Yakutsk şehri Rusya’ya bağlı Yakutistan Cumhuriyeti’nin başkenti. Yakutlar kendilerini Yakut değil Saha olarak adlandırıyor, ülkenin adı Saha Özerk Cumhuriyeti. Üç yüz bine yakın nüfuslu Yakutsk, dünyanın en soğuk kenti olarak ünlü ve ben de en soğuk ay olan Ocakta gittim. Bu yazımda soğukluğundan çok Yakutsk şehri, gezi notları, resimleri, insanları, caddeleri, mekanları, Yakut Türkçesi, Yakutistan hakkında bilgi, üniversite, müzik ve dansları var.

 

yakutsk gezisi
Yakutsk gezisi, Yakutistan

 

yakutia
Yakutistan

 

Yakutsk kentinin Rusça adı Яку́тск, Yakutça (Sahaca) adı ise Дьокуускай olup D’okuuskay olarak okunuyor. 1632 yılında Lena Nehri kıyısında kurulan Yakutsk zengin elmas, yakut ve gümüş madenlerine sahip.

 

yakutsk görselleri
Yakutsk

 

Yakutsk kentinde açıkta satılan her şey böyle donmuştur.

 

yakutsk gezisi
Yakutsk gezi notları, Yakutistan.

 

Yakutça veya Yakut Türkçesi ile Türkiye Türkçesi arasında benzer ve tamamen aynı atasözleri var. Bunlardan biri “bil balık bahıttan sıtıyar”, yani “balık baştan kokar”.

 

yakut türkçesi
Yakutça ve Türkçe

 

yakutistan gezisi
Yakutistan gezi notları

 

Yakutsk şehrinde en net çekebildiğim video bu oldu, hava açık ve buz sisi hemen hiç yok.

 

Yakutistan başkentinde en çok görüştüğüm kişi, Couchsurfing üyesi Darina oldu. Sağ olsun çok ilgilendi, epey gezdirdi beni. Küçük hediyeleri kurabiye, kekik ve Türk kahvesi. CS ağı yurt dışı ucuz gezi ve insanlarla tanışmak için çok yararlı.

 

yakutlar
Yakut arkadaşım Darina.

Yakutsk Devlet Üniversitesi

Arkadaşlarım Darina ve Ayaan ile üniversiteyi gezdik. Bizde Yakutsk Devlet Üniversitesi olarak bilinen eğitim kurumunun asıl adı Severo-Vostochniy Federal’niy Universitet, İngilizcesi North-Eastern Federal University. Girişte bunlar ve daha fazla vestiyer var, malum dünyanın en soğuk kenti, üzerimizde bidolu giysi var. Önce burada kürkler, şapkalar, kabanlar, kar pantolonları verilip hafifleniyor. Üniversitenin Yakutça yani Sahaca tam adı Арассыыйа Бэдэрээссийэтин Хотугулуу-Илиҥҥи үнүбэрсиэтэ.

 

rus üniversiteleri
Rusya’da üniversite.

 

Uluslararası kısa adı NEFU olan Devlet Üniversitesi’nde yaklaşık 20.000 lisans, 500 lisans üstü öğrenci okuyor. Üniversitede 1.800 akademik personel çalışıyor. 13 araştırma enstitüsü, 5 fakültesi, kent dışında Mirny, Nerungry ve Chukotka’da bölümleri var.

 

yakutsk devlet üniversitesi
Yakutsk Üniversitesi

 

Tıp fakültesindeyim. Anatomiden hiç anlamam, ne anlatacağım ben şimdi?

