Vilnius Litvanya’nın başkenti olup Neris ve Vilnia nehirlerinin birleştiği yerde bulunan, 540.000 nüfuslu bir kent. Türkiye’den çok sayıda öğrencinin Erasmus için tercih ettiği Vilnius Mezolitik çağdan beri bir yerleşim yeri ve Dük Gediminas tarafından 1323 yılında başkent yapıldı. Vilnius gezi notları olarak hazırladığım bu yazı, şehirde gezilecek yerler, hava durumu, görülecek noktalar, gece hayatı hakkında bilgi içeren bir Vilnius gezi rehberi.
Vilnius Hakkında Bilgi
Vilnius şehrinin adı Vilnia Nehri’nden geliyor. Güzel Baltık kenti, GaWC tarafından Gamma seviyesinde küresel bir şehir olarak kabul ediliyor ve bu Dünya ekonomisindeki payı küçük anlamına geliyor ama bu sınıflandırma önemsiz olduğu anlamına gelmiyor. Eski Kent’in güzel mimarisi UNESCO Dünya Mirası listesinde. 20. yüzyıla kadar süren Yahudi etkisi nedeniyle Litvanya’nın Kudüs’ü olarak nitelendirilen Vilnius için Napolyon 1812 yılında gördüğünde Kuzeyin Kudüs‘ü demiş. 2009 yılında Avrupa Kültür Başkenti seçildi.
Bugün kentin nüfusu %63 Litvanyalı, %16 Polonyalı, %12 Rus, %3 Beyaz Rus. Vilnius hakında bilgi almak için turist danışma bürolarından (Vilniaus turizmo informacijos centras) ücretsiz harita, kent planı, turistik broşürler ve ücretli harita ile rehber kitaplar alabilirsiniz. Turizm danışma bürolarının yerleri:
Vilnius Havaalanı – Geliş terminalinde, ana çıkışın yanında.
Town Hall – Belediye Binası, Didzioji Caddesi, 31 numara.
Royal Palace – Kraliyet Sarayı yanında, Sventaragis Caddesi, 2 numara.
Eski Kent – Vilnius Caddesi, 22 numara.
Ben Vilnius’a 1 aylık Baltık ülkeleri seyahatim sırasında gittim ve tüm gezimden büyük keyif aldım. Yeşil pasaportum olduğu için vize gerekmedi. Baltık ülkeleri çok güzel ve güvenli. Aşağıda tren garı görülüyor.
Vilnius Hava Durumu
Dört mevsim yaşanan Vilnius hava durumu ve Litvanya iklimi Baltık Denizi etkisinde, nemli kara iklimi olarak tanımlanıyor. Batısı Batı Avrupa kıyı iklimi, doğusu karasal iklim etkisinde. Yazın ortalama sıcaklık 18 derece, gündüz 25-27 dereceye kadar çıkıyor. Özellikle Temmuz ayı yağmurlu ve en sıcak ay. Günler uzun sürüyor.
Litvanya’da hava durumu İlkbahar mevsiminde genelde güneşli ve yağışsız. Kasım ayından Mart ortasına kadar süren Kış mevsimi soğuk geçiyor, kar sık yağıyor ve günler kısa. Sıcak tutan botlar ve yağışa dayanıklı kaban gerekir. Kışın ortalama sıcaklık 8-9 derece ama sıfırın altına sık düşüyor.
Vilnius Gezi Notları
Ben kenti Estonya Letonya Litvanya içeren ve 1 ay süren Baltıklar seyahatim sırasında gezdim. Evinde kalmakta olduğum Türkiye hayranı Litvanyalı arkadaşım, Vilnius Türkiye Büyükelçiliği önünde fotoğrafımı çekmek istedi.
Evlenirken aşkları sonsuz olsun diye köprüye üzerinde isim yazılı bir kilit takıp anahtarı dereye atıyorlar.
Baltıklar seyahatim sırasında sadece burada, Vincas Kudirka Parkı’nda evsiz gördüm.
Zaliasis Köprüsü’ndeki Sovyet heykellerini neyse ki kaldırmamışlar.
Bazı dillerde halka açık telefon kabinlerinin adı ilginç oluyor.
Cezaevi’nin içinde güzel bir kilise var.
Hava güneşli, şehrin denize kıyısı yok, insanlar parklarda güneşleniyor.
Aşağıdaki kilise soğan biçimli kubbeleriyle Rus kilisesi olduğunu hemen belli ediyor.
Başkentin ve Trakai’nin kurucusu, Litvanya Grand Dükü Gediminas (1275-1341) anıtı.
Başkent olmasına rağmen böyle güzel ahşap evler var.
Vilnius’ta Gezilecek Yerler
Vilnius’ta gezilecek yerlerin çoğu yürüyerek görülebilir. Çoğu Eski Kent (Old City, Senamiestis) ve çevresinde. Şehrin tarihi merkez bölgesi çoğu Barok ve Klasik, biraz da Rönesans ve Gotik tarz mimarili güzel binalarla dolu.
Kaleler ve Kültürel Koruma Alanı
Vilniaus piliu rezervatas adlı kaleler bölgesindeki Üst Kale veya Gediminas Kalesi Arsenalo Caddesi 5 numarada, Katedral Meydanı’ndan yürüyerek veya tepenin diğer tarafındaki füniküler ile gidilebiliyor. Litvanya dükleri tarafından 9-14. yüzyıllar arasında inşa edilen kale eskiden ahşapmış, 15. yüzyılda tamamen tuğla ve kaya olarak yeniden yapılmış.
Gediminas Kale Kulesi (Gedimino pilies bokstas) Üst Kale savunma surlarının bir parçası olan kırmızı tuğlalı yapı. Arkeolojik buluntuların ve tarihi eserlerin sergilendiği kule, Litvanya 1919’da Rusya’dan bağımsızlığını kazanınca ulusal bayrağın ilk yükseldiği yer. Giriş 2 avro. Vilnius’ta gezilecek yerler arasında mutlaka görülmesi gereken bir tarihi yapı.
Kraliyet Sarayı – Alt Kale
Katedralin yanındaki erken barok tarzı sarayda, biri tarihi ve mimarisi, diğeri tören salonlarıyla hazine odasını içeren iki sergi var. Giriş ücreti tam bilet 3 avro, öğrenci ve yaşlı bileti 2,5 avro.
Vilnius Katedrali
Vilniaus arkikatedra bazilika adlı katedralin yerinde ilk ahşap kilise bir pagan tapınağının yerine 1251 yılında inşa edildi, 1387’de bir Gotik katedral, bugünkü Klasik mimarili yapı ise mimar Laurynas Gucevicius tarafından 1801 yılında tamamlandı.
Katedral Meydanı
Meydandaki 57 metrelik Çan Kulesi 16. yüzyılda inşa edildi. Kuleyle katedral arasındaki yerde Stebuklas yazıyor, mucize demek. Bunun üzerinde dilek tutup gerçekleşmesi için üç kez dönüyorlar. Kuleye giriş bilet ücreti 5 avro.
Katedralin dış cephesindeki heykellerden biri.
Eğri Kale
Üç Haç anıtının olduğu tepedeki Curvum Castrum adını düzensiz planından alıyor.
Yazarlar Caddesi
Literatu gatve caddesine Pilies cadesindeki 32 numaranın yanından girilebiliyor. Litvanya ve Dünya edebiyatına adanan caddede seramik, heykel, cam, duvar resmi gibi el sanatları var.
Başkanlık Sarayı
Simono Daukanto Meydanı’nda yer alan Prezidentura adlı Başkanlık Sarayı on altıncı yüzyıldan kalma. Koyu kırmızı bayrak dalgalanıyorsa Litvanya Başkanı evde demek. Saat 18:00’de nöbet değişim töreni var.
Belediye Sarayı
Didzioji Caddesi 31 numaradaki Vilniaus rotuse adlı belediye binasının yerindeki ilk Gotik yapı 1432 yılında inşa edildi, bugünkü Klasik tarzda bina ise 1799’da tamamlandı.
Uzupis
Tarihi bölgenin restore edilmemiş Uzupis bölgesi sanatçılar, alkolikler, gerçeklerden kaçmak isteyenler tarafından işgal edilmiş durumda. Kendi başkanları, marşları, bayrakları ve anayasası olan bağımsız bir cumhuriyet ilan ettiler. Yalandan sınır polisleri pasaport kontrolü yapıyor.
Uzupis Meydanı’ndaki bronz melek heykeli.
St. Anne Kilisesi
Maironio Caddesi 8 numaradaki Sv. Onos baznycia adlı kilise ülkenin en güzel tapınaklarından biri. Napolyon görünce avucunun içine koyup Fransa’ya götürmek istediğini söylemiş.
St. Francis ve St. Bernard Kilisesi
St. Anne Kilisesi’nin arkasındaki kilise 1564 yapımı ve Litvanya’nın en önemli Gotik binalarından.
St. Theresa Kilisesi
Şehirdeki en iyi Erken Barok dini yapı 1650 yılında tamamlandı. Ausros vartu, no:14.
Modern Sanat Merkezi
Vokieciu Caddesi, 2 numaralı adresteki sanat merkezinde çok ilginç modern sanat sergileri oluyor. Giriş 3 avro.
Litvanya Resim Galerisi
Lietuvos paveikslų galerija adlı Chodkiewicz Sarayı’nda Litvanyalı sanatçıların 16. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar tabloları sergileniyor. Bilet fiyatı 2 avro.
Aleksander Puşkin Edebiyat Müzesi
Subacius Caddesi 124 numaralı adresteki Puşkino muziejus Puşkin ailesine ait konakta yer alıyor, giriş fiyatı 1,5 avro.
Ulusal Sanat Galerisi
Konstitucijos Ave 22’de yer alan Nacionaline dailes galerija adlı modern sanat ve kültür merkezinde hem sabit hem süreli sergiler var. Gediminas Baravykas ile Vytautas Vielius tarafından 1968 yılında “yüksek teknoloji mimari” tarzda tasarlandı, 1980’de inşa edildi ve 1991’e kadar Devrim Müzesi idi. Giriş fiyatı 2 avro.
Litvanya Ulusal Müzesi
Arsenalo Caddesi, 1 numara. Ülkenin en büyük ve eski ulusal kültür ve tarih kaynağı. Bilet fiyatı 2 avro.
Üç Haç Anıtı
Trys kryziai (Three Crosses) anıtı Litvanya’nın Hristiyanlığa geçmesinden önce paganlar tarafından burada işkence edilen yedi Fransisken rahip anısına dikildi.
Hill Park
Kalnu parkas adlı ağaçlık tepede bir stadyum ve amfitiyatro var.
Park Vingis
Vingio parkas (Meander Park) M.K. Ciurlionis Caddesi’nde yer alıyor ve kentin en büyük parkı. Çeşitli etkinlikler düzenleniyor.
Cinema Springtime
Kino pavasaris Mart ortasından Nisan başına kadar süren Vilnius IFF adlı Uluslararası Film Festivali’ne ev sahipliği yapıyor. Litvanya’nın en büyük sinema etkinliğinin yanı sıra sinema atölyeleri ve bağımsız film gösterimleri gerçekleştiriliyor.
Vilnius Üniversitesi
Evinde karşılıksız kaldığım CouchSurfing üyesi arkadaşımın beni gezdirdiği, okumuş olduğu Vilnius Üniversitesi tarihi binalara ve St. John’s Kilisesi’ne sahip. Vilnius Üniversitesi 12 fakülte ile lisans eğitimi veriyor; Kimya, İletişim, Ekonomi, Tarih, Hukuk, Matematik ve Enformatik, Sosyal Bilimler (Kaunas), Tıp, Doğa Bilimleri, Filoloji, Felsefe, Fizik, Yabancı Diller, Uluslararası İlişkiler ve Siyasi Bilimler Fakültesi.
Üniversite bünyesinde Uygulamalı Araştırma, Biyokimya, Biyoteknoloji, Matematik ve Enformatik, Teorik Fizik ve Astronomi Enstitüleri bulunuyor. Doğu Araştırmaları, Dini Çalışmalar, Spor ve Sağlık, Cinsiyet Araştırmaları üzerine 4 araştırma merkezi var. Vilnius Üniversitesi Türkiye’den Erasmus ve diğer yollarla eğitim almak isteyenlerin epey ilgi gösterdiği bir yüksek öğrenim kurumu.
Vilnius Gece Hayatı
Vilnius gece hayatı çok sayıda kafe, bar, müzik kulübü gibi eğlence yeri sunuyor.
Gece Kulüpleri
BIX Club – Etmonu Caddesi 6 numaradaki gece kulübü BIX adlı Litvanyalı rock grubu tarafından kuruldu. Cuma geceleri rock, hardcore, metal grupları, Perşembe karaoke, ve dans pistinde her zaman rock müzik oluyor.
Disco 331 Buddha – Aşağıdaki bar Vilniaus caddesi 33 numarada. Kokteyl bar ve gece kulübü 800 kişi alıyor, iki metrelik bir Buda heykeli var. Ünlü bir gece hayatı eğlence yeri.
Galaxy Club – Konstitucijos Ave 26 numaradaki tekno müzik gece kulübüne gençler takılıyor.
Opium Club – Islandijos St 4 numara. Elektronik dans müzikleri, Litvanyalı ve yabancı DJ’ler.
Kablys Bar – Kauno Caddesi 5 numaradaki gece hayatı ve eğlence yeri 3000 metre kare alanda bin kişiye kadar eğlence sunan dört mekana sahip.
Barlar
Alaus kolonele – Rinktines Caddesi 55. Filtresiz Litvanya biraları ve ünlü biralar var.
Apuokas – Subaciaus 6 adresinde. Underground tarzı, mahzen bar içerisinde bir gece hayatı mekanı.
Kafeler
Buga Cafe – TV kulesinin orada. Cumaları ve bazen Cumartesileri canlı müzik var.
Chaika Cafe – Sovyet döneminden kalma eşyalar olan, rahat bir yer.
Zaliasis bambukas – Vejetaryen ve vegan yemekler satan lokanta kafede tahıl çorbası, kuskus, fırında kabak, kek, kekik çayı, ev tipi peynir satılıyor.
Nerede Kalınır?
Başkentte turistik seyahat için otel, hostel, pansiyon, konukevi rezervasyonu yapmak ya da okuma veya çalışma amaçlı ev kiralamak için hangi bölgelerde, nerede kalınır sorusuna yanıt olması için mahallelerden bahsedip bölgeler hakkında bilgi vereyim. Litvanya güzel ve güvenli bir ülke, başkent de öyle.
Tarihi Old Town elbette kentin en önemli ve merkezi bölgesi. Başkentte 2 seçkin semt var; Antakalnis ve Zverynas, Vilnius’un en iyi ve elit semtleri olarak kabul ediliyor. En kötü bölgeler ise Naujoji Vilnia, Naujininkai, Kirtimai, Aukshtieji Paneriai ve Zemieji Paneriai; ama kötü derken “beğenilmeyen” demek daha doğru olabilir, çünkü güvenlik açısından sorun yok. Naujamiestis, Zirmunai ve Shnipishkes ise yerine göre değişiyor. 1970 ve seksenlerde inşa edilen yeni yerleşim yerleri Lazdynai, Karolinishkes, Virsulishkes, Fabijonishkes, Pashilaichiai, Sheshkine, Jeruzale ekonomik olarak düşünülebilir. Tarande ve Bajorai mahallelerinde yeni konutlar var. Santarishkes bölgesinde klinik ve poliklinikler yoğun. Sauletekis semtinde üniversiteler ve öğrenci yurtları, hosteller var.
Vilnius gezi planı yapanlara bilgi vermesi ve seyahat rehberi olması dileğiyle.
Abi merhaba bir sorunda bu Baltik ulkeri hakkinda sen en cok hangisini tuttun. ben biraz kalip takilmak isiyorum Shengen visam var abi Rusca kurs filan takilicam biraz hangi ulke sence bana ve bu amacima daha bir uyar? yani hem Rusca kullanim yogunlugu olarak hemde yasam kosullari, ucuzluk, guven, emniyet vb gibi acilardan sence hangisi tavsiye edilir birde Baltik ulke hangisni tercih edersin abi ?
Ben 3 Baltık ülkesini de beğendim. Fiyatlar birbirine benzer. Litvanya ve Letonya hemen hemen aynı, Estonya’da bazı şeyler biraz daha pahalı. Hava doğal olarak Estonya’da en soğuk, Litvanya’da en ılık. Vilnius Avrupa’nın en büyük eski kentlerinden birine sahip. estonyalılar Finlerle akrabadır, dilleri diğer iki Baltık ülkesinden farklı. Litvanca ve Letonca ise Baltık dilleridir. Letonya’da daha çok Rus yaşıyor. Litvanya nüfusu Avrupa’nın en yüksek eğitimli halkı. Estonya ekonomi, kişi başına gelir ve diğer kalkınmışlık ölçütleri bakımından en gelişmiş Baltık ülkesi. Litvanya Polonya kültürüne yakındır.
Letonya Daugavpils sehrinden Vilnius’a nasil gidebilirim? Vilnius’tan hediyelik neler alabiliriz fiyatlar nasıl?
Daugavpils şehrinden Litvanya’nın başkenti Vilnius’a direkt otobüs Ecolines firmasıyla sabah saat 08:30’da var, Vilnius’ta 11:50’de oluyor. Turistler Vilnius’tan en çok kehribar (amber) taşı, keten mutfak tekstili, siyah ekmek, geleneksel içki starka alırlar. Siyah ekmeği tavsiye ederim, özellikle sarımsaklı olanını. Stiklių, Savičiaus ve L. Stuokos Gucevičiaus caddelerinde tasarım dükkanları var. Blusturgis bit pazarı da ilginç şeyler bulmak için hoş.
Merhaba, şu anda Vilnius’tayım. Öncelikle son olaylardan mıdır nedir Türk pasaportu görünce insanların davranışları değişiyor. Çok suratsızlar ve İngilizce bilenine 2 gündür denk gelemedik. Tabii ki herkes güleryüzlü olmak zorunda değil. Trakai dışında bir numarasını da göremedik. Yarın Baltık turuna Riga’dan devam edeceğiz. Oradan umutluyum
Bü ülkelere kaç gün ayırmak lazım ?
Litvanya, Letonya, Estonya için ?
Litvanya, Letonya, Estonya seyahati için ben tam 1 ay ayırdım. Çok güzel bir Baltıklar gezisiydi.