Dubai! Birçoğu için bir alışveriş cenneti, kış soğuğundan kaçış yeri. Genç çiftlerin balayı mekanı, bazıları içinse yüksek kazanç kapısı. Birleşik Arap Emirlikleri‘ni oluşturan yedi emirlikten biri olan Dubai, emirliklerin tartışmasız en moderni ve aslında bağımsız bir kent devleti gibi, özellikle turizm ve ticaret sektörlerinde inanılmaz bir hızla büyüyüp ve gelişiyor. Bu şehir rehberi yazımda gitmek isteyenler için Dubai hakkında bilgi ve gezi notları var.

 

dubai gezi rehberi
Dubai Creek (Haliç), Birleşk Arap Emirlikleri.

 

Dubai gezi, alışveriş, eğlence, güneşlenme, yüzme, yeme-içme, spor ve gece hayatı amaçlı kısa tatiller için çok tercih edilen bir yer. Bir “en”ler kenti: en büyük, en yüksek, en geniş… Dünyada göçmen nüfusu oranı en yüksek şehir. Resmi tatil günü Cuma olup, buna bir süre önce Cumartesi de eklendi. Dubai yani Birleşik Arap Emirlikleri para birimi Dirhem‘in uluslararası sembolü AED, yerel yazılışı ise Dhs. 1 TL = 2 AED ettiği için alışveriş ederken hesaplamak kolay.

 

Dubai’ye Nasıl Gidilir?

İstanbul’dan Dubai’ye THY veya FlyDubai ile direkt uçuşlarla 4.5 saatte gidebilirsiniz. Azerbaycan Havayolları, Royal Jordanian, Gulf Air, Qatar Airways, EgyptAir ve Air Arabia’nın ise aktarmalı uçuşları var. Dubai (BAE) hususi/yeşil, diplomatik ve hizmet pasaportlarından vize istemiyor. Normal (umuma mahsus) pasaporta vize almak ise otel rezervasyonu ve uçak bileti ile son derece kolay.

 

hakkında bilgi
Dubai hakkında bilgi

 

Dubai’de Hava Durumu

Kurak bir iklime sahip kentin sıcak ve nemli yazında hava sıcaklığı ortalaması gündüz 42 derece, gece 28 derece. Sonbahar ve İlkbahar mevsimleri de 30 – 40 derecelerde sıcak. Kışları ise gündüz 23 – 25 derece sıcaklıkla ideal. Ben Mart’ta gittim ve hava güzeldi. Deniz suyunun bile 37 dereceye çıktığı yaz mevsiminde gitmenizi asla tavsiye etmem. Seyahat etmek için en uygun mevsim Kış ayları.

 

seyahat
Dubai gezi rehberi

 

 

Havaalanından Dubai Şehir Merkezine Ulaşım 

BAE Dubai Uluslararası Havalimanı’ndan (International Airport) kent merkezine taksi ile gitmek isterseniz açılış 25 Dhs (dirhem). Terminal 1 ve Terminal 3’ten metro var. Bagajınızı alıp çıkar çıkmaz otobüs var ve bilet 3 Dhs (1.5TL). 401 numaralı otobüs Al Sabkha, 402 ise Al Ghubaiba’ya gidiyor.

 

Uçağınız havaalanı çok yoğun olduğu için kullanılan Şarjah Uluslararası Havaalanı’na (Sharjah International Airport) ise Dubai’ye karayolu aslında 30 dakika olmakla beraber Şarjah Emirliği’nden sınır geçişinin yoğun olduğu saatlerde 1.5–2 saati buluyor. Biletiniz Air Arabia’dansa Şarjah havaalanına inersiniz. Dubai’ye otobüs değil taksi ile gitmek isterseniz 50 Dhs (dirhem) tutar. Air Arabia’nın Şarjah Havalimanı’ndan Dubai Uluslararası Havalimanı’ndaki Rashidiya Metro İstasyonu’na otobüsü var.

 

dubai gezi rehberi
Creek / Haliç – gezi rehberi

 

 

Dubai’de Alışveriş

Dubai demek alışveriş demek. Düşük vergiler, limana gelip giden dev miktarlarda kargo ve düşük tarifeler, burada hemen her şeyi uygun fiyatla bulabilmenizi sağlıyor. Fakat Dirhem’in yükselişi ve akın akın gelen alışverişçiler nedeniyle artık burası çok ucuz bir yer olmaktan çıkıyor. Batılı ünlü marka zincirlerinin dükkanlarındaki orijinal avro ve sterlin etiketlerindeki fiyatları dirheme çevirdiklerinde %25 civarında yükseltiyorlar. Kentten alınabilecek en uygun şeyler tekstil, elektronik ve altın. Elektronik eşya çok ucuz olduğu için, tekstil ve altın ise çok çeşit ve uygun fiyat nedeniyle rağbet görüyor.

 

dubai resim fotoğrafları
Dubai gezi bilgileri, Birleşik Arap Emirlikleri.

 

Ocak ve Şubat aylarında dükkanların tamamında indirim var. Dubai’de modern alışveriş merkezlerinde az, geleneksel dükkanlarda çok olmak üzere hala birçok yerde pazarlık yapılabiliyor, Türk olarak pazarlık gücünüzü kullanmayı unutmayın!

 

Tekstil için Satwa semti ideal. Burada kumaş satıp hemen terziye elbise diktiren dükkanlar da var. Dükkan sahiplerinin birçoğu Hintli, Filipinli ve Pakistanlı. Satıcı size indirim sunuyor olsa bile Satwa’da mutlaka pazarlık yapın. Hintli ise “Avaramu”yu söylüyorsunuz, Pakistanlı ise “Paakistaaan, Paakistaan, ciive Paakistan”ı.

 

Pazarlar

Gold Souk: altın ve antika pazarı.

Spice Souk: eski baharat pazarı.

 

dubai gezilecek yerler
Dubai Müzesi, BAE.

 

Dubai’de Modern Alışveriş Merkezleri

The Dubai Mall – Kentin ve dünyanın en büyük alışveriş merkezi.

Mercato – İtalyan tarzı; Top Shop, Mango, Hugo Boss var.

Town Centre Jumeirah – açık, aydınlık, rahat, modern.

Mall of the Emirates – uluslararası lüks markalar, kafeler.

Ibn Battuta Mall – pahalı markalar yok, sineması çok ve sabit bir İslam bilimleri sergisi var.

Souk Madinat Jumeirah – diskosu ve barlarında alkol satılabilen, yabancılara yönelik merkez.

Burjuman Centre – lüks markalar.

Deira City Centre – Emirliğin en ünlü alışveriş merkezi, çok sayıda kafe, lokanta ve sineması var, hem Batılı lüks hem de Arap tarzı giyim dükkanları, Carrefour.

Wafi Mall – sadece lüks markalar ve mücevherat.

Emirates Towers Boulevard – barları ve diskoları olan, en pahalı alışveriş merkezi.

Gold & Diamond Park – altın ve pırlanta.

Al Ain Plaza – bilgisayar ve parçaları.

Outlet Mall – indirimli fabrika satış mağazaları.

Marina Mall – kitap, cep telefonu, fotoğraf makinesi ve kartları, oyuncak, saat, giyim, hatıra ve hediyelik.

Festival City – elektronik dükkanları ve IKEA.

 

alisveris dubai
Dubai’de alışveriş merkezi.

 

Eski Dubai’de Gezilecek Yerler

  • Al Ahmadiya School, Deira. 1912 yapımı, şehrin ilk okulu. Giriş ücretsiz ve tuvaletleri temiz.
  • Bastakiya District. Eski binalar olan semt gezilecek yerler arasında.
  • Dubai Museum, Al Ibn Abi Talib Road. Müze deyince bizim müzelerimiz gibi bir şey beklemeyin, ama görmeye değer. Bilet 3 dirhem.
  • Jumeirah Camii, Jumeirah Road, Jumeirah 1,  Palm Strip Mall karşısı. Kentin en büyük camisi olup  Müslüman olmayanların ziyaretine açık birkaç camisinden biri. Arap kaligrafi sanatıyla bezeli.

 

dubai cami gezilecek yerler
Jumeirah Camii, gezilecek yerler.

 

müze gezilecek yerler
Gezilecek yerler, Birleşik Arap Emirlikleri.

 

Modern Dubai’de Gezilecek Yerler

  • Burj Dubai (Burj Khalifa): 828 metre yükseklikte, 160 katlı, dünyanın en yüksek binasında dokuz tane otel var. Günün sonraki saatlerine veya başka güne bilet kesiyorlar ve 100 dirhem (50TL). Beklemek istemezseniz ise 400 dirhem ödemeniz gerekiyor. Manzara için 452 metre yükseklikteki balkona çıkarıyorlar. Gezilecek yerler arasında.
  • The Dubai Fountain: Burj Dubai Gölü’nde bulunan 270 metre uzunluğundaki dünyanın en büyük fıskiyesi, suyu 150 metre yükseğe fırlatıyor. Her 30 dakikada bir müzik eşliğinde muazzam su gösterisi var.
  • Burj al-Arab Hotel: Dünyanın tek 7 yıldızlı oteli. Gezmek için rezervasyon gerekiyor.  Oda için yaklaşık bir ay önceden yer ayırtmak gerekiyor. Gezilecek görülecek yerler arasında en turistik olanı.
  • Dubai Marina: Yürüyüş yolları, kafeler, oteller, kumsal, lokantalar ve dükkanlarıyla yerel halkın ve turistlerin gezinti yeri.
  • Palm Islands: Palmiye Adaları, dünyanın en büyük yapay adaları ve görülecek yerler arasında.
  • Kumsallar ve deniz: Her türlü su sporları ve bembeyaz kumsallar var.
  • Çölde Safari: Arazi aracı ve özel şoförüyle kum tepelerinde sürüş, günbatımı ve müzikli-danslı çöl yemeği.

 

gezilecek yerler
Dev fıskiye. Gezi fotoğrafları.

 

BAE gezi blog yorum
Cami, BAE gezisi.

 

Dubai’de Şehiriçi Ulaşım

Kentte şehir içi ulaşım otomobil ağırlıklı olsa da Orta Doğu’nun en iyi toplu taşıma sistemine sahip. Metro ve otobüslerde 1 gün sınırsız geçerli bilet 14 dirhem (7TL). Nol Silver adlı 20 dirheme satılan kart ise hem günlük kullanım hem de metro ve otobüslerde yüzde on indirim sağlıyor. Bir günden fazla kalanlar için Silver kart daha avantajlı. Metroda Red Line (Kırmızı Hat) ve Green Line (Yeşil Hat) var, tek bilet 2 ila 8.5 dirhem arasında değişiyor. Taksilerde sadece havaalanından açılış 25 Dhs, şehirde ise her yerde gündüz 3 dirhem, gece 3.5 dirhem. Taksi gece tarifesi 22:00 ile 06:00 arasında geçerli. Kilometrede 1.75 dirhem (90 Kuruş) atıyor. Taksimetre yoksa binmeyin, resmi değildir. Taksicilerin çoğu Pakistanlı olduğu için ben biner binmez Şehnaz Begüm’ün “Paakistaaan, Paakistaan, ciive Paakistan” şarkısını söyleyip sempati kazandım.

 

dubai resimleri blog gezi
Arap arkadaşı ziyaret.

 

Dubai Gece Hayatı

Gece hayatı sınırlı olan kentte alkol sadece yetkili mekanlarda satılıyor ve bunların tamamına yakını otellerde. Bu bar ve gece kulüplerine 21 yaşından küçükler giremez. Kaliteli ve manzaralı şık barlara sahip emirliğin disko ve gece kulüplerinin çoğunda  fuhuş var. Sokakta alkollü içki içmek yasak. Dükkanlarda içki satılmayıp, az sayıdaki satış noktasından sadece izin belgesi olanlar satın alabilir. Taşkınlık ciddi bir suç ve hücre ile cezalandırılıyor. Bazı barlar ve kulüpler:

 

Longs Bar – Towers – Rotana.

Left Bank – Madinat Jumeirah.

The Rooftop Swimming Pool – Hilton Dubai Creek.

The Cocktail Bar – Şık bir gece hayatı mekanı, Jumeirah Beach Hotel, 24. kat.

360° – Manzaralı bir gece hayatı merkezi, Jumeirah Beach Hotel Complex.

Sky View Bar – Ultra modern tasarımlı, manzaralı lüks gece hayatı mekanı, Burj Al Arab, Jumeirah Beach Road.

Filli Cafeteria – Al Mamzar.

N’Dulge Night Club – Renkli ışıklandırmalı bir eğlence ve gece hayatı mekanı, gece kulübü, Atlantis The Palm, Crescent Road, Palm Island.

Red Square Night Club – Canlı müzik çalınan yemekli eğlence yeri, Moscow Hotel, Al Maktoum Street, Deira.

Czar Russian Night Club – Canlı müzikli gece eğlence yeri, Capitol Hotel, Al Mina Road.

 

dubai resim
Haliç.

Umarım yararlı bir gezi rehberi olur.

44 YORUMLAR

  1. Merhaba, ben de Dubai’ye Şubat ayı’nda gittim. Dubai her yönüyle harika bir yer. Lüks, ihtişam, son model arabalar, avm’ler, gökdelenler, palmiyeler, gündüz eğlenceleri için aqua parkları, gece eğlenceleri için çeşit çeşit barları klüpleri, harika yemekleri,çöl safarisi, plajları, marinaları, Lübnan tavernaları, Burj al Arab’ı ve Burj Khalifa’sıyla gerçekten eşsiz bir yer, çok güzel geçti, tavsiye ederim.

  2. Dubai hakkında bilgi ararken buldum yazınızı. Başlık çok uygun olmuş, Dubai bir alışveriş, eğlence, lüks ve deniz tatili kenti.

  3. Ustad selamlar yuzlerce seyahat blogu okudum hala da okurum samımıyetle sunu soyluyorum bu kadar nokta atısı,sade ama yararlı ve akıcı bılgılerı veren cok cok az blog gordum,guzel yoldasın ayagına elıne cebıne saglık takıpteyız 🙂

  4. Merhaba, Bu akşam ilk kez Dubai ye uçuyorum.Tecrubeli arkadaşlardan bilgi edinmek için yazınızı okudum.Çok aydınlatıcı bilgiler vermişsiniz.Ellerinize sağlık.Teşekkür ederim.

  5. merhaba
    vize ile alakali bir sorum olucakti, taylandda yasiyorum ve bunyaz Tr’ye gelirken katar air ile biletimi aldim,geliste doha aktarma 3 gun dubai yapicam.arastrdgm kadari ile transit vize almam gerekiyor(4gune kadr) tr’farkli sirketler farkli fiyat verdiler.sanirim dubaide hotel lerde boyle bir visa servisi yapabiliyorlar.bu konuda yardmci olablrsenz sevnrm.

  6. ewt dedgnz havayollari UAE vizesi aliyor ufak bir ucret karsiligi ama qatar air bunu yapmiyor,aslinda bileti alrken bunun farkindydm,guzel bir offer vardi kacirmak istememstim,simdide vize telasina dustum..acentalar icinde su ana kadr 80$ a transit vize veren bir sirket buldum ama dahada hesaplisini bulablrmym diye ugrasyrm.tsk’ler

  7. İyi günler ben çarşamba günü dubai ye gidiyorum gelirken telefon getirmeyi düşünüyorum bunu ucuz fiyata nerden alabilirim ve kişi başı kaç tane telefon getirebiliyor yardımcı olursanız çok sevinim en kısa zamanda cevabını bekliyorum teşekkürler

    • Merhaba. Dubai’de telefon ve diğer elektronik ürünlerin olduğu alışveriş merkezlerini yukarıda yazdım. Kendi pasaportunuzla Türkiye’de 1 tane telefon kaydettirebilirsiniz. Adet sınırı olduğunu sanmıyorum. Önemli olan Türkiye dönüşü havalimanındaki gümrük memurlarının çantanıza bakıp bakmaması. Bakarlarsa Dubai’den getirdiklerinizin memurlarda ticaret yapıyorsunuz izlenimi uyandırmaması gerekiyor.

  8. Alışveriş merkezleri dışında ticaretin elektronik eşyaların yoğun olduğu yerlerde daha ucuz olur diye düşünüyorum toptan misali öyle bir yer var mı varsa neresi teşekkürler.

    • Dubai’de harcamak için buradan dirhem alırsanız zarar edersiniz, pahalıya satarlar. Dolarla gidip orada bozdurmak, ya da kendi mevduat hesabınızdaki liradan banka makinelerinde dirhem çekmeniz daha uygun.

  9. Kralsın çok teşekkür ederim 🙂 iran hakkında bişey yazmamışsınız ben iranda yaşıyorum 2 aydır tavsiye edilecek güzel bir ülke listenize almanızı tavsiye ederm

  10. Tahran ve Tebriz’de kalıyorum. Tahran ticaret bakımından iyi tebriz yaşamak için iyi ve dil hep azerice konuşuluyor farsça çok az konuşan var tebrizde

  11. Alper bey merhaba. ben Dubai’e gitmeyi düşünüyorum ticaret için cep telefonu alacam kişi başına adet önemli mi sadece Türkiye dönüşü havalimanında sorun yaşar mıyım akrabalarım Dubai’den binlerce telefon getiriyorlar ama ticaret sır diye bana hiç yardımcı olmuyorlar bu konuda ilgilenseniz benimle sevinirim teşekkürler.

  12. Hey gidi hey zamane bebeleri )) …. siz o çöl sehrini 1980 lerde gorecektiniz .. tabii, dogal otantik, bazi transit yolcular ve genelde Suudi Arabistan ve Iranda calisan yabancilar olarak oraya deniz ve kine giderdik ….o cografyada otellerinde icki icilen, kadinlarin otomobil kullanabildikleri ilk ulke orasiydi!! Nefis ve kaliteli ama mutevazi guzel hizmet veren oteller vardi, simdiki o cirkin Burj Arabin ardinda hemen sahilde simdi yerle bir olan Chicago Beach diye bir tane, bir de Jebel Ali de hotel Jebel Ali vardi ve hala var ama asla gitmem onu Marina ile kapanmis artikiz haliyle bakire degil ..tekne kirliligi irna gecmis adeta. o yorede o zamanlar o cirkin suni palmiye denilen deniz uzeri dolgu mahalleler yoktu .. bire insanlarin oraya gitme sebebi o meshur cok unlu havalanindaki Duty Free dukkanlardi Suudi Arabistanda iyi para kazananlar oradan elektronik ve Hong Kong tan ucuz olan Rolex saatler almaya giderdiler evet bir iki bilindik bizim Galeria tarzi mutavazi alis veris merkezi vardi ama onlar da komsu emirlik Sharjah ta idiler vs.. Dubai bence bana gore cok suni ve cirkin bir yer olmus cikmis ustelik cok pahali.. Arap ulkeleri icin randevu evi gibi fahise kayniyor! kontrol yok hastalik ihtimali yuksek! Neticede ne kadar boyasan cizsen yine Arab yuzu modernlik ve cagdaslik ile kafa uymuyor zitlik ve simarikca civikligi goren biliyor ve anliyor vesselam.. ama elbet hala eski kalabilmis mekanlar var souk lar balikci limani ve tekne ler cazip bence .. ama hepsi o bence Umman cok daha oryental kalan bir ulke.

  13. Merhabalar arkadaşımla beraber 4 gece Dubai tatili düşünüyoruz otel ve uçak biletleri haricinde oraya Türk parası olarak ne kadar harcanır şimdiden teşekkürler

  14. Ağustos ayında Dubai’de 19 gün kaldım. Havası çok sıcak, ancak kış aylarında gitmek daha mantıklı. Hayat birazcık pahalı… Örneğin markette domates 20 dirhem, salatalık 25 dirhem ancak muz 6 dirhem ithal edilen ürünler pahalı ancak elektronik vergi olmadığından ucuz.

  15. Merhaba,

    Bilgilendirici yazınız için öncelikle teşekkür ederiz. Dubai ye Şubat ortası veya Mart ortasında gidebilme seçeneğimiz var. Denize Mart ayında girilebiliyor mu acaba? Martta girilmiyorsa bir ay daha beklemeyip Şubatta gitmeyi değerlendireceğim. Cevabınız için teşekkürler.

    • Dubai blog yazımı okuduğunuz için asıl ben teşekkür ederim. Dubai’de Şubat ayı Türkiye’deki gibi Kış mevsimi ama elbette çok daha sıcak; hava sıcaklıkları gündüz 21-23, gece ortalama 15 derece civarında seyreder. İlkbahar mevsiminin ilk ayı Mart ise ortalama 2 derece daha sıcak olur. Ortalama deniz suyu sıcaklıkları Şubatta 21, martta 22 derece. Ben bu sıcaklıklarda denize girmem, ama örneğin bir Kanadalı, bir İsveçli için bu hava koşulları yüzmek için yeterince sıcak. Bence siz Martta gidin, günlük hava koşullarına göre karar verirsiniz. Ne dersiniz?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz