Oslo gezi notları olarak hazırladığım bu yazı Oslo hakkında bilgi, gezilecek yerler, hava durumu, etkinlikler, öneriler, yorumlar, indirimler içeren bir gezi rehberi. Nordik ülkeler seyahatimin ilk durağı olan Norveç başkenti Oslo şehir merkezinin nüfusu 660.000. Dünyanın en pahalı kentleri arasında yer almasına rağmen huzurlu yaşamı ve İskandinavya’nın önemli gezilecek noktaları için ulaşım ve başlangıç merkezi oluşturması nedeniyle epey gezgin ve turist çekiyor. Benim de Norveç İzlanda Grönland gezimin ilk seyahat hedefi oldu.

 

Oslo gezi rehberi
Oslo gezi notları

 

Oslo Hakkında Bilgi

Stockholm, Helsinki ve Kopenhag ile birlikte İskandinavya’nın en büyük şehirleri arasında yer alan Nordik kent 1040 yılında kuruldu ve 1048’de Harald Hardrada tarafından bir ticaret merkezi (kaupstad) haline getirildi, 1300 yılında Norveç’in başkenti oldu. Dönem dönem Danimarka ve İsveç ile birleşme süreçlerinde önemini kaybetti. 1624 yangınında harap olunca Akershus Ormanı yakınına taşındı. Danimarka yönetimi altında Christiania ve Kristiania isimlerini aldıktan sonra 1925’te yine asıl Norveççe adını geri aldı.

 

Norveç
Norveç Oslo

 

Oslo Norveç’in ekonomik, ticari, idari, bankacılık, endüstri ve denizcilik merkezi. 2012 yılında fDi dergisi tarafından büyük Avrupa şehirleri arasında yaşam kalitesi en yüksek kent seçildi. 2011 yılında Tokyo’dan sonra dünyada yaşamın en pahalı olduğu kent olarak belirlendi, 2013’te ise EIU tarafından dördüncü pahalı şehir olduğu açıklandı. Yakın dönemde nüfusu göçler, göçmenlerin yüksek doğurganlığı ve iç göç nedeniyle hızlı artan bir kent. Yine de Norveç’te yaşam kalitesi çok yüksek.

 

Norveç gezi notları
Norveç gezi rehberi

 

Oslo Hava Durumu

Norveç bir kuzey ülkesi olmasına rağmen Oslo hava durumu nemli ve oldukça ılık olan okyanussal iklime sahip. Atlas okyanusundan batı rüzgarları ile gelen Gulf Stream sıcak su akıntısı kıyı kesimlerde kışın sıcaklığın düşmesini engelliyor. Örneğin Bergen’de Ocak ayı ortalarında hava sıcaklığı 5 derecenin üzerine çıkarken,  iç kısımlarda yer alan Oslo -5 derece civarında seyrediyor. Yazın gündüz 18 saat, Kışın 6 saat sürüyor. Oslo hava durumu Kış ayları Ocak ve Şubatta -2 ile -7 derece arasında, Yaz mevsiminde 10 ile 20 derece arasında geçiyor.

 

Norveç gezi rehberi
Norveç gezi notları

 

Oslo Gezi Notları

Norveç İzlanda Grönland gezim için altı tane uçak bileti adım; son akşam Pegasus’un Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan sabahki uçuşu kar olasılığından iptal edilince canım sıkıldı, zaten yazın planladığım bu seyahat darbe girişimi nedeniyle iptal olmuştu. Bir süre telaştan sonra THY’den sabaha yeni bir Oslo uçak bileti aldım. Norveç’e bu ikisi hariç SAS ile de uçabilirsiniz.

 

Norveç blog gezi yorumları
Norveç gezi blog yazısı

 

Oslo Gardermoen Havalimanı’na inip pasaport kontrolünden geçtikten sonra şehir merkezine ulaşım sağlayan Flytoget Airport Express Train ile gitmek için tren biletinin fiyatı çift yön 360 Norveç Kronu! Havaaalanından şehir merkezindeki Oslo S (Oslo Central Station) istasyonuna kadar sadece 20 dakika süren 2 istasyonluk tren bileti 155 lira, fena pahalı. Başa gelen çekilir, bu kez dünyanın en pahalı ülkelerine seyahat ettiğimin farkındayım. Norveç Türkiye ile karşılaştırırsak çok daha pahalı bir ülke.

 

Norveç yaşam şartları
Norveç’te yaşam

 

Oslo Haritası

Oslo haritası, gezi rotası ve gezilecek yerler.

 

Oslo haritası
Oslo gezi haritası

 

Oslo’da Gezilecek Yerler

Kent merkezine geldikten sonra ulaşım için araçlara ihtiyacınız yok, gezilecek yerler ve görülecek noktalar birkaçı hariç yürüme mesafesinde. Yukarıdaki kent haritasında görebileceğiniz gezilecek yerler aşağıda.

 

Kaplan Heykeli

Kadıköy’de boğa heykeliyle fotoğraf çektirmeyi kendine yakıştıramayan Çelebi Alper Norveç’te Oslo Central Station tren istasyonundan çıkar çıkmaz karşısında bulduğu Kaplan Heykeliyle fotoğraf çekilme fırsatını kaçırmaz. Jernbanetorget Meydanı’ndaki heykel 2000 yılında kentin bininci kuruluş yılı anısına dikildi. Elena Engelsen’in yaptığı 4.5 metre bronz heykel, Norveçli şair Bjørnstjerne Bjørnson’un 1870’te yazdığı Sidste Sang şiirinde bir atla dövüşen kaplandan geliyor. Şehir bir dönem Tigerstaden yani Kaplan Şehir olarak adlandırılmış.

 

Oslo gezilecek yerler
Oslo’da gezilecek yerler

 

Çekiç Heykeli

Merkez Tren İstasyonu’nun hemen önünde, Bjorn Melbye Gulliksen adlı sanatçının Nazi sembolü svastika’yı parçalayan Knus Nasismen (Nazizmi Ezin) adlı büyük çekiç heykeli, 1 Mayıs 2015’te açılmış. II. Dünya Savaşı’nda Almanya işgaline karşı direnen Osvald-gruppen (Osvald Group) adlı silahlı sivil direnişçi grubun anısına dikilmiş. İspanya İç Savaşı’nda da faşizme karşı savaşmış Norveç Komünist Partisi (NKP) üyesi Asbjorn Sunde (Osvald Pettersen) önderliğindeki grup, savaşta Almanlara ait tesislere ve onlara hizmet eden Norveç endüstrisine karşı cesur sabotajlarıyla ünlü.

 

Knus Nasismen
Knus Nasismen – Osvald-gruppen

 

Anıtın sol tarafındaki az görünen Norveççe yazıda sosyalist liderin “Det var verd å kjempe for friheten for alle land, for alle klasser, for alle mennesker. Asbjorn Sunde” sözü, yani “Bütün ülkeler, bütün sınıflar ve tüm insanların özgürlüğü için savaşmaya değerdi” yazıyor. On taraftaki bronz plaketlerden soldakinde “Tjenestemenn Som Ga Sitt Liv” (Yaşamlarını Yitiren Devlet Demiryolları Çalışanları) yazısının altında 61 kişinin adı var. Sağdaki plakette “Til minne om Osvald-gruppas falne i Norges Krig 1940-1945” (Norveç 1940-1945 Savaşı’nda ölen Osvald Grubu’nun anısına) deyip ölen 35 isim sıralanıyor ve en altta “Gagforeningskamerater Takker” (kardeşleriniz teşekkürlerini sunar) yazıyor.

 

Opera

İstasyonun önündeki heykelleri gördükten sonra hemen güneye, kıyıya doğru çok az yürüyerek gidebileceğiniz Norveç Ulusal Opera ve Balesi, ülkenin modern mimarili ilk iddialı eseri. Barselona kentinde yapılan World Architecture Festival’de en iyi kültürel bina, ve ardından Mies van der Rohe Avrupa’nın en iyi modern mimarisi ödüllerini kazanan yapı, bir buzula veya gemiye benzetiliyor ve Bjørvika Haliçinde yüzüyor hissi veriyor. Zamanınız varsa etkinlikler için önerilir. Ayrıca az önceki tren istasyonu ve buradan ücretsiz WiFi bağlantısıyla internet kullanabilirsiniz.

 

Norwegian National Opera and Ballet
Norveç Ulusal Opera ve Balesi

 

Katedral

Kentin ana yaya caddesi Karl Johans’daki 1697 yapımı katedral (Oslo domkirke), 1950’de aslına uygun onarılmış. Norveç Kraliyet Ailesi ve Hükumetinin düğün ve cenaze törenleri bu kilisede yapılıyor.  Tavandaki freskler Hugo Lous Mohradlı adlı sanatçının eseri.

 

Oslo gezi notları
Oslo gezi rehberi

 

Kirkeristen

Kiliseyi çevreleyen ve dükkanlardan oluşan aşağıdaki bina 1841-1858 yıllarında inşa edilmiş. Bugün el işi yapan usta ve zanaatkarlar, birkaç da kafe ve lokanta var.

 

Oslo gezi rehberi
Oslo gezi notları

 

Norveç Parlamentosu

Yine Karls Johans Gate adlı caddede yer alan Norveç Büyük Millet Meclisi (Stortinget) ücretsiz olarak rehberli turlar ile gezilebiliyor, tur 45 dakika sürüyor. Bir tur için grup 30 kişi olmuşsa bir sonrakini beklemek gerekiyor.

