Kuzey Kore yalanları her yerde. Ülkede sadece 6 gün kalsam da düşündüğüm kadar tuhaf bir yer olduğunu anlamam için yetti de arttı bile. Dünyanın en kapalı ve sırlarla dolu ülkesi, batılıların dediği gibi “saklı krallık”. Liderlerinin kişisel kültü Stalin ve Mao’yu kıskandıracak düzeyde kutsal. Tarih boyunca en kutsanmış lider kimdi bilmiyorum ama araştırmacılar günümüzde yaşayan en büyük kült liderliğin Kim ailesi olduğu konusunda birleşiyorlar. İşte ziyaretim sırasında dinlediğim Kuzey Kore yalanları ve bazı tuhaf gerçekler.
Kuzey Kore’de Trafik
Ülkede az sayıda motorlu araç olup trafik hiçbir zaman sıkışmadığı halde başımdaki görevlilerce her gün akşam üzeri bir yerden başka bir yere gideceğimiz zaman “acele edin, trafiğe kalmayalım” uyarısını duymak çok acayip. Burası Kuzey Kore olduğu için “ama trafik yok ki” diyemiyorum.
Bakınız Kuzey Kore’nin en önemli caddesi ve meydanındaki trafik. Bakmayın siz bu yoğunluğa, başkent Pyongyang’da iş çıkış saati olduğu için böyle, gün içinde daha tenha oluyor.
Ülkede trafiğin sıkışmaması kötü bir şey değil ki. “Biz çevreyi korumak için ülkeye pek araç sokmuyoruz” deseler daha inandırıcı bir yalan olmaz mıydı?
İşte Kuzey Kore’nin on yıllardır olmayan trafiği denetleyen trafik polislerinden biri. Yazık, bunların işi zor. Yıpranma payından erken emekli oluyorlardır umarım.
Aşağıdaki karenin sağında bir altgeçit yapmışlar, polisin durduğu değil, onu kesen caddede. Yol bomboş, birkaç çocuk karşıya, benim durduğum tarafa geçmeye yeltendi, bizim polis dellendi, düdüğünü öttürerek çocukları sert şekilde uyardı, çocuklar korkup vazgeçti.
Burası da başkentin diğer ana caddesi. 5 trafik polisi var. Birisi sağda, uzakta.
Burası Kuzey Kore başkenti Pyongyang’ın anayolu. Trafiği denetliyorum.
Burası da Kuzey Kore’nin en önemli otobanı. Bir tane araç geçiyor ama o zaten bizimki gibi ülkeyi ziyaret etmekte olan diğer 15 kişiyi taşıyor.
Kuzey Kore’de İnternet Neden Yasak?
Kuzey Kore’de İnternet olmadığını ve bilgisayar ağının durumunu Kuzey Kore’de Yaşam adlı yazımda anlattım. Gelelim İnternet’in neden yasak olduğuna. Bir gün cesaretimi toplayıp masum bir ifade takınarak görevliye sordum:
– Lee, Kuzey Kore’de İnternet neden yok?
– Halkımız diğer ülkelerde olan kötü şeyleri görüp dış dünyaya karşı olumsuz bir görüş edinmesin diye.
Mantıklı. Ben ikna oldum.
Kuzey Kore’de Maaşlar Sorulmaz
Ülkede ortalama maaşlar hakkında birçok blogda ve gazetede görevlilerin söylediği “150 ile 400 Avro arasında değişiyor” şeklinde Kuzey Kore yalanları yazıyor. Oysa hesaplara göre ortalama maaş 3 dolara denk geliyor. Ben de bakalım ne diyecek diye sempatik rehberime sordum:
– Kuzey Kore’de ortalama maaş ne kadar? Örneğin bir öğretmen, işçi, mühendis yaklaşık ne kadar kazanıyor?
– Maaş sormak ne kadar ayıp! Biz size soruyor muyuz!?
Burası Kuzey Kore olduğu için “sana maaşını soran mı oldu?” diyemiyorum. Yediğim bozuk hatuna yetmemiş ki otobüsün ön tarafına gidip mikrofonla da bozuğunu attı:
– Az önce arka tarafta biri maaşlarımızı sordu. Ayıp, biz size sorduk mu!?
Bizde çıt yok tabii.
Kuzey Kore Yalanları
Devlet dış dünyaya yalan söylüyor. Devlet halka yalan söylüyor. Basın halka yalan söylüyor. İnsanlar birbirlerine yalan söylüyor. Tur görevlileri ziyaretçilere yalan söylüyor. Kuzey Kore yalanları her gün ve sürekli. Halka söylenen bazı Kuzey Kore yalanları:
“Kuzey Kore dışında yaşam çok kötü.”
“Güney Kore halkı ABD işgali altında acılar çekiyor.”
“Bizde gıda sıkıntısı var ama diğer ülkelerde durum çok daha kötü. ABD’de halk açlıktan kar yiyor.”
“Bütün dünya yaşam kalitesiyle Kuzey Kore’yi kıskanıyor.”
Başımdaki görevliler acaba “Bunun yalan olduğunu ikimiz de biliyoruz, ama ben burada yaşıyorum ve rolümü oynamak zorundayım.” diye mi aklından geçiriyor, yoksa söylediklerinin gerçek olduğuna mı inanıyor? Bilmiyorum. Bu sokaktaki iki çocuk ben varım diye mi buradalar? Bu gördüklerim gerçek mi? Ben gerçek miyim?
(Lütfen “Sadece Kuzey Kore mi yalan söylüyor, diğerlerini de yazsanıza” gibi gereksiz yorumlar yapmayın. Bu yazıyı okumayı tercih edenlerin, bütün devletlerin halklarına yalan söylediklerini bilecek bilinçte olduklarını tahmin ediyorum. Ayrıca Hollanda, Finlandiya gibi ülkeler için bu kadar emek harcasam blogumun çok daha fazla ziyaretçi alacağını, hatta bundan birkaç kuruş kazanabileceğimi bildiğim halde Kuzey Kore, Paraguay, Uruguay gibi az bilinen ülkeleri tanıtmak için bu kadar çaba harcıyorum. Kısacası; sıkıntı yapmayın, eğlenin, ilginç bir yazı bu.)
Kuzey Kore’ye nasıl gidildiğini merak edenler için ilgili yazım: Kuzey Kore’ye Nasıl Gidilir?
“Kuzey Kore Abartıldığı Kadar Değilmiş”
Bazı bloglarda “anlatıldığı kadar da değilmiş, rahatça gezdim” diye ifadeler görüyorum. Yalan. Otelden dışarı kendin çıkabildin mi? Yasak. Bir arka sokağa girebildin mi? Hayır. Senin için dikkatle seçilmiş ve onaylanmış birkaç kişi hariç gerçek halkla konuşabildin mi? Asla. En ufak bir eleştiride bulunabildin mi? Asla. E daha ne olacaktı? Ayaklarından zincirle bağlayıp öyle mi gezdirselerdi? Bu turlar ülkeyi dışarıda iyi anlatman için tasarlanıyor ve sen de ciddi bir para ödeyerek geliyorsun.
“Kuzey Kore’de Halkın Arasına Girdim”
Evet bunu diyen ziyaretçiler de var. Ey Kuzey Kore fatihi, o senle dans eden insanlar bunun için eğitilen seçkin sınıfın üyeleri. O parkta bir grup insanla karşılaşman, görevlinin “acıktıysanız şurada yerel bir lokanta var” demesi, şu meşhur “yerel halkla” basketbol oynaman, bowling salonuna götürülüşün, o sahte hastane, o çocuklarla çektirdiğin(m) fotoğraf, hepsi aylar yıllarca üzerinde çalışılmış senaryolar, Kuzey Kore yalanları.
“Kuzey Korelilerin Ağlaması Sahte”
Hayır değil. Ölümsüz Lider Kim Il-sung ve oğlu Sevgili Lider Kim Jong-il öldüğünde televizyonda gördüğümüz hıçkırıklarla ağlamaların sahte olduğunu düşünmüştük. Aralarında rol yapanlar olabilir, ama ülkeden kaçan birisi şunları söylüyor: “Büyük Lider’imiz öldüğünde elbette hepimiz içten ağladık. Sadece Kuzey Kore’nin değil bütün dünyanın mahvolduğuna inanıyorduk.” Fotoğraf alıntıdır. İşte Kuzey Kore ağlıyor.
Kuzey Kore turu satan aracı şirketin çalışanı anlattı. Pekin‘de turlarla ilgili Kuzey Kore’nin bir görevlisiyle görüşmektedir. O sırada Kim Jong-il’in ölüm haberi gelir. Adam hıçkırıklarla ağlar. Edindiği izlenim, bunun bir rol olamayacağı.
Su ve Sabun Bir Araya Gelemiyor
Tüm ziyaretim boyunca otel odam dışında hem su hem de sabun olan bir yer görmedim, ama ikisinin birden olmadığı yer çok gördüm. Beni ülkenin en iyi yerlerine, en lüks lokantalarına, en önemli müzelerine, en şık mekanlara götürdüler. Çoğunun suyu akmayan lüks lokantalarda bile tuvalette üstü açık beton bir havuz ve maşrapa var. Sabun hiçbirinde yok. Ülkenin en önemli ziyaret yeri olan Kumsusan Güneş’in Anıtsal Sarayı’nda (ilgili yazımı hazırlayınca okuduklarınıza inanamayacaksınız) bile sabun yok.
Yabancılara yönelik bir kültür merkezine götürdüler, tuvalete girince bi baktım sabun var, heyecan yapıp gruptan arkadaşlara seslendim “gelin bakın ne var burda” diye. Ancak musluğu açınca suyun akmadığını gördük. Kusura bakmasınlar, muazzam mermer saraylar inşa ederken tuvalete su-sabun koymayan yetkililere ben “yoksul” değil “pis” derim. Hele devrimden sonra bir tanecik bile lüks yönetim binası inşa etmemiş, onca yoksulluğa rağmen gülümseyen, akça pakça Küba‘yı görmüş biri olarak.
Yerel Lokanta, Yerel Otel
Görevliler yemek zamanı gelince hep “şimdi bir yerel lokantaya gidiyoruz” diyorlar. Kuzey Kore yalanları arasında en barizlerinden birisi bu. Elbette hiçbirine halk giremiyor.
Yüce Lider Her Şeyi Yapar
Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti‘nin Yüce Lideri, Büyük Halef, Kore Halk Ordusu Yüce Kumandanı, Dahi Yoldaş, Ulusal Savunma Komisyonu Başkanı, Kore İşçi Partisi Birinci Sekreteri, Merkezi Askeri Komisyon Başkanı, Politbüro Başkanlık Heyeti Üyesi, Sevgili Lider, Saygın Yoldaş, Mareşal Kim Jong-un her şeyi denetler, tasarlar ve yönetir. Fabrika, askeri mevzi, market, yüzme havuzu, jimnastik aleti, ve daha nicesini bizzat kendisi tasarlar.
Bu nasıl diktatör? Yolda görsem yanağından makas alırım ben bunun.
Babası Bilge Lider, Üstün İnsan, Dahi Lider, Eşsiz Önder, Başkumandan, Büyük Lider, Halkın Babası, Komünist Geleceğin Güneşi, Paektu Dağı’nın Parlayan Yıldızı, Yol Gösteren Güneş Işını, Silahlı Kuvvetler Lideri, Anavatanın Birleşmesinin Garantisi, Ulusun Kaderi, Sevgili Baba, Demir İradeli Kumandan, Sosyalizmin Güneşi, Ulusun Güneşi, Yaşamın Büyük Güneşi, Ulusun Atası, 21. Yüzyılın Dünya Lideri, Emsalsiz Lider, 21. Yüzyılın Parlayan Güneşi, Gökyüzünden İnen Büyük İnsan, Yenilmez General, Muzaffer Komutan, Kurtarıcı, Devrimin Beyni, Ekselansları, Partinin Ölümsüz Genel Sekreteri, Sevgili General Kim Jong-il de ölmeden önce her şeyle ilgilenen, üstün yeteneklere sahip bir insandı. Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti liderlerinin üstün yeteneklerini Kuzey Kore Seyahatim adlı yazımda anlattım.
