ZAMANIN TOZU (The Dust of Time) (2008)
ORİJİNAL İSMİ: Trilogia II: I skoni tou hronou. Yunanca yazılışı: Η Σκόνη του Χρόνου Türkçe: Zamanın Tozu

 

Eleni ve Spiros’un incelikli öyküsü unutulmaz sahneler, şiirsel görüntüler ve muhteşem doğa tasvirleri içeriyor. Theodoros Angelopoulos‘un uzun süre çalıştığı Yunan besteci Eleni Karaindrou‘nun müziği bu dokunaklı atmosferin etkisini güçlendiriyor. Başta Sonzuzluk ve Bir Gün, Zamanın Tozu ve Arıcı olmak üzere Angelopoulos filmlerini seviyorum.

 

the dust of time
The Dust of Time. Theodoros Angelopoulos, Yunanistan. Zamanın Tozu.

 

“Geçmişe doğru süzülüp giden bir hikâyenin başladığı yere döndüm. Hiçbir şey sona ermez.” Filmden Alıntı.

 

The Dust of Time (Zamanın Tozu). Theodoros Angelopoulos, Yunanistan.

 

Zamanın Tozu ve Angelopoulos

Usta yönetmen Theo Angelopoulos sinema hayatından kâbus gibi bir kazayla çıktı. Geçtiğimiz günlerde yeni filminin çekimleri sırasında geçirdiği trafik kazası sonucu kaybettiğimiz yönetmenin son filmi Zamanın Tozu, Ağlayan Çayır ile başlayan ve 20.yüzyılı kişisel bir bakış açısıyla ele aldığı üçlemenin ikinci filmi. Ağlayan Çayır, 1919 yılından başlayarak, 2. Dünya Savaşı’na kadar olan periyodu Yunanistan’da yaşanan siyasi ve toplumsal gelişmelerle koşut bir şekilde aktarıyordu. Zamanın Tozu ise yönetmen A’nın çektiği film aracılığıyla ilk filmin bittiği yer olan 2. Dünya Savaşı’nın hemen öncesinden başlıyor ve Stalin’in ölümünden Watergate skandalına, Vietnam savaşından Berlin duvarının yıkılışına, belki de son elli yılda 20. yüzyıla damgasını vurmuş olaylara bir yolculuk yapıyor. Filmin kahramanları, bir rüyadaymış gibi hareket ederken, zamanın tozu da, anıları karıştırıyor. Bir sinema şöleni.

 

Zamanın Tozu Filminin Konusu

Yunan asıllı Amerikalı yönetmen A, Roma’da hem kendisinin hem ailesinin öyküsünü anlatan bir film yapmaktadır. Öykü, İtalya, Almanya, Rusya, Kazakistan, Kanada ve ABD‘de geçmektedir. Öykünün kahramanı Eleni, aşkın mutlak olduğunu iddia eder, ancak hayatı, evlendiği adam Spyros ve hala sevgilisi olan Jacob arasında sıkışmıştır. Yönetmen A, tıpkı bir rüyadaymışçasına geçmişteki olayları âşıkların gözünden hatırlar ve onların acılarını günümüze kadar getirir. Artık duvar yıkılmış ve Berlin kenti 21. yüzyıla hazırlanmaktadır. Kar yalnızca uyuyan şehre değil, geçmiş ve geçen zamanın üzerine de yağmaktadır. Film son 50 yılın tarihine ve olaylarına doğru uzun bir yolculuğa çıkarıyor bizi.

 

zamanin tozu angelopoulos izle
Zamanın Tozu filmi. Theo Angelopoulos.

 

Zamanın Tozu Filminden Parça, İngilizce

 

 

Zamanın Tozu Filmi

 

Zamanın Tozu Filminin Künyesi

 

Orijinal Adı: I skoni tou hronou

İngilizce Adı: The Dust of Time
Yönetmen: Theo Angelopoulos
Yapımcı: Phoebe Economopoulos
Senaryo: Theo Angelopoulos,Tonino Guerra, Petros Markaris
Müzik: Eleni Karaindrou
Yapım Yılı: 2008
Tür: Drama
Yapım: Yunanistan
Süresi: 122 dakika

Oyuncular:

Willem Dafoe
Bruno Ganz
Michel Piccoli
Irène Jacob
Christiane Paul
Tiziana Pfiffner
Kostas Apostolidis
Alexandros Mylonas
Norman Mozzato
Reni Pittaki
Alessia Franchini

Ödüller:

2009 Huesca Film Festivali: Louis Buñuel Ödülü

4 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz