ABD’nin Kaliforniya eyaletinin Los Angeles kenti ve Hollywood’a gidiyorum! Bir Amerikan firması, sinema-TV konusunda bazı dergilerde yayınlanan yazılarıma rastlamış ve bu sayede beni HD (High Definiton) görüntü konusunda düzenlediği foruma davet etti. Konferans, sunum, forum, yemek ve gösterimlerden oluşacak 3 günlük bu etkinliği gerçekleştiren firma, uçak, otel ve yemek masraflarımı ödüyor! ABD benim “gidilecek yerler” listemde yok, gitsem mi acaba diye düşünürken bilge halkımızın ücretsiz sirkenin lezzetiyle ilgili deyişini hatırlayıp bu daveti kabul etmeye karar verdim. Bu yazımda Los Angeles gezi notları, Kaliforniya seyahat bilgileri, gezilecek yerler, ucuz alışveriş yerleri ve şehir hakkında bilgi var.
ABD firması 3 günlük uçuş ve otel ödüyordu, ben “o kadar yolu 3 günlüğüne gelemem, en az 5 gün kalmak istiyorum, sizin karşıladığınız otelde gecelik oda ücreti nedir, fazladan günleri uygunsa ben öderim?” diye sorunca beni otelde 5 gün konuk edeceklerini söylediler. Kaymaklı ekmek kadayıfı buna deniyor sanırım.
Eh, beş günü bedavaya getirdim ya, bir-iki gün de fazladan kalıp gezeyim dedim. Arkadaşıma bahsederken ABD’li bir arkadaşının Hollywood’da yaşadığını söyledi, uygun otel veya motel sormam için e-posta adresini verdi, yazdım ve sağolsun Ellen orada evinde kalabileceğimi söyledi. Kaliforniya seyahatimin son kısmında Hollywood’da kalacağım. Los Angeles – Hollywood gezim Londra aktarmalı uçuşlarla beraber 8 gün sürecek.
Los Angeles Gezisi
Londra aktarmalı uzun uçuşlardan sonra Los Angeles Uluslararası Havaalanı’na indim. Beni davet eden firma havalimanından alınacağımı yazmıştı. Bagaj çıkışında baktım siyah takım elbiseli bir adam adımın yazılı olduğu bir kağıdı tutuyor, yanına gittim, çantamı taşımak istedi, vermedim. Dışarıya çıktık ki ne göreyim, bir limuzin! Haydaa, ilk ABD seyahatimde limuzinle karşılanmak varmış.
Adam bagajı açınca çantama davrandı, ben çevik bir hamleyle çantayı kapıp hop diye attım bagaja. Yaşlı başlı adama bavulumu taşıtamam, alışkın değilim böyle şeylere. Koskoca adam benim için araba kullanacakken arka koltuğa yayılmak aklımdan bile geçmedi, hemen yanına, ön koltuğa oturdum. “Burada mı oturacaksınız?” diye sordu, “evet” dedim.
Yola çıkınca filmlerden limuzine binen herkesin arka koltuğa oturup yayıldığını hatırladım, ama ben öyle rahat edemem. Genç biri olsa belki de, adam 60 civarı yaşlarda. Ben hemen “memleket neresi abi” sohbetine giriverdim. İsrailli bir gurbetçiymiş, 10 yıl kadar önce biraz daha fazla kazanabilmek için buraya göç etmiş. İsrail‘de kalmışlığım var, “neresinden” diye sorunca memleketi olan kente gittiğim ortaya çıktı. Yol boyunca sohbet ettik. Burbank semtindeki otelime yerleştim.
Los Angeles Gezi Notları
Gelmeden önce gezgin ve turistlerin dünyanın her yerinden soru-yanıt forumlarıyla bilgi alışverişinde bulunduğu VirtualTourist’ten bilgi aldığım birkaç üyeden Marie bana buluşup gezdirmeyi önermişti. Mesajlaştık, sağ olsun Orange County’den otelime kadar geldi. Bende jetlag diye bir kavram yok zaten, dünyanın neresine uçarsam uçayım orada saat kaçsa hemen uyum gösteriyorum, saat farkından dolayı bir uçuş sersemliği (jetlag) yaşamıyorum. Küba, Brezilya, Çin, Tayland, Japonya, hiç fark etmiyor.
Marie ile lobide buluşup biraz sohbet ettikten sonra gezmeye çıktık. Önce bir restoran-barda birşeyler yedik. Çevrede yürüyüş yaptıktan sonra hava karardı, bir bara gidelim dedik. Kapı görevlisi kimlik sordu. Yahu arkadaş, benim 21 yaşından küçük halim mi var? Kimlikle pasaportum otelde. Yanımda öğretim görevlisi kimliğim vardı, onu gösterdim, “öğrenci kimliği bu” dedi. Neyse asık suratla zar zor “bu seferlik” diyerek içeri aldı.
Ertesi gün Marie beni kent merkezine gezmeye götürdü.
Los Angeles’ta Gezilecek Yerler
Los Angeles’ta gezilecek yerler şöyle sıralanabilir:
– Olvera Street – eski kent
– Pico House
– The Getty Center (J. Paul Getty Museum)
– Museum of Contemporary Art (MOCA) Modern Sanatlar Müzesi
– The Museum of Tolerance (Hoşgörü Müzesi)
– Broadway
– Walt Disney Concert Hall
– Hollywood
– Melrose Avenue / Bulvarı (ben Hollywood’da burada kaldım)
– Museum of TV and Radio
– Natural History Museum of Los Angeles County (Doğa Tarihi Müzesi)
– Santa Monica
– Beverly Hills
– Fashion District (ucuz giyim alışveriş semti)
Los Angeles’ta Ucuz Alışveriş
Malum ABD alışveriş cenneti, Marie ile önce kentin ucuz alışveriş bölgesi Fashion District‘e gittik. Adında “moda” var diye sizi yanıltmasın, modern bir yer değil, onlarca caddeye yayılmış çok sayıda birbirine bitişik ve basit dükkandan oluşan bir semt; sadece alçak binalar ve tekstil dükkanları var. Aşağıdaki kabanı görünce inanamadım, içi kalın peluş, koskoca kışlık kaban 10 Dolar! Nasıl olur bu derken bir tane denedim, dükkanda ayna yok, bedeni oldu mu nasıl anlayacağım derken Marie “fotoğrafını çekerim, bakarsın” dedi. Vay be, Amerikalılar ne akıllı, ben 40 yıl düşünsem aklıma gelmez, kız makinemle fotoğrafımı çekti, ben de baktım olmuş, aldım bir tane. Taşıma derdi olmasa al 20 tane eşe dosta dağıt.
Kent merkezinde su almak için girdiğimiz bakkalda Rize çayı görünce şaşırdım, bakkal Ermeniymiş.
Meksikalılar çalıyor.
Broadway
Şehir merkezindeki Broadway‘de bir konser-tiyatro binası. Broadway’de yürümek de varmış.
Broadway’de ünlü Million Dolar Theater.
Broadway’de bir başka konser-gösteri-tiyatro binası.
Melekler Şehri Los Angeles Hakkında Bilgi
Eskiden beri Kızılderililerin yaşadığı şehri İspanyollar 1781’de keşfetti. Kasabaya Nuestra Señora de los Angeles de la Porciúncula, sonra da İtalya-Assisi’deki şapeldeki Meryem’in meleklerle çevrili freskinden esinlenilerek El Pueblo de Nuestra Señora la Reina de los Angeles de Porciúncula, sonra da kısaca El Pueblo de Los Angeles dendi. Ancak “Los Angeles” ifadesi aslında yanlış, İspanyolca’da sözcükler eril ve dişil olarak ayrılır, buna göre adının ya eril olarak “Los Angelos” ya da dişil olarak “Las Angeles” olması gerekli, ama melekler erkek ya da dişi olmadıkları için bu ad garip bir biçimde “Los Angeles” oldu, anlamı Melekler Şehri.
Los Angeles Kent Merkezi
Los Angeles kent merkezindeki meydan Pershing Square‘de çektiğim fotoğrafları görüyorsunuz, ardından tarihi semte gidiyoruz.
Eski Los Angeles
430 North Main Street’teki Pico House binası. LA Plaza’nın karşısındaki bu eski bina Alta California’nın son Meksikalı valisi ve iş adamı Pio Pico tarafından 1870 yılında mimar Ezra F. Kysor’a o zaman küçük bir kasaba olan LA’ın ilk lüks oteli olarak yaptırıldı. Star Trek, The Mentalist, Ghost Adventures gibi sinema ve televizyon yapımlarında çekim mekanı olarak kullanıldı.
Meksikalıların mahallesinde sokak eğlencesi.
Marie beni kentin tarihi semtine götürdü, Olvera Street‘e. kentteki en eski evi korumaya almışlar, ABD ulusal tarihi anıtsal yapılar listesinde bulunuyor. Basit ahşap bir ev. 1818 yapımı, çok tarihi. Etkilendim.
Eski kent El Pueblo de Los Angeles adıyla burada kuruldu, Olvera Street ve Pueblo Plaza’da.
Kaliforniya seyahatim sırasında Los Angeles merkezinden başka Hollywood gezi yazımı da okuyabilirsiniz.
Çok şanslısın 🙂 Hangi otelde kaldın?
Courtyard Marriott Hotel’de kaldım. Evet şans iyi güldü bana 🙂
Su montu ese dosta dagitma olayina guldum sesli sesli :l cok iyiydi ya ekmek su niyetine doldur posete montlari 🙂
Gerçekten müthiş , bir gün buraları görme şansı bize de güler mi? doğduğum paralel ve meridyenlerin dışına çıkmadan ölmek acı verici olur.
İstediğiniz seyahatleri gerçekleştirebilmenizi umarım.
Kendim gezmiş kadar oldum. İçimi bir heyecan kapladı 😀
Umarım siz de gidebilirsiniz. 🙂
Ben bu kadar profesyonal gezebileceğimi sanmıyorum (imkan olsa bile) Alper sen gez bize anlat böylesi daha heyecanlı
Çok güzel anlatmışsınız.Film ya da belgesel izler gibi dolaştım sitenizde.
Teşekkürler Aysel Hanım, sevindim. Daha çok yazacağım.
SIZCE AMERIKADA EN GUZEL STATE HANGISIDIR
Hepsini gezmedim ama Kaliforniya’ya iki kez gittim, genel olarak çok güzel bir eyalet olarak kabul ediliyor. Amerika’nın en güzel eyaleti denebilir sanırım.
güzel olmuş,beğendim…limuzinde ön koltukta oturarak ,Türklerin ne kadar alçak gönüllü olduklarını ispat etmişsiniz(birazda şaşkınlıktan olsa gerek).Kusura bakmayın sarı kaban biraz büyük gelmiş…çöp toplayan işçilere dönmüşsünüz.
pek fazla gezme fırsatınız olmamış galiba diğer yazılar kadar ayrıntılı değil 🙂
Los Angeles’ta gezilecek yerler listeniz çok mantıklı. Ucuz alışveriş bilgisi de iyi olmuş. 🙂
İlginç bir California gezisi.
Çok güzel anlatılmış yine. Alışveriş tüyosu hemen dikkatimi çekti 🙂 Tarih vs tamam ama arada böyle tüyolar da çok işe yarıyor 🙂
Amerikada birçok eyalete gittim california kesinlikle en iyisi. Los Angeles’a gitmişken 2 saat uzaklıktaki San Diego’yu da görseymişsiniz keşke oradan da hemen meksika tijuana geçebilirdiniz. Gerçi orası biraz tehlikeli neyse 🙂 LA Santa Monica ve kumsalları gerçekten güzel. Bi daha o taraflara yolunuz düşürse mutlaka San Diego’ya gitmenizi tavsiye ederim. Bi çok yazınızı okudum gerçekten çok güzel bir hayali gerçekleştirmişsiniz. Tebrikler 🙂
Teşekkürler Caner Bey.
keyifle okudum.yurtdışına gönderilen türk çayları daha kaliteli oluyormuş.Avusturyaya giden bir arkadaşım ordan türk çayı alır getirir.montunuzda güzel.iyi günler dilerim.
Teşekkürler Songül Hanım. Ben de size bir Los Angeles gezisi dilerim.
ABD’ye ucuz uçak bileti konusunda öneriniz bulunuyor mu?
Ben ABD ve diğer ülkelere ucuz uçak bileti ararken blogumda logosu olan sistemi kullanıyorum, ayrıca ben en uygun Delta ile uçmuştum.
Merhaba. Benim merak ettiğim konu sinema ilgi dereceniz. Çünkü yazılarınızın çoğu Türkçe. Size bu konferans için nasıl ulaştılar?
Merhaba. Bana seyahat blogumdan değil, dergilerde yazdığım sinema-televizyon teknolojileri üzerine yazılarımdan ulaşıp Los Angeles ve Hollywood’a davet ettiler.
mrb! LA’da yaşamak istiyorum e2 vizesi için para biriktiriyorum ama bu 5 yıl zamanımı alacak daha kısa bir yolu yokmu acaba ? ilginize şimdiden teşekkürler.
Merhaba. E2 vize süreci mi, para biriktirmeniz mi 5 yıl alacak?
Mrb, Alper,
Ogrenci olarak gelip burada calisip sonrasinda e2 vizesi alabilirsiniz. Bu daha kolay bir yontem.
Arkadaslar merhaba,
Los angelesta yabanci iseniz ve Kaliforniya ehliyetiniz yoksa ve de 25 yas alti iseniz, arac kiralama fiyatlari gunluk 70$ i gecebiliyor. Once fiyatlari dusuk soyluyorlar, ozellikle de araba fiyatlarini. Lakin arabayi kiraladiginiz vakit sigorta, vergi ve bilimum seyler bahane edilerek size aracin 2-4 kati fiyat ekleniyor.
keske sızın kadar sanslı olabılsem orda yasamayı cok ıstıyorum
Teşekkürler Nazan Hanım. Kaliforniya ne açıdan sizi çekiyor? Neden Los Angeles’ta yaşamak istiyorsunuz?
Merhabalar,
Bir yanlışınızı düzelteyim: İspanyolcada “melek” kelimesi “angel” dir.
Artikeli de “el” olduğu için çoğulu “los angeles” olur, “los angelos” diye bir şey yoktur.
Eğer melek kelimesi “angelo” olsaydı dediğiniz doğru olabilirdi, fakat “angel” olduğu için çoğulu “los angeles” olur yani garip değil :))
Merhaba,
Pazartesi LA deyim insallah.Kucuk bir gezinti yapiyim dedim meksikaya gecmeden once ve bilgilerinizi yararli buldum, tesekkurler.
Teşekkürler Murat Bey. Daha sonra Los Angeles izlenimlerinizi ve Meksika’ya nereden ve nasıl geçtiğinizi buraya yazarsanız çok memnun olurum. İyi yolculuklar.
Merhaba arkadaslar ben los angeles gideceğim fakat bir bilgim nasıl konaklarim yaşam nasıl bir bilgim pek yok bana yardımcı olabilecek orada yaşamış birileri varsa ulasabilirse cok mutlu olurum.
abi, hiç mi çarpık yapılaşma, gecekondu, varoş bölgesi yok burada? hep böyle düzgün mü şehir?
Los Angeles’ta bildiğim kadarıyla gecekondu mahallesi yok, ben görmedim.
iki gün sonra üc haftaligina Kalifornia Eyaletine gidecegim. 4 günde Los Angeles var. cok istifade ettim notlar aldim tesekkür ederim
Ben de ilginize teşekkür ederim Talat Bey. Üç hafta Kaliforniya için iyi bir süre, keşke herkes sizin kadar gezebilse. Nasıl böyle bir Los Angeles gezisi yapma imkanı buldunuz?
2000 den bu yana Los Angeles e bir saatlik mesafede San Bernardino da yuksek col olarak anilan edilen bolgede yasiyorum , doga gezgini ve kampciyim Bati Yaka ( Pasifik eyaletleri ) ABD nin neredeyse en unlu milli parklari , doga harikasi daglar , goller , ormanlar acisindan Dogu yaka doga tutkunlari icin ruya gibidir , ABD seyahati ve hatta gocmenlik sorulari konularinda bilgilenmek isteyenler cekinmeden yazabilirler
Los Angeles! Nasıl gidip Kaliforniya’ya yerleştiğiniz konusunda bilgi verirseniz sevinirim.
E 2 visa alabilmek kolay degildir ayrica ogrencilik sonrasi burada kalabilmk icin bir tercih olamaz, parasal yatirim gucu olanlar bunu sadece Gocmen avukatlari marifetiyle TR dende takip edebilirler burada olmak gerekmez vede hic bir bicimde Green card yani kayitli&kanuni oturabilir ve calisabilir yabanci & gocmen statusu tanimaz, bilginize
E 2 visa icin yazili bir meblag belirlenmemisdir ama 70K usd yani 70.000 dolar civarinda yatirima hazir olun sonuc neticede avukatlik ucretleri devlet harclari vs vs ile sasirtici rakamlara varir , bunu yerine bekarlar ,Amerikali duzgun isi gucu olan ve elbet guvenilir bir es bulup evlenerek 35 K gibi ortalama bir anlasma ucretiyle en kisa yoldan Grenn card ve hatta vatandaslik hakki edinebilirler ..bu sekilde max alti ayda Green Card ve uc bucuk senede vatandaslik alinir ..ama dikkat illada Amerikan vatandasi sarti ile olan bir evliliten soz ediyorum .. GC sahibi bir yabanci ile yapilan evlilik size imkan sunmaz , sunsa dahi buraya gelebilmek yada buradaysaniz GC almak icin coooook uzun ve cetrefilli bir yola girersiniz . unutmayin Amerikali birisiyle bile olsada asla ABD disinda evlenmeyin .. aksi halde esinizin sizi, Amerikaya yanina alabilmesi en az bir – birbucuk yil surer ! yani illaki ABD de olan bir evlilik yada esin size gonderecegi K1 nisanlik visasi ile max 6 ayda ABD ne Gelin yada Damat adayi olarak ayak basip sizlere Nikah olarak taninan max zaman olan 4 ay icerisinde evlenmeniz gerekir
35K cok normal bir rakamdir GC sonrasi mutakip 3 sene yani 36 sonunda ABD vatandasi olabileceginizi dusunurseniz ayda 1000 dolar bir extra odemeniz olacak gibi gorup dusunmenizde yarar var .. elbet buna ortak verilecek olan senelik vergilerdeki size dusen pay ve gerekli bazi mucbir odemeliride eklemek dusumundasiniz , avukatlik ve harc ucretleri vb gibi, yeterki iyi ve vicdanli durust birisini bulup evlenerek en kisa yoldan Amerikan ruyasina adimizi atin .. Amerika bir yana butun Dunya bir yana diyerek dusunmeniz lazim , burasi ezber bozan bir ulkedir buraya lay lay lom icin yada Almanya Kanada ve Avustralya gibi calisip para biriktirmeye geleceksiniz hic dusunmeyin bile , Amerika yasam bicimidir ..buraya gelirken bildiginiz herseyi unutacak ve Yeni Dunyada sil bastan yapacaksiniz,..aksi halde Amerika sizi kabul etmez, basari yolunu acmaz
Sevgili Alper, Isvicre den bir zincir ile Otel yoneticisi olarak H1B visa ile geldim ve zamanin kolay olan sartlarini degerlendirip GC aldim daha sonra bes senelik sure sonunda vatandaslik elde ettim ,, GC ile bekleme suresi vatandaslik alabilmek 5 senedir
Yani GC sahibi olan bes sene beklemek zorundair dmk istedim , Amerikali ile evli olanlar icin ise vatandasliga muracaat suresi ucuncu yil sonudur , toplam uc bucuk yilda vatandas olup Amerikan pasaportu alabilirler
Amerika çalışma ve vatandaşlık bilgileri için çok teşekkürler.
Merhaba ben Kanada’ya vizesiz gitmek için 2 bilet alsam birisi bi tane Bosna Hersek bileti bir tane de Kanada bileti alıp pasaport kontrolünde Bosna biletimi gösterip (vize istemiyor Bosna) pasaport kontrolünden geçip . Sonrasında ise Kanada uçağına binerken de kanada biletini gösterip uçağa binebilir miyim uçağa binişte vize kontrolü oluyor mu bu şekilde Kanada hava alanına ulasabilir miyim?
Kanada uçağına biniş kartınızı polise ve uçağa binişte göstermek zorundasınız. Vizesiz biniş kartı vermezler.
Herkese merhaba 🙂
Bu yaz San Francisco’ya gitmeyi düşünüyordum. Ancak fırsat olmadı. Uçak bileti fiyatları da malum 🙂
Öğretmenim. Kışın ara tatilde 10-15 gün için ABD’de nereye ya da nerelere gitmemi tavsiye edersiniz? Miami düşünüyorum ama 10-15 gün orası için biraz fazla olur gibi. Mümkünse ılık/sıcak olması ilk kriterim.