Tokyo hakkında bilgi kaynağı olarak hazırladığım bu yazıda Tokyo şehri ile ilgili bilgiler, nüfusu, yüz ölçümü, haritası, konumu, tarihi, iklimi, hava durumu, semtleri, bölgeleri, ekonomisi, mimarisi ve üniversiteleri var. Japonya’nın başkenti ve dünyanın en büyük şehri Tokyo hakkında söylenecek çok şey var. Kent sınırlarının neresi kabul edilmesine bağlı olarak en büyük şehir veya en büyük şehirlerden biri olarak kabul ediliyor. Pahalı bir yer ama örneğin Batı ve Kuzey Avrupa kadar değil. Şehir merkezi nüfusu 13.600.000, çevre semtleriyle beraber 38.300.000 kişi olan dev kentin merkez yüz ölçümü 2.187, tümü 13.572 kilometre kare.

Tokyo hakkında bilgiler
Tokyo hakkında bilgi

Tokyo Nerede? Harita ve Konum

Tokyo nerede sorusuna yanıt verecek olursak Doğu Asya’daki Honşu Adası’nın orta bölgesinde, Büyük Okyanus’taki Tokyo Körfezi kıyısında, Sumida Nehri’nin denize döküldüğü yerde diyebiliriz. En yakın ülkeler tamamı denizaşırı olmak üzre Rusya, Çin, Kuzey Kore, Güney Kore.

Tokyo konumu
Tokyo nerede?

Tokyo Hakkında Bilgi

Tokyo şehrinin ilk adı Edo (江戸), haliç, nehir ağzı anlamına geliyor. İmparator Meiji’nin 1868 yılında tahta çıkıp imparatorluğun başkenti olmasıyla bugünkü (東京) adını aldı, Doğunun Başkenti anlamına geliyor. Metropol Tokyoto (東京都) bugün Japonya’nın başkenti ve illerinden (prefecture) biri (Tokyo-fu).

Tokyo hakkında bilgi
Tokyo hakkında bilgiler

Tokyo Hakkında Bilgi

Şehrin merkezinde geniş bahçelerle çevrili İmparatorluk Sarayı yer alıyor. Sarayın doğusunda, Japonya iş dünyasının merkezi olarak kabul edilen Maranouçi semti; kuzeydoğusunda ise çok sayıda üniversitenin ve basımevinin bulunduğu Kanda semti var. Resmi binalar sarayın güneyindeki Kasumigaseki semtinde toplanıyor. Ulusal meclis Kokkai binası Kasumigaseki’nin batısında. Dünyaca meşhur bir alışveriş merkezi olan Ginza semti şehrin doğu bölgesinde.

Tokyo hakkında kısa bilgiler
Tokyo hakkında kısa bilgi

Başlangıçta depreme dayanıklı olsun diye binalar 30 metreyle sınırlandırılmış, fakat 1960’lardan sonra bu yüksekliği aşan depreme dayanıklı pek çok yeni bina inşa edildi. Bunların başlıcaları Mainiçi Yayınevi, Şehir Katedrali, Milli Tiyatro ve Uluslararası Ticaret Merkezi.

Tokyo şehri genel bilgiler
Tokyo hakkında genel bilgi

Başkent Tokyo Hakkında Kısa Bilgi

Başkent, Japonya’nın finans merkezi özelliğine sahip. Japonya Borsası’nın da yer aldığı şehirde dünyanın en büyük 500 firmasının altmış birinin merkezi yer alıyor ve şehir bu açıdan dünyada birinci.

Tokyo hakkında
Tokyo hakkında bilgi

Tokyo şehri Küresel Ekonomik Güç İndeksinde birinci, Küresel Kentler İndeksinde üçüncü sırada ve GaWC araştırmasına göre bir alpha+ dünya kenti. TripAdvidor’ın gezginler ve turistler arası araştırmasında “en iyi genel deneyim”, “yerel halkın yardımseverliği”, “gece hayatı”, “alışveriş”, “sokakların temizliği” ve “şehir içi ulaşım” kategorilerinde birinci seçildi.

Tokyo şehir
Tokyo şehri

Tokyo Hakkında Bilgiler

Başkent Monocle dergisi tarafından Dünyanın En Yaşanabilir Şehri, 2017 Güvenli Kentler İndeksinde Dünyanın En Güvenli Kenti, 2018 QS En İyi Öğrenci Kentleri İndeksi tarafından dünyada üniversite öğrencisi olmak için üçüncü en iyi şehir seçildi. Tokyo 1964 Yaz Olimpiyatları, 1979, 1986, 1993 G-7 Zirvelerine ev sahipliği yaptı ve yakında 2019 Rugby Dünya Kupası, 2020 yaz Olimpiyatları ile 2020 Yaz Paralimpik Oyunları burada gerçekleştirilecek.

Japonya başkenti Tokyo
Tokyo Japonya

Bölgeleri

Japon yasalarına göre başkent metropol (都 to) statüsüne sahip bir prefektörlük, yani il. Metropol 1943 yılında kurulmuş olup bu tarihe kadar Tokyo prefektörlüğüne (東京府, Tōkyō-fu) bağlı bir şehirdi. Eski kentin bulunduğu bölge 23 adet özel semte (tokubetsu-ku) ayrılmakta olup, her birinin kendi belediye başkanı ile meclisi bulunuyor ve bağımsız bir şehir gibi yönetiliyor.

Tokyo semtleri
Tokyo şehir merkezi semtleri

Şehrin doğu kesiminde 23 adet özel semt var:

Adachi
Arakawa
Bunkyō
Chiyoda
Chūō
Edogawa
Itabashi
Katsushika
Kita
Kōtō
Meguro
Minato
Nakano
Nerima
Ōta
Setagaya
Shibuya
Shinagawa
Shinjuku
Suginami
Sumida
Taitō
Toshima

Tokyo'nun bölgeleri
Tokyo’nun bölgeleri – Toshima

Batı kesiminde ise 26 adet kentsel yönetim, ilçe bulunuyor:

Akiruno
Akishima
Chōfu
Fuchū
Fussa
Hachiōji
Hamura
Higashikurume
Higashimurayama
Higashiyamato
Hino
Inagi
Kiyose
Kodaira
Koganei
Kokubunji
Komae
Kunitachi
Machida
Mitaka
Musashimurayama
Musashino
Nishitōkyō
Ōme
Tachikawa
Tama

Tokyo bölgeleri
Tokyo’nun bölgeleri

Bunlardan başka şehrin en batısındaki Nishi-Tama ilçesi üç kasaba olan Hinode, Mizuho, Okutama ile Hinohara köyünü içeriyor. Ayrıca Izu ve Ogasawara Adaları da idari yönden Tokyo’ya bağlı.

Tarihi

Körfezdeki liman şehri Edo Kalesi 12. yüzyılda güçlü samuray klanı Edo ailesinin yurdu olarak Japon tarihinde ortaya çıktı. 1603’te Tokugawa Şogunluğu kurucusu Tokugawa Ieyasu, Edo’yu şogun yönetiminin başkenti yaptı. Şogunluk rejimi altında Edo, Japonya’nın kültürel, ekonomik ve politik merkezi haline geldi.

Eski Tokyo
Eski Tokyo Edo

1868’de Şogun yönetimine son veren İmparator Meiji, 3 Eylül 1868 tarihli imparator fermanı ile Kyoto’dan Edo kalesindeki eski şogun sarayına göç edip, eski başkenti Kyoto’dan buraya taşıdı ve adını Tokyo olarak değiştirdi.

Tokyo tarihi
Tokyo tarihi – İmparator Meiji

Deprem ve Savaş

Tokyo, 12 Eylül 1923’teki depremde büyük zarar gördü. Depremden sonra şehir yeniden inşa edildi ve bu dönemde çevresinde banliyöler oluşmaya başladı. 20 yıl sonra II. Dünya Savaşı’nda ABD uçakları tarafından ciddi bombardıman edilerek büyük ölçüde tekrar yıkıldı. İkinci Dünya Savaşı sırasında ABD tarafından saldırıya uğrasa da Hiroşima ve Nagazaki’ye oranla daha az hasar aldı. Bununla birlikte Hiroşima ve Nagazaki’ye atılan atom bombaları bu bölgeyi de önemli ölçüde etkiledi. Savaş esnasında 700.000 kadar bombaya maruz kalan Tokyo’da yaklaşık 200.000 sivil hayatını kaybetti. Savaş öncesi nüfusu 6.7 milyon olan başkentte savaş sonrasında yalnızca 2.8 milyon insan yerleşik olarak yaşamını devam ettirebiliyordu.

Tokyo şehri tanıtımı
Tokyo şehrinin tanıtımı

Japonya başkenti 1950’lerden sonra ülke ekonomisine paralel bir gelişme göstererek hızla büyüdü ve bugünkü düzeyine ulaştı; dünyanın en önemli ticaret ve teknoloji merkezlerinden biri oldu.

Ekonomi

Tokyo ekonomisi 2.5 trilyon Amerikan Doları hacmiyle dünyanın en büyüğü; öyle ki tek başına bir ülke olsaydı dünyanın sekizinci en büyük ekonomisine sahip olurdu. Kent büyük bir uluslararası finans merkezi olup, dünyanın en büyük yatırım bankaları ve sigorta şirketlerinin birkaçının merkezine ev sahipliği yapıyor ve Japonya’nın ulaşım, elektronik, basım ve yayıncılık endüstrilerinin merkezi.

Tokyo ekonomi
Tokyo ekonomisi

Tokyo Hava Durumu ve İklimi

Nemli alttropik iklim kuşağındaki kentte sıcak ve nemli yazlar, genellikle soğuk kışlar yaşanıyor. Ülkenin çoğunda olduğu gibi mevsimler 1 ay geç başlıyor. En sıcak ay Ağustosta ortalama sıcaklık 25, gündüz 30-35, gece 21-23 derece. En soğuk Ocak ayında sıcaklıklar gündüz 6-12, gece 2-3 derece oluyor. Ortalama yılda 1 kez kar yağıyor. Nisan ayında sıcaklıklar gündüz 21-27, gece 12-16 derece oluyor.

Tokyo hava durumu iklim
Tokyo hava durumu

Mimari

Şehir yakın tarihte 1923 Büyük Kanto Depremi ve II. Dünya Savaşı bombardımanlarında iki kez yıkıldığı için kentsel dokusu ve mimarisi modern tarzda ve eski bina az. Tokyo International Forum, Asahi Beer Hall, Mode Gakuen Cocoon Tower, NTT Docomo Yoyogi Building ve Rainbow Bridge gibi uluslararası alanda ünlü modern tarz binalar var. İki önemli kule var, Tokyo Tower ile dünyanın en uzun kulesi ve Dubai Burj Khalifa’dan sonraki ikinci en yüksek yapısı Tokyo Skytree. Aşağıdaki şehir fotoğrafını Büyükşehir Belediyesi binasının kulesinden çektim.

Tokyo mimari
Tokyo mimarisi

Tokyo mimarisi iki üç katlı ahşap evlerden, Meiji döneminden kalma taş yapılara ve beton veya çelikten yapılmış gökdelenlere kadar değişen bir çeşitlilik gösteriyor. Japonya’nın başlıca ibadet merkezi olan Meiji Tapınağı bir ulusal anıt olarak kabul ediliyor.

Tokyo genel bilgi
Tokyo genel bilgiler

Ülke hakkında geniş bilgi için yazım: Japonya Hakkında Bilgi

Eğitim

Başkentte çok sayıda üniversite, kolej ve meslek okulu var. En önemli ve saygın üniversiteler şunlar:

  • National Graduate Institute for Policy Studies
  • Ochanomizu Üniversitesi
  • Gakugei Üniversitesi
  • Tokyo Institute of Technology
  • Medical and Dental Üniversity
  • University of Agriculture and Technology
  • University of Foreign Studies
  • University of Marine Science and Technology
  • Tokyo University of the Arts
  • University of Electro-Communications
  • Hitotsubashi Üniversitesi
  • Tokyo University of Science
  • Keio Üniversitesi
  • University of Tokyo
Tokyo Üniversite
Tokyo Üniversitesi

Dersleri İngilizce verilen ve Japonca öğretilen üniversiteler:

  • Globis University Graduate School of Management
  • International Christian Üniversitesi
  • Sophia Üniversitesi
  • Waseda Üniversitesi
  • United Nations Üniversitesi

Ülkeye seyahat etmek isteyenler için yazım: Japonya Gezi Rehberi

Bu bir Tokyo hakkında bilgi yazısı oldu, yaşadıklarım ve gezdiklerimi ayrıntılı anlatacağım.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz