Paraguay Gezi Notları
Asuncion’da Paraguay Devlet Başkanı’nın bürosunu ve meclisini barındıran bu sarayın adı Palacio de los López, yani Lopez Sarayı. Başkan Carlos Antonio Lopez’in sarayıydı, ardından başkanlık oğlu Francisco Solano Lopez’e geçti. Buradan fotoğraf çekmem sorun olmadı ama binaya birazcık daha yaklaşınca düdükler öttü. Latin Amerika seyahatim devam ediyor ve bu yazımda Paraguay’da gezilecek yerler arasında en önemlileri var.
Panteón Nacional de los Héroes – Paraguay’ın Kahramanları
Paraguay’ın başkenti Asuncion, Palma ve Chile Caddeleri’nin kesiştiği yerdeki Paraguay Ulusal Kahramanlar Anıtı (Panteón Nacional de los Héroes) Asuncion’un sembolü. Önemli bir olay olduğunda insanlar ellerinde bayraklarla bu anıtın önüne gelip kutluyorlar. Paraguay tarihini temsil eden bu yapı, ülkenin kanlı savaşlarında ölenlere adanmış.
Panteón Nacional de los Héroes anıtının inşaasına, Francisco Solano López rejimi zananında, 1863 yılında Paris’teki Les Invalides örnek alınarak İtalyan Mimar Alejandro Ravizza ile Mühendis Giácomo Colombino tarafından başlandı. Kısa süre sonra López, Paraguay’ı sonu felaketle bitecek olan Üçlü İttifak (Brezilya, Uruguay, Arjantin) Savaşı’na soktu ve anıtın tamamlanması 70 yıla uzadı.
Paraguay Ulusal Kahramanlar Anıtı Panteón Nacional de los Héroes ve yavrusunu emziren bir anne. Güney Amerika gezi notları. Ülkeden insan manzaraları bu yazımda: Latin Amerika İnsanları
Ulusal kahramanlar Anıtı’nın inşaası, Bolivya’ya karşı kazanılan efsanevi Chaco Savaşı’nın ardından 1936 yılında tamamlandı. López, ismi bilinmeyen iki Paraguay askeri ile birlikte buraya gömüldü. Bahsettiğim iki büyük savaş, ülke tarihinin en önemli olayları. Anıtın duvarlarında eski düşmanlar Brezilya, Arjantin, Uruguay ve Bolivya anısına plaketler var; “her şeyin affedildiğini, ama hiçbir şeyin unutulmadığını” sembolize ediyorlar. Asuncion’a gelen her Paraguaylı ve yabancının ziyaret ettiği bir yer burası. Benim de Latin Amerika seyahatimin önemli bir noktası elbette. Paraguay Latin Amerika ülkeleri arasında en az gidilenlerden biri.
Paraguay Bayrağı
Paraguay bayrağı ilk olarak 1842 yılında göndere çekildi, yıllar içerisinde bayrağın ortasında bulunan devlet armasında ve en-boy oranında yapılan değişiklikler ile günümüzdeki halini 1990 yılında aldı. Paraguay bayrağı Suudi Arabistan ile birlikte dünyada ön ve arka yüzü farklı olan iki bayraktan biri.
Paraguay bayrağı üç eşit yatay şeritin bayrağı üçe bölmesinden oluşuyor. Yatay şeritler kırmızı, beyaz ve mavi olarak sıralanıyor ve bayrağın orta kısmında beyaz zemin üzerinde ülkenin arması bulunuyor. Bayrakta bulunan kırmızı renk adaleti, beyaz renk barışı, mavi renk ise özgürlüğü ifade ediyor.
Catedral Metropolitana
Paraguay’ın başkenti Asuncion’daki Catedral Metropolitana 1543’teki yangından sonra pek değişmediği söylense de birçok kez tadilata uğramış. En son önemli onarım 1850 yılında Carlos Antonio Lopez zamanında Mimar Vasco Urdapilleta Pascual tarafından tasarlandı.
Ülkede gittiğim okul ve üniversitelerden yazı ve görselleri: Latin Amerika’da Eğitim
Iglesia de la Encarnacion
Diriliş Kilisesi (Iglesia de la Encarnacion) 1893 yılındaki yangında tamamen tahrip oldu ve ardından bu kilise yapıldı. Bu Roma Katolik kilise, Avrupa’daki katedrallerin çoğu gibi Roma-Korint tarzı mimariye sahip. İnşasına 1893 yılında İtalyan Mimar Juan Colombo tasarımıyla başlandı.
Demokrasi Meydanı
Bir araştırmaya göre Asuncion Dünyanın En Ucuz Kenti .
Uruguay Meydanı
Bu kilisenin adı Iglesia de Maria Auxilliadora.
Paraguay’dan yazılarımın devamı burada: LATİN AMERİKA SANATI.
Latin Amerika seyahat için harika bir kıta, ancak Paraguay’a çok az giden var. Bilinmeyen ülkeden bilgiler için teşekkürler.
Az gidilen ülkelere gitmenizi takdir ediyorum.
Paraguay ile ilgili yazılarızı zevkle okudum…Bir yarı Paraguaylı olarak güzel paylaşımınız için teşekkür ederim. Son resimdeki kilisenin adı da şöyledir: Iglesia de Maria Auxilliadora
Bilgi için teşekkürler Seval Hanım, kilisenin adını yazıma ekledim. Paraguay’la ilginiz veya maceranız nasıl başladı, bahseder misin?
mrb seval hanım benim bir konuda yardıma ihtiyacım var sizinle nasıl iletişime geçebilirim ??
Alper Bey cevabınızı çok geç gördüm kusura bakmayın. Paraguay ile maceram 8 yıl önce dünyanın en doğusunda en alakasız ülkede başladı:) Eşim Paraguaylı henüz orada yaşamıyoruz ama 8 yıl içerisinde iki kez birer aylık dönemlerle Asuncion’da kaldım. Yerel halk çok sıcak kanlı ve candandır. Yazın sıcağında hoş sohbetle ağır ağır içilen tererenin tadına doyum olmaz. Soğuk sabah ayazında ise mate yudumlayarak güne başlanır! Doğasına ve dingin yaşamına bayılıyorum. Ekonomik sıkıntıları olan bir ülke ama tüm sıkıntılar yüzünden sinir hastasına bağlamış insan yok. İstanbul’da hissettiğim huzursuzluğu ve insanların gerginliğini hiçbir şekilde hissetmedim burda! Her yerde neşe ve güler yüz. yemeklerini de beğenirim özellikle chipaguazu ve sopa paraguaya en favorilerim umarım oradayken deneme fırsatınız olmuştur.
Paraguay yorumunuz için çok teşekkürler Seval Hanım. Ülkeyi ve cana yakın insanlarını ben de sevdim. Yemekleri de lezzetli. Sevgiler.
Alper bey merhabalar. Ben de 4 sefer gittim Asuncion’a işim gereği. Hotel Guarani de kaldım her zaman. Gerçekten sizin de anlatımlarınız gibi değişik güzel ve ucuz yer. Anlatım ve paylaşımlarınız için emeklerinize sağlık…
Merhaba Mahmut Bey. Paraguay’a gitmiş birinden haber almak ne güzel. Hangi konuda iş yapıyorsunuz ülkeyle?
Alper bey ben Kocaelinde özel bir tersanede çalışıyorum.Orda HİDROVİAS adında su üstünde maden taşımacılığı yapan bir firmaya 8 adet römorkör tipinde gemi yapıp oraya gönderdik.Bende garanti servis elemanı elemanı olarak garanti süresi içerisinde çıkan arızaları gidermek için oralara geliyordum.
İşinizin az gidilen, az bilinen Paraguay gibi bir ülkeyi görmenizi sağlaması bir şans. Memnun oldum.
Evet büyük şans gerçekten teşekkür ederim iyi çalışmalar