Alper bey nasipse 26 agustosta kurban kampanyasi icin gitmeyi pilanliyordum yolculugunuz beni tedirginlestirdi almanyadan mogalistana hayirlisi olsun
Merhaba. Mogolistan’a kurbanlik hayvan almak icin mi gitmeyi dusunuyorsunuz?
Normal otomobillerin gideceği yollar yok mu ülkeler arası ana yolu yok mu?
Moğolistan’ın komşu ülkelerle kara sınır geçiş yolları var. Ülke içinde kara ulaşımının çoğu bahsettiğim şekilde yapılıyor, asfalt var ama az.
Bu ülkede güvenlik nasıl suları ve yemekleri biraz sıkıntılıymış galiba.
Moğolistan’da yolların çoğu asfalt değil, bu yolcu olarak size pek tehlike yaratmaz ama tek başınıza araba veya motosikletle seyahat edecekseniz bunu dikkatli planlamanız, yeterli malzeme taşımanız gerekiyor. Kent ve kasabalarda şişe su bulabilirsiniz. Başkent Ulan Bator’da yankesicilik var, dikkatli olmak gerek.
Merhaba ben Moğolistan’a gitmek istiyorum eşim ile birlikte Almanya’dan, fakat kendi aracımız ile gitmek istiyoruz. Vaktimiz de bol geze geze gitmek istiyoruz aracımız audi Q7 orada rehber bulabilir miyiz ve ülkede güvenlik ne seviyede?
Merhaba. Moğolistan’a normal bir otomobille gitmek hiç iyi bir fikir değil, tavsiye etmem. Sadece ana yollarla kısıtlı kalır, ülkeyi istediğiniz gibi gezemezsiniz. Kentte ve kasabalarda rehber bulabilirsiniz, ya da önceden iletişim kurup planlarsınız. Genelde jip gibi 4×4 arazi araçlarıyla birlikte rehber ve araç kiralanarak geziliyor. Benim gibi bağımsız da gezebilirsiniz. Güvenlik iyi seviyede, sadece başkentte çok becerikli yankesiciler var.
Moğolistan’da rehber nasıl bulabilirim? 4 temmuzda gideceğim. Bir de Dukha Türklerini ziyaret edip dönmenin en kısa ve kolay yolu nedir?
Merhaba. Dukha Türkleri Moğolistan’ın kuzeydoğusunda, Hövsgöl ilindeki taygada (iğne yağpraklı orman) yaşayan az sayıda kişiden oluşan, ren geyiği çobanı Tengrici bir halk. Tek başına gidebileceğiniz düzenli bir araç yok. Başkent Ulan Bator’da bulunan turizm şirketlerinden rehber bulup gidebilirsiniz. Şu an bağlantıda olduğum biri yok malesef.