Bu yazımda, Budapeşte-Viyana-Prag seyahatim sırasında kaldığım Macaristan’ın güzel başkenti Budapeşte’deki Osmanlı eserlerini ve Türk etkilerini anlatacağım. Osmanlı döneminde İstanbul, Bursa ve Edirne’den sonra en sevilen şehir olduğu için ”Nazlı Budin” olarak adlandırılan ”Buda” ile ”Peşte” ve ”Obuda” (Eski Buda) şehirlerinin 1873’te birleşmeleriyle oluşan Budapeşte, Tuna Nehri’nin ikiye böldüğü bir kent. Kanuni Sultan Süleyman’ın Macar Kralı II. Lajos’u yendiği Mohaç Savaşı sonrası ele geçirilen ve ”Budin” adı verilen Budapeşte’de 145 yıl süren Osmanlı dönemi yaşandı. Budapeşte gezisi sırasında gördüğüm Türk eserleri, birer Türk Macar dostluğu göstergesi adeta.
Gül Baba ve Türbesi
Gül Baba, sadece Türkler değil, Macarlar tarafından da çok sevilen, elinde tahta kılıcı, sarığında gülü eksik olmayan bir Osmanlı dervişi. Yeniçerilerin Hacı Bektaş-ı Veli’yi Pir olarak kabul etmeleri ve Bektaşi dervişlerine büyük saygı göstermeleri nedeniyle Gül Baba’nın ordu üzerinde de etkisi büyüktü.
Gül Baba 1526 yılında Kanuni Sultan Süleyman’ın daveti üzerine Budin (Buda) seferine katılır. Budin alındıktan sonra Gül Baba geri dönmez ve Budin’de 10 yıl yaşar. 1 Eylül 1541 yılında ölür. Evliya Çelebi’nin anlattığına göre Gül Baba’nın cenaze namazına Kanuni Sultan Süleyman dâhil 200.000 kişi katılır. Çağdaş gezginlerden Çelebi Alper de Gül Baba’ın izini sürer.
Gül Baba, geçmişte ve bugün Macarlar tarafından da sevilir. Gül Baba Macar edebiyatına girmiş, adına operalar, şiirler, tiyatro oyunları yazılmış ve hayatı filme alınmıştır.
Asıl adı Cafer olan, Amasya Merzifon doğumlu Gül Baba, Kanuni Sultan Süleyman döneminde Avrupa seferlerine katılan önemli bir Bektaşi babası. Katıldığı seferlerde başından hiç gül eksik olmadığı için böyle anılmış Gül Baba. Aşağıda gördüğünüz Gül Baba Sokağı’nı ben pek beğendim. Gül Baba Türbesi şehrin Buda yakasında, Margit Köprüsü’ne yakın Türk Caddesi’nden (Török utca) girilen dar Gül Baba Sokağı’nın sonunda, Rozsakert semtinde, merkezi bir konumda. Mescet Utca Caddesi’nden de çıkılabiliyor.
Gül Baba’nın ölümünü tasvir eden aşağıdaki tablo, Macaristan’ın Türkiye Büyükelçiliği’nde bulunuyor.
Abdurrahman Abdi Paşa
Budin Kalesi’nde 145 yıllık Türk egemenliğinin son Osmanlı Valisi ve Paşası Arnavut Abdurrahman Abdi Paşa’nın mezarı var. Osmanlı’nın 1683 Viyana yenilgisinden sonra Buda’yı uzun süre savunan Abdurrahman Abdi Paşa, 70 yaşında savaşırken ölür. Macarların yiğitliğine saygı duydukları paşa için Buda Kalesi’ne yaptıkları mezarında Macarca ve Osmanlıca olarak şöyle yazar: “145 yıllık Türk egemenliğinin son Budin Valisi Abdurrahman Abdi Paşa, bu yerin yakınında 1686 Eylül ayının ikinci günü öğleden sonra yaşamının 70. yılında maktul düştü. Kahraman düşmandı, rahat uyusun.” Düşmanına kahraman diyebilen Macar halkına selam olsun.
Budapeşte Akıncılar Mezarlığı
Buda (Budin) Kalesi’nin olduğu tepeden aşağıya inmeye başlayınca basit bir parmaklıkla çevrilmiş bir Osmanlı akıncı mezarlığı var. Bir grup genç, o civarda koşu yaparken tarihi taşların olduğunu fark eder ve dikkatle bakınca bunların Osmanlı döneminden kalma mezar taşları olduğunu anlarlar. Bu durum hemen Türk Büyükelçiliği’ne haber verilir, gerekli resmi işlemlerden sonra o alan koruma altına alınır. İsmine de Akıncılar Mezarlığı denir.
Budapeşte’de Atatürk Sokağı
Bu sabah kahvaltıda kent haritama bakarak gideceğim yeri planlarken “Kemal Atatürk” adını görünce heyecanlandım. Budapeşte’nin Buda tarafındaki Taban semtinden kaleye doğru giden Attila Caddesi ile Kraliyet Sarayı’nı çevreleyen kalenin arasında paralel giderek kaleye tırmanan, Kemal Atatürk adlı sakin, yeşil ve şık bir yürüyüş yolu var.
Ben de Buda Kalesi’ne Kemal Atatürk Yolu‘ndan yürüyerek çıktım.
Budapeşte’de Türk Caddeleri
Aşağıda şehir merkezinde, Margit Köprüsü’nün Buda tarafındaki Türk Caddesi‘ni (Török utca) görüyorsunuz. Tabela fotoğrafın tam ortasında, uzaktan çektiğim için okunmuyor. Gül baba Türbesi’nin olduğu Gül Baba Sokağı, Türk Caddesi’nden biraz ilerleyince hemen solda.
Budapeşte’de bir Türk Caddesi olduğunu duyanlarınız çoktur. Ancak yukarıda gördüğünüz Gül Baba Türbesi’nin yakınındaki Török utca ile beraber Budapeşte’de tam yedi tane Türk Cadddesi olduğunu duymuş muydunuz?
Not: Macarca Török=Türk, cadde=utca, bölge=kerület demek.
Török utca – (Türk Caddesi) Rozsadomb Mahallesi, II. Bölge / Kerület
Török pal utca (Türk Dostluk Caddesi) – Jozsefvaros Mahallesi, IX. Bölge
Török floris utça (Türk Çiçeği Caddesi) – Pesterzsebet Mahallesi, XX. Bölge
Török ignac utca (erkek adı) – Üjpest Mahallesi, IV. Bölge
Törökvész útca (Türk Tehlikesi Caddesi)– Budakeszi Mahallesi, XII. Bölge
Török bálint utca (erkek adı) – Pestszentimre Mahallesi, XVIII. Bölge
Török köz (Türk Halkı Sokağı) – Soroksar Mahallesi’nde çıkmaz sokak, XXIII. Bölge
Budapeşte Türk Şehitliği
I. Dünya Savaşı sırasında Galiçya cephesinde 1916-1917 yıllarında Alman Güney Ordusu’na bağlı olarak görev yapan 15. Türk Kolordusu çok sayıda şehit verir. Galiçya ve Macaristan’ın çeşitli bölgelerinde şehit düşen askerlerin bazılarının naaşları, 1926 yılında kurulan Budapeşte Türk Şehitliği’ne nakledilir. Budapeşte Türk Şehitliği’nde on biri meçhul asker olmak üzere 480 mezar var. Şehitliğin toplam alanı 4598 metrekare.
Galiçya Türk Şehitliği Peşte tarafında, merkeze biraz uzak, Ujköztemetö, X. Kozma Utca 8-10 adresinde yer alıyor. Merkezdeki Astoria veya başka bir metro istasyonundan binip Örs vezér tere’de indikten sonra 2 dakika yürüyüp 161 nolu otobüse binip Athenaeum Nyomda durağında inmek gerekiyor, oradan mezarlık çok yakın.
Macar Ulusal Müzesi ve Osmanlı Bölümü
Macar Ulusal Müzesi (Magyar Nemzeti Muzeum) 1847 yılında bu amaçla inşa edilen neoklasik binasında Macar ulusunun en önemli eserlerini barındırıyor. Öğretim görevlisi kimliğimle öğrenci bileti almayı başardığım müzelerden biri.
29 Ağustos 1526’da, Osmanlı İmparatorluğu ve Macaristan Krallığı orduları arasında meydana gelen ve Macaristan’ın büyük bölümünün Osmanlı hakimiyetine girmesiyle sonuçlanan Mohaç Meydan Savaşı’nı temsil eden bu eser, Macar Ulusal Müzesi’nde sergileniyor.
Bertalan Szekely adlı ressamın 1866’da yaptığı ve Macar Ulusal Galerisi’nde sergilenen Mohaç Meydan Savaşı tablosu.
Budapeşte’deki Türk Hamamları
Macaristan başkentinde bugün faal olan dört Osmanlı hamamından ikisi orijinal yapılarını büyük ölçüde korumuş, diğer ikisi ise aynı yerde olmakla beraber çok büyük değişim geçirmiş.
1. Kiraly Hamamı (Király Fürdő):
Kiraly Hamamı on altıncı yüzyılın ikinci yarısında Osmanlılar tarafından inşa edildi. Bugün Türk tipi kubbesi ve sekizgen şekliyle hala bir Türk hamamının yapı ve özelliklerini koruyor. Fö Caddesi ile Ganz Caddesi’nin kesiştikleri köşede. Kiraly Hamamı’nın termal suyu yüksek miktarda sodyum, kalsiyum, magnezyum bikarbonat, sülfat-klorid ve florid içeriyor. Dört ayrı şifalı su havuzundaki suların sıcaklıklar 26 ila 40 derece arasında değişiyor.
2. Rudas Hamamı (Rudas Fürdő)
Gellért Tepesi ile Tuna Nehri arasında kalan, Osmanlıların 1550 yıllarında inşa ettiği Rudas Hamamı, Sokullu Mehmet Paşa tarafından 1566 yılında yeniden yapıldı. Sekizgen merkez havuzunu kapatan 10 metre çaplı kubbesini, sekiz tane sütun destekliyor. Macarlar Rudas Hamamı’nı en güzel Türk hamamı olarak kabul ediyor. Salı kadınlara, Pazartesi-Çarşamba-Perşembe-Cuma erkeklere, Cumartesi ve Pazar mayo giymek şartıyla her iki cinse açık.
3. Gellért Hamamı (Gellért Fürdő)
Gellért Hamamı ve Oteli’nin olduğu yerde Orta çağ’da bir hastane, Osmanlı döneminde ise bir Türk hamamı vardı. 1918’de inşa edilen otel-hamam kompleksine havuzlar da eklendi.
4. Lukács Hamamı (Lukács Fürdő)
Buda tarafındaki Lukács Hamamı da Osmanlı döneminde bir Türk hamamı olarak inşa edilip çok uzun zaman aslını korusa da 1919 yılında yenilendi ve spa ile tedavi merkezi eklendi. 1950’lerden bu yana entelektüellerin ve sanatçıların tercih ettikleri hamam.
Yazımda Macaristan’da Osmanlı ve Türk eserlerini anlattım, şehir rehberi ise bu yazımda:
Iyi günler Alper,
ben gecen hafta sekiz günlügüne Budapest`dede tatil yaptim. Cok güzel bir kent ve cok güzel dostlar gördüm.
Benim Türk oldugumu anladiklarinda sokakda boynuma sarilan , kardesi gibi kucaklayan bes kisiyle tanisdim.
Atalarinin Türk olduklarini unutmamislar, bundan gurur duyuyorlar.
Gercekden cok duygulu anlar yasadim.
Heryeri gezdim gördüm. Ayaklarimin tabani catladi. Kalenin cevresinde akincilar mezarligini cok aradim ama bulamadim.
Türk cadde adlarinin ne anlama geldini sordum, asagida yazili. Bilgilerine sunarim:
Török floris (cicek) utca
Török ignac (erkek ön adi) utca
Törökvész (erkek ön adi) útca
Török bálint (erkek ön adi) utca
Esenlikle kal.
Timucin Kürsad
Merhaba Timuçin,
Budapeşte’yi beğenmene sevindim. Katkın için çok teşekkürler, yazıya ekledim.
Esenlikler.
Resimler cok canli tekrar gitmi skadar oldum. Budapeste sonrasinda Estergon kalesinede gitme sansi bulmustum. Acikcasi huzunlenmemek elde degil.
Alper Bey merhaba,
Siteniz bilgilendirici ve gezginler için bir rehber niteliğinde. oldukça faydalandık. sağolun. Geçen hafta gittiğim Budapeşte şehrinde Galiçya Türk Şehitliğini ziyaret ettik arkadaşlarımla. Ancak çok aramamıza rağmen Akıncılar Türk Mezarlığı ve Abdurrahman Abdi Paşanın mezar yerini Buda Kalesi etrafında bulamadım. Budapeşte şehir haritası üzerinde işaretleyerek mailime atabilir misiniz.
selamlar.
merhaba
aralık 2013 tarihinde budapeşteyi 7 günlük ziyaretim oldu. kış vakti biraz soğuktu ama macar halkının sıcaklığı beni ısıttı. geçmişte türk ve rus işgalinin etkilerini üzerlerinden atıp sanki biraz alman ekotarzına daha yakın gibi geldi bana macarlar. ama macar gençlerinin akşam vakti türk restorantlarını doldurması ve restorant önünde kalabalık oluşturmaları görülmeye değer. türk olduğunuzu anladıkları anda inanılmaz saygı gösteriyorlar. eylül ayında tekrar macaristanda olacağım pecs, eger ve szigetvar şehirlerine gezilerim olacak. yazılarınızı ilgi ile takip ediyorum ve devamını merakla bekliyorum.
Merhaba Murat Bey,
Budapeşte gezimden ben de büyük keyif aldım, insanlar sıcak ve yardımsever. İlginize teşekkür ederim.
İyi yolculuklar.
Geçen sene ben de Budapeşte’ye gitmiştim. Yağmurlu bir gündü. Fazla gezemedik. Ama beni en çok resim hazinesi olan müzesi etkiledi… Çok güzel özetlemişsiniz.. Elinize sağlık…
Tesekkurler Ayhan Bey.
Budapeste gercekten cok hos ve guzel anlatmissin. Eline saglik. Budapesteye gitmisken Estergona kadar cikin derim arti olarak. Iyi gezmeler dileklerimle
Macaristan’daki Türk ve Osmanlı eserlerini anlatmanız iyi olmuş, Budapeşte’ye gezmeye giden birçok Türkün merak ettiği bilgiler.
Budapeşte’deki Türk eserleri listesi iyi olmuş.
Güzel bir gezi yazısı olmuş teşekkürler.
Merhaba Alper Bey, yazılarınız çok güzel, elinize sağlık. Sormak istediğim bir şey var benim de. Bu kış (Şubat tatili) eşimle sizin rotanızla aynı bir program yaptık. İst-Budapeşte- trenle Viyana sonra tekrar trenle Prag-İst. Fakat otel rezervasyonlarını nerede kaç gün geçirsek karar veremediğimiz için henüz yapamadık. Sizin ayırdığınız süreler nasıldı? Ne önerirsiniz? Çok teşekkürler şimdiden.
yazmayı unutmuşum:istanbul gidiş gelişleri çıkarırsak toplamda net 6 günümüz var.
Merhaba Birgül Hanım,
Bence aralarında en güzel olanı Budapeşte. Ben Budapeşte Viyana Prag gezimi 2 haftada yapmıştım, fakat sizin zamanınız az. İkişer gün gezmeniz mantıklı olacak. Ben en çok günü Budapeşte’ye, ona yakın zamanı Prag’a, en az günü Viyana’ya ayırdım. Bunda hem Viyana’nın pahalı olması, hem de bence anlatıldığı kadar güzel olmamasının rolü var.
Çok teşekkürler tavsiyeniz için.
Merhaba Alper Bey.Bu güzel bilgilendirici site için bende size teşekkür etmek isterim.Birkaç konuda fikirlerinize ihtiyacım var.Tur ile pahalıya çıkan Eszterom-Visegrad-Szentendre gezisine kendim gitmek istiyorum.Gidişte Arpad Hid terminalinden otobüs ile direk Esztergom’a ordan yine otobüsle önce Visagrad ve sonrasında Szentendre’ye ulaşmayı istiyorum.Oradan kalkan banliyo treni ile de Batthyany metro durağına gelip Budapeşte’ye dönmeyi planlıyorum.Sizce bu güzerhag mantıklı bir güzergah mıdır yoksa daha kolay bir gidiş dönüş alternatifiniz var mı?Ayrıca Esztergom’dan Visegrad – Szentendre geçişlerinde kaç numaralı otobüslere zaman olarak ne kadar sıklıklarda binebilirim?Bu konularda bilginiz varsa ve paylaşırsanız çok mutlu olurum.(Uzun bir yazı ve çok soru oldu özür dilerim).
Merhaba Sinan Bey, maalesef bahsettiğiniz yerlere ben gitmedim, bilmiyorum. Budapeşte’deki Türk eserlerinin hepsini görmenizi dilerim.
İyi yolculuklar.
Alakanız için tekrar teşekkür ederim Alper Bey.Zamanımız yettiğince birçok eseri görmeyi planlıyoruz.
Budapeşte’de kaç gün kalınmalı sizce?
Bence Budapeşte’de en az 3 gün kalmalı, ama ben 1 hafta öneririm.
Bazı Türkologlara göre Macarların atalarının eski Türk kavmi Hunlardan geldiği zannedilmektedir. Onların Türklerle olan yakın ilişkisinden dolayı aralarında tarihten bu yana bir kültür bağı oluşmuştur. Macaristan’ın Kanuni Sultan Süleyman döneminde alınmasından sonra 145 sene Osmanlı hakimiyeti altında kalması da bizim açımızdan ne kadar önemli bir ülke olduğunu ortaya koymaktadır.
Macaristan’a nasip olur da yolum düşerse Osmanlı ve Türk eserlerini elbette görmeyi çok isteyeceğim ve yazınız bana kesinlikle yol gösterecek. Yüreğinize, zihninize sağlık.
Çok teşekkürler Ayça Hanım. Şahane bir Macaristan gezisi dilerim.
Size de teşekkürler Alper Bey. Ben de öyle olmasını dilerim. 🙂
bu yaz için prag-viyana-budapeşte turu aldım ve sizin bu bilgilerinize ulaştım çok da faydalandım teşekkür ederim birçok bilginizi çıktı olarak elimde bulunduracağım .diğer gezilerinizi de okudum tam benim kafamdaymışsınız iyi seyahatler
İlginize çok teşekkürler Cengishan Bey, şahane bir Budapeşte turu yapmanızı dilerim. İsminizden dolayı Moğolistan yazılarımı da okumanızı öneririm. İyi seyahatler.
Alper Bey, bu temmuz başında Budapeşte’ye gitmeyi planlıyoruz 2 arkadaş, acaba uygun fiyata kalacak bir yer önerebilir misiniz? Teşekkürler..
Ramazan Bey benim kaldığım hosteli aradım ama İnternet’te geçmiyor, demek ki kapanmış. Budapeşte’te kalacağınız otel ister Buda ister Peşte tarafında olsun Tuna Nehri’ne yakın olmasını tercih edin, gezilecek yerlere yürüyerek rahatça gidersiniz. Oteliniz kuzeyde Margit Köprüsü’nden daha kuzeyde, güneyde Petöfi Köprüsü’nden daha güneyde olmasın. En ideali bu ikisinin arasında kalan Szechenyi Lanchid, Erzsebed veya Szabadsag köprülerine yakın bir otel olur. Buda tarafı daha tarihi, Peşte tarafı daha moderndir, ama modern deyince bizim kentlerimiz gibi bir çirkinlik aklınıza gelmesin, caddeler eski, kişilikli, dekoratif ve şık binalarla dolu. Belli bir otel tavsiye edemiyorum bu durumda, ama merkezi ve uygun bir yer bulursunuz. İyi yolculuklar.
Ayrıntılı açıklamalarınız için teşekkürler Alper Bey…
Rica eder, keyifli bir Budapeşte seyahati dilerim.
Gelmelisiniz… cok güzel bir sehir. En güzel yeri Gül Baba Türbesi. Cok huzurlu ve oradan, tepeden sehire cok güzel manzara var…
Türklerle her yerde karsilasabilirsiniz. Merkezde Türk restoranlar her kösede 🙂
Budapeste harika bir şehir. Yazılarınız çok faydalı oldu.
Merhabalar, güzel ve bilgilendirici yorumlar için çok teşekkürler. 20 sene Budapeşte’de yaşamış biri olarak içinde Türk kelimesi geçen sokak isimleri ile ilgili bir düzeltme yapmak isterim. Kendimin de bir süre ikamet ettiği Törökvész ut (Türk tehlikesi) anlamındadır. Macar dostlarımın bu konudaki şakalarına defalarca maruz kaldığımı da gayet iyi hatırlıyorum. Bu güzel yazılarınızın devamını dilerim. Saygılarımla.
Merhaba Güvenç Bey,
Gerekli düzeltmeyi yaptım, ilginize teşekkürler.
Merhaba Alper Bey,
Ben de Macaristan’da yasiyorum, Budapeste’ye her gidisimizde Buda Kalesinin etrafinda dönüyoruz lakin Abdurrahman Abdi Pasa ile akincilar mezarligini bi turlu bulamadik. Harita uzerinde isaretleyip bana mail atabilir misiniz? Aslinda siteye de koymaniz yararli olur diye dusunuyorum, daha onceki yorumlarda da vardi bu tarz istekler.
Ayrica siteniz gercekten cok yararli keyifli, ellerinize saglik.
Simdiden tesekkur ederim yardiminiz icin,
Sevgiler,
Gokce.
Merhaba Gökçe Hanım,
Mezarlar Kemal Atatürk Yolu üzerinde, adresi I. Tóth Árpád sétány no: 40. Koordinatları 47°30’18.3″N 19°01’41.6″E.
Osmanlı Akıncılar Mezarlığı, adres Kemál Atatürk sétaút. Koordinatlar 47° 29’38.61″N 19°2’31.46″E.
İlginize teşekkür ederim. Sevgiler.
merhaba,prag için sorduğum soruya hızlı cevabınız için çok teşekkür ederim.Bir sorum da budapeşte için olacak:) prag’dan budapeşte’ye sabah 5 sularında varacağız ancak sadece 1 gece konaklayacağımız için vaktimizi ziyan etmek istemiyoruz.hostelimize bavul bırakacak saat aralığına kadar orada yapabileceğimiz bir şey önerir misiniz?şimdiden teşekkür ederim tekrar.
Merhaba. Hostele istediğiniz saatte bavulunuzu bırakabilirsiniz. Size aksini mi söylediler?
merhaba tekrar. açıkcası sabah 5 çok erken bir saat olduğu için kimseye ulaşamayacağımızı ya da hiç bir yer açık olmaz diye düşündük.
Merhaba Ceren Hanım. Hosteller 24 saat açık olur. Budapeşte’ye otobüsle gideceksiniz Nepliget otobüs terminalinden Metro 3 hattını kullanabilirsiniz. Prag’dan Budapeşte’ye trenle gidecekseniz Keleti veya Deli istasyonundan Metro 2, Nyugati tren istasyonundan Metro 3 hattına binebilirsiniz. Hostele yerleştikten sonra çıkıp gezer, Tuna Nehri çevresinde ve merkezdeki güzel caddelerde fotoğraf çekersiniz.
merhaba Alper bey,onerdiginiz otel varmi acaba bu guzel osmanli türk eserlerine yakin
?
Merhaba Engin Bey. Ben Markos adlı bir hostelde kaldım ama kötüydü, öneremem. Arkadaşlarım Tuna Nehri’nde yüzen, Margitsziget Adası’na yakın bir tekne otelde kaldılar. Hem fiyatı uygundu hem de memnun kaldılar. Öyle aratın bakalım, bulamazsanız arkadaşlarımla haberleşip adını sorayım.
Alper bey merhaba. Biz de bir arkadasimla orta avrupa turundayiz. Prag ve Viyana bitti sırada Budapeste var. Bir buçuk gün gibi kısa bir zamanımız kaldı. Pragda karşılaştığımız rehber gezilecek yerler çok uzak Hop on Hop off tercih edin dedi ama çok cazip gelmedi siz ne dersiniz mantiklimi? Birde doviz bozdurmada Pragda sikintili mi?Emeğiniz için tesekkurler…
Merhaba Nehir Hanım. Ben o turları gördüm Budapeşte’de. İhtiyacınız yok, yürüyerek gezebilirsiniz. Döviz bozdurmada Prag’da dolandırıcılık var ama ben Budapeşte’de rastlamadım. Yazılarımı okuduğunuz için teşekkürler. Sorularınız olursa beklerim, iyi yolculuklar.
Merhaba Alper . Acaba Macaristanda para birimi olarak ne kullandiniz?.Doviz bürosunda onlarin biriminimi kullandiniz eger oyle ise kaziklanma durumu soz konusumu? .Tesekkur ederim simdiden.
Merhaba. Macar para birimi forint kullandım. Banka makinelerinden kendi mevduat hesabımdan Türk Lirası karşılığı Macar Forinti çektim.
budapeşte harika.yolculuk kısa sürüyor.şehir kasvetli binalar ve heykellerden oluşuyor.şehir içi ulaşım çok seri.bahar bir başka güzeldi macaristanda.akasya ağaçlarının bolluğu dikkatimi çekti.insanlarını ruhsuz buldum.ama tanıştığım macarların sıcakkanlılığı da şaşırtmadı değil.tekrar gitmek ve gezmek isterim.
Budapeşte gezi yorumu için teşekkürler Hakan Bey.
Öncelikle canli resimlere baktikca tekrar gitmis kadar oldum. elinize saglik. emekliler toplulugu olarak 5 kisi budapeste yolunu tuttuk. bu yasta hem tarihini ogrendik hem de cok eglendik. estergon ve cigan gecesi arti bizim favorilerimiz oldu.
Alper Bey merhaba, Gül Baba türbesi ve Galiçya Şehitliği, Akıncılar Şehitliği kolay bulunabilecek yerdeler mi, tarif eder misiniz?
Merhaba. Gül Baba Türbesi Budapeşte şehrinin Buda yakasında, Margit Köprüsü’ne yakın Türk Caddesi’nden (Török utca) girilen dar Gül Baba Sokağı’nın sonunda, Rozsakert semtinde, merkezi bir konumda. Mescet Utca Caddesi’nden de çıkılabiliyor. Galiçya Türk Şehitliği Peşte tarafında, merkeze biraz uzak, Ujköztemetö, X. Kozma Utca 8-10 adresinde. Akıncılar Mezarlığı adresi: Buda tarafı, Attila Caddesi’ne yakın Kemál Atatürk sétaút yürüyüş yolu; koordinatlar 47° 29’38.61″N 19°2’31.46″E. İyi bir Budapeşte seyahati dilerim.
Gellert Tepesinden Gul Baba Turbesine kadarki turistik yerler yuruyerek gezilebilir mi peki Alper bey?
Budapeşte yürümesi çok zevkli bir kent, Gellert Tepesi’nden Gül Baba Türbesi yaklaşık 3,5 kilometre mesafede, ben defalarca yürüdüm. Bence yürüyerek rahatlıkla gezilebilir.
Alper Bey merhaba, bugun Buda Kalesinde ne yazik ki Abdurrahman Abdi Pasa mezarini bulamadim, yerini tarif edebilir misiniz acaba?
Merhaba. Abdurrahman Abdi Paşa’nın mezarının adresi 1014 Budapest, I. Tóth Árpád sétány 40 numara. Koordinatları 47° 30’ 15.42″ N, 19° 1’ 37.48″ E.
Sayenizde Budapeşte’deki Türk-İslam eserlerinin yerini kolaylıkla bulabildim, sağolun.
Yazımın Budapeşte’deki Türk ve İslam eserlerini bulmanıza yardımcı olmasına sevindim, siz de sağ olun. İyi seyahatler.
Merhaba. turun tamamını nereden bulabilirim, aynı rota üzerinde tura çıkıcaz budapesteye ineceğiz viyana ve arkasından prag dan geri dönüş şeklinde..
Merhaba. Budapeşte Viyana Prag turumun tamamının olduğu tek bir tur yazım yok, ilgili şu anda mevcut 4 yazımı okumanızı tavsiye ederim. Ben de sizinle aynı rotayı izledim, Budapeşte’ye önce gittim.
Merhaba
31 aralık ta 4 günlüğüne Budapeşte’ye gideceğiz. Viyana ya geçmek istiyoruz 2,5 saat miş tavsiye edermisiniz? Özellikle görmeniz gerekir dediğiniz yer var mı? Ve son soru alışveriş yapabilirmiyiz ? Teşekkürler
Merhaba. Budapeşte Viyana otobüsleri 2,5 ila 3,5 saat sürüyor. 1 gün için gidebilirsiniz ama ben olsam Budapeşte’yi rahatça gezerdim, çok güzel bir şehir.
Alper Hocam merhaba,
Bu hafta bir konferans için Budapeşte’ye gideceğim ve 1 hafta-10 gün kadar kalacağım. Gezi sitelerinden orayla ilgili bilgi edinmeye çalışıyorum. Bütün gezi sayfalarında hangi barda hangi içkinin içileceği veya bunun gibi işler anlatılırken, aradığım şey olan, Osmanlımın izlerini bu kadar net ifade eden yazınız için çok teşekkür ederim. Saygılarımla.
Budapeşte’de Türk ve Osmanlı eserleriyle ilgili yazımın doğru kişiye ulaşmış olmasına ve işe yaramasına sevindim. Güzel bir Macaristan gezisi dilerim. Teşekkürler.
bir zamanlar bizimdi..
Selamun aleyküm beyler, ben 1. ayda 3 haftalığına Budapeşte inşallah gidecem. Apartman kiraladım, ve Türk market ve helal kasap bulmak mutlu mümkün mü. Şimdiden teşekkürler.
Merhabalar Alper bey.9 Ağustos da eşimle birlikte Bratislava ya giderek 7 günlük orta Avrupa turuna çıkıyoruz. size sorum şu olacak gezimize ilk Budapeşte den başlayarak Viyana ve Prag mı yapmalıyım yoksa Prag dan başlayıp Viyana ve Budapeşte mi yapmalıyım. donusumuz ise ayın 16 sında yine Bratislava dan olacak. biraz uzun oldu ama ilginize şimdiden çok teşekkür ederiz..
Merhaba Emrah Bey. Orta Avrupa turunuzda yazdığınız her iki seçenekte de Prag ile Budapeşte arası mesafeyi 2 kez katetmek zorundasınız, herhangi birisi kilometre miktarını azaltmıyor. Bana kalırsa Bratislava’ya inince hemen Budapeşte’ye gidip varış kentinizi Prag ve Viyana’dan sonra en sona bırakın; gecikme olasılığına karşı dönüşte uçağa bineceğiniz şehri sona bırakmak daha mantıklı olur, Bratislava’yı yeterince gezememek, uçağı kaçırmak veya seyahatiniz boyunca tedirgin olmaktan daha iyidir benin düşünceme göre. Bu turunuz için en iyisi Budapeşte gidiş Prag dönüş biletleri olurdu ama eminim siz de bu biletlere bakmışsınızdır, “çoklu bilet” türüne giriyor ve fiyatları pahalı oluyor. Rica ederim.
İlginize çok teşekkür ederim tekrar Alper bey.. Tavsiyenize uyucaz biz de. Evet çoklu bilet olayına giriyor ve oldukça pahalı oluyor o şekilde. Bir sorum daha olacak size; bu turda sizin dediğiniz gibi yapıcam evet ama Bratislava’da havaalanında direk araba kiralamayı düşünüyorum sizce nasıl olur? Otobüsle dolaşmak mı yoksa araba kiralayıp gezmek mi daha mantıklı olur… Tekrar teşekkürler…
Rica ederim. Araba kiralamak size hızlı hareket etme avantajını getirir ama bence öncelikle kiralık otomobil ve yakıt masrafı ile otobüs-tren biletlerinin toplam fiyatlarını yaklaşık olarak hesaplayıp karşılaştırarak ona göre karar vermek daha mantıklı olur.
Emrah bey merhaba, yaziniz cok keyifli ve bilgilendirici olmus. Benim sorum arac ile İstanbul-brno (Çek cumh.) yapacagim. Budapeste den geçerken bahsettiğiniz yerlere uğramak isterim. Bu bölgelerde arac park, konaklama vs. konusunda izlenimleriniz nasıl? Tavsiyelerinizi almak isterim.
İyi günler dilerim. Harun.
Gardaş eline sağlık, bugün arkadaşlarla Budapeste’ye uçuyoruz nasipse, gezdiğin Osmanlı eserlerini iyi tarif etmişsin , inşallah kolay buluruz. Bazılarına muhakkak gitmeye çalışacağız (Türk Sokağı, Gül Baba Türbesi). En çok da Abdurrahman Abdi Paşa nın mezarlığını görmek ve Fatiha okumak isterim.
Ecdadımıza en büyük kötülüğü onları unutmakla yapmış oluruz.
Tekrardan bilgilerin için tsk.
Rica ederim. Budapeşte Türk ve Osmanlı eserleri yazıma ilginiz için asıl ben teşekkür ederim. İyi yolculuklar.