 

yakutsk üniversite
Yakutsk Devlet Üniversitesi
Kuzey-Doğu Federal Üniversitesi’nin Tıp Fakültesindeki anatomi müzesinde anneleri sigara içtiği için doğmadan ölmüş çok sayıda zavallı bebek var.
ölü doğum
Doğmadan ölen bebekler.
North-Eastern Federal University’deki Sovyetler Birliği döneminden kalma bu bez flamada tüm Sovyet cumhuriyetlerinin dillerinde Karl Marx’ın ünlü sözü “Dünyanın bütün işçileri, birleşin!” yazıyor.
sosyalist slogan
Sosyalist slogan flaması.
Yakutistan’da okumak isteyenler için bilgi vereyim, gezdiğim devlet üniversitesinde 40 bina, 12 öğrenci yurdu, 1.500.000 kitaplı bir kütüphane, arkeoloji müzesi, etnografya müzesi, botanik bahçesi, jeoloji istasyonu, stadyum, yüzme havuzu, sosyal merkez var. Tüm binalarında ücretsiz Ethernet ve Wi-Fi bağlantısı sunuluyor.

 

sibirya'da okumak
Sibirya’da üniversite

 

yakutsk üniversite
Yakutistan Üniversitesi
Doldurulmuş hayvan müzesi.
sibirya hayvan
Sibirya hayvanları
Operasyon var.
rusya hayvanları
Rusya’daki hayvanlar

Yakutistan Çocukları

Yakutistan’da çocuklar pek tatlı. Aşağıda benle gördüğünüz çocuk Yakut arkadaşımın evinde, oğlu.

 

yakutistan çocuk
Yakutistan çocuğu
Bu Yakut (Saha Türkü) çocuğun resmini bir alışveriş merkezinde çektim.
yakut türk
Yakut Türkü çocuk
Sevimli Sibirya çocukları. Alyanak çetesi.
sibirya'da çocuklar
Sibirya çocukları

Yakutsk Gezisi 

Yakutsk şehri soğukluğu ile ünlü ama insanları sıcak. Birçok Yakut arkadaşım oldu, bana iyi davrandılar. Bu akşam Dikaya Utka adlı barda buluşuyoruz. Ardaşlardan sadece caddenin adını almıştım, yolda birine sorarım diye ama caddede yürüyen kimse yoktu.

Neyse, mekanı buldum. Yakut Türklerine Türkiye’den getirdiğim zeytinyağlı sarmaları ikram ettim, beğendiler. İşte arkadaşlarım Uygu ve Sima, Ege-Balkan lezzetini tadarken.

 

yakutistan kadınları
Yakutistan’da Türk yemeği.
Yakut Türkleri arkadaşlarım Darina ve Ayaan üniversite öğrencileri.
yakut türkler
Yakutistan Türkleri
Yakutistan’da tanıştığım üniversite hocası Ludmila kendini bir Türk olarak görüyor, Türkiye Türkçesi biliyor, Türkiye’yi seviyor ve sık geliyor. Memleketten getirdiğim minik hediyem Türk kahvesi yakıştı değerli hocama.
yakut türkleri
Yakutistan Türkleri
Sibirya’dan Türkiye’ye selam var. Yakut (Saha) Türkü kardeşlerim Uygu ve Sima’ya hediyelerim kekik, kağıt helva, pul biber ve nazar boncuğu.
yakutistan kızları
Yakutistan insanları
Yakut Türklerinin sayılarının söylenişinin Türkçe ile neredeyse aynı olduğuna bakınız:  Alternatif Türkçe Olimpiyatları, Bölüm 1: Uygu Bacı.

 

Yakutistan’da tanıştığım arkadaşlarımdan Kiya Türk kültürüyle ilgili biri. Dillerimizdeki ortak sözcüklerden heyecanla bahsetti. Hepsi çok candanlar.

sibirya kızları
Sibirya’da arkadaşım Kiya
Seyahat kaynaklarında Yakutistan başkenti için “Dünyanın en soğuk kentinde en büyük risk hızla donmanızdır” yazıyor ama ikinci risk yazmıyor. Yabancı olduğumu fark edince arkadaşlarımla olduğum halde başka masalardan gelip masalarına davet ediyorlar. Dün gittiğimiz iki barda da oldu, bu akşam da. Dayıyorlar votkayı birayı, içmeyince alınıyorlar. Az gidilen bir kent olduğu için seviniyorlar, Türkiye deyince iyice coşuyorlar. Tamam akrabayız da insaf edin be Yakutlar, öldüreceksiniz beya.
yakutistan türkleri
Yakutistan’da insanlar

Yakutistan’da arkadaşım Yakut Türkçesiyle rap söylüyor. Parçaya “bir-iki, bir-ikii” diye başlıyor.

 

Gece geç saate kadar çok eğlendik, başka bara da gittik. Kaldığım evi bir ara bulamayıp kayboldum, neyse ki fazla sürmedi, yoksa kolayca donabilirdim.

 

 

Yakutistan Müzik ve Dansları

Yakutistan’ın başkente uzak Mastaah köy okulunun 100. yılı yardım konserine gitim. Çorbada tuzum olsun.

 

yakutistan resimleri
Yakutistan görselleri
yakutsk resimleri
Yakutistan müzikleri
Yakutistan çocukları geleneksel danslarını sergiliyor.

 

Burada kılıçlı bir Yakut dansının videosunu çektim.

 

Orta Asta Türk müzik videosu harika.

 

Yakutistan Türk dansları.

 

Epey video koydum. Yakutistan belgeseli gibi oldu.

 

Yakutistan müzikleri videosu.

 

 

Yakutistan Resimleri ve Gezi Notları

Yakutsk şehri sert iklimi ve soğuk hava durumu nedeniyle gezi için pek cazip görünmeyebilir ama ben iyi ki gelmişim, çok sevdim. Yakutistan Türkleri canayakın insanlar.

 

yakut türkleri
Yakutistan Türkleri
Sibirya’da bunu da gördüm ya. Toprağı öpecektim ama yer 25 metre derinliğe kadar buz tutmuş durumda. Rusya gezi notları devam ediyor.
yakutsk'ta türkler
Yakutsk’ta İstanbul giyim mağazası.
Gittiğim ülkelerde alışveriş yerlerini gezmeyi seviyorum.
yakutsk
Yakutistan’da alışveriş
yakutsk shopping
Süpermarket.

Yakutsk Şehrinde Yaşam ve İnsanlar

En soğuk kentte yaşam iklime göre şekilleniyor. Kışın açık havada uzun süre kalınamıyor.

 

yakutsk'ta yaşam
Yakutsk’ta yaşam kapalı yerlerde devam ediyor.
yakutsk fotoğrafları
Yakutistan resimleri
Sibirya çocuklarının eğlencesi.
yakutsk eğlence
Yakutsk şehri eğlencesi.

Kapalı mekanlar yemek ve sohbet için vazgeçilmez.

yakutsk life
Yakutsk’ta hayat.
Hava bugün çok sıcak!
yakutsk iklimi
Yakutsk hava durumu
yakutsk görsel
Yakutsk resimleri
Tanıştırayım; Kseniya, kürkü ve ben.
yakutsk fur
Sibirya’da kürklü arkadaşım.
yakutistan belgeseli
Yakutistan resimleri
Sibirya’da arkadaşlarla gezerken “bir bara girelim de ısınalım” dedim, götürdükleri bar buzdan çıktı, bardaklar bile, her şey buzdan.
buzdan bar
Buz bar, Sibirya.

Yakutistan’da gece, şehir merkezi.

 

yakutsk gece
Yakutistan’da gece

 

Yakutsk şehrinin dünyanın en soğuk kenti olmasından bahsettiğim, aşırı soğukla ilgili fotoğraf ve videolarımın olduğu yazım: Dünyanın En Soğuk Kenti

88 YORUMLAR

  1. Danslarını çok beğendim.Kız çocuklarının uzun saçlarınıda.Birde gece karda yürürken çıkan kart kurt sesleri çok güzeldi.

  2. Cesaretiniz ve yeni yerler keşfetme merakınız karşısında şaşırmamak ve mutlu olmamak elde değil hocam.
    Sizin sayenizde en azından bir nebze de olsa bizlerde “geziyormuş algısı” oluşuyor.
    İTÜ’de okuyan bir öğrenci olarak şahsen sizinle tanışmak isterim hocam. 🙂
    Saygılarımla

  3. Alper bey artık türkiyedesıniz bol bol yeni yazılarınızı bekliyoruz.Afrika hakkında yazılarınız daha vardır umarım diğer ülkeler hakkında da paylaşacağınız yazılarınız olacak mı ? Varsa hangi ülkeler 🙂 Saygılarımla

    • İlginize teşekkür ederim Barış Bey. Sibirya-Yakutistan ve Afrika öncelikli olmak üzere daha çok gezi yazısı hazırlayacağım. Henüz gittiğim ülkelerden sadece 13 tanesinin yazılarını tamamlayabildim, diğer 30 ülkeden hala 140 civarı yazı yazmam gerekiyor.

  4. günlerdir beklediğime kesinlikle değmiş. yakutsk ile ilgili tüm merak ettiğim şeyleri paylaşmışsınız, ellerinize sağlık. umarım ben de bir gün gidebilirim

  5. Gercekten muthis bir gezi anlayisiniz var belli kliselere takilmadan dunyayi farkli bir gozle bakabilmek bu olsa gerek seyahatlerinizin devamini ve bizede bu guzel gezilere cikabilecek cesareti bulabilmeyi dilerim

  6. Dünyanın en soğuk kentine en soğuk ayda gitmek icap ederdi, aksi halde ne anlamı kalırdı ki? 🙂 Artık Saha/Yakut Türkleri hakkında araştırma yapanlar da Çelebi Alper ile karşılaşacak, verdiği bilgilerden faydalanacaklar. 🙂
    Saha/Yakut Türkçesi, Çuvaş Türkçesi ile birlikte Türk lehçeleri arasında bugün yaşayan en uzak ve anlaşılabilirliği en düşük lehçedir. Söz varlığında Moğolca unsurların, Rusça alıntıların bolluğuna rağmen Türkiye Türkçesi ile ortak sözcükler korunmuş olup benzer ve tamamen aynı atasözleri mevcuttur. Bir tane de ben yazayım: Bies tarbax biir buolbatax”, yani “beş parmak bir değil”. Ludmila Hanımefendi gibi kendini Türk olarak gören, şivemizi bilen bilinçli Saha/Yakut Türklerinin var olduğunu bilmek de umut ve mutluluk verici.
    Anladığımız üzere Yakutistan’da her şey buzdan, kalpler hariç. Bu sıcak insanların soğuk ülkesi ile ilgili yazıların geri kalanı lütfen geç kalmasın. Sabırsızlıkla bekliyor olacağım. Sevgiler.

    • Ayça hanım ben ülkenizi şehrinizi ziyaret etmeyi düşünüyorum ban nasıl yardımcı olursunuz ne zaman nereden nasıl gelirim orada kiminle nasıl irtibat kurarım bilgi verirseniz sevinirim. Ayrıca bu siteye ve Alper kardeşime çok teşekkür ederim gerçekten çok bilgi verici bir hizmet eline koluna sağlık kardeşim.

  7. Eline ayağına kadrajına kamerana sağlık Alper . Bir iki defa yazıştık ama samimiyetimden isminle hitap ettim. Çok güzel bir gezi olmuş . İmrendim doğrusu , bizler gidemesekte böyle yerlerden sayende detaylı haberdar oluyoruz.Kendine zaman ayırıp süper paha biçilmez şanslar tanıyorsun. Sağlıklı kal , nice gezilere.. Rıza Rehber – Bursa

  8. Facebookta sizi sürekli takip ediyordum. Ülke soğuk ama insanları gayet sıcak…. Iyi bir gezi olmuş, başka gir gezide görüşürüz

  9. Alper Bey takriben 1 yıldır tüm yazılarınızı sindire sindire okuyor neredeyse sizi kıskanıyorum..Şahane olsa gerek bugüne kadar yazmadım ama bu yakutistan gezi yazınızı okuyunca yazmazsam ve takdir, tebrik etmezsem haksızlık etmiş olmaktan korktum.Kutluyorum, şevkle okuyorum…

  10. Samimi,merak edilenleri anlatan,yaşamla ilgili küçük ama müthiş bilgiler veren çok güzel yazılar bunlar.Emekleriniz için çok teşekkürler.Belki aynı inançları paylaşmasak da bazen bir gözleminiz buralarda çok abartılan bazı dini inançların sadece adetler ve gelenekten geldiğini 10 tane prof. ilahiyatçıdan daha iyi anlatıyor.Ben kişisel olarak o yönüyle de okuyorum yazdıklarınızı.Tebrikler…

  11. Merhaba Alper Bey

    Bu gezinizi de tıpkı Kuzey Kore geziniz gibi beğendim,yalnız farkettiğim ilginç bir ayrıntı var,çektiğiniz fotoğraflarda siz ve diğer kişiler doyasıya gülümsüyorsunuz,size ve bu gülümseyen insanlara imreniyorum çünkü aynı gülümsemeyi kendi ülkemin insanlarında artık pek göremiyorum,tipik sıkıcı Batı büyük metropollerine dönüştü şehirlerimiz,diyarları soğuk ama kendileri sıcak Saha halkına benden de selam olsun

    • Merhaba Fatih Bey,
      Saha insanları bana sıcak davrandı ve gülümsedi hep. Aslında Batıda da gülmsüyorlar, Latin Amerika’da da, Çin’de de. Gülümsemeyen bizim Orta Doğu coğrafyamız ve Kuzey Afrika. İlginize teşekkür eder, daha fazla gülümseyen bir toplum dilerim.

  12. Merhabalar yazınızı başından sonuna kadar okudum gerçekten çok beğendim paylaşımlariniz için teşekkürler yalnız söylemeden geçemeyeceğim sizin alternatif türkçe olimpiyatini Saim orhan yaklaşık bi 15 yıl öncesinde çekmiş büyük ihtimalle bu iki kız çocuğu yasitdir 🙂

  13. Merhabalar Alper bey,
    Bir seyahatinizi daha büyük bir zevkle okudum, çok ilgimi çekti doğrusu.:) Benim sormak istediğim bir şey var. Üniversite hocası kendisi türk olarak görüyor demişsiniz, Türk olduğunuzu duyanlar da çok sıcak yaklaşmış. Yakutistan halkının çoğunluğu kendilerinin bizlerle kan bağı olduğunu kabul ediyor mu, bu görüş yaygın mı orada? Bir de bizi ne kadar tanıyorlar acaba? Şimdiden teşekkürler..

    • Merhaba Selen Hanım. İlginize teşekkürler.:) Yakutlar kendilerini Türklerle yakın akraba olarak görmüyor, sadece bazıları yakınlık hissediyor. Bu yakınlığın da en büyük nedeni Yakutsk’da eğitim vermiş olan Türk okulu ve daha çok da Türk dizileri. Bizi dizilerdeki kadar tanıyorlar. Bir kısmında Türkiye’yi görme isteği var.

  14. Gezdiğiniz yerler gerçekten ilgi çekici. Ülke hakkında kendi tarzınızla verdiğiniz bilgilerle, bizleri daha çok coşturuyorsunuz. Yazılarınızı bir gün oraya gidecek olmanın hayaliyle ve azmiyle okuyorum gerçekten. Yazılarınızı ilgiyle takip edeceğim. Gösterdiğiniz bu nimetler için teşekkürler..

  15. Müthiş bir deneyim.. Ulaşım konaklama hakkında biraz daha detay verebilirmisiniz? Ayrıca Şubat 2016 da yakutistana gideceğim ve bir yol arkadaşı arıyorum..

    • Ben uygun fiyatla basit bir pansiyonda kaldım. Rus Havayolu Aeroflot ile Moskova aktarmalı gidiliyor. Gideni az bir ülke, umarım istekli biri yorumunuzu görür. Saha ülkesi Yakutistan’a gidebilmenizi umarım.

  16. İyi akşamlar. Bende kendi arabamla Asya ve Avrupa da bütün ülkeleri dolaşarak 90.000 km yol yaptım. Fakat Yakutistana gitme teşebbüsüm Sibiryanın dondurucu soğuyğ ve yol olmaması nedeni ile geri döndüm. Yakutistana gidecek ekipte yer almak isterim. Bu konuda yardımlarınızı bekliyorum. Saygılar

  17. Hocam bu kadar geziyosunuz da ulkemizin ekonomisi belli ulke sartlarina gore cesaretlendirmek degil bu insanlari imrendirmek oluyor sizin tuzunuz kuru 30 35 ulke gormussunuz daha turkiyede yasayip istanbulu gormeyen denizi gormeyen ne nice ornekler var

    • İmrenmek kötü bir duygu değil, teşvik eder. 46 ülke oldu. Elbette en yoksullar yurt içinde bile gezemiyor. Ne yapayım, ülkemde yoksullar var diye seyahat etmeyeyim mi? Ben gezmek için zengin olmak gerekmediğini anlatmaya çalışıyorum. Çok küçük paralarla Avrupa ve Asya’da ülkeler gezenler var.

  18. Bu ülke hakkında çok şey biliyorum. Türk olarak gittiğiniz merak ettim. güzel olmuş orda kızlar bizden daha güzel çıkmış 😀 oradakileri insanları nasıl buluştunuz nereden tanıyordunuz ? 🙂

    • Merhaba. Yakutistan’da tanıştığım insanlardan ikisiyle, yurt dışında yardımlaşma ve konukseverlik ağı CS yoluyla tanıştım, diğerleri de onların arkadaşlarıydı. Bu sistemi Çeşitli sayfamda anlattım.

  19. MERHABA bir sorum vardı yakutistanda ki yakut Türkleri bizim onları Türk olarak gördüğümüz gibi onlar da kendilerine biz TÜRKÜ’z diyorlar mı? yoksa biz yakut’uz mu diyorlar cevabınızı dört gözle bekliyorum sağlıcakla kalın iyi günler ^^

      • Kendilerini bizden görüyorlar, “bizim atalarımız pek akilli değilmiş, sizinkiler iyi yerlere göç etmişler” diye şakalaştıkları da oluyordu. Anlaşılması en zor Türk aksanı ile konuşuyorlar.

        • Yakutistan’da (Saha Yeri) halktan 16 kişi ile tanıştım, sadece biri kendini Türk olarak görüyor, ikisi de Türkçe ve Türkiye’ye sempati duyuyor. Diğerlerinin ilgisi yok. Ortak sözcüklerimiz var, yazımdaki videoda görüldüğü gibi rakamların çoğu aynı. Yakutlarla tanışmak beni mutlu etti, bu ülkeye seyahat edebildiğimiz için şanslı kişilerdeniz Kadir Bey. Katkınız için teşekkür ederim.

  20. Okuduğum kitapta kısaca yakutlarda geçiyordu.Kitabın adı’Alem-i İslam ve japonyada islamın yayılışı’.Abdürreşid ibrahim ve doğu ülkelerini içeren bir seyehatname herneyse.Birgün trenle yolculuk yaparken karşısına bir yakut oturuyor sohbet ediyorlar.Eskiden yakutların çoğunluğu müslümanmış ama şu rusya ve misyonerler devreye girince hızla içki ve hristiyanlık yayılmaya başlamış yakutlar yok olmanın eşiğine gelmiş.Adam kendi ağzıla diyordu ‘bizim ırkımızın sonu geldi artık’ falan diye neyse

  21. nasıl olduysa günümzde hala ayktalar.O zamnlar rusya ve misyonerler musallat olduğundan o duruma gelmişler zaten,içki ve hristiyanlık almış başını gitmiş.Şimdi ise hristiyan bir devlettir.(BURAYA UZUNCA ÇOK GÜZEL BİŞEY YAZMIŞTIM GÖNDERMEDİ EMİ AĞLIYACAĞIM)sizin gibi insanları hep takip ederim çok hoşuma gitti.Çok şaşırdım neden bilmiyorum o kadar hoşuma gitti ki klasik bir yere gitmemişsiniz yani yakutistan desen insanın yüzüne ‘höönkk?’diye bakarlar.araştırmayı seven bir insanım daha da yazsam uzun olacak elimi durduramıyorum! tabi o döndemde boratlar ve yakutlar yok olmak üzereymiş,yakutlar ayakta boratlar maalesef tarih sayfalarının arasında karışıp gitti.Okuduğum kitabı tavsiye ederim 🙂

  22. Kırgızistanda yaşamış birinin Türklere davranışlarını okuyunca bu iyi geldi TEŞEKKÜRLER! 😀 😀 😀 (kırgızistandaki rüşvet olayı türkleri yürüyen bankamatik olarak görmeleri daha fazla yazamayacağım…daha neler neler ohoo..)

  23. Keyifle okudum resimler ve gezi programınız çok güzel. Gidip görmeyi çok istediğim bir yer. Yazınızı okuyunca oradaki insanları görünce iyice cesaret aldım. Umarım imkanımız olur. Gitmeden mutlaka size danışacağım.

  24. Alper abi tishort un Super Uflenti gibi bisey sanki ))) saka saka kizma lutfen. Saha baskenti neresi? Moskovadan gelen ucak nereye iniyor; baskente artik Yakutsk denmedigine gore baska bi adi varmi ? Google haritay verdim ama cikmiyor birilerinden Cokuuskay diye duydum dogrumu abi.

    • Daha Sovyetler Birliği’nin henüz dağıldığı, seyahat etmenin yeni başladığı yıl, Yakutsk’a ilk giden Türklerden olduğunuz kesin. Bu seyahati nasıl yapabildiniz? Neler hissettiniz?

  25. Alper abi kendim için yurt dışında yüksek lisans yapicak üniversite araştırıyorum senin videon ve yazın denk geldi inşaat mühendisliğini bu sene bitirdim yakutsada lisans yapabilirmiyim üniverstesi bu konuda yeterli mi?

  26. Temmuz ayında gitmek istiyorum Yakutistan’a. Başkentinden sonra önemli şehirleri hangisi? Nerelere gitmemi tavsiye edersiniz? Bir de Bagatay nasıl? Saygılar.

    • Ben Yakutistan’a Kışın gittiğim için yolculuk etme imkanım olmadı, sadece yakın çevresine gittim. Yazın ulaşım imkanları normal, gezebilirsiniz. Neryungri, Ust-Nera, Magadan şehirleri var.

    • Merhaba Damla Hanım. Ben Aeroflot hava yolunun Moskova aktarmalı Yakutsk uçak biletine 1500 lira verdim, 1 haftada tüm masraflarım 1000 lira tuttu. Fakat o günlerde Rus Rublesi ani bir düşüş yaşamıştı. Bu yıl ise Türk Lirası ciddi oranda değer kaybetti, bunu hesaba katmak gerekiyor. Ne zaman gitmeyi düşünüyorsunuz? Mevsim önemli, Yaz ve Kış sıcaklıkları arasında 100 derece fark var.

  27. Abicim çok açık ve akıcı bir anlatım olmuş 3 ay sonra bizde gidiyoruz Yakutsk’a bu yazdıkların bizi fazlası ile bilgilendirdi çok teşekkür ederiz iyi günler

  28. Tebrikler. Fotoğraflar süper, videolar da iyi olmuş, elinize sağlık. İnş. ben de bir gün görürüm, şu ana kadar 13 ülke gördüm. Şu an Tacikistan’dayım. Asya’da olmak yüz yıllar öncesinden ortak değerleri gözlemlemek kelimelere sığmayacak kadar özel duygular… Yolunuz açık olsun. Yol açık, yola çık… diyerek noktalayayım 🙂 selamlar, inş. bir yerde görüşürüz…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz