Kıbrıs Türkiye’nin güney kıyısına 65km uzaklıkta yer alan, Akdeniz’in üçüncü büyük adası. Nüfusu Rum ve Türk olarak iki ana toplumdan oluşan adanın kuzey ve doğu bölgesi 1983 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti adını aldı. Türk vatandaşlarından vize ve pasaport gerektirmemesi nedeniyle tercih edilen ve sevilen bir gezi, tatil ve tur bölgesi. Kıbrıs gezi rehberi olarak hazırladığım bu yazıda gezi notları, tur ve tatil yerleri, gezilecek yerler, haritası ve üniversiteleri var.

Kıbrıs gezi notları
Kıbrıs gezi rehberi

Kıbrıs Haritası ve Konumu

Kıbrıs (Yunanca: Κύπρος, okunuşu Kipros, adalı Türklerin güzel şivesiyle Kıprıs) bir Doğu Akdeniz adası ve kuzeyinde 65 km mesafe ile Türkiye; doğusunda 112 km mesafe ile Suriye, 267 km ile İsrail, 162 km ile Lübnan; güneyinde 418 km uzakta Mısır; kuzeybatısında ise 965 km uzakta Yunanistan yer alıyor. Ada 34.33 ve 35.41 Kuzey enlemleri ve 32.23 ve 34.55 Doğu boylamları arasında bir konuma sahip.

Kıbrıs harita
Kıbrıs haritası

Kıbrıs Hakkında Bilgi

Ada, 1960 yılında Kıbrıs Cumhuriyeti adıyla İngiltere’den bağımsızlık kazandı. 1974’te Yunan darbesinin ardından Türk Silahlı Kuvvetleri’nin gerçekleştirdiği harekât sonucu adanın kuzeyinde de facto olarak tek yanlı Kıbrıs Türk Federe Devleti kuruldu, bu uydu devlet 1983 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti adını aldı.

24 Nisan 2004 tarihinde Birleşmiş Milletler genel sekreteri Kofi Annan tarafından hazırlanan birleşme planı adada referanduma sunuldu. Kuzey Kıbrıs plana %35’e karşı %65’le “evet” deyip kabul ederken, Güney Kıbrıs %25’e karşı %75 ile “hayır” deyip kabul etmedi.

Kıbrıs gezisi
Kıbrıs gezi notları

1 Mayıs 2004 tarihinde adanın Rumlar tarafından yönetilen güney kesimi adanın tamamını temsilen, Kıbrıs Cumhuriyeti olarak Avrupa Birliği’ne katıldı. TC dışındaki tüm devletler ve BM, KKTC’yi tanımayıp Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tanıyorlar.

Adanın toplam nüfusunun yaklaşık %70’i Rum, %30’u Türk. Adada İngiliz, Ermeni ve Maruni toplulukları da yaşıyor. Kıbrıs Harekatı sonrası ve özellikle 1983 yılında KKTC’nin ilanından sonra Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden adaya göçler ile demografik yapı değişti ve adanın kuzeyindeki yerli Kıbrıs Türkü olmayan, Türkiye kökenli nüfus arttı. En büyük şehri başkent Lefkoşa.

Cyprus gezilecek yerler
Kıbrıs’ta gezilecek yerler

Rum Kesimi’nden Kuzey’e Geçiş

Güney Kıbrıslılar ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nde tur veya tatil yapan turistler, Kuzey’e geçmeyi zamanda yolculuğa benzetiyorlar. Büyük ve kalabalık deniz tatili yerleri, alışveriş merkezleri ve uluslararası zincir markalardan sonra Kuzey tarafına geçtiklerinde uzak köyler, sakin tatil yerleri ve daha yavaş bir yaşam, “bir zamanlar Akdeniz” hissini yaşatıyor.

İki toplum arasındaki de facto sınır olan Yeşil Hat’ın aşamalı açılış süreci sayesinde Bugün Rumlar Kuzey’e rahatça girip gezebiliyorlar. Genelde günübirlik tur yapıp dönüyor, bazıları tatil için gece de kalıyorlar. Güney’de kalan turistler için Kuzey’deki gezilecek yerler çoğunlukla arabayla yarım saat veya en fazla bir saat sürüyor. Tamamen Kuzey’de tatil yapmak isteyenlerin ise Türkiye üzerinden KKTC’ye giriş yapmaları gerekiyor.

KKTC’den Güney Rum Kesimi’ne Geçiş

16 Mayıs 2015 tarihinden itibaren Güney’den KKTC’ye ve tersi yönde geçişlerde KKTC vatandaşları ve yabancılar tarafından kullanılan geçiş belgeleri gereksinimi kalktı. KKTC’den Rum tarafına geçişlerde artık vize kağıdı ve mühür kullanılmıyor, geçiş yapacak kişinin kimlik belgesini görevli memura göstererek kayıt yaptırması yeterli.

KKTC’den Güney’e geçmek isteyen turistler için geçiş noktalarından bir tanesi Lefkoşa’nın tarihi surlariçi bölgesinde bulunan Bandabulya çarşısının içindeki Lokmacı Kapısı. En çok Lefkoşa’daki geçiş noktaları kullanılıyor, ancak Magosa ve Güzelyurt’ta da geçiş noktaları var. Diğer bir sınır geçiş kapısı ise Ledra Palas kapısı denilen ve sadece yaya geçişler için açık olan kapı. Aşağıda Ledra Palas sınır noktasından geçtiğim Yeşil Hat adlı ara bölgede terk edilmiş bir ev görüyorsunuz.

Kuzey Kıbrıs Güney Kıbrıs sınırı
Kuzey Kıbrıs Güney Kıbrıs sınırı geçişi

T.C. vatandaşlarının Rum Kesimi’ne geçmek için vize almaları gerekiyor. Bu vize Atina Kıbrıs Cumhuriyeti Büyükelçiliği’nden alınabiliyor.

Kıbrıs’ta Gezilecek Yerler

Kıbrıs Cumhuriyeti’nin en güzel şehirlerinden ikisi olan Girne ve Magosa (Gazimağusa), başkent Lefkoşa’nın (Lefkosia) yarısı, haçlı kalelerinden üçü (St Hilarion, Buffavento ve Kantara), en önemli arkeolojik alanı Salamis KKTC’de gezilecek yerler arasında yer alıyor. Kumsallarının çoğunluğu halen lüks tesislerce işgal edilmemiş durumda. Adada toplu taşıma gelişmiş olmadığı için araç kiralamayı tercih edebilirsiniz.

LefkoşaNicosia

KKTC başkenti Lefkoşa Surlar İçi güzel tarihi binalarla dolu, dışı ise canlı bir şehir merkezi. Gezilecek yerler arasında Barbarlık Müzesi, Bedesten, Haydar Paşa Camii, Selimiye Camii (St. Sophia Katedrali), Venedik Sütunu, Etnografya Müzesi, Büyük Han, Kumarcılar Hanı, Büyük Hamam, Arabahmet Mahallesi ve eski evleri, Derviş Paşa Konağı yer alıyor.

KKTC Lefkoşa gezi
KKTC Lefkoşa’da gezilecek yerler

GirneKyrenia

Tarihi limana ve kaleye sahip güzel ve turistik Akdeniz kenti Girne’de gezilecek yerler arasında Girne Kalesi, Beylerbeyi (Bellapais), St. Hilarion Kalesi, Hz. Ömer Türbesi, Batık Gemi Müzesi, Bufavento Kalesi, Barış ve Özgürlük Müzesi, Halk Sanatları Müzesi, Mavi Köşk, Beşparmak Dağları, Kantara Kalesi, kumsallar, kilise ve manastırlar bulunuyor. Liman kıyısında lokantalar, kafeler, barlar, gece hayatı mekanları var. Türkiye’den gezi programı ve tatil planı yapanların yapanların en gözde yeri. Ayrıntılı yazım: Girne Gezi Notları

Kıbrıs turları
Girne turu

GazimağusaFamagusta

Gazimağusa’da gezilecek yerler arasında çok  sayıda turistik ve tarihi yer mevcut. Bunlardan Lala Mustafa Paşa Camii (Aziz Nicholas Katedrali), Salamis Antik Kenti Harabeleri, Othello Kulesi, Canbulat Müzesi, Gazimağusa Limanı, Francis Kilisesi, Sinan Paşa Camii, Namık Kemal Hapishanesi ve Müzesi, Kertikli Hamam, Mağusa Surları, Aziz Barnabas Manastırı, çeşitli kilise ve manastırlar görülecek yerler arasında sayılabilir. Güzel kumsalları ve gece hayatı ile de turist çeken bir tatil yeri. Ayrıntılar bu yazımda: Gazimağusa

Republic of Cyprus
Kıbrıs Cumhuriyeti

GüzelyurtMorfou

Adanın kuzeybatısında bulunan Güzelyurt turunçgil bahçeleriyle çevrili adı gibi güzel bir yerleşim yeri. Gezilecek yerler arasında Soli Bazilikası, Soli Tiyatrosu, Mamas Manastırı, Vuni Kalesi, Yedidalga Kumsalı, Lefke, Dillirga var.

Kıbrıs tatili
Yedidalga plajı, KKTC

İskeleTrikomo

Güzel kumsalları ve geleneksel lokantaları olan Karpaz Yarımadası’nın başladığı kasaba.

Tatilini Kıbrıs’ta geçirmek isteyenler Gezinomi’de yer alan Kıbrıs Otelleri sayfasına bakabilirler.

Kıbrıs Üniversiteleri

Ada Türkiye’den sadece tarihi ve doğal güzellikleriyle değil üniversiteleri ile de ilgi görüyor, ana karadan okumak için giden çok Türk öğrenci var. KKTC’de yerel ve yurt dışı merkezli üniversiteler bulunuyor.

Kıbrıs üniversiteleri
Doğu Akdeniz Üniversitesi

KKTC merkezli Kıbrıs üniversiteleri

Üniversite, yeri, türü

Doğu Akdeniz Üniversitesi – Gazimağusa – Devlet

Girne Amerikan Üniversitesi – Girne – Vakıf (özel)

Yakın Doğu Üniversitesi – Lefkoşa – Vakıf (özel)

Akdeniz Karpaz Üniversitesi – Lefkoşa ve İskele – Vakıf (özel)

Atatürk Öğretmen Akademisi – Lefkoşa – Devlet

Girne Üniversitesi – Girne – Vakıf (özel)

Kıbrıs Amerikan Üniversitesi – Lefkoşa – Vakıf (özel)

KKTC Sosyal Bilimler Üniversitesi – Lefkoşa – Vakıf (özel)

Lefke Avrupa Üniversitesi – Güzelyurt – Devlet

Lefkoşa İngiliz Üniversitesi – Girne ve Lefkoşa – Vakıf

Polis Okulu Müdürlüğü – Lefkoşa – Devlet

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi – Lefkoşa – Vakıf

Yurtdışı merkezli Kıbrıs üniversiteleri

Üniversite, yer, tür

Anadolu Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Kampüsü – Lefkoşa – Devlet – TC

İTÜ-KKTC Eğitim-Araştırma Yerleşkeleri – Gazimağusa – Devlet – TC

Orta Doğu Teknik Üniversitesi KKTC Kampüsü – Güzelyurt – Devlet – TC

Bu yazım genel bir Kıbrıs gezi ve bilgi notları oldu, gezdiğim yerleri diğer yazılarımda anlatıyorum.

7 YORUMLAR

  1. Kıbrıs tarihsel ve kültürel açıdan ziyaret edilmesi gereken bir destinasyon. Casino ve gece hayatıyla ön plana çıkması üzücü bir durum

  2. Kıbrısımıza bu değerli tanıtım yazınızla kattığınız katkı için çok teşekkür ediyoruz.
    _______________

    – Kıbrıs’ta Lefkoşa’nın ilk yerleşiminde yapılan surlar mutlaka gezilmesi gereken yerlerdir.
    – Surlariçi bölgesinde bulunan Büyükhan da gezilmesi gereken yerler arasında yer almaktadır.
    – Barbarlık Müzesi, Selimiye Camii de görülmesi gereken tarihi yapılardır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz