Ana Sayfa Türkiye Şarköy Tatil ve Gezi Rehberi

Şarköy Tatil ve Gezi Rehberi

399
22

Şarköy Marmara Denizi kıyısında, Tekirdağ’ın ilçesi olan güzel bir deniz tatil yeri. En çok İstanbul olmak üzere çevre şehirlerden yerli turistlerin yaz tatili için tercih ettikleri sahil beldesi Şarköy, deniz, kumsal, yeme içme, dinlenme, gece hayatı, yamaç paraşütü, rüzgar sörfü, mavi bayraklı plajı, temiz denizi ve havası, eğlence olanakları; belediye hizmet ve tesisleri, gezilecek yerleri, çevre mahalle ve köyleri, zeytin, üzüm ve şarabı, pansiyonları, otelleri, yazlıkları, ucuz tatil seçenekleri ile tatilcileri yaz mevsiminde kendine çektiği gibi, son yıllarda gelişmesiyle birlikte artık ilkbahar ve sonbaharda da cazip bir gezi rotası sunuyor. Büyüdüğüm, çocukluğumun geçtiği, ilk ve orta okulu okuduğum, ilk kitaplarımı okuduğum, ilk aşklarımı, heyecanlarımı yaşadığım; okumayı, yüzmeyi, bisiklete binmeyi, merak etmeyi, araştırmayı öğrendiğim memleketim benim.

Şarköy sahil
Şarköy

Şarköy Haritası ve Konumu

Şarköy Marmara Bölgesi’nde, Türkiye’nin coğrafi olarak Avrupa kıtasında yer alan Trakya Yarımadası’nda, kuzeyde Ganos (Işıklar) Dağları ile güneyde Marmara Denizi’nin arasında kalan bir ilçe. Ganos dağı zirvesi sadece 915 metre yükseklikte olsa da, çoğunluğu ovalardan oluşan Trakya’nın en yüksek noktası ve ilçenin kuzey sınırında yer alıyor.

Şarköy harita
Şarköy haritası

Şarköy’e Nasıl Gidilir? Ulaşım

Hava, deniz ve demir yolu ulaşımı olmayan ilçeye otomobil, otobüs ve yakın şehirlerden minibüsle gidebilirsiniz.

Şarköy nasıl gidilir
Şarköy’e nasıl gidilir? Ulaşım hartası.

Arabayla Ulaşım

Kara yoluyla ulaşılan ilçeye Tekirdağ üzerinden Malkara yolunu takip edip Karıştıran’dan sapılarak gidiliyor. Tekirdağ’dan sonra denizi görmeden geçen 1,5 saatlik yolculuktan sonra ulaşılıyor. D-555 otoyolu, Tekirdağ Keşan arası D-110/E-84 kara yolundan virajlı ama düzgün D-555-05 Şarköy yoluna dönülüyor.

Otobüsler için uygun olmayan Tekirdağ-Şarköy sahil yolundan da otomobille gitmek mümkün. Tekirdağ’dan Kumbağ, Barbaros, Yeniköy, Uçmakdere, Mürefte üzerinden gelinen bu yolun keskin virajlı ilk yarısında çam ağaçları ve deniz manzaraları var. Yakın zamanda düzeltilse de yerli ve tatilcilerin çoğu hala bunu değil ana kara yolunu tercih ediyor.

Bana Uçmakdere macerası yetmez derseniz üçüncü bir yol var; Ganos Dağı’nı zirvesindeki terk edilmiş radar istasyonunun yakınından kesen toprak yol. Bu yol kuzeyde İnecik’ten Sağlamtaş yönünde girilen asfalt yoldan başlayıp, Tatarlı’dan Ormanlı köyüne sapılarak güneyde Güzelköy ve ardından Hoşköy’e ulaşılıyor. Yağmurlu havalarda kaçınmanızı riyorum. İnecik’ten girdiğiniz yoldan sapmayıp Sağlamtaş’tan sonra 555-05 Şarköy kara yoluna çıkabilirsiniz.

Çanakkale üzerinden Şarköy’e ulaşım için Gelibolu’ya gitmeli, Gelibolu’dan 54 kilometre yol kat ederek Şarköy’e ulaşmalısınız.

Şarköy’den arabayla şehirler arası mesafe ve süreler:

  • Tekirdağ Şarköy arası 86 kilometre mesafede olup, otomobille yaklaşık 1 saat 10 dakika kadar sürüyor.
  • İstanbul Şarköy arası yaklaşık 228 kilometre ve araçla 3 saat kadar sürüyor.
  • Ankara’dan ilçeye uzaklık 679 kilometre, ve arabayla 8 saat 45 dakika kadar sürüyor.
  • İzmir Şarköy arası 791 kilometrelik kara yolu otomobille yaklaşık 11 saat 30 dakika sürüyor.
  • Bursa ile tatil beldesinin arası 467 kilometre yolculuk araçla yaklaşık 7 saat kadar sürüyor.
  • Edirne’den ilçeye mesafe 179 km ve araçla 2 saat 15 dakikada gidilebiliyor.
  • İzmit’ten 333 km ve 5 saate yakın sürer.
  • Bulgaristan’a gitmek içim Kapıkule Sınır Kapısı 202 km. Plovdiv, Sofya için bu kapı daha uygun olup, ülkenin Batısına ve sahillerine gitmek için ise ilçenin 198 km Kuzeyindeki Dereköy (Aziziye) Sınır Kapısı daha mantıklı.
  • İpsala Sınır Kapısı 97 km uzaklıkta olup, Yunanistan ilçeden kolay ulaşılan bir ülke.

Otobüsle Ulaşım

Otobüsle gitmek için Şarköy Turizm ve İstanbul Seyahat firmaları var. Otobüs ile yolculuk İstanbul Esenler Otogar’dan 4, Anadolu yakasından 5 saate yakın sürüyor.  Yazın günün her saatinde, kışın günde 10 civarı otobüs kalkıyor.

Minibüsle Mürefte, Hoşköy, Uçmakdere, Kumbağ, Tekirdağ

Postanenin yanındaki minibüs garajından kalkan araçlarla aşağıdaki kıyı boyunca il merkezine kadar olan köylere gidebilirsiniz.

Uçmakdere ulaşım
Uçmakdere’ye ulaşım

İklim ve Hava Durumu

Şarköy kıyılarda hidrografik bölgelerden yarı nemli iklim tipine giriyor. Akdeniz iklimi ile Karadeniz iklim tipi arasında geçiş özelliği gösteren bir iklime sahip. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar serin ve yağışlı geçiyor, ama Ganos Dağları’nın Balkanlardan gelen soğuk rüzgarları engellemesi sayesinde bir mikro klima oluşturup Trakya’nın en sıcak kışını yaşatıyor. Yağış rejimi bakımından sahil şeridinde zeytin gibi bitkiler, buralarda iklimin ılıman olduğunu gösteriyor. Marmara Denizi’ne bakan yamaçlarda Akdeniz ikliminin tipik bitki örtüsü olan makiler yer alıyor.

İç kesimlerde genellikle karasal iklim tipi görülüyor. Kışın iç kesimler daha çok kar yağışlı ve  sahil şeridine oranla daha soğuk oluyor. İç kısımlarda yağan kar yerde ortalama 10-15 gün kadar kalıyor. İlçe merkezi ve kıyıda ise yılda ortalama bir kez yağan kar, kısa süreli oluyor. 15 mm yağışla Temmuz yılın en kurak, ortalama 111 mm yağış miktarıyla Aralık ise en yağışlı ayı.

Şarköy iklim
Şarköy iklimi

Hava Durumu

Şarköy’de hava durumu yaz aylarında sıcak geçiyor ama kesinlikle Akdeniz kıyıları gibi bunaltıcı değil. Çanakkale Boğazı’nın girişindeki konumundan kaynaklanan rüzgar ve Türkiye’nin kuzeyinde olması sayesinde aşırı sıcak olmayan ilçede hava sıcaklıkları yazın gündüz 26-28 gece 20-24 derece, kışın gündüz 8-10, gece 3-5 derece, ilkbaharda gündüz 16-20 gece 10-12 derece, sonbahar mevsiminde ise gündüz 15-19, gece 6-8 derece civarında seyrediyor. Son 100 yılda kaydedilmiş en yüksek sıcaklık 40, en düşük -24 derece ama benim yaşamım boyunca bu aşırı sıcaklıklar yaşanmadı.

Küresel ısınmaya bağlı olsa gerek Şarköy’de eskiden geceler serin olurdu. Çocukluğumda ve ilk gençliğimde gece kazak veya montsuz dışarı çıkamazdık, saat 22:00-22:30’dan sonra hava soğur ve giyinirdik.

Aşağıdaki grafikte “ortalama günlük maksimum” (koyu kırmızı çizgi) her ay Şarköy için ortalama bir günün en yüksek sıcaklığını gösteriyor. Aynı şekilde, “ortalama günlük minimum” (koyu mavi çizgi) ortalama en düşük sıcaklığı gösteriyor. Sıcak günler ve soğuk geceler (kesikli kırmızı ve mavi çizgiler) son 30 yıldır her ayın en sıcak gün ve en soğuk gecelerinin ortalamasını veriyor. Tatil planları için, ortalama sıcaklıkları görebilir, sıcak ve soğuk günler için hazırlıklı olabilirsiniz.

Şarköy hava sıcaklık
Şarköy hava durumu

Şarköy’e Ne Zaman Gidilir?

Kasabamız bir yaz tatili beldesi, her yerin açık, her şeyin bulunabildiği yüksek sezon Haziran, Temmuz ve Ağustos ayları. Çoğunluk gibi amacınız yüzmek değilse meyve ağaçlarının ve ay çiçeklerinin açtığı Nisan ve Mayıs ayları ile soğukların başlamadığı, bağ bozumu mevsimi Eylül ve Ekim ayları Şarköy’e gitmek için en iyi zamanlar.

Şarköy’de Gezilecek Yerler

Şarköy gezilecek yerler açısından bazı eski yapılara sahip; Halil Saklı Çeşmesi, halen kullanılmakta olan tarihi hamam, Kebir Cami, ahşap Rum evleri ve Etnografya Müzesi. İlçe merkezinin dışında gezilecek yerler var ve merkezden doğuya doğru gittikçe daha az kalabalık, daha az yapılaşma görülüyor.

Etnografya Müzesi

Kent Müzesi olarak da adlandırılan tarihi binada Şarköy’ün doğal güzellikleri, tarihi, coğrafyası, kurtuluş mücadelesi, turizm zenginlikleri, folklorik değerleri, değerli belgeler, canlandırmalar, görsel sunumlar ve maketlerle anlatılıyor. Gezilecek yerler arasında bence en önemlisi.

Şarkoy gezilecek yerler
Şarköy’de gezilecek yerler – Etnografya Müzesi

Halil Saklı Çeşmesi

19. yüzyılın başında yapıldığı tahmin ediliyor. 2007 yılında restorasyon gördü ve bugünkü görünümünü aldı.

Tarihi Hamam

Osmanlı döneminden kalma hamamın 17. yüzyılda yapıldığı sanılıyor. Belediye tarafından rölövesi yapılıp onarılan hamam yeniden kullanıma açıldı.

Kebir Cami

Osmanlıların Anadolu’dan Trakya’ya geçmeleri ve Gazi Süleyman Paşa komutasında Şarköy ve çevresini Bizanslılardan almalarından sonra yaptıkları ilk iş cami yapmak olmuş. Bugün Camikebir Mahallesi olan bölgedeki ilk Osmanlı eseri kubbesiz olarak planlanmış. Tavan süslemeleriyle kendinden söz ettiren cami çocukluğumda büyük bir yangın geçirdi. Minaresi hayırsever bir vatandaş tarafından yaptırılan Kebir Camisi’nin inşa tarihi 1357.

Şarköy gezilecek yerler
Şarköy’de gezilecek yerler

Eski Rum Evleri

İskele Meydanı’ndan Atatürk Caddesi’nin başına doğru baktığınızda biri sağda, ikisi solda üç güzel Yunan evi var.

Şarköy Çevresinde Gidilecek Yerler

Yaz mevsiminde haftanın belirli günlerinde, Şarköy’den Avşa ve Marmara Adası’na tekne gezileri, Bozcaada, Çanakkale ve Assos gibi birçok turistik yere günübirlik ve konaklamalı otobüs turları düzenleniyor.

İğdebağları (Araplı)

Üzümü, zeytini ve içimi güzel suyu ile tanınan, ilçe merkezine 5 km uzaklıkta, tepede yer alan  eski Rum köyünün her evinden ova ve deniz görünüyor. Milli mücadeleden sonraki Büyük Mübadele’de, buradaki Rumlar Selanik’e gönderilip, Selanik’ten getirilen Türkler ise buraya yerleştirildiler. Rumlardan kaldığı bilinen ahşap evler bulunuyor.

İğdebağlar köyü
İğdebağları köyü

Çocukken şose olan bayır yolunu bisikletle çıkıp köyün bakkalından gofret almak bizim için bir maceraydı. Bir defasında köyün merkezinde, kahvenin önünde bisikletin kontra frenine basmadan kendimi salmış, bütün yolu inip daha kötü bir düşüşü önlemek için yakın bir yere çarpıp düşmüştüm.

Eriklice

Eski adı Heraklitsa olan ve Zeus’un oğlu Herakles’e adanan, denizi, üzümü, balığı ve zeytini ile zenginleşmiş, büyükçe bir köy. En önemli tarihi yerleşim yeri. Burası, piknik yapmaya müsait sahilinde dalyanı ile ilgi görüyor.

Eriklice deniz
Eriklice köyü

Aşağı Kalamış

Antik adı Kalamisia olan köyde denize sıfır bir restoran, kumsal, yazlık siteler ve zeytinlikler var.  

Aşağıkalamış
Aşağı Kalamış köyü sahili

Mürefte

Mürefte’ye nasıl Gidilir?

İstanbul’un 241 km. uzağında bulunan Mürefte’ye gitmek için Şarköy için olduğu gibi TEM otoyolunu kullanıp, Kınalı çıkışından Tekirdağ yönüne devam etmek gerekiyor. Tekirdağ’dan sonra, Karıştıran sapağından Şarköy istikametine doğru gidiyorsunuz. Yolculuk, İstanbul’dan yaklaşık 4 saat sürüyor. Tekirdağ’dan sonra sahil yolu çok daha kestirme olur. İlçe merkezine ise sadece 13 km uzaklıkta. Yazının başındaki haritalarda ulaşım bilgisi görebilirsiniz.

Mürefte deniz
Mürefte denizi

Mürefte Tarihi

Kuruluşu MÖ 2000 yıllarına dayanan Mürefte, adını “binbir çiçek” anlamına gelen Miryefton’dan alıyor; İryefiton, Myriophyto ve Miryofito olarak da adlandırılmış. Toprağın bereketi, beldeye bu ismi vermiş. Bölgede, Doluca Tepesi denilen yerde bulunan volkanik dağdan çıkan lavlar, toprak kalitesini arttırmış ve tamamıyla humus olan toprak sayesinde, üzüm bağlarını dünya standartlarına çıkarmış.

Mürefte gezilecek yerler
Mürefte Rum ahşap evleri, gezilecek yerler arasında.

Lale Devrinde Küçük İstanbul olarak bilinen ve Lale Devri’nin tüm ihtişamını yaşayan kasabanın geçmişinde deniz ticareti, şarap ve kiremit üretimi önemli bir yer tutmaktaydı. Dağların denize bakan yamaçlarında dünyanın en iyi, en güzel bağcılığı ve zeytinciliği, uzun zamanlardır yapılıyor.

Mürefte tarih
Mürefte tarihi

1650-1900 yıllarında Fransa ve İtalya‘ya Mürefte’den gemilerle şarap ihracatı yapılıyordu. 1912 depreminde beton evler çökmüş, ahşap evler ise gaz lambalarından çıkan yangınlarla kül olunca, depreme kadar bölgenin en önemli ticaret merkezi ve Osmanlının bölgedeki idari merkezi olan Mürefte büyük darbe aldı.

Mürefte eski hastane
Eski Mürefte hastanesi

Çocukluğumda Şarköy’de hastane yoktu ve Mürefte Hastanesi’ne giderdik. Küçükken burada dişçiye geldiğimi hatırlıyorum, köpek ısıran arkadaşımla da kuduz aşısı yaptırmaya gelmiştik.

Mürefte tarihi hastane
Tarihi Mürefte Hastanesi

Çanakkale Savaşı gazilerinin de tedavi edildiği bu tarihi hastane bugün ne yazık ki yağmalanmış ve kaderine terk edilmiş durumda. Yerlerde hasta kayıtları, tıp aletleri ve ilaçlar var.

Şarköy tarihi yerler
Şarköy’de tarihi yerler

Göç

Mürefte annemin memleketi, doğup büyüdüğü yer. 1924 Büyük Mübadele göçünde anneannem ve dedem çocuk yaşta Selanik vilayetinin Mayadağ kasabasından getirilip buraya yerleştirildiler ve ölene kadar burada yaşadılar, bağcılık ve zeytincilikle geçindiler.

Mürefte Şarabı

Şarap ve üzüm çeşitleriyle ünlü olan Mürefte Türkiye’nin şarap ihtiyacının %30’unu karşılıyor. Mürefte civarında beşi büyük, otuz civarında şarap tesisi bulunuyor. Türkiye’deki ilk şarap müzesi Mürefte’de. Kutman Şarap Müzesi’nde eski kollu presler, küfeler, şarap şişeleri, fıçılar, amforalar gibi bir çok orijinal alet sergileniyor. Burada, şarabın tarihsel öyküsüne nostaljik bir tur yapabilirsiniz.

Ünlü pop sanatçısı Coşkun Demir, annemi de okutan efsane aydın cumhuriyet kızı Emine Yaşar Kutman öğretmen ve oyuncu Yasemin Ergene Mürefteli. Nüfusu 2437 kişi olan Mürefte sahili, denizi, ilginç tarihi, doğası ve şarapları ile görülmeye değer.

Hoşköy

Şarköy ile arasında 16 km uzaklık bulunan kasaba tarihi öneme sahip. Buraya gittiğinizde sizi, denizcilerin dostu ve kurtarıcısı, Hoşköy Hora Feneri karşılıyor. 1876 yılı Fransız yapımı fener, 96 kristale sahip. Kendi ekseni etrafında 360 derece dönerek ışık saçıyor. Bölgenin ikinci büyük feneri olma özelliğine sahip. Tamamı demirden fenerin yapımında kaynak kullanılmamış ve tüm bağlantıları vida ile birleştirilmiş.

Hoşköy fener
Hoşköy Feneri

Güzelköy – Melen

Hoşköy’den tepeye çıkılarak gidilen, eskiden hem Rum hem Türklerin yaşadığı köy Melen, tarihi yapısını kısmen koruyabildi. Kiliseden çevirme tarihi bir cami, kullanılmayan taş cami, Cenevizlilerden kalma bir taş köprü ve bir hamam kalıntısı var. Ayrıca gidiş yolunda solda St. İoannis Theologos Manastırı’nın kalıntısı bulunuyor.

Melen
Melen – Güzelköy

Gaziköy

Eski adıyla Ganos ve günümüzdeki adıyla Gaziköy olan yörede Bizans uygarlığına ait kalıntılar ortaya çıkarıldı. Şarköy ilçe merkezine 25 km mesafedeki köyün 100 metre yüksekliğindeki yamaçlarında, istiridye kabukları ve balık fosillerine rastlanılması, buranın eskiden denize dahil olduğunu gösteriyor. Yapılan arkeolojik kazılarda bir tünel ortaya çıkarıldı. Ayrıca Gaziköy Çeşme Yazıtı ve Koca Çeşme Yazıtı var.

Gaziköy
Gaziköy

Uçmakdere

Şarköy ile arasında 36 km olan köye diğer taraftan ise Tekirdağ il merkezi, Barbaros, Naip, Mermer ve Yeniköy üzerinden gidiliyor. Harika doğa manzarasına sahip, doğal güzellikleriyle, ahşap Rum evleriyle çevrenin en güzel köyü; Marmara kıyılarının ender köşelerinden biri. Deniz kıyısında ağaçlar altında güzel bir  kır lokantası var. Uçmakdere köyünde yamaç paraşütü ve kamp yapılıyor.

yamaç paraşütü Uçmakdere
Uçmakdere yamaç paraşütü

Denizden yaklaşık iki kilometre vadi içinde bulunan bu köy, ahşap evleri, dev çınar ağaçları ve güler yüzlü köylüsüyle sizi adeta başka bir dünyaya uçuruyor. Zamanında korsanlardan korunmak için iyi bir konumda olan köy, bugün gürültüden uzaklaşıp doğayı hissetmek için ideal. Korsanlardan korunması, denizden köy görünmemekle beraber köyden denizin çok net görünmesi sayesinde. Dolayısıyla halk için çok iyi bir korunma noktasında.

Uçmakdere
Uçmakdere köyü

Yeniköy

Aslında Tekirdağ il merkezine bağlı bu yarı terk edilmiş dağ köyünde, vadi yamacında ahşap evler var. Eski Yunan adı yeni köy anlamına gelen Nikori.

Şarköy Gezi Rehberi

İlçede rüzgar sörfü, yamaç paraşütü, şarap tadımı, bağ bozumu festivali, tekneyle ada turu, piknik, yüzme, doğa yürüyüşü gibi etkinlikler mümkün.

Şarköy Bağ Bozumu ve Üzüm Festivali

Tekirdağ’ın Şarköy ilçesi yüzyıllardır bağcılığın ve şarapçılığın en önemli merkezlerinden biri . Bizans döneminde Şarköy ve çevresindeki yerleşimlerde üretilen şaraplar, amforalara yüklenerek İstanbul’a, oradan Avrupa’ya, daha sonraları da Amerika’ya gönderilirmiş. Fırtına olduğu zamanlarda şarap dolu amforaların yüklü olduğu gemiler, Uçmakdere-Marmara Adası arasında batmış. Günümüzde denizin dibinde yüzlercesi bulunan bu amforalar, dalgıçlar tarafından sık ziyaret ediliyor, bazen antika olarak değerlendiriliyor.

Şarköy Şarap Festivali
Şarköy Bağbozumu ve Üzüm Festivali

Bugün Türkiye’nin en çok şaraplık üzüm üreten bölgesi Şarköy ve en çok şarap fabrikasının bulunduğu yer Mürefte. Eylül ayının gelmesiyle birlikte önce Şarköy’de beyaz üzümler kesiliyor, ardından şensu, gamay üzüm cinslerine sıra geliyor. Yörede kınalı yapıncak, kardinal,  gamay, papazkarası, semillon, karalahna, merlot üzümleri de yetiştiriliyor. 1992 yılına kadar kutlanan Şarköy Şarap festivali, 25 yıl aradan sonra 2017’de Bağbozumu ve Üzüm Festivali adıyla yeniden düzenlenmeye başlandı.

Şarap Tadımı

Meşhur Şarköy şaraplarını tatmak için ziyaret edebileceğiniz şarap mağazaları ve şarap evleri var. Doluca, Mey Kayra Şarap Fabrikası, Sevilen, Gülor gibi büyük fabrikalar, katıldığı dünya çapındaki yarışmalarda ödüller alan Melen gibi butik şarap üreticileri ve Ganos, Bağcı, Game, Aker, Oral, Aral, Hastürk, Mayadağ, Karaf gibi yerel şarapçılar ile birlikte otuz civarında şarap fabrikası ve üreticisi var. Az tüketildiği takdirde kırmızı şarabın Alzheimer hastalığını önlediği, antioksidan olarak yaşlanmayı geciktirdiği ve kalp damar sağlığını korumaya yardımcı olduğu biliniyor.

Kırmızı şarap
Şarap

Chateau Kalpak

Gelibolu yolunun yedinci kilometresindeki Bordeaux blendleri ile Trakya kırmızılarının şahı sayılan Chateau Kalpak‘ın bağlarını gezdikten sonra, eşsiz manzarası eşliğinde şarabınızı yudumlayarak Şarköy’e tepeden bakmanın keyfini yaşayabilirsiniz. Rezervasyon gerekiyor.

Şarköy üzüm bağı
Şarköy üzüm bağları

Ganohora Şarapevi

Mürefte yolundan İğdebağları köyüne çıkılan yola, sola saptıktan sonra köye çıkan tepenin başında, güzel manzaralı Ganohora Şarapevi var.

Ganohora Restaurant
Ganohora Şarapevi

Gülor Şarap Fabrikası

Eriklice köyüne yakın tepedeki Gülor Şarap Fabrikası, yolun sol tarafında. Oldukça büyük ve modern bir tesis. Finlandiyalı konuklarımı gezdirirken tesadüfen burada minik bir festival vardı, bizi kırmadılar, girdik ve çeşitli şaraplar tatma fırsatı bulduk.

Aker Şarapçılık Bağ Evi

Mürefte’de Aker Bağ Evi’nde Mesut Amca ve çocukları, dedelerinden miras aldıkları bu bağ evini bir müzeye dönüştürdü.  Aker Bağ Evi, yıllardır aynı çiftçilerin üzüm bağlarından aldıkları üzümleri sayesinde üç kuşak boyunca aynı tadı yakalamayı başarıyor. 7 farklı üzüm bağı ile çalışıyorlar ve üretilen rezerve şarabına da bu sebeple Yedibağ adını verdiler. İçinde 7 farklı üzüm bulunan, bir defa filtrelenen ve kendi kendine fermente olan bu şarap en iddialı ürünleri. Kadim aile dostlarımız Aker’lerin şarapları lezzetli ve ucuz. Dostlarımı, konuklarımı da götürüyorum.

Mürefte şarap
Mürefte şarapları

Kutman Şarap Müzesi

Türkiye’nin ilk şarap müzesi Kutman Şarap Müzesi oldukça geniş ve kesinlikle görülmesi gereken güzel bir yer. Şarap üretimi için kullanılan makinelerden eski tip fıçılara kadar birçok tarihi parça burada sergileniyor.

Şarap Müzesi
Kutman Şarap Müzesi

2018 Ramazan bayramında Mürefte Kutman Şarap Müzesi’nde duygusal anlar yaşadım. Onlarca yıldır aklıma düşmeyen, ilkokul öncesinden güçlükle bir anımı hatırladım, aile dostlarımız Kutmanlardan bir teyze bana doğum günümde banka hesabı ve para hediye etmişti, sadece yanağımı okşayıp “sen okuyacaksın” dediğini hatırlıyorum. Görevli adamla konuştum, yılı hesapladık, “işte bu” dedi, fotoğraftaki teyzenin adı Bedia imiş, anımı anlattım, “çok duygulandım, bu benim annem” deyince gözlerine bakıp ellerini tuttum, sonra sarıldım. Teşekkürler Adnan Bey, ışıkla uyu Bedia Teyze.

Kutman Mürefte
Kutman

Sevilen Şarap Evi

Sevilen ise üst katında yer alan modern terasında bir şişe şarap açtırarak manzara eşliğinde dinleneceğiniz keyifli bir ortam sunuyor. Ayrıca üretim zamanında yani Eylül ayı boyunca süren bağ bozumu döneminde burayı ziyaret edenler tesisi daha detaylı gezebilirler.

Game Şarapçılık

Game Şarapçılık sahibi sevgili dostum Levent sayesinde eskiden beri gittiğim, memleketime gelen birçok yabancı arkadaşıma mahzenden şarap aldırdığım,halen kişisel koleksiyonumda yıllanmış şaraplarını özenle sakladığım bir aile işletmesi.

Melen Şarapçılık

Hoşköy’de Melen Şarapçılık‘ın Rumlardan kalma mağazasında Cem Abinin özenli çalışmalarının ürünü olan şarapları tadabilirsiniz.

Mavi Bayrak

Doğal güzellikleri ve temiz suyuyla dikkati çeken Tekirdağ’ın Şarköy ilçesinin sahili, temizliği temsil eden uluslararası çevre ödülü Mavi Bayrak almaya hak kazandı.

Şarköy plaj
Şarköy plajı

Şarköy ilçesi, Halk Plajı Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı ve Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) koordinasyonunda yürütülen Mavi Bayrak 2018 çalışma programı sonunda mavi bayrak almaya layık görüldü. Daha önce Mürefte ve Altınova sahilinde mavi bayrağı bulunan Tekirdağ, Şarköy sahilinde mevcut iki mavi bayrağın ardından üçüncü bayrağı da almaya hak kazanmasıyla ildeki mavi bayrak sayısı beşe yükseldi.

Nostaljik Tren

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ve Şarköy Belediyesi’nin işbirliği ile hazırlanan nostalji treni projesine Trakya Kalkınma Ajansı mali destek verdi. 1 milyon 200 bin liraya mal olan nostalji treni geçen yaz ücretsizdi ama duyduğuma göre bindikten sonra bütün gün inmeyenler yüzünden 3 lira ücretli hale getirildi.

Nostalji tren
Nostalji treni

Şehitlik Parkı

Daha önce çay bahçesi olarak kullanılan alandaki Şehitlik Parkı içerisinde, belediye 12 metre yüksekliğinde anıt mezar yaparak, Şarköy’den, Çanakkale Savaşları, Galiçya, Filistin, Irak, Kurtuluş Savaşı, Kıbrıs Savaşı ile Doğu ve Güneydoğu’da hayatını kaybeden kişilerin isimlerini Genelkurmay Başkanlığı’ndan tespit ettiği şehitlerin adlarını 30 metre uzunluğunda, 4 metre yüksekliğinde bir rölyef üzerine yazdı.

Şarköy’de Nerede Kalınır?

Şarköy’de yıldızlı oteller olmasa da evlerini günübirlik kiraya veren oldukça fazla yazlık sahibi var, bu evlerden kiralayabilir ya da ilçede bulunan genelde aile işletmesi olan pansiyon ve motellerden birinde kalabilirsiniz. Bayram günleri Şarköy kalabalık olduğundan yerinizi ayırtmadan gelmeyin. Diğer günlerde yer bulma sorunu yaşamazsınız. Zen Inn Butik Otel, Beyaz Balina Otel, Sohbet Motel, Hayat Hotel, Coşkun Otel, Okan Pansiyon, Deniz Pansiyon, Şarköy Belediyesi Sosyal Tesisi, İğdebağları Ganohora Butik Otel, Şarköy’de kalmak için sevilen konaklama tesisleri arasında.

Şarköy sahili denize sıfır konumda yer alan Belediye Sosyal Tesisi ile deniz arasında sadece yol var.

Şarköy Belediyesi Sosyal Tesisi
Şarköy Belediye Sosyal Tesisi

Şarköy’de Ne Yenir?

Sahilde birçok aile işletmesi restoran bulunuyor, Limandan başlayarak Cumhuriyet Meydanı ve devamındaki sahilde  kafe, dondurmacı, pastane ve lokantalar yer alıyor. İçkili yemek için ise modern tarzda iskelenin başındaki Port Cafe Bistro; meyhane ve restoran tarzı Eriklice Yakamoz Restoran, Kalamış Maça Kızı Restaurant, Hoşköy Megali Balık Restaurant lezzetli meze, et ve balıklarıyla hizmetinizde.

Şarköy restoran
Eskimeyen dostlarla Maça Kızı’nda yemek.

Deniz ürünleri konusunda zengin bir mutfağa sahip Şarköy’de, meşhur karides, uğmaç çorbası, kayık yemeği, peynir helvası, yöresel lezzetler arasında. Şarköy şarapları tüm Türkiye’de ünlü. Karnıyarık, zeytinyağlı yaprak sarması, topka, tunçilik, Tekirdağ köftesi, çeşitli balıklar, patlıcan ekşilisi, simit, manca, kapama, taze fasulye gibi zeytinyağlı yemekler yöresel mutfak lezzetlerinden.

Yamaç Paraşütü

Şarköy’de harika bir manzaranın üzerinde yamaç paraşütü yapabilirsiniz; 2009 yılından bu yana  paraşütü şenlikleri yapılıyor. Uçmakdere köyünde Nişantepe ve Postacı Şehitliği adlı yerlerdeki atlama sahalarında, deneyiminiz olmasa bile uzman rehberler eşliğinde yamaç paraşütünü deneyebilir ve benzersiz bir macera yaşayabilirsiniz.

Rüzgar Sörfü

Çok sevip saydığım Avukat İbrahim Abinin 1995 yılında başlayan kişisel çabalarının sonucunda 2007 yılında faaliyete geçen Şarköy Surf Okulu kısa zamanda büyük bir gelişme gösterdi. Bunda Şarköy’ün kıyıya paralel ve sezon boyu esen poyraz rüzgarı ve mavi bayraklı plajı da etkili oldu. Şarköy, İstanbul ve Trakya bölgesinden gelecek adrenalin ve sörf severler için son derece yakın ve çekici bir sörf alternatifi. Türkiye kıyılarında Alaçatı’dan sonra Datça ile birlikte en çok tercih edilen sörf merkezi Şarköy.

Şarköy rüzgar sörfü
Şarköy rüzgar sörfü kursu

Şarköy Surf Okulu 40 adet eğitim board ve yelken takımının yanında 50 adet de ileri seviye board ve yelkeni ile sörf sevenlerin hizmetinde. Okulda malzeme sıkıntısı yok.

Şarköy surf Okulunda Uluslararası eğitmenlik belgesi olan WDVS Instructor belgeli 5 eğitmen, sörfe yeni başlayanlara sezon boyu eğitim veriyor. Şarköy Surf okulunda temel sörf eğitimi iki gün sürüyor, bundan sonra öğrenci kendini geliştiriyor.

Çocuklar İçin

İlçe merkezinde, İskele Meydanı’ndan Sevgi Yolu’na girince sağda denize sıfır, sırasıyla Çocuk Bahçesi ve az ilerisinde çok eğlenceli bir Oyun Parkı var.

Çocuk Parkı
Oyun Parkı

Bisiklet

Tatil beldesinde yaz kış bisiklet kullanımı yaygın. Çocukluğum bisiklet üzerinde geçti, herkesin bisikleti vardı. Tipik olarak önce üç tekerlekli, sonra orta boy iki tekerlekli, daha sonra da büyük boy ve vitesli bisikletimiz olurdu. Dışarıdan gelenler “Çin gibi burası, herkes bisikletle geziyor” dediklerinde pek anlam verememiştim ama ilk kez Tekirdağ ve İstanbul’a gittiğimde ne demek istediklerini daha iyi anlamıştım. İlçe merkezinde bayır olmaması bisiklet için her zaman avantaj oldu, ve artık sahil boyunca bisiklet yolumuz var.

Bisiklet yolu Şarköy
Şarköy bisiklet yolu

Şarköy Gece Hayatı 

İskele (Cumhuriyet) Meydanı’ndan başlayıp devam eden sahildeki Sevgi Yolu boyunca ve devamında yer alan kafe, bar, disco ve kulüplerde pop müzik üzerine kurulu bir eğlence tarzı ve gece hayatı hakim.

Şarköy gece eğlence
Şarköy gece hayatı

Sevgi Yolu’nun başında, sahildeki çay bahçelerinde pop ve Türk sanat müziği eşliğinde çekirdeğinizi çitleyip çayınızı içerek daha çılgın bir eğlence hayatını da tercih edebilirsiniz.

Şarköy tatil
Şarköy tatil beldesi

Miras Yolu

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin üzerinde çalıştığı ve Uçmakdere’den başlayıp Gaziköy, Güzelköy, Eriklice ve Tepeköy’ü içine alan bu kültür rotası, Miras Yolu adını taşıyacak.

Tekirdağ’ın Şarköy ilçesine bağlı Gaziköy (Ganos) ile Hoşköy (Hora) yerleşimlerinin eski isimlerinden birleştirilerek oluşturulmuş bölgeye Ganohora deniliyor ve Uçmakdere, Gaziköy, Güzelköy, Eriklice ve Tepeköy bu bölgede yer alıyordu. Mübadele öncesi Rumların ve Türklerin birlikte yaşadığı bu köyler, sosyal ve kültürel merkezlerin başında geliyor; üzüm bağcılığı, ipek böceği yetiştiriciliği, zeytincilik ve tütün tarımı yapılıyordu.

Tekirdağ Miras Yolu
Miras Yolu

Miras Yolu ile bölgenin 6 bin yıllık geçmişi yeniden canlandırılarak her bir köy ekoköy konumuna getirilecek. Tarihi yapılar restore edilecek ve mübadele yıllarını anlatan bir mübadele müzesi kurulacak. Sivil mimarlık örneği evler, Rumlara ait kilise ve manastırlar, çeşmeler, taş köprüler, hamam, cami gibi kültürel miraslar restore edilecek. Yamaç paraşütü, Ganos Dağları yürüyüş parkurları, bağ bozumu ve gastronomi gibi konsept turizm çalışmaları da beraberinde yürütülecek.

Şarköy Hakkında Bilgi

Yunan döneminde Trislasis ve Agora olarak adlandırılan kasaba Osmanlıların Rumeli’yi almasından sonra Şehirköy olarak adlandırıldı, daha sonra ismi Anadolu’dan göçen Yörük Türkler tarafından kısaltılıp Şarköy haline getirildi.

Memleketim bugün ekonomik ve doğal bir tatil tercih eden yerli turistlerin gözdesi. Son yıllarda ısınma için kömür yakmanın azalması, kanalizasyon sistemi ve belediyenin çalışmalarıyla daha da güzelleşti. Hastanenin ilerisinde yeni ve kaloriferli binalardan oluşan semt ile artık kış mevsiminde sakin bir yaşam arayanların da yerleştiği bir kasaba haline geldi. Çocukluğumda bırakın kültür merkezini, oturacak bir kafe bile yokken, bugün belediye sosyal tesisini, bisiklet yolunu, spor salonunu, müzesini, her kesime hitap eden kafe ve yeme içme, eğlence mekanlarını görmek mutlu ediyor.

İlçenin yüz ölçümü 48.000 hektar olup bunun 43.000’i tarım arazisi. İlçenin doğusunda kalan merkez arazisi ve sahil köylerinde bağcılık ve zeytincilik ön planda yer alırken, iç bölgelerde tarla ziraatı ağırlık kazanmıştır. Sahil köylerinde özellikle Gaziköy ve Uçmakdere köylerinde bağ olmayan alanlarda tütün yetiştiriliyor, iç kısımlarda kalan köylerde ise bağ alanları dışındaki yerlere buğday ve arpa ekiliyor.  İlçenin yıllık şaraplık üzüm üretimi 52.000 ton, sofralık üzüm üretimi ise 12.000 ton civarında.

Zeytin

Memleketim Şarköy’ün zeytini. Yüzlerce yıllık ağaçlardan, binlerce yıldır barış, bereket ve olgunluğun sembolü dünyanın en iyi meyvesini toplayan emekçi ellerinden öperim teyzecim.

Şarköy zeytin
Şarköy zeytini

Şarköy Tarihi

Şarköy ilçesinin batısındaki Kızılcaterzi köyü Buruneren Çiftliği ve Fener Karadutlar mevkii ile Sofuköy’de M.Ö. 6000-3000 yıllarına ait yerleşmeler tespit edildi. Bu yerleşmelerde savaş ve günlük kullanım aracı olarak kullanılan taş baltaların üretildiği ortaya çıktı.

Şarköy İğdebağları (Araplı) köyü Kozmanderesi mevkiinde erken devir çağına ait (İ.Ö. 1200) bronz eserler bulundu. Bu eserler o dönemin maden kültürünün önemli olduğunu göstermekle birlikte, aralarında Miken kılıçlarının da bulunması Ege dünyasıyla Trakya arasındaki ilişkileri gösteriyor.

M.Ö. 750-550 yılları arasında Yunanlılar Traklarla karşılıklı anlaşarak il kıyılarında koloniler kurdular. Kipert’in antik haritasına göre il sınırları içinde ve Marmara Denizi kıyısında kurulan koloniler batıdan doğuya doğru şunlar: Heraklea (Eriklice), Hora (Hoşköy), Ganos (Ganoz), Bizatnhe-Panion (Barbaros). M.Ö. 168-M.S. 395 yılları arasında bölgeye Romalılar hakim oldu. Bu dönemde yöre yarı bağımsız yaşadı fakat Trak kavimleri Romalıların hakimiyetine uzun zaman direndi.

Bizans idaresinde 1000 yıla yakın kalan Trakya bu dönemde Balkanlar’dan gelen akınlara uğradı. Hunlar, Avarlar, Slavlar, Peçenekler, Bulgarlar, Haçlılar ve Latinler bölgeye saldırdı.

Süleyman Paşa 1354 tarihinde Gelibolu’yu aldıktan sonra Şarköy ve Mürefte’yi alamadan seferini Tekirdağ’a uzattı. 1356 tarihinde ani ölümünden önce Şarköy’ü de fethetti. Süleyman Paşa’nın ölümünden sonra Şarköy’ü Bizanslılar tekrar geri alsalar da, I. Sultan Murat tahta geçer geçmez, 1362 yılında Şarköy’ü yeniden aldı. Osmanlı Türklerinin Rumeli’yi almalarını sağlayan kuvvetlerin başında Yörükler, onlardan kurulmuş Yayalar ve Müsellemler geliyor. Sultan Orhan zamanında başlayıp Fatih’e kadar, gittikçe hızı azalarak süregelen büyük Yörük akımı, kısa zamanda il topraklarını doldurdu ve Türkleştirdi. Örneğin; Araplı (İğdebağları) Köyü Suriye Yörükleri tarafından kurulmuştur.

Şarköy tarih
Şarköy tarihi

Balkan Savaşı’nda ordularımız 15-21 Ekim 1912 tarihli Lüleburgaz Savaşı’nda yenilince Çatalca’ya kadar çekildi. 4-20 Kasım tarihinde Çatalca’ya saldıran Bulgaristan ordusu bir sonuç alamayınca iki aylık bir mütareke imzalandı. Bu arada Şarköy ve Gelibolu cephesini 2. Tümen takviyeli olarak savunmakta idi. Mütareke bitince Bulgarlar 22 Aralık 1912 tarihinde 10. Kolordu taburlarını Marmara kıyılarından taşıyarak Şarköy’e çıktılar. 10 Haziran’da ordumuz taarruza geçerek Şarköy, Mürefte başta olmak üzere tüm Trakya topraklarını Bulgarlardan kurtardı.

I. Dünya Savaşı sonucunda 20 Temmuz 1920 tarihinde Yunanlar Tekirdağ kıyılarına çıkartma yaptılar. Rum ve Ermenilerin de Yunan işgal kuvvetlerine yardımcı olmaları sonunda birliklerimiz gerilediler. Şarköy 2,5 yıl kadar Yunan işgali altında kaldıktan sonra 17 Kasım 1922 günü Yunan işgalinden kurtuldu.

Mübâdele ile Nutya’dan (Notia) getirilen 700 hâne Vlahın (Ulahlar) 150 hânesi Şarköy içine, kalanı etraf köylere iskân edilmiştir. Takriben 70 hâne ise talepleri üzerine Trakya dışına nakledilmiştir.

Şarköy’ün Eski Adları

Tarihi kayıtlara göre kasabanın bilinen geçmişten günümüze kadar isimleri ve kayıt tarihleri:

M.Ö 350 Tristatis: Yunanca bir sözcük ve “tekne durağı” anlamına geliyor. Kaynak: Pseudo-Skylaks, Periplous [MÖ 4. yy]: Çeviri Graham Shipley, Liverpool 2011.

1032 Peristasis: YUnanca “olanak, fırsat” anlamına geliyor. Kaynak: Tabula Imperii Byzantini Bd. 12: Ostthrakien, ed. Koser, Viyana 2008.

1519 Şehrköy: Hem şehir, hem de köy sözcüğü Farsça’dan Türkçeye geçen yerleşim yeri adları. Kaynak: 5 numaralı Gelibolu Livası Mufassal Tahrir Defteri.

1665Şarköy: Şehirköy adının zamanla kısalmış hali. Kaynak: Evliya Çelebi Seyahatnamesi, ed. Kahraman, Dağlı & Dankoff, YKY 2011.

1901Şarköy: Kaynak: Erkân-ı Harbiye-i Umumiye ve Müdafaa-i Milliye Vekâleti 1:200.000 haritaları.

Doktor Cemal Özkan

“İyi insan” kimdir bilir misiniz? Benim için Şarköyümüzün doktoru Cemal Özkan’dır. O bir dünya meleğidir. Kasabamıza geldi, sevdi, gitmedi. Çocukken gecenin köründe ateşlendiğimde pijamalarıyla geldi. Parayı hiç sevmedi, babamın zorla cebine koyduğu parayı her defasında giderken merdivenlere bıraktı. Yoksullardan yıllarca muayene parası almadığı gibi, ilaç paralarını cebinden verdi. Hatırlıyorum, babam tabelacıya Dr. Cemal Özkan yazdırdığı tabelayı isimsiz sokağa elleriyle çaktı, şimdi orası büyüdü, heykeli dikildi. Babamla gece köfte ekmek alırlar, Cemal amcam köfteleri köpeğe verir; “hocam ben yavan ekmek yiyebilirim ama o yiyemez” der. Cenazesinde bütün kasabamız, en çok yoksullar ağladı.

Cemal Özkan Doktor
Doktor Cemal Özkan
Liman ile İskele arasında, kıyıdan biraz açıktaki deniz kızı heykelimiz güzel görünüyor.
Şarköy deniz tatil
Şarköy deniz tatili yeri
İskelenin orta kısmından doğu yönünde çektiğim Şarköy sahili fotoğrafı.
Şarköy sahil
Şarköy sahili
Memlekete daha gitme fikri aklıma düşünce güzel Trakya şivemize dönüyorum.
Trakyalı şivesi
Trakya Şivesi

“İki dubleden fazla içme” diyorum, ama “Trakya köpeğiyim bana bişey olmaz” diyor.

Şarköy geceleri
Şarköy gece yaşamı

Şarköy hakkında tatil, gezi ve bilgi rehberi olarak daha yazacaklarım var, ama şimdi bayram tatili için çantamı hazırlamalıyım, yarın memlekete gidiyorum çünkü.

22 YORUMLAR

  1. Doktor Cemal Özkan’ın hikayesini gözlerim dolarak okudum.
    Siz yazmasaydınız bilemeyecektim…
    İyi ki vesile oldunuz da bir dua bir güzel dilek de ben gönderdim kendisine.
    Ne güzel şanstır iyi bir doktor ve iyi bir öğretmen ile karşılaşmak bu yeryüzünde…
    Teşekkür ederim.

  2. Böyle kendi memleketini onure edebilecek birisi elbet Alper Metin’dir. Çok güzel ve harika bir yazı olmuş, yolum düşmese asla gitmeyi düşünmem fakat her yerin kendi güzelliği başkadır elbet.

  3. Şarköy çok güzel bir yerdir bir yer her yıl gitmezsem eksiklik hissettiğim ama görünürde başka şeyler aramayın…ruhen havası suyu mis kokulu köyleri Balkanlar dağları tablo gibi manzarası.

  4. Çok teşekkürler kardeşim Şarköy ve köyleri ancak bu kadar güzel anlatılabilir. Ben de Ganos (IŞIKLAR) dağlarının kuzey yamacındaki IŞIKLAR köyündenim. Yazın her hafta sonu dağların doruklarında gezdim, kışın da ŞARKÖY sahilindeki köylerde gezeceğim. Harika bir yazı olmuş kalemine sağlık.

    • Şarköy gezi ve tatil yazıma ilginize çok teşekkür ederim Kemal Bey. Işıklar’da yaşamaya devam ediyor musunuz? Ben Şarköy’e sadece yazları 1 hafta kadar geliyordum ama artık bu yazdan itibaren daha çok kalmaya başladım.

  5. Şahane anlatmışsınız, teşekkürler, peru hakkında bilgi ararken siz aklıma geldiniz, baktım peru ya gitmemişsiniz, sonra şarköy yazınızı gördüm, ilgi ile okudum
    teşekkürler

  6. Emeğinize sağlık, harika bilgiler içeren fakat keyifli şekilde sunan bir sayfa olmuş.
    Sayfadaki gezim 10/10 teşekkür ederim.

    Bu arada:
    Ders notlarım için bilgi alımı da yaptım.
    Bunun için ayrıca teşekkür ederim.

  7. Çocukluğumun, orta ve lise yıllarımın gençliğimin geçtiği, hayatımın en güzel zamanlarını geçirdiğim güzel kasabam Şarköyüm, öyle özledim öyle burnumda tütüyor ki anlatamam. En son 97’de gidebilmiştim, yazınızın detaylarını okudukça anlattığınız yerler hep gözümün önünde canlandı, hele Cemal Amca’nın Cennet Motel’in kestiği yolun köşesindeki hep gıpta ile baktığımız bahçeli evi, 94 yazında tanışıp aşık ve şimdi evli olduğum eşimle hatıralarımız, Şarköy Lisesi, arkadaşlarım, halâ görüştüğüm dostlarım, limandaki balıkçılardan “Gırç, Kırs, Akkoçlar”… Bu lezzeti tekrar yaşamama vesile olduğunuz için teşekkür ederim.

    • Merhaba Levent Bey. Şarköy ile ilgili duygularınızı ne güzel ifade etmişsiniz. Ben de Şarköylüyüm, uzun zamandır İstanbul’da yaşıyorum ama gitmeye devam ediyorum. 1997 yılından beri neden uzak kaldınız? Doktor Cemal Özkan efsanemizdir, herkesin sevdiği, fedakar, insancıl, maddi hırslardan arınmış, üst düzey bir insan. Gırç adlı bir balıkçı olduğunu hatırlıyorum, diğerlerini bilemedim. 🙂

      Şu anda Kerem Kanan, Orçun Balcı ve Aladar size selam söylüyorlar, tanıdılar. 🙂

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz