Kuzey Kore filmleri sosyalizm, devrim, savaş, toplumsal mutluluk, liderlere bağlılık hakkındadır. Ziyaret edip görsem de ülkenin yalıtılmışlığı nedeniyle Kuzey Kore sineması hakkında net bilgiler edinmek mümkün değil. Kuzey Kore devleti Kore filmleri hakkında şöyle diyor: “Son yıllarda sinema sanatımız dünya film endüstrisinde benzersiz bir heyecan yarattı. Dünyanın devrimci insanları bu sinema filmleri ve diğer muazzam çalışmalara övgülerini esirgemeyip ‘uluslararası standartlarda birinci sınıf filmler’, ‘şimdiye dek yapılmış en harika filmler’ ve ‘ölümsüz devrimci ve popüler filmler’ olarak nitelendiriyorlar”. İşte size izlenecek Kore dizileri.

 

kuzey kore filmleri
Kuzey Kore sineması politiktir.

 

Kuzey Kore Filmleri (North Korean Movies)

Kuzey Kore ülkede yılda üretilen film sayısının 60 civarında olduğunu söylese de bu konuda en bilgili yabancı olan ve 2000 Pyongyang Film Festivali’ne gidebilen Johannes Schönherr böyle bir belirti görmediğini söylüyor. Kuzey Kore’nin kendi en önemli festivaline sadece bir sinema ve bir de belgesel filmiyle katıldığını belirtiyor ve bu sayıya kısa filmler, çizgi filmler ve dizilerin bölümlerinin de dahil olabileceğini düşünüyor. Orada gördüğü bir listede en fazla filmin 1980’lerde yapıldığını ve yılda 15-20 tane olduğunu belirtiyor. Kuzey Kore’deki otel hapsim sırasında televizyon izledim mecburen. Aşağıdaki filmlerde Kuzey Kore’de iken gittiğim yerleri görmek benim için ilginç.

 

Kuzey Kore’de insanların nasıl yaşadıklarını merak ediyorsanız yasak fotoğraflarım ve videolarım eşliğinde bu yazımda anlatıyorum: Kuzey Kore’de Yaşam ve İnsanlar.

 

kuzey kore filmleri
Kuzey Kore filmi Centre Forward’dan bir kare.

 

Kuzey Kore filmleri başkent Pyongyang’daki 1947’de kurulan devletin 930.000 metrekarelik Kore Film Stüdyosu’nda yapılır. Ayrıca bir belgesel, bir askeri, bir de bilim-eğitim film stüdyosu var. Bunların ürettiği sinema, belgesel, dizi, animasyon, bilim, çocuk ve çizgi film sayısının yılda toplam 40 ila 70 arasında olduğu tahmin ediliyor. Yazımda Kuzey Kore filmleri seçkisi, bilgileri ve tam görüntüleri var. Çoğu İngilizce altyazılı olmak üzere işte Kuzey Kore filmleri.

 

Dilek (Wish, 소원) 2011, İngilizce altyazılı

2011 Kuzey Kore yapımı “Dilek” filminde genç bir çift, kişisel duygularını devlete ve lidere olan görevleriyle bağdaştırma mücadelesi veriyorlar. Kahramanlar filmin sonunda hem iyi bir halk işçisi olmanın önemini, hem de kültür ve aile yaşamında duyarlı ve düşünceli olmak gerektiğini öğrenirler. Kuzey Kore filmleri arasında en bilinenlerinden birisi.

 

 

Ah, Gençlik! (Oh, Youth!, Chongchuniyo!) 1995

Pyongyang’lı bir ailenin başarılı sporcu beş kızı ve bir oğulları var. Kızları oğlanların ilgisini çekiyor ve evleneceklerine inanıyorlar. Fakat tek oğulları fazla ders çalışır ve onun evlenemeyeceğinden endişelenirler. Kuzey Kore halkı diğer Asya halklarından daha gelenekseldir, görücü usulü evlilik yaygındır. Film ülkedeki beyaz yakalı aile yaşamına dair bilgiler veriyor. Yaşamın her alanından farklı olarak, burada Sevgili Lider’in yardımı beklenmez. Bu arada film, Kuzey Kore’de evlenmeden ev kurulamayacağını da gösteriyor. Kuzey Kore filmleri izlemek, her ne kadar kısıtlıysa da, yaşamdan bilgiler veriyor. İngilizce altyazılı. İlk sahnesi benim de bir gece kaldığım otelden çekilmiş.

 

Kardaki Çiçek (Flower in Snow, 의 꽃)

Bu Kuzey Kore filmi ülkedeki yaşamı anlatıyor. Karlar altında Kuzey Kore, inşaat çalışmaları, toplumsal ilişkiler. İngilizce altyazılı.

 

 

27 Numaralı Emir (Order No. 27, Myung ryoung-027 ho) 1986

Kuzey Kore’den bir aksiyon filmi izleyin. Seçkin bir grup Kuzey Koreli asker, Güney Kore’ye askeri bir üssü yok etmek için gönderilir. Karate, kavga, otomobilin üzerinden atlamalar. Jackie Chan mi desem, yoksa Charlie Chaplin mi? Yüce Kumandan’ın emrini yerine getirebilecekler mi? İşte bol hareketli  bir Kuzey Kore filmi, İngilizce altyazılı.

 

 

Kuzey Kore Filmi Pulgasari ()

Kuzey Kore filmleri arasında Japon Godzilla’ya benzeyen bu fantastik aksiyon filminin değişik bir yeri var. Ölümsüz Lider Kim Il-sung’un oğlu Kim Jong-il’in emriyle Kuzey Kore ajanları 1978’de Güney Koreli ünlü kadın oyuncu Choi Eun-hee’yi Hong Kong’da iken Kuzey Kore’ye kaçırdılar. Kısa süre önce ayrıldığı eşi yönetmen Shin Sang-ok olayı araştırmaya Hong Kong’a gidince onu da kaçırdılar. Kuzey Kore yetkilileri kaçırma olayını hep reddetti ve Shin’in kendi isteğiyle ülkeye geldiğini açıkladı.

 

Shin’e iyi bir ev verildi ama bir kaçma girişiminden sonra hapse atıldı. 1983’te neden Kuzey Kore’ye getirildiğini öğrenmesi için Pyongyang’a bir yemeğe götürüldü. Orada Shin’in de Kuzey Kore’de olduğunu ilk olarak öğrenen eski eşi de vardı. Kısa süre sonra Kim Jong-il’in emriyle yeniden evlendiler. Shin ve Choi durumlarını kanıtlamak için Kim Jong-il ile bazı konuşmalarını gizlice banda kaydettiler.

 

Güneyli sanatçılara yıllarca zorla Kore filmleri çektiren Kim Jong-il, hayranı olduğu Sang-ok ve eşinin tüm filmlerinin yapımcılığını yürüttü. Shin ve eşi kaçırıldıktan sekiz yıl sonra Viyana’da bir film festivalindeyken kaçmayı başardılar. Kuzey Kore filmleri arasında zorla çektirilen bir örnek.  

 

Kore‘nin feodal Goryeo Hanedanlığı döneminde toprakları demir yumruğuyla yöneten bir kral, köylüleri ızdırap ve açlığa mahkum eder. Hapse atılan yaşlı bir demirci, pirinçten küçük bir canavar heykelciği yapar. Kızının kanıyla temas edince yaratık canlanır, metal yiyen, Pulgasari adlı dev bir canavara dönüşür. Kötü kral ülkede bir isyan planlandığını duyar ve bastırmak ister, fakat Pulgasari bu yoz monarşiye karşı köylü ordusuyla birlik olur. Godzilla’yı oynayan ve Pulgasari’nin tasarımına katkıda bulunan Kenpachiro Satsuma, Pulgasari’nin Amerikan Godzilla’dan daha iyi olduğunu söylüyor. İngilizce altyazılı.

 

 

Çiçekçi Kız (The Flower Girl, Kotpanum chonio, 꽃파는 처녀, 꽃파는 處女)

Kuzey Kore filmleri arasında devletin en çok önem verdiği olan Çiçekçi Kız’ı Ölümsüz Lider Kim Il-sung yazdı. Operası ve romanı da var. 1930’lardaki Japon işgaline karşı gerilla hareketini konu alan filmin kahramanı yoksul köylü kız Koppun, hasta annesine bakabilmek için her gün dağdan çiçek toplayıp satar. Annesi ev sahibine borçludur ve yiyecek alacak parası yoktur. Ev sahibinin adamları kızı rahatsız eder, onlarla çalışmasını isterler, annesi buna karşı çıkar. Koppun’un kör kızkardeşi sokakta şarkı söyleyerek para kazanmaya çalışır.

 

kuzey kore parasi
Çiçekçi Kız Koppun paraya da kondu.

 

Annesine ilaç alacak parayı toplayıp eve döndüğünde annesi ölmüştür. Ev sahibinin karısı hastalanır ve Koppun’un kör kız kardeşinin ölen annesinin ruhuna sahip olduğundan şüphelenerek onu karda donarak öldürmeye karar verir. Çiçekçi kız kardeşini sorunca ev sahibinin adamları onu zincire vururlar. Devrim Ordusu’nda asker olan erkek kardeşi aile ziyaretine gelip durumu görünce bir grup köylüyü ev sahibine karşı örgütler. Filmin yönetmenleri Ik Kyu Choe ve Hak Pak. Çiçekçi Kız’ı Yong Hui Hong oynuyor. İngilizce altyazılı. Kore filmleri arasında en önemlisi.

 

 

Kız Öğrencinin Günlüğü (The Schoolgirl’s Diary,

Han nyeohaksaengeui ilgi, 한 녀학생의 일기, 한 女學生의 日記)

Kuzey Koreli yönetmen In Jang In-hak’ın modern melodramında 16 yaşındaki Su-ryeon (Pak Mi-hyang), annesi, kız kardeşi ve büyükannesi ile kırsalda yaşarken babasının kentte (ulusun iyiliği için) bilimsel bir buluş üzerinde yoğun çalışarak onlardan ayrı olmasını kabullenemez. Bencilce düşünceleri nedeniyle ailesi ve arkadaşları ile ters düşer. Zor bir dönemden sonra modern çağda herkesin fedakarlık etmek zorunda olduğunu anlar.

 

kuzey kore film
The Schoolgirl’s Diary, North Korea.

Orta sınıfın sorunları hakkındaki bu Kuzey Kore filmi Fransa Cannes Film Festivali’nde gösterildi ve DVD’si yapıldı, ülkesi dışında normal yollarla ulaşılabilen ilk Kuzey Kore filmi oldu. İngilizce altyazılı. Kore filmleri arasında Batıda bilinen tek sinema filmi diyebiliriz.

 

Bir Orman Sarsılıyor (A Forest is Swaying, Supun solleinda)

Eski bir asker olan Pak Song-ryong Anavatan Kurtuluş Savaşı’nda (Kore Savaşı) Amerikan bombalarınca yıkıma uğramış bir alanda çam ormanı ekmeye çalışır ve kimsesiz bir kızı büyütür. Genç bir tarım uzmanı yaptığını denetlemeye gelir ve bu toprakta çam ormanı yetişmesinin imkansız olduğunu görür ve başka türde ağaçlar ekmesini söyler, ancak Pak onu dinlemeden çam dikmeye devam eder. Zorlu bir kışın ardından ağaçlar şaşırtıcı bir şekilde kök salar. Uzman Pak’ın kendini devlete adamasından ve azminden etkilenir, ormana yerleşir ve evlenirler, kimsesiz kızlarından başka iki oğulları olur. Yıllar sonra Pak ağaç dikmeye devam eder, orman meyve vermeye başlayınca Büyük Lider Kim Il-sung ile görüşmesi istenir. Kuzey Kore filmleri arasında bunda benim dikkatimi çeken, Kim Il-sung’un hiç resminin görünmemesi. Adı sürekli geçiyor ve herkesin göğsünde taşıdığı rozetlerde görünüyor elbette, onun dışında yok.

 

 

Ölümsüz Yoldaşlar (Eternal Comrades, 1985)

1 Mart 1946’da Pyongyang’da yapılan kitlesel gösteride Güney Kore destekli terörist Beyaz Gömlek Grubu’ndan biri, Büyük Lider Kim Il-sung dahil Kuzey Koreli ve Sovyet yetkililerin olduğu sahneye bir el bombası attı. Sovyet görevli Yakov Novichenko hızlı davranıp liderin hayatını kurtardı. Vücuduna sarılı büyük kitabı sayesinde hayatta kaldı ama bir bacağını kaybetti ve gözlerinden ağır yaralandı. Kim ailesinin ömür boyu dostluğunu kazandı ve Kuzey Kore devletinin Koreli olmayan birine layık gördüğü tek kişisel kült oldu. Bunun filmi yapıldı ama İngilizce altyazılısı yok.

 

 

Kuzey Kore Belgeseli: Yaşamda Bir Gün (A Day in the Life)

Hollandalı yönetmen Pieter Fleury’nin özel izinle ve elbette başında her an görevlilerle, onların gösterdikleri yerlerde çektiği bu Kuzey Kore belgeseli, başkent Pyongyang’lı bir ailenin “tipik” bir gününü anlatıyor. Bize çok çalışılan, ciddi idealleri olan, insancıl Kuzey Kore yaşamındaki mutluluğu anlatıyor, zaten filmin amacı bu. Tekstil fabrikasında çalışan anne, okula giden çocuklar, örnek bir aile, iyi bir hayattan görüntüler. Yukarıdaki Kuzey Kore filmleri gibi bir sinema filmi değil.

 

 

Filmler sizde ülkeye nasıl gidilebildiği merakını uyandırdıysa bu yazımda anlattım: Kuzey Kore’ye Nasıl Gidilir?

 

Kuzey Kore Dizileri (North Korean Dramas)

Kuzey Kore dizileri hakkında bilgimiz çok az. Zaten tek kanaldan yayın yapan Kuzey Kore devleti çok az sayıda dizi çekiyor. İşte Kuzey Kore dizileri için İngilizce altyazılı bir örnek: Kendine Sor (Ask Yourself).

Kuzey Kore dizisi (North Korean soap opera)

Kuzey Kore televizyonunun yayınladığı sevimli bir aile dizisi. En başında kadının doğradığı baharatlı lahana turşusuna Kuzey Kore’de iken her gün maruz kaldım, adı kimchi. Kore dizileri de kimçisiz olmaz tabii.

 

 

 

İngilizce altyazılı Kuzey Kore dizisi. İlginç Kore dizileri.

 

 

“Alev” adlı Kuzey Kore dizisi. Kuzey Kore dizileri izle ve ülkeyi anlamaya çalış kolaysa.

 

Platin Dağ adlı Kuzey Kore dizisinden tam bir bölümü buraya koymuştum, Kore dizileri arasında tam bölümlerine erişilebilir olanlardandı ama kaldırılmış. Kuzey Kore dizileri, Güney Kore dizileri ve bizimkiler gibi kolay erişilebilir değil.

 

Kuzey Kore Çizgi Filmi (North Korean animation)

Kuzey Kore devletinin anti-Amerikan çizgi filmi. İlkokul öğrencilerine yönelik çizgi filmde iletki kullanımı anlatılıyor ve ABD ordusu karşıtı mesajlar veriliyor. Kahramanımız Seok-Pil ormanda bir tavşan yakalamaya çalışırken arkadaşı görür ve alay eder: “Sınıfta tek yaptığın o domuz kafalı Amerikan …’lerinin resmini çizmek, ve burada kendi başına şavaşçılık oynuyorsun.” Eve dönüp masasına oturur, ödevi iletki kullanmayı öğrenmek, fakat o bir ABD askeri şapkası çizip ona ateş ederek eğlenir, o sırada uykuya dalar. Rüyasında ABD filosu Kuzey Kore’ya saldırıya geçer, Seok-Pil ve arkadaşları kurşun kalemden yaptıkları roketlerle kıyıdan ABD gemilerini vururlar, ancak iletkiyle füzelerin fırlatma açısını doğru belirleyemedikleri için birçok gemiyi vuramazlar, çünkü derslerini çalışmamışlardır. Yenilgiyle birlikte uyanır ve iletki kullanmayı öğrenir, bunu arkadaşlarına da anlatır: “İyi bir halk ordusu askeri olmam için sınıfta çok çalışmam ve öğretmenlerimi dinlemem gerektiğini anladım.”

 

 

kuzey kore dizi
Thaebaek Dağı’na Bahar Geldi” adlı Kuzey Kore filminin afişi.

 

Kuzey Kore filmleri devletçe “kitleleri eğitmek için en güçlü yol” olarak kabul ediliyor ve sosyal eğitimde önemli bir rol oynuyor: “Çocuk filmleri uyumlu büyüyen, güçlü temelli bilgilerle donatılmış, sağlam vücutta sağlam kafalı, yeni bir insan türü yaratma düşüncesiyle nesiller yetiştirmeye katkıda bulunur.”

Kuzey Kore hakkında şaşırtıcı gerçekleri, ülkeye yaptığım zorlu ziyareti ve yaşadıklarımı, KUZEY KORE yazılarımda görebilirsiniz.

35 YORUMLAR

  1. güneylilere göre kelimeleri daha resmi havada ve vurgulayarak söylüyorlar…bir asker edası ile 🙂 çat pat korece biliyorum günlük selamlaşma ve dilogları anlayacak kadar…fakat bunları mümkün değil 😀 öyle bir konuşuyorlar ki sadece bir homurdanma duyuyorum 🙂 ama yine de sevdim eğlenceli olacak farklı bir sinema örneği izlemek 😀 en azından alıştığımız hollywood filmlerinin dışına çıkmalıyız bırazda…gerçekten güzel fikir hocam teşekkürler 😀

  2. Türkiye’de Güney Kore dizileri çok popüler olduğu için Kuzey Kore dizileri ve filmleri de merak ediliyor. Bu konuda bulabildiğim tek yazı sizinki, teşekkürler.

  3. Ah Gençlik adlı filmi bu yazıyı ilk paylaştığınızda izlemiştim kuzey koreye olan merakımdan dolayı tabikide.Filmdede kuzey korenin ailevi yapısı olsun üslup yapısı olsun yaşantısı olsun bir çok şeyi görebiliyoruz (en basitinden yer sofrasında yemeleri,babanın yemek yaparken anneye yardım etmesi ,ailenin çocuklara iyi bir eş bulma arayışında olması gibi vs vs) bunlar ne kadar kuzey korenin gerçeğini,doğruluğunu yansıtıyor bilemem ama cidden kuzey koredeki yaşam hakkında merakı olan insanların izlemesi lazım bu filmi .

  4. Guney kore film ve dizi orneklerini izledim, Kuzey Kore filmi izlemedmistim acikcasi, ama sansli kisi ben olmasam dahi yarin mutlaka birini izlieyecegim. Yani iyi bir tanitim olmus Alper Hocam 😉

  5. RTV-S mezunu biri olarak; Kuzey Kore filmlerine yorum atmamızı isteyen, fakat karşılığında Güney Koreli yönetmenin DVD’sini armağan eden ironinizi beğendim Alper hocam. : )

  6. Hiç bir filmini izlemediğim kuzey korenin, dizilerine de çok önyargılı bakmıştım hep. Saçma sapan aşk dizileri diye. Neyse filmlerden başlayalım artık 🙂

    • Evet ilginç. Yazımı yayınladıktan sonra Kuzey Kore ile ilgili arama motorlarında en çok aranan ifadelerden birinin “Kuzey Kore dizileri” olduğunu gördüm. Film ve dizilere altyazı yapan olursa çok ilgi çekeceği kesin.

  7. Bu arada ilgilenenler olabilir; Kuzey Kore Televizyonu, 78,5 derece doğu Thaicom 5 uydusu C bant 3696H 4167 3/5 DVB-S2 8 PSK frekansından ve 58 derece batı İntelsar 21 Uydusu C bant 3849V 27690 7/8 frekanslarından yayın yapıyor. İntelsat 21 Uydusu’nun Türkiye’den alınması imkansız gibi. Fakat Thaicom 5 uydusu nüyük çaplı çanak antenlerle alınabilir.

  8. Bir zaman önce bazı Türk dizilerini izliyordum ve bana mantıkları, olaylara bakış açıları ve düşünüş tarzları çok garip geliyordu karakterlerin..Sonradan duydum ki senaryolarını Güney Kore dizilerinden alıyorlarmış..Kuzey Kore dizi ve filmlerini izlemek lazım, bir de Güney Kore ile ilgili gezi sayfasını ziyaret etmek lazım demek.

    • Türk dizilerinin Kore dizilerinden senaryo aldıklarını duymamıştım. Kuzey Kore dizi ve filmleri ise bambaşka, politik, teorik, vatan sevgisi ve antiemperyalist mesajlarla dolu. İlginize teşekkür ederim.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz