Kırım gezi notları olarak hazırladığım bu yazımda uygun mevsim, Kırım hakkında bilgi, Kırım şehirleri, gezilecek yerler, yemekler, bilgiler, öneriler var. Daha sonra da iki kez gittiğim yarımadada gezdiğim yerleri ayrı yazılarımda anlatacağım. Kırım tatil ve gezi için ideal bir bölge; keşfedilecek yeri çok var, güvenli, ucuz ve eğlenceli. Sadece eski Sovyet coğrafyasından değil tüm dünyadan turist ve gezginleri kendine çekiyor.

 

kırım gezi
Kırım gezi notları ve bilgileri.

 

Kırım Hakkında Bilgi

Kırım tarih boyunca Ruslar, Yunanlar, Tatarlar, Osmanlılar, Venedikliler, Cenovalıların yerleştiği, şehirler kurduğu, karma evlilikler yaptığı, izler bıraktığı bir coğrafya. Kırım sahillerindeki tatil kasabalarına milyonlarca turist tatile geliyor. Ukrayna’nın güneyinde ve Rusya’nın güneybatısındaki yarımada, ana karaya ince bir doğal köprüyle bağlı olan, adeta bir ada. İşte bir Kırım haritası.

 

kırım harita
Kırım haritası. Crimea map.

 

1854-1856 Kırım Savaşı’nın yaşandığı bölgede bu sırada savaş muhabirliği mesleği doğmuş oldu. Bizim yakından tanıdığımız Florence Nightingale Kırım Savaşı sırasında yaralanan İngiliz askerleri önce Üsküdar’daki Selimiye Kışlası’nda, sonra da  yarımadanın Balaklava kasabasında tedavi ederek hemşirelik mesleğinin kurucusu oldu. Askerler Florence Nightingale için Lambalı Kadın ünvanını kullandılar.

 

Kırım Vilayeti (Oblast) Sovyetler Birliği döneminde, 1954’te Rusya‘dan ayrılarak Ukrayna‘ya bağlandı. Geçtiğimiz günlerde ise Rus Ordusu’nun girmesi ve referandum sonucu yeniden Rusya’ya geçti.

 

Uyarı! Özerk cumhuriyetin Rus Ordusu’nca işgali ve referandumla Ukrayna’dan ayrılarak Rusya’ya bağlanması nedeniyle yaşanan gerginliğin savaşa dönüşme olasılığı vardır. Birçok devlet vatandaşlarını mecbur kalmadıkça gitmeme konusunda uyarıyor. Giderseniz de dikkatli olmalı, halkla Ukrayna’dan ayrılma konusunda tartışmamalısınız.

Kırım Hava Durumu – Kırım’a Ne Zaman Gidilir?

Bölgede yüksek tatil sezonu Temmuz ile Eylül arasında ve kalabalık oluyor. Yazın Akdeniz iklimi hakim ve oldukça sıcak . Ben hep Temmuz ve Ağustos’ta gittim ve hava durumu çoğu gün bunaltıcı sıcaktı, ama dayanılmayacak kadar değil. Kırım’a gitmek için en iyi aylar Mayıs, Haziran ve Eylül. Kışları kar yağsa da aşırı soğuk değil, ama bazen yükseklerde yollar kapanabiliyor. Yazları deniz suyu sıcaklığı 22-25 derece arasında, Ekime kadar denize girilebilir.

 

kırım tatili
Kırım sahilleri tatil için imkanlar sunar.

 

Kırım’a Nasıl Gidilir?

Kırım’ın başkenti Simferopol aynı zamanda bölgenin ulaşım merkezi. İstanbul’dan Kırım’a THY her gün uçuyor ve bilet fiyatları gidiş-dönüş genelde 180 Avro. Ukrayna Uluslararası Havayolu (UIA) biletleri 210 Avro, Atlasjet biletleri ise 80-150 Avro arasında değişiyor. Rusya’ya bağlandığına göre kısa süre içinde Aeroflot’un da direkt uçuşa başlayacağını tahmin ediyorum. Karaköy Limanı’ndan Cumartesi akşamları 22:00’de Yalta’ya gemi var ama 35 saat sürüyor. (Şu anki karışıklık nedeniyle THY ve Atlasjet Kırım uçuşlarını iptal etti. UIA da uçuşlarını durdurdu.)

 

Ukrayna’da iseniz başkent Kiev‘deki Zhuliany Havalimanı’ndan her gün Simferopol’e uçak var ve bilet fiyatları tek yön 35 ila 60 dolar arasında. Kiev’den Simferopol’e her gün 12 ve 28 numaralı trenler 18 saatte, Odessa’dan ise 650 numaralı tren 12 saatte gidiyor. Yataklı trenlerin bilet fiyatları üçüncü sınıf 17 dolar, ikinci sınıf 30 dolar, birinci sınıf 100 dolar civarında. Sevastopol, Kerch ve Feodosya’ya da trenle gitmek mümkün. Tüm bu saydığım şehirlerden Simferopol ve diğer çoğu kasabaya otobüsler de var. Simferopol’den Yalta’ya gitmek için taksi (45 dolar), troleybüs (2 dolar) ve otobüs (4 dolar) var. Ukrayna otobüsleri için SkyBus, trenleri için ise Ukrayna Demiryolları web sitelerine bakabilirsiniz.

 

Dikkat, güncel bilgi: Mevcut durumda Kırım’a sadece Rusya’dan gidilebiliyor!

 

kırım gezi notları
Kırım gezi notları ve rehberi.

 

Kırım Şehirleri ve Kasabaları

Simferopol

Başkentin tren istasyonu, en güzel binalarından biri. Genelde kıyılara ve dağlara gitmek için bir aktarma yeri olan kentin Tatarca adı Akmescit. Simferopol’den Yalta’ya benim de kullandığım 56 kilometrelik dünyanın en uzun troleybüs hattı var.

 

Yalta

Rus Çar saraylları ve anıtlarla dolu güzel kıyı kenti Yalta kuşkusuz Kırım’ın gözdesi. Tüm Sovyet bloğunun en çok sevilen üç tatil merkezinden biri olan Yalta’da küçük, ucuz ve temiz bir ev kiralayıp günlerce kenti ve çevresini gezdim.

 

Aluşta

Batıdan Yalta’ya giderken ilk deniz-güneş-kumsal kasabası. Aluşta’daki (Alushta) eski tekne tersaneleri kumsallara çevrilmiş.

 

kırım tatil yerleri
Kırım’daki tatil yerlerinden Aluşta, Rusya.

 

Alupka

Alupka kayalık deniz kıyıları, Rus tipi yazlık ev daçalar ve Vorontsov Sarayı’na evsahipliği yapıyor. Churchill 1945’teki Yalta Konferansı sırasında bu sarayda kaldı.

 

Bahçesaray

Simperofol ile Sevastopol arasındaki vadide yer alan Bahçesaray (Bakhchysarai), başta Kırım Han Sarayı, kayalara oyulmuş Ermeni Manastırı, Çufutkale ve Türk Müseviler olan Karaylar’ın sinagogu olmak üzere ilginç gezilecek görülecek yerlere sahip. Tatarcası Bağçasaray. Eski Yurt, Orta Cuma Camii, Tahtalı Cami, Zincirli Medrese de Tatar eserlerinden.

 

Balaklava

Kırım Savaşı nedeniyle ünlü olan küçük kasabada gizli nükleer denizaltı üssü ve tünellerini ziyaret ettim, sandalla gezdim. Tatarcası Balıqlava.

 

kırım'da gezilecek yerler
Kırım’da gezilecek yerler arasında Balaklava bence güzel.

 

Feodosya

Simferopol’den 100km doğuda bulunan Feodosya’da (Feodosia) ünlü ressam Ayvazovski Resim galerisi var. Mimari açıdan Odessa’ya çok benzeyen Feodosya’ya ben bu müze ile Vladimir Vysotsky’nin albümünü bulabilmek için Koktebel’den günübirlik gittim.

 

Kerç

Yarımadanın en doğusunda,  Rusya’ya çok yakın bir kent. Tatarcası Keriç olan kentin adının uluslararası yazılımı Kerch.

 

Koktebel

Feodosya ile Sudak arasındaki tatil kasabası kumsalları ve eğlencesi için tercih ediliyor. Burada ismi halen Türkçe olan Karadağ, tekne ile ziyaret etmeye değer. Pansiyon fiyatları uygun. Tatarcası Köktöbel.

 

Sivastopol

Önemli bir donanma kenti olan Sivastopol (Rusça Sevastopol, Tatarca Aqyar) II Dünya Savaşı’ndaki direnişi nedeniyle Kahraman Şehir ünvanına sahip.

 

Simeiz

Yalta yakınlarındaki Simeiz, kayalık ve güneşli bir kasaba.

 

kırım seyahati
Kırım seyahati için kalabalık olmayan bir yer Simeiz, Rusya.

 

Sudak

Cenevizlerden kalma kalesi, kumsalları ve eğlencesiyle bilinen Sudak’ta güzel bir tatil yaptım.

 

Novyi Svit

Eskiden beri köpüklü şarabıyla ünlü bu küçük sahil kasabasında güzel kumsallar ve orman var. İlginç yeryüzü yapısı ve manzaraları nedeniyle birçok Sovyet filminin çekildiği beldeyi günübirlik ziyaret ettim.

 

Yevpatorya

Yevpatorya (Türkçesi Gözleve, Tatarcası Kezlev) bugün bir liman, demiryolu ulaşımı ve tatil merkezi. Yazın tatilciler nedeniyle yoğun olan kentte kışın işsizlik sorunu yüksek.

 

Kırım’da Gezilecek Yerler

Kırım’da gezilecek yerler çok ama neyse ki birbirlerinden pek uzak değiller. Gezdiğim yerleri ayrı yazılarla anlatacağım, burada sıralayıp kısa bilgiler vereyim.

 

Kırım Han Sarayı

Bahçesaray kasabasındaki Kırım Han Sarayı, 1443 yılından itibaren Tatar Hanlığı’nın başkenti idi. Bahçesaray 1475 yılındaki Osmanlı işgalinden itibaren Osmanlı İmparatorluğu’na bağlı ama kendi içinde egemen bir hanlık haline geldi. Kırım Savaşı ile Ruslara geçen bölgede Kırım hanlarına soylu ünvanı verildi, başkent Simferopol’e taşındı. Han Sarayı güzel bahçeleri, camileri, mezarlıkları, ahşap yapıları ve haremiyle Kırım’da görülecek yerler arasında.

 

kırım bahçesaray
Bahçesaray’da Kırım Han Sarayı, Ukrayna (bugün Rusya).

 

Çufutkale

Çufutkale (Çıfıt Kale) Bahçesaray’daki geçmişi altıncı yüzyıla uzanan bir mağara kent. Yaz sıcağında kayalıklara tırmanmak zor oldu ama değdi. Buradaki eserler ve manzara ilginç.

 

kırım çufutkale
Çufutkale, Bahçesaray, Kırım’da gezilecek yerler.

 

Büyük Kanyon

Büyük (Bolşoy) Kanyon’a Yalta’dan 1.5-2 saatte, Bahçesaray’dan otostop veya minibüsle gidilebiliyor. 2 dolara denk gelen ücreti ödedikten sonra dere kenarından bir saat yürüyerek kanyona ulaşılıyor. Yürüyüş patikasının sonunda iyi yemek ve kötü şarap satan bir adam, küçük bir şelale ve göl var.

 

kırım gezi
Kırım gezisinde görülecek yerlerden Büyük Kanyon.

 

Mağaralar

Kırım’da gezilebilecek mağaralar olan Krasnaya, Emine-Bayır-Hosar ve Mramornaya’ya erişmek kolay. Diğer birçok mağaraya profesyonel olmayanların gitmeleri önerilmez.

 

kırım gezisi
Qırım gezisi için öneri: Krasnaya Mağarası.

 

Swallow’s Nest – Kırlangıç Yuvası

Kırlangıç Yuvası (Swallow’s Nest) adlı yapı Yalta ile Alupka arasındaki Gaspra’da yer alıyor. Kırk metrelik uçurumun tepesinde ve tam ucundaki Neo-Gotik saray 1912 yılında inşa edildi ve Kırım’ın en ünlü simgesi ve mutlaka gezilecek yerler arasında. Yalta’dan tekne turları var.

 

kırlangıç yuvası kırım
Kırlangıç Yuvası, Kırım gezisi, Rusya. Swallow’s Nest, Crimea, Russia.

 

Livadia Sarayı

Eskiden çarların yazlık sarayı olan mekan, II. Dünya Savaşı’nı sona erdiren Yalta Konferansı ile ünlü. Görülmesi gereken yerler arasında.

 

livadiya sarayı
Livadiya Sarayı, Kırım’da gezilecek yerler.

 

Massandra Sarayı

Fransız şatosunu andıran eski çar sarayı. Bir kez Stalin gitmiş ama güvende hissetmediği için kalmamış.

 

massandra kırım crimea
Massandra Sarayı. Krim, Crimea.

 

Gurzuf

Aluşta ile Partenmit arasındaki Gurzuf Kırım’ın en güzel yerlerinden. Fransız Rivyerası iklimine sahip Gurzuf’un iyi şarapları ve berrak bir denizi var.

 

gurzuf kırım
Gurzuf, Kırım. Hurzuf, Crimea.

 

Ceneviz Kalesi

Sudak’ta gezdiğim bu kalede güzel binalar, kuleler, manzara oluşturan kalıntılar var. Kalede Osmanlı döneminden kalma bir mescit de bulunuyor.

 

sudak
Sudak Kalesi, Rusya gezi notları.

 

Sovyet Nükleer Denizaltı Üssü

Balaklava’da gezdiğim eski gizli nükleer denizaltı tünelleri soğuk savaş döneminin önemli askeri merkezlerinden.

 

balaklava
Balaklava Sovyet Nükleer Denizaltı Üssü.

 

Yurt dışı seyahatle ilgili birçok öneri, bilgi ve ipucunu, ucuz gezi yöntemlerini Çeşitli sayfamda bulabilirsiniz.

 

Kırım’da Eğlence

Kırım’da gece hayatı eğlenceli ve hareketli. Her kent ve kasabadaki bar ve diskolardan başka eğlence etkinliklerine katılmak isterseniz müzik festivallerine gidebilirsiniz.

 

Koktebel Caz Festivali

Her yıl Ağustos ve Eylül’de düzenleniyor. Günlük bilet 12 dolar civarında.

 

Kazantip Festivali

Eğlencenin zirvesi Popovka kumsalındaki Kazantip Festivali sizi şahane müzik, ılık Karadeniz suyu ve çılgın gençleriyle önyargıdan uzak bir dünyaya davet ediyor. 31 Temmuz – 14 Ağustos arasında gerçekleştirilen festivalde güzellik yarışması ve spor gibi etkinlikler de var.

 

kazantip sex
Kazantip

 

Festivalin düzenleyicileri insanları “cennete” davet ediyorlar ve aşık olanlar eğer isterlerse buradaki “Hızlı Evlilik Kurumu” tarafından bir törenle Kazantip Parti Ülkesi vatandaşlarının “cennet birliği”ne girişini onaylıyorlar ve bunun aşk sürdükçe geçerli olacağını söylüyorlar. Festivalin kuralları arasında “aşk bedavadır, sevişin”, “beyninizi ve prezervatifinizi kullanın” gibi sloganlar var. Gitmeye niyetlenen yurdum insanı: eğlen ama saçmalama, efendi ol!

 

 

kazantip festival
Kazantip Festivali, Kazantip Cumhuriyeti, Ukrayna.

 

Kırım Yemekleri – Kırım’da Ne Yenir?

Rus, Ukrayna ve Tatar mutfaklarının etkilerini taşıyan Kırım yemekleri lezzetli. Tatarların ünlü çiğ böreği dilimize yanlış bir anlam kazanarak geçmiş olup, asıl adı çibörek (şırbörek) olan bir Kırım Tatar yemeğidir. Bize de aynen geçmiş olan çibörek, daire şeklindeki hamurun içine koyun veya dana kıyması, kıyılmış soğan ve karabiber konup yarım ay şeklinde kapatılarak derin ayçiçek yağında kızartılmasıyla yapılıyor.

 

çibürek çiğbörek
Çibürek, çiğbörek, şırbörek, Tatar yemeği.

 

Bölgenin yemeklerinden mantı (манты) bizdeki gibi yoğurtla değil genelde acıka (аджика) veya krema ile sunuluyor. Bizim Urfa’ya benzeyen lüle kebabı ( люля-кебаб) ile şiş kebabın Rusçası şaşlık (шашлык) da tanıdık lezzetlerden. Kuzu ve domuz etinden yapılan şaşlık, Tatar lokantalarında domuzdan yapılmaz.

 

şaşlık
Şaşlık, shashlik, шашлык. Tatar ve Rus yemekleri.

 

Tatar yemeklerinden olan lagman (лагман) çorbası, iri koyun eti, sebze ve erişteden yapılır ve bizdeki çorbalardan daha bol malzemelidir; orada “çorba” olarak adlandırılır ama bizde “sulu yemek” kıvamındadır.

 

kırım mutfağı lagman
Kırım yemekleri arasında yer alan yoğun çorba lagman.

 

Kumsallarda molochnoye adlı aromasız sade dondurma çok satılıyor. Ayrıca paklava (паклава, baklava) olarak sattıkları şeyin bizdekiyle ilgisi yok; ince hamur katmanları bir çiçek veya peçete demeti şeklinde birleştirilip kızartılarak fındık ve balla kaplanıyor.

 

kırım'da ne yenir
Paklava, паклава, baklava.

 

Tatar lokantalarına gittiğinizde hem tanıdık hem de biraz farklı yemekler tadarak eğlenceli yemekler yiyebilirsiniz. Tatarlar çayı (chai, чай) seramik demlikte ve fincanla içiyor. Demli çay bulmakta güçlük çekmezsiniz.

 

Ukrayna ve Tatar yemekleriyle içkileri hakkında daha fazla bilgiyi Ukrayna Gezi Rehberi yazımda hem yazdım hem de videomla anlattım.

 

Kırım’da gezdiğim yerleri ayrı ayrı yazacağım.

55 YORUMLAR

  1. cok tesekkur ederım. son durumdan dolayı tekrar gıtmek ıstedıgım anne ve babamın anavatanını anlattıgınız ıcın. elınızı yuregınıze saglık. devamını 4 gozle beklıyorum..

  2. merhaba,
    benim atalarımda kırım tatarlarından,savaş zamanı büyük dede at’la oradan kaçmış varna’ya geldiğinde deniz kenarı kırım gibi deyip buraya yerleşmiş, orada aile kurup yaşamış sonrada yine savaş ortamında türkiyeye göç edilmiş. bende onun için bizim aslımızın bulgaristan olmadığını kırım kökenli olduğumuzu hep varsaymışımdır.kırımın tarihinide hep merak ederim,sizin burada paylaştıklarınız o kadar güzeldiki her şeyiyle paylaşmışsınız ve ben sanki oralara gitmiş gibi oldum.elinize sağlık,teşekkürler

  3. Çok zaman geçirdiğim bir yerde hep akılda kalacak detaylardan bahsedip tekrar hatırlattığın için teşekkürler. Sanırım önceki bir seyahat olmalı. Ama güncelliğiyle iyi olmuş. Bundan sonraki dönemde de çok değişeceğini düşünmüyorum. eline sağlık..

  4. Kırım güzeldir ama denizi bizim denizler kadar iyi değildir. Ama ucuzdur. Üzücü yanı Kırım artık Ukrayna topragı değil, Rusya topragı oldu, direkt Kırım’a giremezseniz, Rusya üzerinden geçiş yapmanız lazım.. Aynı Türkiye-KKTC olayı gibi.

  5. aralık 2014 sonra ukranya kırım arası kara yolu ulaşım durdurulduğunu okudum…bu doğrumu….vy şunda ukranya kırım arası karayolu acıkmı..bilgi aktarırsanız sevinirim..

  6. yeni bir kitap okudum onlarda insandı…cengiz dağcı nur iiçinde yatsın benim anne dedem kırım alupkalı. rus mezaliminden kamış bir tatar sizin hazırladığınız tanıtım ve yazıda atalarımın geççççmişimi yaşadım onların acısını hissettim. allah razı olsun çok mutlu oldum o cennet vatanı daha çok özledim teşekkür ederim tüm sürülen türklere selam gönderiyorum ölenlere rahmet diliyorum.

  7. 2008 den beri 9 kez gittigim unutamadigim bir yer.
    Simdi ukraynanin her sehrine gidiyorum. fakat oranin tadi bir baskaydi.. aeroflot direk ucacak diye bir yazi okudum burda fakat simdi bir de ucak krizi yuzunden gidilebilnse bile simperefolda sorun cikarirlar…

  8. Arkadaşlar eğer Kırım’a gidecek olursanız önemli bir uyarım var.
    Biz normalde Rusya’dan bisikletlerimizle girip Ukrayna’ya ya geçecektik ama iki ülkenin de bir kuralı var. Hangi ülkeden Kırım’a girdiyseniz o ülkeden çıkmak zorundasınız ve tüm uçuşlar iptal edilmiş. Yani biz Rusya’dan girince Rusya’dan çıkmak zorunda kaldık ve o uzun yolu bisikletlerle geri döndük. Hatta Odessa Konsolosu bizi araıp sakın girmeyin, bir kişi Ukrayna’ya geçmek istedi ama 5 gün arada kalıp su bile vermemişler dedi. Durum böyle!

    • Kırım ulaşım bilgileri için teşekkürler. Kırım Ukrayna’nın elinden çıkıp Rusya toprağı olduktan sonra giriş çıkış ve bürokrasi konusunda çok soru işareti var. Umarım bu güzel coğrafyada seyahat yakında yine kolaylaşır.

  9. herkese selam yaz başlıyor Simferopol a direk uçan firmalar yok mu yada deniz yolu ile sivastopol kerch e geze geze gidebileceğimiz firmalar varmı bilenler bilgilerini paylaşırsa sevinirim …teşekkürler iyi günler 🙂

  10. Camii ler deki Turk tarzi, catili sade gosterissiz ama sevimli ve sicak yuzlu mekanlar Anadolu da artik giderek seyrelip yokolmaya basliyan Turk Islam sentezi mimari devri turu diyebilecegim bize ozgu catili yapilara benzemekte, bu tarz Turk tipi Camii ve Tekkelerden Balkan ulkelerindede hala ayakta kalanlar ne kadarda guzeller hele Kalkandeledeki / Tetovo Alaca Cami ornegi .! ilk baslarda Fetih le ..ele gecirilen Bizans kiliselerine alel acele ilave edilen Minareler ile boy gosteren sonrada istanbul tarzina donusen Bizans – Emevi mimari turlerinin peydahlanmasi aslinda Dinimizdeki mutavazilik ve sadelik unsurunu unutuo sureki gosteris arayan Osmanli hakanlarinin kopyavci egilimi ile Bizans sanatina karsi olan kiskanclik ileri geliyor galiba ,, Mimar Sinan surekli Ayasofya kubbesinin muazzamligina erismeyi takinti edinip , ondan daha buyugunu insaa etmek istedi lakin bir tek Edirne Selimiye de yakalayacak gibi olduysada yinede gecemedi…Gunumuzde Yunan yada Bulgardaki eski yada yeni yapilan Ortodox kiliselere dikkat ettiginizde bizdeki bugunku Camii lerin Minaresiz seklini gorursunuz,ne kadar yazik …

    • Türk ve Osmanlı camileri ile Bizans tipi kubbeli kiliseler konusunda size katılıyorum. Osmanlılar İstanbul’u alınca kubbeli kiliselerden etkilenip Selçuklu, Anadolu, Türk tipi cami mimarisini terk ettiler. Dediğiniz gibi Mimar Sinan ömrünü ve sanatını 1000 yıl öncenin tekniğiyle inşa edilmiş Aya Sofya’nın muhteşemliğini yakalamaya adadı ama başaramadı, sadece Selimiye’de yaklaştı. Bugün Türkiye’de inşa edilen camiler, Çamlıca’daki dev yapıdan gecekondu mahallesindeki camiye kadar hepsi Aya Sofya taklidi.

  11. bende kırım kökenli biri olarak kırımı çok merak ediyorum tüm Avrupa ülkelerini gezdim ama kırımı hiç görmedim İstanbul dan direkt simferapola uçuş varmı varsa uçak biletleri ne kadar acaba selamlar.

    • Merhaba. Yazımda da belirttiğim gibi bugün Kırım’a sadece Rusya’dan gidilebiliyor. İstanbul’dan Rus Hava Yolu Aeroflot ile Moskova aktarmalı gidebilirsiniz. 1000-1100 TL şu sıra.

  12. alper bey merhabalar yazınızı büyük bir zevkle okudum çok güzel ve açıklayıcı kırımda yaşayan bir arkadaşım var ve yanına gitmek istiyorum mevcut şartlarda moskova üzerinden aktarmalı gidildiğini söylemişsiniz ben hiç yurt dışına çıkmadım ve yabancı dilim de yok nelere dikkat etmeliyim yada ne gibi tavsiyeleriniz olucak gideceğim yer simferepol.

    • Merhaba Hüseyin Bey. Evet öyle, Kırım’a Moskova üzerinden, Rusya’dan gidilebiliyor. Tehlikeli bir bölge değil, Türkiye’den çok daha güvenli. Genel seyahat bilgileri için Çeşitli sayfamdaki bilgi yazı ve videolarıma bakabilirsiniz.

  13. merhabalar
    önce güzel yazınız için çok teşekkürler
    bende bir motorsever olarak
    motor yolculuklarımı sizinki kadar doyurucu olmamakla beraber paylaşıyorum
    2017 mayıs ortası istanbul dan moğolistan a gitmeyi planlıyorum
    güzergahımda odessa ve kırımda bulunmakta
    sorum şu;romanya dan odessa kırım ve krasnodar a geçeceğim
    bürokratik bir sorunla karşılaşırmıyım
    yoksa kırım a girmeden yukarıdan krasodar a mı gitmeliyim
    vakit ayırıp yanıtlayabilirseniz minnettar olurum
    seçkin çetin
    facebook sayfam”motosikletle serüven”

    • Merhaba. Mart 2014’te Kırım’ın Ukrayna toprağı olmaktan çıkıp Rusya’ya bağlanmasından sonra seyahat zorlaştı. Romanya’dan Ukrayna’ya geçişte sorun olmaz ama Kırım’a karadan giriş Rusya açısından yasak. İki yasal yol var; Moskova’dan Simferopol’e uçakla gitmek veya feribotla Kerch’e gitmek. Ukrayna’dan karadan girmek içi,n Ukrayna devletinin özel izni gerekiyor ama şu anda bu izni vermiyor. Ayrıca pratikte şu da bir kural; Kırım’a Ukrayna’dan girdiyseniz Ukrayna’dan çıkmak, Rusya’dan girerseniz Rusya’dan çıkmak gerekiyor. Güncel duruma baktığımda şu an hala böyle.
      Motosiklet bambaşka bir tarz, ruh. Rotanız harika.

  14. Arkadaşlar ben daha yeni gelmiş biri olarak kırım a istanbuldan moskova ve moskovadan sımferepol ucak biletleri 1300 tl tuttu ve ayrıca 250 tl kadarda rus vizesi almanız gerekiyor yaklaşık 10 gün içersinde çıkıyor vizeniz kırım sadece yazın değil bahar zamanıda güzel bence.

      • Uçak aktarmaları ve sımferepoldan yaltayı da dusunursek nerdeyse 1 gün sürüyor gelmek, ben suan buradayım bir arkadasımın yanına geldim. vize ve uçak parası dahada artar yakında malum 1 dolar 3.75 oldu ve ayrıyeten burada yedıgınız yemeklerde veya gece biseyler ıcmek ıcınde gıttıgınız mekanlardaki ücretler turkıye ye gore pahalı dıyebılırım artık ama herseye ragmen guzel.

  15. Ben bu ay sonu Kırım’a gidecem Türkiye’den hayırlısıyla Krasnodar hava alanından otobüsle Simferopol geçeceğim kirima ilk defa gideceğim bunu için üzerime ne kadar dolar almam lazım 1 hafta tatil yapacağım bunun için bilgi verir misiniz rica etsem hayat pahalı mı orda nasıl bi maddi durum ayarlamam lazim.

    • Merhaba. Kırım Türkiye’den biraz daha ucuz, ona göre bir tahminde bulunabilirsiniz. Rakam vermem doğru olmaz, herkesin beklentileri ve harcama tarzı farklıdır. Çok güzel bir coğrafya ve tatil bölgesi.

    • Onur bey Kırım Rusya’ya bağlandıktan sonra sürekli İstanbul’dan Krasnodar’a uçakla geçip oradan da ucuz uçak bileti bulamazsam otobüs ile Kırım’a geçmekteyim, havalimanından otogara (avtovokzal 1) taksi ile 1000 ruble istiyorlar ancak ben pazarlık yapıp 750 – 800 rubleye gidiyorum, siz de pazarlık yapın unutmayın, bunun için Rusçayı çok iyi bilmenize gerek yok doğru şoförü bulun yeter. Otogara geldikten sonra otobüsü bulmanız çok kolay bizdeki gibi birden fazla firmalar yok tek bir yerden biletinizi alıp hemen arka tarafa gelen otobüse binebilirsiniz. Otobüs fiyatları bize göre bence pahalı ve otobüs oldukça eski ve konforsuz bilginiz olsun ve su dahil hiç bir ikramda bulunmazlar siz otobüsü beklediğiniz kısımda büfeler var oradan binmeden önce yanınıza yiyecek ve içecek almayı unutmayınız ve Kerç boğazını geçmek için otobüs feribota bindiğinde gemide yiyecek satılmakta ve fena değil. Sık sık mola verir ve molalarda dikkat edin sizi beklemeyip basıp gidebilirler ben öyle sezdim 🙂 Size şu kadarını söyliyeyim otobüslerde bizdeki gibi hizmet kesinlikle alamazsınız. Otobüs Port Kavkaz a gelince feribota otobüsle binmiyorsunuz, limana gelmeden muavin önce herkesin kimlik ve pasaportlarını toplar buna güvenin sorun yok ve verin pasaportunuzu (zaten başka seçeneğiniz yok). Limanda herkesi otobüsten indirirler ve otobüsteki bavullarınızı da yanınıza almanız gereklidir sonrasında güvenlik noktasını bavullarınız ile beraber x-ray cihazlardan geçerek tamamlarsınız ve kontrol sonrasında herkes tekrar otobüse biner ve otobüs gemiye park yapınca isterseniz inip gemiyi dolaşabilirsiniz. Yaklaşık 30 dk. Sonra feribot Kırım’a geçer ve hemen yoluna devam eder. Bu arada sizin muavine verdiğiniz pasaportunuz otobüste tek tek ger dağıtılıyor mutlaka alın ve içinde belgeniz varsa kontrol edin. Sonrasında gideceğiniz şehre göre yol üzerindeki tüm şehirlere uğrar. Benim şahsi fikrim Krasnodar’dan Simferopol’e öncelik olarak uçak ile gitmeniz. Bu arada Krasnodar’dan Simferopol’e kalkan uçak saatine çok varsa havalimanı içinde otel var ve bayağı ucuz, ben 20 dolara kalmıştım. Aktaracaklarım şimdilik bu kadar.

      • Değerli ve ayrıntılı Kırım ulaşım bilgileri için çok teşekkürler. Artık Ukrayna’dan geçiş olmadığına göre Rusya’dan gitmek gerekiyor, en mantıklısı dediğiniz gibi Krasnodar. Krasnodar’dan Simferopol’e hangi hava yolu şirketiyle uçuyorsunuz? Hangi fiyata kadar sizce normal, ve hangi rakamın üzeri olduğunda otobüsle Kırım’a geçmeye değer?

  16. Merhaba Alper bey her seyı cok guzel cok acıklayıcı yazmıssınız cok tesekkur ederız. Biz de Eylül de kimlik kartlarımız ile artık Ukrayna ya giriş oldugu için o sekilde seyahat edecektik Odessa dan Kırım a gecmeyı dusunuyorduk ama sımdı goruyorum ki Ukrayna dan gidilmiyor yazılmıs :((( ama 2015 te Kırım Ukrayna ya baglı diye okumustumm :((( Yani Ukrayna dan Kırım a gitmek su an mumkun degıl oyle mı? 🙁

  17. Selamlar.
    Bende Ukrayna ve Kırım gezisi planliyorum. Benim sorum dille ilgili. İyi İngilizce bilmiyorum. Rusca da bilmiyorum ilk defa yurt dışına cikacagim. Cok sıkıntı yasarmiyim?

  18. Aranızda bilen var mı acaba, rahmetli babam dedemin Kırım’dan geldiğini söylerdi. Devlet arşivinde soy ağacında doğum yeri DERSADET çıktı. Google’da böyle bir yer çıkmıyor, acaba Kırım’da var mıydı o zamanlar?
    Bilgisi olan var mı?

  19. Merhaba Alper Metin bey. Kırım hakkında açıklayıcı, detaylı bilgiler öğrenmiş oldum. Gezi notlarını takip ediyorum. Şimdiye kadar 40 ülkeye seyahat ettim. Uygun zamanda Kırım ziyareti düşünüyorum. Yalnız Kırım’ı anlatırken Osmanlının yani atalarımızın almasını işgal olarak nitelendirmek bir anlık gaflet olarak düşünüyorum. Umarım düzeltirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz