Girne veya Rumca adıyla Kyrenia Kuzey Kıbrıs’ta güzel bir limanı olan, 62.000 nüfuslu bir şehir. Kuzeyinde Akdeniz, güneyinde Beşparmak Dağları olan Girne, KKTC’nin en popüler ve sevilen gezi, tatil ve tur noktası. Roma dönemindeki adı Corineum olan kent ülkede turizmin merkezi olup önemli bir ekonomi ve kültür şehri. Limanı, otelleri, gece hayatı, sanat festivalleri ve Türkiye’den okumak için giden 14.000 üniversite öğrencisiyle canlı bir kent. Bu yazımda hava durumu, gezilecek yerler, üniversiteler, tatil ve gezi noktaları, harita ve gece hayatı, Kıbrıs yemekleri hakkında gezi rehberi niteliğinde bilgiler var.

 

Girne gezisi
Girne gezi notları

 

Girne Hava Durumu ve İklimi

Girne hava durumu Kıbrıs adasının tamamına yakını gibi Mayıstan Ekime kadar süren yazlar sıcak ve kurak, Aralıktan Şubata kadar süren kışlar soğuk olmayan ama yağmurlu geçen Akdeniz iklimi etkisinde. Deniz ve kumsal tatili, su sporları için çok uygun bir turistik yer. Deniz tatili değil de bisiklet, doğa yürüyüşü, tarihi yerler içeren bir Kıbrıs gezisi düşünenler için aşırı sıcak yaz mevsimi değil ilkbahar ve sonbahar daha iyi mevsimler.

 

Girne tatili
Girne tatil yerleri

 

Yaz mevsimi aşırı sıcak; Temmuz ve Ağustos aylarında ortalama sıcaklık 29 derece olup gündüz genelde 35, bazen 40 dereceye kadar çıkıyor. Sonbaharda tatil yapanların çoğu ayrılmış olduğu için sakinleşen Girne’de hava durumu hala güneşli ama daha rahat. Gündüz 23-25, gece 13-15 derece sıcaklıklar ölçülüyor. Kış en yağmurlu mevsim olup gündüz ortalama sıcaklık 15, gece 7 derece.

 

Girne’ye Nasıl Gidilir?

Türk Hava Yolları, Pegasus, Borajet ve Atlas Jet hava yolları ile İstanbul’dan 1 saat 35 dakika, Ankara’dan 1 saat 10 dakikada başkent Lefkoşa’ya uçup Ercan Havalimanı’ndan otobüsle Girne’ye gitmek mümkün, yol yaklaşık 40 dakika sürüyor. Gemiyle gitmek için Fergün Shipping firmasının Mersin yakınlarındaki Taşucu Limanı’ndan her gün 2 saat süren ve bilet fiyatı 69 TL olan vapur, Alanya’dan haftada iki gün 3,5 saat süren fiyatı 78 TL olan vapur seferleri var. Arabayla gitmek için Taşucu’dan feribot 8 saat sürüyor ve otomobil 150 TL, kişi başı 59 TL.

 

Girne plaj
Girne kumsalı

 

Ulaşım

Girne şehir içi ve çevresini gezmek için araba kiralayabilir, batı yönündeki kumsallara Lapta dolmuşları ile gidebilirsiniz. Lefkoşa ve Gazimağusa‘dan otobüsler var. Magosa dolmuşları 9,5 TL ve 1 saat 30 dakika sürüyor. Güzelyurt tarafı için 7 kişilik Çimen Taksi dolmuşları çalışıyor.

 

Girne Haritası

Girne küçük bir şehir. Herhangi bir otel resepsiyonundan ücretsiz alabileceğiniz bir Girne şehir haritası ile kolayca gezebilirsiniz.

 

Girne harita
Girne haritası

 

Girne Gezi Notları

Facebook Çelebi Alper sayfamda 4 günlük tatil için nereye gitsem diye fikir sorunca Kıbrıslı eski öğrencim sevgili Gökhan Kıbrıs’a gelmemi önerdi, aklımda hiç yoktu ama ucuz bilet bulunca aldım. Kıbrıs’ta doktor olarak görev yapan değerli arkadaşım Murat da geleceğime sevindi. İş arkadaşı Funda, arkadaşları, hepsi benle çok ilgilendi ve gezdirdi.

 

Girne rehber
Girne tatil rehberi

 

Kıbrıs gezilmesi keyifli, doğası güzel, güvenli bir ada.

 

Girne turları
Girne turu

 

Bir duvar yazısı.

 

Kıbrıs tur
Kıbrıs turu

 

Girne’de Gezilecek Yerler

Girne’de gezilecek yerler şehir içinde birbirine yakın, ama çevredeki görülecek noktalar için araca ihtiyacınız olur.

 

Girne Kalesi

Limanın yanındaki kalenin yapılışı hakkında bilgi kesin değil ama yedinci yüzyılda Bizanslılar tarafından inşa edildiği tahmin ediliyor. Aslan Yürekli Richard uzun Kudüs yolculuğunda muhtemelen aslan sütü içip coştuktan sonra kaleyi ve tüm Kıbrıs’ı 1191 yılında ele geçirdi. Kale daha sonra Lüsinyenler, Venedikliler, Osmanlılar, İngilizler, en son da Türkler aldı. Gezilecek yerler arasında şart.

 

Girne Kalesi
Sahilden Girne Kalesi

 

Batık Gemi Müzesi

Girne Kalesi içindeki müzede sergilenen Milattan Önce 306 yılından kalma ahşap ticaret gemisi batığı, 1967 yılında bulunduğunda 400 amfora tipi testi dolusu zeytin ve badem halen duruyormuş. Kıbrıs Cumhuriyeti 50, 20 ve 10 cent madeni paralarında geminin resmi var.

 

Archangelos Kilisesi İkon Müzesi

Girne Limanı’nın yanındaki tepede 1860 yılında yapılmış Ortodoks Archangelos Kilisesi, çeşitli ikon örneklerinin görülebileceği, Hristiyanlık tarihi ile ilgili zengin arşive sahip bir müze. Kilisenin yapımından 25 yıl sonra eklenen kule, şehrin her yerinden görülebilen bir sembol olması amacıyla yapılmış. Girne ve çevresinden toplanan 17.-19. yüzyıllar arasında yapılmış güzel ikonlar kilisenin üç ayrı katında sergileniyor.

 

Yat Limanı

Kıbrıs’a deniz yolu ile ulaşımda önemli bir yeri olan liman, geçmişte de ana karaya yakınlığından dolayı Girne Kalesi ile korunması arttırılmış ve Venedikliler tarafından bugünkü şekline getirilmiş.

 

Girne'de gezilecek yerler
Girne’de gezilecek yerler – Liman

 

Ağa Cafer Paşa Camii

Kalenin yanında, limandan kent merkezine çıkan rampalı ve taş döşemeli bir sokakta bulunan Ağa Cafer Paşa Camii Kıbrıs Valisi Ağa Cafer Paşa tarafından 1589 yılında yaptırıldı.

 

Barış ve Özgürlük Müzesi

1974 yılında barış harekatında ölen askerler anısına yapılan bir müze. 50. Piyade Alay Komutanı Albay H.İbrahim Karaoğlanoğlu ile Pilot Binbaşı Fehmi Ercan’ın öldüğü ev ile askeri araç ve silahların açık havada sergilendiği bu müze ile birlikte Girne’de Boğaz Şehitliği, Deniz Şehitleri Anıtı, Karaoğlanoğlu Şehitliği, Taşkent Şehitler Anıtı, Limasol Şehitler Anıtı da var.

 

Halk Sanatları Müzesi

Limandaki 18. yüzyıldan kalma tarihi evde dokuma tezgahı, zeytinyağı mengeneleri, küp, döğen, karasaban, el sanat eserleri, tığ işleri, işlemeli masa ve yatak örtüleri, oymalı çeyiz sandıkları, gelinlikler, baş örtüleri, yün çoraplar, dolaplar, yastıklar, sargılar, hamur teknesi sergileniyor.

 

Agios Kiliseleri

İki kilise de Lambousa Yarımadası’nda yer alıyor. 16. yüzyılda başka bir kilisenin kalıntılarının üstüne inşa edilen Agios Evlalios Kilisesi Lambousa psikoposuna adanmış. Franko-Bizans tarzında yapılmış kilisenin günümüzde ayakta kalan mozaik döşemelerine bakıldığında büyük bir kompleksin parçası olduğu anlaşılıyor. Agios Evlambios Kilisesi ise daha içerde kayaya oyularak yapılmış bir şapel.

 

Akhiropiitos Manastırı

Manastır, 6. yüzyıla ait bir Hristiyan bazilikasının kalıntıları üzerine inşa edilmiş. Çeşitli zamanlarda eklemeler yapılmış olup Erken Hristiyan, Bizans ve Lüzinyan mimarisinin özelliklerini taşıyor. Ana mabed yapısı 11. yüzyılda yapılmış. Bölgenin dini merkezi olan manastır 1222 yılına dek adanın 15 piskoposluğundan biri olan Lambousa psikoposluğunun merkezi olarak kullanılmış. 20. yüzyılın başlarında manastırda hiç keşişin kalmaması üzerine işlevi sona ermiş. 1960 yılından bu yana manastırın içinde bulunduğu alan askeri bölge olarak kullanılıyor.

 

Antiphonitis Kilisesi

 

Sourp Magar Manastırı

 

Beylerbeyi manastır
Bellapais Manastırı
Bellapais
Bellapais – Beylerbeyi

Girne’nin 34 km batısında bulunan Maronit köyü Kormacit (Kormakiti, Kormakitis), nüfusu 309 olan, bölgenin en çok yağış alan köyü. Bu nedenle köyde tahıl ekildiği gibi, sulu tarım da yapılıyor. Köyde hayvancılık da gelişmiş ve bölgenin diğer köylerine göre oldukça ileri durumda. Köy arazilerinde çok sayıda zeytin ve harup ağacı da var.

 

Koruçam Kıbrıs
Koruçam Köyü, Kıbrıs

 

Kıbrıs Marunileri ya da Kıbrıs Maronitleri, Orta Çağ’da Levant’tan dini ve siyasi çatışmalar sebebiyle kaçarak, Kıbrıs’a yerleşen ve Maruni Kilisesi üyesi olan, günümüzde de varlıklarını devam ettiren topluluk. Ana dilleri Arapça olmak üzere Yunanca ile Türkçe de konuşuyorlar. İbadet ve ayinlerini Arapça yapıyorlar. Doğu Katolik Kilisesi ve Batı Suriye Ayini’ne bağlı olmakla birlikte, topluluk olarak Roma Katolik Kilisesi’ne mensuplar.

 

Kıbrıs Maronitler
Kıbrıs Maronit Köyü

 

Maronit köyündeki Saint George (Aya Yorgi) Katedrali etkileyici bir yapı. Katedralin güzel bir mimariye sahip iki çan kulesi var. Planı ve dizaynı Malta adalı mimar Fenec ve yine Maltalı inşaat mühendisi Cafiero tarafından yapılmış. İçerisinde değerli ikonlar ve eski dini eşyalar bulunuyor. Aziz George’a adanan katedral, 1974’ten önce Kıbrıs Maronit Kilisesi’nin resmi kilisesiydi. Katedral, köyde ve Güney Kıbrıs’ta yaşayan Maronitler (Maruniler) tarafından günümüzde de kullanılıyor.

 

maruni kilise
Maronit Kilisesi, Kıbrıs

 

Beşparmak Dağları’nın kuzey eteklerinde inşa edilen St. Hilarion Kalesi’nin burçlarından Girne manzaraları izlenebiliyor. Girne’ye 10 km uzakta olan kaleye çıkan yol pek iyi durumda değil ama 700 metre yükseklikte bulunan 480 basamak tırmanılarak kaleye ulaşıldığında değer.

 

Bufavento Kalesi

 

Karaman (Karmi) Köyü 

Kıbrıs Türk mutfağı deniz ürünleri, kebaplar, mezeler, zeytinyağlılar, meyve macunları içeren; Türk, Yunan, Akdeniz ve Orta Doğu mutfaklarının lezzetli bir karışımı. Molehiya, Enginar Dolması, Kolokas, Bullez, Çiçek Dolması, Magarina-Bulli, Pilav, Bulgur Köftesi, Mucendra, Humus Çorbası, Hellim Peyniri, Hellimli, Hellim Böreği ve Pirohu, Kıbrıs yemekleri arasında sayılabilir.

 

Bazı Kıbrıs yemekleri:

 

Şeftali kebabı – Çeşitli kuzu et ürünlerinden yapılıyor

Fırın kebabı veya Kleftiko – Kuzu eti ve patatesli kebap

Magarına Bulli – Tavuklu ve hellim peynirli makarna

Hellim ızgara – Kıbrıs’ta yemeden dönülmez

Çadısdez – Taşla kırılmış sarımsaklı yeşil zeytin

Humus – Nohut ezmesi, susam ezmesi, sarımsak, zeytinyağı, limon

Samarella – Kuru et

Pekmez – Keçi boynuzundan

Gullurikya – Pekmezli tatlı

Nor böreği – Nor peyniri, tarçın ve şekerli börek

Katmer – Sini gatmeri ve saç gatmeri var

Ekmek kadayıfı – Vanilyalı dondurma ile yeniyor

Macun – Türkiye’deki cevizli cucuğa benziyor

 

Kıbrıs börekleri
Kıbrıs börekleri; üstte nor böreği, altta hellim böreği.

 

Meyhane

Murat beni ilk akşam Girne’de meyhaneye götürdü. Burası Karaoğlanoğlu semtindeki The Meyhane. İşte mezeler.

 

Kıbrıs yemekleri
Kıbrıs yemekleri, mezeler

 

Kıbrıs’ta restoran ve meyhanelerde genelde 50 TL sabit fiyatla meze, salata, zeytinyağlı, et ve kebap çeşitleri içeren bidolu Kıbrıs yemekleri veriyorlar. İçki içerseniz ayrıca bu yemek fiyatına ekleniyor. Kıbrıs genel olarak ucuz bir ülke denemez ancak yeme-içme fiyatları pahalı değil.

 

Kıbrıs yemek
Ünlü Kıbrıs yemeği Magarina bulli

 

Kıbrıs yemekleri lezzetli.

 

Kıbrıs'ta ne yenir
Kıbrıs mutfağı

 

Ballı muzlu cevizli kaymak tatlısı.

 

Kıbrıs tatlıları
Kıbrıs tatlısı

 

Başka bir akşam hep beraber Girne’nin Zeytinlik köyündeki Veranlar Meyhane adlı geleneksel Kıbrıs lokantasında yedik. Gördüğünüz gibi siyah zeytini çöp şişe dizip mangalda pişiriyorlar. Tüm yemeklerin toplam fiyatı 50 lira ve delicesine getiriyorlar, “amca yeter patladık” dedim, “olsun, fiyata dahil hep” dedi.

 

Kıbrıs ne yenir
Kıbrıs’ta ne yenir?

 

Meyhaneci amcam “mutfakta ateşliyimdir” diyor.

 

Girne lokantalar
Girne’de lokanta

 

Kıbrıs’ta içki fiyatları Türkiye’den çok daha ucuz.

 

Kıbrıs içki fiyatları
Kıbrıs’ta içki fiyatları ucuz

 

Akdeniz adası olan turunçgil ülkesi Kıbrıs’ta taze portakal suyu içtik.

 

Kıbrıs'ta ne içilir
Kıbrıs’ta portakal suyu içilir

 

Kıbrıs lezzetleri Paluze ve Pastelli.

 

Kıbrıs'ta ne alınır
Kıbrıs’tan ne alınır?

 

Renkli macunlar, Kıbrıs ürünleri.

 

macun tatlı
Kıbrıs macunu

 

Kıbrıs tarım ürünleri.

 

Kıbrıs tarım
Kıbrıs tarım ürünleri

 

Murat sağ olsun bir sabah müdavimi olduğu Fransız tarzı pastane-kafeye kahvaltıya götürdü.

 

Girne pastane
Girne’de pastane

 

Girne’de hepsi vakıf malı yani özel olan 3 üniversite bulunuyor ve Türkiye’den okumak için burada yaşayan bir çok öğrenci var. Kentteki üniversiteler Girne Amerikan Üniversitesi, Girne Üniversitesi ve Lefkoşa İngiliz Üniversitesi.

 

Girne Üniversitesi Yakın Doğu Üniversitesi’nin kardeş kuruluşu olup akademik faaliyetlerine 4 fakülte, 16 bölüm, 2 yüksekokul, 1 enstitü ile ön lisans, lisans ve yüksek lisans düzeyinde denizcilik ve havacılık konuları üzerinde yoğunlaşarak devam ediyor.

 

1985 yılında Kurulan Girne Amerikan Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, İletişim Fakültesi, Beşerî Bilimler Fakültesi, İşletme & Ekonomi Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Mimarlık, Tasarım ve Güzel Sanatlar Fakültesi, Hukuk Fakültesi, Spor ve Rekreasyon Yüksekokulu, Sahne Sanatları Yüksekokulu ile eğitim veriyor.

 

Lefkoşa İngiliz Üniversitesi ya da kısaca LİÜ (British University of Nicosia, kısaca BUN), 2014 yılında Girne’de faaliyetlerine başlayan bir Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vakıf üniversitesi.

 

Girne Gece Hayatı

Hem turistik olması hem de bir öğrenci kenti oluşu nedeniyle Girne gece hayatı hareketli. Renkli bir eğlence yaşamı sunan şehirde bir çok kafe, restoran, bar ve gece kulübü var. Şans oyunları ve kumar oynanan casinolar Türkiye’de yasaklanınca Kıbrıs için önemli bir casino turizmi kaynağı doğdu ve Türkiye’den Kıbrıs’a casinolarda kumar oynamaya giden binlerce turist var.

 

Kıbrıs gece hayatı
Kıbrıs gece hayatı, Casablanca Bar

 

Benim gibi casino sevmeyenler için bazı gece hayatı ve eğlence yerleri, barlar:

 

  • Sempati Bar (Sky sports)
  • Runch Bar
  • Roxanne
  • Riverside Ranch Bar
  • The Valley Restaurant ve Clubbers Bar
  • Alevkayasi Forest Cafe 
  • Adi Meyhane – Lapta
  • Aeria Cafe Bar – Lapta
  • Aged House – Bellapais
  • Club Tropicana
  • Castle Bar
  • Five Fingers Bar
  • Hideaway Club – Edremit
  • Shayna Beach Club – Çatalköy
  • Casablanca Bar

 

Girne gece eğlence

Girne gece hayatı

 

Casablanca Bar’da canlı müzik.

 

 

Etkinlik ve Festivaller

Girne Kültür ve Sanat Festivali – Ağustos

Girne Zeytin Festivali – Ekim

Bellapais Müzik Festivali – Mayıs

 

Kıbrıs gezi yazılarımın devamı: Lefkoşa Gezi Notları

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz