Letonya gezi rehberi olarak hazırladığım bu yazıda Letonya hakkında bilgi, şehirleri, hava durumu, vizesi, elçiliği, konsolosluğu, konumu, Letonya turu için gezilecek yerler, yemekleri, fiyatları, yaşam, gece hayatı, üniversiteleri ve Erasmus hakkında bilgi veriyorum. Dünyanın en yeşil ülkelerinden olan Letonya beyaz kumsalları, ormanları ve doğasıyla tatil ve gezi için ideal bir ülke. İşte Letonya’ya gitmek isteyenler için rehber niteliğinde bilgiler ve Letonya gezi notları.
Letonya Hakkında Bilgi
Letonya hakkında bazı ilginç bilgiler.
1. Ülkenin yarısı ormanlarla kaplı.
2. Letoncaya benzeyen tek dil Litvanca.
3. Nüfusun yarıya yakını Rus kökenli ve Rusça konuşuyor.
4. İlk Minox ajan kamerası Letonya’da icat edildi.
5. Avrupa’nın en geniş şelalesi Ventas Rumba burada.
6. Ülkenin ulusal hayvanı beyaz kuyruksallayan (motacilla).
7. Ülkenin turistik yerleri arasında bir hapishane otel var.
8. Riga televizyon kulesi, Avrupa’nın üçüncü en yüksek binası.
9. Letonyalılar ve Litvanyalılar birbirlerini “at kafalı” olarak adlandırıyor.
10. Halk Letonca ile gurur duyuyor, her yıl dil ve çeviri yarışması yapılıyor.
11. Ülkenin en yüksek noktası sadece 312 metre.
12. Dünyada ilk süslü Noel ağacı Letonya’da yapıldı.
13. Alman hakimiyetinde Hıristiyanlaşmış olsalar da eski pagan kültürünü koruyorlar.
14. Letonya bayrağı dünyanın en eski bayraklarından biri.
15. Ülkenin nüfusu 2 milyon olup, başkenti Riga Baltıkların en büyük şehri.
16. Amber (kehribar) en çok satın alınan turistik eşya.
Letonya Haritası ve Konumu – Letonya Nerede?
Letonya (Latvija) Baltık Denizi kıyısında bir Kuzey Avrupa ülkesi. Üç Baltık ülkesinden biri olan Letonya kuzeyde Estonya, güneyde Litvanya, doğuda Rusya, güney doğuda Beyaz Rusya ile komşu. Batısındaki Baltık Denizi kıyıları yapılaşmadan korunmuş ve son derece bakir, 500 km kumsaldan oluşuyor.
Letonya Hava Durumu ve İklimi
Letonya hava durumu ılık yazları ve soğuk kışlarıyla tipik Avrupa kara iklimi olarak tanımlanabilir. Letonya’da Aralık-Ocak-Şubat-Mart aylarında karlı geçen kış mevsimi sırasında gündüz ortalama sıcaklık -6 derece olsa da -25 dereceye kadar düşebiliyor. Yaz mevsiminde hava durumu ideal, gündüz genelde 20-25 derece civarında. Sık olmasa da yağmur yağabiliyor, ben bir köyde iken gündüz istisnai olarak 30 dereceyi bulan sıcaklık, akşam üzeri bir yağmurla 10 dereceye düştü. yazın gündüz şort ve tişört, gece pantolon ve yağmurluk giymek yeterli. Sonbahar serin ve yağmurlu bir havada geçiyor. İlkbaharda hava sıcaklığı 5 ile 15 derece arasında seyredip, bazen geceleri daha soğuk olabiliyor.
Letonya Para Birimi, Fiyatlar ve Alışveriş
Letonya bir Avrupa Birliği üyesi ve para birimi euro (avro). Letonya pahalı mı ucuz mu diye merak edenler için örnek fiyatlar yazayım; ucuz lokantalarda yemek fiyatları 5 euro, hem yerel hem de fast food lokantalarında bu civarda. Merkezi ve turistik yerlerdeki daha şık restoranlarda bir yemek yemek 10-12 euro tutar. Kafelerde sıcak-soğuk içecek fiyatları 0.70 ile 2 euro arasında değişiyor. Markette 1 litre süt 0.90 euro, ekmek 0.80 euro, 12 yumurta 1.5 euro. 1 kilo peynir 6, kemiksiz tavuk eti 5, elma 1, domates 1.5, patates 0.4 euro. 1.5 litre su 0.5, yerli bira 0.90 euro. Şehir içi belediye otobüsü bileti 1 euro, aylık sınırsız kart tam ücreti 40 euro, öğrenci 16 euro. Küçük daire kiraları büyük kent merkezlerinde 350 euro, merkeze uzak semtlerde ve küçük yerlerde ise 150-200 euro civarında. Aylık ortalama net gelir 600 euro. Kaliteli spor ya da klasik ayakkabıların fiyatları 70-80 euro, ortalama şampuan ve diş macunu fiyatları 2.5 euro civarında. Saç traşı 10, sinema bileti 5, barda yarım litre bira 2 euro civarında. Seyahatleri ekonomik hale getirme yöntemlerim bu yazımda: Ucuz Gezi
Letonya Türkiye Büyükelçiliği ve Konsolosluğu
Letonya Türkiye Büyükelçiliği başkent Ankara’da, Çankaya semtinde bulunuyor. Elçilik adresi: Reşit Galip Caddesi, No.95 G.O.P. Çankaya, Ankara. Telefonu: 0 312 405 6136, e-posta adresi: embassy.turkey@mfa.gov.lv
Letonya’nın Türkiye’de resmi konsolosluğu bulunmayıp, fahri konsolosları var.
İstanbul Fahri Başkonsolos Ahmet Arbatlı, Eski Bağdat Caddesi No.40 Çamlık Çıkmazı No.1, Küçükyalı, İstanbul. Telefon: 0 216 519 75 00, 0 532 321 68 81. E-posta: latvia@netone.com.tr
Antalya Fahri Konsolos Aslı Ulukapı, Burhanettin Onat Caddesi 1372 Sokak No: 4 Antalya. Telefon: 0 532 416 98 36. E-posta: latvia@ambassadorhotels.com
Bursa Fahri Konsolos Yavuz İskenderoğlu, Soğanlı Botanik Park, İskender Efendi Konaği, Bursa. Telefon: 0 224 211 26 90. E-posta: info@iskender.com
Letonya Vizesi
Letonya vizesi Schengen bölgesi kapsamında olup son yönetmeliklere göre vize için şahsen başvurmak gerekiyor. Konsolosluk vize başvuru formunu artık sadece elektronik olarak kabul ediyor. Letonya vizesi için gerekli evraklar:
- Pasaport (Pasaport, planlanan seyahat bitiş tarihinden itibaren en az 3 ay geçerli olmalı, veriliş tarihinden 10 yıldan eski olmamalıdır)
- E-Schengen vize başvuru formu, vize hakkında bilgi ve randevu
- Tüm Schengen ülkelerinde ve planlanan seyahat süresini 15 gün geçmiş olacak şekilde acil tıbbi müdahale, hastanede müdahale, kaza sonucu ölüm veya hastalık neticesinde kişinin kendi ülkesine geri dönmesi için nakil masraflarını kapsayan, ve en az 30,000 AVRO teminatlı seyahat-sağlık sigortası
- 1 adet yeni çekilmiş, beyaz fonlu 4×5 vesikalık fotoğraf
- Vize harcı 60 euro
- Uçak ve otel rezervasyonları ve seyahat planı
- Son üç aylık hesap hareketlerini gösterir banka hesap dökümü
- Son üç ayın maaş bordroları veya gelir belgeleri
- Başvuru sahibi çalışan ise:
– İşveren mektubu ve/veya izin onayı
– SGK (sosyal güvenlik) işe giriş bildirgesi ve SGK hizmet dökümü - Başvuru sahibi çalışan veya şirket sahibi ise:
– Şirketin ticaret odasındaki kaydı ve ticaret sicil gazetesinin kopyası
– Vergi levhası - Başvuru sahibi emekli ise:
– Emekli maaşını gösteren belge (banka hesap özeti veya emekli cüzdanı) - Başvuru sahibi öğrenci ise:
– Öğrenci Belgesi ve aile gelir belgesi
- Başvuru sahibi çalışan ise:
Normal (bordo) pasaport sahipleri için Letonya vizesi gerekiyor, fakat yeşil (hususi), hizmet ve diplomatik pasaporta vize gerekmiyor.
Letonya Şehirleri
Letonya şehirleri başkent Riga dışında küçük ve sakindir.
Riga – Tarihi başkent.
Jurmala – Başkente yakın turistik tatil ve tur merkezi.
Daugavpils – İkinci büyük şehir olup, bir sanayi kenti.
Kuldiga – Batıda güzel bir şehir.
Liepaja – Rüzgarlı olmasıyla ünlü, ülkenin müzik merkezi.
Madona – Manzara, orman ve gölleriyle ünlü, turistik kış sporları merkezi.
Sigulda – Tarihi ve kaleleriyle ünlü, turistik bir şehir, Letonya turları buraya da götürüyor.
Valka – Kuzeyde sakin bir kent.
Ventspils – Önemli bir liman kenti.
Valmiera – Yiyecek ve ahşap endüstrileri olan küçük bir yer.
Ogre – Başkente yakın, hoş bir kasaba.
Letonya’da Gezilecek Yerler
Letonya’da gezilecek yerler birbirine yakın olduğu için ulaşım kolay. Ben çoğu seyahatim gibi 1 ay süren Letonya Litvanya Estonya gezim sırasında CouchSurfing sayesinde evlerde kalarak hem konaklamaya para harcamadım, hem de iyi insanlarla tanıştım.
Riga
Letonya başkenti ve Baltıkların en büyük şehri Riga, Letonya’da gezilecek yerler arasında kuşkusuz ilk sırada. Eski kent merkezinin Art Nouveau mimarisi, taş sokakları, kiliseleri, canlı başkentin kafeleri, barları, gece hayatı, pazarları görülecek gezilecek yerler arasında. Kentte gördüğüm yerleri bu yazımda anlattım: Riga’da Gezilecek Yerler
Jurmala
Riga’ya 25km uzaklıktaki Jurmala bembeyaz uzun kumsalı, kumsalın dibindeki çam ormanı, festivalleri, güzel ahşap evleriyle harika bir tatil merkezi. İlgili yazımda anlatacağım. Ben kaldığımda festival vardı, epey geleneksel dans izledim.
Sigulda
Riga’nın 53 kilometre doğusundaki Sigulda, Gauja Nehri, iki tane tuğla kalesi, Gauja Milli Parkı ile Letonya’da gezilecek yerler arasında geliyor. Baltıkların tek teleferiği burada ve güzel bir manzara sunuyor. Turaida Museum Reserve içerisinde Folk Song Park adlı geleneksel müzik parkı, Turaida Köşkü, Turaida Kilisesi, Turaida Kalesi ve kilise tepesi, bir Letonya turu sırasında gidilecek yerler arasında. Gauja Nehri’nin ve yeraltı kaynak sularının doğal olarak şekillendirdiği Gutmanala Mağarası ilginç.
Neo Gotik tarzda Yeni Sigulda Kalesi, Orta Çağ’dan kalma Livonian Order Sigulda Kalesi, kışın Bobsleigh kayak pisti, yazın Gauja Nehri’nde tekne gezisi, bisiklet yolları, Aerodium rüzgar tüneli, yürüyüş, doğa ve macera sevenler için Sigulda’daki ilginç ve turistik yerler arasında yer alıyor. Riga’dan 2.5 euro bilet fiyatlı tren ile Sigulda 75 dakika sürüyor. Otobüs 1 saat 15 dakika sürüyor ve bilet fiyatları 2.2 ile 3 euro arasında. Kente Estonya’nın Valga şehrinden de tren var.
Liepaja
“Rüzgarın doğduğu yer” olarak bilinen kıyı şehri Liepaja güzel bir plaja, ahşap evlerden Art Nouveau tarza ve Sovyet bloklarına kadar değişen karışık bir mimariye sahip. Üniversitesi, tiyatrosu, bazıları kumsalda gerçekleştirilen sanat, müzik ve kültür etkinlikleriyle, Letonya tatili yapanlara tavsiye edebileceğim bir yer.
Letonyalı Ünlü Müzisyenler Vadisi, bedava hatıra veya hediyelik olarak amber toplayabileceğiniz 8 kilometre kumsalı, üç kiliseyle çevrili tarihi Petertirgus (Peter Pazarı), Karosta savaş limanı, Holy Trinity Katedrali’ndeki dünyanın yenilenmemiş en büyük mekanik orgu, 1800 metre uzunlukta Kuzey Rıhtımı, sanat merkezleri ve sergileriyle Liepaja Letonya’da gezilecek yerler arasında. Temmuz başında Deniz Festivali ziyaretçilere yerel kültür ve sanat yaşamını, ünlü müzisyenleri, deniz geleneklerini ve lezzetlerini tanıma fırsatı sunuyor. Summer Sound modern müzik festivali beyaz kumsallarda yerli ve dünya çapında sanatçıların performanslarına ev sahipliği yapıyor.
Riga’dan Liepaja’ya otobüs 3.5 saat sürüyor ve bilet fiyatı 9 euro. Ventspils ve Kuldiga’dan; Litvanya’daki Klaipeda ve Palanga’dan da otobüs var. Tren istasyonu, Sienatirgus semtindeki otobüs terminaliyle aynı binada. Riga’dan Liepaja’ya tren 18:30’da; Liepaja’dan Riga’ya ise 06:00’da kalkıyor ve bilet fiyatı 9 euro. Almanya’nın Travemünde şehrinden Liepaja’ya feribot var; limanda inince merkeze 10, 11 ve 15 numaralı otobüslerle veya 3 numaralı minibüsle 15 dakikada gidiliyor.
Cesis
Tarihi ve küçük şehir Cesis etkileyici bir doğa manzarasına ve ormanlara sahip. Gauja Nehri Cesis’ten de geçiyor. Cesis Kalesi, eski kentteki taş sokaklar, el sanatları dükkanları görülmeye değer. Kale Parkı’nda (Cesu Pils Parks) yazın tekne gezileri ve konserler, kışın patenle kayma etkinlikleri oluyor. St John Kilisesi, Gül Meydanı, Yeni Cesis Kalesi (Cesu Jauna pils) ve Mayıs Parkı (Maija Parks) da görülecek yerlerden. İlginç Letonya resimleri çekmek için ideal.
Riga’dan Cesis 90 kilometre uzakta; otobüs ve tren iki saate yakın sürüyor. Estonya’ya da tren var.
Kuldiga
Orta Çağ kentlerini ve kültürel etkinliklerde aktif yer almayı seviyorsanız, bir tabloya benzeyen Kuldiga romantik bir tatil için mükemmel. Venta nehri kıyısındaki kentin tarihi merkezi UNESCO listesinde. Riezupe Doğa Parkı, Riezupe Duke Jacob kum mağaraları, Riezupe Nehri Vadileri, efsanevi Venta Akıntısı, tuğladan yapılmış tarihi Venta Köprüsü, Aleksupite Nehri civarındaki Orta Çağ’dan kalma ve “Letonya’nın Venedik’i” denen eski kent merkezi, Aleksipute Şelalesi ve Kuldiga Müzesi, Letonya’da gezilecek yerler arasında. Başkent Riga’dan otobüsler var.
Daugavpils
Ormanlar ve işlenmiş arazilerle çevrili, Beyaz Rusya ve Litvanya sınırlarına yakın Daugavpils şehrini Daugava Nehri ortadan ikiye ayırıyor. Livonyalıların kurduğu kenti Polonya, İsveç, Rusya ve Almanya yönettiği için mimarisi, halkı ve kültürü çeşitlilik gösteriyor. Daugavpils Mark Rothko Sanat Merkezi, Daugavpils Kalesi, Kilise Tepesi (Baznicu kalns), tiyatrosu, iğne oyası işçiliği, müzeleri, kültür merkezleriyle Letonya tatili için tavsiye edebileceğim bir yer.
Letonya Demiryolları (Valsts akciju sabiedriba) Riga ile Daugavpils arasında günde dört tren çalıştırıyor. Rusya, Beyaz Rusya ve Litvanya’ya da tren ve otobüs var. Riga Otobüs Terminali’nden (Rigas Starptautiska autoosta) Daugavpils’e iki saatte bir otobüs kalkıyor.
Ventspils
Ülkenin batısındaki Kurzeme bölgesinde, Baltık Denizi kıyısında, adını Venta Nehri’nden alan Ventspils, eski kenti, ormanlık ovaları, temiz denizi ve mavi bayraklı kumsallarıyla biliniyor. Bugün bir liman, Litvanya’da yaşamak için güzel bir yer ve gezi noktası. Gezilecek yerler arasında Arnavut kaldırımlı eski kent merkezi, Ostas Iela Promenade adlı gezinti yerindeki Livonya Kalesi ve heykeller, Su Parkı, Macera Parkı, balıkçılıkla ilgili Deniz Açık Hava Müzesi (Piejuras brivdabas muzejs), Küçük Tren (Mazbanitis) ve bembeyaz kumsal, Ventspils kentini cazip bir gezi ve tur merkezi haline getiriyor.
Kentte 2012 yılında gerçekleşen uluslararası sanat projesinden kalma bir çok inek heykeli var. Bunlardan bazılarının adları ve yerleri:
- Latvijas melna (Letonyalı Siyah İnek), Promenade of Ostas iela
- Pretim gaismai (Işığa Doğru), Pils iela
- Ms. Moo-Dunk, Ventspils Basketbol Salonu’nun yanındaki basketbolcu inek
- Dzīve ir skaista (Hayat Güzeldir), Bernu pilsetiņa çocuk parkı
- Jūras govs (Deniz İneği), Livonian Order Castle kalesinin nehre bakan tarafında
- Nafta (Petrol), Selga Çocuk Evi’nin yanında
- Govs-Matrozis (Denizci İnek), Ventspils rıhtımının güneyinde
- Ceļojošā govs (Gezgin İnek), Altıyol’daki boğa misali fotoğraflık, Promenade of Ostas iela (aşağıda)
Ventspils’de her yıl Temmuz ayında fuar, konserler ve yarışmalarla gerçekleştirilen festival eğlenceli. Temmuzun ikinci haftası yapılan Deniz Festivali’nde müzik etkinliklerinin yanı sıra ziyaretçiler çiçeklerden çeşitli kompozisyonlar ve gemici düğümleri deneyebiliyor.
Riga’dan Ventspils’e otobüs 3 saat sürüyor. İsveç (Nynashamn/Stockholm), Almanya (Travemünde ve Lübeck) ve Rusya’dan (St. Petersburg) gemiler var.
Rundale Sarayı ve Müzesi
Letonya başkenti Riga’nın 80km güneyindeki Rundale Sarayı (Rundales pils) verimli Zemgale bölgesinde yer alıyor. İç dekorasyonları 1765 ile 1768 yılları arasında yapılan sarayda ünlü heykeltraşların ve ressamların eserleri var. Doğu tarafında büyük salonlar ve galeriler, merkez blokta dükün odaları, doğu kısmında ise düşesin odaları bulunuyor. Sarayda klasik müzik konserleri veriliyor. Letonya tarihi araştırma merkezi işlevi gören, sergiler düzenlenip yayınlar hazırlanan müze kısmının sergi salonlarında uygulamalı sanatlar, güzel sanatlar ve tarihi sergiler sunuluyor.
Letonya Üniversiteleri ve Erasmus
Letonya üniversiteleri ve eğitimi Türkiye’den ilgi görüyor, hem lisans ve yüksek lisans okumak, hem de Erasmus yoluyla öğrenci değişimi için gidenler var. Ülkenin önde gelen üniversiteleri:
Riga Letonya Üniversitesi
Letonya Üniversitesi (Latvijas Universitate) Letonya’nın başkenti Riga’da bulunan ülkenin en köklü yükseköğretim kurumu. Ülkedeki pek çok siyasetçi 1919 yılında kurulan Letonya Üniversitesi’nden mezun oldu. 28.000 öğrencinin eğitim gördüğü üniversite, bir devlet üniversitesi. 13 fakültesi var; Biyoloji Fakültesi, Bilgisayar Fakültesi, Kimya Fakültesi, Ekonomi ve İşletme Fakültesi, Eğitim, Psikoloji ve Sanat Fakültesi, Coğrafya ve Yer Bilimleri Fakültesi, Tarih ve Felsefe Fakültesi, Beşeri Bilimler Fakültesi, Hukuk Fakültesi, Tıp Fakültesi, Fizik ve Matematik Fakültesi, Sosyal Bilimler Fakültesi, İlahiyat Fakültesi. Fen, sosyal, sanat, tıp, astronomi, edebiyat, sanat dallarında bir çok enstitüye sahip.
Riga Teknik Üniversitesi
Riga Teknik Üniversitesi (Rīgas Tehniska Universitate) kısaca RTU, bazen de eskide olduğu gibi Riga Politeknik Enstitüsü olarak anılıyor. Sekiz fakülte var: Mimari ve Kent Planlama, İnşaat Mühendisliği, Bilgisayar Bilimi ve Bilgi Teknolojisi, Elektronik ve Haberleşme, Mühendislik Ekonomisi, Malzeme Bilimi ve Uygulamalı Kimya, Enerji ve Elektrik Mühendisliği, Ulaştırma ve Makine Mühendisliği Fakültesi. Bünyesindeki Riga İşletme Okulu, Amerikan Buffalo New York Devlet Üniversitesi’nden alınan eğitim programıyla işletme master (MBA), yüksek lisans eğitimi veriyor.
Riga Stradins Üniversitesi
Riga Stradins Üniversitesi (Rigas Stradiņa universitate) Riga’da yer alan bir devlet üniversitesi. Tıp eğitimi ağırlıklı kurumda Tıp, Ezcacılık, Diş, Halk Sağlığı, Rehabilitasyon fakültelerinin yanı sıra İletişim, Avrupa Çalışmaları ve Hukuk fakülteleri de var. Yüksek lisans eğitimi veriyor.
Daugavpils Üniversitesi
Daugavpils Üniversitesi (Daugavpils Universitate) ülkenin doğusundaki Daugavpils kentinde yer alan bir devlet üniversitesi. Tüm bölüm ve programları Avrupa’da ve tüm dünyada kabul edilen, saygın bir kurum. Beş fakültesi ve elli bir bölümü var. Yurt dışında okumak isteyenler için cazip bir eğitim veriyor.
Liepaja Üniversitesi
Liepajas Universitate adlı lisans, yüksek lisans (master) ve doktora eğitimi veren devlet üniversitesindeki Bilgisayar Bilimi, Fizik, Bilgi Teknolojisi ve Yeni Medya Sanatları bölümleri İngilizce eğitim veriyor.
Letonya Ziraat Üniversitesi
Letonca adı Latvijas Lauksaimniecibas universitate olan üniversite, tarım ve ormancılık alanında uzman.
Riga Uluslararası İşletme Yönetimi ve Ekonomi Okulu
Riga International School of Economics and Business Administration (RISEBA) Riga ve Daugavpis’de kampüsleri olan uluslararası bir işletme eğitim kuruluşu. İşletme master (MBA) yüksek lisans, İnsan Kaynakları yüksek lisans, Uluslararası İşletme, Halkla İlişkiler, Görsel İşitsel Medya Sanatları yüksek lisans eğitimi veriyor.
Riga Stockholm Ekonomi Okulu
Stockholm School of Economics in Riga (Rīgas Ekonomikas augstskola) İsveç devleti ve Letonya Eğitim Bakanlığı desteğiyle kuruldu ve en modern işletme ve ekonomi eğitimi sunuyor. Baltık ülkelerindeki en yüksek kaliteli işletme eğitimini vermesiyle biliniyor.
Letonya’da üniversite okumak isteyenler Erasmus öğrenci değişim programı vize koşulları için buraya bakabilirler. Tam zamanlı öğrenim, yani dönemlik değişim değil Letonya’da üniversite eğitimi almak için gereken oturma izni koşulları ise bu bağlantıda. Erasmus ve Öğrenci Öğrenim Hareketliliği (Öğrenci Değişimi) hakkında bilgi ve şartları için ulusal ajansın sitesi doğru kaynak. Ülkede yurt ve öğrenci hostel fiyatları 70-120 euro arasında olup, aylık yaşam maliyeti 450 ile 700 euro arasında tutar. Yukarıda genel fiyat örnekleri yazdım. Yurt dışında para, banka kartı, pasaport, telefon kullanımı ve güvenlik konuları bu yazımda.
Letonya Gece Hayatı ve Eğlence
Letonya gece hayatı başta Riga olmak üzere diğer kentlerde de renklidir. Eğlence yerlerindeki fiyatlar Türkiye’den çok faklı olmasa da biraz daha ucuz. En çok içilen içki bira olup Aldaris, Livu, Sencu, Bauskas marka biralar yaygın. Barlarda yerli bira 2 euro, klüplerde kokteyller 5 euro civarında. Ülkede neler yiyip içtiğim ve fiyatları bu yazımda: Letonya Yemekleri
Riga gece hayatı ve barlar: Sohbet etmek için sakin barlar arasında Antonijas Caddesi’ndeki Vine Studija ve yakınındaki VinoMetr, Berga Bazars’da daha pahalı Garaza var. Eski Kentte Lido ve Alus Arsenal adlı pub’lar seviliyor. Yine eski kentte İrlanda barı Paddy Whelan’s, Belçika barı Bon Vivant ve İngiliz barı Victory Pub var. Piens adlı hipster tarzı club’ın yanındaki Labietis barda kaliteli fıçı Letonya biraları satılıyor. Disko ve kulüp 0larak Mai Tai, Studio 69, Coyote Fly var. Rus asıllıların tercih ettiği Club La Rocca, Letonya kökenli ve Letonca konuşanların gittiği Kalku Varti ve Pulkvedim neviens seraksta adlı kulüpler de ünlü. Slokas Caddesi’ndeki Hipster tarzda Kanepes Kulturas Centrs (KKC) adlı eğlence yerinde canlı müzik ve gösteriler yapılıyor. Vejetaryenler ve bisikletçiler Lacplease Caddesi’ndeki MiiT kafeye, entellektüeller ise Chomsky adlı bara gidiyor.
Jurmala gece hayatı: Jurmala’da barlar ve eğlence yerleri Jomas iela adlı caddede toplanıyor. Ayrıca Majori semtindeki Coco Loco, Lielupe’deki Trio adlı barlar var. Turaidas Caddesi’nde Havana Lounge Club, Upes Caddesi’nde Chaika Family Beach Club var.
Sigulda gece hayatı ve eğlence yerleri: Karibu Bars Barbados, Mr. Biskvits Cafe, Bar Ritters.
Liepaja gece hayatı – Prison Bar, Fontaine Palace Night Club, Fire Bar (canlı jazz ve blues), Red Sun Buffet Beach Bar, Ego Club.
Cesis gece hayatı – Fonoklubs, Discoteka, Aromaclub, Black Cat, Flinston Club, Vidzemnieks, Bars Sarunas, Shake Bar.
Kuldiga gece hayatı – Stenders Bar Club, Bangert’s, Oriental Bar, Night Club BIG7.
Daugavpils gece hayatı – Vesma Bar, Moskva Club, Banzai Club, Taller.
Ventspils gece hayatı – Easy Bars, Livonija.
Umarım yazdığım bu Letonya gezi notları gitmek isteyenlere yararlı olur. Kendi maceralarımı da yazacağım.
selamlar letonya da 1 haftalik gezi icin,( gece hayati dahil ) kalicak yer + yemek vs bu gibi ihtiyaclar icin asagi yukari ne kadar bir fiyat olur?
Merhaba. Letonya gezisi maliyeti için rakam vermekten kaçınırım, çünkü herkesin harcama tarzı ve istekleri farklıdır. Yazımdaki fiyatlara bakarak ve otel parası da ekleyerek yaklaşık bir masraf belirleyebilirsiniz.
Yarin ordayim rigada 3 gun.. Tefaffuk.. Yazin guzel tesekurler
Merhaba , bu sene bahar dönemi için Erasmus sınavına katıldım ve başarıyla geçtim. Turizm öğrencisiyim.
İlk yurt dışı deneyimim olacak. Nasıl bir tercih yapmam gerekiyor. Doğrusu kararsızım. Bütün ülkeleri araştırıyorum. Tercihlerim; Polonya, Letonya, Litvanya, Estonya doğrultusunda. Bana bir yön gösterir misiniz?
Merhaba. Erasmus için kriterleriniz bence okuduğunuz bölüm, ülkelerdeki fiyatlar, iklimler ve güvenlik olmalı. saydığınız ülkelerin hepsi güvenli ve modern. Polonya hariç diğerlerini epey gezdim. Hepsini beğendim. Bence Letonya üniversite için uygun ve güzel bir ülke.
Çok teşekkür ediyorum 🙂
Rica ederim.
Kolay gelsın. Benım sunum odevım var letonyadakı tarıhı ve turıstık yerler koınusunda. Acaba bana lıste seklınde bu yerlerı verebılrmsınız ?
Merhaba. Letonya sayfamdaki 3 uzun yazımda ülkedeki turistik ve tarihi yerleri bulabilirsiniz. Kolay gelsin.
Alper bey letonyali bir bayan turk erkegi icin uygunmu sizce internet
biz turkler icin nekadar uygunlar sizce
Bunun net veya yek bir yanıtı yok. Kadın ve erkeğin beklentilerine bağlı. Letonya bir Kuzey Batı Avrupa ülkesi, Türkiye’den bambaşka bir kültür ve yaşama sahip.
Merhaba Alper bey. Letonya Estonya Litvanya ülkelerini hangi sıralamayla gezmeliyiz? Bu ülkelerden bir birine tren yolu varmı? Varsa önceden biletleri nasıl temin edebiliriz? Ucuz otel ve hostel fiyatları ne kadar bu ülkelerde? Önceden teşekkür ederim
Merhaba. Ben en ucuz uçak biletini Riga’ya bulduğum için Baltıklarda ilk ülkem Letonya oldu. Sonra Estonya, en son Litvanya, en son da birkaç gün daha Riga ve 1 ay sonunda Türkiye’ye dönüş. Siz de en ucuz hangi kente bilet bulursanız oradan başlayın. Trenleri bilmiyorum, hep otobüs kullandım. CouchSurfing sayesinde evlerde ücretsiz konakladım (bu sistemi Çeşitli adlı sayfamda anlattım). Sadece en sonda Riga’da 20 avroya bir hostelde tek kişilik odada kaldım, pis bir yerdi.
merhaba ben letonya ya gıdecegım pasaport işlemlerim tamam vize işlemim kaldı 21 yasındayım mezun durumdayım. schengen vizesi yanı vize işlemleri için sizce toplam ne kadar ücret harcamam gerekıyor bılgınız var mı? şimdiden tesekkürler
Merhaba. Letonya Schengen vizesi için başvuru ücreti 60 avro. İstanbul Fahri Konsolosluğundan yapılacaksa 25 avro ek ücret var. Sağlık sigortası yaptırmak gerekiyor. Vizeyi kendiniz değil bir şirket aracılığıyla almak isterseniz bunlara bir 50-6- avro da işlem ücreti ekliyorlar.
En verimli yaziyi siz yazmissiniz tesekkurler
Çok teşekkürler Ayça Hanım. Letonya’da gezdiğim diğer yerleri de yazacağım.
Letonyaya yerlesme sartlari nedir.cok renkli ve hos gorunuyor
Letonya güzel ve güvenli bir ülke Fulya Hanım. Yabancıların 90 günden fazla kalabilmeleri için kalıcı oturum izni (uzturēšanās atļauja) almaları gerekiyor. Oturum izni için başvuruda bir yıllık sağlık sigortası poliçesi ve bir Litvanya sağlık kurumundan tüberküloz (verem) olmadığına dair sağlık raporu, varsa Letonyalı bir kadın veya erkekle evli olduğunu gösteren belge, fotoğraf, diploma isteniyor. Hepsi bu kadar değil; kişinin durumuna göre istenen tüm belgeler için http://www.pmlp.gov.lv sitesine bakabilirsiniz.
Kisacasi bu guzel ulke yerlesmek isteyenleri pes ettirmek adina her zorlugu surmus yokusa
Hayır bunlar Letonya’da yaşamak veya yerleşmek için aşırı zor koşullar diyemeyiz, bütün Avrupa ülkeleri oturma izni zor veriyor.
Merhaba, Letonya Espaja Üniversitesine 4 günlük görevli gidiyoruz. Bir hafta da ülkede kalmak istiyoruz. Letonya, Estonya ve Litvanya’yı gezmek istesek 1 haftada öncelikli olarak nerelere gitmemiz iyi olur. (Müze gezmeyi pek sevmiyoruz) doğa tabiat ve helal yiyecek tercihimiz. tavsiyeleriniz bizim için kıymetli. Teşekkürler 🙂
Ben bu üç Baltık ülkesini 1 ayda gezdim, tatilim olsa daha da gezmek isterdim, güzeller. Letonya Estonya ve Litvanya’nın üç başkentinin yanı sıra Letonya’nın Jurmala kenti çok güzel. Doğa olarak Gauja Milli Parkı ve Kuldiga kentiyle çevresi gezilecek görülecek yerler arasında. Zamanım 1 hafta olsaydı sadece 3 başkenti gezerdim. Ama çok kısa kalarak bu tavsiye ettiklerimin bir kısmı da mümkün. Helal yemek kavramım olmadığı için Arap veya Türk lokantası olup olmadığına hiç dikkat etmedim ama şehirlerde kesin vardır, yoksa da bu hassasiyetinizi belirtip ona göre yemek söyler, ya da üç ülke de yaygın olan ucuz temiz self servis lokantalarda görüp seçerek yemek yersiniz. Rica ederim. 🙂 Planınızı oluşturduğunuzda buraya yazarsanız sevinirim.
Letonya’da Riga Jurmala Jelgava da toplam 2 ay kadar kaldım. yerleşmek isteyenler için söyleyeyim; iklim akdeniz insanına uygun değil. 15 gün sonra intihara meyil başlayabilir:) yine de türk yemekleri özlemi çekmezsiniz çünkü rigada türk lokantası ve simit sarayı var. hatta türk market bile var.
Letonya’da ben yazın kaldım, hava idealdi, Kışı sert tabii, kuzey ülkesi. Öneriler için teşekkürler.
Bu hafta sonu eğitim icin 15 gunlüğüne Daugavpils’e gidiyoruz sehir 15 gun kalmak icin biraz fazla küçük. Daugavpils’den Riga’ya ulaşim zor mu 2 saatte bir otobüs varmis tren hatti yok mu? Bu civarda zaman gecirilecek başka alternatifler var mi?
Daugavpils Litvanya ve Belarus sınırlarına yakın olduğu için günübirlik ya da 1 gece kalarak bu ülkelere geçebilirsiniz. Yazımda şehirdeki gezilecek yerler ve Riga’ya günde 4 tren olduğu yazıyor. Riga, Vilvius, Kaunas, Minsk, Jurmala, hepsi 2 ila 4 saatte gidebileceğiniz yerler.
Letonya küçük bir ülke ama sanırım bölgedeki diğer ülkelerden daha kaliteli bir seviyede.
Polonya başkent letonya nasıl geçerim
Sigulda bileti Rīga dan 1.90 euro.
Dışarda bira içmek de minimum 3 euro.
Etin kilosu 4-5 euro.
Ucuz fastfood HESBURGER var 2 hamburger artı bir menü 4 euroya geliyor. Güncel olarak böyle.
Merhaba. Beni sorum Letonya vizesi aldıktan sonra başka hangi ülkeleri gezebiliriz?
Merhaba. Letonya Schengen vizesi isteyen bir ülke, vize alıp gittikten sonra çoğu Avrupa Birliği üyesi olan 26 Schengen ülkesine serbestçe seyahat edebilirsiniz. Ayrıntılı bilgi için Çeşitli sayfamdaki Türk vatandaşlarının ülkelere ve pasaportlara göre vize gereksinimleri adlı yazımı okuyabilirsiniz.
Ben 1 Nisanda Letonya’ya gideceğim Letonya’da kıyafet telefon ayakkabı olarak fiyatlar nasıl bilgi verir misiniz?
Letonya’da yabancı marka kot pantolonlar yaklaşık olarak 60 avro, yazlık kadın elbisesi 25 avro, spor ayakkabı 70 avro, klasik deri ayakkabı 100 avro fiyatlarla satılıyor. Örneğin Samsung Galaxy S8+ cep telefonu fiyatları 515 avro, Galaxy S7 280 avro, iPhone 7 560 avro.
Cikolata fiyatlari nasil acaba 1 ay icin yanimiza ne kadar para almaliyiz kalacak yer restoran hariç?
Letonya’da 1 ay için ne kadar para gerektiği konusunda rakam vermem doğru olmaz, herkesin harcama tarzı farklıdır. Ama genel bilgi olarak fiyatlar Türkiye ile yakın. Lokanta ve kafeler Letonya’da Türkiye’den daha pahalı, markette sebze meyve epey pahalı, ama et daha ucuz.
Merhabalar Alper bey ben egitim icin Letonya’ya gidecegimm 21 gunluk bir sure. bu surede oradan cikolata almak istiyorum (milka haric) fiyatlar nasildir acaba bir de tahmini olarak yanima ne kadar para almaliyim kalacak yer ve restoran masrafimizi okul karsiliyor orada kisisel harcamalarda (cikolata kiyafet ayakkabii makyaj vb) tahminen ne kadar almam gerekir simdiden tesekkur ederim.
Bu soruya yukarıda yanıt verdim.
Abi güncel olarak yurt ücretleri ne kadardır acaba 🙂 Bir öğrenci ne kadarla geçinebilir hibe işleri sıkıntılı çünkü 🙂
Letonya’da yurt ve öğrenci hostel ücretleri başkent Riga olarak alırsak 70-120 avro arasında değişiyor. İyi bir dairede oda kiraları 200 avro. Şehir merkezinde 5-9 avroya yemek yenebilir. Aylık şehir içi ulaşım kartı 16 avro. Diğer kentlerde maliyetler biraz daha düşük olur. Aylık kaça geçinileceği kişiye göre çok değişir.
Merhaba, Letonya para birimi olan lat kullanılmıyor mu? Bütün fiyatlandırmalar euro üzerinden mi yapılıyor? Genel olarak Letonya için çok pahalı olmayan bir ülke denmişti, (Türkler için) bunun sebebi ürünlerin (yemek, alkol vs.) birim fiyatının düşük olması mı?
Merhaba. Letonya 1 Ocak tarihinde lat para birimini bırakıp avroya geçti. Letonya Türkiye’den ucuz bir ülkeydi fakat bu yıl Türk Lirasının değerinin düşmesiyle yklaşık %30 daha pahalı bir ülke haline geldi. Lokantalar ve kafeler de pahalı hale geldi, sadece markette içkiler hala biraz daha ucuz bizden.
Merhaba
Alper Bey, serbest çalışanım görünürde pek bir para trafiği olan hesabım yok, Letonya vizesi alabilir miyim?
Teşekkürler.
Merhaba. Zor görünüyor. Sigortanız ödeniyorsa son ayların belgelerinin yanı sıra banka hesabında bir miktar para gerekir.
Fransiz musterileri gezdiren bir seyahat acentamiz var ..Baltik ulkelerin musteri getirmek istiyoruz.Tanidiginiz yerel bir acenta var ise bize yardimci olabilirmisiniz??
Malesef Letonya ve diğer Baltık ülkelerinden bildiğim bir turizm acente yok.
Abi ben erasmus öğrencisiyim bildiğin ucuz bir konaklama yeri var mı?bulabildiğim en ucuz yurt 180-215 euro bütçemi çok zorluyor
Emre Letonya birkaç yıl öncesine kadar oldukça ucuz bir ülkeydi ama son zamanlarda pahalılaştı. Daha ucuz konaklama seçeneği bilmiyorum maalesef.
Merhabalar, ben Letonya Riga ya çalışmaya gideceğim kısmetse çalışma süresinde oturum izni alabilir miyim? Şartları nelerdir? Kiralık evler temiz 1+0 ne kadardır? Çalışmak için gittiğimiz için haftada 5 gün çalışacağız diğer 2 gün part time olarak çalışabilir miyiz çünkü ben bir yerde okudum işsizlik yüksek oranda imiş 1000 euro ya geçinebilir miyiz. Kısaca çalışma için gittiğim için ne yapmalıyım ne yapmamalıyım? Türk bankası var mı vs vs.
Merhaba. Riga’da şehir merkezinde 1+1 ve stüdyo evlerin kirası ortalama 400 avro, merkezden uzak semtlerde 300 avro. Sadece çalışma izniniz olan yerde çalışabilirsiniz. Letonya oturum iznine sahip olmanın yolları: Yabancı bir vatandaş AB Mavi Kart ile; Letonya’da faaliyet gösteren bir firmayla iş sözleşmesi imzalayarak çalışma izni ile; gayrimenkul satın alarak; alt sermaye yatırımı yaparak ve hisse yatırımında bulunarak Letonya’da oturum izni hakkına sahip olabilir. Size iş veren firmanın oturum izni için gerekli işlemleri yapması gerekiyor. Ayda 1000 euro parayla çok rahat olmasa da geçinebilirsiniz. Şöyle diyeyim, İstanbul’daki yaşam koşullarında ne kadar parayla geçinebilirseniz Riga’da onun %30 fazlasına ihtiyacınız olduğunu düşünün. Türk bankası yok diye biliyorum.