Malta ulaşım, yaşam ve gece hayatı bilgileri içeren bu yazımda toplu taşıma sistemi, havalimanı otobüsleri, gece otobüsleri ve saatleri, bilet ücretleri, indirimli ulaşım ve gezi kartları, otobüs hat isimleri, güzergahları ve saatleri, bisiklet kiralama sistemi ve ücretleri, araba kiralama, taksi, tekne ve feribot saatleri ve bilet ücretleri var. Ayrıca Malta’da yaşamak isteyen Türkler için iş olanakları, çalışma izni, yaşam koşulları, insanlar, gece hayatı, eğlence yerleri hakkında bilgiler de anlattığım bir blog yazısı.
Malta Ulaşım Rehberi ve Bilgileri
Adalar ülkesinde otobüs, tur otobüsü, bisiklet, kiralık otomobil, taksi, gemi ve teknelerle ulaşım sağlanıyor. İşte pratik bir Malta ulaşım rehberi.
Otobüs
Malta ulaşım sistemi toplu taşıma otobüslerinin çoğu gece 23:00’e kadar çalışıyor, ondan sonra sadece 7 tane gece hattı var. Gezilecek yerler arasında otobüsler düzenli olarak çalışıyor ama tarifedeki saatlere her zaman uygun olmayabiliyor. Valletta surlarının hemen dışındaki ana otobüs terminalinden adadaki her yere gidebilirsiniz. Gündüzleri trafik sorununu hesaba katmanız iyi olur.
Gece Otobüsleri
N10
San Giljan – Zurrieq (saat 00:15 ile 03:15 arası) Cuma-Cumartesi günleri,
N11
San Giljan – Cirkewwa (00:05-03:05) Cuma-Cumartesi,
N11A
San Giljan – Bugibba (23:35-02:35) Cuma-Cumartesi,
N212
Sliema-Bugibba (23:12-00:42) Pazar-Pazartesi,
N12
San Giljaan – Birkirkara (00:20-03:20) Cuma-Cumartesi,
N13
Valletta – San Giljan (23:10-01:30) Pazartesi-Salı-Çarşamba-Perşembe-Pazar,
N91
San Giljan – Marsaskala (00:00-03:30) Cuma-Cumartesi saat ve günleri gece ulaşımı sağlıyor.
Otobüslerin çoğunda dijital ekranda güzergah planı var ve duraklara yaklaşırken isimleri otomatik anons ediliyor. Elektronik saat genelde yanlış. Kısa süre önce otobüslere ücretsiz wifi bağlandı.
Otobüs duraklarında saatler ve güzergahlar hakkında bilgi var. Bineceğiniz otobüs durağa yaklaşınca el sallamak veya kaldırımın kenarına doğru hareketlenmek, ineceğiniz zaman stop butonuna basmak gerekiyor.
Otobüs Biletleri ve Ücretleri
Malta ulaşım ağı biletlerinden iki saat boyunca otobüse binebileceğiniz bilet kışın 1.5, yazın 2 avro, gece otobüslerine 3 avro, Tallinja Card ile 75 cent. Tüm otobüslerde şoförden bilet alınabiliyor ama bazen kalabalıkta zor oluyor. Otobüs terminallerinden, postanelerden veya internetten kart bilet alınabiliyor; haftalık biletler yetişkinler için 21, çocuklar için 15 avro. 12 kez otobüse binilebilen bilet 15 avro.
İndirimli Ulaşım Kartları
Malta gezi planı yapanlar için gitmeden önce internetten Tallinja Card almak mantıklı ve ucuz olur. İndirim kartlarını internetten veya havalimanı geliş salonundan, Valletta Otobüs Terminalinden, Sliema Feribotları gişesinden, Bugibba Otobüs Terminalinden, Victoria Otobüs Terminalinden, tüm kent ve kasabalardaki çok sayıda merkezi yetkili dükkandan alabilirsiniz.
Tallinja Valletta Card
24 saat geçerli kartla ülkenin herhangi bir yerinden başkente toplu taşıma araçları otobüs ve feribotlarla gidebilir, şehir içi ulaşımdan yararlanabilirsiniz. Gezilecek görülecek yerler arasındaki The Palace State Rooms, The Palace Armoury, The National Museum of Archaeology, Malta 5D arasından seçeceğiniz üçüne ücretsiz giriş sağlıyor. Fiyatı 19 eu.
Tallinja ExplorePlus Card
7 gün sınırsız seyahat kartı 39 eu. Havaalanı ve çeşitli kumsallara ulaşım, feribotta 2 gezi, hop-on, hop-off otobüslerde bir tam gün tur veya öğle yemeği dahil Comino tekne turu sağlıyor.
Tallinja Explore Card
7 gün sınırsız seyahat imkanıyla adaları keşfetmek için, 21 eu.
Çocuklar İçin Tallinja Explore Card
15 avro fiyata çocuklara 7 gün sınırsız ulaşım kartı.
12 Günlük Kart
Ucuz gezi için kontörlü kart 15 eu fiyatla satılıyor ve ilk olarak otobüste kullanıldıktan sonra 1 yıl geçerli. Esnek olarak istediğiniz 12 gün siz, aileniz ve arkadaşlarınız kullanabilirsiniz, kişiye özel değil.
Havalimanı Ulaşımı
Malta’da bir tane havaalanı var. Uluslararası Havalimanı Luqa (MLA), Luqa ile Gudja arasında yer alıyor. Havaalanından başkent Valletta’ya 71, 72, 73 numaralı otobüsler 1 saatte 1.5 avroya götürüyor. X2 otobüsü St. Julian ve Paceville’ye götürüyor. X1 otobüsü ise bunların yanı sıra Cirkewwa iskelesine ve Pembroke Park’a da gidiyor. En hızlı otobüs X4, Valletta şehir merkezine yirmi dakikada ulaştırıyor. X3 Ajruport-Bugibba otobüsü, havalimanı Hal Luqa’dan son durak Bugibba’ya 1,5 saatte gidiyor. X1B Cirkewwa-Ajruport hattı otobüsü de 1,5 saat.
Havaalanında inince aşağıdaki makineden bilet alabilirsiniz.
Havalimanından ülkenin şehirlerine ve tam tersi ulaşımı sağlayan hatlardan bazılarının güzergahları aşağıda. X ile başlayanlar ekspres otobüs hatları olup, daha az sayıda durakta duruyorlar.
TD2
Luqa Havalimanı – San Ġiljan – Spinola – Balluta – Chalet – Ferries 3 – Havalimanı
X1
Cirkewwa – Marfa – Mellieha – Xemxija – San Pawl il-Bahar – Qawra – Bahar ic-Caghaq – Pembroke – Mater Dei Hospital – Msida – Marsa – Luqa – Havaalanı
X2
San Giljan – Sliema – Gzira – Mater Dei Hospital – Msida – Marsa – Paola – Luqa – Sta. Lucija – Airport
X3
Bugibba – Qawra – Burmarrad – Mosta – Mtarfa – Rabat – Ta’ Qali – Attard – Balzan – Birkirkara – Sta. Venera – Marsa – Paola – Luqa – Sta. Lucija – Airport
X4
Valletta – Floriana – Hamrun – Marsa – Luqa – Airport – Hal Far – Birzebbuga
Tüm otobüsler, hat isimleri, güzergahları ve saatleri burada: Malta Public Transport
Karayolu Ulaşım Haritaları
Malta Adası karayolları haritası
Gozo Adası ulaşım haritası.
Bisiklet
Gozo ve Malta’da bisiklet kiralamak yaygın olmasa da mümkün. Özellikle ana adanın batısındaki Dingli Kayalıkları ve Fomm ir-Rih, kalabalık kentlerden uzak ve güzel manzaralı olduğu için bisiklet iyi fikir. Kara yollarında bisiklete binmek pek güvenli değil, araç sürücüleri kibar davranmıyor ve bisiklet şeritleri yok. Dağ bisikleti kiralayıp kır yollarından gitmek daha iyi olur. Yaz mevsiminde 11:00 ile 16:00 arası saatlerde bisiklete binmek dayanılmaz sıcak olur.
Tallinja Bike adlı bisiklet kiralama sistemi Valletta ve çevresinde ulaşım için çok pratik. Bir bisiklet park merkezinden alıp diğerine bırakabiliyorsunuz. Kentin önemli noktalarında yer alan bisiklet alma ve bırakma merkezleri, otobüs terminali ve şehrin iki tarafındaki iki feribot iskelesinden bağlantılar sunuyor. Yorulursanız bisikletler elektrikle de çalışıyor. Yarım saati 3, saati 5 avro, sonraki her 30 dakika 2 avro. Tallinja card ve Explore Card’lar ile ilk 30 dakika 1.5 avro. Valletta Card ile 2 kez 30’ar dakika bisiklet ücretsiz.
Taksi
Beyaz taksiler caddelerde bulunabiliyor. Taksimetreyi dikkate alan sürücü pek yok. Kısa mesafeler 15 avro, ada baştan sona 35 avro tutuyor. Havalimanı ve diğer noktalara ucuz ulaşım için Easy PrivateTaxi, Active Cabs Taxi, Peppin Transport, Malta Airport Cabs ve Malta Taxi Online firmalarının siyah taksilerini kullanabilirsiniz.
Araba Kiralama
Malta’da araba kiralamak Avrupa’nın çoğundan ucuz. Önceden internetten kiralamak, geldikten sonra kiralamaktan daha ucuz. Ülkede Avis, Budget, Europcar, Hertz ve First Car Rental firmaları araba kiralıyor. Havalimanından da kiralanabiliyor. Dikkat, trafik soldan akıyor.
Tekne
Malta Adası’ndaki Cirkewwa’dan Gozo’daki Mgarr’a 45 dakikada bir feribot var. Bir buçuk saat sürüyor ve gidiş-dönüş bilet fiyatı 4.65 avro. Comino’da tekneler daha seyrek. Akdeniz ülkesinde bir tekne turu yapmadan olmaz.
Valletta’dan Sliema’ya ve Üç Şehirler’e kısa süren tekneler var. Sliema başkentin kuzeyinde yer alıyor, yakın. Valletta Sliema arasında deniz ulaşımı sağlayan teknelerin kış ve yaz sefer saatleri ve bilet ücretleri aşağıda.
Valletta 3 Cities (Cospicua) arasında deniz ulaşımı sağlayan teknelerin kış ve yaz sefer saatleri ve bilet ücretleri:
Malta’da Yaşam
Malta’da yaşam yeterince gelir olduğu sürece keyifli. Ülke Akdeniz iklimi, kaliteli sağlık bakım sistemi, İngilizce bilen nüfusu, dünyanın en iyi dalış yerleri ve neşeli halkıyla hem turistleri hem de yaşamak isteyenleri kendine çekiyor. Hareketli liman şehri ve başkenti Valletta, antik mimari, canlı yaya alışveriş caddesi, çok iyi restoranlar ve uluslararası bir topluma sahip.
Malta’da yaşamak isteyen ve yaşam kuranların diğer bir gözdesi Sliema kentinde yeni inşa edilmiş ev ve dükkan seçenekleri var. Ana adanın kuzeyindeki St. Paul’s Bay ise deniz manzaralı bir yaşam tercih edenleri cezbediyor.
Yaşam Koşulları
Kuzeydeki Gozo adası sessiz deniz manzaralı yürüyüş yolları, rustik Akdeniz manzaraları, hoş kokulu dağ kekiği tarlalarıyla daha sakin bir hayat sunuyor. Adada sakin ve rahat yaşam isteyenler için başkent Victoria hem doğaya yakın, hem de alışveriş, yemek, sağlık tesisleri, lokantalarıyla her türlü imkana sahip bir Akdeniz yaşamı sunuyor.
Adalar ülkesi zengin kültürü ve tarihi, güneş ışığı dolu sıcak günleri, mavi gökyüzü ve deniz kenarında neşeli yemek kültürü ile huzurlu bir emekli yaşamı isteyenler için de uygun.
Avrupa Birliği’nin en küçük ülkesi, modern olanaklara sahip tarihi kentler, tüm yıl boyu kültürel etkinlikler, çok sayıda ülkeden gelip yaşam kuran insanlar, pahalı olmayan sakin yaşam şartları ile yurt dışında yaşamak isteyenler için cazip.
Ülkede bugün 6000 İngiliz, 4000 Avustralyalı, 2000 Kanadalı ve daha birçok ülkeden insan yaşam kurmuş durumda. Yabancı gruplar sık sık kahve, kahvaltı, bar ve akşam yemeği buluşmaları düzenliyorlar. Ramblers’ Club, birçok koşu spor kulübü, at binicilik kulüpleri, kitap kulüpleri de etkinlikler ve organizasyonlar gerçekleştiriyor.
Sağlık Hizmetleri
Ülkede tüm sağlık hizmetleri ücretsiz ve AB ülkeleri arasında kalite sıralamasında altıncı. Eğer çalışıyorsanız Mater Day Hospital ve Gozo General Hospital hastanelerinde gereken tedavileri bedava olabilirsiniz, ancak bazen sıra oluyor.
Özel sağlık sigortası ise yıllık en temel ve basit paketi kapsayan 90 avrodan, her şey dahil 350 avro sigortaya kadar değişiyor.
Yaşam Tarzı
Sakin yaşam tarzı, deniz kıyısı ve yılda 300 gün güneşli hava, birçok Avrupa ülkesine göre stressiz bir hayat sunuyor. Yoğun plaza ve iş yaşamından kaçmak isteyenler için yavaş ve durgun bir hayat yaşanıyor. Bu yaşam tarzı aceleci insanlar için hoş olmayabiliyor; iş dünyasında e-posta ile haberleşmek yerine kişisel olarak buluşmak, arkasında otomobil kuyruğu olduğu halde durup arkadaşıyla sohbet eden otobüs şoförü, bazı lokantalardaki yavaş servis, sabırsızlar için uygun değil. Yok ben yaşamak istemem, bir gezip geleyim diyenler için yazım: Malta Gezi Rehberi
İnsanlar
Maltalılar kibar ve hoş insanlar. Özellikle küçük kasaba ve köylerde insanlar yabancılara yardım etmek için yollarını değiştirebiliyor. Çoğu turistik ülkeden farklı olarak, turistlerden yararlanmak isteyen insanlar yok. Yalnız ülkede yaşayan yabancılar yerel halkın biraz inatçı olduğunu söylerler.
Malta’da Çalışmak
Malta’da çalışmak için iş bulmak özellikle turistik tesislerin personel sayılarını arttırdığı ilkbahar sonu ve yaz başında kolay. Sliema ve St. Julian’s bölgelerinde “Staff Wanted” (personel aranıyor) yazıları artıyor. En az İngilizce bilmek şart tabii.
Daha nitelikli ve yüksek kazançlı meslekler için ülkede çoğu finans ve internet bahis, kumar ve oyun sektörlerinde birçok uluslararası şirket, yerel firmalardan daha yüksek maaşlı işler sunuyor. Bu şirketlerde yüksek maaşlı işler için İngilizcenin yanı sıra ikinci ve üçüncü yabancı dil konuşmak bir avantaj. Bazı yerli şirketler bile yabancı çalıştırmayı tercih ediyor.
Avrupa Birliği ülkesi olduğu için çalışma izni almak zor. Bilgisayar oyun şirketlerinin Türkçe bilen çalışana ihtiyacı oluyor. Bu şirketler Türkçe konuşan kişi gereksinimini göstererek Türkiye vatandaşlarına çalışma izni çıkarabiliyor. Avrupa standartlarında CV ve diğer noter onaylı belgeler isteniyor. Çalışma izni çıkarmak üç aydan 1 yıla kadar sürebiliyor.
Malta’da yaşayan Türkler var ve sayıları 650 kişi civarında. Oyun şirketlerinde çalışan, dil kurslarına giden, bankalarda çalışan, kafe ve lokanta açan Türkler yaşıyor. Para birimi euro olan Malta’da yaşam masrafları pahalı mı, ne kadar harcarım diye merak edenler için ayrıntılı bir yazı yayınlayacağım.
Malta Gece Hayatı
Malta gece hayatı ve eğlence merkezi semti Paceville, St. Julian’s’ın hemen kuzeyinde. Buradaki barlar sokağı denebilecek Main Staricase, Triq Santu Wistin, paralelindeki ve çevresindeki sokaklar gece hayatı için eğlence yerleriyle dolu. Adanın her yerinden gençler buraya geldikleri için özellikle hafta sonları ve biraz da çarşambaları kalabalık oluyor.
Barlar ve gece kulüplerinin tamamına yakınına giriş ücreti yok, mekanlar arasında dolaşabilirsiniz. Nadiren de olsa kavga çıkaran sarhoşlar olabiliyor. Gençler evlerine dönmek için gece yarısı otobüslere gittikten sonra yaş ortalaması biraz yükseliyor. Malta geceleri hafta sonları sabaha kadar hareketli ve eğlenceli bir gece hayatı sunuyor.
Paceville’den başka gece hayatı semtleri Bugibba, Qawra ve St. Paul’s Bay’da bar ve publar; Rabat’ın dış mahallelerinde Gianpula tesisi ve Numero Uno’da yazları açık hava club tarzı eğlence yerleri; Valletta ile Sliema’da bar, pub ve şarap evleri; Birgu ile Mdina’da ise bazı şarap barları var.
Bar, Pub, Club ve Eğlence Yerleri
- Havana Club: St George’s Road, Paceville. Ücretsiz giriş, fıçı bira 4 avro. Altı bar ve iki dans kulübünde hip-hop, R&B, doksanlar çalıyor.
- Sky Club: Dragonara Road, Paceville. Ülkenin en büyük kulübü 2.000 metre kare ve 3.400 kişilik bir gece eğlence yeri.
- Hugo’s Terrace: Triq Dragunara, San Giljan. Akdeniz mutfağı yemekleri, canlı müzik, kumsal ve deniz manzarası sunan ünlü bir Malta geceleri mekanı.
- Saddles Bar: 132 Main Street, Spinola Bay, St Julian’s. Fıçı bira 3,4 avro. Yerel halkın sevdiği küçük barda eğlenceli bir ortam, iyi müzik, langırt ve geniş ekranda spor yayını var.
- The Dubliner Pub: Gorg Borg Olivier Road, St. Julian’s. Ucuz yiyecek, canlı ortam, spor yayını, cumartesi akşamları canlı müzik var. Fıçı bira 4.5, shot 2 avro.
- Tico Tico Bar: Strait Street, no:61, Valletta. Kentin merkezindeki retro-chic dekorlu küçük barda tüylü pembe kanepe, gösterişli kristal avizeler var. Dar sokakta da masaları oluyor.
- Loop Bar: Strait Street 68, Valletta. Ellili yıllar tarzı ilginç barın menüsü vintage. Fıçı bira 3, ortaya peynir tabağı 20 avro.
- Legligin: St. Lucy Street 110, Valletta. Rezervasyon gerekebiliyor. Rustik ve rahat dekorlu küçük şarap barı çiftler için romantik bir gece hayatı mekanı. Şarapların şişe fiyatları 12.5 ile 20 avro arasında. 26.5 avroya çeşitli Akdeniz ve Malta yemekleri tadım menüsü servis ediliyor.
- Uno Malta Club: Ta’ Qali Crafts Village. 4 büyük bar, 4.000 kişilik dans pisti var. İlkbahar ve yaz mevsimlerinde açık, büyük açık hava eğlence mekanı.
Malta’da ulaşım, yaşam ve gece hayatı hakkında bilgi olması dileğimle. Devamı: Malta’da Yemek, Alışveriş, Fiyatlar
Malta hep gitmek istediğim ülkeler arasındaydı. Teşekkürler bu değerli bilgiler için…
Malta bilgi yazıma ilginize teşekkür ederim. Gidebilmeniz dileğiyle.