Brezilya gezisi sırasında ilk kalacağım kent Sao Paulo ile Uruguay arasındaki uzun mesafenin ortalarında bir yerde daha kalmak istedim. Çok kişi Brezilya’da gezilecek yerler arasında Florianapolis’i tavsiye edince ben onun kadar turistik olmayan Porto Alegre‘yi tercih ettim. Önce otobüsle gitmeyi düşünsem de oralı arkadaşım otobüsle aynı fiyata uçak bulabileceğimi söyledi, araştırdım ve 120 Liraya Brezilya’nın GOL Havayolları’ndan, Türkiye’den seyahatime çıkmadan önce tek yön bir Sao Paulo – Porto Alegre bileti aldım. Bir önceki yazımda filmini izlediğiniz uçak yolculuğumda Porto Alegre’ye yaklaşırken bu fotoğrafı çektim. Evet, Brezilya seyahati devam ediyor, işte Porto Alegre’de yaşam, sokaklar ve insanlar.

 

Sao Paulo Porto Alegre seyahat
Sao Paulo – Porto Alegre uçağı. Brezilya gezisi.

 

Evinde kalacağım CS üyesi Natassja büyük nezaket göstererek kendi isteğiyle beni Porto Alegre Salgado Filho Havalimanı’nda karşıladı. Belediye otobüsüyle kent merkezine gittik. Buranın havası çok kuru bir soğukmuş, sürekli nemlendirici kullanıyormuş, eve gitmeden önce kendine alırken bana da almamı önerdi, birer tane aldık.

Natassja’ya Türk kahvesi, işlemeli çanta, pul biber ve Babazula’nın Duble Oryantal albümünü hediye etim.

 

brezilya kızları
Natassja Türkiye’den küçük hediyeleriyle. Porto Alegre, Brezilya gezisi.

 

Natassja’ya evde Türk kahvesi pişirme yöntemini ayrıntılarıyla anlattığım filmi mutlaka izleyin:

 

 

Evi iyi bir semtte, iyi bir binada yaşıyor. Porto Alegre Sao Paulo’dan çok daha güneyde ve soğuk olduğu için kalorifer vardır diye tahmin etmiştim ama burada da yokmuş. Buz gibiydi. Küçük elektrik sobasını yaktı sağ olsun. Güneyde seyahat ettiğim için Brezilya gezisi sırasında epey üşüyorum.

 

 

Porto Alegre’nin Tristeza semtinde, Avenida Otto Niemayer Caddesi’nde kaldığım bina. Yurt dışında ücretsiz konaklama nasıl olur diye merak ediyorsanız Couchsurfing yazımda anlatıyorum.

 

brezilya resim
Porto Alegre’de kaldığım bina. Avenida Otto Niemayer, Tristeza.

 

Akşam eve Natassja’nın arkadaşları geldi. Dışarı çıkmadan önce birbirlerinin saçını yaptılar, ben de biraz görüntü çektim Cem Karaca eşliğinde.

 

 

Natassja ile akşam bara giderken belediye otobüsünde. Brezilya’da gece hayatı başlıyor.

 

Porto Alegre yaşam brezilya kızları
Natassja ile belediye otobüsünde, Porto Alegre, Brezilya gezi notları.

 

Gece bohem yazar Charles Bukowski’den esinlenilerek Dirty Old Man adı verilen bara gittik. Burada gelmeden önce haberimi alan Natassja’nın Türk arkadaşı Ali Karaali bizi bekliyordu. Beraber eğlendik ve geç saatte evlere döndük.

 

Ertesi gün öğlene doğru kalktık, Natassja yemek hazırladı ve yedik. Memleketten getirdiğim pul biber yemeğin lezzetini daha da artırdı. Yediklerim sayfamda anlattım.

 

brezilya yemek
Natassja evde yemek pişiriyor. Porto Alegre. Brezilya’da ne yenir?

 

Brezilya’da Yaşam

Öğlende Natassja’nın çalıştığı İngilizce kursuna gidip birer kahve içtik, ben kent merkezine gidip bütün gün tek başıma keyifle gezdim. Tek sorun buz gibi hava. Brezilya soğuk bu mevsimde, Temmuz ve Ağustos aylarında hava durumu böyle.

 

Bağımsızlık Bulvarı’ndaki bu berber dükkanı hoşuma gitti.

 

porto Alegre yaşam
Av. Independencia’da berber dükkanı. Brezilya’da yaşam.

 

Slogan: Protesto etmek suç değildir! Porto Alegre’de yaşam ve fotoğraflar.

 

brezilya'da yaşam
Avenue Independencia Bulvarı’nda slogan. Porto Alegre’de yaşam.

 

Bir fotoğrafçının tabelasındaki bu resmi beğendim. Aman da hummm, nefis!

 

Port Alegre gezi
Fotoğrafçı tabelası. Avenue Independencia, Porto Alegre gezisi.

 

Patlamış mısırcılar beyaz giyiyor. İşte Brezilya’da yaşam. Brezilya’nın çok daha büyük kenti Sao Paulo’da hayatın nasıl olduğunu merak ediyorsanız Sao Paulo’da Yaşam adlı yazımda bilgiler var. Sao Paulo’da gezilecek yerler ve gezi notlarım Sao Paulo Gezi Notları yazımda.

 

Porto Alegre gezisi
Brezilya’da yaşam ve gezilecek yerler.

 

Gezerken acıkınca sokak satıcısından Pastel de Carne (kıymalı börek) alıp yedim.

 

Porto Alegre pastel de carne
Porto Alegre’de sokak yemeğim pastel de carne – kıymalı börek. Brezilya hakkında bilgi.

 

Porto Alegre’de Yaşam

Porto Alegre’de yaya caddesi. Porto Alegre’de yaşam ve insanlar.

 

porto alegre seyahat gezi
Porto Alegre’de yaşam.

 

Rua dos Andradas Caddesi’nde ayakkabı boyacıları. En öndeki esmer boyacı bana bakıyor.

 

Porto Alegre gezi
Ayakkabı boyacıları, Rua dos Andradas Caddesi, Porto Alegre gezisi.

 

Ayakkabı boyacıları aşağıdaki 1.5 Liralık piyango biletlerinden alıp zengin olmayı umuyorlar mı acaba? Büyük ikramiye 200 milyon Real, yaklaşık 200 milyon TL, eski parayla 200 trilyon Lira.

 

Porto Alegre
Porto Alegre’de piyango biletleri.

 

Kent merkezindeki Julio de Castillos Caddesi’nde at arabalı çocuklar.

 

Porto Alegre Brazil life
Porto Alegre. Brezilya’da yaşam.

 

Akşam üzeri bir pastel com frango yedim. Yediklerim sayfamda var.

 

Sokakta müzik yapan çocukları izleyin:

 

 

brezilya insanları
Porto Alegre’de yaşamdan bir kare. Brezilya insanları.

 

Amcanın şapkası ilginç. Polisler havalı.

 

brezilya insanları
Porto Alegre kent merkezi. Brezilya seyahati ve insanları.

 

O bıçak dolu çemberden geçebileceğine emin misin?

 

brezilya'da günlük yaşam
Porto Alegre, Brezilya’da günlük yaşam.

 

Bütün gün yürüyerek gezdikten sonra üşüdüm ve yoruldum. Bara gitmeyi düşünüyordum ama vazgeçtim. Mercado Publico‘ya (Halk Pazarı) gittim. Çoban salatası yapmak için domates, biber, salatalık, soğan, limon aldım. Sadece Brezilya’nın milli içkisi Cachaça satan bir dükkandan bir şişe aldım. Bir şarküteriden Şili şarabı ve esmer ekmek de aldım. Natassja’nın evine gitmek için binmem gereken minibüsün numarasını bir büfeciye göstererek buldum ve eve geldim. Çoban salatayı yaparken Natassja geldi, barda eğlenmek yerine evde olmama sevindi. Kırmızı şarap, salata ve peynirlerden oluşan hafif bir yemek eşliğinde epey sohbet ettik.

 

Natassja’ya memleketim Şarköy’de inşa edilmek istenen santralden ve arkadaşlarımın buna karşı kampanyasından bahsettim. O da imzasıyla ve görüntüsüyle destek verdi.

 

 

Ertesi günden büyük keyif aldım, çünkü sabahtan akşama dek arkadaşım Natassja’nın günlük yaşamına katıldım. Sabah erkenden dersi vardı, kalkıp gittik. Uptime dil kursunun müdürü José Luiz Rocha benim derslere girmemi rica etmiş. Uzak ülkeden gelen ve İngilizce bilen bir yabancı olarak öğrenci ve personelden ilgi gördüm. 3 farklı küçük grubun dersine girdim, katkıda bulundum; birinin öğretmeni Avrupalı bir adam, diğer ikisininki Natassja idi. Natassja 5 yıl ABD’de okumuş ve İngilizcesi mükemmel. Derslerinde gördüm ki iyi bir öğretmen.

Modern bir yer ama memlekette kalorifer yok, herkes paltolarıyla oturuyor ama hareketsizken üşünüyor elbette. Özellikle dersler sırasında dondum. Brezilya’da günlük yaşamın içinde olmak güzel, üşümeme rağmen.

 

Porto Alegre kızlar
Uptime İngilizce kursu, Porto Alegre’de hayat.

 

Kursta öğretmenlik yapan ve yıllardır burada yaşayan Avrupalı Marley’e, Brezilya dünyanın en yoksul ülkelerinden biri olmadığı halde bu ısıtma yokluğunun mantığını sordum. O da çözememiş. Bir rivayete göre eskiden sert geçen bir kışın sonunda Gaucho‘lar (kovboy, yerli) “seneye kış daha sıcak geçer inşallah” diye ummuşlar. İyi de buz gibi kış her yıl geliyor ve aylarca sürüyor, daha akıllanmadınız mı?

 

Porto Alegre'de yaşam
Vianei Bar e Restaurante, Porto Alegre’de lokanta.

 

Kurstan sonra Natassja’nın sık yemek yediği, ucuz öğle menüsü veren Vianei Lokantası’na gittik. Bizdeki esnaf lokantası benzeri, alt gelir düzeyine hitap eden bir lokanta. Biz de birer öğle menüsü yedik: siyah fasulye, guarana gazozu, salata, pilav, dana eti, patates kızartması, sahanda yumurta – 8 Real, yaklaşık 8 TL. Gerçekten ucuz.

 

brezilya'da ne yenir
Öğle menüsü: siyah fasulye, yerel gazoz, salata, pilav, dana eti, patates, yumurta – 8 Real. Brezilya yemekleri.

 

Vianei Lokantası’nın sahibi karı-koca, Natassja’nın kurstan bir öğrencisinin ebeveyni. Buraya sık geliyor ve sıcak karşılanıyor. Brezilya yemekleri, içerikleri ve fiyatları hakkında ayrıntılı bilgi Brezilya’da Lokantalar ve Yemekler yazımda var. Brezilya’da ucuz yemek arıyorsanız ise Brezilya’da Atıştırmalıklar ve Pazarlar yazımda anlatıyorum.

 

Porto Alegre yemek brezilya
Vianei lokantası, Porto Alegre, Brezilya’da yemek.

 

Öğleden sonra Natassja’nın arkadaşının çalıştığı Codigo Feminino adlı lüks kuaföre gittik. Marcelo bir tanıtım fırsatını kullanarak Natassja’nın saçını bedavaya yaptı. Ben anlamam ama bu ünlü Brezilya fönü olabilir.

 

brezilya kuaför
Porto Alegre’de Codigo Feminino kuaför. Brezilya’da kuaför.

 

Marcelo Natassja’nın saçını yaparken ben bazen fotoğraflarını çektim. Kahve içip Marcelo’nun bilgisayarından İnternet’e girerek size Facebook’ta haber gönderdim. Av. Nilo Peçanha Caddesi, 730 numara, Porto Alegre.

 

Brezilya fönü
Porto Alegre’de yaşam. Sanırım Brezilya fönü.

 

Ve sonuç!

 

brezilya fönü
Natassja’nın saçı yapıldı. Codigo Feminino kuaför’de Brezilya fönü. Porto Alegrede yaşam.

 

Porto Alegre yazılarımın devamı: Porto Alegre’de Alışveriş.

22 YORUMLAR

  1. Merhaba hocam

    Ben elektrik öğretmenliğinden Arş. Gör. Gürcan görüntüleri ilgiyle izledim. Çok hoş bir gezi olmuş. Merak ettiğim bir konu var müsaadenle. Brezilya’da hiç kendi dilleri harici bir tabela gördün mü?

    Selamlar

  2. merhabalar
    ben kimya mühendisliği öğrencisiyim ve bir kurum sayesinde porto alegrede staj yapıcam 15 ağutos-30 eylül arası,ordayken baska yerleri de görmek istiyorum.Nereleri tavsiye edersiniz acaba?

    • Merhaba,
      Porto Alegre’nin başkent olduğu Rio Grande do Sul eyaletini gezmenin yanında biraz uzak olsa da zamanınız yeterli olduğu için Arjantin sınırındaki dünyanın en muazzam şelaleleri Iguaçu’ya ve Uruguay’ın yolsuz balıkçı köyü Cabo Polonio’ya gitmenizi ısrarla öneririm.

  3. kızım bu sene 11. sınıfı okumak için sao paoloya gidiyor endişe etmemize gerek varmı 1 yıl kalacak teşekkürler yasemin pipanlar 05437697942

    • Merhaba Yasemin Hanım,

      Evet, üzgünüm ki endişe etmeniz gerekiyor, kıtanın suç oranı en yüksek kentinde okuyacak kızınız. Ancak korkmak yerine dikkatli olmakta yarar var. Her metropolde olduğu gibi gittiği yerlere dikkat etmesi gerekecek.

  4. Isınmaya takmışsın. Çok güzel belgesel tadında, hatta TV ki belgesellerden daha içten, ilk ağızdan olması; orada olduğumu hissettiriyor.

  5. Merhabalar. Sizinle uzun uzun konuşmak isterim ama öncelikli olarak merak ettiğim bir şey var. Gittiğiniz yerlerdeki kalacağınız kişileri nasıl ayarlıyorsunuz?

  6. meraba. yurtdışına 2 kere çıktım ve ikisinde de CouchSurfing i denedim. birçok kişiye mesaj atmama rağmen olumlu cevap alamadım. (birde evli, çocuk sahibi, devlet memuruyum, daha nasıl güvensiz olabilim 🙂 ) CouchSurfing de kalacak yer konusunda da tecrübeleriniz konusunda tavsiyelere ihtiyacım var. tüyolar nelerdir vb gibi. teşekkürler..

  7. Alper Bey bu bir Brezilya fönü değil 🙂 Ben hiç yaptırmadım ama nasıl yapıldığını biliyorum. Brezilya fönü kalıcı fön diye de bilinir (6-12 ay), yapılışı çok zahmetli, maliyetli ve uzun sürelidir, yaptıran kişinin en az yarım gününü alır. Bu sadece Brezilya’da yapılmış, biz bayanların da bazen yaptırdığımız normal bir fön 🙂

  8. Helal olsun, gerçekten sizdeki iyi cesaret bende şuan Novo Hamburgo’dayım (Porto Alegre’ye 40 km). Buralar hiç tanımadığınız birisinde kalacak kadar tekin yerler değil. Allah korusun bir gün sapığın birine denk gelirseniz adamı donuna kadar soyarlar))

    • Brezilya’da ve diğer ülkelerde evlerinde kaldığım tanımadığım insanlar hep iyi çıktı. Çeşitli adlı sayfamdaki CouchSurfing yazımda anlattığım güvenli bir sistem, çünkü kalan kişiler referans olarak yorum yazıyor ve silinemiyor. Brezilya’ya yerleştiniz mi? Seyahat mi ediyorsunuz?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz