Finlandiya gezi için keyifli, son derece refah, güvenli, modern, yeşil ve temiz bir İskandinav ülkesi. Fin arkadaşlarımın davetiyle gittiğim Finlandiya’da gezmekten büyük keyif aldım. Finlandiya coğrafyası yaklaşık 188.000 göl ve bir o kadar da adaya sahip. Gür ormanları, şirin kasabaları, planlı kentleri, tasarım sanatı, ahşap sivil mimarisi görülmeye değer. Finlandiya sakin, dürüst ve alçak gönüllü insanıyla, yemyeşil doğasıyla, refah ama lükse kaçmayan yaşam tarzıyla, eğitim kalitesiyle hayran olduğum bir ülke. Bu yazımı ülkeye gitmek isteyenler için bir Finlandiya gezi rehberi olması için yazıyorum.
Finlandiya İklimi ve Hava Durumu
Finlandiya iklimi soğuk bir kuzey ülkesi. Karanlık kışlarında hava sıcaklığı Güneyde bazen -30°C, Kuzeyde ise -40°C’ye kadar düşebiliyor. Kısa Finlandiya yazları gündüz +20 ila +28°C arasında değişiyor ve gitmek için ideal mevsim. Ben en sıcak ay olan Temmuzda gittim. Nisanda karlar erimeye başlar ve kayak mevsimidir. Islak ve karanlık Sonbahar ise seyahat için en tatsız mevsim. Yazın Kuzeyde güneş hiç batmaz, Güneyde ise çok geç batar ve tamamen karanlık olmaz. Kışın Kuzeyde güneş hiç doğmaz, başkent dahil Güneyde günde birkaç saat görünür.
Finlandiya Haritası ve Konumu
Bir İskandinav ülkesi ve Norveç, İsveç, Rusya ile komşu. İsveç ve Norveç’ten farklı olarak düzlük ve alçak bir ülke. Kuzeydeki en yüksek noktası 1.328 metre. Ülkenin Güney ve Güneybatısını Baltık Denizi çevreliyor.
Finlandiya Hakkında Bilgi
Dünyanın teknolojisi en gelişmiş ülkelerinden biri olsa da Finlandiyalılar sıcak aylarda sade ahşap yaz evlerine gidip teknolojiden uzak yaşamayı severler. Bu evlerin çoğu göl kenarındadır ve Finler sauna, yüzme, balık avlama ve mangal yapmayı severler. Diğer Kuzey Avrupa ülkelerinden farklı olan Fince Ural-Altay dil ailesine ait ve grameri Türkçeye benziyor, sondan eklemeli. Finler Korvatunturi Dağı’nın Noel Baba’nın memleketi olduğunu söylüyorlar. Finlandiya’da fiyatlar epey pahalı. Ancak ülkenin “herkesin hakkı” (jokamiehenoikeus, every man’s right) politikası doğrultusunda bazı temel gıda maddeleri ucuzdur ve özel mülkiyet olsa da arazileri izinsiz kullanmak serbesttir. Gezi notlarımın içerisinde epeyce Finlandiya hakkında bilgi var.
İstanbul-Helsinki Uçuşu
Bugün THY ve İskandinav Havayolları’nın direkt İstanbul-Helsinki uçuşları var ve üç buçuk saat sürüyor. 200 Avroya bilet bulunabiliyor. Bir ara Finnair da direkt uçuşlar yapmıştı ama şimdi yok. Ben Helsinki’ye Amsterdam aktarmalı gittim. Atatürk Havalimanı’nda aprondan uçağa girerken son anda aceleyle bir adam geldi, ellerindeki dolu poşetler buram buram pastırma-sucuk kokuyor. Ben uçağa almazlar onları diye düşünürken adam diplomatik pasaportunu gösterip girdi.
Amsterdam’da pasaport kontrolünden geçerken polis bir şey demeden beni karakola götürdü. Kapının önündeki sandalyeye oturup beklememi rica etti, ben de uçuşum olduğunu söyledim. Camekanlı karakolda polis pasaportumu şu katlar arasında eşya alışverişi için kullanılan tuhaf aletin içine soktu, “plooop” diye bir ses geldi, pasaport alt kata gitti. 15 dakika kadar bekledikten sonra gelip beni sıranın en önüne kibarca götürdü. Pasaportuma imza atmayı unutmuşum, o nedenle kontrol etmişler.
Amsterdam’dan bindiğim uçakta aynı kişi yanıma denk geldi, meğer Hollanda’ya değil o da benim gibi Helsinki’ye gidiyormuş. Türkiye’nin İskandinav ülkeleri askeri ataşesi imiş. Sohbet ettik; Finlandiya’daki yaşamı, görevi, benim yaptığım Finlandiya seyahati hakkında konuştuk. Beni ve Fin arkadaşımı TC Büyükelçiliği’ne davet etti sağolsun.
Uçakta alçalırken ülkenin yeşilliği harika. Modern ve sakin havaalanında arkadaşlarım Mikko ve Satu beni karşıladılar. Yeni arkadaşımı arabalarıyla gideceği yere bırakıp bırakamayacağımızı sordum, yolumuzun üzerinde olmasa da ricamı kabul ettiler ve dördümüz arabaya bindik, ataşeyi büyükelçiliğe bırakıp görüşmek üzere ayrıldık.
Finlandiya’da Fiyatlar
Finlandiya pahalı bir ülke. Neyse ki benim kalacak yerim var. En ucuz otel 50 Avrodan başlar, orta halli oteller 100 Avro civarındadır. 15-25 Avroya hostelde kalabilir, mevsim uygunsa 10-20 Avroya çadır kiralayabilirsiniz. Grup halinde geziyorsanız göl kenarındaki yazlık evlerden kiralayıp kişi başına 15 Avroya getirebilirsiniz. Elbette benim çok kullandığım, evlerde bedava kalma ağı CouchSurfing seçeneği de var.
Müzeler ve turistik yerlerin giriş ücretleri 5-25 Avro arasında değişiyor. Kent içi ulaşım günde birkaç Avro tutuyor. Markette 1 litre süt 1 Avro. Finler çok süt içer ve yukarıda bahsettiğim “herkesin hakkı” kapsamında bir ürün. Fiyatlar için örnek olarak yarım kiloluk somun ekmek 2 Avro, yerli peynirin kilosu 8 Avro, 1kg tavuk eti 10 Avro, domates 3 Avro, 1.5 litre su 2 Avro civarında. Örneğin İstanbul ile Helsinki fiyatlarını karşılaştırırsak Helsinki İstanbul’dan tüketici fiyatlarında %100, kiralarda %180, lokantalarda %160, genel olarak ise %120 daha pahalı. Ucuz bir lokantada 10 Avroya, orta halli bir restoranda 60-70 Avroya yemek yiyebilirsiniz. Çok çeşitli olmasa da neyse ki sokak yemekleri var. Ülke dünyada yaşam kalitesi en yüksek ülkeler arasında yer alıyor.
Finlandiya’da Ulaşım ve Fiyatlar
Başlıca şehirler arasında otobüs ve trenle seyahat 20-100 Avro arasında değişiyor. Örneğin Helsinki’den Tampere’ye trenle gitmek isterseniz 180km mesafe için ulaşım fiyatları ve yolculuk süreleri şöyle.
Pendolino (S) treni, en hızlısı: 32 Avro, 1:26 sürer
InterCity (IC) ve InterCity2 (IC2) hızlı tenleri: 26 Avro, 1:46
Normal express (pikajuna, P), yavaş gece treni: 24.6 Avro, 2:12-2:16
Yerel ve bölgesel trenler (lähiliikennejuna, lähijuna veya taajamajuna), yavaş: 21 Avro, 2:03
Otobüs firması Matkahuolto şehirler arası yaygın seferler yapıyor. Yabancı öğrenciler de indirimden yararlanabiliyor. ISIC kartınız olması veya Matkahuolto’dan 5 Avroya öğrenci kartı almanız gerekiyor. Firmanın BusPass seyahat kartı 150 Avroya 1 hafta, 250 Avroya 2 hafta sınırsız gezi imkanı veriyor. Omnibus adlı biraz daha ucuz bir otobüs firması da var.
Finlandiya Şehirleri
Finlandiya şehirleri son derece güvenli, temiz ve güzel. Fin halkının karakterine paralel biçimde gösterişten uzak ama zarif.
Helsinki – Finlandiya’nın başkenti ve en büyük şehri
Jyvaskyla – Ülkenin ortalarında kalan, üniversiteler kenti
Kuopio – Göller bölgesindeki üniversiteler kenti
Lappeenranta – Saimaa gölünün kıyısında, Rusya sınırına yakın, Güneyin üniversiteler şehri
Oulu – Teknoloji merkezi bir şehir
Rovaniemi – Kuzeyde, Lapland’a yakın
Savonlinna – Opera festivali ve kalesiyle ünlü, göl kenarındaki küçük şehir
Seinajoki – Çok sayıda festivale ev sahipliği yapan kent
Tampere – Kültür, müzik, sanat, müzeler ve endüstri kenti
Turku – Kalesiyle ve katedraliyle ünlü eski başkent
Vaasa – İsveç etkisi hissedilen küçük bir güney şehri
Finlandiya’da Gezilecek Yerler
Finlandiya’da gezilecek yerler için genel bilgi vereyim.
Helsinki
Finlandiya’nın başkenti Helsinki‘yi yazın gezmenizi öneriyorum. Müzeleri, parkları, güzel sokakları, sakin atmosferiyle küçük ama önemli bir şehir.
Suomenlinna
Helsinki merkezinden 15 dakika süren bir tekneyle gittiğim Suomenlinna Adası ve Kalesi görülecek yerler arasında başta geliyor.
Turku
Arkadaşlarım Mikko ve Satu’nun götürdüğü Turku ve çevresinde güzel bir gün geçirdim, üstelik Türkiye-Finlandiya Dostluk Derneği’nin yöneticilerinden biriyle tanıştım. Başkentin 150km batısında olup, Matkahuolto otobüsleri veya İnterCity2 (30-40 Avro) treniyle gidilebilir.
Porvoo
Ülkenin ikinci en eski kenti Porvoo’daki ahşap evleri çok beğendim. Başkentin 50km doğusundaki Porvoo’ya Helsinki Kamppi terminalinden otobüsle, ya da Market Meydanı’ndan J.L. Runeberg veya RoyalCat tekneleriyle gidilebiliyor.
Kotka
Finli arkadaşlarımın memleketi Kotka’ya gidip üç katlı Fin tarzı ahşap evlerinde kalmak, festivali izlemek harikaydı. Evlerindeki aile saunasında da ter attık. Başka bir yazımda anlatacağım. Bu fotoğrafım Kotka Parkı’nda.
Göller Bölgesi
Finlandiya’nın Doğusundaki Göller Bölgesi’nde 60.000 civarı göl ve ada var, çok güzel. Ormana, göle gitmeden yapılan bir Finlandiya gezisi eksik kalır.
Savonlinna
Savonlinna’daki Olavinlinna Kalesi özellikle Opera Festivali sırasında güzelleşiyor. Helsinki’ye 330km uzaklıktaki kente otobüsle başkentten 5 saatte (48 Avro), Mikkeli’den 1,5 saatte (20 Avro) gidilebiliyor. Helsinki’den trenle beş saatte (48 Avro) Parikkala’ya gidip oradan otobüsle veya yerel trenle de Savonlinna’ya gidilebilir.
Hameenlinna
Hameenlinna kalesi ülkenin en eski kalesi ve 13. yüzyıldan kalma. Helsinki’den trenle (8-15 Avro) 1 saatte gidilebilir. Helsinki-Tampere otobüsleri de Hameenlinna’da duruyor.
Sauna
Özellikle tipik ahşap bir Fin evinde sauna deneyimi, saunanın ana vatanında harikaydı.
Kuzey Işıkları
Birçok kişinin hayali olan Kuzey Işıkları, Saariselka’da görülebilir.
Linnanmaki
Tarihi ahşap lunapark treni, raylar üzerinde sadece yerçekiminin etkisiyle duruyor. Frenleri çekmek için her vagonda bir görevli var.
Gemi yolculuğu
Zamanınız yeterliyse Helsinki’den benim gibi Stockholm veya Tallinn kentlerine keyifli bir gemi yolculuğu yapabilirsiniz. Ayrıntılar yazımda.
Finlandiya Yemekleri
Finlandiya mutfağı ana malzemelerine baktığımızda patates, ekmek (leipa), balık, et, süt ve krema öne çıkıyor. Fin arkadaşlarım her öğünde süt içiyorlar.
Deniz ürünü Finlandiya yemekleri
Silakka – Baltık ringa balığı. Küçük ve lezzetli balığı turşu, marine, tütsülü, mangal yapıyorlar.
Savulohi – Tütsülü somon.
Muikku – Kızartılarak yenen küçük balık.
Graavilohi – Çiğ tuzlama somon (lohi).
Etli Finlandiya yemekleri
Karjalanpaisti – Dana veya domuz eti, havuç ve soğandan yapılan güveç.
Lenkkimakkara – Fin hardalı sinappi ve bira eşliğinde yenen halka sosis.
Poro – Ren geyiği eti sotesi.
Makkara – “Fin erkeğinin sebzesi” denen geleneksel Finlandiya sosisi.
Maksalaatikko – Fırında ince ciğer, pirinç ve kuru üzüm.
Diğer Finlandiya yemekleri
Karjalanpiirakka – Çavdarlı, pirinç lapalı, patates püreli, tereyağlı börek.
Puuro – Yulaf, arpa ve çavdardan yapılan kahvaltılık lapa.
Hernekeitto – Özellikle Perşembeleri yenen geleneksel bezelye çorbası.
Finlandiya İçkileri
Alkolsüz Finlandiya içecekleri
Finler dünyanın en çok kahve (kahvi) tüketen halkı. Dediğim gibi sütü (maito) de çok seviyorlar. Ayrıca böğürtlen çeşitleri suyu (marjamehu), ayrana benzer viili, kaymaklı süt (piima) de içiyorlar.
Alkollü Finlandiya içkileri
Finlandiya’da biradan sert olan tüm içkileri sadece devletin Alko adlı dükkanları satıyor. İçkinin pahalılığıyla ünlü bir ülke. Markette bir bira 1 Avro civarında, barda 3-5 Avro. Marketlerden saat 21:00’e kadar bira alınabiliyor ve yaş sınırı 18, Alko’lardan diğer içkiler için ise 20.
Bira (olut veya kalja) – Lapin Kulta, Karjala, Olvi, Koff ve Karhu biraları yaygın.
Elma şarabı (cider, siideri) – Aromalı, biraya benzer tatlı içkiler.
Finlandia Vodka – %40 alkollü ünlü Fin votkası.
Koskenkorva (kossu) – Votkaya benzer ama biraz şeker ilaveli, %38 alkollü içki.
Salmiakki-Kossu (Salmari) – Finlandiya’nın ünlü siyah tuzlu meyan kökü şekerlemesi salmiakki içeren acayip bir içki.
Bunun ülkeyi merak edenler için bir Finlandiya gezi rehberi olmasını umuyorum. Gezdiklerimi ve diğer yaşadıklarımı da zaman buldukça yazacağım.
Çok teşekkür ederim güzel anlatımınız, bilgileriniz ve emeğiniz için.
Hoşça kalın!
Rica ederim. İyi yolculuklar.
siteniz çok güzel. tebrik eder başarılar dilerim
Teşekkürler Ahmet Bey.
Sevgili Alper bey, Finlandiya’yı gerçekten güzel anlatmışsınız, teşekkürler.
Alper bey son 1 aydır İskandinav ülkerini araştırıyorum hattaha tatil günleri sabaha kadar pc başında Finlandiya,Norveç,İsveç hakkında bilgi topluyorum sizin notlarınızda bana ışık tuttu çok başarılı bir gezi notları almışsınız tebrik ediyorum mutlaka gideceğim ama mutlaka
Teşekkürler Özkan Bey. İskandinavya hakkında daha yazacağım.
Sabırsızlıkla bekliyorum
çok faydalı oldu. teşekkürler.
Faydalı bir Finlandiya gezi yazısı olduysa ne mutlu bana, ben de okuduğunuz için teşekkür ederim.
Gitmişken Nokia fabrikasına da gitseydiniz hocam 🙂 Finlandiya denilince akla ilk o geliyor ayrıca Finlandiya harika bir yer miş, Finlandiya hakkında çok güzel bir gezi rehberi olmuş yazınız teşekkürler
Nokia’ya gitmedim ama yanından geçtim. 🙂 Finlandiya’da gittiğim yerleri ve yaşadıklarımı yazacağım zaman bulunca. Okuduğunuz için teşekkürler.
Finlandiya soğuk ve pahalı olsa da çok güzel, huzurlu, güvenli, temiz ve zengin bir ülke. Finlandiya’ya gitmek gerek.
nesi zengınmiş bı ızah etsın zengın dıyenler
gezmek degil de yasamaya gıdın ozaman anlarsınız açık hava hapishanesınden farksız bır ulke..
Neyini kıskandın finlandiyanın işte türkiye senin ve sizin gibi cahiller yüzünden gelişmiyor virginiaya taşınıyorum dedim biriside senin gibi yazmış gidip araştırın allah allah
domuz eti niye kulnıyolan haram haram haram …………………………………
sakın gitçekseniz finlandiya ,almanyaya,italyaya gitmeyin domuz eti veya yaban domuzu eti kullanıyolan gitmeyin haram
batuhan ne saçmalıyosun ya
merhabalar , kuzey ışıklarını görmek için hangi ülkeye ne zaman gitmeli , en iyi nereden izleyebiliriz. bununla ilgili biraz araştırma yapsakta tatmin olamadık.varsa bildikleriniz ve yönlendirebileceğiniz tur firmaları bizimle paylaşabilir misiniz ?
Merhaba. Kuzey Işıklarını (aurora) Finlandiya, Norveç, Grönland, İzlanda, Kanada, Alaska ve Sibirya’nın kuzey kıyılarından görebilirsiniz. Zaman olarak tüm yıl boyu oluşabiliyor ancak kışın görme olasılığı çok daha fazla. Kendim yapmadığım için tur önermem doğru olmaz. Sadece mevsim olarak kışa getirmek doğru olur diyebilirim.
Finlandiya’nın günlük yaşamı hakkında oldukça yararlı bir yazı olmuş.İlk kez gidenler için iyi bi rehber
İlginize teşekkürler. Finlandiya harika bir ülke.
Alper bey gercekten güzel resimler ve güzel anlatımlar yapmıştım ellerine sağlık gitmeyi çok istiyorum… Ama bir türlü gidemiyorum.
İlginize teşekkür ederim. Finlandiya çok güzel bir ülke. Neden gidemiyorsunuz?
Derler ya davulun sesi uzaktan hoş gelir. Özel şirketim yok ki gidiyimm veya özel bir yerde çalışmiyorum sıradan bir vatandaşım nasıl giderim Alper bey.
Haklısınız, en ucuz yolla seyahat bile bir miktar maliyet gerektiriyor. Finlandiya gezisi hayalinizi gerçekleştirebilmenizi umut ederim.
Merhaba Alper bey, Finlandiya’ya göçmen olarak başvuruda bulunmak için hangi şartlara sahip olmak gerekir? Sanırım her şeyden önce ekonomik geçimimizi temin için bir işe sahip olmak gerekir. İlk kez gitmek istesek ve bu imkanımız da yoksa Finlandiya’da sürekli oturma iznini nasıl sağlayabilirim.Buı arada blogunuzu ilgi ve büyük bir keyifle takip ediyorum.
Merhaba Hakan Bey. Finlandiya’ya gezmeye gittim ama göçmenlik konusunu maalesef bilmiyorum. İlginize teşekkür ederim.
Merhaba Çelebi Alper, çok güzel, özendirici ve ayrıntılı bir gezi yazısı. Yıllar sonra bile zevkle okunuyor 🙂
Yalnız “jokamiehenoikeus” konusu biraz karışık. Şöyle ki, bu konu ile ilgili araştırma yaptığımda karşılarına sadece “tabii alanların ortak kullanımına dair” broşürler çıkıyor. Gölde nasıl balık tutulur, kamp yaparken evlere ne kadar yaklaşılabilir vb. konuları anlatıyor. Ancak Finlandiya tabi sosyal devlet olmanın gereklerini fazlasıyla yerine getiren bir ülke olduğu için “Herkesin hakkı” kapsamında barınmadan temel gıdaya, çalışma hatta sağlık hizmetlerine kadar geniş bir yelpazede hizmetlerden yararlanmak mümkün ancak bununla ilgili metin bulamıyorum 🙂 Numbeo, tilastokeskus, hatta k-marketin fiyat listeleri gibi kaynaklardan rakamlar versem de bunlar bölük pörçük veriler. Elinizde oradaki politikalar hakkında toplu bilgi alabileceğim bir kaynak mevcut mudur?
Selam ve sevgilerimle, iyi gezmeler:)
İmza, bir expat adayı 🙂
Merhaba. Maalesef Finlandiya’nın sosyal politikaları ve çalışma şartları hakkında elimde kaynak yok, siz ulaşabilirseniz buraya yazmanız iyi olur. İlginize teşekkür eder, expat yaşamınızda iyi şanslar dilerim. Sevgi ve selamlar. 🙂
ilginç. hayatımda taksim meydanında biri bana havanın sıcak olduğunu ima etti. finlandiyalıymış sevimli, biriydi. dikkatimi çeken satu bizim bölgede kadın ismi olarak çok yaygın.demek ki orada da isim olarak kullanılıyor.
Finlandiyalılar son derece sakin ve dürüst inanlar. Bölgeniz neresi?
hastayım sana be güzel fillandyam işallah sana gelecem
Merhabalar. Asker arkadaşım Finlandiya da yaşıyor orada evlendi çocukları oldu ve yakında kendi işini de kurmayı planlıyor eğer istersem beni de davet edebileceğini orada yaşayabileceğimi söylüyor. Hak verirsiniz ki hiç bilmediğim bir dil, insanlar ve çok pahalı bir hayat olduğunu söylüyorsunuz gözüm korktu. Orada çalışan bir işçinin aldığı en düşük fiyat nedir bi bilginiz var mı?
Merhaba. Finlandiya’da asgari ücret yok. Maaşlar sendikalar ve işveren örgütleri arasındaki pazarlıklarla varılan anlaşmalarla belirleniyor. Çalışanların büyük çoğunluğu bu anlaşmalara göre maaş alıyor ve maaşlar yüksek. Finlandiya’da ortalama kişi başı gelir 2300 ile 3300 euro arasında. Evet pahalı bir ülke. Karar sizin, yepyeni bir kültür, yabancı bir dil. Türkiye’de ortalama rahatlıkta bir hayatınız varsa bence denemeye gerek yok.
Merhaba.Alper bey genel olarak yazılarınızı okuyorum ve beğeniyorum yazılarınızda gittiğiniz ülkede ne kadar bütçeyle gidileceğini de eklerseniz çok sevinirm.
Merhaba Hüseyin Bey. Evet haklısınız, bütçe de yararlı bir bilgi olabilir. İlginize teşekkürler.
Merhaba ; Öncelikle bilgi yazınız için çok teşekkür ederim. Grigry PERTROV ” BEYAZ ZAMBAKLAR ÜLKESİNDE ” okuduktan sonra aşık olduğum ve üstüne araştırma yaptığım baltık iskandinav ülkesi , dünyanın en refah ülkesi seçilmiş… okudukça bana ilham veren , ya ben bu ülkede yaşamalıyım gibi ütopik hayallere sürükleyen bir ülke 🙂 .. Beyaz zambaklar ülkesinde yi okunulmasını tafsiye derim , Mustafa Kemal ATATÜRK ün etkilendiği kitap olarak biliniyor. Saygılarımla …
Finlandiya yazıma ilginize ve katkınıza çok teşekkür ederim. Saygılar.
Kaleminize sağlık Alper Bey. İskandinav ülkelerini görmeyi hep merak etmişimdir. Yazınız oldukça güzeldi. Orada yaşayan Türklere yaklaşım nasıl acaba?
Çok teşekkür ederim İbrahim Bey. Finlandiya’da yaşayan Türklere karşı herhangi bir olumsuz veya ayrımcı tutum yok, Finler son derece barışçıl ve iyi insanlar.
Dünyanın bir başka cennet köşesi de kuzey ülkeleri.
İnsanlar o kadar sakin ve rahat ki neredeyse fısıldayarak konuştuklarını duymuştum.
Bir de nedense bu tür kuzey ülkelerinde sanırım aşırı refahın getirdiği bir boşluk ya da bazen bir amaç kalmamasından dolayı olabilir, intihar oranı yüksekmiş.
İskandinav ülkeleri son derece huzurlu, düşünceli ve sakin, en önemlisi de halkları dürüst. Haklısınız, örneğin Finlandiya’da intihar oranı çok yüksek. Monotonluk, yalnızlık, uzun geceler, yabancılaşma.
Grigory Petrov’un “Ak Zambaklar Ülkesi Finlandiya’da”Kitabını epey uzun zaman önce okumuştum.Ama o zamanki aklımla ağır gelmişti.Şu an kitaplığımda duruyor mu bakmam lazım. Yoksa tekrar edinip okumayı düşünüyorum.
Tekrar okumak iyi fikir Sami Bey, Finlandiya çok başarılı bir ülke.
Merhaba,yazı için teşekkürler 🙂
yılbaşı için helsinkiye gidiyoruz. Noel zamanında yapılan kutlamalarını görmek istedik. Ama hava o tarihlerde hep karanlık mı olur ve gitmişken kuzey ışıklarını da görebilir miyiz gibi sorularımız var. Bu konuda bilginiz varsa ve paylaşırsanız çok seviniriz.
Teşekkürler 🙂
Merhaba. Aralık ayı sonunda Finlandiya’da hava soğuk olur, sıcaklık 0 ila -6 derece arasında seyreder. Hava sabah dokuz buçuğa doğru aydınlanır, öğleden sonra 15:00 civarında kararır, gündüz altı saatten az sürer, ama bence gitmemek için bir neden değil. Evet Kış mevsiminde kuzey ışıklarını Finlandiya’nın kuzeyindeki Lapland bölgesinden görebilirsiniz. Rica ederim. 🙂
Güzel bilgileriniz için teşekkür ediyoruz. Geçmişten günümüze kadar kadın haklarına çok önem vermiş bir ülke aynı zamanda. Gitmeyi çok isterim.
Ben de Finlandiya yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim. Gezdiğim yerleri henüz yazamadım ama zaman bulunca ayrı ayrı anlatacağım. Gidebilmenizi umarım.
Merhaba:) okulum erasmus projesi ile bölümümün denk geldiği finlandiya ya gönderiyor. Tampere de bir okul. Şubatta gideceğim ama orada bu karanlık olma durumuna tanık oldunuz mu bilmiyorum en çok onu merak ediyorum . Ayrıca pahalılıktan bahsetmişsiniz, günlük olarak yeme içme konularında nasıl bir harcama olur?
Merhaba Sena. Evet Finlandiya’da yazın geceler, kışın gündüzler çok kısa olur. Bence sorun yok, değişik bir yaşam deneyimi. :)) Finlandiya pahalı ama çok güzel bir ülke. nerelerde yiyeceğine göre çok değişeceği için fiyat ve maliyetler için rakam vermem doğru olmaz. Ancak lokantaların bir Türkiye şehrine göre %150, marketlerin %100 daha pahalı olduğunu söyleyebilirim genel olarak. Dışarıda yemek yerine Lidl, Sale, Alepa ve K-Market adlı uygun fiyatlı süpermarketleri tercih edebilirsin, en ucuzu Lidl. Son kullanma tarihi yaklaşan ürünlerin üzerinde turuncu etiket olur ve ortalama yarı fiyata satılır. Kauppahalli adlı sabit pazarda güzel gıdalar oluyor. Lihakauppias – kasap, kalakauppa – balıkçı, vihanneskauppias – manav, tukku – toptancı, ravintola – restoran, halpa – ucuz, kallis – pahalı, raha – para demek. Finlandiya’da dışarıda en ucuz yemek öğle saatlerinde kebap ve pizza.
slm alper usta laperant ta türk esnaf var mı teşekkürler.
Merhaba. Lappeenranta kentinde Türk esnaf olup olmadığını bilmiyorum. Genel olarak Finlandiya çevre ülkelere göre az göçmen alan bir ülke.
çok faydalı bilgiler, ocak ayında gideceğim, umarım donarak ölmem. 🙂
Donmazsınız Deniz Hanım, şöyle moralinizi yükselteyim; Rusya kategorisi altındaki dünyanın en soğuk kentinden 3 yazımı okuyunuz. 🙂 Finlandiya harika bir ülke, ne mutlu size.
Sevindim, diğer yazıları da okuyacağım, teşekkürler. 🙂
Alper bey merhaba, Şu anda elimde 2 yıllık Finlandiya schengen vizesi olması nedeni ile bir an önce finlandiyaya giriş çıkış yapmak istiyorum. 2 gece kalıp ülkeye giriş çıkış yapmak lazım fakat kafama takılan bir sorum olacak size. Yazınızda Amsterdam aktarmalı gittiğinizi yazmışsınız. Bende aktarmalı uçuş bakıyorum fakat avrupa üzerinden aktarmalı uçuş baktığımda mesela Amsterdam – Helsinki arası. Helsinkide ab vatandaşları inince genellikle pasaport kontrolü olmadan direk geçiş yapılıyor. Fakat benim mutlaka pasaport kontrolüne girmem lazım ki giriş çıkış mühürüm vizemde olması gerekiyor. Bunun için THY uçuşları maalesef çok yüksek fakat almak zorunda kalacağım. KLM ve Ukranian Airlies uçuşları da var daha uygun fiyata alırsam eğer acaba pasaport kontrolüne girer miyim ? Emin olamadım size sormak istedim. Geri dönüşünüzü bekleyeceğim.
Merhaba. Helsinki uçuşunuz Amsterdam aktarmalı ise orada mutlaka pasaport kontrolünden geçiş yapmak zorundasınız, Avrupa Birliği’ne gireceksiniz. Finlandiya’da pasaport kontrolünden geçmeyeceksiniz. Kiev’de pasaportunuza basılacak damga Finlandiya seyahatinizi etkilemez, Schengen bölgesine ilk girişiniz Helsinki olacak çünkü.
Bilgilendirme için çok teşekkürler Alper Bey. Bu durumda Kiew’de tekrar Helsinki uçağına bindikten sonra Helsinki indiğimde pasaport kontrolune gireceğim değil mi ?
Helsinki’de pasaport kontrolünden mutlaka geçeceksiniz, çünkü Schengen Bölgesi’ne ilk giriş noktanız burası.
Merhaba..Merak ettiğim bazı detayları sizin sayenizde öğrendim..çok teşekkürler..
İnsanin caninin yarısı orada yaşayınca bir başka oluyormuş ..
Geçen yaz seminer için arkadaşım oradaydı ..
Nasıl diye sordum?
Harika tek kelimeyle süper diye başladı…
Çok mutlu oldum..Hoşçakalın..
Finlandiya yazıma ilginize teşekkür ederim Şenay Hanım. Gerçekten çok güzel bir ülke. Ben de mutlu oldum. Sevgiler.
Bizde herkesin hakkı değil de, ”devletin hakkı” diye birşey var. Kulağa çok çekici geliyor di mi Alper bey :))
Selamünaleyküm Alper bey ne güzel paylaşmışsınız elinize yüreğinize sağlık. Finliler çok konuşmazmış bizim gibi doğru mudur?
Merhaba Sedat Bey. Evet Finlandıyalılar oldukça içe dönük, çekingen, mesafeli bir halk. Fin dostlarım var, belki biraz soğuklar ama arkadaşlarını da unutmuyorlar. Son derece dürüst ve ahlaklılar. Yazımı beğenmenize sevindim, ayrıca şehirleri de yazacağım.
Cevabınız için çok teşekkür ederim.. İnşallah günün birinde bize de gidip görmek hatta bir kaç yıl yaşamak nasip olur.. Konuşmadan anlaşmak ne güzel.. veya gereksiz konuşmamak..
Finlandiya’ya gidebilmenizi içtenlikle umarım. Rica ederim.
Hocam iyi günler.Finlandiya halkının Snelman’a olan bakış açısı şuan da nasıl bilgi verir misiniz ?
Merhaba. Finlandiya’da saygıyla anılan bir isim.
Yazınız çok güzel, tebrik ederim.
Çok teşekkür ederim. Finlandiya’da gezdiğim kentleri henüz ayrı ayrı yazma fırsatı bulamadım ama yazacağım. Gitmeyi düşünüyor musunuz?
Merhabalar, her ne kadar Fin’ler aksini söylese de Finlandiya bir İskandinav ülkesi değildir.
Merhaba Yeşim Hanım. Ben de tereddüt ettim ama bazı kaynaklarda İskandinavya olarak geçiyor. İskandinav halkı pek sayılmasa da coğrafi ve politik olarak İskandinavya şeklinde anılıyor, ben de kaynaklarda öyle görünce dahil ettim. İnsanı ve doğasıyla şahane bir ülke, gittiniz mi?
Merhabalar,
Nisan ayının ilk haftası önce Jyvaskyla sonra da Helsinki’ye gideceğiz eşimle. Fakat maalesef hava durumu konusunda inanılmaz tereddütlerim var. Hiç bir forumda Nisan ayı ile ilgili net bilgiler bulamadım. Ne tavsiye edersiniz Alper Bey? Çok sıkı giyinerek gitmek mi gerekir?
Merhaba Gamze Hanım. Nisan ayında Finlandiya’nın Jyvaskyla kentinde hava durumu aşırı soğuk geçmez, gündüz hava sıcaklığı 2 ila 10 (ortalama 7) derece, gece ise -3 ile -5 derece arasında seyreder. Daha güneyde ve kıyıdaki Helsinki doğal olarak daha sıcak bir şehir; gündüz hava sıcaklıkları 5 ile 12 derece arasında, gündüz -2, -3 derece olur. Mutlaka sıkı ve sıcak tutan Kış kıyafetleri, bot, kazak, kaban, şapka, eldiven götürmelisiniz. Soğuğa karşı hassassanız alt-üst termal içlik ve çorap çok iyi iş görür. Ne kadar kalacaksınız?
Öncelikle hızlı cevabınız için çok teşekkürler Alper Bey 🙂 3 gece Jyvaskyla’da kalacağız eşimin eğitimi sebebi ile. 4. gün Helsinki’ye geçeceğiz tren ile. 2 gece de Helsinki’de konaklayıp döneceğiz. Totalde 5 gece 6 gün olacak. Önerilerinizi dikkate alıyorum ve kışlık bir valiz hazırlıyorum. Ara bir mevsime denk geldik anlaşılan. Tedbirli olmak da fayda var 🙂
İşte yine çok seveceğiniz bir seyahat! Finlandiya harika bir ülke. 🙂
Merhaba,
yazınız çok aydınlatıcı olmuş.
2018 yazında Finlandiya üzerinden Estonya, Litvanya ve Letonya’ya geçmek istiyorum.
Böyle bir gezi için yönlendirmeniz olabilir mi?
İyi günler.
Merhaba. Helsinki’den gemiyle Tallinn@e gecip uc Baltik ulkesini otobuslerle rahatca gezebilirsiniz.
Finlandiya, Bizim gibi Finlandiya’da yaşayanlar için pahalı bir ülke değil aslında. 1500 – 2000 alt grup maaşlar buna karşın elektrik, su, internet, cep telefonu vs faturaların toplamına 100 – 150 euro veriyoruz aylık.
Biz bu Finlandiya’da kahve dükkanı açmakla ilgili bir proje yürütüyoruz oradaki bir dükkan açma maliyetiyle alakalı bir bilgi almak istiyorum Alper Bey. Araştırma yaparken sizin gezi rehberliğinize rastladım. Dükkan kiraları hakkında da bilgi verirseniz sevinirim.
Finlandiya’da dükkan kiraları ve iş kurma koşulları hakkında bilgim yok. Ancak blog okurlarımdan sorunuzu görüp de bilgisi olan çıkarsa yanıt verebilir.
Selam
Yaklaşık 25 yıldır Helsinki’de yaşıyorum, ülke adım başı kahve shoplari ile dolu Finliler gerçekten çok kahve tüketiyor fakat son zamanlarda her alanda olduğu gibi Finliler yapar Amerikalılar gelir konar, sadece klasik kahvenin yüksek bir karı yok hele merkez bir yer ise kirayı çıkarman bile zor, dükkan kiraları mükemmel pahalı, ülkede büyük şehirlere mükemmel göç var.. Şehir merkezlerinin çok ufak olması da talepleri karsilamiyor zaten güzel çalısan bir yerin boş kalması durumunda malum büyük firmalar franchise anında konuyor.. Finliler garantiyi seven insanlar senin is fikrinden ziyade paranın durumuna bakarlar yani paran varsa böyle bir yer kiralayabilirsin mesela merkezi bir yerin kirası 15000 – 50000 eu arası değişir kahvenin fiyatı da 1,5 e olduğuna göre bayağı iş yapman lazım ki Finler bildiği markayı kullanmayı tercih ederler, bunun üstüne birde Finlandiya’da yükselen faşizm iflas etmiş ekonomi ve İsrail yanlısı politika ve Finlandiya’da tek olan siyonist bir medyanın her gun gazetelerindeki mansetlerle yabancı düşmanlığını hazmedebilmen gerekiyor. Gezmek görmek için ideal bir memleket fakat yaşamak için rezalet bir ülke.. Çok ilginç dünyada yasanabilecek en iyi ülke diyorlar fakat son ankette Finlilerin yüzde yetmişi ülkeyi terk etmek istiyor.
Finlandiya hakkında bilgiler, yaşam ve ekonomi üzerine yorumlar için çok teşekkürler.
İlker bey ben Rovaniemi’ye gitmek istiyorum. Kendi imkanlarıyla gidip hostel ev kiralayan abim yemeğimi kendim hazırlayacağım. Dil biliyoruz İngilizce fakat kafamda hep bir soru hastalanırsak ya da başka bir sorun çıkarsa nasıl çözümleriz. Kimi ararız konsolosluğu mu?
Finlandiya güzel bir ülke, tavsiye ederim. Hastalanırsanız bir sağlık kuruluşuna giderseniz, konsolosluğun ciddi olaylar dışında seyahat esnasında hastalanan vatandaşlarla ilgileneceğini sanmıyorum.
Rovaniemi her mevsim ayrı güzelliği olan bir şehir , kış ayları kar ve bembeyaz doğa, güneş görmez karanlık yaz ayları güneş batmaz aydınlık sonbahar doğanın rengi inanılmaz muhteşem baharları ise en ilginç olanı çünkü doğanın yeşile bürünmesi inanılmaz kısa sürede gerçekleşiyor sanki çok kısa olan güneşli günlerden faydalanmak için doğanın elini çabuk tutması .. fakat kışın soğuk havadan ve yazın sivrisineklerden kaçmak gibi bir lüksünüz yok eğer ki bütün tatili evde geçirmek istemiyorsanız , Mäkäräinen dedikleri sivrisineğin üçte biri kadar ve sürüler halinde saldıran kana susamış sinekleri genelde sizi emdikten sonra farkedebiliyorsunuz ,geyik sinekleri ise derinize yapistiginda cımbızla ayırıp kerpetenle sıkıştırıp oldurmeniz gerekiyor , zırhlı sinek olurmu derseniz gelip görmenizi tavsiye ederim , birde buna arı ve at sineği karışımı bir yapıya sahip paarma adında ki sinekde sizden bir parça koparmadan sizi bırakmıyor yani sizinle kavga ediyor eğer ona vurur da yere düşerse öldürme ihtimaliniz var yoksa hiç bir şekilde sizi bırakmıyor , tabi bütün bu hasarelerle yerli halkın geliştirdiği mücadele şekilleri mevcud 🙂 gelmek isterseniz bilgilendiririm sizleri . Kiralamaya gelince iki çeşit evler var , eski ninelerin evi dedikleri tamamen doğanın içinde tahta eski evler tuvaleti dışarda çok basit ve ucuz ikincisi pahalı turistler için lüks ahşap ve tomruktan yapılmış hirsitalo dedikleri gerçekten lüks ve pahalı evler .. hastalık konusuna gelince eğer ciddi birşey olursa insani açıdan size bakmak ile yükümlüler acilde ,yani herhangi bir ciddi kaza gibi artık hesab kime gider onu bilemem fakat özgürlügunuzu kisitlayip sizi burda tutmazlar ,diger hastalanmalarda ise size yine bakılır fakat herhangi bir labaratuvar masrafları pahalı olabilir fakat kimse sizi hastane kapisinda tutmaz . Kendi yemeğinizi yapmanız ucuza gelir yardimcida olurum . Zaten en merkezdeki ve en güzel restorantda bir türk arkadaşın ,orda yersin
saygılar
Merhaba,
Biz Ağustos ayında gitmek istiyoruz, 1 haftalık tatil planlıyoruz ama hangi şehirde kalmamız gerektiği konusunda önerilerinizi alabilir miyiz? Diğer şehirlere ulaşımın kolay olduğu, veya müzelerin ağırlıkta olduğu şehirleri düşünüyorum.Tavsiyeleriniz için teşekkürler.
Merhaba. Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de Mannerheim Müzesi, Suomenlinna Oyuncak Müzesi, Didrichsen Sanat Müzesi, Ateneum Sanat Müzesi, Tasarım Müzesi, Kiasma Çağdaş Sanat Müzesi, Finlandiya Ulusal Müzesi ve Helsinki Şehir Müzesi var. Helsinki’ye yakın olan ve tarihi ahşap evleri, kiliseleri, müzeleriyle Turku, Naantali, Porvoo ve Kotka’yı öneririm. İlk ikisi batıda, diğerleri doğuda, az yolculuk etmek isterseniz sadece bir tarafı gezmeyi de tercih edebilirsiniz, ama 1 haftada hepsi mümkün.
Merhaba, ben 22 Ocakta Levı-Kittila ya gidiyorum. Şu ana kadar oraya giden birilerini bulamadım. Kuzey ışıkları için ideal bir yer olduğunu söylediler. Küçük bir kasaba. Bir tane ev kiraladık. Helsinki den direk Kittila bileti aldık. Bir tur şirketi buldum ve 5 gunluk organizasyon yaptık. Benim için değişik bir seyehat olacak bu kadar kuzeye hiç gitmemiştim.
Dönüşte size neler yaşadığımızı anlatırım:)
Merhaba. Kittila’ya ben de gitmedim. ne iyi etmişsiniz, umarım kuzey ışıkları size gülümser, görebilmek epey zor çünkü. Nasıl bir evi, günlüğü ne kadara kiraladınız? İzlenimlerinizi merakla bekleyeceğim.
Merhaba,
25 Mayıs’ta Tampere’ye gideceğim ve 28’ine kadar Finlandiya’da kalacağım. Çok fazla zamanım yok o yüzden sizce hangi şehirleri görmeliyim? Aklımda Turku, Tampere, Helsinki var şimdilik. Finlandiya ruhunu yaşatacak güzel bir şehir görmek istiyorum özellikle. Tavsiyeler için şimdiden teşekkürler.
Merhaba. Finlandiya’da kalış süreniz kısa, bence Tampere ve Helsinki görülebilir. Turku güzel bir Finlandiya kenti, zaman ayırabilirseniz çok yakınındaki Naantali kasabası keyifli bir günübirlik gezi olur.
Merhaba , 10-20 Ocak ta Levi – Kittila kayak merkezine gideceğim. Geçen yıl Ocak ayında Norveç’te idim. Kuzey Işıkları (aurora) görmek kısmet olmadı. Sisli ve kar yağışlıydı. Husky ile kızak gezisi harikaydı, tabi ki kayak pistleri de. Kittila’ya direkt uçuş bulamadım, aktarmalı uçuşlar arasında en az 9 saat boşluk var, farklı güzergah nasıl olabilir?
Merhaba. Kittila’ya iki uçuşla bile gitmek zor, tek seçenek Helsinki aktarmalı. 3 uçuşlar zaten aşırı uzatıyor yolculuğu. 10 Ocak THY + Finnair ile 14:45 gidiş, 20 Ocak Finnair + THY ile 09:15 dönüş en uygunu. Gidişte 8, dönüşte 7 saat bekleme var. Finlandiya harika bir ülke, en sevdiklerimden. Şanslısınız.