Yurt dışına ucuz gezi nasıl yapılır? Birçoğumuz değişik ülkeler ve kültürler görmek istiyoruz, ancak bunun bir maliyeti var. Ben sık yaptığım, keyif aldığım, bir tutku haline dönüşen dünyayı gezmek hobim için büyük paralar harcamıyorum. Bu yazımda çok para harcamadan, yurt dışında ucuz gezi turları yapmak isteyenler için yararlı bilgiler, tatil önerileri ve seyahat tavsiyeleri veriyorum. Mümkün olduğunca az parayla değişik ülkeler gezmek, ucuz seyahat etmek ve tatil yapmak mümkün.
Pahalı Ülkelere Gitmeyin
Ben istemez miyim St. Petersburg’daki Ermitaj Müzesi’ni gezmeyi, okurken etkilendiğim Dostoyevski romanındaki Beyaz Geceleri yaşamayı, Paris’te Louvre Müzesi’ni görmeyi? Bir işiniz yoksa veya masraflarınızın çoğunu karşılayacak bir davet almadıysanız bırakın pahalı ülkeleri. Peki gitmek istediğimiz bir ülke veya kentteki fiyatlar nasıl, öğrenebilir miyiz? Yaşadığımız ülke veya kentteki fiyatları, gitmek istediğimiz yerdeki fiyatlarla karşılaştırabilir miyiz? Evet.
Numbeo sitesi bunu yapıyor. Anasayfadaki “Cost of Living” menüsüne imleci getirdiğinizde göreceğiniz “Cost of Living Comparison”a tıklayın, açılan sayfadaki üst kutuya yaşadığınız kenti (yoksa en yakın büyük kenti), alt kutuya ise gezmeyi düşündüğünüz kenti girin ve “Compare” sekmesine tıklayın. Örneğin bakın ben burada İstanbul ile Moğolistan başkenti Ulan Bator fiyatlarını karşılaştırıyorum.
Bu sitenin sonuçları kuruşu kuruşuna doğru olmayabilir, ama size iyi bir genel bilgi verir. Buradan sadece gıda fiyatlarını değil emlak, otel, ulaşım, İnternet, elektrik, sinema, spor, giysi, kira, ortalama gelir miktarlarını da öğrenip karşılaştırabilirsiniz. Ayrıca kendi kentiniz ve ülkenizle seyahat etmeyi düşündüğünüz yerin suç oranlarını, sağlık hizmeti indekslerini, çevre kirliliklerini, trafik yoğunluklarını, yaşam kalitesi indekslerini de karşılaştırabilirsiniz. Örneğin burada İstanbul ile Uruguay başkenti Montevideo kentinin yaşam kalitesi indekslerini karşılaştırıyorum.
Evet, böylece merak ettiğiniz, gezmek istediğiniz ülkelerdeki fiyatlarla ilgili genel bilgi edinerek ucuz gezi planlayabilirsiniz.
Hangi Ülkelere Gidilir? Ucuz Ülkeler
Hangi ülkelere gidilir, hangi ülkeler ucuz, yurt dışını gezmeye nereden başlayalım sorularına yanıtım net: Türkiye’nin Batısında yaşıyorsanız Balkanlar, Doğusunda yaşıyorsanız Kafkaslar. Balkanlarda özellikle Bulgaristan, Makedonya, Arnavutluk, Karadağ, Bosna-Hersek, Hırvatistan, Sırbistan ve Romanya ucuz gezi yapılabilecek ülkeler. Tatil için Gürcistan, Azerbaycan ve Ermenistan içeren bir Kafkaslar seyahati de ilginç olur ve ucuza mal olur, hem fiyatlar uygun, hem de uçağa ihtiyacınız yok. İşte yeni başlayacaklara ucuza gezmek için iki ilginç rota. En ucuz ülkelerde ekmek, su, domates, peynir, lokantada yemek, kiralar vb fiyatlar bu yazımda: Dünyanın En Ucuz Ülkeleri
Ucuz Uçak Bileti
Komşu ülkelere gitmiyorsak uçakla ulaşım seyahatimizin maliyetini birden yükseltiyor. Bunun için de yapabilecekleriniz var. Yurt dışı gezileri ucuza getirmenin en önemli unsuru, ucuz uçak bileti bulabilmek.
1. Uçak bilet fiyatlarını karşılaştırmalı arayın
Gideceğiniz yere uçak bileti alırken karşılaştırmalı tarayan siteleri kullanın. Örneğin momondo, skyscanner, orbitz, kayak, ekobilet gibi sitelerde çeşitli havayollarının fiyatlarını öğrendikten sonra en ucuz uçuşu veren havayolunun sitesine gidip o uçuşun fiyatına bakın, daha ucuz olabilir.
2. Esnek tarihler seçin
Seyahat edeceğiniz tarihler kısıtlı değilse bilet aratırken tarihlerim esnek (flexible dates) seçeneğine tıklayın. Böylece girdiğiniz tarihlerden birkaç gün önce ve sonrasının fiyatlarını da görür, en ucuzunu seçersiniz. Ucuz gezi için gün planınızı biraz değiştirin, ucuz uçak bileti tercih edin.
3. Uçakta masraf yapmayın
Ucuz havayollarının çoğu uçakta yeme-içme ikram etmeyip pahalıya satar. Kabine havaalanındaki dükkanlardan aldıklarınız dışında sıvı sokamazsınız ama pakette bisküvi, çerez, sandviç, meyve, çikolata ve birçok yiyeceği yanınıza alabilirsiniz. Ucuz seyahat etmek isteyen biri için uçakta mantık dışı fiyatlarla yemek yemek hiç uygun değil.
4. Faklı havayollarını araştırın
Bazı havayolları arama motorlarında görünmez. Bunları ancak çok seyahat eden arkadaşlarınızdan, ilanlardan veya tesadüfen öğrenebilirsiniz. Örneğin Türkmenistan Havayolları ile ben uygun fiyata Aşkabat aktarmalı Tayland‘a gittim. Devlet havayolu olmasına rağmen bir web sitesi yok. Başkent Aşkabat Havalimanı’nda apron, bilgisayar, free-shop, modern lokanta-kafe yok ama olsun, düşmeden uçuyor. Amaç ucuza gezmek.
5. Aktarmalı uçun
Paranız az ve zamanınız çoksa aramalarda en üstte çıkan direkt uçuşları değil, daha ucuz aktarmalı uçuşları tercih edin. Örneğin ben Latin Amerika seyahatim için Brezilya‘ya direkt ve pahalı değil New York aktarmalı, ucuz ve uzun sürede gittim. Ucuz gezi için bence değer.
6. Bagaj ağırlığına dikkat
Çantanızın ağırlığı, uçuşunuzun izin verdiğinden ağır olursa ciddi bir fark ödemeniz gerekir. Bu sınır çoğunlukla kısa ve orta mesafeli uçuşlarda 20kg, uzun uçuşlarda 30kg. Bagaj-bilet kontrolünde (check in) kötü bir sürprizle karşılaşmak, ucuz gezi hevesinizi daha en başta baltalar.
Bu yazımdaki videolarımda yurt dışı seyahatlerinde dikkat edilmesi gerekenler, hesaplı seyahat, seyahat çantaları, havaalanında yapılacak şeyler, yurt dışında taksi ve konaklama bilgilerimi anlatıyorum:
Bedava ve Ucuz Konaklama
Yurt dışı gezi masraflarımızın en büyük ikinci unsuru konaklama. Ucuz gezi için bedava konaklama ve ucuza kalma için birçok yöntem var.
1. Evlerde bedava kalma
Yurt dışında bedava konaklama için milyonlarca üyesi olan, gezginleri evlerde dostça, ücretsiz konuk etmeye yönelik ağlar var:
Ben bu iki konukseverlik ağı sayesinde birçok gezgini barındırdım ve birçok ülkede misafir oldum. Ayrıntılar ilgili yazımda.
2. Temizlik yapın, bedava kalın
Ucuz gezi istiyor ama karşılıksız kalmak fikri hoşunuza gitmiyorsa birilerinin evini onlar yokken temizleyip, bahçelerini sulayıp veya köpeklerini gezdirip göz kulak olarak (house-sit) kalacak bir yer edinebilirsiniz. Buna yönelik siteler:
House-sitting deyince yanlış anlaşılmasın, böyle olmuyor.
3. Hostellerde çalışın
Dünyanın birçok ülkesinde hosteller size çalışma karşılığı bedava yatak verir. Bu genelde sabah birkaç saat temizlik, ya da akşam garsonluk veya mutfak işi olabilir. Her durumda günün çoğu size kalır. İşte bir başka ucuz seyahat yolu.
4. Kamp yapın
Ucuza gezmek için küçük çadırınızı yanınızda taşıyarak güvenli alanlarda kamp yapabilirsiniz. Bahçesi olan insanlardan izin isteyip çadır kurmayı da deneyebilirsiniz. Ağırlıklı Avrupa’ya yönelik bu sitede, bahçelerinde kamp yapmanıza izin veren insanlar var.
Kamp yapmak için bir bahçe, milli park, kamp alanı yoksa yer seçerken şunlara dikkat edin:
- Düz, gölge ve nehir veya göl gibi bir su kaynağına yakın yer bulmaya çalışın.
- Çadırınızı sudan 30-40 metre uzağa kurun, hayvanların suya erişmelerine engel olmayın.
- Çadıra su girme olasılığına karşı yüksek bir yer bulun.
- Kumsalda kamp yapacaksanız gelgit çizgisini bulup bunun dışına yerleşin.
- Böcek kovucu bulundurun.
- Arazide ateş yakmayın, kamp için küçük ocaklar var.
- Başka kampçıların çok yakınına çadır kurmayın, mümkünse görüş alanının dışına yerleşin.
5. Hostellerde kalın
Hosteller özellikle çok yataklı odada kalırsanız ucuza gelir. Bir dolu gezginle tanışır, o ülke hakkında bilgi ve fikir alışverişinde bulunursunuz. Yerel halkla değil sizin gibi sırt çantalı gezginlerle tanışırsınız, o yüzden ben pek tercih etmiyorum. Yine de ucuz gezi için dünya çapında sırt çantalı gezginlerin en çok kullandıkları konaklama yöntemi.
6. Aile yanında oda kiralama
Birçok ülkede aile veya bekar insanlar evlerinin bir odasını kiralıyorlar. Arama motorlarına gideceğiniz kentin adını ve yanına “home stay” yazarsanız bulabilirsiniz. Örneğin Karadağ, Hırvatistan, Bosna-Hersek, Küba‘da otobüs terminallerinde evlerindeki boş odaları kiralamak için bekleyenler olur. Ben de buralarda ucuz gezi tarzıma uygun olarak 10-15 Avroya odalar kiraladım.
7. Daire kiralama
Tek başınıza kalmak ve bir ev ortamında yaşamak isterseniz ucuz ülkelerde küçük bir daire kiralayabilirsiniz. Bu özellikle Doğu Avrupa’da yaygın ve uygun. Avantajı, market ve pazardan alışverişinizi yapar, lokantalara hiç para harcamadan kalabilirsiniz. Ayrıca en özgür konaklama biçimi. Gideceğiniz kentin adını ve “rent apartment” yazarak aratın, gelsin seçenekler.
8. Küçük ve ucuz oteller
Her kentte mutlaka yabancıların pek bilip kalmadıkları, şehir dışından gelen yerel halka hizmet veren oteller vardır. Ben de ucuz seyahat eden biri olarak bazı kent ve kasabalarda küçük ve basit otellerde kaldım.
9. Evinizi veya odanızı kiralayın
Siz seyahatteyken evinizi ve odanızı diğer gezginlere kiralayın, konaklama harcamanızı bedavaya getirin, ucuz seyahat etmek isteyenlere de yardımcı olun. Bunu siz evdeyken de yapabilirsiniz elbette.
10. Karşılıklı ev değişimi
Gitmek istediğiniz yerlerden evini karşılıklı kullanmak üzere değişmek isteyenler varsa siz onun evinde, o da sizin evinizde aynı dönemde kalır. Bunu denk getirmek çok kolay olmasa da, hedefleriniz konusunda esnek olup önce sizin yaşadığınız yerde ev arayanları bulup onlar arasından seçmeniz daha kolay. Bir ucuz gezi ve bedava konaklama yolu daha.
Ucuz Yemekler
Turistik ve pahalı restoranlarda değil, arka caddelerdeki ucuz lokantalarda yemek yiyin. Ucuz seyahat etmenin altın kurallarındandır. Tanıştığınız yerel insanlara ve esnafa sorun, onlar bilirler. Sokak yemeklerinden çekinmeyin, özellikle Asya bu konuda cennettir. Her ülkede vardır (Kuzey Kore hariç). Pazar ve marketlerden alışveriş yapıp yemek masraflarınızı ucuza getirin. Yurt dışında yediğim yemekleri burada anlatıyorum: Yediklerim.
Uzun Süreli Gezmek
Zamanınız varsa benim gibi uzun süreli seyahat etmek, ucuz gezi için mantıklı olur. Gezinin en başı ve sonu için ödeyeceğiniz uçak bileti parası aynı olup, gün başına düşen gezi masrafınız azalır. Ayrıca uzun süre gezerken daha çok insanla tanışıp günlerinizi ucuza getirmenin yollarını öğrenirsiniz.
Yavaş Gezmek
Tipik sırt çantalı gezginler gibi her kentte bir veya iki gece kalıp oradan oraya zıplamayın. Yavaş gezerek hem toplam yolculuk maliyetinizi azaltın, hem de sadece en turistik yerleri değil arka sokakları, gerçek yaşamı görün, keşfedin. Bir ülkede 10 şehir yerine 5 kent ve kasaba görün, daha fazla keyif alacaksınız. Seyahatlerinizi bir yaşam tarzı olarak benimseyin, geziniz kısa süreli olsa bile. Tanıştığınız insanlar sadece ucuz yerleri bulmanızı değil, eğlenmenizi ve o yeri benimsemenizi de sağlar.
Ucuz Gezi İçin Alışkanlıklardan Vazgeçmek
Ben de hemen herkes gibi evimde her zaman temiz ve düzenli, kendime göre küçük ve keyifli konforlara sahip biriyim. Ama Moğolistan‘da göçebe çadırında, Estonya‘da komün evinin tavan arasında kalırken bunları özlemek şöyle dursun, aklımdan bile geçirmedim. Rahat olun, bırakın konforu ve hijyeni, eve döndüğünüzde o incecik yer yatağını ve yosun tutmuş duşu özleyeceksiniz. Hem işiniz ne? Kaldığınız yerde temizlik yapın. Ben Arjantin‘den Çin‘e kadar birçok ülkede temizlik yapıp bana evini açmış insanları sevindirdim.
Yurt Dışında Taksi
Mecbur kalmadıkça taksi kullanmayın, gideceğiniz yere biraz daha geç varsanız da olur. Toplu taşıma araçlarını kullanın ve mümkün olduğunca yürüyün, görün. Yurt dışında iken, İstanbul’da gezi amaçlı hariç normalde hiç yürümediğim mesafeleri saatlerce keyifle yürüyorum. Yollar yürümekle aşınmaz, ayaklarınız eskimez.
Yurt Dışında Çalışma
Yurt dışında uzunca kalabilecek zamanınız varsa geçici işler arayın. Çocuk bakabilir, meyve toplayabilir, çeşitli işler yapabilirsiniz. Yurt dışında çalışma yoluyla ucuz seyahat edebilirsiniz.
Any Work Anywhere – Meyve toplama ve benzeri işler.
Swap Working Holidays – Çeşitli ülkelerde çalışma vizesi.
Go Work About – Avusturalya’da mevsimlik iş.
4-Hour Workweek – İnternet’ten çalışma, evden ve seyahatten çalışma, dış kaynak bulma.
Abroad Freelance – İnternet’ten çalışma.
Au Pair – Bebek ve çocuk bakıcılığı.
Great Au Pairs – Bebek ve çocuk bakıcılığı.
Ucuz Gezi İçin Gönüllülük
Zamanınız varsa ve rahatınıza düşkün değilseniz gönüllü işler yaparak kalacak yer ve yemek edinmek de yurt dışında ucuz gezi için bir seçenek.
Pod Volunteer – Gezginlere dünya çapında gönüllü işler bulan, kar amacı gütmeyen kuruluş.
VolunTourism – Eğitim ağırlıklı gönüllülük.
Volunteer Abroad – Çok sayıda ülkede gönüllü çalışma olanakları.
Compathos – Uluslararası projelere destek ve film, dijital öykü ve halk medyası alanlarında gönüllü seyahat.
Conservation Volunteers – Avustralya’da gönüllü çalışma.
Continental Divide Trail – Kuzey Amerika’da doğa işleri.
Otostop Çekmek ve Başkalarıyla Seyahat
Ucuz gezi için sizinle aynı yere gidecek ve arabası olan kişilere katılıp yakıt parasını paylaşabilirsiniz. Ya da cesaretiniz varsa otostop çekebilirsiniz. Bu konu için açılmış siteler var.
eRide Share – Otomobil paylaşımı.
Compartir – Otomobil paylaşımı.
Hitchhikers – Otostop.
Organik Çiftliklerde Çalışma
World-Wide Opportunities on Organic Farms zaman zaman gönüllülere katılma olanağı sunan organik çiftçilerin uluslararası ağı. Küçük bir üyelik ücreti istiyorlardı en son. Ucuz seyahat ve tatil için denenebilir.
Para Bozdurma ve Harcamalar
Ucuz gezi için yurt dışı tatillerde paranızı idareli harcamanın yanında diğer bazı konulara da dikkat etmenizi öneririm. Örneğin havaalanına indiğinizde sadece kalacağınız yere ulaşmanıza yetecek kadar paranın biraz fazlasını satın alın. Çünkü havaalanlarındaki döviz büroları kötü bir kurla para bozarlar.
Bu yazımdaki videolarımda yurt dışı gezi için kullandığım eşya listem, seyahate çıkmadan önce yapmamız gerekenler, hazırlıklar, dikkat edilecek konular, ülke seçimi, yurt dışında harcamalar, güvenlik, çanta çeşitleri, ATM ve kredi kartı kullanımı, yurt dışı seyahati için çanta hazırlama, götürmemiz gereken belgeler ile ilgili bilgiler anlatıyorum:
Yurt dışı seyahatlerde eşyalar, güvenlik, pasaport, para, telefon.
Yurt Dışında Hediyelik ve Hatıra Alma
Ucuz gezi için en iyisi hediyelik eşya dükkanlarından uzak durmak. Çoğunlukla ürünler bir başka ülkede fabrikasyon yapımdır ve aradığınız yerellikten ve otantiklikten uzaktır. Ucuz ve “gerçek” bir şey bulduğunuzu düşünüyorsanız kendinize şu soruları sorun:
- Bu şey gezmekte olduğum ülkeyi iyi temsil ediyor mu?
- Bunu kullanacak mıyım?
- Bu seyahati yaşadıklarımla mı, yoksa bu hediyelik eşya ile mi hatırlayacağım?
- Böyle bir şey almayı hiç düşünmüş müydüm?
Yazımın yurt dışına ucuz gezi yapmak isteyenler için bilgilendirici olacağını umuyorum.
Yazı oldukça faydalı olmuş, eline, zihnine sağlık Alper. Bunu da heybeme ekledim.
Sevgiler
Ben de ilgine teşekkür ederim Mervecim.
Sevgiyle.
Lüks düşkünü olmayan dünya turu yapma hayaliyle yanıp tutuşan biri olarak yazılarınızı okumak çok keyifli. Çok faydalı bir yazı olmuş tşkler.
Merhaba,
Yazılarınızdaki aydınlatıcı bilgiler ve gösterdiğiniz yararlı kaynaklar için teşekkür ederim. Aslında, yaşıma ve ekonomik durumuma aldırış etmeyen, içimdeki huysuz çocuk adına teşekkür ediyorum. Sınırlı sayıda gezilerim oluyor. Folklor ekibimizle Güney Kore, Cakarta ve Kualalumpur’a gittim. Son iki üç yıldır da, Viyana ve Amsterdam’gidebildim. 5 Martta bir haftalığına Paris’e gidiyorum. Yazılarınızı okurken her halde Türkiye’de değildim. Sanıyorum
geçen hafta Belgrad Ormanları gezisinde tanıştık. Seyahatlerinizde yolunuz açık olsun. Her şey gönlünüzce olsun…
Merhaba İsmail Bey,
Ben de okuduğunuz için teşekkür ederim.
İyi seyahatler.
tebrikler harika bir yazı =)
Son derece bilgilendirici,teşekkürler.
Hocam selamlar. Yazın Güney Amerika’ya gidecek ve dönüş bileti olmayan bir öğrenci olarak (yeşil pasaport kardeşliği bakidir) bilhassa bu yazınız çok işime yarayacak gibi duruyor. Estonya komün evi hikayesi olmak üzere gelecek yazıları da sabırsızlıkla bekliyorum. Yollardan, asla onları özleyecek kadar uzak kalmamanız dileklerimle, sevgiler.
Merhaba Can,
Yazılarım devam edecek, hızla. Güney Amerika maceranda iyi şanslar. Kıtada kalorifer olduğunu unutma, sıkı giysilerle git. Nice yollara.
Güzel bir kaynak olmuş, teşekkürler.
Yurt dışı ucuz gezi hakkında tüm bilgiler var, elinize sağlık.
çok güzel bilgiler var,değerlendireceğim.
teşekkür ederim. okumak zevkliydi. faydalanacağımdan eminim.
Rica ederim. Ucuz seyahatler dilerim.
Hocam bu aralar sitenize taktım diyebilirim. Kısa vadede olmasa da birgün sizin gibi gezmeye başlayacağım. Yazdıklarınız adeta ders niteliğinde teşekkürler.
İlginize çok teşekkürler. Ömrünüz bol ve ucuz seyahat dolu geçsin.
Teşekkür ederim Alper bey.
Sizinle daha ayrıntılı konuşabilme imkanım var mı acaba ? Mail yoluyla vs. Müsait olduğunuzda aklımdaki sorular sormak isterim. İyi geceler…
Merhaba. Çok fazla e-posta geliyor, yetişemiyorum. Ekonomik yurt dışı seyahat veya diğer konularda sorularınız varsa buradan yanıtlarım. İlginize teşekkürler.
Çok yararlı bilgiler vermişsiniz Alper bey. Yazdığınız her siteyi tek tek inceleyeceğim. Şimdiden ufkumu açarak çok yardımcı oldunuz bile bana. Çok teşekkür ederim. Size iyi eğlenceler dilerim.
Ben de okuduğunuz için teşekkür ederim Alperen Bey. Eğlenceli ve ucuz seyahatler dilerim.
Alper bey özellikle biletleri hayli pahalı uzak ülkelere seyahat ederken ucuz uçak bileti bulabilmek için neler tavsiye edersiniz? Biletimizi aylar öncesinden erken almamızın faydası olur mu? Yoksa aktarmalı uçuş mu önerirsiniz?
Merhaba Selen Hanım. Uzak ülkelere ucuz uçak bileti bulabilmek için aylar öncesinden aramak gerek. Aktarmalı uçuşlardan çekinmeyin. Örneğin hangi ülkelere gitmek istiyorsunuz?
Örneğin japonya güney kore gibi uzakdoğu ülkelerine seyahat edeceksek?
Ben Güney Kore ve çevresine en ucuz uçak biletlerini China Southern Havayolundan buldum, Güney Kore Gezi Rehberi yazımda ayrıntı var.
Peki, ilginize teşekkürler:)
Rica ederim, ucuz ve uzun yolculuklar dilerim.:)
Çok güzel, aydınlatıcı bir yazı olmuş.
Yaralanacağımı umuyorum.
Tebrikler.
Merhaba alper bey,
Ben marmara uni ogrencisiyim. 3ay gibi bir boslugum var suan ve eger bekledigim gibi olursa bu 8aya kadar cikabilir. Konuya gelirsek bu boslugumda ucuz bir ulkeye gidip dil pratigi yapmak istiyorum. Hatta calisma sansim olursa calismak da istiyorum.arastirmalara basladim ama tecrubenizden faydalanarak onerilerinizi merak ediyorum. Kktc de olabilir ucuz avrupa ulkeleri de olabilir. Fikirlernizi merak ediyorum.Donerseniz cok sevinirim.
Iyi gunler diliyorum..
Merhaba. Hangi dili öğrenmek istediğinize bağlı elbette. İngilizce öğrenmek istiyorsanız en ucuz seçenek Malta. İngiltere, ABD ve Avustralya pahalı olur. Kıbrıs’ta bazı şeyler ucuz ama genel olarak ucuz bir ülke değil. Yazımda ucuz gezi, yurt dışında çalışma ve gönüllülük linklerini incelemenizi öneririm.
Fırsat buldukça sizi takip ediyorum. 60 yaşındayım, 70 yaşına kadar kendime zaman tanıdım. Dünya turuna çıktım çıktım, çıkamasam da sizleri takip etmeye devam ederim. O bile benim için büyük bir keyif… Asıl konuya gelince; size sormak istediğim şey, gönüllü çalışma kamplarında, İngilizce bilmeyen birisi için ortam nasıl.
Yabancı dili olmayan birisi bu kamplara gidebilir mi. Yabancı dilin ve yaşın sorun olmadığı gönüllü çalışma kampları var mı ? Şimdiden teşekkür eder, bütün hayatında başarılar dilerim.
Merhaba Hüseyin Bey. Yurt dışında çalışma kamplarına katılmak için en azından orta düzeyde, hiç olmazsa orta ile başlangıç arasında yabancı dil bilgisi gerekir. Yaş konusunun hallolabileceğini sanıyorum, uygun iş yapılan yerler olabilir. İlginize çok teşekkür eder, uzun ömür ve iyi şanslar dilerim.
Merhaba Alper Bey,
Sitenizi tesadüfen buldum ve yazdıklarınızı büyük bir merak ve heyecanla okudum.Tebrik eder ucuz seyahatler dilerim.
Çok teşekkürler Ercan Bey, ucuz gezilerle dünyayı keşfetmeniz dileğiyle.
Ucuz bilet aramalarını kesinlikle karşılaştırmalı yapılmalı araştırmalı. Ancak bu sektörün içinde olarak bazen yurt dışı uçuşlarında tek yön aldığınız fiyatı gidiş dönüş aldığınız zaman daha ucuza getirebilirsiniz. Aslında bilet araştırması yaparken her ne kadar internet üzerinden baksakta acentalara danışmakta da faydda vardır. Charter uçuşlar çoğu zaman bu arama sitelerinde çıkmayabiliyor. Bunu da göz önünde bulundurmak gerekir. Alper bey yazılarını çok büyük zevkle okuyoruz. İyi gezmeler 🙂
bugune kadat bu kadar ayrıntılı ve işe yarayan bir içerik hiç görmemiştim teşekürler, ucuz seyahatlerde en büyük sorum gezilerde güvenlik ve mikrop kapmamak:)
mrb yorumlarını takip ediyorum ama Lgbt bireyleri içinde paylaşımlarda bulunsanuz mesela hangi ülke kolay vatandaşlıkverir neresi daha rahattır nereler tercih edilmeli gibi umarım anlatabilmişimdir saygılar
Merhaba Karolin. LGBT bireylerin hangi ülkelerde daha rahat yaşadıkları üzerinde özellikle durmadım ama bir miktar bilgim var. Siz de bilirsiniz ki Batı ve Kuzey Avrupa ülkeleri hemen her konuda olduğu gibi eşcinsel hakları konusunda da ileriler. Uruguay bildiğim kadarıyla Güney Amerika’da bu konuda en özgürlükçü ülke. Güneydoğu Asya ülkeleri ve Avustralya da rahattır. Öte yandan balkan ülkelerinin çoğu bizden batıda olmasına rağmen bu konuda daha katı. Örneğin Sırbistan, Makedonya, Karadağ ve Arnavutluk’ta neredeyse yeraltında yaşıyorlar. Saygılar.
teşekkurler cevabınız için ama avrupaya vize almak zor birraz sizde bilirsiniz en mantıklı uruguay sanırım ama onunda uçak bileti pahalı bakıcaz artık 😀
Bazı Avrupa ülkelerine vize almak görece daha kolay.
53 yasindayim uzun gezilerden once ingilizcemi gelistirmek icin Malta’da kursa gitmek istiyorum. En uygun okul ve konaklama hakkinda bilginiz var mi? Bir yil dusunuyorum.
Malta’ya gitmediğim tavsiyede bulunamam, ancak İngilizce öğrenmek için en ucuz ülke olduğunu biliyorum. Burada görüp Malta’ya gitmiş olanlardan yardımcı olmalarını rica ediyorum. İyi şanslar.
Alper bey sizi tebrik ediyorum. Ben 15 bin dolara tek motorlu uçak buldum. Hedefim 5 yıl içinde satın alıp, uçuş eğitimi ile tüm dünyayı dolaşmak, uçak 5 kişilik, 4 kişi daha alabilirim. isteyen buyursun. Teşekkürler yorumlar için
Merhaba Tolga Bey. İlginize teşekkürler. Çok cazip bir teklif bu. Bu kadar ucuza bir uçak alınabileceğini bilmiyordum. Modeli, markası nedir?
Alper bey 1979 model Cesna tek motorlu uçak hızı saatte 200 – 220 km. İstanbuldan nonstop İngiltereye götürür sizi. Fiyatı 20 bin dolar. linki gönderiyorum. Benim linki bulursam onu da gönderirim. 15 bin dolar diğerini fiyatı. trade-a-plane.com/detail/aircraft/Single+Engine+Piston/1979/Cessna/152/2168040.html linki.
İyimiş ama ben buna cesaret edemeyebilirim. :))
Yeni buldum sitenizi. Gerçekten faydalı, güzel bir site olmuş. Düşündüğüm geziler için sık sık uğrayacağım gibi. Yalnız merak ettiğim bir konu var.
Couch Surfing
Hospitality Club
Bu yöntemlerle gittiğinizde ev sahiplerine nasıl güvenebilyorsunuz? Ya ev sahibi kötü niyetliyse?
Seyahat bloguma ilginize teşekkür ederim. Ev sahiplerine yazmadan ve bana kalma isteği gönderenlere yanıt vermeden önce, haklarında yapılmış yorumları okuyorum. Olumlu ise güveniyorum. Yurt dışı ucuz seyahat için harika bir buluş.
Merhaba,siteniz çok güzel bir kaynak konumunda.Sizi tebrik ederim.Özellikle bu yazinizdaki bilgiler benim icin cok degerli.Aslinda ben ilk once kendimi tanitip size birkac soru sormak istiyorum.Ben 17 yasinda en buyuk tutkusu yeni yerler gormek kesfetmek,diller ogrenmek,kulturler tanimak olan tabiri caizse dunyanin yasadigimiz yerden ibaret oldugunu dusuneblerden degilim.daha dogrusu sistem karsiti anarsist ruhlu bir insanim.Bu sistemde yasayacagimi anladim.Universite bile okumayacagim.2017 ye girmeden gidecegim.Belli bir miktar ile ucuz bir sekilde geri donmemek uzere anarsistce geze geze guney amerikaya gidecegim.Tuketim toplumu pek bana gore degilde 🙂 .Sizce ben dogru mu yapmis oluyorum guney amerikayi secerek ? Yani aradigim huzur,doga ve yanimda kitaplarim,muziklerim.
Merhaba. Seni ve ne istediğini anlıyorum. Güney Amerika’ya geze geze gitmek mümkün değil, uzun uçak yolculuğu gerek ve biletler pahalı. Ucuz gezmek için balkanları veya Kafkasları öneririm.
Böbrek paket mi olsun burada mı alırsın? Cidden bedava evini açan insanlara nasıl güvenebiliyorsun? Hırlısı var hırsızı var bunu cidden çok merak ettim beni aydınlatırsan sevinirim.
Çeşitli adlı sayfamda evlerde karşılıksız, ücretsiz konaklama ağını ve nasıl güvenilir olduğunu ayrıntılı anlattım.
Merhaba Alper Bey. Aklıma takılan bir soru var, yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Ben hem Airbnb ile ev kiralamak hem de kendi evimi kiraya vermek istiyorum. Fakat diğer kişiyle anahtar alıp verme vs. gibi konularda nasıl anlaşacağımı bilmediğimden hem de evimde kalacak kişiye nasıl güveneceğimi bilmediğimden (hırsızlık vs) bu siteyi kullanmaya çekiniyorum. Verebileceğiniz bir tavsiye var mıdır acaba? Teşekkürler.
Merhaba Gökhan Bey. Ben hiç kullanmadım ama Airbnb yoluyla kalan arkadaşlarım var, hiç sorun yaşayan yok. Bildiğim kadarıyla yetkililer eve gelip fotoğraf çekiyor, ev sahibiyle görüşüyor. Güvenlik için mutlaka bazı yöntemleri vardır.
GEZMEYE NİYETİ OLUPTA TECRÜBESİ OLMAYANLAR İÇİN ÇOK FAYDALI BİR PAYLAŞIM.ELLERİNİZE SAĞLIK
Okuduğunuz için teşekkür ederim Fatma Hanım. Bol ve ucuz seyahatler dilerim.
Yazınız çok güzel olmuş ve bana başka başka düşünme yollarını gösterdi, Yurt dışı seyahatlerimin daha nasıl ucuz ve eğlenceli olabileceğini gösterdi.Tşkler.
Ucuz seyahat hakkında bilgi yazımı okuyup yararlanmanıza sevindim Hakan Bey. Geri dönüşünüz için teşekkürler.
Blogunuz cok güzel Alper Bey.
Benim bir sorum olacakti. Ben 22 yasindayim, ögrenciyim ve avusturya da yasiyorum. Bende sizin gibi yeni yerler kesfetmeyi görmeyi cok istiyorum ve bu yaz ispanya veya portekizle baslamayi düsünüyorum. Ama bana eslik edebilecek pek kimse yok o yüzden yapacagim seyahatlerin cogu yanliz olacak. Sizce nelere dikkat etmem gerekiyor yanliz seyahat ederken? Ne kadar riskli bir genc kiz olarak yanliz gezmek? Ve siz hic tek basiniza seyahat ettinizmi? Ettiyseniz avantajlari ve desavantajlari nedir?
Zaman ayirip okudugunuz icin tesekkürler. Cevabinizi bekliyorum.
Iyi günler
Merhaba Sümeyye. Hiç değil hep. :)) Sadece tek başıma seyahat ediyorum. İspanya, Portekiz gibi Avrupa ülkelerinde gezerken dikkat etmen gereken tek şey yankesicilere değerli eşyalarını ve paranı kaptırmamak, ki hırsız azdır. Avantajlarını Ben Kimim adlı sayfamda yazdım; özgürlük ve insanlarla tanışmak. Dezavantajı başın belaya girerse yarım edecek kimsenin olmaması. Çeşitli adlı sayfama bakarsan seyahatte dikkat edilmesi gerekenler ve öneriler hakkında birçok yazımı bulacaksın. Başka sorularını da memnuniyetle yanıtlarım elbette. İyi günler.
Merhaba Sümeyye. Ağustos’un 1’inde ben ve 2 arkadaşım Valencia’ya gidiyoruz. Bizimle gelmek istersen iletşime geçebilirsin.
E-mail adresim: ismet.sen4564 @gmail.com
Çook guzel Alper bey sizi kutluyorum. bu arada ben Bakuden yaziyorum hic bi detayi atlamamissiniz.
Asıl ben teşekkür ederim! Bakülü müsünüz?
merhaba
bloğunuzu yazalı çok uzun zaman olmuş lakin bana sizin yaptığınız bir yolculuk için ayrıntı gerekiyor. şöyle ki türkmenistan havayolu ile aktarmalı seyahat etmişsiniz peki bu aktarma için transit vize aldınız mı?
Merhaba. Tayland’a giderken en ucuz uçak bileti seçeneği olduğu için Türkmenistan hava Yolu ile Aşkabat aktarmalı gittim. Transit vize almadım ve hava limanından çıkmadan bekledim.
Merhaba, sizi severek takip ediyorum. Bir sorum olacaktı. Asya’da önerdiğiniz bir rota var mı acaba?
Merhaba. Elbette. En şahanesi Moğolistan.
Geçenlerde hindistan-nepal-butan-bangladeş-myanmar-laos-tayland olarak bir plan yapmıştım. Bu rotasyon hakkında düşünceleriniz neler? Ben öğrenciyim ve bu ülkeleri gezmenin maliyeti nedir?
Merhaba. Tayland hariç diğerlerine yaz mevsiminde aşırı sıcaklar nedeniyle henüz gitmedim, ama hep aklımda. Tamamı ucuz ülkeler, fakat uçak biletleri önemli tabii burada. Bhutan’a sadece turla gidildiği ve devlet kara yolu ulaşımı, otel, yemek, rehberlik için günlük zorunlu 250 Amerikan Doları aldığı için turistlere çok pahalı bir ülke. Maliyet vermem mümkün değil, süreye ve kişisel tercihlere göre çok değişir.