Aslında Kim Jong-il’in ölmeden önce varisi olarak büyük oğlu Kim Jong-nam’ı atamayı düşündüğü söyleniyor. Ancak Kim Jong-nam Disneyland’a gitmek için sahte bir Dominik pasaportuyla Japonya‘ya girmeye çalışırken Tokyo’da yakalanınca memleketi dünyaya rezil etti ve babasının gözünden düştü.
Kuzey Kore videoları.
Yanıtsız Sorular, Acayip Yanıtlar
Kuzey Kore’de ziyaretçileri gezdiren görevlilere sorabileceğiniz sorular kısıtlı. Maaşlar ve İnternet gibi konuların dışındaki sorulardan da değişik yanıtlar aldığım oldu.
– Başkan Kim Jong-un kaç yaşında?
– Tıssss..
Başkent Pyongyang’da Parti Anıtı’nı gezdirirlerken görevliler arkasındaki simetrik iki binanın da bu anıtı bütünleyen yapılar olduğunu söylediler.
– Kentiniz çok güzel, temiz ve bakımlı. Fakat o iki binanın boyası gitmiş, neden boyamıyorlar?
– Belki boyaları eskimiştir.
Bir şey diyemedim tabii.
Güney Kore mi? Yok Öyle Bir Ülke
Kuzey Kore’nin resmi adı Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’dir, “Kuzey Kore” denmez. Kısaca DPRK (KDHC) veya sadece Kore denir. Kuzey’e göre Kore tek bir ülkedir, Güney Kore diye bir ülke yoktur. “Güney” ABD işgali altında perişan bir haldedir. Kuzey Kore birleşmeyi istiyor ama Güney’in yöneticileri bunu istemiyor.
Roket Otel
İnşasına 1987 yılında başlanırken 1989’da tamamlanması planlanan Ryugyong Otel 3000 odası ve 105 katıyla, dünyanın en çok katlı oteli olacak iken bugün dünyanın en yüksek tamamlanmamış binası. 2012’de dışı yapılıp çirkin görüntüsü kapatıldı. Açılışı birçok kez ilan edilse de hepsi ertelendi. Soğuk Savaş döneminde Singapur’daki dünyanın en yüksek oteli Westin Stamford’a karşılık olarak tasarlandığı söyleniyor. 1992-2012 arasında devlet çirkin görüntüsü nedeniyle kentin fotoğraflarında oynama yaparak oteli gizledi, kent haritalarında göstermedi. Ryugyong adı “söğütlerin başkenti” anlamına geliyor, Pyongyang‘ın eski isimlerinden birisi.
Kim Il-sung Rozeti Takmak Gönüllü
Kuzey Kore’de 15 yaşın üzerindeki herkes sol göğsünde Kim Il-sung rozeti taşır. Resmi olarak halk bunu gönüllü yapıyor. Ancak rozetsiz kimsenin olmadığını okumuştum, ülkedeyken de hep dikkat ettim, göğsünde rozetsiz kimseyi göremedim. Bence buna hiç kimse cesaret edemez. İşte görevlilerden birisi.
Kuzey Kore gezimin tüm yazıları burada: Kuzey Kore.
Güney Kore’den Kuzey Kore’ye Kaçış
Evet bu oldu. Kuzey’den kaçanlar çok, ama Kuzey-Güney Kore ayrılmasının ardındaki yıllarda sosyalizmin getirileri sayesinde Kuzey’deki yaşam Güney’den iyi idi ve Güney’den Kuzey’e kaçışlar oluyordu. Son dönemde ise 2009-2012 arasında Güney’den Kuzey’e toplam 6 kişi kaçtı. Bu kişiler birkaç ay önce Kuzey Kore’nin açıklamasına göre “ülkeye yasa dışı girme suçlarını samimiyetle itiraf edip pişman oldukları için insani nedenlerle affedilerek” geri gönderildiler.
Ayrıca Güney Kore’den Kuzey’e kaçan askerler de oldu. Bunların en ünlüsü Güney Kore’de ABD astsubayı olarak görev yapan, 1965’te sınır nöbetindeyken Kuzey’e kaçan 1940 doğumlu Charles Robert Jenkins. Anlattığına göre daha önce kaçmış olan diğer üç ABD askeriyle birlikte 7 yıl tek odalı bir eve kapatılıp dayak atılarak Kim Il-Sung’un Juche ideolojisi ezberletildi. Ardından üniversitede ajan adaylarına İngilizce öğretmeye başladı. Ancak yoğun Güneyli ABD aksanıyla konuştuğu fark edilince, devletin ajanların Güney Koreli gibi davranabilmesi hedefine uygun olmadığı için işten çıkarıldı. 1978’de Kuzey Kore ajanları tarafından ajan adaylarına Japonca öğretmesi için kaçırılan 21 yaşındaki Japon kızı Hitomi Soga ile evlendirildi, iki kızları oldu. 2002’de Kim Jong-il Japonya ile ilişkileri yumuşatmak için Soga’nın 1 hafta Japonya’ya gitmesine izin verdi, Soga bir daha dönmedi. 2004’te Jenkins ve kızları da ülkeden çıkabildiler ve bugün beraber Japonya’da yaşıyorlar.
Kuzey’e kaçan diğer ABD’lilerden Larry A. Absier ve Jerry W. Parrish burada doğal nedenlerle öldü. James Joseph Dresnok ise halen Kuzey Kore’de yaşıyor ve kaçtığı için pişman olmadığını söylüyor.
Güney Kore’li ekonomist ve hükümet karşıtı aktivist Oh Kil-nam Kuzey’den iş teklifi ve eşinin sarılık hastalığının tedavisi sözü aldı ve 1985’te eşi ve kızlarıyla Kuzey Kore’ye kaçtı. Tedavi yapılmadı ve askeri bir kampa kapatılarak zorla Kim Il-sung’un Juche ideolojisi çalıştırıldılar. Daha sonra Güney karşıtı propaganda yayınlarında görevlendirildi. Ardından Avrupa’da Kuzey’e kaçmaya ikna edecek başka Güney Koreliler bulması için görevlendirildi. Eşinin karşı çıkmasına rağmen görevi kabul etti, Danimarka‘da havaalanına indiğinde sığınma istedi ve geride bıraktığı ailesi toplama kampına atıldı. Oh Kil-nam Almanya‘da Güney Kore yetkililerine teslim oldu ve ülkesine döndü.
Kuzey Kore’den Kaçanlar
Kuzey Kore’den 1953’ten bu yana yaklaşık 200.000 kişinin yurt dışına kaçtığı tahmin ediliyor. Bunların büyük çoğunluğu Çin tarafından yakalanarak Kuzey Kore’ye iade ediliyor. Çin’de gizlenerek Laos, Vietnam, Tayland, Hindistan, Moğolistan gibi ülkelere gizlice girebilenlerin ise çoğunun hedefi Güney Kore. Ülkeden kaçanların küçük bir kısmı geri döndü.
Başkentte insanlar beni görmekten daha şaşırmış ve mutlu görünüyorlardı, ama kırsaldakiler gülümsemeden görmezden geliyordu. Burada bir anormallik var.
Kuzey Kore yazılarımın devamı: Kuzey Kore’de Eğitim ve Propaganda.
Güney Kore firmasında çalışan biri olarak, Kuzey Kore ile farklarının bu kadar fazla olduğunu bilmiyordum. Şirketteki Korelilerden bile daha fazla bilgi edindim Alper, muhabbete pek yanaşmıyorlar da..
Doğrudur Burcu. Benim tanıştığım Güney Koreliler de bu kadar çok görseli nasıl çektiğime şaşırdılar Güney’e gittiğimde.
Kuzey Kore’nin geleneksel yemekleri ülkeye özel olan gelenekleri var mı?
Kuzey Kore yemekleri güneyinki ile aynı, özel bir yemekten veya mutfaktan bahsetmediler, aynı ulus. Gelenekleri de aynı kökenlere dayanıyor ama Kuzey Kore’de çok yoğun bir lider kültü ve daha kapalı bir aile yapısı var.
çok değişik bir ülkeymiş ruh yok bir kere int den izlediğim kuzey kore tanıtım filmiyle de alakası yokmuş bunu gerçekten anladım.Size de helal olsun ilk fırsatta herkes deniz,kum,güneş üçlüsünü tercih ederken,siz hayalet ülkeyi TEŞEKKÜRLER Her Daim takipçinizim
Teşekkürler Barış Bey, sevindim.
Trans sibirya ekspresi hakkında yazı yazmayı düşünüyor musunuz ?
Transsibirya Ekspresi’nin Transmongolia ayağını yaptım ve Moğolistan sayfamda var. Dönüş yolculuğumu da yazacağım.
Ellerine sağlık Alper, teşekkür ederim. Hem Çelebi Alper’i hem yazar Alper’i keyif ve hayranlıkla takip ediyorum.
Teşekkürler Orhan. Ben de öyle.
Bu yazınızı da büyük bir ilgi ile okudum hocam. Transmongolia’yı da okumayı ihmal etmeyeceğim. Paylaştığınız yazılar için teşekkürler sayenizde birçok yeni şey öğrendim.
Teşekkürler Ayşe.
Sayende bilinmeyenden haber alıyoruz Alper hocam. Halen daha Kuzey Kore’ye gitmeden önceki heyecanını hatırlıyorum. Anladığım kadarıyla o heyecan pek kolay kolay azalmayacak. Ellerine sağlık.
Teşekkürler Güneş.
Kuzey Kore’ye gitmeye cesaret de veriyor bu yazılar aslında. Hiç aklımda yokken benim kafama Kuzey Kore’yi soktu bir yandan. Yakın zamanda muhtemelen zor, ama bir gün Kuzey Kore yollarına düşersem yazılarınızın payı ve yardımı büyük olacak. Devamını da merakla bekliyorum. Teşekkürler.
Devamı gelecek, teşekkürler.
Harika, katıksız, ilginç ve bir o kadar da keyifli bilgiler… Çok çok teşekkürler…
Yorumunuz için ben teşekkür ederim Cem Bey.
Heyecanla okuduğum ve takip ettiğim notlarınızdan dolayı sonsuz teşekkürler…İçinizdeki heyecanın her daim artmasını diliyorum…biliyorum ki merak ve heyecan olmadan hiçbirşey olmaz…evrenin size torpili oldukça fazla 😉
Çok teşekkürler Naciye Hanım.
fotoğraf çekmek yasak diye biliyordum ama anıtın önünde aleni bir fotoğrafınız var. buna nasıl izin verdiler?
Anıtların fotoğrafını çekmek serbest.
hocam kuzey kore’yle ilgili yazınızı bir facebook sayfasından buldum ve merakla okudum. ancak yalanlar kısmında bir şey dikkatimi çekti. bkz:”Devlet dış dünyaya yalan söylüyor. Devlet halka yalan söylüyor. Basın halka yalan söylüyor. İnsanlar birbirlerine yalan söylüyor. Tur görevlileri ziyaretçilere yalan söylüyor. Kuzey Kore yalanları her gün ve sürekli”. durum diğer dünya ülkelerinde de farklı değil. biz türkiye’de internet kullanabildiğimiz için neyin doğru neyin yalan olduğunu sosyal medya vs gibi ana akım medya dışındaki iletişim alanlarından takip edebiliyoruz. ordaki insanlardan bu konudaki tek farkımız onlar sadece söylenenlere inanmak “durum”undalar. yani demem o ki, medya ve internet konusundaki yalanlar dünyanın her yerinde geçerli 😉
altındaki notu okumadan önce yazdığım yazı için özür dilerim 😀 😀 😀
Çok güzel bir yazı olmuş ellerinize sağlık. Bir kaç merak ettiğim şey var onları sormak istiyorum. Peki bu ülkede sosyalizme dair hiç birşey yokmu ? İnsanların yaşam kaliteleri nasıl ?
Teşekkür ederim. Ülkenin resmi ideolojisi Kimilsungizm-Kimjongilizm. Diğer yazılarımda yönetimiyle ilgili bilgiler var. Gelecek yazılarımda eğitim sisteminden de bahsedeceğim. Yaşam kalitesi düşük.
Bu yazının, beni gülümseten ve düşündüren cümleleri:
Biz size maaşınızı soruyor muyuz?
Sabun buldum, su yok.
İnternet konusu ise ….
Siz, Cem Yılmaz’la gitmeliymişsiniz. Kesin oradan bir senaryoyla dönerdiniz.
Belki de 🙂 Teşekkürler.
Tek kelime:HELAL OLSUN…
oooo hadi alper abi kaç gündür yeni yazı bekliyorum…
Açıkçası hazırlık kısmı hariç Kore ile ilgili diğer yazıları okumamıştım. Boş bir dönemimi bekliyordum ki rahatça okuyayım. Keşke hepsini bir çırpıda okumasaydım. Bir gece uykusuz kalma pahasına hepsini okudum. Ama sonra öylece kaldım. Devamını bekliyorum. En son Lost’un 3 sezonunu 1 haftada izlediğimde buna benzer bir duygu yaşamıştım 🙂
Çok güzel bir yazı serisi. Diğer bloglardaki ve diğer internet sitelerindeki yazılar ya fazlasıyla yüzeysel ya da fazlasıyla resmi. Hem eğlenceli hem de ayrıntılı bir yazı olmuş. Daha önce Kuzey Kore’ye hiç ilgim olmamasına rağmen artık çok merak ediyorum. Ha, gitmeye cesaret edebilir miyim? Sanmam 🙂
İlginize teşekkürler Cihad Bey. Devamı gelecek.
çok güzel, çok eğlenceli ve bir daha söylemek istiyorum çok güzel bir yazı olmuş. bir bunu bir de moğolistan yazınızı çok beğenmiştim. ellerinize sağlık.
Çok teşekkürler Lerzan Hanım. Fotoğraftaki ifadeler korku ve heyecan karışımı.
aa, bir de eklemeyi unuttum. o zaman bu resimdeki ifade korku değil, heyecan mı ki? http://poachedmag.com/wp-content/uploads/2013/04/Kim-Jong-un-1-532×309.jpg
allah kore liderinin evine ateşler salsın
kuzey kore gezinizi okurken oraya gitmiş kadar oldum ufak bir kitap bile çıkarmış bence bu yazıdan. o ülkede yaşayanların haline üzüldüm darlandım bazı yerlerde.
Hocam çok güzel yazıyorsunuz, ilk kez karşılaştım. Fırsat buldukça bütün konularınızı okuyacağım. 🙂 Teşekkürler.
Ben de ilginize teşekkür ederim Koray Bey.
güzel bir gezi… bizi aydınlattığınız için teşekkürler…
Alper Hocam,
Seyahat anılarınızı büyük bir ilgiyle takip ediyorum. Elinize sağlık. Kuzey Kore’ye olan ilgim bir dönem Bulgaristan’ın Pyongyang Büyükelçiliğinde olarak görev yapmış bir kişiyle üç saat kadar sohbetim neticesinde başlamıştı. Dinledimlerim sizin yazdıklarınızın bir çoğu ile aynı.
Paylaşımlarınız için teşekkürler.
Teşekkürler Nejat Bey. O kişiyle iletişim kurma imkanınız var mı?
Kuzey Kore ile ilgili yazılarınızı büyük bir ilgiyle okudum. Emeğiniz için teşekkür ederim.
Teşekkürler Alara Hanım.
Hocam elinize sağlık. Mükemmel bir yazı. Bir solukta okudum tüm Kuzey Kore yazılarınızı. Merak ettiğim Küba büyükelçisiyle görüşebildiniz mi?
Teşekkür ederim. Maalesef buna imkan vermediler.
dünyanın belki de en fantastik ülkesi 😀 bu kadar olumsuzluk ülkeye karşı bir antipatiden ziyade garip bir sempati bırakıyor insanda. bir yandan da oradaki halka acıyorsunuz elbette. aynı milletin bir tarafındakiler dünyanın en çalışkan ve güçlü ülkelerinden biriyken diğer tarafındakiler kandırılmış ve sefalet içinde. bu da aslında yönetim sistemlerinin ne derece önemli olduğunu gösteriyor. düne kadar hiçbir şeyi olmayan güney kore’yi kurtarmak için biz onlarla birlikte savaşırken, onların bugün bizi her anlamda aşması da bunun göstergesi.
Ülkeyi çok güzel analiz ettiğinizi düşünüyorum. 1 yılımı Kuzey Kore’de geçirdim. Yaşadığım en ilginç deneyimlerdendi. Kaleminize sağlık.
Cok eglenceli bir yazi! Benim cesaret edip gidemeyecegim bir yer ama tuhaffliklarini bizimle paylastigin icin cok tesekkurler!
Teşekkürler Ceren!
Abi sen ne yaptın ya resmen yasaklı ülkeyi yasaksız hale getirmişsin yazıların ve resimlerin mükemmel
Yazınız harika! Okuduklarımdan sonra bu ülkeyi gidip görmeye daha çok heveslendim ama bir o kadar da endişeye kapıldım. Ürpertici gerçekler diyelim. Emeğinize sağlık.
Teşekkürler Vildan Hanım.
Hem ellerinize hem ayaklarınıza sağlık Alper bey, çok güzel bir yazı olmuş. Hatta yazdıklarınız bana George Orwell’ın 1984 kitabında anlattığı karşı ütopik dünyayı hatırlattı, çok vahim bir durum.
Teşekkürler Efe Bey.
ben Kim Cong-ın benim ülkemden dışarıya fotoğraf gösterirsin ha şimdi orduya talimat verdim.
bir an bunların hesbaını bir bir ödiyeceksin casusluk yapıyorsun
hacım naptın ya sen 🙁 o kadar asker masker iyi gidiyoduk şu fotoğraflara bak. ama oldu mu ki şekerim. daha da almam seni memlekete. hıh.
Liderim özür dilerim 🙁
Çok güzel bir yazı olmuş teşekkür ederim. İngiliz bir yazar yazdığı romanda yıllar önce böyle bir sosyalist distopyayı dile getirmişti. Adını hatırlayamadım şimdi, korkunç bir karabasan gibi.
Ee.. İyi de hocam yazınızda bir şey dikkatimi çekti; “Ülkeyi rahatça gezebildim” diyenlerin aslında ülkeyi güzel göstermek amacıyla seçilmiş kişiler olması mevzusu… Peki bu durumda sizin aksini (Ülkeyi kötü göstermek) amacıyla görevlendirilmediğinizi nereden bileceğiz? Zira arkanızda güçlü bir finansal desteğiniz varmış gibi duruyor… Kusura bakmayın ama; ‘Ben kimim’ sayfanızdaki ‘parayı nereden buluyorum’ açıklaması bana pek inandırıcı gelmedi…
Öyle bir şey yazmadım ben, tekrar okuyun.
Hiçbir desteğim yok, inanıp inanmamanız size kalmış, beni etkilemez.
yazınızı okudum ve çok beğendim çok teşekkürler
Beğenmenize sevindim. Diğer Kore yazılarımı da tavsiye ederim.
Şimdi kuzey koreye gitsek bi dümen çevirsek halka gerçekleri anlatsak bi akım çıkartsak bildiğin bi devletin yıkılışına neden olcaz 🙂
Maalesef halkla konuşmak yasak.
Yazınız cok güzel olmuş teşşekkürederim yazı için aslında ben kuze körenin silah gücünü cok merak ediyolarum aslında yazınızda değindiniz gibi araba bile olmayan bir ülkede nükler silahlar olması cok komik tabi olup olmadığını zaman göstercek
Kuzey Kore Ordusu adlı yazımda epey bilgi var İbrahim Bey. İlginize teşekkürler.
Fevkalade bir gezi yazısı olmuş. Tebrik ederim.
Teşekkürler Safa Bey.
Yazınız gerçekten mükemmel emegınıze saglık..
Teşekkürler.
Belki yazınızda yazmışsınızdır benim gözümden kaçmıştır ama bildiğim kadarıyla kuzey Kore’ye gitmek Amerika’ya yada başka bi ülkeye gitmek gibi kolay değil sizde yazınızda belirtmişsiniz girişin ve çıkışın kolay olmadığını peki siz nasıl ülkeye gittiniz? Bir araştırma gezisi yada proje falan mı? Bu arada cidden çok güzel ve cesaret gerektiren bi yazı olmuş tebrik ederim.
Kuzey Kore’ye Nasıl Gidilir adlı yazımda anlattım Semra Hanım.
Teşekkür ederim.
çok teşekkür ederim mükemmel bilgiler edindim bir ülke bu kadarmı güzel anlatılır eline sağlık Alper kardeş çok güzel olmuş herşyi dobra dobra büyük bir cesretle çekip yazmışın
bildiğim kadarıyla kuzey körenin mazlum halkı yöneticilerinin ve dikdatör liderlerinin rahat ve huzurlu yaşamaları için kendilerini aşlığa sefalete adaletsizliğe haksızlığa sömürüye zulme feda ettirilmişlerdir
Dünyanın en fantastik ülkesi galiba,Kuzey Kore ile ilgili değişik şeyler öğrendim,öğrenirken de baya eğlendim….emeğinize sağlık..
Teşekkürler Meral Hanım, emeğimin boşa gitmediğini görmek sevindirici. Kuzey Kore dünyada benzeri olmayan bir ülke.
George Orwell’in 1984’ü gibi bir şey yaşadıkları anladığım kadarıyla.Paylaşım için teşekkürler
Hep gidip görmek istediğim bir yerdi.Yazınız için çok teşekkür ederim.Umarım bir gün bende bu gizemli ve hayalet ülkeye gidebilirim.
Teşekkürler Hande Hanım. Gidebilmenizi umarım Kuzey Kore’ye.
Belki bana cahil diyecekler olacaktır ama inanın Kuzey Korenin ziyaret edileceğini hiç bilmiyordum
Rica ederim Özkan Bey, kimse demez. Kuzey Kore dünyanın en kapalı ülkesi, böyle zannetmeniz normal. Büyük yasaklar ve kısıtlamalar eşliğinde seyahat mümkün.
Teşekkür ederim Alper Bey, çok faydalı bir iş yapmışsınız. Keşke daha önce tanısaymışım sizi.
Ben de ilginize teşekkür ederim Emre Bey. Kuzey Kore yazılarım devam edecek.
Harika bir yazı olmuş merak ettiğim ülkelerden biri olan kore hakkında çok önemli bilgiler edindim..teşekkürler
Kuzey Kore hakkında ilginç bilgiler.
Her gün yalan söylemekten insan bıkmaz mı yahu?
Bunlar bıkmaz, Kuzey Kore yalanları bitmez.
kuzey kore hakkında bulabildiğim en kapsamlı bilgi..alper bey teşekkürler.başarılarınızın devamını diliyorum….
Teşekkürler Adem Bey.
Kuzey Korenin bu kadar ilginc bir ulke oldugunu bilmiyordum. Yazi icin tesekkurler
Ben de okuduğunuz için teşekkür ederim. Daha yazacağım.
Sizi kutlarim Dostum,Benimde icimden merakima yenik düsüp girmek gerekiyordun ama mümkün olmamistin,bilgilendirdiginiz icin teskkurler..
Ben de Kuzey Kore gezi yazılarımı okuduğunuz için teşekkür ederim.
Kuzey Koreden kaçıp geri gelenlere (yada gönderilenlere) ne oluyor acaba merak ettim bilginiz varmı acaba. Yazı için çok teşekkür ederim.
Kuzey Kore’den kaçanların büyük çoğunluğu yakalanıp geri gönderiliyor, kurşuna diziliyor veya esir kampına atılıyorlar.
İlginize teşekkürler.
cok guzel yazi olmus cok tesekkurler hele o samimi ekledikleriniz gercekten muhtesem 🙂
Teşekkürler, sevindim. 🙂
Bugün radikal gazetesinde kuzey kore’ye kacan abd vatandasinin haberini okurken linkinizi gordum. Simdiye kadar burda okuduklarim ve gordugum fotograflar gercekten bilgilendirici, hatta simdiye kadar gordugum en kapsamli kuzey kore bilgileri. diger kuzey kore ve baska ulkelerle olan bloglarinizida okuyacagim vakit oldukca. Paylastiklariniz icin tesekkurler
İlginize teşekkür ederim Emrah Bey. Kuzey Kore’de yaşadıklarımı ve gördüklerimi daha yazacağım, henüz tamamlayamadım.
Harika, bilgilendirici ve eğlendirici. Ellerinize sağlık.
alper bey çok güzel fotoğraflar gerçekten ilgi çekici böyle bir ülke bu devirde insan şaşıyor… çalışmalarınızda başarılar dilerim çok faydalı bilgiler edindim tebrik ederim.
Kuzey Kore notlarımı okuduğunuz için teşekkürler Nazmi Bey.
Tek kelimeyle; muhteşem! Yorumlarınıza, Verdiğiniz bilgilere ve tabiki gizli çekim resimlerinize bayıldım. Biraz da kıskandım sizi:) bu deneyimi yaşamayı ben de çok isterdim…
Çok teşekkürler Beste Hanım. Umarım siz de Kuzey Kore’ye gidebilirsiniz. 🙂
Gerçekten merak ettiğim bir ülkeyi tanıttığınız için teşekkür ederim 🙂
Ben de Kuzey Kore maceralarımı okuduğunuz için teşekkür ederim. 🙂
Alper Hocam gerçekten çok güzel ve bilgilendirici bir yazı olmuş adeta bizi de götürdünüz oralara fakat merak ettiğim konu : fotoğraf çekmek yasak olduğu halde askerleri dahi çekmişsiniz biraz çelişkili bi durum gibi geldi bana ayrıca fotoğrafları yakalatmanın cezası ne acaba ??
Teşekkürler Emre Bey. Kenar köşeden gizlice çektim askerleri, yasak. Sonuçta Kuzey Kore’de her taraf asker olduğu için aşırı zor değil. Yakalandığında eğer sadece yaramazlık olarak görürlerse siliyorlar, ama ajanlık şüphesi duyarlarsa esir kampına atıyorlar.
yazı güzel teşekkür ediyorum. ama ülkenin din kültürü hakkında bilgi yazsaydın keşke..
Kuzey Kore dini tarihi olarak Budizm olsa da, ateist rejimle yönetiliyor ve dini etkinliklere izin verilmiyor.
yazınızı çok beğendim ülke ile merak ettiğim biçok konuya ışık oldu.yazıyı okurken öyle bir hisse kapıldım ki … sanki ülkede yüksek sesle konuşmak bile yasak 🙂 kıskandım sizi çok merak ettiğim bir ülke gitmek kısmet olur inşaallah.
Teşekkürler Bilge Hanım, haklısınız, Kuzey Kore’de ben de aynı hisse kapıldım. Gidebilmenizi umarım. 🙂
Kuzey Korelilerin böylesine yalanlar silsilesi içinde boğulmuş olmalarına şaşmamalı! Başka türlü liderlerin en çok da Kim’in böyle bir sistemi hala ayakta tutması pek mümkün olmazdı gibi. 🙂
Haklısınız, aksi halde Kuzey Kore rejimi ayakta kalamazdı.
Pyongyang’da imrendiğim tek şey trafik oldu. İstanbul trafiğini düşününce garip olmuyor değil mi? 🙂
Kuzey Kore’deki trafik insana çok farklı geliyor tabii. Keşke her yerde o kadar az olsa. 🙂
Merhaba.
Milliyet.com sitesinde Kuzey Kore ile ilgili garip uygulamalardan bazı idam şekillerinden söz edilmiş. Özellikle biri, vatan hainlerinin çıplak ve diri aç köpeklere atılması çok vahşice. Umarım doğru değildir. Bu bilgiler doğru mu acaba?
Merhaba Sami Bey,
Güney Kore Kuzey Kore ile ilgili çok yalan haber üretiyor. Köpeklere yedirme şeklinde bir idam olduğuna dair ilk elden bilgi yok, büyük olasılıkla yalan. Ancak halka açık kurşuna dizme yaygın, bu konuda kanıtlar var.
Alper bey merak ettim , Kuzey Kore’de yaşayan biri isterse Türkiye’ye gelebilir mi ? (Tatil için)
Kuzey Kore vatandaşlarının tatil için ne Türkiye ne de başka ülkelere gitmeleri söz konusu değil Ufuk Bey.
Alper,BU YAZIYI EMPERYALİST ÜLKELERDEN MENFAAT Sağlayarak yazmadığına bizi nasıl ikna edebilirsin.Zira bu yazının hazırlanışı güçlü bir ekip işi olduğu kanaati uyandırıyor.
Murat Bey ben-biz sözcüklerini tamamen yanlış kullanıyorsunuz. Bana “sen” değil “siz”, kendinizden bahsederken de “biz” değil “ben” demeniz gerekir, çok temel bir bilgidir bu. Ayrıca:
1. Virgül ve noktalardan sonra bir boşluk bırakılır.
2. Cümle içerisinde özel isim olmadıkça sözcüklerin baş harfleri büyük yazılmaz.
3. Sadece çok önemli ve vurgulanmak istenen sözcükler büyük harfle yazılabilir, art arda sözcükler büyük harfle yazılmaz.
4. Soru cümlelerinin sonuna soru işareti konur.
Ben sosyalizme inanan biri olarak emperyalizmden çıkar sağlamayı aklımdan geçirmem. Küba yazılarıma bakabilirsiniz. Sizi ikna etmek için özel bir çaba sarf etmem. Ekibim yok, blogumdaki tüm yazıları tek başıma ve büyük emek harcayarak yazıyorum.
İyi günler.
yorumlarınızın çok yanlı olduğunu düşünüyorum, proleterya diktatörlüğünde adı üstünde diktatörlük kaçınılmazdır, Kuzey Kore’deki siyasi gelişimi takip etmedim ancak sosyalizmin başlangıcı hele doğal kaynakları sınırlı bir ülkede böyle seyreder, ABD emperyalizmine karşı duruş inanılmaz takdir edilecek bir siyasettir bence, 3.Dünya ülkelerinin, ki biz de dahiliz buna, en önemli geri kalma nedeni sadece ve sadece emperyalistlerin karşı konulamaz baskı ve sömürüsüdür. Buna dirayetli bir şekilde karşı duruş elbette bir ülke için kazançtır ve mutlaka geri dönüşü olacaktır kanımca.
Ben de sosyalizme inanan biriyim. Kuzey Kore’deki proletarya diktatörlüğü değil, zalim bir aile diktatörlüğü. 3 dünya ülkelerinin geri kalma nedeni “sadece ve sadece emperyalistlerin karşı konulamaz baskı ve sömürüsü” değil, aynı zamanda kendi halklarının ve liderlerinin ahlaksızlığıdır. Bağımsız ve eşit yarınlar umuduyla.
Okuduklarım K.Kore hakkında bilgiler miydi George Orwell-1984’den alıntılar mıydı.. Kafam karıştı :S
Kuzey Kore hakkında bilgiler ve gerçekler okudunuz Hakan Bey, ama 1984’e benzetmekte haklısınız.
(Sadece bu gezinin bu bölümü için demedim)
Paylaşımınız için teşekkürler,oturduğum yerden gitmiş kadar oldum,emeğinize sağlık.
Çok teşekkürler Mürvet Hanım, diğer Kuzey Kore yazılarımı da okumanızı öneririm. Gitmiş kadar olduysanız ne mutlu bana.
Bilmiyorum bu yazilari kacinci okuyusum, sizi gercekten tebrik etmek istiyorum evet belki tum dunya guzel ama bir ulke dusunun masallar diyari gibi ve buna taniklik edwn sayılı kişilerdensiniz buyuk onur gerçekten. dunyada gezmek istedigim yerlerden biri ayrica ulkemizden birinin bunu yaparak en azindan yol gostermesi bile cok guzel tebrikler.
Teşekkürler Hüseyin Bey. Kuzey Kore yazılarım devam edecek.
tşkler alper bey ilk defa bir bloğu sonuna kadar okudum bu hem kuzey kore merakı hemde güzel anlatmışsınız devamını bekliyoruz.
Teşekkürler Süleyman Bey. Kuzey Kore’den daha yazacağım.
Abi ben moskovadayım.rahat
Alper bey, o sokaklar boş diyerek çektiğiniz
Resimlerin olduğu gün kuzey Kore’de milli bir
Bayram olmasın, çünkü başka sitese aynı
Elbiseler ile ve aynı sokak da çektiğiniz resimde
Askeri araçlar geçiyor 🙂
Hayır değil. Başka gün.
Bir insanin gorduklerini yansitmasi guzeldir fakat gormek istendigi gibi gorup bu kadar tarafli yansitmak ta cok ilginc olmus. Baktinizmi acaba fuhus varmi , gasp varmi , tecavuz varmi , yaslilarin emekli maaslarinin calindigi , baba ve ogulun birlikte universite ugrencisine tecavuz eden bir ulkeden cikip oraya gidiyosunuz yok efendim bu yasak yok su yok sabun yok dogru yok ama ONUR VAR GURUR VAR dimi… Komik olmaya gerek yok. Durust olmaya ihtiyac var ´
http://www.diken.com.tr/kuzey-koreyi-hic-boyle-bilmezdik/
BIRDE BURDAN OKUYUN KORE YI
Demir bey ben bir gezginim, ülkelerin tüm bilgilerini yazmayı görev edinmiş bir belgeselci değil. Gördüklerimi ve öğrendiklerimi yazıyorum. Ülkede gasp olmaması, yazdığım gerçekleri değiştirmiyor. Bağlantısını koyduğunuz yazıya inanmanız çok yazık, bariz bir yalan haber o, bahsettiği olumlu şeylerin fotoğrafları yok, devletin propaganda görsellerini koymuş. Zaten Diken sitesi de bunu biliyor, ardından benim daha uzun ve doğru yazımı yayınladı. Dünyanın en büyük hapishanesini tarafsız değerlendirmenizi umarım.
Türkiye ye de bir komünist devrim gerek yoksa olmayacak
ALPER ABİ SEN Bİ DE Türkmenistana gelin görün.Bizimkide diktatör ama internet filan var çok şükür..Kuzey Kore ile öbür diktatör ülkelerin kıyaslamasını yazarsanız çok memnun olurum. Mesela Türkmenistan sizce ne kadar diktatör ve kıyaslarsanız kaçıncı sırada? Teşekkürler
Merhaba Devlet. Kuzey Kore bugün diktatörlük ve kapalılık konusunda dünyada rakipsiz. Türkmenistan’ın da demokratik bir ülke olmadığını biliyoruz ama Kuzey Kore’den daha fazla özgürlük var. Sıralama yapmak için bugün Asya ve Afrika’daki tüm dikta rejimlerini iyi incelemek gerekiyor, mevcut bilgimle doğru bir sıralama yapamam. Türkmenistan’a gelmek istiyorum. İlginize teşekkür ederim.
Alperabi pardon,özür diliyorum…Sen demişim..siz olacaktı..)))
Emeğinize sağlık, iyi ki paylaştınız, iyi ki K.Kore hakkında bir şeyler öğrenebilme şansımız oldu. Tamamıyla çok keyif veren bir yazı olmuş.
Teşekkürler Sezer Bey, Kuzey Kore ile ilgili daha yazacağım.
Kuzey kore hakkında bir belgesel izlemiştim. ABD lilerdi..o adam da aynı şeyleri söylüyordu . Yalan , yalan, buda yalan … ve bir internet odasına geldiklerinde bir adam öylece google sayfasına bakıyordu. O kadar korkunçtu ki..Bende gerçek olup olmadığını merak ettim açıkçası…
Kuzey Kore’de internet yasak Esra Hanım, o Google sayfası o gün gelen ziyaretçilere göstermelik konmuş bir görseldi. Diğer Kuzey Kore yazılarım da ilginçtir. Daha çok acayip şeyler var zaman bulup yazamadığım.
Merhabalar Alper bey. Ülkeler hakkında videolar hazırlamayı düşünüyorum. Gezi yazılarınızdaki fotoğraf ve videoları kaynak göstererek kullanmama izin verir misiniz? Teşekkürler.
Merhaba. Birkaç tane olabilir.
Size Kuzey Kore halkı mı yoksa Güney Kore halkı mı daha samimi geliyor?
Kuzey Kore halkı ile arkadaşlık etmek imkansız olduğu için ben veya başka biri böyle bir değerlendirmede bulunamaz.
Yazınız için teşekkürler,birkaç şey sormak istiyorum,sokaklarda çöpten ekmek toplayan insan gördünüz mü,yol kenarlarında kendini para karşılığında satan kadınlar gördünüz mü,evet bu yazdıklarınızı okudum,çoğunun da gerçek olduğu kanısındayım,…bizim ülkemizde gördüklerinizi orda da gördünüz mü?
Bizim gördüğümüz sokaklarda çöpten ekmek toplanmasına asla izin vermezler. Ancak şehir dışlarında, şehirler arası yolculuklarda derelerden otluklardan yiyecek arayan insanlar gördüm, gıda sıkıntısı büyük. Açlık yaşanıyor. Kuzey Kore’de kimse fuhuş yapamaz, cezası idamdır. Ancak Kuzey Kore’den Yalu veya Tumen Nehri’ni aşıp Çin’e kaçabilen kadınlar arasında fuhuş yapan çok var.
Alper Bey, selamlar!
Kuzey Kore’de yetkililer, halktan farklı mı yaşıyorlar? Yani Batı medyasında anlatıldığı gibi onlar lüks ve şatafat içinde mi yaşıyorlar? Bu ülkede alkol ve sigara satışı serbest mi? Kuzey Kore patentli bir elektronik araç var mı?
Bu sorulara cevap verirseniz sevinirim, hürmetler…
Merhaba Murat Bey. Kuzey Kore devleti hemen hiçbir konuda istatistik yayınlamadığı için haberlerin çoğu Güney Kore ve ABD’den yanlı olarak, bir kısmı, hatta doğu olanların çoğu ülkeden kaçabilenlerden kaynaklanıyor. Üst düzey görevli iken kaçanların anlattıklarına göre evet, Kim ailesi ultra lüks, bir avuç üst düzey bürokrat ve general lüks, başkent Pyongyang elitleri ülkeye göte iyi yaşıyor. Sıradan halkın durumu çok fena. Kuzey Kore’nin ürettiği bir elektronik cihaz yok diye biliyorum, olsa duyardık. Saygılar.
Teşekkür ederim, alkol ve sigara satışı serbest mi Kuzey Kore’de?
Yanıt yazarken sorunuzun o kısmını unutmuşum. Evet, Kuzey Kore’de içki ve sigara var. En yaygını milli içkileri soju ve yerli biraları. Yabancılar için yapılmış birkaç otelin barında yabancı içki de satılıyor.
Tekrar teşekkürler, hürmetler…
Alper bey yazınız için teşekkür ederim.Gerçekten bilgilendirici,ilgi çekici ve akıcı bir yazı dizisi olmuş.Ülkemizde sizin gibi gezginlerin olduğunu bilmek gerçekten mutluluk verici.Yazılarınızın sağlıklı bir biçimde devamını diliyorum.
Çok teşekkürler Selçuk Bey. Gezmeye ve yazmaya devam edeceğim.
İlginç ve sürükleyici bir yazı olmuş. Teşekkürler…
Kuzey Kore benzersiz bir ülke. İlginize teşekkürler.
Kuzey Kore yazılarınızı 3 kez baştan sona sıkılmadan okudum, her okuduğumda ayrı bir keyif aldım Alper Bey. Sanki Kuzey Kore geziniz size yetmemiş gibi, tekrar gitme isteğiniz var sanırım. Şayet tekrar gitme şansınız olursa ülkeye girişte size sıkıntı yaşatırlar mı. E O kadar yasaklı resim video yayınladınız 🙂
Teşekkürler Fatih Bey, daha da yazacağım. Bir daha gitmeye teşebbüs etmem.:)
Koreyle ilgili yazmadığınız kaldımı ki Alper Hocam. Ne zaman yazarsınız, ne zaman siteye eklersiniz Alper Bey.
Daha en az 4 yazı yazmalıyım ama zamanını bilemiyorum.
harika bir yazı. merak ettigim bir destinasyondu. ellerinize saglik!
Kuzey Kore yazılarımı okuduğunuz için teşekkürler, devamı var.
Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’nde kaç üniversite var. Eğitim kalitesi nasıl. Dünyadaki söz sahibi üniversiteler ile kıyas yapılırsa sıralama nasıl olur. Özellikle sormak isterim ki; Türkiye’de okuyan Koreli var mı? Bu baskılara rağmen öğrencilerin başka bir ülkeye gitmesine nasıl müsade ediliyor? Başka ülkelere giden öğrenciler ülkelerine dönünce hakikati anlatmiyorlar mi? İnsanların ABD de kar yemedigini, G.Kore de birbirlerini yemedigini vs.
Yazılarınız için teşekkür ederim.
Merhaba. Kuzey Kore’deki üniversiteler ve okullar hakkında bildiklerimi Kuzey Kore’de Eğitim ve Propaganda adlı yazıma koydum. Türkiye’de okuyan Kuzey Koreli yok. Çok az sayıda kişi dışarıya okumaya gönderiliyor ve onlar da üst düzey yöneticilerin, rejime en sadık ailelerin çocukları. Kore yazılarıma ilginize teşekkür ederim.
Çok ilginç bir yazı olmuş, Kuzey Kore ile ilgili diğer yazılarınızı da okuyacağım.
Kuzey Kore seyahatimin yazılarına ilginiz için teşekkür ederim Kayahan Bey.
Merhaba Alper bey ben e posta kullanmayi bilmiyorum bi arkadas vasitasiyla zorunlu adres yazdım oraya ama kullanmıyorum 0553 025 89 80 numaram benim burdan haberleşebiliriz ben kuzey kore ye gitmeyi düşünüyorum yazılarınız güzel ama teferruatlari bizatihi öğrenmek isterim yardimci olursanız sevinirim iyi çalışmalar.
Merhaba Alper bey,
Kuzey Kore yazınızı ilgi ile okudum. Çok güzel olmuş. Tebrik ederim.
Teşekkürler Erdoğan Bey.
DPRK’tine turist olarak gitseydim bu bilgileri toparlıyamazdım.
Okuyunca acayip keyif aldım teşekkür ederim.
Ben de ilginize teşekkür ederim.
Ne kadar acaip bir yermiş çok şaşırdım. Teşekkürler
Kuzey Kore yazılarıma ilginize teşekkür ederim.
benim merak ettiğim; Oh Kil-nam’ın ailesini toplama kampına göndermişler ama soga geri dönmeyince jenkins ve kızlarına neden bi şey yapmamışlar. üstelik iki yıl sonra ülkeden de çıkmış. kaçak mı yaşamışlar yoksa oh kil-nam güney koreli olduğu için mi ailesine zulmetmişler? ya da başka bi şey mi? bunu çok merak ettim 🙂
onun dışında on numara bi site ve yaptığınız iş çok faydalı, tebrikler.
Bunların nedeni ben de net bilmiyorum ama büyük olasılıkla tahmininiz doğru, Kuzey Kore’de Güney Kore’li olmak potansiyel tehlike. İlginize teşekkürler.
Acaip bir ülke harika anlatım Tebrikler alper metin
Kuzey Kore yazılarımı okuduğunuz için ben teşekkür ederim.
Eline koluna saglik, bilgiler cok net ve anlatimin oldukca akici :))) gercekten berbat bir ulke, tamamen devlet tarafindan zombiye cevrilenve insan haklarinin sifir oldugu biryer…
Kore yazılarımı okuduğunuz için teşekkür ederim.
Mükemmel bir gezi yazısı, çok teşekkürler.. Selamlar Hollanda’dan
Hollanda’ya Pyongyang’dan selamlar Tunç Bey.. Şaka şaka, İstanbul’dan:)
Blogunuz inanilmaz 2 gundur is arkadaslarima ve aileme okuyorum ayrica cok cesursunuz da
Berk Bey Kuzey Kore yazılarıma ve bloguma ilginize çok teşekkür ederim. Aileniz ve iş arkadaşlarınıza selamlar.
Hakkında hep acaba anlatılan doğrularmı doğru yoksa yalanlarmı doğru diye merak ediyordum
Sayenizde birçok soru işareti kafamdan silindi ve o ülkeye gitmeyi çok istiyordum artık sizin yazınızdan sonra mutlaka gitmem gereken yerlerde 1 numaram oldu
Teşekkürler alper bey
Kuzey Kore seyahat yazılarıma ve Kuzey Kore gerçeklerine ilginize teşekkür ederim Adem Bey. Daha yazacaklarım var.
Tesaduf suan bu yaziyi okurken televizyonda Kim Jong ve Kuzey Koreyle girgir gecen bir amerikan filmi izliyorum:)) Hollanda dan selamlar
Muhtemelen The Interview adlı Kuzey Kore ve Kim Jong-un ile dalga geçen Amerikan filmini izlediniz. 🙂 Yüce lider her yerdedir, dikkat! İstanbul’dan Hollanda’ya selamlar.
Evet aynen o idi 🙂 Bu filmden sonra dünya hala daha hayatta çok şükür :))bence de Pıtırcık Lider bu ara pek stresli..Hatta burdaki bütün yorumcuları bulabilir ben kaçtım 🙂
Yüce lider benim peşimde zaten. 🙂 Aman kaçın.
merhaba oncelikle hic bir ilgim olmamasina ragmen bi anda kuzey kore hakkinda bilmediklerimiz yazmamla karsima sizin sayfanizin cikmasina cok sevindim. cok guzel belkide bir cok yerde erisemeyecegum bilgiler ogrendim. merak ettigim sey kuzen korede bir turk olmak tehlikelimi? guneyin cok sevdigi bizler kuzeyde nasil agirlaniriz? simdiden cok tesekkurler emiginizin karsiligini almaniz dilegimle.. antalyadan sevgiler
Merhaba Nilay Hanım. Kore Savaşı sırasında ABD ve Güney Kore’ye askeri destek verdiği, yani Kuzey Kore’ye karşı savaştığı için Türkiye Kuzey Kore açısından düşman bir ülke. Ancak devlet turu sırasında diğerlerine nasıl davranırlarsa Türklere de öyle davranıyorlar, sorun yaşamazsınız.
Alper hocam Kuzey Kore’li insanlara okadar çok acıdım ki bir tane kız alıp evlenesim geldi valla en azından birinin hayatını kurtarmış olurum çok büyük sevap işlerim her halde. neyse işin şakası yazılarınızı defalarca okudum hayran kaldım şu Güney Koreli sınır muhafızlarına kafa tutmanız falan gülme krizine girdim siz çok yaşayın.. ama evet Kuzey Kore büyük bir cehalet ve zorbalık ile yönetiliyor oldukça da tehlikeli.. dilerim bu bit kadar ülke dünyaya sorun olmaz..
Yakın gelecekte Kuzey Kore tarafında bir değişim veya açılma beklenmiyor. İlginize çok teşekkür ederim.
Tebrik ederim… Roman okuyorum gibi hissettim bitmesini istemedim 🙂
Teşekkürler.
Beğenerek okudum nadir okurum blog yazılarını ama bu ilgimi çektim ordaki insanlar bizim burdaki hapishanelerde yaşasa bile daha iyi onlar için 🙂
Kore yazılarımı okuduğunuz için teşekkür ederim.
Kuzey Kore’yi çok araştırdım ve Kuzey Kore hakkında bilgi bulmak biraz zor. Ama ben buradaki yazılan yorumların aksine Kuzey Kore’yi seviyorum. Evet çok katı kuralları var ama yinede Kuzey Kore gibi bir ülkede yaşamak isterdim.”Çiçek Tahaoğlu: Üretim araçları devlete ait, özel mülkiyet yok, ekonomi sanayi ve tarıma dayanıyor, suç oranı yok denecek kadar düşük.” başkanları hırsız değil sosyalist ve akrabalarını kayırmıyor eniştesini bile yolsuzluk yaptığı için astırmış adam. Kuzey Kore’yi sıkıcı bulmaları normal kendi çabaları ile yaşıyorlar amerikan filmleri izleyip onların hayatlarına özenerek kendilerini değiştirmiyorlar zaten amerikan filmleri izlemek yasak :). Türkiye’deki birçok insanın Kuzey Kore’ye karşı olması ve sevmemesinin nedeni Amerika’nın kapitalist yönetimine karşı olmaları… Okuma oranı %99. İşsiz yok. Onlar kendilerine Kuzey Kore değil Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (KDHC) diyorlarmış… fazla uzun yazmış olabilirim. Düşüncelerimi düzgün bir şekilde belirttiğimi düşünüyorum iyi günler.
Emeğinize sağlık, enfes paylaşımlarınız sayesinde gitmiş kadar oluyoruz 🙂
Kore seyahati yazılarıma ilginize teşekkür ederim.
Güzel yazı ve anlatım. Değişik bir ülke Damla hanımın yorumuna da katılmıyorum insanlara ne yapacağını söyleyemezsiniz. Bu diktatörlüktür. İyi yaşadıklarını bilmiyoruz ki bariz fakir halk rozetsiz dolaşamıyorlar neden korkudan film izlemek sizi değiştiriyorsa yüzde 99 okuma oranı neye yarar 🙂 yani nerden baksan tutarsızlık . İyi diktatörlük diye bir şey yoktur. en kötü demokrosi en iyi diktatörlükten iyidir. Şuan ülkemizin hali gibi en kötü demokrosi bizde ama daha beteri kuzey kore işte.
Herşeyinle..Seviyoruz Seni Türkiyem..
Gerçekten çok teşekküerler değerli bilgiler için
Kuzey Kore yazılarıma ilginize teşekkür ederim.
Tebrik ederim. Güzel tespitlerde bulunmuşşunuz.
Ben de okuduğunuz için teşekkür ederim.
MUHTEŞEEEEEEEEEEEEM. AlperMetin Çok teşekkürler zevkle okudum büyük zevkle harikasın harikaaaaa .
Harika ötesi bir anlatım , tek kelime ile muhteşemmmmm uzun yazı okumayı sevmeyen birisi olarak hiç sıkılmadan 1 saatden fazla okumuşumdur . Bu müthiş yazı ve bilgiyi bizimle paylaştığı için AlperMetin Kardeşime Çooook teşekkür ediyorum. Olağanüstü güzel
İlginize ve övgünüze çok teşekkür ederim. Kore hakkında yazmaya devam edeceğim.
Kuzey kore dışardan kimseyi almıyor sanıyordum.Yeşil pasaportunuz sayesindemi girdiniz yoksa söylentiler doğru değilmiymiş?
Hatır alıyor. Yeşil pasaportun bir avantajı yok. Devlet turlarıyla Kuzey Kore’ye gitmek mümkün.
Güney Kore hakkında da sayfanız var mı eğer yoksa mutlaka beliyoruz.Bu arada çok başarılı bir yazı olmuş tebrik ederim.
Alper bey, inanılmaz derecede bilgili ve yerinden, birinci el tespitleriniz icin teşekkürler, insanın okudukça okuyası geliyor yazılarınızı. Hiç gezmiş olduğunuz birkaç ülkeyi tema alan, toplu bir kitap çıkartmayı düşünüyormusunuz acaba, eminim büyük bir başarıya imza atmış olursunuz. Bloğunuz bir misafir okuyucu daha kazanmış oldu, yazılarınızın devamını sabırsızlıkla bekliyorum.
Merhaba Gökhan Bey. Bunları duymak ne güzel. Kitap mümkün evet, ancak ciddi zaman ayırmak gerek. Henüz Kuzey Kore ve diğer ülkelerden seyahat yazılarımı tamamlayamadım, bir yandan da gezmeye devam ediyorum. Yeni yazılar yakında, çok teşekkür ederim.
Alper Bey,
Youtube’da videonuzu tesadüfen izledim.Akabinde blogunuzda K.Kore’ye dair yazdıklarınızı okudum. Açıkçası hem izlerken hem de okurken son derecede ürktüm. Cesaretiniz takdiri hak ediyor. Diğer ülkeler ile ilgili izlenimlerinizi de incelemeye çalışacağım. Teşekkür etmeden geçemedim.
Merhaba Nurgül Hanım. İlginize teşekkür ederim. Hangi Kuzey Kore videomu izlediniz?
Yanlış bilmiyorsam “Büyük Yolculuk”adlı programın sizinle yaptığı röportajı? izledim.
Evet TRT Belgesel Kuzey Kore programı o. İzlemenize sevindim.
Sayenizde gezmiş kadar olduk Teşekkürler bizdeki 1920 li yıllar gibi (:
İlginize teşekkürler.
Seni bulacağım !!
Emrindeyim başkanım!
Gercekten mükemmel anlatım. Hep merak ederdim kuzey koreyi… Bende avrupa ve amerikayi dolastim, Yazdıklarınizdan sonra bir kere daha anladım ki Türkiye dünyanin en özgür ülkesi ve biz Türkler kesinlikle ülkemizin değerini bilmeliyiz.
Güzel anlatımıniz icin tesekkürler. Saygilar
Çok güzel aydınlatıcı bir gezi yazısı severek okudum gezmiş kadar oldum baya kötü biyer miş 🙂
Kuzey Kore yazılarıma ilginize teşekkürler.
en çok görmek istediğim ülke.. yazınız da çok kapsamlı.. teşekkürler…
Kuzey Kore benim de yıllarca merak ettiğim, hakkında okuduğum, gitmek istediğim bir ülkeydi. İlginize teşekkürler.
Tesadüfen sitenize girdim bu Yazınızı sonuna kadar okudum gerçekten çok güzel bir anlatım olmuş.
Teşekkürler Yahya Bey. Diğer Kuzey Kore yazılarım da ilginçtir.
bunları anlattıktan sonra bir daha gitmeyi düşünüyormusunuz(((:
Bir daha Kuzey Kore’ye gitmek benim için intihar olur.
Abi mükemmel değerlendirmelerin olmuş. Diğer sitelerde edindiğimiz bilgiler tamamen propaganda amaçlı geldi ve gerçekten öyleymiş. Burada Kuzey Kore’ye ait doğru bilgileri öğrendiğim kanaatindeyim. Eline sağlık abi.
Kuzey Kore hakkında bilgi ve seyahat yazılarıma ilginiz için çok teşekkür ederim.
Harika bilgiler, harika bir seyahat, ilginç ve ilgi çeken bir ülke teşekkürler Alper Metin beyefendi.
Hocam neden şu diktatörü övdüğünü anlamıyorum egosu çok yüksek ve çok cani biri
Nerede övmüşüm?
“Yüce Lider Her Şeyi Yapar” kısmında yoksa latife miydi ? 🙂
Evet yazılarımda Kuzey Kore lideri Kim Jong-un hakkında epey şaka var. 🙂
İnanılmaz ve kan dondurucu. Yüzeysel bakıp okuyunca, evet biraz fakirlik vs vs ama gerçekler bilinmedigi için herşey sizin hayal gücünüze kalmış durumda. O fotograf çektirdiginiz 2 kız çocuğu bile kuvvetle ihtimal kurmaca. Hal böyleyken insanın tadı kaçıyor evinde oturduğu yerde. 2 saattir takıldım kaldım sitenizde, (bunda sizin başarılı anlatımınız kadar, bahsedilen ülkenin K.Kore olmasınında etkisi büyük) ve ciddi etkilendim. 3-5 dolar aylık kazanç? Bunlar inanılmaz. Liderleri obez diyebilecegimiz kadar kilolu iken gördüğümüz insanların tamamının 60kg üzeri olmaması çok şey anlatıyor aslında. Ne biliyim mesela akşam trafiğine kalmadan gidelim mi? Hangi trafik? Siz zaten çok kez vurgu yapmışsınız. Kendi yalanlarını o kadar inanarak söylüyorlarki, sizin gözünüzde aslında ne kadar küçük düştüklerinin farkında değiller. Yada su ve sabunun bir araya gelmemesi. havuzdan maşrafa ile su alınması vs. Yazık gerçekten de çok yazık ordaki insanlara… İnsan kabullenemiyor ve üzülüyor. Bir sorum olacak bunula ilgili Ben muhtemelen sinir bozuklugundan ağlardım veya hasta olur isal olurdum, siz geziniz boyunca nasıl bir ruh halindeydiniz? Kendinizi toparlamak için zamana ihtiyaç duydunuz mu?
Son olarak elinize dilinize sağlık. Gerçekten de saygı duyuyorum size karşı.
Başka bir zaman ve boyutta idim Kuzey Kore’de. Bir süre etkisinde kaldım. Blog yazılarıma ilginize çok teşekkür ederim.
yazıyı üşenmeden hepsini okudum alper beyin anlattıkları doğruysa kore gerçekten çok ilginç bir yermiş 🙂
hangi cesaretle kuzey koreye gittiniz
Çok merak ediyordum. Kuzey Kore’yi devlet turuyla ziyaret etmek mümkün.
Yazınızı okudum ve gerçekten ilgimi çekti. Diğerlerini de en kısa zamanda okuyacağım. Ve sormak istediğim bir şey var. Anlattıklarınızdan çıkardığım sonuçlardan biri Kuzey Kore’den Güney Kore’ye geçmenin imkansız olması. Bir bakıma Güney Kore’ye karadan ulaşım imkansız çünkü geçmek isteyenlerin önce Kuzey Kore’den geçmeleri gerek ki böyle bir durumun söz konusu olabileceğini düşünmüyorum biraz araştırdım fakat net bir cevap bulamadım bir bilginiz var mı acaba?
Merhaba Şeyma Hanım. Doğru, Kuzey Kore’den Güney Kore’ye geçmek veya kaçmak imkansız, dünyanın en silahlı sınırı. Dolayısıyla Güney Kore’ye kara sınırından giriş yapmak söz konusu değil.
Öncelikle ingilizce kaynaklarda bile bulunmayan bi fotoğrafa ve yazılar için teşekkürler. Size bir de sorum olacakti. Kuzey kore ile ticaret yapmak icin ne gibi sartlar gerekir. Örneğin sadece elektronik eşya sokamazsin sadece tekstil ürünleri gibi
Bi bilginiz varsa aydinlatirsaniz seviniriz
Merhaba. Ben de Kuzey Kore hakkında yazılarıma ilginize teşekkür ederim. Maalesef bu konuda bilgim yok. Kuzey Kore Bulgaristan Büyükelçiliği’ne yazıp sormayı deneyin bence. Yanıt alabilirseniz yine burada paylaşırsanız sevinirim.
Ne kadar gizlemeye çalışsanız da insanların yaşam standardının yüksek olduğu görülüyor. Bunun yanı sıra kaliteli eğitim aldıkları,dünyadan bi haber olmayıp tersine bunca savaşın, sömürünün arasında ülkelerini emperyalist tehditten korumaya çalıştıkları da gayet anlaşılır. Bir dahaki gidişinizde bizim ülkemizde çocuklara tecavüz edilirken hükümet sapıkları koruyor, deyin sosyalizme sahip oldukları için neden şanslı olduklarını bir kez daha hissetsinler.
herkes merak ediyor, ama asıl merak etmeleri gerekenin neden kardeş iki toplum arasında bu kadar fark var. Neden kuzeyde kardeşleri rezil haldeyken kendileri sefadalar. Cevap açık; kuzey-güney, doğu-batı, türk-kürt, böl parçala yönet. Bakın bakalım dini inançları neymiş iki ülkenin ne zaman değişmiş. Ne zaman moon tarikatı çıkmış güney koredekilerin adeta gözleri boyanıp kardeşlerine düşman kesilmişler. Amerika nükleer güç tehlikesi var diye neden tüm dünyada yaygara yapıyor. Neden ıraka girerken powel-rice ellerinde fotolarla saddamın nükleer kullandığını, yıllar sonra aaa pardon biz kanıtsız girdik dediğini?
kuzey koreyi hep çok merak etmişimdir gitmiş gibi oldum kuzey kore halkına çok üzüldüm merak ettim şimdi neden hep halka yalan solüyorlar Güney koreyle kuzey kore gerçekten karşılaştırılamazlar… teşekkürler
gezilerinizin yazılarınızın devamını bekliyorum
Seyahat yazılarıma ilgi ve yorumlarınıza teşekkür ederim. Elbette, yazmaya devam edeceğim.
Kuzey Kore’de trafik videonuza ve yorumlarınıza çok güldüm. Saatlerdir sayfanızda ordan oraya zıplıyorum. Çok keyif verici paylaşımlarınız. Teşekkürler 🙂
Teşekkürler Didem Hanım. 🙂 Seyahat yazılarımın okunduğunu öğrenmek mutlu ediyor. Diğer yazılarıma da yorumlarınızı beklerim.
İnciden geldim sa altlara sıkıştım helal edin bu arada bize kuzey koreyi yanlıs anlatan astrofizikci ve gökbilimci adlı yazarın ta..
Alper bey merhaba
Birseyi merak ettim abi ne yediniz siz orada 🙂
Merhaba. Devletin verdiklerini. Turşu, yumurta, tofu, dana, tavuk, ördek, köpek, erişte, çorba, pilav, salata.
Bende her gidişimde muhakkak Köpek dolması yerim. Harikadır.
Yazıyı bu üslupla yazdığınıza göre bir daha Kuzey Kore’ye gitme planınız yok sanırım 😀
Bir daha asla. 🙂
Alper bey bu yaziniz icin cok tesekkur ederim. Uzak doguya cok merakli biri olmamin yanisira bu dunya uzerindek ien gizemli ulke oldugu icin gitmeyi cok istedigim bir yer. Ayiptir sormasi buraya gitmek kac paraya mal oluyor?
Kuzey Kore yazıma ilginize teşekkür ederim. Maalesef çok pahalı, 1600 avro tutuyor.
süper bir yazı.merak ettiğim bir çok hususu aydınlattığınız için teşekkürler..
Okuduğunuz için teşekkürler.
Alper Bey, Kuzey Kore tantımınız çok güzel elinize sağlık, merak ettim sormak istiyorum Kuzey Kore harici hiçbir ülkede suç olmayan kimsenin dişinin kavuğunu bile doldurmayacak bir sebebten dolayı mesela fotoğraf çekimi veyahut başka saçma yasa dışı bir eylem için sert bir tepkiyle karşılaşıp gözaltına alınmak hapsedilmek ve çok uzun süre o ülkede esir kalmaktan korktunuzmu hiç acaba ?
Teşekkür ederim. Bu tip nedenlerle tutuklanıp esir kampına atılan turistler var. Evet korktum ama nedense pek de değil, sanırım düşünmemeye çalıştım. Bu tip şeyleri insan doğası gereği hep başkalarının başına gelecek şeyler olarak görüyor.
Şu an Güney Kore’deyim ve yazınızı buradan okudum. Öncelikle cesaretinizden ötürü sizi kutlarım. İnsan bir garip oluyor bir pencereden bakıyorum bir de yazdıklarınıza bu kadar fark akıl alacak gibi değil. Muhteşem bir yazı olmuş belgesel kıvamında. Bayramınızı en içten dileklerimle kutlarım.
Çok teşekkürler Faik Bey, Kore’ye selamlar, bayramınız kutlu olsun.
Cesaretiniz ve kaleminize sağlık
Teşekkür ederim.
Gerçekten helal olsun yazılarınızı okudukça okuyasım geliyor. Hepsi çok ilginç bilgiler…İyiki bloğunuza rastladım .
İlginize çok teşekkür ederim.
Guney kore ile ilgili bir yaziniz varmi varsa link verebilirmisiniz anlatim sekliniz kisiyi yazdklarınız kelimelere kitliyo adeta
Kore yazılarıma ilginize teşekkürler. Evet var, ülkeler listesinden ulaşabilirsiniz.
Köpeğin tadı nasıldı Alper Bey?
Köpek eti itici bir tadı veya kokusu olmayan, temiz ve lezzetli bir et.
Olsun ya nasıl yiyebildiniz inanamıyorum size benim yazarken bile midem bulanıyor saatlerdir güzel güzel Kuzey Kore yazılarınızı okuyordum bir anda soğuttunuz kendinizden.
Vejetaryen olduğunuz için rahatsız olmanız normal, üzgünüm. Ne benden ne de Kore’den soğumayın, kültürlerinin bir parçası olarak kabul edin lütfen.
Vejetaryen değilim vejetaryen olsaydım dana eti yemenizden de rahatsız olurdum benim rahatsızlığım kedi köpek yemeniz bizim kültürümüzde et yiyenin eti yenmez ot yiyen hayvanların eti yenir gittiğimiz her ülkenin kültürüne ayak uydurmak zorunda olmadığımızı düşünüyorum.
Kedi yemedim nereden çıkardınız? Benim kültürümde öyle bir kural yok. Sizin kültürünüze ait bir kural olduğuna göre Korelilerden neden soğudunuz? Tüm dünyanın sizin kurallarınıza uymasını mı bekliyorsunuz? Benim anlayışımda hayvan yiyenler ve yemeyenler farkı var.
Alper bey, sürekli farklı ülkeleri ziyaret etmekten bizim kültürümüzü unutmuşsunuz cidden. Ben size biraz anımsatayım müsaadenizle.
1- Bir şey yemeden evvel bize sorunuz.
2- Bir şey yemeden önce bize sorunuz.
3- Bir şey yapmadan evvel bize sorunuz.
4- Neden diye sormayınız. Çünkü biz böyle istiyoruz.
Özgürlük ülkesi Türkiye’de bu 4 kurala uyarsanız mutlu yaşar(sın)ız.
Saygılar.
Teşekkür ederim Akın Bey, kültürümüze daha saygılı olmaya çalışacağım. İnsan sık sık uygar ülkelere gidip gelince bocalıyor bazen işte. Saygılar.
Kendimi tutamadım sesli güldüm =D Adeta tetris de yerine tam oturan bir parça.
acaba kaç dil biliyorsunuz
Türkçe dışında sadece iyi derecede İngilizce biliyorum.
Bilgisayar başında yapacak birşey bulamadığımda açıp açıp okuyorum bütün hepsini.Ama Kuzey Kore’ye bakmadan geçemiyorum bi türlü:) Instgram’dan daha fazla fotograf bekliyoruz arada farklı farklı ülkelerinkileri Alper Bey 🙂
Bloguma ilginize teşekkür ederim Doğukan Bey. Tamamdır yaparım. 🙂
Ben hayatımda ilk yurtdışı seyahatimi güney afrika cumhuriyetine yaptım. Gidişte BAE’ye uğradım Dönüşte de Katar ve Ummanı gördüm. Gördüğüm ülkelerin birbirinden farklı ilginç yönleri vardı. Ben bu ülkeleri gezerken hep diken üstünde oldum. Hele Güney Afrika bence dünyanın en tehlikeli şehirlerinden birine sahip o şehir de JOHANNESBURG oraya joburg’a yine giderim ama Kuzey Kore’ye gitmeye cesaret edemem. İnsan çok merak ediyor böyle saklı ülkeleri bizlere Kuzey Kore’yi anlatarak bir nebze de olsa merakımızı giderdiğiniz için özellikle de cesaretinizden ötürü çok çok teşekkür ederiz.
Ben de blog yazılarımı okuduğunuz için teşekkür ediyor ve daha nice seyahatler diliyorum.
Teşekkürler bilgileriniz için. Merakımı büyük ölçüde giderdiniz..
Ben de Kuzey Kore yazılarımı okuduğunuz için teşekkür ediyorum.
Merhabalar, sormak istediğim iki şey var.
Birincisi, bavullarınızdaki eşyalara kısıtlama getirildi mi? Parfüm, şampuan, diş macunu gibi yabancı ürünler toplandı mı?
İkincisi, kadın erkek arasında nasıl bir denge var? Toplumsal kimlik ayrımcılığı var mı yoksa eşitlik sağlanmış gbi bir izlenim veriyorlar mı?
Merhaba Melda Hanım. Hayır Kuzey Kore’ye girişte o tip eşyalarda sorun yok. Politik yayın veya poster gibi şeyler yasak. Sosyalist yönetim gereği kadın erkek eşitliği üst düzeyde. Yönetim açısından hiçbir ayrımcılık yok, kadının emeği ve eğitimi yüceltilir. Ancak Kore halkının geleneksel muhafazakar yapısı günlük yaşama bir miktar yansır, bu Güney için de geçerli.
Güzel site, faydalı bilgiler. Yorum yazmasam da aralıklı olarak hep takipteyim. Bu seyahat notlarını da okudukça çok şey öğrendim ama hiç şaşırmadım. Şunu söylemek isterim ki; ülkemizde istenmeyen durumların yaşanması veya yaşam kalitesinin özlenen seviyeye ulaşmaması, Kore’nin diktatörce yönetildiği gerçeğini değiştirmediği gibi dünyayı inleten Amerikan vahşetini veya emperyalizmini görmeyi de engellemez. Sap ayrı, saman ayrı! Blog yazarına da yersiz siyasi sataşmalarda bulunulmasını yadırgadım. Alper hocama teşekkür ediyor, emeğine sağlık diyorum. Takipteyiz…
Merhaba. Tarafsız yorumunuz için çok teşekkür ederim. Size tamamen katılıyorum. Kuzey Kore’yi eleştirmeme “sosyalizm karşıtı” diyenlere ben de Küba yazılarımı okumalarını söylüyorum. Çok teşekkür ediyorum, Grönland’dan sevgiler.
Kuzey yarım kürede, kışın ortasında, bir de yarım kürenin en soğuk adasına seyir yapan cesur seyyah, Alper hocama memleketten selamlar. İnsanlar bu soğukta Danimarka ana karasını ziyaret etmeyi bile on kez düşünürken siz oralardasınız. Greenland izlenimlerinizi okumayı da dört gözle bekliyorum. “Dikkat edin de üşütmeyin” diyeceğim ama, dünyanın en soğuk şehri olan Yakutsk’a ziyarette bulunmuş bir seyyahtan bahsedince, uyarılarımın pek bir anlamı kalmıyor:))
Facebook Çelebi Alper adlı sayfamda görebilirsiniz. İlgi ve takdiriniz için çok teşekkür ederim. 🙂
“Nordik Ülkeleri” sayfanızdaki yorumları daha önce okumamıştım. Şimdi okudum ve neden yazın değil de kışın gittiğinizi anladım. Kolaylıklar diliyorum.
K. Korenin olusumu biraz da kültürlerinden kaynaklı ama yine de sinir bozucu bir durum buradan bakilinca umarım özgürluklerini kazanırlar.
Sonu çarpıcı ve güzel olmuş resmen tüm yazıyı özetlemiş eline sağlık.
Kuzey Kore yazilarima ilginize tesekkürler.
Merhaba! Biliyorum bu biraz eski bir post fakat sormadan geçemeyeceğim. Kuzey Kore ile ilgili yazılarınızı okuduğumdan beri araştırmaktan kendimi alamıyorum. Bir çok yabancı youtuber ı izledim ve en son https: //youtu. be/0P2f92E2SAk bu videoya denk geldim. Burada ciddi bir trafik görünüyor ve bu videoları ekleyen kişi için bir çok insan fake veya devlet için propaganda çalışanı diyor. Gerçekten bu videodaki gibi bir trafik var mı? Videoları gerçek olabilir mi?
Merhaba. Ben böyle bir şey görmedim Kuzey Kore’de. Özel ve yoğun bir gün olabilir, bilemiyorum. Propaganda olması muhtemel.
Bir hukukçu olarak şunları merak ettim: Adliyelerinde en çok hangi suçlardan yargılanıyor insanlar: Bizde hırsızlık, gasp, boşanma davaları çok fazladır. Son yıllarda da terör suçları. Merak ettim: kadına dönük şiddet, küçük yaşta evlilik, türbana sokulmuş çocuklar var mıydı? Halk bugün nerede bomba patlayacak diye tedirgin miydi? Gezi yazınızda bunları göremedim. Siz sağ selamet gidip dönmüşsünüz, bizde turistler ölüyor. Buna ne demeli…
Kuzey Kore’de bu tip sorunlar yok.
Bir yanlış yine bir yanlışla mı örtülmeli? Kuzey Kore’yi savunan insanlara gerçekten inanamıyorum. En temel özgürlüklerden yoksun bırakılmak gerçekten normal görülüyor mu? Ülkemizdeki problemler yüzünden başka yanlışları alkışlamamız gerekmiyor. Medeniyetten çok bunalan insanlar “Kaptan Fantastik” filmini izleyebilirler. Kendinize bu şekilde bir dünya kurabilirsiniz isterseniz. Özgürlük böyle bir şey.
Emeğiniz için teşekkür ederim. Çok yararlı bilgilere ulaştım.
Kuzey Kore yazılarımı okuduğunuz ve yorumunuz için teşekkür ederim Özlem Hanım.
Türkiye de daha fazla cehalet ve açlık var. artı insanlar bu liberal kapitalist düzende ahlaklarını aile düzenlerini devletine olan inançlarını kaybetti. şu anda türkiye yi ayakta tutan insan kaynağı köylümüz. onu da kemal dervişin (IMF) politikaları doğrultusunda hızla tüketiyoruz. bundan 1 nesil sonrasını hayal bile edemiyorum. biz kuzey kore den daha kötü durumdayız. en azından onlar onurlu bir şekilde savaşarak ve kendilerine zarar veren emperyalist düşmana verebilecekleri bütün zararı vererek yok olacaklar. biz dünyanın liberal düzende acı çeken sömürülen kesimi ise iç savaşlarla açlıkla işsizlikle ve onursuzlukla yok olacağız.
Merhaba. KDHC dünyada en çok merak ettiğim ülke. Sanki bu dünyadan değilmiş gibi. Sanki bir karınca kolonisi gibi yaşıyorlar. Bu kolonide her bireyin gorevi belli ve bunu buyuk bir inanc ve ciddiyetle yerine getiriyorlar. Bunda örf ve kültürlerinin de çok önemli bir etkisi olduğunu düşünüyorum. Bu ülkeyi ziyaret edebilmek için ne kadar bir bütçe ayırmak gerekiyor? Teşekkürler.
Merhaba. Kuzey Kore turları tamamen devlet denetiminde gerçekleşiyor. En uzun turlar 10 günlük ve 2200 avro. 5 günlük turlar 1700 avrodan başlıyor.
Bu nasıl diktatör? Yolda görsem yanağından makas alırım ben bunun.
güldürdün valla
Merhaba;
Kuzey Kore hakkında -sadece sizin- gerçekleri yazdığınıza inanan biri olarak; 2012-2016 yılları arasında, Kuzey Kore’de yaşayıp, edindiği görselleri YouTube kanalına ve Instagram hesabına yükleyen, Endonezya vatandaşı Jaka Parker hakkında ne düşündüğünüzü, paylaşımlarının -size göre- gerçek olup olmadığını çok merak ediyorum hocam. Saygılarımla.
Merhaba. Endonezya Kuzey Kore’nin az diplomatik ilişkisinin olduğu az sayıda ülkeden biri. Görüntüler belli ki özel izinle, başkentin en modern ve üst sınıfın hizmetindeki veya vitrin yerlerinde, ülkeyi dış dünyaya hoş, rahat ve gelişmiş göstermek için çekilmiş. Blog yazılarıma ilginize teşekkürler.
Demişsiniz ki Jake Parker videoları bazı bölgelerden çekilmiş halbuki Pyongyang ve diğer bir çok şehre google map üzerinden bakınca hemen hemen aynı şekilde görünüyor tüm şehirler cetvelle cizilmiş gibi planlı tüm evlerin önünde bahçe var Boğaziçi Fatih Sultan Mehmet gibi köprüler yok ama gerek başkent gerek diğer şehirlerde nehirlerde google map ile hesapladığımda Türkiye’deki Galata Köprüsü 200m olduğunu varsayarsak onlarca 250-500 metrelik köprüler var deniz kenarlarında tekneler görünüyor ama tabi google map da yollarda araç görünmüyor neyse o gerçeği söylemeliyiz Küba gibi açık şeffaf bir ülke değil ama çok gelişmiş bir ülke olduğunu hemen görebiliyoruz.
Örneğin kimse Suudi Arabistan Katar ve sair için diktatörlük demezken gerek basında gerek bloglarda insanların Kuzey Kore’yi kötülemek için yarışmasını anlayamıyorum demek ki çok para dönüyor.
Kuzey Kore başkent gibi gökdelenler olmasa da ülke geneli ortalama bir gelişmişlik olduğu kesin bu da zaten sosyalist sistemin hedefidir Seul kenarında Gangnam mahallesinde insanlar sefalet içinde yaşar ama kimse Güney Kore diktatörlük demez zaten değil de o ayrı bırakalım da dünyada küçüçük bir ülkede istediği gibi yaşasın Çin ve ABD nükleer silahları yok ederse onlar da yok eder.
Kuzey Kore pis ülke ülkede internet yok oranın lideri tam bir kafir.
Yazinizi cok keyifle okudum gecte olsa. diger yazilarinizi da merakla okuyacagim.
Çok teşekkürler Nilay Hanım. Kuzey Kore dünyada eşi benzeri olmayan bir ülke. Diğer yazılarıma da yorumlarınıza memnun olurum.
Tebrik ederim, elinize sağlık.
Teşekkürler Onur Bey.
Tebrik ederim cok guzel bir bilgilendirme olmus.
Teşekkür ederim.
Teşekkür ederim yazı güzel olmuş. Sanırım bir de tv programına çıkmıştınız Kuzey Kore gezisi ile ilgili. Şimdi internette denk geldim sitenize. Haddimize düşer mi bilmem ama siteniz gerçekten harika bir içeriğe sahip. İyi çalışmalar.
Kuzey Kore ve seyahat blog yazılarımı beğenmenize sevindim. Evet birkaç televizyon programına çıktım. İlginize teşekkürler.
Yazınızı ilgiyle okudum. Ama bu kadar yasak ve kısıtlama içinde size gösterilen yaşantının sahte olduğunu ve bunun dışında kalan insanların durumunun çok kötü olduğunu bizzat görerek mi yoksa hislerinize güvenerek mi yazdınız?
Onları görmek mümkün değil, sadece bazı ayrıntılar yakalanabiliyor. Ülkeden kaçmayı başarabilenlerin anlattıklarından okudum.
Güney den Kuzey e kaçanlar daha fazla. Peki onların anlattıklarını okursanız bu seferde tam aksi yöndemi inanacaksınız yoksa, emperyalizm in yarattığı algınızla mı hareket etmeye devam edeceksiniz.
Güney’den Kuzey’e kaçan kişi son derece az, yanılıyorsunuz. Hepsi de pişman. Algımı emperyalizm yaratmıyor, sadece Kuzey Kore değil, Küba yazılarımı da okumanızı öneririm.
AlperMetin; Bir kaç gün internete girmedim. O yüzden cevabınızı yeni okudum. Öncelikle cevapladığınız için teşekkür etmek isterim.
aydın özer arkadaşımızın sorusuna verdiğiniz cevap, bana hiç yabancı gelmeyen bir cevap olduğundan çok dikkatimi çekti.
aydın özer soruyor; “….insanların durumunun çok kötü olduğunu bizzat görerek mi yoksa hislerinize güvenerek mi yazdınız?”
Siz cevap veriyorsunuz; “…sadece bazı ayrıntılar yakalanabiliyor. Ülkeden kaçmayı başarabilenlerin anlattıklarından okudum.”
ABD nin 2. Irak savaşında… biraz okuyan, biraz araştıran, azıcıkta düşünen bizler, kamuoyunu nasıl ikna!!!! ettiğini biliyoruz. IRAK TAN KAÇAN ‘VATANSIZLAR’ IN; “Irak da çok güçlü nükleer silah var” sözleri ile kitleler savaşa “evet demek zorunda”!! kalmadılar mı? Sonuç ne? Sonuç önemli değil; 3.500.000 Iraklı katledildi, Irak parçalandı.
Bu tür örnekleri daha fazla verebilirim. (ÇİN-UYGUR-RABİA KADİR gibi)
Çok merak ediyorum; K.Kore de; “araç trafiği nin olduğu” söylemlerine inanmadım (inanmış gibi yaptım) diyorsunuz..!!
Bende düşünüyor gibi yaptığımda o zaman şu soruyu soruyorum kendi kendime. Paylaştığınız resim ve video larda, yolların gayet geniş (ve çift yön) olduğunu görüyoruz. Acaba bu yolları, teknolojisini henüz bilmediğimiz sesini duyup, cismini göremediğimiz hava araçların nın iniş ve kalkışı için yapmış olabilirler mi?
Bu sorunun cevabını ben de merak ediyorum. Kuzey Kore nükleer füze atıyor (1000 km yol kat ediyor bu füzeler), yolları yapmış gıcır gıcır ama araç üretemiyor mu? Bir babayiğitleri olmamış mı?
Ayrıca yazılarınızı bi anlık Kore merakım sayesinde buldum. Çok aydınlatıcı yazılarınız için teşekkürler.
Kuzey Kore otomobil üretemiyor. Kore yazılarıma ilginize teşekkür ederim.
Kuzey Kore ilgimi cektiginden,ara stirirken tesadufen blog’unuza geldim.. Çok guzel, keyifli anlatiminiz icin tesekkurler. Super..diger yazilarinizi da okuyacagim birazdan.
Blog seyahat yazılarıma ilginize çok teşekkür ederim. Diğer yazılarıma da yorumlarınızı beklerim.
Alper hocam tekrardan gitmeyi düşünür müydün?
Hayır şimdilik Kuzey Kore’ye tekrar gitmeyi düşünmüyorum.
Emeğinize sağlık çok güzel olmuş.
Teşekkürler.
İnanılmaz ve çok akıl dışı. Aklıma izlediğimiz şu meşhur distopik diziler geldi (handmaid’s tale ya da Black Mirror gibi). Böyle bir yerin varlığına inanmak zor. Elinize sağlık valla, çok güzel bir yazı dizisi olmuş. Ben Kuzey Kore’yle ilgili araştırma yaparken rastladım sayfanıza, ama diğer gezilerinizi de mutlaka incelerim. İyi çalışmalar.
Kuzey Kore seyahat ve bilgi yazılarıma ilginize teşekkürler. Diğer yazılarıma da yorumlarınızı beklerim. Saygılar.
Hocam cok iyi birsey yapmissiniz. Kuzey Kore’nin ne kadar yalancı ve sahtekar olduğunu ortaya koydunuz. Bide kalkmış Türkiye’yi haritadan sileriz diyor o Kim. Yazilariniz icin ellerinize ve agziniza saglik.
Özgürlüğün, adaletin, zenginliğin ve eşitliğin tavan yaptığı bir kapitalist dünyada yaşıyoruz ne de olsa! Böyle ucuz propaganda yazıları yerine, direk; ” kapitalizm cici, sosyalizm kötü ” yazsaydınız biz anlardık! Yazık…
Sadece dünyanın en büyük hapishanesi olan Kuzey Kore yazılarıma değil, sosyalizmle yönetilen Küba yazılarıma da bakmanızı öneririm.