Arjantin gezi notları ve rehberi yazmaya ayrıntılı bir şekilde devam ediyorum. Arjantin seyahatimde geldiğim ilk şehir olan başkent Buenos Aires‘te CS aracılığıyla karşılıksız kaldığım evin bulunduğu konut ağırlıklı, güvenli Belgrano semti dükkanlar, kafeler, lokantalar, mimari eserler, geniş yeşil alanlarla dolu, kentin en seçkin bölgelerinden birisi. Ama bu durum Latin Amerika gerçeğini değiştirmiyor; ev sahibim Sebastian sadece birkaç yıldır Buenos Aires’te yaşıyor ve 3 kez silahlı soyguna uğramış.
Recoleta’da Gezilecek Yerler
Arjantin Ulusal Güzel Sanatlar Müzesi (MNBA)
Eskiden başka yerde olan Ulusal Güzel Sanatlar Müzesi (Museo Nacional de Bellas Artes), 1870 yapımı bu binaya Mimar Alejandro Bustillo tarafından düzenlendikten sonra 1933 yılında taşındı. Çeşitli yenilemeler geçiren müze bugün 4.610 metrekarelik sergi alanında 34 salona sahip. Sabit koleksiyonunda 688 önemli sanat eserinin yanında 12.000 adet eskiz, parça, çömlek ve diğer küçük eserler bulunuyor. 150.000 kitaplı bir sanat kütüphanesi ve konferans salonu da var.
Museo Nacional de Bellas Artes‘de fotoğraf çekmek yasak. Aşağıdakini çekebilmek için görevliyle uzun bir süre sinsice saklambaç oynadım. Adamın beni göremediği o kör noktayı yakalamak çok uğraştırdı. Ahh neler çekiyorum ben; hepsi sanat için ve sizin için. Arjantin gezi maceraları işte.
Arjantin Ulusal Güzel Sanatlar Müzesi’nde tuvalete girdiğimde hem kendi ekseni etrafında hem de lavabonun üzerinde dönen dahice sabunlar beni şaşırttı ve eğlendirdi (Argentina Museo Nacional De Bellas Artes). Arjantin gezisi eğlenceli.
Akşam arkadaşlara gösterdim bu sabunları, meğer Arjantin’de oldukça eski ve yaygın bir icatmış. Okudukları okullarda, kurumların tuvaletlerinde hep bunlardan varmış. Sıvı sabunlar yaygınlaşınca azalmış.
Buenos Aires Üniversitesi Hukuk Fakültesi
Buenos Aires Üniversitesi oldukça kaliteli ve tamamen ücretsiz; dünyada ilk 300 üniversite arasında yer alıyor. Ernesto Che Guevera’nın da tıp okuduğu Buenos Aires Üniversitesi’nden, Arjantin’in şu ana kadarki devlet başkanlarından on beşi mezun oldu. Değişik dallarda 5 adet Nobel Ödülü’ne sahip. Çoğu seyahatimde olduğu gibi Arjantin gezisi sırasında da üniversite ve okullara giriyorum. Arjantin gezi notları devam ediyor.
Buenos Aires Üniversitesi Hukuk Fakültesi (Facultad de Derecho), bir dekan ve yönetim kurulu tarafından yönetiliyor. Yönetim kurulunda hocalarca seçilen 8 üye, öğrencilerce seçilen 4 fakülte öğrencisi ve 4 danışman hoca yer alıyor. Hukuk Fakültesi yönetimi dört bölüm şeklinde düzenlenmiş: Akademik; Araştırma; Dış Birimler İdaresi; Finans ve Yönetim.
Tespit: Latin Amerika’da 1 Ayda 4 Mevsim seyahatimde Kuzeyden Güneye inerken giderek mimari zarifleşiyor, yemekler nefisleşiyor, fiyatlar ucuzluyor, kadınlar güzelleşiyor.
Sonuç: Artık rotanı Kuzeye çevir, daha Güneye inme, yoksa eve dönemeyebilirsin.
Palermo’da Gezilecek Yerler
Figueroa Alcotra Caddesi’ndeki bu eve hayran oldum:
Buenos Aires’in en büyük mahallesi (barrio) Palermo, benim kaldığım Belgrano ile Recoleta arasında kalıyor. Palermo-Viejo, Palermo-SoHo, Palermo-Hollywood gibi “alt mahalleleri” var. Lokanta, bar ve giyim mağazalarıyla dolu, güzel bir bölge. Buenos Aires’te gezilecek yerler arasında şık bir semt.
Arjantin’de ne yenir diye merak ediyorsanız ilgili yazım: Arjantin Yemekleri.
Şehri video anlatımlarımla tanımak isterseniz burada: Buenos Aires Gezisi Rehberi
Palermo’da resmi adı Parque Tres de Febrero olan ama yaygın olarak Bosques de Palermo (Palermo Korusu) olarak adlandırılan çok büyük bir kent ormanı ve park var, Buenos Aires’in en geniş yeşil alanı. Arjantin gezisi keyifli gidiyor.
Buenos Aires Galileo Galilei Gökevi Planetario’nun müze kısmında Apollo XI uzay gemisiyle Ay’dan getirilen ve buraya ABD Başkanı Richard Nixon tarafında getirilen bir kaya parçası var. Müzede Arjantin’in Neuquén ilinden getirilen 100 milyon yıllık deniz yaşamı ve amino asit fosilleri de sergileniyor. Girişteki terasta, Chaco ilinden getirilen bir metalik meteor var.
Palermo Mahallesi’nin Plaza Almirante Fernandez Meydanı’nda süs havuzu.
Aşağıdaki görkemli Monumento a la Carta Magna y las Cuatro Regiones Argentinas (Anayasa ve Arjantin’in Dört Bölgesi), adlı anıt, kısaca İspanyol Anıtı (Monumento de los Espanoles) olarak biliniyor. 1910 yılında dikilen İspanyol Anıtı, Sarmiento ile Libertador Caddelerinin kesiştiği Plaza Almirante Fernandez Meydanı’nda. Saygılar.
Arjantin Gezi Notları
Buenos Aires’in zarif mimarisine, geniş caddelerine, kibar insanlarına, yaya geçitlerinde mutlaka duran sürücülerine, yemeklerine hayranım. Otobüste metal param olmadığında kartından biletimi ödeyip karşılığında paramı almayı reddedenler, adres tarifi için seferber olan, her iş yerinde gülümseyen insanlar. Otobüste yaşlılara yer vermek bizde de yaygın bir davranış, ama daha önce çantam olduğu için bana yer verildiğini Türkiye veya başka bir ülkede hatırlamıyorum. Fakat birinin bu arkadaşlara kalorifer kavramını anlatması gerekiyor. 16 gündür bedenim ısınmadı. Üşüyorum..
Arjantin’de alışveriş yapmak, fiyatlar hakkında bilgi edinmek isterseniz ilgili yazım: Arjantin’de Alışveriş.
Güney Amerika’nın En Büyük Camii ve El Turco
Aşağıda Kral Fahd Camii ve İslam Merkezi’ni görüyorsunuz, tüm Güney Amerika (Latin Amerika) kıtasının en büyük camii. Başkan Carlos Menem, Suudi Arabistan’ı ziyaretinin ardından 1995’te 34.000 metrekare alanı camiye verdi. Mimarı Zuhair Faiz.
El Turco, Latin Amerika’da Orta Doğu’dan gelen herkese verilen lakap. On dokuzuncu yüzyıl sonu ve yirminci yüzyılın başında başta Arjantin ve Brezilya‘nın yanı sıra Şili, Peru bile çok sayıda Arap, Türk, Ermeni, Kürt göçmen aldı. Göçmenlerin çoğu Osmanlı tebaasından olduğu için hepsine El Turco deniyor buralarda. (Aşağıdaki fotoğraf alıntı. El Turco Carlos Menem ile dansözlü bir eller havaya gecesi yaşamışlığım yok yani.)
1989-1999 arasında Arjantin devlet başkanlığı yapan hukukçu Carlos Saúl Menem de Suriyeli bir göçmen ailenin oğlu olduğu için hepinizin bildiği gibi El Turcoolarak adlandırılıyor. Hakkında küresel şirketlerden rüşvet aldığına dair onlarca iddia bulunan; iktidardayken Arjantin’e ait tüm kamu kuruluşlarını özelleştiren devlet adamı. 1992 yılında Türkiye’ye yaptığı resmi ziyaret sırasında babasının Osmanlı vatandaşı olduğunu ve bu nedenle Arjantin’de El Turco olarak çağrıldığını söyleyerek Demirel’i kafalayıp Türk pasaportu istedi ve Arjantin’e cebinde kırmızı Türk pasaportuyla döndü.
Buenos Aires’e veda etme vakti geldi. Aşağıdaki Retiro otobüs terminalinden Rosario’ya giden otobüse bineceğim. Arjantin gezi macerası bitiyor.
Buenos Aires – Rosario otobüsünün tuvaletindeki yazıyı İspanyolca bilmeyen biri olarak çözdüm. Baştaki “pasajeros” sözcüğü İngilizcedeki “passengers”a benziyor, o halde “sayın yolcular” olmalı.
- “Bano” bize de geçen “banyo” demek, “liquidos” İngilizce “liquid”e benziyor, demek ki “sıvı”. “Orinar” da belli ki “urinate”, yani idrar. Sadece su dökebilirsiniz diyor, “sıçmayın” yani.
- “Por favor” Küba’dan aklımda kalmış, “lütfen” demek. “Papeles” sözcüğü “paper”a benzediğine göre “lütfen kağıt atmayın” diyor.
- “Fumar” da Küba’dan aklımda, sigara içmek demek. İçmeyin.
Buralarda şehirlerarası otobüslerin hepsinde bulunan bacak yastığı, konforu denemeden tahmin edemeyeceğiniz kadar artırıyor; açılıp kapanabiliyor da. Buenos Aires gezim sona eriyor..
Buenos Aires Retiro Otobüs Terminali’nde beklerken tanıştığım Şilili Andrea ile yol boyunca sohbet ettik.
Arjantin gezi yazılarım devam ediyor:
Merhabalar,
Buenos Aires’le ilgili bütün yazılarınızı okudum ve gerçekten imrendim doğrusu. Bahsetmiş olduğunuz lokasyonları ben de gezdim ancak sizin gibi yazılar yazmak aklıma gelmedi doğrusu. Gerçekten harika bir iş çıkarmışsınız, tebrik ediyorum ve gezileriniz bol ve eğlenceli olsun diyorum.
Teşekkürler Talha Bey.
slm birsey daha soracaktim Tigre bolgesine gittiniz mi? orda nehir turu oneriliyor baktigim baska yazilarda? gitmeye deger mi?
Hayır, oraya gitmedim.
Arjantin gezi notları için teşekkürler. Ayrıntılı bilgiler yazmışsınız.
Buenos Aires yazıların hepsini okudum, çok güzel bir yer olduğunu yazılarınızdan anladım, emeğiniz için teşekkürler hocam.
Teşekkür benden.
Ayrıntılı Arjantin gezi notları gitmek için ilham verici. Teşekkürler.
Alper Metin Bey. Ben de yazılarınızı zevkle okuyorum. Arjantin ile ilgili yazdıklarınız çok doğru ve isabetli. Naçizane ibr şey de ben ilave etmek istiyorum. Eskilerin de dediği çok güzel bir laf var: Boğulacaksan büyük denizde boğul. Uruguay gibi minik ülkeleri hayal edeceğinize Ajantin gibi büyük ülkelerde deneyin şansınızı. Şu an için Arjantin ekonomisi zorda; sıkı dolar poltikası vb. var ancak şimdiki hükümetleri gelecek seçimi kaybedecek ve yeni hükümetle her şey çok daha serbest olacak (diyorlar Arjantinli dostlar). Güzel ve modern şehirleri, ekstrem doğası (bir tarafta Andlar, diğer tarafta Iguazu şelaleleri, okyanus…), futbolu, heyecanı ile insanın en az bir kere görmesi gereken bir ülke.
Merhaba Hakan Bey,
Bloguma değerli katkılarınız için çok teşekkür ederin. Arjantin kırsalını gezecek zamanım yoktu ama kentlerine hayran oldum. Ben de herkesin Arjantin’e gitmek için bir şans ya da imkan yakalamasını isterim. İnsan Buenos Aires’i görünce Türkiye şehirlerinin çirkinliğini anlıyor.
Pazar gunu Tigre’ye kesinlikle gidin, eger 1 haftaniz Buenos Aires içinse. Hatta alabildiğiniz kadar da hediyelik deri eşya alin bence. Arjantin ekonomisi zorda demeyelim isterseniz, universite mezunlarinin hepsinin ve yabancilarin is bulduğu ama lüks tüketim (elektronik, araba) mallarinin vergisi sebebiyle ancak Ciuadad del Este gibi yerlerden rahat alindigini düşünürsek, petrol gelirleri azalsa da Guney Amerika ulkeleri Sili hariç eğitim ve calisma için cok güzel ülkeler. Ozellikle Arjantin her Mercosur ülkesinden öğrenci ve mezun çekmekte. Ben de tekrar yolum düşse de yasasam isterim. Patagonia veya Kuzey (Cordoba, Misiones vb.) de hem eğitim hem de gezmek için ucuz sayilir fakat BA kadar değil.
Arjantin hakkında bilgiler için teşekkürler Yasemin Hanım, lütfen katkıda bulunmaya devam edin, ilgili insanlara ulaşır.
Merhaba; CS nedir? Nasıl karşılıksız kalınıyor? Selamlar…
Merhaba. Karşılıksız konaklama ağı CS’yi bu yazımda anlatıyorum:
http://www.celebialper.com/cesitli/couchsurfing-yurt-disi-seyahatlerinde-bedava-konaklama.html
Yasemin hanım bir konuda yanılıyosunuz. Burda Arjantinde arabalar çok çook ucuz y üstelik belli bi model altı arabalardan (sanırım 86:modeldi) vergi alınmıyor. Garip olan devletin kendi bünyesinde çalışanların maaşı özel sektöre göre bir hayli az. Yani Türkiyenin tam tersi, ekonomisi de Türkiyeden ilerde maalesef latin amerikada Brezzilyadan sonra 2. büyük geliri olan bir ülke 🙂
Uzun mesafe otobüslerde küçük tuvalet ihtiyacı için tuvalet var mı? Yakında Patagonia da Ushuaia otobüsle gezeceğim. En azından Ushuaia El Calafate arası tabii böle böle. ama iki kasaba arası 8 -10 saat tutuyor. E-posta ile de bilgi verirseniz sevinirim. Para bozdurmak için oteller öneriliyor doğru mu. Nadir 6.2.19.
Arjantin’de uzun mesafe otobüslerinde tuvalet var. Hiç otelde para bozdurmadım, bilemiyorum.