Ermenistan Turu yapmak isteyenler için gezilecek ve görülecek yerlere ulaşım ya turistik turlarla ya da benim yaptığım bağımsız Ermenistan turu sırasında olduğu gibi minibüslerle sağlanabiliyor. Son yıllarda Türkiye’den Ermenistan’ı görmek isteyenler için bazı Türk turizm şirketleri Ermenistan turları düzenliyor. Tursuz gezmek benim için her zaman daha cazip ve maceralı.

 

Ermenistan tatili
Ermenistan turu

 

Ermenistan Turu

Bu yazımda bağımsız gerçekleştirdiğim Ermenistan turu sırasında gördüğüm bazı yerler ve gezi için ülkedeki diğer görülecek yerler ve şehirler var.

 

Ermenistan turu
Ermenistan gezi turu

 

Garni

Garni Ermenistan’ın Kotayk adlı ilinde yer alan, 7.000 nüfuslu küçük bir kasaba. Garni en çok Garni Tapınağı ile biliniyor. Surb Astvatsatsin Kilisesi, Mashtots Hayrapet Kilisesi ile Tukh Manuk, Aziz Sargis ve Kraliçe Katranide türbeleri de burada. Ermenistan turu planı içerisinde mutlaka görülecek yerler arasında yer alıyor.

 

Ermenistan turu
Garni Tapınağı, Ermenistan turu

 

Milattan Sonra I. yüzyılda inşa edilen Garni Tapınağı (Garnii het’anosakan tacar) bir pagan tapınağı. Klasik Yunan tapınak tarzında onarılan Garni, Ermenistan ve eski Sovyetler döneminin Yunan-Roma tarzı sütunlu tek binası.

 

Ermenistan turları
Ermenistan turu

 

Ülkenin Hristiyanlık öncesi dönemden kalan en ünlü yapısı olan Garni, Kral Tiridates tarafından MS I. yüzyılda güneş tanrısı Mihr için inşa edildi. Ermenistan 301 yılında Hristiyanlığa geçince, Kral III. Tiridates’in kız kardeşi Khosrovidukth’un yazlık sarayına çevrildi.

 

Armenia Garni
Garni, Armenia

 

Bazı kaynaklara göre Garni bir tapınak değil türbeydi ve bu sayede her yerdeki pagan yapıların yıkımından kurtuldu. Büyük 1679 depreminde çöktü. Son şeklini 1969 ve 1975 yılları arasında aldı. Bugün Ermenistan’ın en turistik yerlerinden biri ve ülkedeki yeni paganizmin merkezi.

 

Garni Armenia
Garni, Ermenistan

 

Geghard

Geghard bir kısmı dağın içine oyulmuş, kayalıklarla çevrili bir Orta Çağ manastırı ve UNESCO Dünya Mirası Alanı. Ana şapeli 1215 yılında inşa edilen manastır, dördüncü yüzyılda Aziz Gregory (Grigor Lusavorich) tarafından bir mağaranın içindeki gizli su kaynağının olduğu yerde kurulduğu için eskiden Ayrivank (Mağara Manastırı) olarak adlandırılıyordu.

 

 

Geghard Armenia
Geghard

 

Geghardavank Hayastan
Geghardavank Manastırı

 

Tapınağın bugünkü adı Geghard veya Geghardavank, Mızrak Manastırı anlamına geliyor. Söylentiye göre İsa’nın çarmıha gerilişi sırasında yaralandığı mızrak Apostle Jude tarafından buraya getirilmişti ve bugün Echmiadzin hazinesinde sergileniyor.

 

Ayrivank Armenia
Ayrivank Hayastan

 

Armenian church
Ermeni kilisesi

 

Azat Nehri Geçidi’nin bir kısmını oluşturan yüksek kayalıklar manastırı çevreliyor. Manastır kompleksindeki bazı kiliseler tamamen falez kayalıklarının oyulmasından ibaret, bazıları küçük mağaralar, diğerleri ise daha özenli yapılar. Duvarlı mimari yapıların hepsi kayalıkların derinliklerine inşa edilmiş eserler. Ermenistan’da görülmesi gereken yerlerden birisi.

 

Ermenistan rotası
Ermenistan gezi rotası

 

Ermeni kadınları
Ermenistan insanları

 

Ermeniler de Türkler gibi oynak insanlardır.

 

Ermeniler Türkler
Ermeniler

 

Ermenistan Şehirleri

Ermenistan idari olarak on tane ile (marz) ayrılıyor; Aragatsotn Marz, Ararat Marz, Armavir Marz, Gegharkunik Marz, Kotayk, Lori, Shirak, Syunik, Tavush, Vayots Dzor ve Erivan (Yerevan) Marz illeri.

 

Ermenistan turu veya tatili sırasında gezilebilecek Ermenistan şehirleri:

 

Yerevan – Ermenistan başkenti Erivan ülkenin tek büyük şehri.

Gyumri  – Gümrü ülkenin ikinci büyük kenti.

Vanadzor – Üçüncü büyük şehir.

Echmiadzin – Ermenistan dini merkezi.

Dilijan – Ormanlık dinlenme ve tatil bölgesi içeren bir Ermenistan gezi bölgesi.

Jermuk – Maden suları ve sıcak kaplıca suları ile ünlü bir yer.

Tsaghkadzor – Ermenistan’ın kayak tatili merkezi.

Sevan – Dinlenme ve yüzme ağırlıklı bir Ermenistan tatili yapmak isteyenler için Sevan Gölü kıyısındaki kasaba.

 

Sevan Lake
Sevan

 

Ermenistan’dan Türkiye’ye Nasıl Gidilir?

Gürcistan Azerbaycan Ermenistan seyahatim 1 ayı doldurunca artık Erivan’dan İstanbul’a dönmek istedim. Ermenistan Azerbaycan sınırı gibi Ermenistan Türkiye sınırı da kapalı olduğu için Gürcistan üzerinden dönmem gerekiyor. Otobüs araştırdım, yokmuş. Minibüsler var ama isim ve telefon alıyorlar, belirsiz hareket gününden önceki akşam arayıp “yarın gidiyoruz” diye haber veriyorlarmış. Ben Türkiye’ye dönüşümün planlı olmasını istedim.

 

Erivan tren istasyonu
Erivan tren garı

 

Kent merkezinde Ermeni turistleri Batum’a otobüsle tatile götüren bir turizm şirketi buldum ama Türk olduğumu öğrenince kabul etmediler. Trenle gideyim dedim, yukarıdaki Erivan tren garına gittim, hiç kimse yok, tuhaf. Ermeni arkadaşım Gohar’ı arayıp sordum, tren bozukmuş. Paraya kıyıp uçakla İstanbul’a gideyim diye havayolları bilet acentasına gittim ama uçaklar doluymuş.

 

Ermenistan Türkiye Otobüs Seferleri

Türkiye’de kaçak veya yasal olarak çalışan, dükkanlarına Türkiye’den mal almaya giden Ermenileri taşıyan Ermenistan Türkiye otobüs seferleri varmış, buldum. Ertesi gün için bir bilet aldım, laz şoförle de biraz sohbet ettim. Otobüsün saati 17:00, adam “sen altıda falan gel” deyince “ama bilette beş yazıyor” karşılığını verdim. “Burası Türkiye değil, hem seni almadan gitmeyiz” dedi. 40 saate yakın sürüyormuş Erivan – İstanbul otobüs yolculuğu. Karadan Ermenistan turu yapmak isteyenler için uygun. İstanbul Aksaray Emniyet Otogarı ile başkent Erivan arasında otobüs seferleri 38-40 saat sürüyor.

 

Ertesi gün saat dört buçukta otobüs terminaline gittim. Hava çok sıcak. Büro kalabalık, karmaşık ve bunaltıcı olduğu için genelde dışarıda, otobüsün gölgesinde durdum. Görevli bir Ermeni adam gülerek eliyle içme işareti yaptı, azcık Ermenice bilen şoför çevirdi, “gel sana büfede 100 gram votka ısmarlayayım” diyormuş. Güpegündüz ve bu sıcakta içemem dedim.

 

Türkiye Ermenistan otobüs
Erivan otobüs terminali

 

Saat beşi geçti, altı oldu, altı buçuğa yaklaştı. Şoföre sürekli “hadi artık hareket edelim” diyorum, adam gülerek “ben sana demedim mi, bunları kolay kolay toparlayamazsın” diyor. Kimi pasaportunu evde unutmuş, kimisi koltuğunun yerinden şikayet ediyor, diğerinin parası çıkışmıyor, öteki yemek yemeğe gitmiş, bir türlü otobüs hazır olamıyor. Kalkışımız yediyi buldu.

 

Muavin Ermeni kadın pasaportlarımızı topladı ama Ermenistan Gürcistan kara sınırına kadar Türk olduğumu anlamamışlar, polis “otobüste Türk var” deyince kadın “hayır İngiliz var” demiş. Yanımdaki Türkçe bilen teyze çevirdi. Pasaportum eski ve üzerinde kılıf var; İngilizce konuştuğum için beni İngiliz sanmışlar.

 

Ermenistan ve Gürcistan yollarında mola verdiğimiz basit lokantalarda para harcayan sadece benim. Ermeniler masalara yerleşip evde hazırladıkları pastırmalı ve sucuklu dürümleri yiyorlar. Onlarınkiler sarımsaksız olduğu için kokmuyor, otobüste de yiyorlar. Molalar aslında 20 dakika olsa da 40 dakikadan önce hareket edemiyoruz. Muavine “20 dakika bitti, hadi gidelim” deyince, “nasılsa gideceğiz, ne acelen var?” diyor.

 

Türkiye Ermenistan otobüs seferleri
Türkiye Ermenistan otobüsü

 

Son güne kadar uluslararası konukseverlik ağları HospitalityClub ve CouchSurfing sayesinde hep eğitimli, İngilizce bilen, dış dünyaya açık Ermenilerle tanıştım. Oysa İstanbul otobüsündekiler bir kaç kuruş para kazanabilmek için evini bırakıp bu uzun yolculukla İstanbul’a giderek bebek ve hasta bakıcılığı, tezgahtarlık, işçilik yapan yoksullar. Bebek bakmaya giden kadınların arasında bir kimyager de vardı.

 

Gece yolculuğu sırasında otobüsün tuvaletine gitmek için kalkınca yumuşak bir şeye bastım, teyzelerden biri koridorda yatıyordu, neyse ki çabuk fark edip tek ayağımla bastıktan sonra hızla çekildim. Ucuz olsun diye koltuksuz mu seyahat ediyordu, yoksa daha rahat olur diye mi gece yerde uyuyordu, bilmiyorum.

 

Durduğumuz kır lokantalarından birinde böyle metalden bir uzay gemisi var, merdivenle çıkıp içindeki masada yemek yeniyor. Vay be dedim.

 

Ermenistan lokanta
Ermenistan’da lokanta

 

Yemek yemek için tasarlanan uzay gemisinin içi.

 

Ermenistan yemek
Ermenistan’da yemek

 

Hopa sınır kapısından giriş yaptığımızda sadece ben değil herkes rahatladı, yüzler güldü. İçinde sabun ve kağıt olan, fayans kaplı tuvalet, demli çay, market, hepimize iyi geldi.

 

Ermenistan Türkiye otobüsü Erivan’dan İstanbul’a 40 saat sürdü.

94 YORUMLAR

  1. Alper kaptan,YouTube da İstanbul-Erivan otobüs seyahatini gerçekleştiren bir belgesel izlemişdim.otobüs aynı Zaman’da kendisine ait Trabzonlu bi amcanın belgeseliydi.ermeni bi kadınla evli olduğunu,haftanın iki günü Erivan’da diğer 5 günü de yollarda geçiyor diye bahsetmişti belgeselde.ben nisanin Sonunda erivana gitmeyi planliyorum.yurt dışında yaşadığım için ve İngilizce bilmediğim icin acaba Almanca konuşan insanlar bulabilir miyim?hem tercümanlık Hemde rehberlik hizmeti verebilecek insanlar?

    • Merhaba İzzet Bey. Motosiklet ile Ermenistan gezisi sırasında sorun yaşayacağınızı sanmıyorum. Motosiklet ile seyahat deneyiminiz var. Yol koşulları, güvenlik, fiyatlar gezdiğiniz coğrafyadan çok farklı değil, biraz daha doğulu sadece.

    • Arkadaşım, Ermenistan’ın yolları berbat. Motorsikletle çok zorlanır ve kaza yaparsınız. Bakın kaza yapma ihtimaliniz var demiyorum, yaparsınız. Şehirlerarası yollarda koca koca delikler var, araç trafiği yoğun değil ancak yollar çok kötü. Hele gece seyahatini hiç düşünmeyin bile. Kendi arabamla gitmem o yollara ben. Erivan şehir merkezi hariç çoğu şehirlerde kenar mahallelerde bile asfalt yok, yol üstündeki köylerden hiç bahsetmeyeceğim. Ayrıca Türklere bu yazıda anlatıldığı kadar iyi gözle bakmıyorlar.

  2. Merhaba alper abi, 2013 yılında ben bir cılgınlık yapıp ermenistana gitmiştim şimdi otogarın fotograflarini görünce anılar gözümde canlandi. erivan otogarında kendimi 70li yılların türk filmlerinde hissetmiştim:) cok misafirperver sıcakkanlı insanlar ayrıca tiflisten erivana gelen matruskalara da bindim yok öyle bi adrenalin tek şeritli ucurumlu yollarda cılgın atıyordu şöförler:)

  3. 3 gün kalabildim erivandaydım ben hep erivanda ki pek çok yeri gezdim ama şimdi bu yazıyla anılar depreşti tekrardan daha gümrüyü vanadzoru garniyi sevan gölünü içeren daha detaylı bir ermenistan gezisi düşünüyorum.
    alper hocam yeni yerler gezip yazdıkça kendim gezmiş kadar keyifleniyorum.

  4. Alper bey ben temmuz ayında kendi arabamla ermenistana gitmeyi düşünüyorum eşim ermeni yanımda eşimde olucak. her kafadan bişeyler söylüyolar. sizce bi sıkıntı olurmu türküm diye.

  5. Alper Bey merhabalar. Ermenistan seyahati düşünüyorum ancak diplomasimizin olmadığı bir ülke olduğu için birtakım endişelerim var. Gönül rahatlığıyla gidebileceğimiz bi yer mi Ermenistan?

  6. İyi akşamlar Alper bey. Erivan dışındaki lokasyonlara ulaşım konusunda bilgi verebilir misiniz? Para birimi ve döviz büroları konusunda da bizleri bilgilendirirseniz seviniriz.

    • Merhaba Sırrı Bey. Ermenistan’da şehirlerarası ulaşımda genelde minibüsler kullanılıyor. Erivan otobüs terminalinden gidebilirsiniz. Ermenistan para birimi dram olup 1 Türk Lirası 160 Ermenistan Dramı ediyor. Döviz bürolarından avro veya dolar karşılığında dram alabilir, ya da mevduat hesabınızda nakit lira ya da dolar bulundurup ATM makinelerinden Ermeni parası karşılığını çekebilirsiniz.

  7. Merhaba tiflis üzerinden ermenistanın alaverdi şehrine geçeceğim alaverdi şehrine gittiniz mi ? Güzel miydi ? Birde nasıl gidebilirim tiflis erivan otobüsüyle gitsem alaverdide insem ya da tiflisten özel taksiyle alaverdiye gitsem ? Ermeni polisi nasıldı vize konusunda

    • Merhaba. Evetb gittim, doğası ve manastırları güzel. Tiflis’ten Erivan’a giden tüm ulaşım araçları Alaverdi’den geçiyor. Tren de var. Taksiyle de gidebilirsiniz ama biraz pahalı olur tabii.

  8. Alper bey merhaba. 2016 yazı Baltık gezimizde sitenizden çok faydalandık. 2017 yazı için Gürcistan ve Ermenistan planlıyoruz ancak eşim ve kızımın güvenlik endişeleri var.

    • Merhaba Göktuğ Bey. Blog yazılarımdan yararlanmanıza sevindim. Gürcistan ve Ermenistan sıradanın üzerinde tehlike içeren ülkeler değil. Tabii bir Batı veya Kuzey Avrupa değil ama örneğin Brezilya veya Güney Afrika’dan çok daha güvenli ülkeler. Sadece Ermenistan’da malum hassas konu hakkında tartışmaya girmemenizi öneririm, yeterli.

  9. Bu ay sonu tiflis’ten erivan’a geçeceğiz. dönüşte direk batuma geçmek istiyorum ama mümkün mü bu emin değilim. tren ile 16 saat olduğunu okudum.

    • Yazın Haziran ortasından Eylül sonuna kadar kadar Erivan’dan Batum’a 201 numaralı tren yaklaşık 16 saat sürüyor. İlkbahar, Sonbahar, Kış mevsimlerinde direkt tren yok. Erivan Tiflis treni 10:30 saat sürüyor. Tiflis – Batum treni ise 5 saat sürüyor.

  10. Alper bey,
    Bu yazınızda detaylıca Erivan dışındaki görmeye değer yerleri anlatmışsınız ben yeni gördüm ve okudum.
    Sanırım en az 4-5 gün ayırmak gerekiyor Ermenistan için.
    Yazıyı okuyunca beni endişelendiren Erivan’dan geri Tiflis’e nasıl dönerim?
    Erivan otobüs garına gelsem, direk herhangi bir saatte Tiflis’e otobüs olur mu?
    Belli günler ve belli saatlerde mi kalkıyor?
    Bileti önceden mi almak gerekiyor, kalkış saatine yakın alabilir miyim?
    Sizin başınıza geldiği gibi, türk olduğum için otobüslerin beni almaması mümkün mü?
    Kısaca Erivan’dan geri Tiflis’e nasıl dönebilirim?

    • Evet 4 günden kısa olmaz. Ermenistan başkenti Erivan otobüs terminalinden Tiflis’e otobüs 12 saat sürüyor. Minibüsler (marshutka) daha pahalı ama çok daha hızlı gidiyor. Türk olduğum için beni almayan otobüs sıradan bir yolcu otobüsü değil, bir turist otobüsü idi; terminalden böyle bir durum yaşamazsınız kesinlikle. Teorik olarak kalkış saatleri var ve 09:00’dan başlayıp tek sayılı saatlerde olmak üzere 2 saatte bir, ama bu kalkış saatlerine uyulduğu pek görülmüş bir şey değil. 7 kişilik rahat Mercedes Benz minivanlar da var, bilet fiyatı Ermenistan para birimi dram ile 8.000 AMD yani 60TL. Otobüsler ise 5000 dram civarı. Tiflis’e gitmeye karar verdiğiniz günden bir gün önce gidip yer ayırtmanızı öneririm. Bilet veya rezervasyonsuz gidip Kilikia Otobüs Terminali’nde rastgele araç bulmayı düşünürseniz sabah saatlerinde gitmeniz önerilir.

  11. Alper Bey, detaylı yanıtınız için teşekkürler.
    Ben nasıl olsa yanıt gelince bana bildirim gelir diye siteye girip bakmadım, bildirim gelmeyince girip bakayım dedim yanıt verilmiş ama bildirim gelmedi. Ben mi bir şeyleri iptal ettim, tekrar nasıl açabilirim?
    Yanıt yazdığım sayfaya otomatik abone olma seçeneği vardı eskiden yanlış hatırlamıyorsam. Tabi istediğimiz zaman kapatabilme özgürlüğüyle.

  12. Yorum kutucuğunun altında güvenlik kodunu girdiğim küçük bir kutu var sadece, başka bir seçenek görünmüyor.
    Benim pc de sorun olabilir mi?

      • Tabii ki, kritik konulara girmem tabii ki sadece onların gözünde nede olsa ön yargı olabileceği varsayımdan yola çıkılacağı düşünülerek merak etmiştim Zaten amacımız dostluk sevgi ve turizm.

        • Çok iyi dediniz, amacımız ülkelerini görmek ve dostluk kurmak. Ermenistan’da sorun yaşayacağınızı hiç sanmıyorum. Orada olmak sıra dışı, ilginç anlar yaşayacağınızı tahmin ediyorum.

  13. Dostum benim de aklimdan geçiyor bir Ermenistan gezisi. Kızlar nasil?
    Ingilizce biliyorlar mı? Özgurler mi? Türk deyince olay cıkarirlar mı?

  14. Merhaba Alper abi görüşmeyeli çok oldu. Facebook’ta bu Ermenistan durumunu gördüm. açtım şu an nerelere gittiğini okuyorum çok güzel yazmışssın devamınını diler tebriklerimi sunarım umarım ileride banada yurt dışı için yardım edersin..

  15. Blogunuzu severek takip ediyorum bu yaziniza da bayildim. Kuzey Kore ve Mogolistan da cadirda yediğiniz o garip yiyecekler icin ayrica tebrik ediyorum hepsini bizim icin deneyimlemeniz ayricalik basarilarinizin devamini dilerken bir yeni zelanda ve avustralya alabiliriz diye umit ediyorum ilerde.

    • Çok teşekkür ediyorum, Ermenistan ve diğer seyahat yazılarımı beğenmenize sevindim. Yeni Zelanda Avustralya ve Papua Yeni Gine için 1 aylık bilet baktım bu yaz için ama çok fazla tutuyor. Ama vazgeçmiş değilim. Esenlikler.

  16. Merhaba Alper bey,

    Uzun zamandır Ermenistan üzerine gezi planı çıkartmaya çalışıyorum. Yerevan’dan Sevan gölüne gitmeyi planlıyoruz. Ancak tur kullanmak istemiyoruz. Otobüs vs gibi imkanlar mevcut mu? Maalesef detayı hiç bir blogda bulamıyorum.

    Teşekkürler

  17. Merhaba Alper bey,
    Öncelikle ayrıntılı seyahat notları için teşekkürler.Zvartnots havalimanından şehir merkezine 24 saat giden otobüs veya minibüsler var mı? Taksiye binip kazıklanmak istemiyorum.

  18. Teşekkür ederim. Farklı yerler görmek ve değişik kültürler tanımak hoşuma gidiyor ve bunun da insanı manevi anlamda zenginleştirdiğine inanıyorum.

  19. Alper Bey, yazılarınızı ilgiyle takip ediyorum, pekte yorum yapmam ancak bu yazıda ve yorumlarda tehlikeli olabilecek derecede güvenli ilan etmişsiniz Ermenistan’ı. Evet, Ermeniler gerçekten misafirperver, hoşgörülü ve zararsız insanlar ancaaaaak, Türk olduğunuzu anladıkları anda bu tavırlar birdenbire değişiveriyor. 2015 yılında Ermenistandaydım hemde tam sözde ermeni soykırımının 100. anmaları ertesinde. Sınırda herkes geçtiği halde ben ve eşim yarım saat kadar bekletildik, sırf TC pasaportu yüzünden. Oradan İran’a geçerkende 20 dakikaya yakın bekletildik ve şansımıza pasaport polisinin telefon açtığı kişiye ulaşamaması sayesinde. Ermeni ana heykeli altındaki Müzede Türk olduğumuzu öğrendikten sonra müze görevlisinin peşimize taktığı kişi tarafından takip edildik adım adım. Sokaklarda, dükkanlarda, metro istasyonlarında her yerde boy boy katil Türkiye posterleri, Kan damlayan Türk Bayrağı görselleri vardı. Aynı yerden bahsettiğimize emin misiniz? Bunlarda benim kendi gözlerimle gördüklerim. O yüzden yerel halkla sohbet bile etmedik, gezi planımızı erken bitirip ikinci günde İran’a geçtik.

    • Merhabalar,

      Ermenistan gezimden döneli 2 hafta oldu. En yeni deneyim sahibi olarak yorumlarımı yazmak istedim. Ermenistan diyince sanırım Türkiyede neredeyse büyük bir çoğunluğun aklına ”tehlike” geliyor. Öncelikle bu önyargıyı silmenizi dilerim. Erevanda ve çevresinde bulunduğum 10 gün boyunca kimliğim nedeniyle hiç bir şekilde bir nefretle ya da kötü davranışla karşılaşmadım. Türk olduğumu, Türkiye’den geldiğimi de açıkça belirttim. Hatta bazı yerlerde Türkçe konuşmamızı duyan yerel halk gelip bizimle bildikleri bir kaç Türkçe kelime dahi konuştular. Siyaset ve halkı her zaman ayırmak gerekir diye düşünüyorum. Unutmamalıyız ki bundan yıllar önce Yunanistan için de aynı şeyler söyleniyordu şimdi Yunanistana gitmeyen kalmadı:)

      Erivan güzel bir şehir, gençlerin dolu olduğu, canlı ama en çok da sanat dolu bir şehir. Bu nedenle gitmenizi, keşfetmenizi öneririm.

      • Merhaba Duygu Hanım. Ermenistan turu yorum ve deneyim paylaşımınız için teşekkürler. Ülkede nereleri gördünüz? Türkiye’den gidenler genelde birkaç gün kalıyorlar, uzun kalmakla ne iyi etmişsiniz.

  20. Duygu hanım sanırım siz de sınırdan sorunsuz bir şekilde geçtiniz, demek ki beni ve başka diğer gezginleri bulmuş aksi insanlar. Bir gezgin çift yazısında Goris’te bakkalda etrafının sarıldığından ve yerel bir tanıdıkları sayesinde kurtulduklarını da yazmıştı.

    • Katkılarınız önemli, Ermenistan’a seyahat eden Türklere Ermenilerin davranışları konusunda duyduklarımın tamamına yakını olumlu idi. Umarım her iki ülke halkı diğerine daha fazla seyahat eder ve birbirini tanır.

  21. Merhaba, Alper Metin. Ermenistan’la ilgili detaylı yazılarını okudum ellerine sağlık güzel olmuş.
    Peki özel araçla Ermenistan’a gidebilir miyiz, varsa bilginiz araç giriş ücreti ne kadar alınıyor?

      • Cevabınız için teşekkür ederim Alper bey, ben iki defa Ermenistan’a gittim bir kez Batum’dan tren ile Erivana gittim. Ama sadece yaz ayları tren var. Diğer defa Batum’dan Tiflis’e minibüsle ordan yine minibüsle Erivan’a gittim. Siz de bilirsiniz Tiflis üzeri gidişler çok uzun sürüyor. Fakat Çıldır’da yeni açılan Aktaş sınır kapısı Ermenistan sınırına kadar 60 km dediler. Acaba Kars’tan, Iğdır’dan vb illerden Ermenistan’a giden otobüs veya minibüs var mı, demek istediğim Gürcistan’da fazla dolanmadan toplu taşıma araçlarıyla nasıl gidilir. Bu konuda bilginiz var mı?

        • Merhaba. Evet sınır kapalı olduğu için Ermenistan’a Türkiye’den kara yoluyla gitmek zor, uzun sürüyor. Doğu Anadolu’dan Ermenistan’a, Batum’a gidip Bütün Gürcistan’ı dolaşmadan gidilebilir mi diye ben de merak edip araştırdım. Direkt otobüs yok; Aktaş Sınır Kapısı’ndan geçene de rastlamadım. Az önce telefonla ulaştığım bir yerel Kars otobüs firmasının her sabah saat dokuzda Tiflis’e otobüs seferi var ve Türkgözü Sınır Kapısı’ndan geçiyor, ücreti 70 lira, 6 saat sürüyor.

        • Ben yaklaşık 2 yılı aşkın süre Kars-Arpaçay’da görev yapıyorum. Defalarca Arpaçay’dan Kars’a giderken Lüx Karadeniz firmasının ERİVAN tabelalı otobüslerini ara sıra görüyorum. En son yine 08.11.2017 çarşamba günü de gördüm. Bilginiz olsun.

  22. Alper abi Bu yazını moleküllerine kadar okudum çünkü Ermenistan’a gitme hayalim var. 18 yaşındayım annemle gitmek istiyorum. Ve İngilizce biliyorum ama cümle tam olarak kuramıyorum. Sadece Yerevan’da 10 gün kalmak Cascade’i dolaşmak Ağrı manzarasını görmek istiyorum. Ve uçakla gitmeyi duşunuyorum. Abi sence ne kadar bütçe ayırmalıyız 10 gün için ve diğer sorum benim Türk olduğumu fark ettiklerinde anneme veya bana ne yaparlar bilmiyorum. Laf anlatabilir miyim bu insanlara beni dinlerler mi? Cunku ben onlara zarar vermek icin gitmeyecegim sadece gezmek icin yardimci olursan sevinirim abi.

    • Merhaba Halilcan kardeşim. Diğer Ermenistan seyahat ve bilgi yazılarımı da okumanı tavsiye ederim. Bütçe olarak rakam vermekten ve bu sorumluluğu almaktan her zaman kaçınırım. Ermenistan Türkiye’den ucuz bir ülke. Genel olarak yeme içme, market, ulaşım gibi ürün ve hizmet fiyatlarının bizdekinden %30 civarı daha ucuz olduğunu söyleyebilirim. Türk olarak Ermenilerden kötü davranış görmezsiniz. Zarar vermezler. Sert siyasi tartışmalara girmekten yine de kaçının.

  23. kars veya posof otogardan erivan’a veya ahıska’ya direkt otobüs var mı? böyle bir imkan yoksa posof’tan türkgözü sınırkapısına ulaşım nasıl oluyor. sarp’taki gibi düzenli dolmuş var mı?

    (cevaplarınız için şimdiden teşekkürler)

  24. Alper Bey merhaba,
    Seyahat yazılarınızı yıllardır hep takip ediyorum. Ermenistan’a bir seyahat gerçekleştirdim. Gidişte Tiflis’ten Erivan’a tren ile giriş yaptık, koskoca trende sadece iki Türk vardı (ben ve kuzenim). Vize almamız için sadece bizi trenden indirdiler. Ermeni polisi gayet anlayışlı ve iyi davrandılar, dönüşte ise otogardan Gürcistan’a giden minibüse binerek rahat bir şekilde Tiflis’e dönebildik. (Minibüs ücreti 8000 Ermanistan Dramı, süre 5 saat) Şu anki durumu bildirmek ve gideceklere yardımcı olabilmek için bu yorumu yazıyorum. İyi günler…

  25. Ben de ERMENİSTAN gezmek görmek tanımak istiyorum geçmiş beni ilgilendirmiyor. Gezmek için ARAÇ KİRALAMA şansım var mı? PROFESYONEL EHLİYET geçerli mi?
    …face veya internet üzerinden yazışmak istiyorum.

    • Türk ehliyetiniz geçerli. Ermenistan veya Gürcistan yazılarımdan birinde kendi arabasıyla gitmiş birinin ayrıntılı bilgi yorumu var bu konuda, bulursanız yararlı olur. Araç kiralayabilirsiniz.

  26. Merhaba Alper Bey Ermenistan’a gitmek istiyorum Ağrı’da yaşıyorum Ermenistan bize de yakın. Iğdır ve Kars’ta sınır kapıları var acaba otobüs var mıdır? Nasıl bir yol izlemem lazım? Bu arada Kürdüm bir sıkıntı çıkar mı?

    • Merhaba. Türkiye Ermenistan sınırı kapalı, hiçbir sınır kapısından geçiş yok. İran ya da Gürcistan üzerinden gidebilirsiniz. Tek seferde değil ama aktarmayla otobüslerle gidebilirsiniz. Örneğin Tiflis’ten minibüsler var. Kürt olmanız sorun yaratmaz.

  27. merhaba alper bey muhteşem gezi siteniz harika bizlere ilham veriyorsunuz bende sayenizde ilk defa yurtdışı seyahati yapıcam. alper bey bir şeyi netleştiremedim. bir ülkede bulunma suresi 30 gun olduğu zaman o ülkeye aynı yıl içinde tekrar 30 gün için girebilecek miyim yoksa sonraki sene için mi geçerli. bu mantığı bana açıklayabilir misiniz rica ederim önemli.

    • Merhaba. Gezi sitesi yazılarıma ilginize teşekkür ederim. Belli bir ülkeden bahsedersek daha net olur ama genel olarak ülkelerin çok büyük çoğunluğu için 90 gün içinde 30 gün kalabilme kuralı. 30 gün veya buna yakın kaldığınız bir ülkeye, giriş tarihinizden itibaren 90 gün geçtikten sonra yeniden 1 ay için gidebilirsiniz. Yani yılda 4 tane 90 gün olduğuna göre, farklı zamanlarda aynı ülkede 4 ay yani 120 gün kalabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz