İşte fotoğraflarımla Latin Amerika insanları ve sokakları. Paraguay İstatistik, Araştırma ve Nüfus Bakanlığı ırk ve etnik köken sayımı yapmadığı için ülkenin etnik yapısı hakkında resmi veri yok. Ancak yerli nüfus sayılıyor ve bugün ülkenin toplam nüfusunun sadece yüzde ikisi yerli. Ülkedeki İspanya hakimiyeti döneminde Guarani (Paraguay yerlisi) kadınlarıyla İspanyol erkeklerin yaygın evlilikleri sonucunda Paraguay nüfusunun büyük çoğunluğu melez (İspanyolca mestizo). Beyaz nüfus son yüz yılda Avrupa’dan göçenlerle birlikte büyüdü ve bugün ülkenin yaklaşık %20’sini oluşturuyor. Bir başka renkli Latin Amerika gezi yazısı daha.
Bu el işi – incik boncuk satan yerli kadının ürünlerinden bazıları beni dumura uğrattı, gelin birlikte yakından bakalım:
Bildiğin nazar boncuğundan bilezik, bizim Eminönü’nde, Sultanahmet’te ve bütün memlekette satılanların aynısı. Yahu arkadaş bu küreselleşme nasıl bir şeydir? Paraguay’da kentten uzakta bir yerdeyim, bu nedir?
Latin Amerika insanları – askerler
Asuncion dar caddeleri, eski kaldırımları ve binaları, dilencileriyle pek güven vermese de aslında güvenli. Her yerde polis var.
Latin Amerika’da 1 Ayda 4 Mevsim seyahatimde gezdiğim Brezilya, Uruguay ve Arjantin gibi Paraguay‘da da futbol önemli ve her yerde. Güney Amerika halklarının genlerine işlemiş.
Bu polisler gördüğünüz giyim mağazasını koruyor. Her dükkanın silahlı koruması var.
Latin Amerika insanları – çocuklar
Aşağıdaki lokantada sabah temizliği, açılış hazırlığı var.
Latin Amerika gezi fotoğrafları.
Demokrasi Meydanı’nda (Plaza de la Democracia) okuldan yeni çıkmış çocuklar.
Dilenirken bile terere çayı eksik olmaz.
Asuncion’da bar dönüşü belediye otobüsünde. Güney Amerika videoları.
Bu polisler ATM makinesini koruyor.
Palma Caddesi’nde yemek yediğim Rodizio lokantasının kapı görevlisi ve polisi. Bu arada Paraguay’da ne yenir, ben neler yedim diye merak ederseniz bu yazımda: Paraguay Yemekleri.
Burger King’in ise silahlı özel koruma görevlisi var. Jopu bu tarafta görünüyor, silahı sağ tarafında.
Döviz bürosunun polislerine bakın.
Şehir dışından gelen iki kız beni Paraguaylı sanıp adres sordular, sonra arkadaş olduk.
Paraguay’da klima tamircisi genç havalı. Kirli önlük giymez, yoldan geçen kızları kesmeyi ihmal etmez. Dükkanını çivit mavisi boyar, kıyafeti modaya uygun.
Belediye otobüsünde insanlar.
Paraguay’da seyyar gazoz satıcıları her yerdeler, otobüslere de dalıyorlar, aşağıdaki çekimimde var. Çekerken fark etmemişim ama beyaz gömlekli bana fena uyuz olmuş. Latin Amerika videoları.
Latin Amerika insanları ve futbol
Asuncion’da polis futbol maçının olacağı mahallenin girişinde otobüsleri durdurarak potansiyel fanatik gördüğü gençleri arıyor.
Stada yaklaştıkça güvenlik denetimi artıyor.
Stadın önünde kalabalık.
Latin Amerika insanları sokakları sever
Demokrasi Meydanı’nda (Plaza de la Democracia) ayakkabı boyacısı.
Bugün Pazar, tembellik günü.
Asuncion, Paraguay’da zaten tanınan bir manken ve oyuncu olup uluslararası ününü 2010 FIFA World Cup ile kazanan Larissa Riquelme‘nin kenti. Larissa Riquelme, İspanya’da “Dünya Kupasının Kız Arkadaşı” olarak tanınıyor. Arjantinli Diego Maradona Arjantin 2010 Dünya Kupası’nı kazanırsa Buenos Aires caddelerinde çıplak koşma sözü verince, Larissa Riquelme de Paraguay Dünya Kupası’nı kazanırsa vücudunu Paraguay bayrağı renklerinde boyayarak Asuncion caddelerinde çırılçıplak koşma sözü verdi. Paraguay çeyrek finalde İspanya’ya yenildiği halde “ellerinden geleni yaptılar” deyip yine de çıplak koşacağını söyledi ama yatağa serilmiş büyük bir Paraguay bayrağının üzerinde çıplak poz vermekle yetindi. Paraguay Milli Takımı‘nın ve Cerro Porteno’nun taraftarı olan Larissa’nın bulabildiğim en efendi fotoğrafını görüyorsunuz, alıntıdır.
Araştırmaya göre Asuncion Dünyanın En Ucuz Kenti
Futbol maçı varsa hayat duruyor, insanlar ya evlerinde ya da böyle taksi durağı, dükkan gibi yerlerde toplanmış maç izliyor. Latin Amerika insanları futbola bayılıyor.
Paraguay’da en çok gördüğüm iki şey: silah ve terere çayı.
Güney Amerika‘nın en eski kentlerinden birisi olan Asuncion, aynı zamanda bölgedeki öteki sömürgeci kentlerini kuran Avrupalıların yola çıktıkları yer olduğu için “kentlerin anası” olarak da biliniyor.
Bugünkü kent alanına sömürgeciler daha önce gelmiş olsalar da, Asuncion’da ilk yerleşim 15 Ağustos 1537’de Nuestra Senyora de la Asunción adı altında, Juan de Salazar ile Gonzalo de Mendoza öncüğünde kurulmuş.
Asuncion kent merkezinin nüfusu yarım milyon ama varoşlarıyla birlikte iki milyona yaklaşıyor, yani 6 milyonluk Paraguay’ın üçte birine yakını burada yaşıyor. Bizdeki gibi genç olan nüfusun yüzde altmış beşi 30 yaşın altında.
Asuncion’da gençlerin düzenlediği bir alternatif sokak etkinliği. Güney Amerika’da yaşam rengarenk.
Kentte ziyaret ettiğim okul ve üniversitelerden yazım: Latin Amerika’da Eğitim
Paraguay’ın doğusunda, Brezilya-Arjantin-Paraguay üçlü sınır noktasındaki Ciudad del Este‘de turizm danışma bürosu. Latin Amerika gezim devam ediyor. Yaşamın içinden gitmeye çalışıyorum.
Her yerde polis olmasının sebebi ülkede çok fazla soygun olayların yaşanması mı acaba?
Evet, Paraguay tehlikeli ve suç oranı yüksek bir ülkeymiş, bu önlemlerden sonra artık güvenli.
Latin Amerika insanları renkli ve sıcak görünüyor.
Güney Amerika halkı ülkelere göre değişiyor. bazı ülkelerin insanları Avrupa kökenli ve beyaz, bazılarınınki yerli ve esmer çoğunluklu.
Doğru tespit.
Ben Güney Amerikayı hep görmek istedim kısıtlı bir bütçe ile nerden başlamalıyım ve bileti burdan mı alsam oradan mı birine aldırsam acaba bir fark olur muP
Merhaba. Türkiye’den Güney Amerika’ya ucuz uçak bileti yok. Brezilya’ya ABD aktarmalı uygun biletler bulunabiliyor. Bilet fiyatı fark etmez.
Merhaba, Paraguay’da nazar boncuğu görmeniz küreselleşmeden değil. Türkiye’de tanıştığım Venezuelalı bir arkadaşım boynundan hiç çıkarmıyordu. İstanbul’dan aldığını sandım. Kendi ülkelerinde de bu inanışın olduğunu, hem de oldukça güçlü olduğunu anlatmıştı. Tıpkısının aynısı olmasına ben de inanamıştım. Belki gittiğiniz diğer ülkelerde de görmüşsünüzdür.
Kafamda tam da yoksul ülkenin onurlu insanları imajı oluşurken her yerde polis olmasını sevemedim. Pipette içtikleri soğuk çay mı ve denediniz mi? Otobüse soğuk gazoz servisinden Antalya’ya da yazın lazım. Güzeliyle çirkiniyle kenti anlattığınız için teşekkürler.
Merhaba. Güney Amerika’da nazar boncuğu görmek şaşırtıcı. Ama yerel olduğunu öğrendikten sonra düşününce gözü temsil eden bir boncuğun dünyanın öteki ucunda da aynı olması biraz daha akla uygun geliyor. Paraguay önceden çok suç işlenen bir ülkeymiş. Son devlet başkanı buna bir son vermeyi kafasına koymuş ve her yere asker polis dikmiş, ve sokak suçları bıçak gibi kesilmiş. Evet, terere bir soğuk çay, mate bitkisinden yapılıyor, içtim. Bizim damak tadımıza uygun değil ama içilebilir. Zindelik verici bir bitki. Antalya’ya gazoz iyi gidermiş. Ben de seyahat blog yazılarımı okuduğunuz için teşekkür ederim.