 

Norveç gezilecek yerler
Norveç’te gezilecek yerler – Parlamento

 

Oslo’da gezilecek yerler arasında en önemli ve merkezi bir konumda yer alan Norveç Parlamentosu yukarıda meydana bakan ön tarafından, aşağıda caddeye bakan yan cephesinden.

 

Norveç gezilecek noktalar
Norveç’te gezilecek noktalar

 

Üniversite

Oslo Üniversitesine ait bu binada Hukuk Fakültesi var, asıl büyük yerleşke Blindern semtinde. Bu binadaki Universitetets Aula salonunda ressam Edvard Munch’un 11 harika eseri var. Ülkenin en güzel salonlarından birinde bazen konser veriliyor.

 

Norveç üniversite
Oslo Üniversitesi

 

Kraliyet Sarayı

Gezilecek yerler arasında öne çıkan Karl Johans Caddesi’nin sonunda yer alan sarayın (Slottet) içini görmek isterseniz bileti buradan değil postaneden almak gerekiyor. Eğer rehberli turda boş yer kalmışsa o an satabiliyorlar. Fransa kökenli Kral III. Charles için 19. yüzyılın ilk yarısında inşa edilen 173 odalı Kraliyet Sarayı, bugün de kraliyet ailesinin resmi konutu. Veliaht prens ise Asker’deki Skaugum’da kalıyor. Oslo gezi rehberi devam ediyor.

 

Oslo seyahat rehber
Oslo seyahat rehberi – Kraliyet Sarayı

 

Ulusal Sanat Galerisi

Norveç Ulusal Sanat Galerisi 1837 yapımı Nasjonalgalleriet ülkenin en geniş resim, çizim ve heykel sanat eserleri koleksiyonuna sahip. Sabit ve geçici sergi salonlarına sahip sanat merkezi modernden daha çok tarihi klasik eserler ağırlıklı. Ünlü ressam Edvard Munch’un Çığlık, Madonna, Hasta Çocuk, Yaşamın Dansı gibi dünyaca bilinen eserleri sergileniyor. Ressamlar Johan Christian Claussen Dahl, Erik Werenskiold, Christian Krohg, J.C. Dahl, Thomas Fearnley, Adolph Tidemand, Hans Fredrik Gude, Harald Sohlberg ve heykeltıraş Julius Middelthun gibi Norveçli ünlü sanatçıların da eserleri var.

 

Nasjonalgalleriet
Norveç Ulusal Sanat Galerisi Nasjonalgalleriet
Müzede eserleri sergilenen Avrupalı sanatçılar arasında  Auguste Renoir, Claude Monet, Paul Cézanne ve Pablo Picasso gibi dünyaca meşhur isimler var. Sanat Müzesinin giriş bilet ücreti tam 100 kron, öğrenci 50 kron. Perşembe herkese ücretsiz, ben de ücretsiz gezdim. Aşağıda Bertel Thorvaldsen’in De Tre Gratier Lytter Til Amors Sang (Aşk Tanrısı Eros’un Şarkısını Dinleyen Üç Güzellik Tanrıçası) adlı eserini görüyorsunuz.
Norveç turları
Norveç sanat eserleri

Norveçli ekspresyonist ressam Edvard Munch (1863 – 1944), sanatını yaşadığı travmalar üzerine kurar. 5 yaşındayken annesi, 15 yaşında ablası veremden ölür, eğitimiyle teyzesi ilgilenir. Bu acıların sonucu kendi ifadesiyle “içindeki cinleri kovmak için tuvale resmeder”. Edvard Munch aşağıdaki 1893 tarihli Çığlık (Skrik) adlı en ünlü tablosunda hayat, aşk, korku, ölüm ve melankoli gibi unsurları anlatır. Dışavurumculuk (ekspresyonizm) akımının adeta tanımını yapan bir eser. Munch günlüğünde bu resmin çıkış noktası olan, ilham aldığı anı betimler: “Şehir dışında yürüyorum. Yorgun ve hasta hissediyorum. Güneş batıyor ve bulutlar kan kırmızısına dönüşüyor. O anda doğayı yırtıp geçen bir çığlık duydum”.

 

Çığlık tablosu
Çığlık tablosu, Edvard Munch.

 

Bir köprünün üzerinde, korkulukların hemen yanında yüzü bize dönük bir insan, yüzünde büyük bir dehşet ifadesiyle başını ellerinin arasına almış bağırmaktadır. Ne var ki sanki bu haykırışı duyan yoktur, geri plandaki iki kişi sakin bir biçimde köprünün tepeden baktığı körfezi, limanı ve tepeleri seyreder gibi görünmektedirler. Bu anlamda resim bize korkunun yanı sıra yalnızlık, terk edilmişlik duygusu da verir. Adeta bütün dünya, haykıran kişinin üzerine yıkılmaktadır ve o tek başınadır. Bunlardan başka bir şey daha dikkatimizi çeker. Oslofjord tarafında gökyüzü çok büyük bir yangın varmış gibi kırmızı, sarı tonlarında. Ara ara biraz mavinin göründüğü bu tuhaf gökyüzü, kuzey ışıklarını andırır biçimde katman katman. Amerikan sanat tarihçisi Robert Rosenblum’a göre bu resimdeki insan figürünün yüzü Paris’teki Musée de l’Homme’daki Peru’dan gelmiş olan mumyanın yüzünden etkilenerek yapılmıştır.

 

Oslo gezilecek yerler
Oslo’da gezilecek yerler – Nasjonalgalleriet

 

Aşağıda solda Arne Ekeland’ın 1940’ta yaptığı De Siste Skudd (The Lost Shots) adlı tablosu, sağda Rolf Nesch’in aynı tarihli Pa Stranden (Kumsalda) adlı eseri görülüyor.

 

Nasjonalgalleriet Norge
Norge Nasjonalgalleriet

 

Harald Sohlberg (1869–1935) adlı ünlü Norveçli sanatçının 1914’te yaptığı Vinternatt i Rondane (Dağlarda Kış Gecesi) adlı resmi.

 

Vinternatt i Rondane Harald Sohlberg
Harald Sohlberg – Vinternatt i Rondane

 

Norveçli ressam Christian Krohg’un 1888 tarihli Oda Krohg adlı eseri.

 

Oda Krohg Christian Krohg
Christian Krohg, Oda Krohg.

 

Norveçli realist ressam Hans Heyerdahl’ın 1887 yılından kalma Fra Asgardstrand adlı resmi.
Norveç sanat eserleri
Norveç sanatı – Fra Åsgårdstrand
Christian Krohg (1852 – 1925) adlı sanatçının Albertine i Politilegens Venteaerelse adlı tablosu.
Norveç resimleri
Norveç resim sanatı
Oslo’da gezilecek yerler arasında bu sanat müzesini mutlaka tavsiye ediyorum.
Norwegian art
Norveç sanatı
Belediye 

Radhuset (City Hall) adlı denize çok yakın, Fritdjof Nansens plass adlı meydanda yer alan belediye binası halka açık. Nobel Barış Ödülü her yıl kazanana burada veriliyor, bu önemi nedeniyle gezilecek noktalar arasında.

Oslo gezilecek noktalar
Oslo’da gezilecek noktalar: Belediye.

Ana salonunda Nordik sosyal demokrasi konulu çok büyük duvar resimleri var. Üst kattaki salonlarda tarihi eserler de bulunuyor.

 

Oslo görülecek yerler
Oslo’da görülecek yerler: Belediye binası ve Nobel Barış Ödülü tören salonu.
Kale ve Orman

Akershus Festning adlı ormanda 1299 yılında inşa edilen bir kale var. Şehir merkezindeki ormandan Oslofjord adlı Oslo Fiyordu ve çevresinin manzarası buradan izlenebiliyor. Taş surlarda dar geçitler ve merdivenler var. Norveç askeri tarihi ve savaşlarıyla ilgili iki tane müze var; gezilecek turistik yerler arasında.

 

Oslo turistik yerler
Oslo’da turistik yerler; park ve kale.
Kayak Merkezi
Kentin doğusundaki Holmenkollen Kayak Merkezine T-bane metrosu ile gidiliyor. 2011 Dünya Kayak şampiyonası burada yapıldı ama tesisin ilk yapılışı 1892. Dünyanın en eski kayak müzesi burada, 1923 yılında açılmış.
Henrik Ibsen Müzesi
Tiyatro yazarı Henrik Ibsen’in Kraliyet Sarayı’na yakın evi bugün müze. Giriş 85 Norveç Kronu (NOK).
Nobel Barış Merkezi
Tiyatroya yakın Nobel Barış Merkezi’nde sergiler ve Barış Ödülü’nü kazananlar hakkında bilgiler var. Giriş ücreti tam 80 kron, öğrenci 55 kron.
Norveç Kültürel Tarih Müzesi 
Norsk Folkemuseum Norveç tarihinin çeşitli dönemlerinden binaların olduğu geniş bir açık hava müzesi. Tam bilet 100, öğrenci 75 kron. Oslo Pass indirim kartınız varsa ücretsiz.
Viking Gemi Müzesi 
Norveççe adı Vikingskipshuset pa Bygdøy olan Viking müzesinde dünyanın en iyi korunmuş, 1100 yıllık Viking gemileri, Vikinglere ait el sanatı eserleri ve iskeletleri duran bir mezar odası var. Tam bilet 80 kron, indirimli 35 kron. Vikingler tarihinine meraklı olanlar için ilginç bir yer.
Viking gemisi
Vikingler
Munch Müzesi
Munch Museet’te Norveçli ressam Edward Munch’un eserleri sergileniyor ama daha ünlü eserleri yukarıda bahsettiğim gibi Ulusal Galeri’de. Giriş bilet ücreti 100 kron.

Etkinlikler, Yapılacak Şeyler

Eski Ahşap Evler

İskandinav tarzı ahşap evleri seviyorsanız kentin Kampen (ulaşım: 60 numaralı otobüs), Valerenga (otobüs 37), Rodeløkka (tramvay 17, otobüs 31) ve Telthusbakken (34 ve 54 numaralı otobüsler) semtleri yürüyüş için ideal.

 

Norveç nereye gidilir
Norveç’te gidilecek yerler: Kampen

 

Vigeland Heykel Parkı

T-bane metro, 11 ve 19 numaralı tramvay veya 22, 25, 45 numaralı otobüslerle gidebileceğiniz Frogner Park içerisindeki Vigeland Heykel Parkı Vigelandsanlegget, yeşil alanda dinlenme, yürüyüş ve Gustav Vigeland’ın yüzlerce heykelini görmek için Oslo’da yapılacak şeyler arasında tavsiye ediliyor. Heykellerin bazıları tuhaf, bazıları komik.

 

heykel parkı
Oslo Heykel Parkı

 

Parkta tek kullanımlık mangal satılıyor, 40 kron. Genelde bira ve sosis de alarak mangal yapıyorlar. Bir kafe ve iki müze de var; Oslo Şehir Müzesi ve Vigeland Müzesi. Parkın yanındaki Frognerbadet’te üç tane havuz ve su kayağı var.

 

Vigelandsanlegget Frognerparken
Vigelandsanlegget

 

Frogner Park içerisindeki 320.000 metre kare heykel alanında tamamı Gustav Vigeland tasarımı 212 bronz ve granit heykel sergileniyor.

 

Norveç ilginç yerler
Norveç’te ilginç yerler

 

Alandaki en ünlü heykellerden biri Sinnataggen (The Angry Boy, Kızgın Oğlan Çocuğu).

 

The angry boy, Vigeland sculpture Park.
Sinnataggen – The Angry Boy, Vigeland Sculpture Park.

 

Sevgi dolu çekirdek aile.

 

Oslo etkinlikler
Oslo’da etkinlikler

 

Anaya bu kadar eziyet edilir mi hain evlatlar?

 

Oslo gezilecek yerler
Oslo’da gezilecek yerler – Heykel Parkı

 

Eşi tarafından terk edilen dört çocuklu babanın dramı.

 

Oslo görülecek yerler
Oslo’da görülecek yerler – Frogner Park

 

St. Hanshaugen Parkı

37 numaralı otobüsle veya merkezden 1 kilometre yürünerek çıkılabilen yüksek parkın manzarası güzel.

 

Yüzme

Yazın Vippetangen ve Aker Brygge’den kalkan teknelerle gidilebilen adalarda ve Huk, Bygdoy, Katten’de yüzülebilir.

 

Grünerlokka ve Gece Hayatı

11 ve 12 numaralı tramvayla veya 30 ve 31 numaralı otobüslerle gidilebilen bölgede kafeler, barlar, gece hayatı eğlence yerleri, tasarım dükkanları ve parklar var. Akerselva Nehri kıyısında popüler olmayan yerel gece hayatı mekanları, barlar, gece kulüpleri ve kafeler yer alıyor.

 

Oslo gece hayatı
Oslo gece hayatı bölgesi Grünerlokka

 

Trendy hipster ve sanatçılar semtinde popüler konser mekanı Parkteatret Bar, Bla canlı caz, hip-hop, r&b, DJ club gece kulübü, nehir manzaralı yemek ve bira restoranı Smelteverket, şık ve konforlu yeme içme mekanı Fru Hagen Cafe, küçük Bar Boca, Ryes retro bar restoran, Aku-Aku Tiki Bar, sevilen konser ve eğlence yeri Parkteatret Bar, rustik ahşap mobilyalı, şömineli, mumlu Schouskjelleren Pub, görece ucuz içki satan alternatif gece mekanı Mir Bar, Get Dancy dans kulübü, Cafe Mono gece kulübü ve biraz ucuz dans gece kulübü The Villa, gece hayatı ve eğlence için güzel bar ve kafeler arasında sayılabilir.

 

Konserler

Müzik ve özellikle jazz müzikle ilgiliyseniz etkinlikler için Munkedamsveien Caddesi 14 numaralı adreste yer alan Konserthus adlı konser merkezini ziyaret edip programı öğrenebilirsiniz.

 

Oslo konserler etkinlikler
Konser Salonu Konserthus – Etkinlikler

 

Festivaller

Oya – Her yıl Ağustos ayında Tøyenparken parkında yapılan iyi bir müzik festivali.

 

Norwegian Wood – Vigeland Park’a yakın Frognerbadet’te gerçekleştirilen müzik festivali.

 

Futbol

Ekebergsletta – Ağustos ayının başlarında maçları oynanan Norveç Kupası dünyanın en büyük futbol turnuvası olarak biliniyor.

 

Oslo Pass İndirim Kartı

Bu pahalı kenti uygun maliyetle, ekonomik gezmek isterseniz Oslo Pass indirim kartı otuzdan fazla müzeye ücretsiz giriş, tüm şehir içi toplu taşımada bedava ulaşım, açık hava yüzme havuzlarına ücretsiz giriş, bedava yürüyüş turları sağlıyor. Kayak simülatörü, Tusenfryd Lunaparkı, konser biletleri, tırmanışlar, kayak kiralama, bazı restoranlar, dükkanlar, alışveriş merkezleri, eğlence yerlerinde ise indirim sunuyor.

 

İndirim kartı tam ücretleri (çocuklara yarıya yakın indirim var)

 

24 saat, 1 gün geçerli indirim kartı: 45 avro

48 saat, 2 gün geçerli indirim kartı: 67 avro

72 saat, 3 gün geçerli indirim kartı: 85 avro

 

İndirim kartını ister internet sitesinden satın alıp gidince tren istasyonundaki Visitor Centre’dan teslim alabilir, ya da doğrudan buradan veya Turizm Danışma Bürosu, Hard Rock Cafe, Nobel Peace Center, Radisson Blu Hotel, Scandic Helsfyr, Scandic Holmenkollen Park ve daha birçok yerden satın alabilirsiniz.

 

Umarım yararlı bir Oslo gezi notları yazısı olur. Seyahatimin devamı: İzlanda Rehberi

32 YORUMLAR

  1. Havaalanı transferi 2 sene önce tek yön 92 krondu. hatırladığım iki çeşit tren vardı. ikisi de aynı zamanda merkezde oluyordu ama şirketleri farklıydı sanırım.
    Caffee house’dan filtre kahve içmiştim 58 krondu içime oturmuştu. tek yön otobüs-tramvay bileti 30 kron ama kontrole denk gelmemiştim 🙂
    hostel fiyatı şasırtıcı derecede uygundu 5 kişilik yatakhanede yatak başı 207 kron vermiştik. anker hostel merkeze de epey yakındı.
    kur 2015 basında 1 krone=2,95 iken bugun 1 krone=4,30₺ olmuş. zaten çok pahalı olan şehir daha da pahalı artık 🙁
    stockholm-copenhagen-oslo arasında insanları en cana yakın sıcak kanlı oslo idi. sanki o yüzden en sevdiğimiz şehir oslo oldu.

    • Merhaba Ömer Bey. Oslo seyahat izlenimleriniz ve yorumlarınız için çok teşekkürler. Norveç pahalı ama güzel bir ülke. Norveç para birimi kron karşılığı yazdığınız rakamların birimi çıkmamış. Ancak 1 Norveç Kronu 0.43 Türk Lirası ediyor.

  2. evet doğru söyledin. iki sene içinde 1 kron: 0,295₺’den 0,430₺’ye çıkmış. Buradaki 5,25₺’lik filtre kahve şuan 25₺ civarı demek ki 🙁 Birde Storgata caddesindeki marketlere girdiğinizde kendinizi istanbulda zannediyorsunuz. Hemen hemen her ürün Türkiyeden gelmiş. Girip konuştuğumuzda Musuldan buraya göçtüklerini öğrendik.

    • Benim Oslo ziyaretim kısa oldu, Türke pek rastlamadım. Ama yıllardır duyarız epey göç aldığını, Türkiye’den gidip yaşam kuranların çok olduğunu. Artık Suriyeli de var demek ki. 25 lira kahveye vermeye insanın eli gitmiyor, değil mi? 🙂

  3. neredeyse her yer boş, kışın soğukluğu resimlerden hissediliyor. Bu şehre kışın gitmek çok mantıklı değil sanki.

    Kendiniz daha iyi bilirsiniz ama artık gezileriniz Güney Amerika, Küba veya Moğolistan ayarında değil gibi. Halkın içine karışamadığınızı seziyorum. Gezilerinizde insan faktörünün ne kadar önemli olduğu belli oluyor. Elbette bizim zevkimize göre tatil yapmayacaksınız ama hayata karıştğınız yazılarınızı daha çok görmek isterim.

    • Oslo pek de soğuk değildi, ama tabii kışın sokaklar yaz gibi canlı olmaz. Oslo’da zamanım azdı kimseyle tanışmadım, Nordik seyahatimin devamında tanıştım. Afrika ülkelerini saydığının 3 coğrafyadan daha sonra gezdim ama o yazılarımda epey halk var. İlginize teşekkürler.

  4. 1-10 Temmuz arası bir tarihte Oslo’ya gideceğim. Henüz vize almadım. En uygun fiyata ne zaman bilet bulabilirim? Erken mi yoksa daha bekleyeyim mi, kampanya olabilir mi uçuşa yakın ve bu güzergahta?

      • Gidiş için 1 Temmuz çok erken olacak tek seyahat etmeyeceğim çünkü o yüzden uygun fiyatlı 5 Temmuz’a 270 lira fiyatlı var (Pegasus). Dönüş için de 26 Temmuz THY Atatürk’e iniş 1200 Kron (500 lira) uygun mudur?

        Pegasus gidiş ucuz dönüş pahalı, THY gidiş pahalı dönüş ucuz mu oluyor bana mı öyle geldi 🙂

          • Aldım şimdiden teşekkürler 🙂 Dediğim seferleri aldım. Gidiş Pegaus – Dönüş THY. İlginç bir şekilde THY daha hesaplıydı, ki bana dönüşte Atatürk Havalimanı gerekiyordu. Pegasus gitmiyor.

            Şimdi en zor kısmına geldim. Ben Oslo’dan arkadaşım İstanbul’dan Roma’ya gitmeyi düşünüyoruz. Araba kiralamayı düşünüyoruz. İtalya’da birkaç şehir gezmeyi düşünüyoruz. Tren fiyatlarına baktım. Araba kiralamak fiyat/fayda yönünden daha iyi sayılır sanki?

            Son durak olarak da yine çok yol yapmayacağımız komşu ülkelerden birine gitmeyi düşünüyoruz. İsviçre ya da Monako. Ancak dönüş sıkıntı, özellikle benim için. Arkadaşım bir şekilde Türkiye’ye dönebilir direk uçuşlar var. Ancak dönüş noktası olarak fiyat/fayda oranı iyi bir nokta bulamadım.

            Siz nereden dönmemizi önerirsiniz? X noktasından hem Oslo (Stavanger de olabilir.) hem de İstanbul’a… Ben uçak ile dönmek zorunda değilim alternatifler olabilir. Uzun beklemeli aktarmaların olduğu uçuşlar var, gezerim beklerken diyorum ancak saatleri öyle ters ve/veya pahalı ülkeler. Finlandiya gibi 🙂 O yüzden beklerken gezerim diyebileceğim bir yer de bulamadım.

            • Oslo bileti almanıza sevindim. Sevimli bir şehir. İsviçre’nin basel kentine yakın Flughafen Havalimanı, Fransa-Almanya-İsviçre sınırlarının kesiştiği yerde, çok kullanışlı bir ulaşım noktası. İstanbul’a direkt uçuş var, ben de Nordik seyahatimden dönerken bu Flughafen Basel Mulhouse Freiburg Havalimanı’nda aktarma yaptım. Buradan İstanbul’a aktarmalı uçuşlar da epey var, o seçeneklere bir bakın. Milano, Münih, Ştutgart diğer aklıma gelenler.

  5. Merhabalar. 17 Haziran 2018 tarihinde Oslo’ya uçacağız inşallah. Şimdiden gidiş biletini aldık Pegasus’la 180 TL, ama dönüş biletleri çok pahalı ve program yapmadım. 2 hafta kalmayı düşünüyorum. Programı da şöyle dusunuyorum ve size danışmak istiyorum.. 3 gün Oslo ve etrafı oradan kara yolu ile Goteborg ve Copenhag 3 gün, oradan kara yoluyla Stockholm 3 gün ardından gemi ile Turku ve kara yoluyla Helsinki 3 gün ve zaman kalırsa Tallinn 2 gün kalmazsa dönüş yine Stockholm’den uçakla… Dedıgım gibi donus biletini almadım daha, ne dersiniz yada sizin öneriniz alternatif rota varsa duymak isterim. İlk defa gideceğim…

    • Merhaba. Oslo son dönemde uygun uçak bileti fiyatlarıyla popüler bir seyahat noktası oldu, iyi yapmışsınız, güzel bir şehir. İskandinavya gezi rotası olarak planınız güzel bence; daha fazla şehir sığdırılabilir ama ben de sizin gibi acele gezmeyi sevmiyorum. Stockholm Turku arası bilet fiyatları Vikingline gemileriyle çok uygun, ve keyifli bir yolculuk. Oslo’dan sonra kara yollarını planladınız mı? Tren veya otobüs?

  6. Alper Bey merhaba,

    Türkiye Cumhuriyeti Oslo Konsolosluğu’nun emin olamadığı bir soruyu size soracağım. 😀

    Şu an New York’tayım. Belgrad’a geçeceğim. Bildiğiniz üzere Sırbistan ile vize serbestisi anlaşmamız var. Norveç Havayolları’ndan uçak bileti buldum. New York – Oslo Aktarma (birkaç saat) – Belgrad şeklinde.

    Sorum şu; Oslo aktarmalı uçacağım için Transit Vize almam gerekiyor mu?
    Norveç, Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlarına Transit Vize uyguluyor mu?

    Teşekkürler.

    • Merhaba. İstanbul Norveç Konsolosluğu da bilmiyor. Epey uğraştım, sonunda Norveç transit vizesi bilgisine ulaştım, durum epey garip, seyahat saatlerinize bağlı. 🙂 Bilgiler Norveç Ankara Büyükelçiliği’nden:

      Sadece transit (aktarma) amaçlı geçiş için Oslo Havalimanı’na ulaşmış olanlar, her gün havalimanı transit bölgesinin gece 23:00 ve sabah 06:00 saatleri arasında kapalı olduğunu bilerek hareket etmek durumundadırlar. Bu da demek oluyor ki; Türk vatandaşlarını da içermekte olan, ilgili kitapçık ek 1’e göre Schengen dış sınırlarından geçiş yapmak için vizeye sahip olması gereken ülkelerin vatandaşlarının, Norveç’te Oslo havalimanında sadece Schengen bölgesinden transit geçiş yapmak için bulunuyor olsalar bile, Schengen vizesine ihtiyaçları olabilir.

      Oslo Havalimanı’na Schengen dışından gelip Schengen dışı bir yere seyahat etmekte olanlar, havalimanında transit bölgeyi kullanabilirler. Bu durumda, Schengen dış sınırından geçmekte olmadıkları için vizeye ihtiyaçları yoktur. Ancak, eğer varışları ve bağlantılı uçuşlarının kalkış saati, saat 23:00 ve 06:00 arasında havalimanında bulunmayı gerekli kılıyorsa, kapalı olduğu için transit bölgeyi bu zaman dilimi içinde kullanamayacaklardır. O zaman bu yolcular, havalimanının transit olmayan bölgesinde bekleme yapabilmek için sınır kontrolünden geçmek zorundadırlar. Bu yüzden, Türkiye ve ilgili kitapçık ek 1’deki diğer ülke vatandaşlarının Schengen vizesine ihtiyaçları olacaktır.

      Ayrıca, bagajları için havalimanında check-in (geliş kaydı) ve check-out (çıkış kaydı) yapma ihtiyacında olanlar (ki bu genellikle uçuşlarda farklı havayolları kullanırken olmaktadır) sadece transit amaçlı gelmiş olsalar dahi, sınır kontrolünden de geçmek zorundadırlar.

      Transit amaçlı Schengen vizesi almak için uyulması gereken koşullar, başvurucunun neden havalimanındaki transit bölgeden çıkmak zorunda olduğunun açıklandığı yazılı bir belge, sonraki/son varış yerine ait uçak bileti ve talep edilirse sonraki/son varış yerine ait vizeyi sunmak olabilir. Eğer başvurucunun, bağlantı uçağına binmek için geceyi Norveç’te geçirmesi gerekiyorsa, otel rezervasyonu ve Norveç’te kalış masraflarını karşılayabileceğine dair para kaynağı göstermesi de istenebilir.

  7. Alper Bey,

    Allah razı olsun çok uğraşmışsınız, yardımlarınız için çok teşekkür ederim.

    https://www. skyscanner.com.tr/tasima/ucak-bileti/jfk/beg/
    180821?adults=1& children=0&adultsv2=1&childrenv2=&
    infants=0&cabinclass=economy&rtn=0&preferdirects
    =false&outboundaltsenabled=false&inboundaltsenabled
    =false&ref=day-view#details/12712-1808212205–32013-1-9817-1808221635

    linkinden almak istediğim uçak biletini görebilirsiniz.

    Verdiğiniz bilgiler ve uçak biletimin bilgileri ışığında;

    Schengen dış sınırından geliyorum…
    Schengen dış bir yere seyahat ediyorum…
    Oslo’ya Varış 11:25
    Oslo’dan Hareket 13:50 (Saatlere göre transit bölge açık)
    Farklı havayolu şirketi kullanmayacağım. (NY’da valizi verip Belgrad’ta alacağım.)

    Bu durumlardan dolayı Transit Vize almama gerek yok. Yanılıyor muyum? :)))

  8. Merhaba bizim Almanya’dan alınmış Schengen vizemiz var, Mayısta Almanya’ya gidip geldik. Vize Temmuz sonuna kadar geçerli. Bu vizeyle Norveç’e gidebilir miyiz? Çok teşekkürler.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz