Sibirya, Rusya Federasyonu’nun, batıda Ural Dağları’ndan doğuda Büyük (Pasifik) Okyanus’a, kuzeyde Kuzey Buz Denizi’nden güneyde Kazakistan, Moğolistan ve Çin‘e kadar uzanan geniş topraklarına verilen isim. Yaklaşık olarak 13.1 milyon km²’lik bir yüzölçümüne sahip Sibirya bölgesinde sadece 40 milyon insan yaşıyor. Sibirya gezi notları olarak hazırladığım bu yazıda Sibirya soğukları, resimleri, hava durumu, Sibirya kaplanı, kurdu ve Sibirya’da yaşam hakkında bilgi var.

 

sibirya resimleri
Sibirya

 

Uçsuz bucaksız Sibirya (Rusça: Сиби́рь) coğrafyasını Kuzey Asya olarak da adlandırmak yanlış olmaz. On yedinci yüzyıldan bu yana Rusya toprakları içerisinde. Rusya topraklarının %77’sini kaplasa da ülke nüfusunun sadece %27’si bu bölgede yaşıyor.

 

sibirya gezi
Sibirya gezisi

 

Bölgenin adının iki anlamı var, biri yukarıda bahsettiğim dev coğrafi bölge, diğeri ise bu toprakların içerisindeki Rusya’nın %30’unu oluşturan siyasi Sibirya Federal Bölgesi.

 

buzdan resim
Buza yapılan resim

 

Sibirya Soğukları ve Hava Durumu

Sibirya hava durumu ve iklimi bölgeye göre büyük değişkenlik gösteriyor. Bildiğiniz gibi Sibirya soğukları ile ünlü bir coğrafya. İklimi genel olarak uzun ve çok soğuk kışlar, kısa yazlar şeklinde özetleyebiliriz. Kuzey kıyılarında ve Kuzey Kutup Dairesi’nin kuzeyinde kalan kısmında yazlar bir ay sürüyor, güneye indikçe yaz mevsimi biraz daha uzuyor.

 

sibirya hava durumu
Sibirya hava durumu ve iklimi

 

Bölge halkının büyük çoğunluğu güneyde, Transsibirya Ekspresi demiryolu boyunca yaşıyor. Bölgenin en güneyinde iklim nemli karasal, benim gittiğim kuzeyinde ve çoğunda ise altkutupsal (subarctic) veya subarktik olarak adlandırılıyor. Genel olarak hava sıcaklıkları yıllık ortalama 0.5 °C, Ocak ayı ortalaması -20 °C, Temmuz +19 °C.

 

aşırı soğuk ülke
Soğuk iklim

 

Yaptığım Sibirya gezisi sırasında gittiğim Sahastan (Yakutistan) veya Saha Cumhuriyeti Sibirya’nın en soğuk bölgesi olup, başkenti dünyanın en soğuk kenti Yakutsk. Yakutsk’da sıcaklık kışın ortalama -42, yazın +19 derece. Kaydedilmiş en düşük sıcaklık -64.4, en yüksek +36 derece.

 

sibirya resimleri
Buz ve güneş

 

Sibirya Kurdu Husky

Sibirya kurdu ya da Haski (Husky), yüzyıllardır kızak çekme, ren geyiği çobanlığı ve bekçilik görevlerinde kullanılan bir köpek ırkı. Genelde buz mavisi gözleriyle korkutucu olsa da, sevgi dolu bir hayvan. Her köpek gibi dilinden terliyor. Özgürlüğüne düşkünlüğü ve inatçılığıyla tanınıyor. Bazılarının göz renkleri farklı olabiliyor. İnsanla iyi geçiniyor, ama kuş, fare gibi küçük hayvanları avlamak istiyorlar. Gereksiz yere havlamayan bir köpek ırkı olup, ancak uluyabiliyorlar. Sibirya kurtları sıcağı hiç sevmiyor ve sıcaklarda bunalıyor, eksi 60 derece soğukta yaşayabiliyor. Kırsaldayken ormandan bu kurt uluma sesleri geliyordu, seslere doğru gitmedim tabii ama çektim. Bunlar o sevimli husky köpeklerden değil, basbayağı vahşi Sibirya kurtları.

 


Bu ise vahşi olmayan bir husky köpek.

 

husky köpek
Husky köpek Sibirya kurdu

 

Sibirya Kurdu Husky Köpek Kızağı

Yakutsk kenti yakınlarında Husky köpekler ile köpek kızağı deneyimi yaşadım. Videoyu Yakut (Saha Türkü) arkadaşlarım Darina ve Ayaan çektiler.

Sibirya kurdu cinsi husky (haski) köpekler kutupsal iklimde yaşayan insanların dostu ve yardımcısı.

 

köpek kızağı
Husky köpek kızağı

 

Kutup Ayısı

Kutup ayısı görmek heyecan verici. Zaten demişlerdi “ayı çıkabilir” diye.

 

boz ayı
Kutup ayısı

 

Buzdan Saray

Yakutsk kenti yakınlarındaki Us-Kut’ta bulunan Chochur Muran Dağı’nın içerisindeki Donmuş Toprak Krallığı (Permafrost Kingdom) adlı buzdan saray muazzam. Yakutsk’ta gezilecek yerler arasında olduğunu okumuştum ama bu kadar büyük olduğunu tahmin etmemiştim.

 

buz müzesi
Buzdan saray

 

siberia tour
Siberia travel

 

V. Ipatyev tarafından kurulan buz müzesi veya dağ buzulu içerisinde yıllarca et ve balık saklanıyordu. Yılın her dönemi donmuş toprak sayesinde yiyecekler dağ buzulunda yazın dahil -12 derecede korunuyordu, doğal bir buzhane idi.

 

sibirya gezi
Sibirya gezi notları

Daha sonra buzulun içerisinde buzdan heykeller, koridorlar, sergiler, kar kampları, buzdan bar olan bir ziyaret merkezi kurulmasına karar verildi. İçeride durmak kışın hava -50/-60 derece olduğunda bile daha rahat, çünkü içerisi hep -12 ila -15 derece arasında. Yazın hava sıcaklığı Yakutsk’ta bazen +30 dereceyi geçebiliyor, o zaman da bir serinleme mekanı. Buzdan heykel festivalleri düzenleniyor. Ded Moroz adlı kişi burada yaşıyor.

 

buz şatosu
Buzdan şato

 

Buzdan saray içerisinde çok sayıda buzdan heykel var.

 

buzdan heykel
Buzdan heykeller

 

Buradaki bazı buzdan heykeller Saha Türklerinin (Yakutlar) ulusal kahramanlarına ait.

 

buz heykeller
Buzdan heykel

 

Hayvanları tasvir eden buzdan heykeller de var.

 

buzdan heykel
Buzdan heykel müzesi

 

Buz dünyası içerisinde buzdan bar da var.

 

buz bar
Buzdan bar

 

Buz barda her şey gibi bardaklar da buzdan.

 

ice bar
Buz bar

 

Ren Geyiği

Yakutistan’da ren geyiği görme ve sevme şansım oldu. Ren geyiği (Rangifer tarandus), geyikgiller (Cervidae) familyasından arktik ve subarktik bölgelerde yaşayan bir geyik türü. Ağırlıkları 80 ila 300 kg arasında değişen alt türlerde ren geyikleri var.

 

ren geyikleri
Ren geyiği

 

Ren geyiği dünyanın kuzey bölgelerinde birçok bölgede yaşıyor: Norveç, İzlanda, İsveç, Finlandiya, Rusya, Alaska, Kanada ve Grönland. Ren geyiği ilk evcil hayvan olarak biliniyor.

 

ren geyiği
Ren geyikleri

 

Sibirya Gezi Notları 

En soğuk coğrafyada gezmek pek kolay değil, çok sıkı giyinmek gerekiyor. Bizim bildiğimiz kışlık kıyafetlerle burada hayatta kalınamıyor.

 

sibirya hava durumu
Sibirya soğukları

 

Dünyanın en soğuk ülkesinde bana otostop çektiren nasıl bir deli cesaretiyse artık.

 

soğuk ülke gezi
Buz gibi iklimde otostop

 

Buraya gelmişken şu soğuk havada donan sıcak su deneyini yapmadan olmazdı. Bunun daha büyük miktarda olanı Dünyanın En Soğuk Kenti adlı yazımda var.

Donmuş gölde yürümek heyecanlı bir şey.

rusya gezisi
Sibirya gezi notları

 

Yakutistan’da gördüğüm bu eski göçebe çadırında kalmadım. Gerçek bir göçebe çadırı görmek isterseniz bu yazımda: Moğolistan’da göçebe çadır yaşamım

 

yakutistan fotoğrafları
Yakutistan resimleri

 

Hayır, helikopter kiralamadım, sadece fotoğraf çektirdim.

 

rusya resimleri
Sibirya resimleri

 

kutuplarda yaşam
Kutupsal iklimde yaşam

 

Sibirya’da Yaşam

Sibirya’da yaşam koşullar zorlu tabii, aşırı soğuk bir bölge. Dışarıdaki her şey donmuş durumda. Bu balıkları böyle donuk iken, çiğ yiyorlar.

 

sibirya'da hayat
Sibirya’da yaşam

 

Yakutistan’ın çekik gözlü Saha Türkü çocukları çok şeker.
sibirya insanları
Sibirya’da insanlar

 

Arkadaşım Kiya’nın geyik kürkü çizmeleri. Burada çoğunluk bu çizmelerden giyiyor.

 

çok soğuk havada ne iyilir
Sibirya’da ne giyilir?

 

Yakutsk’ta havada buz sisi.

 

yakutsk yaşamak
Yakutsk’ta yaşam

 

Her tarafta buzdan heykeller var.

 

siberia travel
Siberia

 

yakutia travel
Yakutistan gezisi

 

Sibirya Kaplanı

Arkadaşım beni hayvanat bahçesine de götürdü. Zavallıları tutsak etmeleri büyük eziyet. Bu bir Sibirya kaplanı, diğer adı Amur kaplanı, Latincesi Panthera tigris altaica. Ortalama ağırlıkları 380kg, kuyruk dahil boyları 4 metreye kadar çıkıyor.

 

amur kaplanı
Sibirya kaplanı

 

Bu ise minik bir Rus ayısı.

 

russia bear
Rus ayısı

 

İri bir baykuş.

 

owl
Baykuş

 

kertenkele
İguana

 

27 YORUMLAR

  1. Bilinenin aksine çiğ balıktaki kurtçuklar pişirmek yerine soğuk ortamda 4°C ila 0°C arasında bir hafta saklanırsa da ölüyormuş. Böylece sağlıklı hale geliyormuş. Yaşlanma belirtilerini geciktiriyor, düzenli olarak yiyenler uzun ömürlü oluyormuş. Bizim yöre zaten balık hastası. Hem pişirme derdi de yok, iyiymiş valla. Tadı da güzelse severim ben bu çiğ balıkları. 🙂

  2. Alper bey iyi akşamlar .size biraz ilginç bir şey sorucam. Rusya’ya giderken uçak disinda ne ile gidebilirim nereden gidebilirim. Çok yoğun uçak fobim var resimlerine dahi bakamiyorum. Lütfen cevap yazın şimdiden teşekkürler saygılar.

    • Merhaba. Karadan Azerbaycan’a Türkiye’den otobüsler var. Azerbaycan’ın Quba şehrinden dolmuşla Samur’a gidebilirsiniz. Sınırı yürüdükten sonra minibüsle 800 metre gidip Rus kontrol noktasında olursunuz. Oradan Derbent’e dolmuş taksiler var. Başka bir seçenek Beyaz Rusya’dan kara sınırıyla geçmek ama arada Bulgaristan, Romanya ve Ukrayna’yı geçmeniz gerek, uzun yol.

  3. merhaba yeni pasaportumda resmimin ustunde 3-4 mmlik bir tırnak çiziği var çok dikatli bakmadikca anlasilmiyor rusyaya giriste bir sorun olusturur mu bu durum?

  4. Merhaba Alper Bey,
    Eğer bir aksilik olmazsa Kasım ya da Aralık ayında (2018) Rusya (Yekaterinburg, Novosibirsk, Mirny) seyahati planlıyorum. Aslında sizin kadar doğuya gitmeyecektim fakat Novosibirsk’e gitmeyi düşünüyorum oradan da Mirny şehrine geçeceğim. Plan çok ham özellikle Mirny için kışın uçuş oluyor mu, rötar olursa oralarda mahsur kalır mıyım vs gibi konuları araştırıyorum. Sizin Yakutsk yazınızı okuduktan sonra acaba Mirny’den sonra/önce Yakutsk’a da mı uğrasam diye düşünmeye başladım. Belki Yakutsk’a gidemem fakat size danışmak istediğim konular var.
    * Rehberlik hizmeti almadan yakın çevreyi gezmek mümkün mü?
    * Gün içinde ve akşam şehri nasıl geziyorsunuz? Taksi mi var yoksa araçlara el kaldırdığınızda durup sizi belli bir ücret karşılığı istediğiniz yere götürüyorlar mı?
    * Gerçek Sibirya’yı görmek istediğim için özellikle kışın gitmek istiyorum fakat akşam -30-35 derecede dışarıda termal bot ve mont dışında ne giymeliyim. Özellikle pantolon için hiç fikrim yok? Kayak pantolonu mu almalı yoksa termal içlik yeterli mi?
    * Sizin fotoğrafını çektiğiniz çocuk çok şeker. Fotoğraf çekmek de istiyorum anladığım kadarıyla telefon soğuktan hemen kapanıyor. Aynı durum fotoğraf makinası için de geçerli mi?
    * Daha önceki Rusya tecrübelerimden genelde taşrada neredeyse hiç İngilizce bilmiyorlar Yakutsk’ta da durum aynı mı?
    Teşekkürler.

    • Merhaba. Mirny ile Yakutsk arasında Skyscanner ve Aeroflot sitelerinde uçuş yok. Tahminimce Sibirya şehirlerine çalışan yerel hava yolu vardır. Yakın çevreye minibüsle gidebilirsiniz, ben hem minibüs hem otostop kullandım. Ama sadece yakın çevreye. Kışın şehirler arası kara yolu ulaşımı yok, araç bozulursa ölürler çünkü. Kent merkezi yürüyerek gezilebiliyor. Troleybüs ve taksi var. -30 – -35 derece sıcak havalar, gece daha soğuk olur. Ben termal içlik üzerine pamuklu içlik en dışa içi polar kar pantolonu giydim.
      Evet telefon ve fotoğraf makinesinin pili yaklaşık 1 dakikada donuyor. Yakutsk’ta gençlerin bir kısmı İngilizce biliyor, yaşlılardan bilen çıkmaz. Anlaşırsınız sorun olmaz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz