Moldova’ya pasaportsuz kimlikle seyahat için gereken çalışmalar tamamlandı. Artık Türk vatandaşları Moldova’ya pasaport gerekmeden, yeni TC kimlik kartıyla gidebilecekler. Benzer şekilde Moldovalılar da Türkiye’ye pasaportsuz seyahat edebilecekler. Türk vatandaşları turistik, iş veya diğer nedenlerle Moldova’ya pasaportsuz, kimlikle gidip 90 güne kadar süreyle kalarak seyahat edebilecekler. 19 Şubat 2019 tarihinde başlayan Moldova’ya kimlikle giriş hakkından 180 gün içinde 90 günü aşmamak şartıyla Türk vatandaşları yararlanabildiği gibi, Moldova vatandaşları da aynı şekilde Türkiye’ye pasaportsuz seyahat edebiliyorlar. Yani 1 yıl içinde toplam 180 gün Moldova’da kalabilirsiniz.

Moldova’ya Pasaportsuz Kimlikle Seyahat
Moldova Bağımsızlık Bayramı nedeniyle Ankara Büyükelçisi Igor Bolboceanu, Nazım Hikmet Kongre ve Sanat Merkezi’nde resepsiyon düzenledi. Resepsiyona, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Rusya Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov, Belarus Ankara Büyükelçisi Andrei Savinykh ve çok sayıda diplomat katıldı. Oktay, burada yaptığı konuşmada, Moldova’nın bağımsızlığının 27. yıl dönümünü kutlayarak, ikili ilişkilerinin karşılıklı saygı ve güven temelinde geliştiğini vurguladı.

Ülke tarih, kültür, eğlence ve doğa turizmi olanaklarıyla turist alıyor. Moldova’ya pasaportsuz kimlikle seyahat anlaşmayla birlikte Türk vatandaşlarının pasaportsuz gidebildiği ülke sayısı Kuzey Kıbrıs, Ukrayna ve Gürcistan ile birlikte dörde çıktı. Diğer ülkeler için vize ve pasaport bilgileri bu yazımda.

Oktay, 2016’da yürürlüğe giren Serbest Ticaret Anlaşması’nın olumlu sonuçlarının görüldüğüne işaret ederek, “Ticaret hacmimiz 2016’da 410 milyon Amerikan Doları iken, 2017’de 56 milyon ABD dolarlık artışla 466 milyon dolara ulaştı. Bugün 213 firmamızın Moldova’da 350 milyon dolarlık yatırımı var. Şirketlerimizi Moldova’ya daha fazla yatırım yapmaya teşvik ediyoruz.” dedi.
Türkiye Moldovalıların turist olarak tercih ettikleri ülkeler arasına yer alıyor. Geçtiğimiz yıl 172.000 Moldovalı turist ülkemizi ziyaret etti.
Moldova’ya Nasıl Gidilir?
Türk Hava Yolları ile Air Moldova’nın İstanbul’dan Kişinev’e direkt uçuşları var. Yolculuk 1 saat 10 dakika ile 1 saat 35 dakika arasında sürüyor. Aktarmalı uçaklarla da gidilebilir ama bu kadar kısa bir yolu uzatmak mantıksız. Kara yoluyla gitmek isteyenler için İstanbul Emniyet Otogarı’ndan otobüs de var. Laleli’den kalkan minibüsler 18 saatte Kişinev’e varıyor.

Moldova’ya Pasaportsuz Giriş
Moldova ve Türkiya arasında kimlikle seyahat uygulamasının başlatılması için yasal süreç tamamlandı. 19 Şubat 2019 tarihinde başlayan bu uygulamanın iki ülke arasındaki dostluğu güçlendirmesi ve turizmi arttırması bekleniyor. Türk vatandaşları Moldova’ya pasaportsuz kimlikle giriş yapıp seyahat edebiliyorlar.

Moldova ile ikili ilişkilerinin güzel bir seviyede olmasının sebebinin Moldova’daki Gökoğuz soydaşlarının olduğuna işaret eden Oktay, şunları söyledi:
“Ülkelerimiz arasında bir dostluk köprüsünü oluşturan Gökoğuz Özerk Yeri, iki ülke bağlarını daha da güçlendirecek en önemli güvencemiz. Gökoğuz Yeri’nin Moldova sınırları içerisinde, kendi kimliğini koruyarak kalkınması ve böylelikle Moldova’nın bir bütün olarak daha güçlü hale gelmesinin yanındayız.”

Büyükelçi Bolboceanu da taraflar arasındaki ilişkilerin her zaman ortaklık ve dostane ilişkiler temelinde geliştiğine dikkat çekerek, “Türkiye bizim stratejik partnerimiz. Türkiye ile Moldova arasındaki ilişkilerin her sene güçlendiğini görüyoruz.” dedi.
Bolboceanu, Moldova Parlamentosunun bağımsız ve Avrupa değerlerini benimseyen bir ülke olmayı tercih ettiğine dikkati çekti. Organizasyona yardımcı olan Yenimahalle Belediyesine teşekkür Bolboceanu, “Birçok Moldovalı vatandaş Türkiye’ye geliyor. Aynı zamanda birçok Türk vatandaşı da Moldova’ya gidiyor. Bu da dostluğumuzun bir göstergesidir.” ifadesini kullandı.
Moldova’ya pasaportsuz kimlikle seyahat uygulaması başladı. Gitmeyi planlayanlar için ayrıntılı bilgi yazım: Moldova Gezi Rehberi
Karayoluyla giderken, Bulgaristan ve Romanya’dan pasaportsuz geçmek sorun olmaz mı? Yani hiç pasaportu olmıyan bir kişi karayoluyla nasıl gidecek?
Moldova’ya pasaportsuz sadece hava yoluyla gidebilirsiniz. Kara yoluyla olmaz tabii, gitmek için Bulgaristan ve Romanya transit vizeleri gerekir.
Merhaba,
Moldova’ya kara yolu ile giderken Bulgaristan ve Romanya’dan geçerken kapıdan mı transit vize veriliyor yoksa; önceden mi vize başvurusu yapmamız gerekiyor? Teşekkür ederim şimdiden.
Merhaba. Moldova’ya kara yolu ile giderken geçeceğiniz ülkeler Romanya ve Bulgaristan için önceden transit vize almanız gerekiyor, sınır kapılarında verilmiyor.
Ben 18 Haziran 2022 gittim 24 Haziran 2022 de dönüş yaptım, gitmeden önce konsolosluk danışma hattını 3 defa aradım yeni kimlikle gidebileceğimi söylediler fakat ben yine de pasaportumu yenilemiştim ve eski pasaportumu da referans olsun diye yanıma alarak gittim, çünkü daha önce 6 defa gitmiştim hiç bir problem olmamıştı, eski pasaportumda Schengen vizesi dahi vardı. Gidiş dönüş biletim var kalacağım adres var fakat girişte biraz zorluk çektim yeni kimliği verdim, yeni pasaportumu verdim, eski pasaportu verdim, gidiş dönüş bileti ve kalacağım adresi verdim, yani biraz beklettiler ama sonuçta giriş yaptım yani, öyle ver kimliği geç demiyorlar. Yanınızda pasaportunuz, kalacağınız otel vs dönüş bileti olsun, yani kimlikle girmek sözde.
Moldova’ya pasaportla ve kimlikle giriş hakkında verdiğiniz güncel bilgiler için teşekkür ederim Mustafa Bey.
Teşekkürler, ben de öyle tahmin etmiştim.
Rica ederim.
Süper bir uygulama isteyen hafta sonunu Moldova’da geçirebilecek her iki ülke için hayırlı olsun.
Evet Moldova hafta sonu yurt dışı seyahati için çok uygun bir ülke.
Merhaba,sadece pasaportla giriş yapılabiliniyor değil mi?
Yani yeni kimliğimiz yoksa bu sorun olur mu?
Merhaba. Moldova’ya şu anda pasaportla, vizesiz giriş yapılabiliyor ama çok yakında yeni TC kimlik kartıyla veya pasaportla giriş yapılabilecek. Buradan duyuracağım. Pasaportunuz varsa yeni kimliğe gerek yok ve yine olmayacak.
Ben Ukrayna’ya ordan da Moldova’ya pasaportsuz gidebilir miyim?
Ukrayna’ya pasaportsuz gidebilirsiniz ama Moldova’ya pasaportsuz seyahat uygulaması henüz başlamadı, yakında başlayacak, o zaman evet, gidebilirsiniz.
Gagavuzların Moldova’da Komrat’ta olduğunu biliyorum şimdi diyelim ki Moldova’ya gittik direk Komrat’a giden otobüs tren vb var mı? Nereler gezilir biliyorum ki bunlar Hristiyan Türkler biz gibi konuşup yaşıyorlar ama Hristiyan peki hiç mi Müslüman Gagauz yok ve oralarda cami mescid falan var mı ve nereler gezilir ne yenir yardımcı olursanız sevinirim?
Moldova’nın başkenti Kişinev’den Komrat otobüsleri Gara de Sud otobüs terminalinden kalkıyor. Direkt Komrat’a giden veya oradan geçen günde 40 civarı otobüs ve minibüs var. İki şehrin arası 95 kilometre. Müslüman Gagavuza ben rastlamadım ama bilemiyorum, olabilir. Cami görmedim, sanırım yok.
eyvallah hocam yani kişinevden direk otobüs terminalinden kalkıyor dimi
peki nasıl ülke ucuzmu yani üretim varmı bizim ürünlerden varmı ve nesi meşhur ne yenir ?
Evet Kişinev’den direkt otobüs var. Moldova Gezi Rehberi adlı yazımda yemekler ve diğer bilgiler var. Türkiye’den çok daha ucuzdu ama son aylarda neredeyse aynı hale geldi fiyatlar.
Moldova’ya pasaportsuz seyahat uygulaması başladıktan sonra da Türk vatandaşları de facto bağımsız devlet olan Transdınyester’e giderken pasaport isteniyor mu?
Evet teknik olarak Transdinyester’e de Türk vatandaşlarının pasaportsuz girebilmesi gerekiyor. Ama de facto devlet olduğu için uygulamada bu mümkün olmayabilir. Uygulama başladıktan sonra görebileceğiz.
Çok teşekkür ederim Hocam, ilgilenen arkadaşlarımıza söylerim.
Ben de bloguma ilginize teşekkür ederim.
Merhabalar, kimlikle seyahat ne zaman basliyor yada basladi mi? Ben her yerde başladı diye buldum ona güvenerek bilet aldım, bugün uçuşum vardı gümrükten geçtim bana kimlikle seyahat kartı verdi ama kapıdan uçağa almadılar.
Merhaba. Ne yazık ki birçok gazete “Moldova’ya Kimlikle Seyahat Başladı” diye yalan haber yayınlamış. Ülkeye pasaportsuz seyahat henüz başlamadı.
Nasıl başlamadı çok gezenti diye program var gelin gezin diye reklam yaptı kimlikle vizeye gerek yok dedi.
Mrb kimlikle Moldova’ya giriş başladı 19 şubattan itibaren. Ben yabancı uyrukluyum oğlum TC vatandaşı ama pasaportu yok. Haftaya Moldova’ya gitmek isterim 3 yaşında oğlum için bir sıkıntı yaşar miyiz? Eşim yanımda olmayacak sadece ben ve oğlum olacaz.
Merhaba. Eşiniz yanınızda olmadığı için Türkiye’den çıkışta noterden muvafakatmane gerekebilir, onu bir sorun. Moldova’ya pasaportsuz gidebilmesi için çocuğunuzun yeni TC kimlik kartı olması gerekir.
Merhaba lar İyi Günler Dilerim Öncelikle Kırmızı Pasaportum Var Ayriyeten Annem ve Ben Moldova Vatandaşıyız Yazın Hususi Aracımla Annem ile Ben Gitmek İstiyorum İstanbuldan Fakat Ne Yapmam Lazım Bulgaristan ve Romanyadan Geçiyoruz O Ülküler İçin Bir Evrak Talebi Almam Gerekirmi Yada Moldova Konsoloslugundan Direk Transit Geçiş mi Almam Lazım Alırsam Sorun Olurmu Diger Ülkelerde Acaba ?
Merhaba. Moldova pasaportuna Bulgaristan ve Romanya vize istemiyor. Normal veya transit vize almanız gerekmiyor. Arabanız için gereken işlemler varsa onu öğrenin emniyet trafik merkezlerinden.
Peki Çok Teşekkür Ederim Çok Araştırdım Herkes Yanlış Yönlendiriyordu İyi akşamlar.
Rica ederim. İyi akşamlar.
Mrb şu anda Moldova’ya yeni kimlikle gidebiliyor muyuz tsk.
Evet, Türk vatandaşları Moldova’ya yeni kimlikle giriş yapabiliyorlar.
İyi akşamlar hem Türkiye hem Moldova vatandaşıyız İstanbul’da ikamet ediyoruz Moldova pasaportumuz var Alper bey araç ile Moldova’ya gidicez benzin alırken nelere dikkat etmeliyiz ne kadar para almalıyız üstümüze Bulgaristan ve Romanya giderken benzinlikte hangi para birimi geçerli olur iki ülke arasında sorunsuz bir de vize istenmeden direk araç işlemleri yapmamız gerekiyor diye biliyorum ama yardımcı olur musunuz?
Merhaba. Moldova vatandaşları için Bulgaristan ve Romanya vizesi gerekmiyor. Bulgar levası ve Rumen Leyi almanız gerekiyor. Banka hesabınızdaki paranın karşılığını her üç ülkede de otomatik banka makinelerinden o ülkenin para biriminden çekebilirsiniz. Araç işlemlerini bilmiyorum.
Iyi aksamlar hem türk hem moldova vatandaşıyım ama md pasaportu süresi bitti yazın gitmeye dusuniyorum otobüsle acaba varmi varsada nerden kalkıyor istanbuldan
İyi akşamlar. İstanbul Aksaray Emniyet Otogarından Kişinev’e otobüs var.
İyi günler benim yeni çipli kimlik kartım yok ama yeni pasaportum var havaalanında sorun yaşar mıyım acaba? ?
Merhaba. Moldova’ya yeni pasaportla sorun yaşamadan girebilirsiniz.
Moldova ya gidecez ailece yeni çıkan kimliklere en küçük çocuğum 3 yaşında hava alanında pasaport yok diye sorun çıkar mı riske girmek istemiyorum kesin bir cevap verir misiniz. Teşekkürler.
Merhaba. Çocuğun anne ve babası yanında olduğu için sorun çıkmaz. Endişe etmeyin.
Merhaba 2 ay sonra ailemle Moldova gitmek istiyorum sadece yeni çıkan kimliklerle gidebiliriz en küçük çocuk 3 yaşında hava alanda sorun çıkmaz mı pasaport yok diye kesin bir sonucu verir misiniz rica ediyorum tsk ederim.
Merhaba. Çocuğun babası da yanınızda olacaksa sorun yaşamazsınız ki buna zaten Türkiye’deki havalimanı pasaport polisi bakar. Moldova’ya çocuklu aile olarak rahatça giriş yapabilirsiniz.
Merhaba 2 ay sonra ailemle Moldova gitmek istiyorum sadece yeni çıkan kimliklere gidebiliriz en küçük çocuk 3 yaşında hava alanda sorun çıkmaz mı pasaport yok diye kesin bir sonucu verir misiniz rica ediyorum tsk ederim.
Merhaba. Sorun yaşamazsınız.
Alper bey merhaba. Biz 5 kişi 3 çocuk 2 ay sonra Moldova ya gitmek istiyoruz Moldova Konsolosu ile görüştüm çocuklar için yeni kimlikle gidilmiyormuş pasaport gerekiyormuş haberlerde herkesin kimlikle gidiyormuş diyorlar kafamız karıştı ne yapmamız gerekir. Tşk ederim.
Ne kadar tuhaf. Moldova’ya pasaportsuz seyahat Türk vatandaşlarına sağlanan bir hak, yaş fark etmemesi gerekir. Çocukla gitmiş olan okurlarımdan bilgi veren olmasını umuyorum.
İyi gunler. Mehmet bey ben Türk kimliklerle Air Moldova’dan bilet aldim. Ayın 14 gitmek istiyorum. Türk vatandaşı olarak çıkmak istiyorum çocuklarla. Fakat bana geri fonua biketi ilami olucakmis ama benim tarih su an belli değil. Hiç giden oldu mu Türk kimliklerle. Ben aynı zamanda Moldova vatandaşıyım sadece isim deysiklinle Türk kimliklerle cocuklarla cikacam. Ve mukafatname kesin istenecek mi. Nakit para gostermem lazim mi sozde 30 evro gundeymis. Cok sagolun ne olursunuz cevap yazin. Giden varsa bu sekilde siz de bizi bilgilendirin. Tesekurler.
Moldova’ya kimlikle gitmek için ne gibi evraklar istiyorlar?
Dönüş uçak biletinizin ve otel veya daire rezervasyonunuzun çıktısı.
Merhaba Ukrayna’dan Moldova’ya kimlikle geçiş yapabilir miyim? Yoksa anlaşmalar sadece Türkiye kalkışlı uçuşlarda mı geçerli?
Merhaba. Ukrayna’dan Moldova’ya kimlik ile seyahat edebilirsiniz. Anlaşmalar Türk vatandaşları için geçerli, uçak kalkış ülkelerine göre değil.
Moldova’ya yeni çipli kimliğimle giriş yapabilir miyim?
Evet, Moldova’ya yeni tip kimlik kartınızla giriş yapabilirsiniz.
Merhaba Moldova’ya Kıbrıs tan uçak çipli kimlik ile İstanbul aktarmalı transit gidilir mi ve dönüş bileti Moldova’dan Ukrayna olabilir mi? Otel rezervasyonu booking yeterli mi, illa otel ödendi belge mi lazım ve girerken herhangi belge istiyorlar mı tsk ederim.
Merhaba. Kıbrıs’tan Moldova’ya uçak yok, İstanbul’a ayrı, oradan Kişinev’e ayrı bilet almanız gerekir; aynı hava yolu ile aktarmalı gidemezsiniz. Evet bu yolculuk çipli kimlik kartı ile yapılabilir. Moldova’ya Türkiye’den girip Ukrayna’dan çıkabilirsiniz, evet dönüş bileti Ukrayna olabilir. Otel rezervasyonu için booking çıktısı yeterli, ödeme yapmak gerekmez. Başka belgeye gerek yok.
Merhaba Batum’dan Ukrayna’ya kimlik ile gidebilir miyim?
Merhaba. Her iki ülkeye de pasaportsuz, kimlikle seyahat etme hakkınız var, uçuşunuzun Türkiye çıkışlı olması gerekmiyor. Evet kimlikle gidebilirsiniz.
Merhabalar, Ukrayna’dan Moldova’ya kimlikle geçilebiliyor diye biliyorum, peki Moldova’dan de facto bağımsızlık ilan eden Transdinyester bölgesine de kimlikle girebiliyor muyuz bilginiz var mı? Teşekkür ederim.
Merhaba. Evet Ukrayna’dan Moldova’ya kimlikle geçebilirsiniz. Transdinyester’den yeni döndüm ama pasaportla girdim. Seyahat kısıtlamasını bile yeni kaldıran bir ülke, kimlikle izin vermeyebilir. Moldova konsolosluğunu arayıp sormanız en iyisi olur, mutlaka biliyorlardır.
Moldova’ya pasaport ile girişte otel rezervasyonu ve üzerimizdeki nakit soruluyor mu acaba???teşekkürler..
Moldova’ya en son gecen ay gittim, otel rezervasyonu sordular ama nakip para sormadılar.
Merhabalar Moldova uçakla gitmek için kimlikle bilet alabiliriz acaba nasıl oluyor sorun çıkmaz mı tsk ederim.
Merhaba. Evet Moldova’ya pasaportsuz gitmek için kimlikle uçak bileti alabilirsiniz. Pasaport numarası yerine kimlik belgenizin numarasını girmeniz gerekiyor. Dönüş biletinizin ve otel veya daire rezervasyonunuzun çıktısının yanınızda bulunması da gerekli, soruyorlar.
Alper Bey Merhabalar, size acil bir soru sormak istiyorum. Yeşil pasaportumla 3 aydan fazla bir süre Moldova’da kaldım ve sorun olmadan bana kaşe basıp gönderdiler. Aradan 1 hafta geçti dedemin vefatıyla Türkiye’ye döndüm. 9 Ocakta Moldova’da nikahım var. Geri dönmem gerekiyor. Elimde nikahımın olduğuna dair belgem var. Sizce sorun olur mu? Bir de yeşil pasaportum 26 Martta bitiyor. Teşekkür ederim.
Merhaba. Dışişleri Bakanlığı Moldova’da Türk vatandaşlarının 90 güne kadar vizesiz kalabileceğini belirtiyor ama birçok ülkenin koyduğu “180 gün içinde 90 günü aşmamak” koşulu hakkında bilgi vermiyor, bu durumda tekrar gidebilmeniz gerekir. Fakat Moldova ülkeye girişte pasaport süresinin en az 6 ay kalmış olması şartını koşuyor, bu durumda 9 Ocakta ülkeye giriş yapamazsınız, ancak pasaportunuz yeşil olduğu için bu kural konusunda tolerans gösterip göstermeyeceklerini bilmiyorum. Bence en doğrusu her iki konuyu da Moldova Elçiliğine veya Konsolosluğuna sormak.
Moldova Ankara Büyükelçiliğinin telefonu: 0 312 446 55 27
İstanbul Başkonsolosluğu: 0 212 251 72 64