Hollywood Amerika Birleşik Devletleri’nin Kaliforniya eyaletindeki Los Angeles kentinin kuzeybatısında yer alan bir bölge. Gezmek için gitmeye niyetim olmasa da sinema ve televizyon teknolojileri alanında yazdıklarım nedeniyle bir Hollywood firmasının davetini kıramayıp 2 kez gittim. Gitmemde uçak, otel ve yemek masraflarımı karşılıyor olmalarının bir etkisi yok tabii, tamamen teknik. İlim ve fen uğruna hazır gitmişken film izlemeden, havasını solumadan, Hollywood gezisi yapmadan dönmeyeyim dedim. Dönüşte de gezilecek yerler, tarihi bilgiler, oyuncular, ünlüler yolu, Universal Studios, filmler, sinemalar hakkında bilgi ve gezi rehberi yazdım.
Hollywood Hakkında Bilgi
Bölge aslında 1903’te ayrı bir kent olarak kuruldu ama 1930’daki oylama sonucu Los Angeles kentine katıldı. Hemen ardından sinema endüstrisi kuruldu ve hızla gelişti. 1920’lerde film endüstrisinin merkezi haline geldi. II. Dünya Savaşı’nın ardından önemli film stüdyolarının başka yerlere taşınmasıyla büyüsü biraz söndü.
1980’lerde Hollywood, Los Angeles kentinin en kötü semti olarak kabul ediliyordu. Doksanlı yıllarda yeniden eski parıltısına kavuştu ve bugün hala bölgenin en canlı yerlerinden birisi. Bugün bölgenin merkezindeki en ünlü stüdyo Paramount. Birçok yapım ve yayın tesisi de merkezde. Diğer ünlü stüdyolar başta Burbank olmak üzere çevreye yayılmış durumda. En ünlü stüdyo gezisi için Universal Studios önerilebilir.
Hollywood Oyuncuları ve Kara Liste
1940 ve 50’lerde HUAC (House Un-American Activities Committee) tüm bölgede ve sektörde yaptığı araştırmalarla, Amerikan Komünist Partisi ile ilişkisi olduğundan şüphelenilen senaryo yazarları, oyuncular, yönetmenler, müzisyenler ve diğer eğlence sektörü çalışanlarından oluşan ünlü Hollywood Kara Listesi (Hollywood Blacklist) adlı raporu oluşturdu. HUAC yüzlerce şüpheli komünistten ifade verip itiraf etmelerini veya aksini kanıtlamalarını istedi. Kara Liste’deki sanatçılar arasında Elia Kazan, Pete Seeger, Bertolt Brecht, Arthur Miller, John Garfield, Betty Garrett, Lee Grant, Dorothy Parker, Paul Robeson, Orson Welles gibi tanıdıklarımız da var.
Ünlü Hollywood Onu (veya onlusu, Hollywood Ten) olarak adlandırılan on sanatçı suç işlemediklerini söyleyerek ifade vermeyi reddettiler ve tutuklandılar. 1952’ye gelindiğinde Hollywood Kara Listesi üç yüzden fazla sanatçının işinden olmasına neden olmuştu. Liste 1960’a kadar Hollywood oyuncuları için terör estirmeye devam etti.
Hollywood Gezisi
İstanbul’daki arkadaşım Ceren’in ABD‘li arkadaşı Ellen sağ olsun öğle paydosunda arabayla gelip beni Burbank’ta kaldığım otelden aldı, evine gidip çantamı bıraktık, biraz sonra çıktık, beni merkezi bir yerde bıraktı, akşam üzeri beşte evde buluşmak üzere ayrıldık. Elimde kent haritasıyla, tamamen yürüyerek keyifli bir Hollywood gezisi yaptım. Gece onda kaldım.
Ellen Nazım Hikmet okuyor ve seviyor. İlk Nazım kitabını ona annesi hediye etmiş. Kapitalizmin merkezinde Nazım’ı görmek heyecan verici.
Hollywood’da ünlülere rastlama olasılığı düşük, çünkü pek sokağa çıkmıyorlar. Bu konuda inatçıysanız şık caddelerde sabırla dolaşmanız ve Beverly Hills, Sunset Plaza ve Malibu’daki pahalı restoranlara sık gitmeniz gerekiyor. Ünlülerin nerelerde yaşadıklarını görmek için bu amaca yönelik turlar, ve 10 dolara satılan bir “yıldız haritası” var.
Akşam üzeri yine yürüyerek eve döndüğümde Ellen ve Japon erkek arkadaşı Toyo’ya yürüdüğüm yerleri haritada gösterince ne kadar çok yürüdüğüme şaşırdılar; Amerikan yaşam tarzında yürümenin pek yeri yok. Biraz sohbet edip arabayla yemeğe çıktık, bir Japon lokantasına gittik, fiyatlar makul.
Hollywood’da Gezilecek Yerler
Hollywood’da gezilecek yerler için Hollywood CityPASS uygun bir fiyata ilk kullanımından itibaren 9 gün içinde 4 ünlü yere giriş sağlıyor. Bunlar arasında Red Line Behind-the-Scences Tour; Starline Tours of Hollywood; Madame Tussauds ve 30 dakikalık rehberli Kodak THEATRE turu veya Hollywood Museum’a rehberli tur arasında seçenek var.
Melrose Avenue
Melrose Bulvarı adlı alışveriş, yemek ve eğlence caddesi Santa Monica Bulvarı’ndan başlayıp Lucille Bulvarı’na kadar uzanıyor. En ünlü yeri, arkadaşım Ellen’ın yaşadığı Melrose District. Melrose’da tek başıma dolaşırken bir dükkandan beğendiğim indirimli bir mont ve kısa kollu gömlek, başka bir dükkandan sırf ucuz diye bir çift bot aldım. Satıcılarla epey sohbet ettim. Paramount Pictures da burada. Melrose’un ünlü olduğunu bilmiyordum, Türkiye’ye dönünce bahsederken öğrendim. Amerika Birleşik Devletleri dünyada yaşam kalitesi en yüksek ülkeler arasında yer alıyor.
Griffith Park Observatory
2800 East Observatory Road. Uzay ve bilimle ilgili eser ve gösterimler var. Dışından güzel bir Los Angeles manzarası izlenebilir.
Grauman’s Chinese Theater
1927’de açılan, dünyanın en ünlü sineması. Eskiden Oscar törenleri burada yapılıyordu. Bugün birçok filmin ilk gösterimi burada izleniyor.
El Capitan Theatre
1926’da açılan ünlü sinema salonunda Disney filmlerinin ilk gösterimleri yapılıyor.
Grauman’s Egyptian Theatre
1922 yapımı sinemada klasik filmler gösteriliyor.
Hollywood Yazısı
Buranın Griffith Park, Lee Tepesi’ndeki ünlü sembolü, merkezden en iyi Highland alışveriş merkezinden görülüyor. Ellen beni arabayla tepeye epey yakın bir yere kadar götürdü.
Runyon Canyon Park
2000 N Fuller Avenue. Bir kanyon etrafında yollar olan, büyük bir park. Köpek gezdirme ve yoga alanları bulunuyor. Tepeden Los Angeles manzarası, bulutsuz günlerde karlı dağlar ve Pasifik Okyanusu görülebiliyor. Sabah yürüyüşü yapan ünlüler oluyor.
Hollywood Balmumu Heykel Müzesi
Wax Museum. 180 ünlünün heykeli olan müzenin ücreti 16 dolar.
Cinerama Dome
6360 West Sunset Bulvarı. Küre şeklindeki sinemanın akustiği mükemmel, ve çok geniş bir ekranı var. Ünlüler de film izlemeye geliyor. 15-20 dolar.
Chaplin Stüdyoları
1416 N. La Brea Avenue. Charlie Chaplin klasik filmlerinin çoğunu burada çekti. Bugün Jim Henson şirketine ait ve bu adı taşıyor.
Las Palmas Hotel
1738 North Las Palmas Avenue. Julia Roberts ve Richard Gere’in oynadığı ünlü Pretty Woman filminin final sahnesinin burada çekilmesiyle ünlü.
Ripley’s Believe it or Not
Ünlü bulvardaki acayip, sıra dışı ve inanılmaz şeylerin müzesi. İllüzyonlar da var.
Dolby Theatre
Yıllık Academy Awards Oscar ödül töreni gibi birçok canlı gösteri yapılıyor.
Hollywood Bow
2301 North Highland Avenue. ABD’nin en ünlü açık hava tiyatrosunnda Los Angeles Filarmoni Orkestrası ve diğer konserler veriliyor. Gidiş-dönüş otobüsün fiyatı 5 dolar.
Mulholland Drive
Ünlü yıldızların yaşadığı semtten çok iyi bir Los Angeles manzarası görülüyor.
Walk of Fame
Hollywood Bulvarı ve Vine Caddesi’ndeki kaldırımlarda ünlü radyo, sinema ve televizyon sanatçılarının adlarının yazılı olduğu yıldızlar var. Ünlüler Yolu veya Ünlüler Kaldırımı denen burası, dünyanın en bilinen yerlerinden biri.
Bu yıldızı benim için boş bırakmışlar sağ olsunlar, ısrar üzerine kabul ettim.
Hollywood Filmleri
Davetli olduğum teknik etkinlik kapsamında bizi bir akşam sinemaya götürdüler. Yüksek teknolojili bir film, tipik Amerikan yapımı. Irak İşgalinde ABD askerleri birer melek, Iraklılar ise sinek kadar kolay ölen pis insanlar. Amerikan sinemasını, Hollywood filmlerini birkaç istisna yönetmen dışında sevmiyorum. Sevdiğim filmlerden bazılarını SİNEMA sayfamda görebilirsiniz.
Sinemanın girişinde bize patlamış mısır ikram ettiler. Önümdeki kişiye verilen çok büyüktü, o kadarını yiyemeyeceğimi söyleyerek küçük istedim. O zaten küçüğüymüş. Orta boyu gösterdi, bir mutfak çöp kutusu kadar; büyüğünü gösterdi, yangın kovası kadar. Küçüğünü aldım ben. Filmi izlerken yanımda bizim gruptan olmayan bir kadın oturuyordu, büyük boyunu tek başına yedi!
Hollywood Gezisi yazımın yanı sıra Los Angeles yazımı da okuyabilirsiniz.
Ah bide ben gidebilsem bi görsem oraları 🙂 O kadar çok istiyorum ki ama gel gelelim imkan yok.
orada olmak isterdim 🙂
Çok daha güzel ve ilginç yerler var Onur Bey. )
merhabalar
sitenizi keşfettim
cs profiliniz nedir ?
Merhaba,
AlperIst.
kısa öz ve gerçek fotoğraflarla süslenmiş mükemmel bir rehber
Teşekkür ederim, okumanıza ve beğenmenize sevindim.
gerçekten güzel bir derleme olmuş
Teşekkür ederim.
Çok güzel bir yazı olmuş teşekkürler.
Hollywood gezisi için pratik bilgiler, teşekkürler.
Kapitalizmin öldürücü çarklarını ve emperyalizmin bombalarını parlatma görevini tastamam yerine getiren Hollywood sinemasına karşı olumsuz yargılarım olduğu gerçeğini ifade etme ihtiyacı duyuyorum. ABD’nin Ortadoğu’ya ‘Barış, Özgürlük, Adalet ve Demokrasi götürüyoruz’ ilkesiyle bu coğrafyanın sömürdüğü, semirdiği, katlettiği sahnelerini beyaz perdede görmekten nefret ediyorum.
Irak’ta, Afganistan’da, Vietnam’da Amerikan askerlerinin sözde erdemlerini, insani hassasiyetlerini dünyaca isim yapmış oyuncularla köleleştirdiği ülkelerdeki insanlara izlettirebilme ve kendine hayran ettirebilme başarısının tartışılması gerektiğini düşünüyorum. Bununla birlikte kadın bedenini cinsel nesne haline getirip cinselliği kirli, medeni bir potanın içinde eriten; sırtını reklamların boyalı aldatıcılığına veren Amerikan sinemasının ürettiği filmleri yapay ve insan doğasına uzak buluyorum. Elbette bu çizginin dışında tuttuğum filmler olduğunu da belirtmek istiyorum.
Hollywood sineması hakkında görüşlerimiz aynı Ayça Hanım. ben de çoğunlukla Asya ve Avrupa bağımsız sanat filmleri izliyorum. ABD’den iyi film çok az çıkıyor.