Kuzey Kore’de yaşam hakkında bilgiler sınırlı olsa da ülkeden kaçabilenlerin anlattıklarından ve gittiğimde kendi gördüklerimden öğrendiklerimi yazacağım. Kuzey Kore’de İnternet halka yasak. Belli kurum ve kişiler Kwangmyong adlı ülke içi intranet ağına erişebiliyor. Bu ağda devletin filtresinden geçen bazı yabancı bilimsel içerikler de var. Belli kentlerdeki üniversiteler, kamu ve endüstri kurumlarından erişiliyor. Ülke dışıyla bağlantı kesinlikle kurulamıyor. Yurt dışından bu ağa girmek veya buradan İnternet’e bağlanmak imkansız. İnternet’e çok az sayıda en üst düzey yönetici ve bir IT ekibi bağlanabiliyor. İşte size gizli çektiğim Kuzey Kore fotoğrafları ve videoları eşliğinde adeta bir Kuzey Kore belgeseli.

 

kuzey kore yaşam
Kaesong’da çocuklar. Kuzey Kore’de yaşam.

 

kuzey kore türk
Yabancılara yönelik dükkandaki görevliyle ben. Kuzey Kore’de yaşam.

 

Kuzey Kore’de Yaşam

Dünyanın en kapalı ülkesi Kuzey Kore’de yaşam sırlarla dolu. Devlet görevlileri sizi sadece görmenizi istedikleri yerlere götürüyor ve halkla konuşmak, görevliler başınızda olmadan otelden çıkmak yasak. Bu yazımdaki fotoğraflarımın bir kısmı bulanık, çünkü otobüsten, trenden gizlice ve acele, dışarıda hareket halindeyken, aniden saklanarak çektiklerim var; Kuzey Kore’de yaşam üzerine görüntülerim, Kuzey Kore yasakları.

 

İşte yaşamın içinden net çekebildiğim fotoğraflardan biri, az gidilen kent Pyongsong’dan.

 

kuzey kore resim
Kuzey Kore’de yaşam, Pyongsong.

 

Devlet askeri alan, tren istasyonu, arka sokak, yoksulluk ve yoksul insanlar, inşaat gibi tamamlanmamış çalışmaların görüntülenmesinden nefret ediyor. Aşağıdaki görüntüyü bizim grubu müzeye götürürlerken geniş bir ağacın arkasına saklanıp çektim. Akşam görevli “bugün o kaldırım çalışmasını çeken olduysa bilsin, trende silinecek” deyince benzim attı ama neyse ki ayakkabımın içine açtığım minik bölmede bellek kartımı ülkeden çıkarabildim. Kuzey Kore’de yaşam üzerine epey görsel ve bilgi edindim. İşte yasak bir Kuzey Kore videosu.

 

 

kuzey korede yasam
Kuzey Kore’den yasak fotoğrafım.

 

Kuzey Kore’ye nasıl gidilebildiğini merak edenler ilgili yazımı buradan okuyabilirler: Kuzey Kore’ye Nasıl Gidilir?

 

Kuzey Kore Televizyonu

 

kuzey kore tv
Kuzey Kore televizyonu.

 

Ülkede radyo ve televizyonlar, fabrikada frekansları sadece devletin kanalını alacak şekilde üretiliyor. Halkın yurt dışından haber almaması için frekans değiştirme düğmeleri olmaz. Aşağıdaki televizyon çekimimde 30. saniyeden sonra rock müzik eşliğinde alevli Kore Savaşı görüntüleri var!

 

 

Kuzey Kore’de İnsanlar

Kuzey Kore halkı devlet tarafından Songbun adlı sistemle 3 ana sınıfa ve 51 kategoriye ayrılır ve her vatandaşla ilgili gizli bir dosya tutulur. Herkesin Songbun derecesi tüm yaşamını şekillendirir; işini, yaşam standartlarını, evliliğini, eğitimini, askerliğini, devletten aldığı hizmeti. Marks ve Engels Songbun’u duysalardı herhalde ağlarlardı. Zaten bir süre önce başkent Pyongyang’daki Kim Il-sung Meydanı’ndan Karl Marx portresi kaldırıldı.

 

kuzey kore'de yasam
Çocuklar, DPRK. Kuzey Korede yaşam.

 

kuzey kore türk
Kuzey kore’ye giden Türk.

 

Songbun sistemi Kuzey Kore (DPRK – Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti) kurulduktan kısa süre sonra Kim rejimini ülke içinden gelebilecek tehditlere karşı korumak için oluşturuldu. Devlet her vatandaşı politik olarak güvenilir veya riskli oluşuna göre sınıflandırıyor. En önemli etkenler 1945’teki Japonya‘dan bağımsızlık sırasında atalarının sosyoekonomik geçmişi, Kore Savaşı sırasındaki etkinlikleri, Güney Kore veya Çin‘de akrabalarının olup olmaması. Dış dünyada herhangi bir (haberleşmek yasak olsa da) yakınının olması kişinin Songbun puanını düşürüyor. Kuzey Kore’de yaşam önemli ölçüde bu sınıflandırmayla şekilleniyor.

 

kuzey kore bayrak
Bu arkadaşın puanı ortanın altında sanırım. En düşük olamaz, yoksa kente giremezdi. Kuzey Kore bayrağı.

 

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti halkı üç ana sınıfa ayrılıyor:

 

1. Çekirdek (öz) sınıf (핵심): Nüfusun yaklaşık %30’u. Devrimciler, savaş kahramanları, çiftçi ailelerin torunları. Soyunda, bugünkü ailesinde ve kendisinde rejim karşıtı sayılabilecek hiçbir eylem ve konuşma kaydı veya şüphesi olmayanlar.

 

2. Aradakiler (동요): Yaklaşık yüzde 50. Soylarında Güney Kore veya Çin’de yaşamış kişiler, orta ölçekte tüccarlar, dini inanca sahip kimseler olanlar.

 

3. Düşmanlar (적대): Yaklaşık %20. Soylarında arazi sahipleri, kapitalistler, dindarlar, siyasi suçlular, Kore Savaşı’nda Güney tarafını tutan kişiler olanlar. Parti veya rejimden hoşnut olmayanlar, yurt dışıyla bağlantı kurmuş kişiler. Kuzey Kore’de yaşam bu insanlar için çok zor.

 

kuzey kore insanlar
Yaşamdan bir kare. Kuzey Kore’de yaşam.

 

Devlet 17 yaşını geçen her vatandaş hakkında gizli bir dosya oluşturuyor (bu yaştan öncekilerin ayrıntıları ebeveynlerinin dosyasında tutuluyor). On yıllardır bu kayıtları oluşturmak ve sürekli güncellemek için dev bütçe ve iş gücü harcanıyor. Bugün veriler “Sadık Memur 2.0” adlı yazılımla yönetiliyor. Dijitale geçişle birlikte her il ve ilçe merkezindeki Kamu Güvenliği Bakanlığı (polis teşkilatı) bilgisayar terminalinden yetkililerce her vatandaşın Songbun dosyasına erişilir hale geldi. Devlet bu sistemin varlığını kabul etmiyor. İnsanlar kendi dosyalarını göremeseler de ait oldukları sınıfı ve yaklaşık olarak da kategorilerini bilirler.

 

kuzey kore fotoğrafları
Kaesong’da yasak fotoğrafım. Kuzey Kore fotoğrafları.

 

Bu fotoğraf ve videoyu Kaesong’da kaldığım otelde görevlilerin meşgul oldukları bir anı yakalayıp duvardan atlayarak sokakta çektim. Gizli ve yasak görüntüler. İşte Kuzey Kore’de yaşam. Kuzey Kore videoları.

 

 

Yukarıdakiler yetmiyormuş gibi kendimi de otomatik çektim. O an mantıksız bir cesaret geldi işte. Neyse ki görevlilerce fark edilmeden duvardan atlayıp otelin bahçesine girdim, gizli Kuzey Kore fotoğrafları çektim.

 

kuzey kore türk
Kuzey Kore’ye giden Türk Çelebi Alper.

 

Kuzey Kore’de Çalışma Hayatı

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’nde 12 yıllık zorunlu eğitim ve 3 ila 5 yıl gönüllü (aslında zorunlu) askerlikten sonra üniversiteye gidiliyor veya çalışmaya başlanıyor. Ülkede kişinin mesleğine kendisi değil devlet karar veriyor ve bunda Songbun puanının rolü büyük. Songbun seviyesi düşük olanlar kentlerden uzakta kol gücüyle çalışılan işler yapıyorlar, yüksek olanların ise üst düzey görevlere getirilmeleri olası. Ülkede meslek dağılımının yeteneğe göre değil Songbun puanına ve rejime sadakate göre yapılması, ülke ekonomisinin zayıflığının nedenlerinden bir tanesi.

 

kuzey gore gizli görüntü
Kuzey kore’de işlerin çoğu makinesız, kol gücüyle yapılır (yasak çekim).

 

Kuzey Kore’de Evlilik ve Aile Yaşa

Ülkede evlilik toplumun temel birimi ve boşanma yok denecek kadar az. Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’nde evlenmeden ev kurulamıyor, aile ile birlikte yaşanıyor. Devlet evlenen çiftlere küçük bir ev veriyor. Songbun puanı evlilikte de önemli rol oynuyor. Bir kişi düşük puanlı biriyle evlenirse kendisi ve doğacak çocuğu da bundan olumsuz etkileneceğinden, insanlar en az kendi puan seviyesindeki kişilerle evlenmeye çalışıyorlar. Ülkede görücü usulü evliliğin yaygın olduğunu okumuştum. Başımdaki görevlilerden birine özel hayatını sordum. Bir kız arkadaşı varmış, annesi bulmuş ve onunla evlenecekmiş.

 

kuzey kore evlilik
Başkent Pyongyang’da yaşayabilen şanslı bir aile. Kuzey Kore’de birçok kişi, bu adamda gördüğünüz, Sevgili Lider Kim Jong-il’in kıyafetinden giyiyor.

 

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’nde Asya’da yaygın olan bunaltıcı kaynana-gelin ilişkisi aşılmıştır. Aşırı talepkar bir kaynanayı gelini Kore Demokratik Kadınlar Birliği’ne şikayet edebiliyor. Aile bireyleri fabrika, kooperatif veya devlet dairesinde “çalışma puanı” kazanıyor, bu puanlardan yapılan ödeme bir bütün olarak aileye gidiyor; aile reisi kavramı yok. Devlet boşanmaları istisnalar dışında istemiyor, ancak eşlerden birinde “kötü unsurlar” bildirilirse boşanma kolaylaşıyor. Kuzey Kore’deki aile yaşamında erkeğin herhangi bir üstünlüğü yok.

Sürgün

DPRK devleti düşük Songbun sınıfındaki insanları en çok Kuzey Doğuya olmak üzere yalıtılmış, yaşamın zor olduğu, soğuk ve çorak bölgelere sürer. Bu insanlar nüfusun yoğun olduğu bölgelerden uzakta, yalıtılmış ve sıkı denetim altında ağır işlerde çalıştırılırlar.

 

kuzey kore yasak foto
Bu fotoğrafım bulanık oldu (yasak çekim).

 

dprk
North Korea, DPRK.

 

Kuzey Kore’de Seyahat

Ülkede devletin özel görevlendirdiği çok az sayıda kişi hariç yurt dışına çıkmak yasak olduğu gibi yurt içinde seyahat de resmi izine bağlı. Başkent Pyongyang’da yaşayan şanslı azınlıktan olmayanların kente girmeleri pek mümkün değil. Bütün karayollarında askeri kontrol noktaları var. Biz de birçoğundan geçtik. Fotoğraf çekmememiz ve fotoğraf makinelerimizi elimize almamamız konusunda sert bir şekilde uyarıldık. Aşağıdakini bir şekilde çektim. Bir başka kontrol noktasında gruptaki İrlandalı kadının elinde makine olduğunu asker görmüş, otobüse gelip bizim görevliyle birlikte makinesine baktılar, çekmediğini gördüler.

 

kuzey kore seyahat özgürlügü
Kuzey Kore’de karayolu askeri kontrol noktası (yasak çekim).

 

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’nde motorlu araç sayısı son derece az ve şehirler arası yolculukların çoğu gördüğünüz gibi bisikletle yapılıyor.

 

kuzey kore fakir mi
Kuzey Kore’de şehirler arası yol. Kuzey Kore fotoğrafları.

 

kuzey kore resim
Kuzey Kore’de otobüsten çektiğim fotoğraf. Kuzey Kore’de yaşam.

 

Kaesong’da otobüsün arkasına geçip görevlilerden saklanarak çektiğim bu fotoğrafta kadın çocuklarını benden kaçırıyor.

 

kuzey kore gizli foto
Kaesong, Kuzey Kore’de yaşam,

 

Kuzey Kore’de Gece Hayatı

Kuzey Kore’de gece hayatı aslında yok. Başkent Pyongyang’da az sayıdaki üst düzey partilinin ve büyükelçilik personelinin gidebildiği bir Diplomatic Club ve bir bar var. Birkaç otelin içinde benim gibi yabancı ziyaretçiler için karaoke bar bulunuyor. Ben ve grubum da bir gece gittik, görevliler bunu planlıyor zaten, devlet turunda bir gece karaoke var. Zaten karaoke sevmem, üniformalı partili kızlarla devlet karaokesinde nasıl eğlendiğimi anlatamam. Bu arada ekranda propaganda görüntüleri var. Büyük ve Ölümsüz Lider Kim Il-sung her yerde olduğu gibi barda da biz emperyalist batılıları güneşiyle aydınlatmaya devam ediyor. İşte Kuzey Kore gece hayatı videosu.

 

 

İlk gün bizi Taedonggang Bar’a götürdüler. Burası adını DPRK’nin İngiltere’den teknolojisini satın alıp ürettiği biradan alıyor. Batı dünyasında görebileceğiniz, modern bir bar, tek farkı halkın girememesi. Taedonggang birası otellerde de var ve yaklaşık 1TL. Halkın kaça satın aldığını (ya da alıp alamadığını) bilmiyorum.

 

Bakın başkent Pyongyang 47 katlı otelden gece nasıl görünüyor. Kuzey Kore videosu.

 

 

Akşamları elektriğin kesilmediği zamanlar ve yerler de var. İşte başkentin lunaparkı. Burada halka epey yaklaşmış oldum ama diyalog yok tabii. Devlet turlarında bir akşam da lunapark var. Bütün ülkede görebileceğiniz en çılgın ortam işte burası.

 

kuzey kore resimleri
Pyongyang’da Kaesong Lunaparkı. Kaesong Funfair in Pyongyang. Kuzey Kore fotoğrafları.

 

 

Başkent Pyongyang’ın mahallelerinde sadece erkeklerin gidip bir-iki saat ayaküstü içtiği küçük ve basit barlar varmış ancak yabancıların içeri girmek şöyle dursun bunları görmesi bile mümkün değil. Buralar iş çıkış saatlerinden sonraki birkaç saat açılıyor ve sadece bira ile Kore içkisi soju bulunuyormuş.

 

Bu arada Kuzey Korelilerin hangi filmleri ve dizileri izlediklerini merak edenler ilgili yazımda hem ülke sineması hakkında bilgi edinebilir hem de tam filmleri izleyebilirler: Kuzey Kore Filmleri ve Dizileri.

 

Kuzey Kore Saç Modelleri

Kuzey Kore’de saç modelleri devletçe belirlenir. Kadınlar için 18, erkekler için 10 saç modeli var. Geçtiğimiz günlerde basında yer alan, ülkede tüm erkeklere Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti‘nin Yüce Lideri Mareşal Kim Jong-un’un saç traşının aynısının zorunlu hale getirildiği haberi yalan çıktı, inanmayınız. Sadece üniversite öğrencilerine bu kural getirildi, diğer erkekler yine devletçe belirlenmiş 10, kadınlar 18 saç modelinden birini özgürce seçmeye devam edebilecek.

 

kuzey kore saç
Kuzey Kore saç modelleri. North Korean haircuts.

 

Kuzey Kore Fotoğrafları

Kuzey Kore’de yaşam üzerine fikir verecek, çekebildiğim bazı Kuzey Kore fotoğrafları burada.

 

north korean kids
Başkent Pyongyang’da çocuklar. Kuzey Kore’de yaşam ve fotoğraflar.

 

Ülkeye bir daha giremeyeceğimi garantileyen fotoğraf: uyuklayan genç asker kız. Gitti Kuzey Kore’nin karizması.

 

north korean soldier
Uyuklayan asker kız. Yasak Kuzey Kore fotoğrafları.

 

Bir başka yasak fotoğrafım. Kuzey Kore’de yaşam gerçekleri, Kuzey Kore fotoğrafları.

 

kuzey kore gizli çekim
Kuzey Kore’den gizli görüntü.

 

kuzey kore yasak foto
Kuzey Kore’den yasak fotoğraf. Undercover photo from North Korea.

 

DPRK photo
Photo from DPRK.

 

kuzey kore fotoğraf
Kuzey Kore fotoğrafları.

 

Bu insanlar oraya nasıl ve neden çıkmış?

 

north korea
DPRK. Kuzey Kore’de yaşam.

 

Kuzey Kore’de halka ve bana söylenen yalanları görmek isterseniz yazım: Kuzey Kore Yalanları.

 

Kuzey Kore’de Açlık

Ülkede 1994-1998 yıllarında genel ekonomik kriz, Sovyet desteğinin kesilmesi, seller ve kuraklık nedeniyle korkunç bir açlık yaşandı. Devletin vatandaşlara gıda ve ürün dağıtım sistemi çöktü. Resmi rakam yayınlanmadığı için kimse bilemiyor ama 1.5 milyon ila 3.5 milyon arasında insanın açlıktan öldüğü tahmin ediliyor. Halk hayatta kalabilmek için mısır koçanı, ağaç kabuğu, ot ve yaprak yemek zorunda kaldı. Bazı yayınlarda insan eti yendiğine dair haberler çıktı. Ülke halen kendine yetecek temel gıdayı üretemiyor ve dışarıdan gıda yardımı alıyor. Bugün yetersiz beslenme nedeniyle Kuzeyin halkı tamamen aynı ırktan olan Güney Korelilere göre ortalama 6 cm daha kısa. Kuzey Kore’de yaşam zor. Bu yazımı ülkenin cefakar insanlarına adıyorum.

 

kuzey kore köy
Kuzey Kore’de bir köy.

 

Bisikletle nehirde? Kuzey Kore’de yaşam üzerine bir karem.

 

north korea
North Korea photo.

 

Ülkede elektrik kesintisi sık yaşanıyor, benim ziyaretim sırasında da çok oldu tabii, en önemli yerlerde bile. Birçok fabrikada işçiler geceleri de kalıyormuş. Gece elektrik gelip ışıklar yanınca hemen kalkıp tekrar kesilene dek birkaç saat çalışıyorlarmış.

 

kaesong
Kaesong, North Korea. Tepedeki küçük bir parktan çektim bunu.

 

Kuzey Kore’de yaşam.

dprk
DPRK – Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, Kaesong.

 

Ayrıntılı bilgi için ülkenin yönetimi, liderleri, tarihi ve yasaklarını anlattığım Kuzey Kore Seyahatim yazımı okuyabilirsiniz.

Kuzey Kore’yi anlattığım yazılarımın devamı: Kuzey Kore Ordusu.

197 YORUMLAR

  1. Vay canına videolardan birinde cipe benzer bir araba gecti cidden sasirdim hocam 🙂 ama evler tıpkı benim izlediğim güney dizilerinde anlatilan joseon hanedanlığındaki gibi 🙂

  2. Kuzey Kore başlı başına bir laboratuar gibi, sosyolojik açıdan bir kıyaslama yapmak neredeyse imkansız olacağından, sonuçlarını asla bilemediğimiz bir deney gibi.
    Böylesine naif bir hayatı düşleyip de buna asla sahip olamayacak insanlar ve orada yaşayıp da dışarıda var olduğunu sandıkları ütopya ile yaşayan insanlar..
    “Özgürlükler” neredeyse dünyanın her yerine ulaşmışken, bir taraftan da aynı oranda çok derin huzursuzluklar yaşanıyor dünyanın “bu” taraflarında…
    Bir de Avrupa ile Afrika’yı kıyaslamak geliyor aklıma, sonra Afrika ile Kuzey Kore’yi, hatta Kuzey Kore’nin bulunduğu coğrafyadaki “sefil” durumda olan ülkeleri düşünüyorum…Bir sonuca varamıyorum bu yüzden; Kuzey Kore ne doğru, ne de yanlış bir ülke, şimdilik.

  3. kült bir antikomünist propaganda yapmışsınız. gezmek değilde belli bi amaç için gitmişsinix. üstelik insanlar hiçde öyle açlıkdan kırılıyor gibi bi halleri yok. ama bizim ülkede yoksulluğun,yolsuzluğun, cehaletin resmini bol bol çekebilirsiniz. tabi ölen gençlerin, cezaevindeki aydınlarn, ülkeyi yöneten cemaatde atrı bir renk hatta maraşlar sivaslar uzun metrajlı bi belgeselde olabilir

  4. Çok güzel olmuş elinize sağlık, ben de yakın zamanda balkan turu yaptım. Sınırlarda saçma sapan niye geldin sorgulamaları ile karşılaştığım için devlet görevlisine dert anlatmak zordur bilirim=) O bakımdan üzüldüm. Kuzey Kore’nin hapis hayatı süren halkına. Sizi de tebrik ederim büyük cesaret o fotoğrafların gizlice ülkeden çıkarma fikri ya yakalansaydınız ne olurdu kimbilir. Tebrikler, gezme tutkunuza hayran kaldım.

  5. Yarın işten çıkarılacam mı bir evsahibi olabilecem mi korkusu belki yok, Truman Show gibi, orada devlet insanları sınıflara ayırıp puan veriyor, bizde mobeseler – cep telefonları – emailler vasıtası ile sürekli izleniyoruz, dünyanın modern yüzü olarak sunulan amerika nufusa oranla en fazla evsiz ve en fazla cezaevinde bulunan insana sahip, aşağısı sakal yukarısı bıyık bir durum, emeğinize sağlık devamını bekliyoruz

  6. Alper yazılarını ve gezilerini ilgi ile takip ediyorum ve devamını sabırsızlıkla bekliyorum. Senden sonra ben de epey araştırdım K. Kore’yi günlük yaşama dair ilginç bir film buldum. Sanırım senin paylaştığın Kore filmleri kısmında yoktu bir Fransız yapımı. Ama ülkedeki bir günlük yaşamı çok iyi yansıtıyor, senin verdiğin bilgilerle uyumlu.

  7. Merhaba,
    Yazinizi cok begendim bir kac gundur Kuzey Kore ile dokumanlar seyrediyorum.Seyrettigim seyler okadar kotu ve korkunctu ki.Ozellikle irdan kacan insanlarin anlattiklari.Bir arkadas Truman show dan bahsettimis ulkedeki tek sisman kisinin baskanlari oldugunu gorduyseniz hepsinin bir kabusta yasadigini anlarsiniz.Ben gercekten cok uzuldum.Umarim bir an once birleri onlari bu kabustan kurtarir.

  8. Alper bey cesaretinizden dolayı tebrik ediyorum videolarınızı gerilerek izleyebildim diyebilirim bende gitmek ve oradaki yaşantıya canlı şahit olmak istiyorum bilgileriniz ve paylaştıklarınız için çok teşekkürler. devamını bekliyoruz iyi çalışmalar, seyahatler..

  9. Emeğinize sağlık güzel bilgiler ve fotolar paylaşmışsınız.Halk yoksulluk ve sefalet içinde ama bunu yabancılara yansıtmamak için çok uğraşıyorlar

  10. Merhaba Alper bey! Ben Kuzey Kore hakkındaki tüm yazılarınızı okudum ve çok beğendim. Size helal olsun! Fakat beni bir soru düşündürüyor — söylenenlere göre orada gece saat 11 den sonra ışıklar kapatılır, her yer karanlık olur. Bu sizin kaldığınız otelde de böyle miydi?

  11. bence de harika bir yazı olmuş, yeni öğrendiğim birçok şey oldu, emeğinize sağlık… çekimlerdeki cesaretinizden dolayı da tebrik ederim cidden.

  12. cok basarılı bır yazı olmus.Hep merak ederdım Kuzey Koreyı.Yenı bır blog yazarı ve seyahat meraklısı olarak yazılarınızdan faydalanacagımı umuyorum.

  13. İnsanlar hakettikleri gibi yönetilirler, ancak yinede yazık günah,dünyadan haberleri yok. size teşekkür ederim. Tek çekincem bu web sayfalarının hükümetimize yol gösterici olması

  14. Ödevimle ilgili araştırma yaparken rastladım emeğinize sağlık öncelikle. Göremediğim ve merak ettiğim bir şey var; idam cezası resmi olarak var mı yürürlükte? Teşekkürler.

    • Merhaba,
      Evet, idam cezası yaygın ve genelde meydanlarda yapılıyor, halk da çoluk çocuk izliyor mecburen. Yöntem kurşuna dizme şeklinde. Bu bilgiler net. Fakat “Köpeklere yedirme” gibi Güney Kore kaynaklı haberlerin doğruluğundan emin değiliz. Ödevinizin konusu nedir?

  15. Hocanın verdiği bir konu Kuzey Kore kültürü. Beş arkadaş anlatacağız. Bölümlere ayırdık ve bana da bu konu geldi. Antropoloji dersinde sınıfta yapılacak bir sunum, dili ingilizce olacak.

    • Orada olmayı isterdim fakat ben de yarın fakültede ders anlatacağım. Blogumu kaynak olarak gösterirseniz memnun olurum, sınıf arkadaşlarınız da öğrenir. Yarın için ve genel olarak başarılar dilerim.

  16. Okuduklarıma inanamadım.Bu nasıl sömürüdür aklım almıyor.bu nasıl bir akıldır.Kaçıncı dünya ülkesi burası? Şoktayım .Kuzey Koreyi çok merak eder dururdum.Teşekkür ederim kendi adıma.

  17. Bir ödevim sayesinde yazilarinıza ulaştım. Bir ülkede bir ideolojiyi savunacaktım. Kuzey Korede liberal olmak geldi aklıma. Gerçek olması gerekmiyor ödevim için. Çok da bi bilgi bulamam diye düşünmüştüm kuzey Kore hakkında. Ama yazılarınızdan fazlaca yaralandım. Teşekkürler

  18. Evet Bir okuyucunun yukarda dediği gibi Türkiye de rezil bir ülke olarak resmedilebilir yazılabilir ya da tersi… Ancak reziliz tabii…

  19. muhteşem bir yazı ve blok olmuş, kaleminize ve emeğinize sağlık! merak ettiğim şu, oraya iş için mi gittiniz, yoksa turist olarak gidilebiliyor mu?

  20. Kuzey Kore’ye kadar gidip başkentin orta yerine kocaman silinmez harflerle Korece şunları kazıyasım var:
    TEK YASAK
    Özgürlüğün geldiği gün
    O gün ölmek yasak!

  21. Hep merak ettiğim ülkelerden biriydi Kuzey Kore ilgi çekici yazınızı okuduktan sonra çıkış yolu olmayan bir labirent gibi artık benim için oradaki insanlar umarım bir gün bir çıkış yapar da kurtulurlar. Resimler, videolar, yazılar ve hayatınızı tehlikeye attığınız için teşekkürler …

  22. Gerçekten başarılı bir yazı.Sizi tebrik ediyorum.Cesaretiniz takdire şayan bende merak ederdim kuzey koreyi bulduğum en geniş kapsamlı yazı sizinki oldu.Devamını bekliyorum . Başarılar alper bey

  23. Halihazırda bir cok sahsın değil ülkelerın bıle olmayan bılgısıne sahıp olmuşsunuz bunu detaylı bı sekılde başka mecralarda yayınlamanız faydalı olacaktır emegınıze saglık

  24. özgürce yaşanılması gereken bu dünyada neden böyle yaşıyorlar ki ? onlara üzülüyorum doğrusu hep bi gözlem altında olmak hayatının yolunu puanlarla belirlemek çok sıkıcı ve yaşanılacak bir yer değil bence

  25. Hocam yazılarınız harika. Ancak, yasak resimleri (uyuyan asker v.s.) yayınlayarak olası K. Kore seyahatlerimizi de engellemiş oldunuz. Artık Türk vatandaşlarına izin vermezler sanırım 🙁

    • Endişelenmeyin Kuzey Kore’nin böyle bir uygulaması yok. 3 ABD’li turisti uygun görmedikleri davranışlar nedeniyle tutuklayıp hala vermiyorlar ama ABD’li turistler hala gidebiliyor.

  26. Daha önce okuduğum ve izlediğim yayınlarla aynı, burada söylenecek şey şu, birde bizim ülkemize ihracat yapan güney koreye bakın. tebrikler çok güzeli olmuş.

  27. Alper Bey böyle bir maceracı ruha sahip oluşunuz ve gezi blogunuzun doyurucu ve ilham verici olmasından dolayı sizi tebrik ederim.

    Çeşitli nedenlerden dolayı sizin yaptıklarınızı yapamamam biraz kıskanmama neden oldu ama durmamanızı dilerim. Sizinle bir gün tanışmak isterim.

    Not: Adımdan dolayı karışıklık olabilir Tansu Bey diye hitap edebilirsiniz. Saygılarımla…

  28. Zaman Akip gidiyor yazilarinizi okurken.Surukleyici anlatiminiz için tesekkurler Alper bey. Koredeki toplama kamplari hakkindada çok kötü seyler okumustum.Ailelerinin suclari yuzunden kamplarda dogup buyuyen cocuklar varmis.Hatta nesiller.Cok uzucu.

    • Kuzey Kore maalesef dünyanın en büyük hapishanesi. Esir kamplarıyla ilgili bilgilerimiz sadece bir kaç kişi
      ye dayanıyor ve sınırlı. Bugüne dek yalnızca 1 kişi kaçabildi, o da kampta doğmuş birisi. Anlattıkları korkunç bir cehennemi tarif ediyor. İlginize teşekkür ederim.

  29. Alper Bey, Kuzey Kore yazılarınız ve fotoğraflarınız gördüğüm en iyi Kuzey Kore aktarımları. Çeşitli konulardaki bilgi birikiminizi de katarak yaptığınız anlatımlar, bloğunuzu bizim gibi konuya yabancı okurlar için dahada değerli kılıyor. Teşekkür ederim.

    Benim bir sorum olacak; kıtlıktan dolayı geçmişteki açlık konusu olmasaydı ve de şu anda en azından insanların karnı doyacak kadar besin üretimi yeterli düzeyde olsaydı, sizce Kuzey Kore halkı dış dünyadaki diğer tüketim ürünlerinden habersiz, izole biçimde yaşamanın getirdiği bir yaşamdan ötürü diğer ülkelerdeki haklardan daha az mutlu bir yaşam mı sürerlerdi yoksa hallerinden memnun, ihtiyaç duyacakları binlerce eşyadan habersiz huzurlu bir yaşam mı sürerlerdi? Bu konuda bir izleniminiz oluştu mu geziniz sırasında. Yani hal ve tavırları, yüzlerindeki ifadeler, birbirlerine davranışları belki bize naif gelebilir ama açlık sorunu ve aşırı zorlu yaşam koşulları (sınıfsal ayrım, işkence gibi) olmasa, öyle bir sistemde mutlu olunabileceğine dair bir izlenim ver dimi size. Kişisel değerlendirmenizi merak ettim. Komünizm, Marksizim gibi ideolojik kalıplar bağlamında sormuyorum. Bu ideolojik kalıplar dışında, ütopik bir toplumda insan davranışlarındaki farklar neler olabilirdi, anlamak için soruyorum. En azından, belki bu yönde bazı ip uçları verecek izlenimleriniz olmuş olabilir.

    • Merhaba Yusuf Bey. Sorunuz önemli ve merak uyandırıcı. Fakat Kuzey Kore’de halkla konuşmak ve yaşamın içine girmek yasak olduğu için bu konuda bir şey söylemem tahminden öteye geçemez. Açlık kıtlık eziyet olmasa bence evet, bu mümkün. Örneğin Bacon Yeni Atlantis kitabında daha 1624 yılında buna benzer bir ütopya ülkesini anlatıyor, okuyalı yıllar oluyor, etkilenmiştim. Bloguma ilginize çok teşekkür ederim.

  30. Alper bey sizden bir ricam var genelde kapalı ülkelere gittiğiniz zaman k.kore-çin-nepal-tayland- gibi bu yerlerde özellikle futbol durumlarının inceleyip görselleyip yazarsanız iyi olur .iyi günler

    • Merhaba. Futbol hiç anlamadığım bir konu, Türk futbolundan bile haberim yokken gittiğim yabancı ülkelerin futbol dünyasından bahsetmem sağlıklı olmaz zannımca. Ama denk gelirsem yaparım, aklımda olacak. İlginize teşekkürler.

  31. Alper Metin,size iki şans verilse,-batının ambargosu ve SSCB desteğinin kesilmesi nedeniyle yaşanan kıtlık hariç tutularak- basit ve sade bir yaşamın olduğu K.Kore’yi mi, yoksa polisin kapıdan içeri girip, pervasızca insanı göğsünden vurduğu, batının saçma sapan tüketim kültürünün esiri olmuş, diplomalı işsizler ordusunun bulunduğu,insanların her an birbirini boğazlamaya hazır oldğu, kapitalizmin en vahşi halinin yaşandığı TR’de mi yaşamayı tercih ederdiniz? Mesela K.kore’de insanlar emekli olduklarında emekli maaşları yetmediği için, 2. bir işte çalışmak zorundalar mı aç kalmamak için?

    • Merhaba Gürsel Bey. Bu iki şans arasında kalmak istemem. Bugün tüm doğal kaynak ve sanayi yetersizliğine, yoksulluğa rağmen sosyalizmi yaşatmaya çalışan, Che’nin mezarının olduğu Santa Clara kent meydanında halkla özgürce sosyalizmin olumlu ve olumsuz yanlarını sabaha kadar özgürce tartışabildiğim, aralarında sisteme karşı olanlara kapitalizme özenmemelerini öğütlediğim Küba’da; veya savaş ve parçalanmadan önce dünyanın en saygın ülkelerinden olup azınlıklara etnik ve kültürel haklarını veren, yurt dışına seyahatin serbest ve kolay olduğu, büyük ve güzel Yugoslavya’da yaşamak isterdim.

  32. Öncelikle emeğinize sağlık. Kendi alanım gereği radyo ve televizyon yayıncılığıyla ilgili daha fazla bilgi edinmeyi çok isterdim, özellikle de (varsa) hukukî açıdan. Kanunlarında radyo ve televizyon yayıncılığı nasıl düzenleniyor acaba, bir bilginiz var mı? Teşekkürler..

    • Merhaba. Kuzey Kore’de televizyon yayınları Kore Merkezi Yayıncılık Kurulu tarafından yönetiliyor. Radyo ve televizyon cihazları fabrikada sadece Kuzey Kore yayınlarını alacak şekilde üretiliyor. Bazı kişiler kaçak Çin malı radyo sahibi olabileceği için evlerde polisçe denetleniyor ve kaydediliyor. Beş TV kanalı var; Kore Merkezi TV (KCTV, Choson Chungang T’ellebijyon; Joseon Jungang Tellebijyon), sadece başkent Pyongyang’a yayın yapan kültürel Mansuade TV, Ryongnamsan TV, Güney Kore’ye yayın yapan Kaesong TV ve Spor TV. Televizyon yayınları hafta içi 17:00, hafta sonu 06:00’da yayına başlıyor.

      Tüm yayınlarda rejimin ideolojisi işleniyor; Güney Kore, Japonya, ABD ve İsrail karşıtı yayınlar yapılıyor. Pyongyang Radyosu ve Kore Merkezi Yayın İstasyonu adlı iki radyo kanalı var. Ayrıca bir de Güney Kore’den yayın yapıyormuş gibi yayınlanan Propaganda Radyo var. Tüm TV ve radyo yayınları Güney Kore Birleşme Bakanlığı tarafından izleniyor. Kanunlarını bilmiyorum.

  33. Cesaretinizi takdir ederim hocam çok beğendim yazınızı ve sizin gibi insanlar sayesinde birçok bilmediğimiz yeri görmüş oluyoruz Teşekkürler

  34. ‘Tüm yayınlarda rejimin ideolojisi işleniyor; Güney Kore, Japonya, ABD ve İsrail karşıtı yayınlar yapılıyor’ diye yazmışsınız. Japonya, G.Kore ve ABD’yi anladım. Fakat İsrail karşıtı yayın neden yapıyorlar.
    Bilgilendirirseniz sevinirim.

  35. Tebrikler Alper bey. buradaki konuyla alakasız fakat 4 yıl uzakdoğuda yaşamış biri olarak şunu söylemeliyim su ve sabun japon köyleri ve okulları da dahil olmak üzere asya da yaygın değildir. yani bu pis gelenek japonyanın en modern okullarında bile yaygındır. sadece kuzey koreye ait bir durum değil.

  36. Alper bey yazılarınızı okuduktan sonra hakikaten çok şaşırdım o insanlar ne yapar hala açlıktan ölen varmıdır hala zulüm varmıdır oralarda insanların böyle değersiz olmaları çok üzücü ve baskı rejiminin yıkılmasıda imkansız gibi çünkü tüm dünyaya kapalı bir ülke medya vs herşeyiyle insanlar devletin elinde ne diyelim Allah yardımcıları olur inş..

  37. Aslında buradan komünizmin tanımı yapılmalı; komünizmde sınır nedir? karl marx gibi kişilerin kitaplarını incelemek ve komünizmi uygulayan ülkelerin iyi yönlerini alıp kötü aşırılıklardan sıyrılan özü bulup uygulansa daha iyi bir sistem yaratılabilir.örneğin kadın eşitliği ve ekonomik eşitlik hangi rejimde var iyi uygulanan?bunu ayırmak lazım kominizmde de bunlar güzel işliyor ve aslında radikal dincilerin dışladığı kominizm eşitlik Kuran’da zaten var aksini kimse inkar edemez!

  38. Selamlar…yazılarını tamamen bitirmedim henüz,ama çok merak ediyorum ettiğim siz gizli çekimlerinizi yayınlayınca grup rehberlerinin başı belaya girmez mi?dikkatsizlikle suclanmazlar mı?

  39. Hocam merhabalar. Ben sizi internette tesadüfen buldum, oldukça bilgilendirici yazılarınız var. Tabii daha henüz Kuzey Kore yazılarınızın bir kısmını okudum. Diğer yazılarınızı da çeşitli zamanlarda okumayı düşünüyorum. Benim bu Kuzey Kore’yle alakalı enteresan sorularım olacaktı. Öncelikle herkesin dediği şu, orada halka karışmak yasaktır, otelden tek çıkmak yasaktır, rehberin gösterdiği restorandan başkasına gitmek yasaktır vs. E peki mesela biz, otelden çıkmak istesek, farklı bir yerde yemek yemek istesek ya da halka karışmak istesek, görevliler ne yapıyor? Kolumuzdan tutup çekiyor mu, hatta ısrarcı olsak dövüyorlar mı ya da tutukluyorlar mı böyle bir sebepten dolayı, nedir? Nasıl bir denetim mekanizması var? Bir diğer soru olarak da; bildiğim kadarıyla ülkeye telefon sokmak yasak. İnternet de yok. Peki siz ailenizle yahut arkadaşlarınızla nasıl iletişim kuruyorsunuz, otelde telefon imkanınız var mı yurtdışına açık?

    Teşekkürler şimdiden.

    • Merhaba. Seyahat blog yazılarıma ilginiz için teşekkür ederim. Kuzey Kore’ye giden herkes bunların imkansız olduğunu bildiği işçin denemez, ben deneyeni duymadım. Israr ederseniz elbette kuvvet uygulanarak engellenirsiniz, ancak sadece sınırdışı mı ederler, yoksa tutuklarlar mı, bilemiyorum. Telefonlara eskiden havaalanında el konuluyordu, artık sokmak serbest ama çalışmıyor. İletişim kuramazsınız.

  40. Gerçekten size imrenerek okudum tüm yazılarınızı resmen bir farklı bir boyuta gitmişsiniz. Oraya gitmekten de ziyade gerçekten cesaretiniz ve gözünüzün karalığından sizi tebrik ediyorum. Her babayiğitin maçası yetmez oralara gitmeye. Diğer yazılarınızı sabırsızlıkla bekliyoruz.

  41. Sosyalizm guzel ama dogru uygulandiginda. ozgurlugun olmadigi sosyalizm sosyalizm degildir. sosyalizme guzel ornek titonun yugoslavyasi diyebilirim ve tito disari acik bir liderdi. kuba da guzel. che guevara ozgurlukcu sosyalizmin simgesidir. Kuzey Kore sosyalist rejimin yuz karasi. lenin gibi ozgurlukcu adamdan uzak kendi kendine juche diye bir ideoloji harmanlamis diktatorlukle insanlari koyunlastirmislar. isyan filmine benzemis bu. insanlari haplarla robotlastiriyorlardi filmde. kuba yazinizi okuycam. kubalilar gercekten mutlu mu? bana gore en guzel ornek iskandinav sosyalizmi norvec isvec sosyal anlayisidir. oralarda insana deger veriliyor. kapitalist sistemi tamamen yok etmese de insani sosyal devletle ezmiyorlar.

  42. Yazınızı hayranlıkla,ağzım açık bir şekilde okudum.Resmen 1984 kitabındaki hayatı yaşıyorlar.Kendimi hücrede,4 duvar arasında hissettim.Çok üzüldüm oradaki insanlara.

  43. sosyalisttt Bravo yazınız hoş olmuş..Adnan hoca gibi aslında kominizm din düşmanlığı olamaz..Çünkü kuranda eşitlik var zenginlerin adaletli olması var ama bakıyoruz diplerinde savaş afrikada açlık var.Kominizmide uygulayan yok kuranı da halbuki KURAN İLE KOMİNİZM İDEOLOJİSİDE AYNIDIR!!! AMA DOĞRU UYGULAYAN ÜLKE YOKTUR! MESELE BUDUR…

  44. Merhaba Alper Bey. Yaşadığınız bu olayları bizimle paylaştığınız için teşekkür ederiz. Bir sorum olacaktı. Haberlerde Kim adlı diktatör. Kuralları uymayanları idamla cezalandırıyormuş.O doğru mudur

    • Merhaba. Kuzey Kore’de rejim karşıtı görüşleri ya da etkinlikleri olanlar meydanlarda halka açık kurşuna diziliyor. Net olarak hangi suçların idamla, hangilerinin esir kampıyla cezalandırıldıklarını bilemiyoruz.

  45. Alper bey yazınız çok etkileyici nefessiz okudum merak ettiğim çok şey vardı çok aydınlandım teşekkürler. Diğer yazılarınızı da okuyacağım. Merak ettiğim bir konu var orada hastalar hastaneler burada çalışanları eğiten eğitim kurumları nasıl. Ne derecedeki. Ve halk bunlardan nasıl faydalanır çok merak ettim.(bu konuda halk hasta olunca da kendi haline birakilmiyordur sanirim)

    • Merhaba Habibe Hanım. Kuzey Kore seyahat yazılarıma ilginize teşekkür ederim. Ülkede eğitim ve sağlık hizmetleri ücretsiz. Eğitimle ilgili yazımda bahsettim. sağlık hizmetlerinin ve hastanalerin kalite ve düzeyiyle ilgili bilgim yok, devlet çoğu konuda bilgi vermiyor.

  46. Merhaba Alper Bey,
    Belki sacma bir soru olacak biraz ama kisisel merak iste 🙂 Mesela orada kaldiginiz donemde sigara,alkol satin almak istediniz bunlari nereden temin edebiliyorsunuz?Turistler icin boyle bir imkan var mi?Ellerinize saglik bu arada cesaretiniz de yaziniz da takdiri fazlasiyla hak ediyor.Bir gun fransaya gelirseniz lutfen haber verin.

    • Merhaba Berkay Bey,
      Turistler için inşa edilmiş otellerin restoran ve barlarında içki var. Ayrıca turistler için yapılmış az sayıdaki dükkandan da sigara ve içki satın alınabiliyor. O da olmasa kimse gitmez zaten, akşamları otel hapsi sırasında ne yapacak garipler? 🙂 Kore blog yazılarıma ilgi ve beğeniniz için çok teşekkür ederim.

  47. Üşenmeyip oralara gidip göstermiş olduğunuz cesarete saygı duydum, zevkle okudum. Umarım bir gün ben de gidebilecek bir fırsat yaratabilirim. Sevgiler.

  48. Merhabalar alper bey kuzey kore çalışmalarınız dehşet verici ve korkutucu sizin ve orada yaşayanlar için film gibi sitenize de baktığım kadarıyla gezdiğiniz yerler için söylüyorum başım döndü türkiye konuşmacı olarak anlatım ya da kitap çalışmalarınız var mı sizlere kolay gelsin görüşmek ümidiyle….

  49. Merhabalar​.. Aslında bu konuda bir çok şey yazılabilir hatta yazılmalı da.. Bu konuda öne çıkan ise http:/ /www. aksaray.gov. tr/insan-haklari-nedir başlığı altında incelenmeli ve gereken her neyse yapılmalıdır.. Sonuçta bir şey yapılamaz diye bir şey de yok.
    Ama burda sormak istediğim bazı sorular var.
    -İlk olarak orada bulunan insanlar, toplum izole bir yaşam sürüyor değil mi? Dış dünya”hıh avatar filmine yorum yapıyor gibi hissettim” hakkında sadece başlarındaki adam ne söylüyor ise o kadar bilgileri var yani o hakları elinden alınmış aynı zamanda düşünce özgürlüğü ya da basın yayın özgürlüğü gibi herhangi bir doğal hakları yok?
    Sadece yaşama barınma hakları felan var sanırım. O da belirlendiği gibi?
    -Peki bir diğer sorum ise orada bulundunuz o insanların gözlerinde ne gördünüz??
    Martin Seligman ın kuramı mı geçerliliğini sürdürüyor??
    Sürdürüyor olsa bile gerçekleri öğrenseler değiştirmek için tersine kurama başvurulabilir mi? Türklerde de olduğu gibi bilseler Özgürlüğü için savaşır mı halk sizce ??

    • Merhaba. Evet Gizem Hanım, Kuzey Kore toplumu tamamen dış dünyadan yalıtılmış bir yaşam sürüyor. Dış dünya ile haberleşmeleri yasak. Düşünce ve basın özgürlüğü yok. İnsanların gözlerinde donuk bir ifade gördüm. Rejimle ilgili tartışmak yasak, zaten halkla temas kuramıyorsunuz. Seligman’ın Öğrenilmiş Çaresizlik kuramı bu ülke için doğru tespit mi bilemiyorum, çünkü söz konusu olan yaptıklarının fark yaratmaması değil, bir şey yapamamak.

  50. Hocam gerçekten çok başarılı bir çalışma. Ben de yurt dışına çıkmak için para biriktirmeyi düşünüyorum nereyi önerirsiniz? Bi sorum daha olacak Kuzey Kore’ye gitmek için ne kadar para vermemiz gerekiyor? Şimdiden teşekkürler japonya’da iyi gezmeler,

  51. Merhaba Alper bey yazinizi bugun okudum oncelikle tebrik ederim.Bir sorum olacak k.korede diger sosyalist onderlerin resim heykel gibi gorselleri varmi acaba

    • Merhaba. Kuzey Kore yazılarıma ilginize teşekkür ederim. Birkaç yıl öncesine kadar başkent Pyongyang’ın ana meydanında Marx ve Lenin resimleri vardı ama kaldırıldı. Ülkenin resmi ideolojisi Marksizm ve Komünizm anayasadan silinip Kimilsungizm-Kimjongilizm eklendi. Ben yabancı olarak sadece 1 tane Che posteri gördüm.

  52. – Milli gelirden kişi başına düşen pay nedir?
    – Bebek ölüm oranı nedir?
    – ekilebilir arazilerin ne kadarı ekiliyor?
    – o ülkenin sahip olduğu kaynaklar nelerdir?
    – okullaşma oranı nedir?
    – sağlık hizmetlerine ulaşım imkanları nedir?
    – eğitim ve sağlık paralı mı, ücretlimi?
    ve daha bir çok konu ile ilgili resmi rakam vermeden bir yazı oluşturmuşsunuz. tümüyle taraflı bir yazı olmuş.
    MEB GÜVENLİK SİSTEMİ okulun bilgisayarında yazının tamamını okumamı engelledi biz felaket özgürüz bu arada…….

  53. Komünist bir insan gerçek komünizm bu değil der. Şeriat ile yönetilen ülkeler için de Müslümanlar gerçek Müslümanlık bu değil der. Bana artık komik geliyor bu tür şeyler. Komünizm de bu işte abi. Saçma sapan tek düze bir hayat. Her şey tehdit her şey askeri, insanlar mutlu mu acaba, açlıktan ölmedikleri ihtiyaçlarının kesilmediği bir hayat istemiyorlar mı? Teşekkür ederim yazı için. Bir kez daha geçmişte sosyalizmi savunduğum için pişman oldum.

  54. Öncelikle sizi takdir ediyorum yaptığınız kolay bir şey değil. Fakat başka bir yazıda okuduğum kişi ülkenin çok mutlu olduğunu söylemişti ki yanılıyormuş insanlar robot gibi yaşıyor. Gerçeği yazdığınız ve gösterdiğiniz için teşekkür ederim.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz