Afrika timsahları görmek için Güney Afrika’da arkadaşlarım beni büyük bir timsah koruma alanına götürdü. Scottburgh kenti yakınlarındaki bu Afrika timsahları çiftliğinde çok sayıda Nil timsahı, yılan, kuş, kaplumbağa var. Timsahlara yaklaşmak, fotoğraf ve videolarını çekmek heyecan verici. Bir Afrika turu sırasında yapılacak şeyler arasında elbette vahşi hayvanlar ve Afrika timsahları görmek de var. Bu gezi yazımda bolca timsah videosu ve fotoğrafı, timsahlarla yaşadığım diyaloglar, daha doğrusu monologlar var. Afrika macerası devam ediyor.
Afrika Timsahları
Güney Afrika ülkesinin Durban şehrinden arabayla 40 dakika uzaklıktaki Crocworld Conservation Center adlı Afrika timsahları koruma merkezi sabah saat sekizden akşam 16:30’a kadar açık. Sadece Noel günü kapalı. Giriş ücreti tam bilet 60 Rand (12 TL), çocuk bileti 40 Rand (8 TL). Burada Cüce Timsah, İnce Burunlu Timsah, Nil Timsahı ve Alligator timsah türleri yaşıyor. Afrika gezisi planlayanlara tavsiye ederim. Johannesburg kentinden otobüsle 10 saat, trenle 14 saat, arabayla 7 saat sürüyor. Johannesburg’dan Durban uçakla 1 saat 10 dakika.
Cüce Timsah
İngilizcesi Dwarf Crocodile, Latincesi Osteolaemus Tetraspis olan Cüce Timsah, Afrika Cücesi, Geniş Burunlu Timsah veya Kemikli Timsah olarak da adlandırılıyor. Dünyanın en küçük timsah türü olan Cüce Timsah, en fazla 190 santime kadar büyüyebiliyor, ortalama 150 santim oluyor. Yetişkinlerin sırtları siyah, yanları sarımsı, altlarında siyah lekeler var. Yavruların renkleri daha açık olup, kahverengi-sarı karışımı. Tatlı suda, tropik yağmur ormanlarında ve tropik çayırlarda yaşıyor; balık, kurbağa, yengeç ve tatlı su ıstakozu kerevit yiyorlar. Sanırım Güney Afrika timsahları arasında en masumu bu.
İnce Burunlu Afrika Timsahı
İngilizcesi Slender-Snouted African Crocodile, Latincesi Mecistops Cataphractus olan İnce Burunlu Afrika Timsahı orta boylu bir tür ve 3-4 metre uzunluğa kadar büyüyor. Avlarını ince çenesiyle yakalıyor ve dişleri çok keskin. Savan veya savana adı verilen geniş çayırlarda ve dağlık alanlarda yaşıyor. Kır tavşanı, kuş, yaban faresi, böcek, balık ve kurbağa ile besleniyor.
Afrika timsahları pek sevimli ve sempatik.
Nil Timsahı
İngilizcesi Nile Crocodile, Latincesi Crocodylus Niloticus olan Nil Timsahı Afrika’nın çoğu bölgesinde yaşayan, dört kısa bacaklı ve uzun kaslı kuyruklu bir timsah türü. Yavrularının renkleri koyu zeytin renginden kahverengiye kadar değişiyor ve üzerlerinde daha koyu şeritler oluyor. Yetişkinleri daha düz koyu renkliler. En büyük Afrika timsah türü olan bu ilkel vahşi hayvanlar 6 metre uzunluğa ve 730 kilo ağırlığa erişebiliyorlar. Nil Timsahı tatlı su, göl, nehir, bataklık, az tuzlu deniz kıyılarında yaşıyor. Balık, zebra, su aygırı, kirpi, leş ve insan yiyor utanmaz şeyler. Afrika timsahları arasında en vahşilerinden.
Alligator
Alligatoridae timsah ailesinden Alligator abiler kemik kırarak yiyen güçlü çene ve dişleriyle ünlüler. Dünya üzerinde 200 milyon yıldır var olan adeta canlı fosiller. 450 kilo ve 4.5 metreye kadar büyüyebiliyorlar. Ortalama 75 tane dişleriyle 50 yıl yaşıyorlar. Göl, bataklık, sulak alan, nehir ve az tuzlu suda yaşıyorlar. Balık, böcek, yılan, kabuklu hayvan, solucan, karga, turna balığı, antilop, leş, memeli hayvan ve insan yiyor oburlar.
İnsan yiyen timsah
Yaşlı timsah Henry 1900 doğumlu olup bilinen en yaşlı timsah. 4 metre uzunluğunda ve 750 kilo ağırlığında. Okavango Deltası’nda yaşıyor ve buradaki yerli kabilelere dehşet saçıyor, çocukları yiyordu. Bir kabile tarafından fil avcısı Sir Henry’ye öldürmesi için timsahı yakalama görevi verildi. Ancak kabile üyeleri ölmüş atalarının ruhlarına danıştı ve ataları onu öldürmeyip ömür boyu hapis cezasına çarptırmalarını söylediler. Daha sonra buraya getirildi. Bugün 10 karısıyla yaşıyor, yılda 400 yavru timsah doğurtuyor. 114. yaş günü pasta ve balonlarla kutlandı. Afrika timsahları ve dünya timsahları arasında saygın bir yeri var.
Afrika Yılanları
Crocworld Conservation Center adlı Afrika vahşi hayvan koruma alanında birçok zehirli yılan türü de var. Burayı Güney Afrika turu yapanlara öneriyorum.
Yeşil Mamba
Doğu Yeşil Mamba Yılanı (Eastern Green Mamba, Latincesi Dendroaspis Angusticeps) türünün gövdesi ince ve parlak yeşil. Uzunlukları ortalama 2 metre olup, 3.7 metreye kadar uzayabiliyorlar. Her zaman yeşil kalıp yaprak dökmeyen ormanlarda, ağaçlarda, alçak dallarda yaşıyor. Kuş, kemirgen, kurbağa ve kertenkele yiyor.
Kara Mamba Yılanı
Dendroaspis Polylepis (Black Mamba) çok zehirli ve tehlikeli, en korkulan Afrika yılanlarından birisi. Rengi siyah olmayıp, Kara Mamba adını siyah ağzından alıyor. Siyah zeytin, yeşil zeytin, gri-kahve ve metalik renkleri var. Boyları 2.5 metre ile 4.5 metre arasında değişiyor. Savan, ağaçlık ve kaya alanlarda yaşıyor. Kemirgen, tarla sincabı ve memeli hayvan yiyor. Tehlikeli bir zehirli yılan.
Sarı Piton Yılanı
Sarı Piton Yılanı (Burmese python, Python bivittatus) dünyanın en büyük yılanlarından birisi. Sulak alanlarda ve vazen de ağaçlarda görülüyor. 3.7 ile 5.7 metre arasında uzunluğa sahip bir yılan türü.
Afrika Kuşları
Toko Tukanı
İngilizcesi Toco Toucan, Latincesi Ramphastos Toco olan Toko Tukan kuşu, gövdesi siyah, boynu beyaz, göz alıcı bir süslü kuş turu. En dikkat çekici özelliği dev gagası. Erkekleri dişilerinden biraz daha büyük. Orman, savan, orman kenarı, ağaçlı bahçe ve diğer seyrek ağaçlı alanlarda yaşıyor. Meyve, böcek, yavru kuş ve kuş yumurtası yiyor. Eğlenceli bir büyük gagalı kuş türü.
Flamingo
Flamingo (Phoenicopterus), flamingolar (Phoenicopteriformes) takımının flamingogiller (Phoenicopteridae) familyasından Phoenicopterus cinsini oluşturan 6 kuş türünün ortak adı. Avrupa türü, Rosa türü, kendi içinde ve çaprazlama üreyebildiklerinden 2 alt türü olan Küba türü ve buradaki gibi Afrika türü flamingo var. Flamingolar büyük topluluklar halinde, durgun sulara sahip göl, tuz gölü ya da lagünlerde yaşıyorlar. Diğer hayvan türlerinin az bulunduğu, sıra dışı doğa koşullarının olduğu yerlere geliyorlar. Genelde yengeç, karides, artemia gibi eklem bacaklı hayvanlar, karınca larvası ve yosun yiyorlar. Aşağı doğru eğik gagası sayesinde, yiyecekleri çok zor ortamlarından dahi çıkarabiliyorlar.
Gri Taçlı Turna
Gri Taçlı Turna (Grey Crowned Crane, Balearica regulorum) Güney Afrika’nın kurak savanlarında yaşıyor. Nehir kenarlarındaki ıslak çayırlarda da görülüyor. Göç etmeyen bir kuş türü.
Afrika kuşları.
Başka yerde çektiğim fil, zürafa, gergedan, antilop; vahşi hayvan videoları: Afrika’da Safari
Afrika Kaplumbağası
Leopar Kaplumbağası (Leopard Tortoise, Geochelone pardalis), ağırlığı 40 kiloyu, uzunluğu 70 santimetreyi aşabilen, oynak kısmı olmayan kabuğu kubbeli ve hafif çıkıntılı, ensesi olmayan bir Afrika hayvanı. Kurak çalılıklardan ıslak arazilere kadar çok çeşitli alanlarda yaşıyor. Kuru ve ıslak ot, sırtlan dışkısı yiyor.
Crocworld Conservation Center adlı bu Güney Afrika vahşi hayvan yaşam alanında Afrika Balık Kartalı, Afrika Orman Baykuşu, Benekli Kartal Baykuşu türleri de yaşıyor. Diğer Afrika timsahları da var. Afrika gezi yazılarımın devamı: Güney Afrika Tatili
Merhaba
Bloğunuzdaki yazıları okurken sizin bu bitmek bilmeyen macera tutkunuza hayran kaldım. Timsahları seyretmek çok eğlenceli olsa gerek. Afrikanın her yeri ilginçtir bence. Artık yazılarınızı okuyarak öğreneceğiz. Bende beklerim. İyi gezmeler..
Afrika gezilerimi okuduğunuz için teşekkürler Funda Hanım.
merhaba. yazılarınızı zevkle okuyorum ama afrikada hani trene binip seyahat hani diğer afrika ülkeleri nları gezmedinizmi henüz yahut gezdinizde yazmadınızmı. saygılar.
Merhaba Halil Bey. Afrika’da Güney Afrika, Svaziland ve Botsvana’ya gittim, ancak henüz yazılarımı tamamlayamadım, yazacağım.
Alper Efendi Oğlum, Güney Afrika bilindiği üzere tehlikeli bir ülke ve eşimle ben yaşlı insanlar olarak güvenliğimizi nasıl sağlayacağız?
O konuda kesinlikle haklısınız, Güney Afrika maalesef tehlikeli bir ülke. Egzotik bir seyahat isterseniz Fas olabilir. Kara Afrika’da benim de geçtiğimiz yaz gittiğim ve güvende hissettiğim Botsvana Afrika’nın en güvenli ülkesi olarak geçiyor. Ruanda, Uganda, Tanzanya, Etiyopya, Svaziland, Namibya oldukça güvenli ülkeler. Kenya safari için çok popüler, Türkiye’den turlarla epey giden var. Afrika’da Orta Sahra bölgesi güvenli değil; İslami terör, soygunculuk ve çatışmaların yoğun olduğu tehlikeli bir bir bölge, bir çok sınır kapalı. Somali, Orta Afrika Cumhuriyeti, Kongo, Mali, Nijerya, Nijer, Moritanya, Libya, Sudan, Çad, Sierra Leone, Liberya, Gine Afrika’da tehlikeli ülkeler.
Peki Botsvana’da klasik Afrika manzaralarını, yani aslan, zebra, antilop vb. yaban hayatını rahatça gözlemleyebilir miyiz?
Evet, Botsvana’da Afrika’nın vahşi hayvanlarını görebilirsiniz.