Budapeşte gezi notları olarak hazırladığım bu yazı, kentteki gezilecek yerler, hava durumu, gezi planı, para birimi, gece hayatı hakkında bilgi içeren bir rehber. Mimarisi, sokakları, insanlarıyla en sevdiğim kentlerden biri olan Macaristan başkenti Budapeşte kendine özgü genç ve enerjik havası, dünya kalitesinde klasik müzik sanatı, zengin tarihi, doğal termal sulu hamamları ve hareketli gece hayatı ile önemli bir gezi ve turizm merkezi. Macarlar güzel başkentleri Budapeşte, Avrupa kültürüne katkıları ve kıtada konuşulan diğer dillerden farklı Macarca ile gurur duyuyorlar. İşte bir Budapeşte gezi planı için görülecek yerler rehberi ve gezi rotası.
Avrupa’nın en güzel şehirlerinden biri olan Budapeşte, manzaraları ve mimarisi nedeniyle Doğu’nun Paris’i olarak da anılıyor ama biliyorsunuzdur, bu ünvanı taşıyan tek kent değil. Tuna Nehri kıyıları, Buda Kalesi ve çevresi, Andrassy Caddesi’nin kültürel ve mimari önemi sayesinde UNESCO Dünya Mirası Listesinde.
Budapeşte Gezi Haritası ve Bilgi
Bir Budapeşte gezi haritası koyuyorum ama kente varır varmaz havaalanında, otellerde, turizm danışma bürolarında ve bazı kafelerde kolayca bulunan ücretsiz şehir planı ve harita içeren turistik broşürlerden mutlaka alarak gezi planı ve rotası oluşturun. Budapeşte gezi bilgileri, harita ve diğer dökümanlar alabileceğiniz turist danışma bürolarından bazıları:
Sütö utca (caddesi) no 2, Dek Meydanı. 08:00 ile 20:00 arası açık.
Olof Palme setany no 5, City Park Ice Rink binası. 09:00 ile 19:00 arası açık.
Liszt Ferenc International Airport Terminal 2A ve 2B. İkisi de saat 08:00 – 23:00 arası açık.
Macaristan para birimi forint yani HUF. 1 Türk Lirası 60 Macar Forinti ediyor. 2 milyon nüfuslu kenti her yıl 2.7 milyon kişi gezi, tur, eğlence ve iş için ziyaret ediyor.
Budapeşte Hava Durumu
Diğer Orta Avrupa şehirleri gibi Budapeşte hava durumu kış mevsiminde karlı ve soğuk geçiyor. Budapeşte iklimi ılıman ve geçiş iklimi olarak adlandırılıyor. Aralık, Ocak ve Şubat aylarındaki kış mevsimi boyunca hava sıcaklığı gece ortalama -2, gündüz 2 derece. Ocak ayında birkaç derece daha soğuk oluyor. Aralıkta günde sadece 1,5 saat güneş ışığı alıyor. Kente gitmek için kış mevsimi uygun bir zaman değil.
Nisan, Mayıs, Temmuz, Ağustos aylarında Budapeşte’da yaz mevsimi boyunca hava sıcaklıkları gündüz ortalama 20-23 derece, gece 16-18 derece oluyor. Temmuz en sıcak ay, 28 dereceye kadar çıkıyor. Haziran kentte en çok yağmur yağan ay. Bence Budapeşte seyahati için en iyi zaman yaz mevsimi.
Budapeşteliler Sonbahar için “yaşlı kadının yazı” diyorlar; hava sıcaklığı genelde 12-16 derece civarında seyrediyor ama Eylül ile Kasım arasında hava durumu farkı epey fazla. İlkbaharda Budapeşte gezi için uygun; hava genelde güzeldir.
Buda ve Peşte
Bugünkü Budapeşte aslında Buda ve Peşte adlı iki ayrı kentin ve daha küçük ve biraz uzak olan Obuda şehrinin tarihsel birleşmelerinin bir sonucu oluştu. Budapeşteliler bizim İstanbul’un iki yakasından bahsederken yaptığımız gibi “Buda yakası” veya “Peşte tarafı” olarak bir “karşı” kavramı kullanıyorlar.
Şehir isim değil numaralı olarak 23 semte ayrılıyor. Budapeşte gezi planı yaparken siz de Buda ile Peşte yakalarını ayrı günlerde gezebilir, ya da onun yerine gün içinde Tuna Nehri üzerindeki güzel köprüleri yürüme keyfini yaşayabilirsiniz. Budapeşte’de tarihi yerlerin çoğu Buda yakasında, ama Peşte tarafı da şık mimarisiyle çok güzel. Tuna Nehri’nin batısındaki Buda tarafında I, II, III, XI, XII. XXII numaralı bölgeler, Kale Tepesi, Buda Tepeleri, kuzeyde Obuda var. Tuna’nın doğusundaki Peşte tarafında ise IV, V, VI, VII, VIII, IX numaralı mahalleler yer alıyor.
Budapeşte Gezi Notları
Budapeşte gezi için bence harika bir şehir; ben büyük keyif aldım, iyi insanlarla tanıştım. Macarlar yardımsever, sıcak, dostane insanlar. Ne zaman elime Budapeşte gezi haritamı alıp baksam hemen birileri yaklaşıp yardıma ihtiyacım olup olmadığımı veya nereyi aradığımı sordu.
Hatta bir defasında küçük bir meydanda sadece ben ve bankta öpüşen genç bir çift vardı, gideceğim yerin adresi için haritama bakacaktım, “şimdi bu çift haritaya baktığımı görürse keyifli anlarını bölüp bana yardım etmek isteyebilirler” diye biraz uzaklaşıp arkamı dönerek haritaya baktım ama birkaç saniye sonra iki yanıma gelip yardım etmeyi teklif ettiler.
Daha ilk akşam açık hava barında buralı Macar ve gezgin Finlandiyalı arkadaşlar edindim. Kaldığım sürenin iki gününde Judit, Ivett ve Opsolya bizi gezdirdiler. İlber Ortaylı’nın dediğine göre Osmanlı hakimiyetinde yaşamış ülkeler arasında hem tarihçileri hem halklarıyla Türklere karşı hiç antipati duyulmayan iki ülke İsrail ve Macaristan.
Budapeşte’de Gezilecek Yerler
Budapeşte gezilecek yerler bakımından çok zengin bir şehir. Bence en az üç gün kalmak gerekir ama zamanınız varsa benim gibi daha fazla kalın. Ben şehri yaptığım Macaristan Budapeşte, Avusturya Viyana, Çek Cumhuriyeti Prag gezisi sırasında ziyaret ettim.
Parlamento
Macaristan Parlamento (Orszaghaz) binası Avrupa’nın en büyüğü ve mimar Imre Steindl tarafından tasarlanıp 1880-1902 yıllarında inşa edildi. İngiliz Parlamentosu örnek alınarak, ama onu geçmek için birer metre daha uzun ve geniş olarak yapıldı. Tuna Nehri kıyısındaki alüvyonlu toprağın zayıflığı nedeniyle beton temelle güçlendirildi. İçerisinde 691 oda olan Gotik Macar Parlamentosu binasının üzerinde ulusal liderler, prensler ve komutanlara ait 88 tane heykel var. Adres: Kossuth Lajos ter meydanı, Peşte tarafı. Budapeşte gezi planı aşağıdaki muhteşem binayı görmeden eksik kalır.
Kraliyet Sarayı – Buda Kalesi
Macar Kraliyet Sarayı (Kiralyi palota) alanına giriş ücretsiz ama bazı görülecek yerlere giriş ücrete tabi. Füniküler, 16 numaralı otobüs veya yürüyerek gidilebiliyor. Ben Kemal Atatürk adlı güzel yürüyüş yolundan çıktım kaleye.
Bugünkü sarayın olduğu yerdeki ilk binalar Anjou Dükü Stephen tarafından inşa edildi, altın çağını Kral Matthias döneminde yaşadı. Efsaneye göre Osmanlı büyükelçisi geldiğinde sarayın muazzamlığını ve zenginliğini görünce kutlama konuşmasını unutur ve sadece “Padişah saygılarını gönderdi” der. Bugünkü saray Alajos Hauszmann ile Miklos Ybl tarafından tasarlandı. Tarihte Macar krallarının yanı sıra kenti işgal eden Osmanlı İmparatorluğu paşalarına da ev sahipliği yaptı.
Macar Kraliyet Sarayı’nda bugün Ulusal Galeri, Aslanlı Avlu, Macar Ulusal Müzesi, Budapeşte Tarih Müzesi, Ulusal Szechenyi Kütüphanesi, Hunyadi Bahçesi, Matyas Fountain, Savoyai Terası, Avusturya Savoy Prensi Eugene heykeli, Hussar Generali Andras Hadik heykeli, Mary Magdalene Kulesi (Maria Magdolna torony), Osmanlı döneminde camiye çevrilmeden bırakılmış tek kilise, Viyana Kapısı (Becsi Kapu) var. Aşağıda Macar Kralı Stephen heykelini görüyorsunuz.
Aşağıda 1697’de Zenta Savaşı’ında Macaristan’daki son Türk ordusunu yenen Savoy Prensi Eugene heykelini görüyorsunuz. Heykel Jozsef Rona tarafından 19. yüzyılda yapıldı. Heykelin alt kısmının iki yanında, prensin ayaklarına kapanan Osmanlıların kabartmaları var.
Fisherman’s Bastion
Buradaki terastan güzel Tuna ve Peşte manzarası izlenebiliyor. Neo-Gotik yapıyı 1905 yılında mimar Frigyes Schulek inşa etti. Yedi tane kule, yedi Macar kavminin liderlerini temsil ediyor.
Vajdahunyad Kalesi
Macarca adı Vajdahunyad vara olan kalenin Gotik, Roma ve Barok tarzı üç kısmı var.
Tuna Nehri köprüleri
Kentin Buda ve Peşte yakalarını birleştiren farklı mimari tarzlardaki köprülerde yürümek güzel manzaralar sunuyor. Arpad, Margared, Chain, Elisabeth, Szabadsag, Petöfi ve Rakoczi köprüleri (hid) Tuna Nehri üzerindeki şık köprülerin adları. Aşağıda Szabadsag hid adlı köprü görülüyor.
Budapeş’te Yapılacak Şeyler
Sziget Festivali
Budapeşte’de yapılacak şeyler ve etkinlikler arasında gençleri en çok çeken şey Sziget Festivali. Ağustos ayında Obudai Adası’ında gerçekleşen mutfak, kültür ve müzik festivali Avrupa’nın en ünlü etkinliklerinden. Günlük bilet ücreti 45 avro, tüm festival bileti çadır kurma dahil Hazirandan önce alınırsa 200 avro, sonra ise 230 avro. Gidenlerin çoğu çadırda kalmayı tercih ediyor. değerli eşyalar için kasalar var. Özgürlük Adası da denen yerdeki festival Ağustosun ortasına yakın başlayıp 1 hafta sürüyor.
FONO Music House
XI. bölge, Sztregova u. 3 numaralı adresteki müzik ve dans merkezine Moricz Zsigmond körter’den 18, 41 veya 47 numaralı tramvaya binip Kalotaszeg utca durağında inilerek gidiliyor. Konserler, folklor dansları ve tanchaz adı verilen geleneksel Macar dans etkinlikleri oluyor.
Devlet Operası
Budapeşte Gece Hayatı
Ne içilir?
Budapeşte gece hayatı çok çeşitli ortamlara sahip, pahalı ve ucuz bar, pub, gece kulübü ve disko sunuyor. Geleneksel bir Macar gecesi için borozo adlı şarap içilen meyhaneler var. Ucuz ama iyi açık Macar şarapları satılıyor, turistik bölgenin dışındakiler iyice ucuz.
Ünlü Macar şarapları arasında kırmızıların en iyileri Kekfrankos ve Egri Bikaver, beyaz şaraplar ise Szürkebarat ve Chardonnay olarak biliniyor. Macar içkisi palinka ise erik, kayısı, vişne veya armut gibi meyvelerden yapılıyor. En ünlü alkolsüz Macar içecekleri beyaz üzümlü gazoz Traubi Szoda ile vişneli gazoz Marka.
Türkiye dışı seyahatlerde önemli konuları burada anlatıyorum: Yurt Dışı Tatillerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Eğlence, Gece Hayatı, Bar ve Kulüpler
Budapeşte gece hayatı epey hareketli ve renkli eğlence yerleri sunuyor.
Zöld Pardon – Buda yakasında, Rakoczy Köprüsü’ne yakın, Tuna Nehri kıyısındaki açık hava barı benim en sevdiğim gece mekanı oldu. Yukarıdaki arkadaşlarımın hepsiyle burada tanıştım. Hemen her gece canlı konser oluyor, geniş ve rahat bir gece hayatı eğlence yeri.
A38 – Eski bir gemiyi müzik kulübüne dönüştürmüşler, Tuna Nehri üzerinde yüzen eğlence sunuyor ve bir çoklarına göre Budapeşte gece yaşamı içerisindeki en kaliteli eğlence yeri. Buda tarafında, Petöfi Köprüsü’ne yakın.
Dokk Beach Club – Hem Macarlar hem de yabancıların gittiği açık hava müzik kulübü Tuna Nehri’nin ortasındaki bir ada. 6 tane gece kulübü var ve on bine yakın kişi gidebiliyor.
For Sale Pub – Peşte tarafı, Vamhaz körüt, no:2. Szabadsag Köprüsü kenarındaki barda güzel yemekler, çeşitli biralar ve canlı müzik var. Duvarlara adınızı yazabilir, para yapıştırabilirsiniz.
Gödör Klub – Erzsebet Meydanı’nda, Deak Ferenc ter metro istasyonunun yanındaki bar ve kültür merkezi dinlenmek ve rahatça müzik dinlemek için uygun.
Kuplung Bar – Peşte, Kiraly utka caddesi, no:46. Eski bir garajdaki underground tarzı bar uygun fiyatlı içkiler, dans ve canlı müzik sunuyor. Duvar resimli gece hayatı mekanında langırt da var.
alper; aralik ayinda 1,5 saat gunes isigindan tam olarak anlatmak istedigin nedir?, diger zamanlarda hava karanliga yakin mi oluyor?
Hayır. Günün çoğu kapalı, bulutlu geçiyor.
Merhaba Alper bey. Perşembe günü arkadaşımla budapeşte,viyana, prag turuna çıkacağız.. Buralarda tavsiye ettiğiniz uygun hosteller varmı acaba,bide geçişlerde otobüs veya tren biletleri bulmada sıkıntı yaşarmıyız önceden almamız gerekir mi?
Merhaba. Ben yaptığım bağımsız Budapeşte Viyana Prag turu sırasında otobüs ve tren biletlerini birer gün öncesinde rahatlıkla bulabildim. Bence gün sayınız genişse akışına bırakın, oradan alırsınız. Ama kısa bir tatil olacaksa İnternet’ten alın, içiniz rahat eder, garanti olsun. Kaç günlük bir Orta Avrupa turu olacak?
Hostel sorunuzu unutmuşum. Budapeşte ve Prag’da kaldığım hosteller kötüydü, tavsiye edemem. Ama Viyana’da kaldığım Strawberry Hostel merkezi ve tertemiz, çok iyi. Fiyatı pek ucuz değil ama şehir pahalı, yapacak bir şey yok.
verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. budapeşte ye tl ile gidip orda tl verip forint alınabilecek yerler var mıdır? yoksa euro mu gerekli forint alabilmek için?
Merhaba. Budapeşte’de Macaristan para birimi forint almak için yanınızda euro veya dolar götürmeniz gerekir, Türk Lirası alan yer yoktur, olsa bile mutlaka zarar edeceğiniz bir kur farkı ile alırlar. Güzel bir Budapeşte gezisi dilerim.
Alper Bey Merhaba öncelikle bu geniş bilgi içeren yazınız için teşekkürler, keyifle okudum ve kendim için baya bir bilgi edindim. Budapeşte, Viyana ve Prag gezisi yapacağım, bağımsız olarak gidiyorum. Otobüs biletlerini hangi internet sitesi üzerinden alabilirim yardımcı olur musunuz?
Merhaba Elif Hanım. Budapeşte Viyana Prag gezisi için otobüs biletlerini Eurolines, czech-transport ve orangeways sitelerinden alabilirsiniz, ama günleriniz çok kısıtlı değilse buna gerek yok. Ben bilet almadan gittim, bir şehirden hangi gün diğerine geçeceğime karar verdiğimde otobüs veya tren bileti aldım. Toplam kaç gününüz var?
Budapeştede 3 gün kalacağız, viyana 2, prag 3 gün olarak ayarladık. Fakat biz örneğin budapeştedeki otelimizden 25 temmuz sabahı ayrılacağız, viyana için otobüse akşam saatlerinde binersek günümüzü otobüste geçirip öldürmemiş oluruz diye düşündük. Budapeşte ve Viyanada 24 saat açık cafeler restoranlar bulmak mümkün müdür acaba?
Budapeşte’de 24 saat açık Pizzaparadicsom var, Vörösvari ut caddesinde. Oktogon’daki McDonald’s da 24 saat açık. Nagyi Palacsintazoja 0-24 adlı küçük büfe tipi yerler de gece gündüz açık, Petöfi Sandor utca no: 17-19 ve Batthsny ter 5 numarada var. Viyana’da Bitzinger sosisçisi iyidir, geç saatte açık ama kaça kadar bilmiyorum. Naschmarkt bölgesindeki Cafe Drechsler (Linke Wienzeile 22) Avusturya yemekleri, ON Market (Linke Wienzeile 36) Güney Asya yemekleri ve Restaurant Beograd (Schikanedergasse 7) Sırp yemekleri satıyor ve gece saat bire kadar açık. Zollergasse Caddesi 8 numaradaki ünlü Cafe Europa gece gündüz açık diye biliyorum ama emin değilim, gece çok geç saatte kapatıyor olabilir.
Teşekkür ederim Alper Bey 🙂
Rica ederim. 🙂
Yani o kadar gezi yazıları var. bazıları hoş, bazıları çok hoş. uruguay gezilmis, estonya gezilmis, ora gezilmiş bura gezilmis neden bi paris yok. sizin kaleminizden paris i, jeanne d’arc’ın şehri orléans ı okumak isterdim, atlas okyanusu kıyısındaki fransanın görülmeyen yüzü balıkçı kasabalarını okumak isterdim. her yerde olan değil de birazda underground tarzında bi fransa yazısı bekliyoruz alper abi. En yakın zamanda heyecanla….. 🙂
Budapeşte harikadır. Pahalı ülkelere pek gitmiyorum, ama kıyı köyleri düşüncesi hoş geldi, bir bakayım ben oralara. İlginize teşekkürler.
Rica ederim..seneler önce budapestede rüya gibi bir gün geçirmiştim.yazınızı okurken o günlere gittim.çok farklı heyecanı olan bir şehir.uçakla budapesteye inerken havadan şehri seyrederkenki heyecanım hala çok çok taze hafizamda…gül baba turbesinde turkiyenin herhangi bir sehrindeydik sanki….hey gidi günler.bu arada ulaşımı hitchhiking le hallederseniz fransa seyehati ucuza gelebilir.yemeklerde carrefourdan baget arasına peynir domates tarzı olursa tamamdır bu iş.
Budapeşte mimarisini çok beğendim. İnsanları da sıcak ve yardımsever. Peynir domates hayat kurtarır. Teşekkürler.
Merhaba,
Siteniz çok aydınlatıcı şimdiden vereceğiniz bilgiler için teşekkürler.
29/5-05/06 tarihleri arasında. Eşimle budapeşte 3 – viyana 2 – prag 2 gün gezisi yapacağız.
şimdiden araştırmalarıma başladım o arada sizi gördüm. uçak seyahatini çoklu olarak seçtik. Ara yolculukları otobüs bileti almayı düşünüyoruz. Otellerde tek sıkıntı dediğiniz gibi viyana ben hotel in hermals diye bşr yer buldum bilginiz varmı? Prag için easy hotel… budapeşte için sormak istediğim bölge peştede 5-6-7 olarak booking.com da gözüken yerler merkez olarak nasıldır acaba ? İyi akşamlar
Merhaba. Gezi yazılarıma ilginize teşekkür ederim. Bahsettiğiniz otelleri bilmiyorum. Budapeşte şehrinin Peşte tarafındaki Kerület V, VI ve VII numaralı bölgelerin hepsi merkezi semtler. Kerület V Lipotvaros Tuna Nehri kıyısında çok merkezi bir mahalle; Kerület VI Terezvaros ve Kerület VII Erzsebetvaros adlı bölgeler de ona komşu, Budapeşte’de konaklama için uygun yerler.
Bilgilendirme için teşekkür ederim
Tekrar merhaba sormaya unuttum viyadadali strawberry hotel rezv. siteten gerçekleştirdiniz.
merhaba. verdiğiniz bilgiler çok güzel çok işime yaradı gerçekten. önerebileceğiniz başka tarihi mekan var mı?
Merhaba alper bey,
Seyahat planımızda prag var… konaklama bölge olarak şehir merkezi 1, 2, 3 gibi ayrılmış durumda… siz nereyi tavsiye edersiniz…
Viyanadaki strawberry otel için rezv. Nereden yaptınız.
İyi çalışmalar.
Merhaba. Prag 1 veya 2 (Praha 1 ve Praha 2) semtlerinde kalmanız avantajlı olur. Strawberry Hostel’in sitesini arama motorlarında kolayca bulup yer ayırtabilirsiniz.
Tekrar çok teşekkür ederim
Rica ederim. Budapeşte çok güzel, beğeneceğinize eminim.
Merhaba
Su anda kendi capimda Avrupa turu yapıyorum. Prag Budapeşte Viyana ve Bratislava bu gezimin durakları. Şunu üzülerek söylemeliyim ki Macaristan turistlere hiç iyi davranmayan bir ülke. Metro cikisinda bilet kontrolü yapılıp çıkış biletini gösteremeyen turistlere 8000 HUF ceza kesiliyor. Ödemekten bileti son anda cebimin bir köşesinde bulmamla kurtuldum ki havalimanında trenle şehir merkezine ilk kez gidisimdi ve eminim bu konuda hic bir yerde ingilizce uyarı yok. Budapesteden Bratislava ya tren ile seyahatim sirasinda Macar Konduktor biletlerini internetten alan iki Çinli turisti, çıktı almadiklari için kaçak yolcu saydı adam başı 70 euro ceza kesip ilk durakta indirtti. Durağa gelene kadar ise trene binilen bölgede ayakta yolcu ettirdi. Üstelik tren boştu. Bu yüzden kimseye Macaristan seyahati önermiyorum. Saygılarımla.
Merhaba. Macaristan’da ulaşımda konusunda Çinli turistlerin yaşadıklarına üzüldüm. Budapeşte metrosu çıkışında bilet kontrolü birçok şehirde yapılan bir uygulama ve normal. Macar halkı canayakın ve yardımseverdir, iyi arkadaşlar edindim. Ben herkese Macaristan gezisi tavsiye ederim. İyi günler.
Merhabalar Alper abi.
1 aya yakın Budapeştede kalmayı düşünüyorum. Erasmusla gelen öğrencilerin mekana dalıp arkadaş edinip ingilizcemi pratiğe dokmeyi düşünüyorum. Zaten herkes sosyalleşmek yeni insanlar tanımak istiyor. 7-10 euro arası günlük fiyatlardan bahsediliyor. Booking.comda 30-45 lira arası. Yani aslında uygun gibi. Sizce nerde kalıp, nerelerde takılmalıyım? Gezilecek yerler haricinde. Alkol ve sigara kullanmıyorum. Tamamen 1 aylık tatil tadında bir Budapeşte düşünüyorum.
Teşekkürler
Merhaba Fatih. Budapeşte’de kalmak için iyi semtleri saymak gerekirse Peşte tarafındaki Kerület V yani Belvaros mahallesi hareketlidir, VI ve VII numaralı bölgeler de merkezi semtler ve öğrenciler sever. Kerület V Lipotvaros Tuna Nehri kıyısında çok merkezi bir mahalle; Kerület VI Terezvaros ve Kerület VII Erzsebetvaros adlı bölgeler de ona komşu, Budapeşte’de konaklama için uygun yerler. Erasmus öğrencileri ruin bar denen VI ve VII numaralı mahallelerdeki eski binaların avlularındaki barlara giderler, örneğin Szimpla ve Instant adlı barlar var, yazımdaki eğlence mekanlarına da bak.
Nuri bey şu an için araba kiralamak tek başıma olduğum için planımda yok.Bu durumdan bahsettiğiniz Budva koylarına gitmek için minibüs v.b araç bulabilir miyim? Şayet budva’nın koylarına gidemezsem Budva,kotor,risan haricinde nereyi görmemi önerirsiniz?
Bu doğu avrupa şehirleri arasındaki tren ya da otobüs biletini önceden almak gerekiyor mu ? Çok fiyat fark eder mi ? Örneğin viyana ‘ dan prag ‘ a prag ‘ dan budapeşteye. Şimdiden teşekkürler
Hayır etmez. Ben Budapeşte’den Viyana’ya otobüs biletimi 1 gün önce, oradan da Prag’a tren biletimi 2 gün önce rahatlıkla aldım.
Alper bey Budapeştede fotoğraf makinesi objektifı ya da Notebook fiyatlari türkiyeden ucuz mudur yoksa aynı mıdır acaba?
Merhaba. Budapeşte’de lens ve bilgisayar fiyatlarını özellikle incelemedim ama notebook ve laptop fiyatlarının Türkiye’ye yakın olduğunu duydum. Sanırım değmez.
merhaba..
budapeşte de merkeze yakın güvenilir temiz ve uygun fiyatlı otel ismi önerisi varmıdır??
Wombat’s Hostel Peşte tarafında oldukça merkezi yerde bir hostel, fiyatları oldukça uygun
Budapeşte inanılmaz… İlk seyahatimde biraz hazırlıksızdım. Bu sefer daha iyi bir keşif için sizin notlarınızdan da yararlanacağım!
Merhaba biz 1 yaşındaki bebegimizle gitmek istiyoruz sizce bebekle gitmek için uygun bir yermi?
Merhaba. Budapeşte’nin seyahat açısından kendine özgü bir zorluğu yok, diğer Avrupa kentleri gibi modern. Bebekle gezmenin zorlukları var tabii ama olsun, bence gidin görün.
Merhaba öncelikle yazınız için teşekkürler. Ben budapeşte pırag ve viyana turu yapıcağım hangisinden elektronik eşya almam daha mantıklı olur?
Merhaba. Budapeşte veya diğer iki şehirde elektronik mağazalarına hiç bakmadım. Viyana’da pahalı olacağı kesin. Diğer ikisine gidince bizzat bakmak en iyisi.
Budapeste’yi yazilarinizla calisip gittik. Arti sehirde Turkce rehber tuttuk detayli dinlemek gayet zevkliydi. Cok yorulmayalim diye yarim gunluk aracli turlarini almistik gayet ekonomikti. Gelmisken cigan gecesi ve Estergon’a da gidin derim. Herkese iyi eglenceler.
Genel soru olacak: diyelim vize derdimiz yok peki buralari araba ile gezebilir miyiz? Pratik kurulumlu cadirda hatta araba icinde, mecbur kalinirsa pansiyon, hostelde falan kalarak? Hatta gerekirse kendi yemeklerimizi yaparak? Buyuk arabanin trafik, park sorunlari olur mu? Gerektiginde arabayi parkedip eglenmeye gezmeye gitmek guvenli olur mu? Kisacasi sirt cantasi degil de arabayla gezmek nasil olur?
Budapeşte veya başka bir şehirde arabayla gezmedim, kullanmayı bilmiyorum. Otomobilin yurt dışı çıkış işlemlerini yaptırdıktan sonra elbette olur. Turing merkezlerinden alınacak uluslararası ehliyet, ve yeşil sigorta yaptırmak gerekiyor.
Oh valla tam ozgur adamsiniz 🙂 geziye uzun sureli hatta suresiz cikmayi dusundugum icin arabayi da birakamayacagima gore, mecburi secenek auto tourism. Yurt disinda yasiyorum, vize sigorta vs ne kadar resmi islem lazimsa hallettikten sonra cikilacak. Balkan ulkeleri, Dogu Avrupa derken plansiz, kafa ve yol nereye gotururse. Arac karavan degil. Kisacasi keyfe keyif mi katar, park guvenlik vs derken keyfimizi mi bozar? 🙂
Uzun süre gezmek iyidir, ne mutlu size. 🙂 Balkanlar ve Doğu Avrupa’yı çok severim, ucuz, samimi, güvenli. Kullanırken keyif verir ama büyük şehirlerde park ve güvenlik sorunu yorar tabii.
Merhaba, Budapeşte civarında gezilecek, tavsiye edebileceğiniz yerler var mı ? (Prag ve Viyana haricinde)
Merhaba. Budapeşte civarında yakın gezilecek yerler arasında Balaton Gölü ve kıyısındaki Siöfok kenti; Osmanlı eserlerinin olduğu Eger; kilisesi ve kalesiyle ünlü turistik Estergon, sarayıyla ünlü Gödöllö; tarihi şehir Visegrad var.
Çok teşekkür ederim
Rica ederim.
Merhabalar
Ağustos ayı sonlarına doğru 3 gece 4 gün Budapeşte gezisi planlamaktayım. Tur ile katılmak istemiyorum kendim spontane gezmek istiyorum oralardaki günlük turlar falan. İlk defa yurt dışına çıkacağım kafamda deli sorular tek başıma yapamazsam diye de düşünüyorum umarım vazgeçmem. Sormak istediğim nerden nasıl başlamalıyım. Aklıma ilk gelen yer kalacak yer hostel falan diyolar ama nasıl bi yer oluyo onu da bilmiyorum. Bildiğim sadece ucuz ve çok beklenti yüksek bir yer değil. Siz ilk bilmediğiniz yere gittiğinizde nasıl yaptınız? Direkt kalacak yer mi ayarladınız oraya mı gittiniz? Öncesinde nasıl bir plan yapmalıyım? Tripadvisor’dan gezi rehberi oluşturmaya çalışıyorum. Öyle başladım ben de.
Herkesin yorumları kısa benim bilmeyince böyle kafamda deli sorular olduğu için çok uzun olmuş yorumum. 😀 yardımlarınızı bekliyorum.
Merhaba. Elbette, Budapeşte için tur şart değil, rahatça gezebilirsin. macaristan başkenti Budapeşte çok güzel bir şehir, harika bir kentle başlayacaksın seyahat yaşamına, bu çok iyi. Hiç endişe etme, güvenli ve rahat bir yer. Ben hostelde kaldım ama tavsiye etmem, döküntü bir öğrenci yurdu. Hostellerde 4, 6 veya sekiz kişilik, ranzalı odalarda ucuza kalabilir, ya da tek kişilik oda tutabilirsin ama yaklaşık iki katı para tutar; yine de otellerden ucuz olur. Airbnb ile yerler birinin evinde oda kiralayabilirsin. Benim çoğu ülkede yaptığım gibi CS sistemiyle ücretsiz konaklayabilirsin, ilgili yazım Çeşitli adlı sayfamda var. Öncelikle Budapeşte uçak biletini al. 🙂
Alper Bey, ben de en taze Budapeşte bilgileri ile katkıda bulunayım. Budapeşte için 3 günlük bir gezinin yeterli olacağını düşünüyorum. Eurolarınızı havaalanında bozdurmamalısınız. Otobüs biletini bile kredi kartı ile alabilirsiniz. Bu nedenle şehirde daha uygun kurdan bozdurun. Havaalanı şehir transferi için 200E otobüsünü kullanın. Szent İstvan Katedrali bölgesi merkezi, otel için uygun bölge, Dear Ferenc Ter bölgesi, 3 metronun kesiştiği ve yiyecek içecek açısından uygun, canlı bir bölge. Özellikle park bölgesi akşamları çok hareketli. Gulaş çorbasını denemelisiniz. Ben langoş yemedim, zamanım olmadı, çok şey kaçırdığımı zannetmiyorum. Balıkçılar Tabyası ve Buda Kalesi mutlaka görülmeli harika manzaralar sunuyor. Tuna tekne gezisi, Zincirli- Erzebet Köprülerinde yürüyüş yapmak güzel olacaktır. Fırsat bulduğunuzda Tuna Nehri kıyısındaki cafelerin birinde kendinize bir bira ısmarlayıp Tuna manzarasını seyredin. Ben Osmanlı tarihine ilgi duyduğumdan Estergon Kalesine de gittim, çok etkileyiciydi. Budapeşte şehir içi ulaşım açısından günlük veya 72 saat geçerli bilet almak daha mantıklı. Gece hayatına gelirsek; Szimpla Kert turistik, ilginç bir bar, çok yoğun talep görüyor ancak benim favori mekanım Instant oldu. Tabi kuyrukta beklemekten sıkılmayıp sabrederseniz, içeri girebilirsiniz. Bir başka yolculuk anılarında buluşmak dileğiyle.
Mesut Bey Budapeşte gezi, yemek, eğlence ve gece hayatı bilgi ve önerileri için çok teşekkürler. Böyle yararlı ve özenli yorumlarınızı her zaman beklerim. Yolunuz açık olsun.
Selamlar Alper Bey, Ağustos sonunda eşimle birlikte 4 günlük Budapeşte seyahati planladım. Uçak ve otel rezervasyonlarım tamam. Hiçbir hazırlığım yok tamamen spontane bir gezi olacak. Yazılarınız ve yorumlarınız benim için çok aydınlatıcı oldu sonsuz teşekkürler. Kalacağım otel Bohem Art, Szabadsag köprüsüne çok yakın, sanıyorum uygun bir mevkide kalacağız. Bir akşam çigan gecesi düşünüyorum. Tavsiye edebileceğiniz bir mekan var mıdır? Çok teşekkürler saygılar.
Merhaba. Budapeşte için çok iyi ve merkezi bir kalacak yer seçmişsiniz. Szabadsag Hid (Özgürlük Köprüsü her şeyin ortasında. Budapeşte gezi yazılarımı okumanıza sevindim. Çigan mekanı bilmiyorum. Budapeşte’yi seveceksiniz çok güzel. Dönüşte yorumlarınızı beklerim. Saygılar.
Levent bey, biz de Şubat 2018 de gideceğiz, otelinizden memnun kaldınız mı? Çigan gecesi için bir mekan buldunuz mu? Budapeşte gezisi için tavsiyeleriniz neler olabilir?
Arkadaşlar Budapeşte veya genel olarak Macaristan’da İnterchange adlı portakal renkli change ofislerde para change yapmayın. Yaklaşık yüzde 20 dolandırıyorlar haberiniz olsun.
Budapeşte’de döviz bürolarında para bozdurma hakkında bilgi için teşekkürler.
Merhaba ;
Mart 20 de Budapeşte’de olacağım ve 3 gece 4 gün kalacağım. Sizce günlük kaç euro almalıyım yanıma hostelde kalacağım sadece müze girişleri ve yeme içme için.
Ayrıca 4 gün yeterli mi prag ı 2.5 günde gezip bitirmiş biriyim 🙂
Merhaba. Budapeşte seyahati için harcama miktarı vermem doğru olmaz, herkesin harcama ve gezme tarzı farklıdır. Budapeşte Türkiye’deki büyük kentlerden biraz daha ucuz, bazı fiyatlar aynı. Macaristan başkenti Budapeşte benim en sevdiğim kentlerden, uzun kalmayı tavsiye ederim ama 4 gün önemli yerleri görmek için yeterli.
Mehmet Bey otelimizden memnunduk merkezi bir yerde ve çok temizdi. Bohem Art otel. Çigan gecesi için rezervasyon lazımmış gitmek nasip olmadı. Merkezde Hard Rock Cafe var kolay bulursunuz . Hamburger-bira ikilisini tavsiye ediyorum. Herkese iyi eğlenceler iyi tatiller
Budapeşte önerileri için teşekkürler.
Alper bey merhaba.
Gerçekten incelediklerim içinde en detaylı bilgileri sizin yazilarinizda buldum teşekkürler.Ben Pazartesi Budapeşte Viyana Prag bir haftalık turla gidiyorum.
Sormak istedigim şu kredi kartı geçmeyen yerler icin iki gunluk Budapeşte icin 50 euro yu huf’a çevirmek yeterli mi fazla mı? Elimde huf kalsin istemiyorum çunku kart gecen yerlerde kart kullanacağım lakin cogu yerde gecmiyor diye bahsediliyor.
Tsk ederim simdiden ilginiz icin
Bu arada instagram hesabiniz var mi?
Merhaba Esin Hanım. Budapeşte gezi blog yazımı beğenmenize sevindim. 50 avro karşılığı Macar Forinti fazla gelmez, artarsa da Macaristan’dan Türkiye’ye getirmek üzere bir şeyler alırsınız. Instagram: celebialpermetin.
Merhaba Alper abi, yemek için önerebileceğin restoran yok mu?
Merhaba. Budapeşte V. Bölge Október 6. utca 14 adresindeki Kisharang Étkezde adlı küçük lokantada uygun fiyatlı Macar yemekleri yiyebilirsiniz. VI. Bölge Jókai utca caddesi 20 numaradaki Karcsi Vendéglő lokantasında da yerel Macar mutfağı lezzetleri ucuz fiyatlarla yenebilir; seçenekli günlük menüler oluyor. Belgrad rakpart 18 numaradaki Magyar Qtr Restaurant Macar yemekleri için güzel bir mekan ama biraz daha pahalıdır.
Merhaba biz ailecek Budapeşte Viyana Prag gezisi düşünüyoruz. Ancak bebeğimiz planladığımız aylarda 1 yaşını henüz geçmiş olacak. Bizim için çok zorlayıcı olur mu sizce?
Merhaba. Bebekle seyahatin zorlukları var tabii, ama yapan çok. 1 yaşında çocuk gördüğü hiçbir şeyi hatırlamayacağına göre ben olsam bir yakınıma bırakırdım. Ama hevesinizi kırmayayım, bu sadece çocuksuz biri olarak kişisel görüşüm.
merhabalar alper bey diger gezi planlarımda bana cok yardımcı oldunuz teşekkür ederim,size bir soru daha sormak istiyorum,ben budapeşte,viyana,prag gezisi yapmayı düşünüyorum bu yüzden macaristan vizesi ile giriş yapıcagım için viyana ve pragda sınırı gecerken herangi bir sorun yasarmıyım tek giriş vizesi oldugu için..şimdiden teşekkürler
Merhaba. Seyahat blog yazılarıma ilginize teşekkür ederim. Macaristan vizesi alıp önce Budapeşte’ya gittikten sonra Avusturya ve Çekya’ya girişlerde sorun yaşamazsınız. Aldığınız Schengen vizesi hepsinde geçerli. Hangisinde en uzun kalacaksanız o ülkenin konsolosluğundan vize almanız kuralı var aslında ama yine de sorun çıkmaz. kalacağınız gün sayıları nasıl
?
Budapeşte 2 Viyana 2 Prag 2 gün şeklinde ayarladım bir de araya 1 gün sıkıştırabilirsem Bratislava olucak. İlk Schengenim olacağı için biraz temkinli yaklaşıyorum sınırda sorun cıkmazsa eger.
Çok gidilen ve tatil için tercih edilen Budapeşte-Viyana-Prag turu yapacaksınız, Schengen vizesi aldığınız ülkeden giriş yapıyorsunuz, günleriniz belli ve elinizde dönüş bileti var. Yani her şey normal, sorun yaşamanız için bir neden yok.
Alper bey, Merhaba,
Sizin yazılanınız ışığında 2016 yılından bugüne Avrupa’nın muhtelif şehirlerine eşimle beraber, tüm orginizasyonları kendimiz yaparak seyahat ettik. Mayıs 2020 ayında Budapeşte ziyaretimiz var. Yine sizin yazılarınız rehberimiz olacaktır. Hususi pasaportumuz olduğu için vize sorunu yaşamıyoruz. Bugüne kadar ziyaretlerde seyahat sigortası yaptırmadık. Ocak ayında Madrid’te idik. Ülkeye girişte seyahat sigortası sorulmadı. Fakat son zamanlarda sosyal medyada hayli dikkat çekici yazılar görüyorum. Budapeşte ziyaretinde yaptırayım mı? Tereddütte kaldım. Bu konu da yardımızı rica ediyorum. Tşk.
Merhaba Mustafa Bey,
Bu yorumunuz beni mutlu etti, etkiledi, var olun. Ben şimdiye dek hiç seyahat sigortası yaptırmadım. Küçük de olsa bir risk almış oluyoruz elbette, hastalanırsak pahalıya mal olur. Hususi pasaporta seyahat kısıtlaması getirileceği hakkında haberleri kast ediyorsanız onlar yalan. Sağlık sigortasıyla ilgili yazılarsa duymadım, ne konuda? Budapeşte harika bir şehir, en sevdiklerimden.