Arjantin şehirleri arasında özel bir yere sahip Rosario parklar, şık caddeler, meydanlar ve güzel anıtlarla dolu. Bazıları tarihi kişiliklerin heykelleri, bazıları modern sanat eserleri, diğerleri de evrensel mesajlar veren heykeller. Örneğin Nadia’nın beni götürdüğü büyük Bağımsızlık Parkı’ndaki (Parque independencia) bu heykel, dünya annelerine adanmış, adı Dünya Anneleri Heykeli (Estatua Madres del Mundo) veya Anne Anıtı (Monumento a la Madre).
Arjantin tarihinin en önemli kişiliklerinden olan Manuel Belgrano heykeli aşağıda. Ülkede her kentte bir Belgrano semti, caddesi, heykeli ve meydanı var. Buenos Aires‘te kaldığım şık semtin adı da Belgrano idi. Belgrano Arjantin tarihi açısından önemli bir kahraman.
Ortasında yürüyüş yolu olan şık Boulevard Nicasio Oroño Bulvarı’nda birçok heykel var.
Falkland Savaşı
Aşağıdaki havuzlu anıtta “Falkland Savaşı’nda ölen kahramanları bayrak sarmalıyor” yazıyor. (La cuna de la bandera a sus heroes que viven en malvinas). Bizim Falkland diye bildiğimiz adaların adının İspanyolcada, yani kendi ülkesinin dilinde Malvinas olduğunu Nadia’dan yeni öğrendim. Arjantin seyahati boyunca çok şey öğreniyorum.
Arjantinlilere göre, Malvinas adlı adalar ülkenin bir parçasıydı, fakat İngiltere, burada yaşayan İngilizler nedeniyle adadan vazgeçmiyordu. Falkland Savaşı (La Guerra de las Malvinas), 2 Nisan 1982’de Arjantin’in Falkland ve Güney Georgia Adaları’nı işgal etmesiyle başladı. İngiltere, hemen adalara kuvvet gönderdi, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği’nden büyük diplomatik destek gördü; Arjantin’e ekonomik zorluklar uygulandı. Altı hafta süren savaşın ardından ülke teslim oldu ve işgal ettiği toprakları terk etti. Savaşta 258 İngiliz ve 649 Arjantinli öldü, adalar İngiltere kontrolünde kalmaya devam etti, fakat Arjantin adalar üzerindeki hak iddiasından vazgeçmedi. Arjantin’de iktidardaki Leopoldo Galtieri rejimi savaşın ardından devrildi. Birleşik Krallık’ta ise Margaret Thatcher zaferin etkisiyle 1983 Birleşik Krallık genel seçimlerini ezici bir çoğunlukla kazandı.
Arjantin Ulusal Bayrak Anıtı
Parana Nehri kıyısındaki Ulusal Bayrak Anıtı, Rosario’nun kuşkusuz en önemli yeri, ülkenin de en önemli anıtlarından birisi. Arjantin bayrağının yaratıcısı olan ve ilk kez 1812’de Parana Nehri’ndeki bir adada dalgalandıran Manuel Belgrano’nun ölüm yıl dönümünde, 20 Haziran 1957’de açılışı yapıldı. 10.000 metrekare alana yayılan anıtlar grubunun tasarımcısı mimarlar Ángel Guido ve Alejandro Bustillo, heykeltraşları ise Lola Mora, Eduardo Barnes, Alfredo Bigatti, ve José Fioravanti. Anıtın İspanyolca asıl adı Monumento Nacional a la Bandera Argentina.
Ülkenin uğruna dev anıtlar inşa ettiği bayrağından biraz bahsetmem gerektiğini düşündüm. Arjantin bayrağı 3 yatay şeritten oluşuyor; üst ve alttaki şeritler gök mavisi, ortadaki şerit ise beyaz renkte. Beyaz şeritte Mayıs Güneşi diye adlandırılan ulusal amblem yer alıyor. Mayıs Güneşi (Sol de Mayo) Arjantin ve Uruguay bayraklarında kullanılan ulusal bir simge. İnka uygarlığındaki Güneş Tanrısı Inti‘den esinlenerek yapılan bu simgenin üzerinde somurtkan bir güneş yer alıyor. Bu güneşten sekizi kıvrımlı, sekizi düz olmak üzere toplam 16 kol uzanıyor.
18126yılında bağımsızlığını kazanan ülkenin şu anki bayrağında bulunan açık gök mavisi – beyaz renk bütünlüğü ilk olarak yukarıda bahsettiğim bağımsızlık hareketinin lideri Manuel Belgrano tarafından kullanılmış. Bir inanışa göre Arjantin Bağımsızlık Harekatı sırasında komutan Manuel Belgrano tüm askeri birliklerin aynı rengi kullandıklarını (İspanyol sarısı ve kırmızısı) fark edip yeni renk arayışına girdi. Mavi gökyüzündeki beyaz bulutların uyumunu gören Belgrano bu iki rengi kullanmaya karar verdi. Renkleri seçmesinde o günkü hava durumu da önemli etmen olmuş haliyle.
Anıt (Monumento) üç ana kısımdan oluşuyor:
1. Kule (Torre) 70 metre uzunluğunda, 1810 Mayıs Devrimi’ni temsil ediyor ve alt katında Manuel Belgrano’nun mezarını barındırıyor.
2. Yurttaşlık Bahçesi (Patio Cívico) devletin örgütlenme çabalarını sembolize ediyor.
3. Zafer Sunağı (Propileo Triunfal) 1853 Anayasası sonrası birleşen ulusu temsil ediyor.
Propileo Triunfal’in altında Amerika’nın bayraklarını içeren Şeref Salonu var; tüm Amerikan uluslarının bayrakları burada sergileniyor.
Belgrano Bulvarı’ndaki anıt kompleksi ve önündeki Ulusal Bayrak Parkı’nda 20 Haziran’da Bayrak Bayramı kutlanıyor. Parana Nehri’nin kıyısında 30.000 kişilik El Puerto de la Música adlı tiyatronun inşaatı sürüyor. Mimar Oscar Niemeyer‘in önümüzdeki yıl tamamlanması beklenen projesi, Bayrak bayramı kutlamalarının merkezi olacak.
Nadia ile 5 Pesoluk (2 TL) bilet alarak Ulusal Bayrak Anıtı’nın kulesine (Torre) çıktık.
Arjantin gezim sırasında tarihi ile ilgili çok şey öğreniyorum.
Rosario da çok güzel heykeller ve yapılar varmış, gidince yabancılık çekmeyecem hepsini şimdiden gördüm sayenizde 🙂
Teşekkürler. 🙂
Arjantin tarihi ve Arjantin bayrağı hakkında bilgi için teşekkürler.
Arjantin gezi yazıları için çok teşekkürler.
Ben de okuduğunuz için teşekkür ederim.