Yurt dışında günlük sokakta gezerken yanınızda taşımanız gereken şeyler vardır. Bu nedenle ben seyahate çıkarken büyükçe sırt çantamın yanında değerli eşyalarımı taşımak, otobüslerde yanıma almak ve kaldığım yerlerde dışarı çıktığımda gerekenleri koymak için bir de günlük omuz çantası da alıyorum yanıma. Fotoğraf makinesi, kalem, harita, seyahat kitabı, el lambası, gerekli adresler gibi şeyleri bu çantamda taşıyorum. Cüzdan, para, pasaport, anahtar gibi en değerliler her zaman ceplerimde veya giysi içerisine giyilen ve pasaport çantası denilen gizli cüzdanda durmalı.

 

Yurt Dışında Gezerken Neler Taşınır?

Gezdiğiniz ülkede mevsim kışsa kabanınızı bol cepli seçerek günlük çanta taşımaktan kurtulabilirsiniz. Yurt dışı seyahat sırasında gezerken çantasız olmak hem güvenlik açısından hem de rahatlık için avantajlı. Sürekli dikkat etmeniz gereken bir omuz çantası veya küçük sırt çantası yoksa daha rahat gezersiniz. Paltonuzun cepleri büyük olsun ki fotoğraf makinesi, kent haritası, anahtar, seyahat kitabı ve diğer eşyalarınız sığsın.

 

Bakın burada Sofya‘da dolaşırken ceplerimde neler taşıdığımı anlatıyorum:

 

 

 

Omuz Çantaları

Aşağıda benle birlikte birçok ülke gezen omuz çantaları var. Eşyalarınızın miktarı, fotoğraf makinenizin boyutu, seyahat kitabınızın kalınlığına göre küçük veya biraz büyükçe bir omuz çantası olabilir. Günlük küçük bir sırt çantası da olur ama pasaport, değerli bir eşya veya para taşımamanız, veya kilitlemeniz gerekir. Üstte orta boy, ortada biraz büyükçe, altta ise küçük bir omuz çantası görüyorsunuz. Özellikle ortadaki omuz çantası benle kaç ülke gezdi bilmiyorum.

 

yurt dışı çanta
Yurt dışı seyahatlerimde günlük yanımda taşıdığım çantalarım. Yurt dışında omuz çantası.

 

Pasaport Çantası ve Bel Çantası

Aşağıdaki fotoğrafta üstte yaz veya baharda, mont giymediğim durumda taşıdığım çok ve kapalı gözlü bel çantası, altında ise giysilerin altına, doğrudan bedene giyilen ve pasaport, para, kimlik ve belgeleri yankesicilere karşı güvenle taşımaya yarayan pasaport çantası görülüyor. Bunu sadece Latin Amerika’da 1 Ayda 4 Mevsim seyahatim sırasında şehirler arası yolculuklarımda kullandım. Bu ikisi hafif gezmek, elini kolunu serbest bırakmak isteyenler için uygun bir kombinasyon. Yurt dışında gezerken güvenli çanta taşımak önemli.

 

Bel çantası pasaport çantası
Bel çantası ve pasaport çantası.

 

Ten rengi ve kaliteli kumaştan pasaport çantası güvenli olsa da kullanımı çok rahat değil. Pasaport, para, banka kartını kolay çıkarmak için askısını biraz uzun ayarlayın ki tişörtünüzü biraz kaldırarak erişebilin. Ayrıca günlük kullanacağınız parayı pasaport çantası içine değil ön cebinize koyun. Bu şekilde sık erişmek zorunda kalmazsınız. Seyahat rehber kitabınızı pasaport çantası içine koymaya çalışmayacığınızı tahmin ediyorum elbette.

 

 Yurt dışı seyahatlerim öncesinde çantamı hazırlarken kullandığım eşya listem ve görüntülü anlatımlarım için tıklayın.

19 YORUMLAR

    • Bel çantasını Bangkok’ta görüp aldım, böyle küçük ve çok gözlü olanını Türkiye veya başka yerde görmedim maalesef. Pasaport çantası kolay, spor-doğa-seyahat malzemeleri satan bütün dükkanlarda bulabilirsiniz, ben Karaköy’de iskeleye yakın bir dükkandan aldım, adını hatırlamıyorum. 20-30 TL arasında fiyatlı ve hepsi ithal.

  1. Merhaba,
    Aslında bu cantalar dikkati daha cok cekiyormuş gibi geliyor hep,paraları farklı ceplere dagıtmak iyi olmazmı?
    Bir de merak etdigim bişey var,yalnız seyahet etginiz sırada mecburen tuvalete gitmek zorunda oldugunuz durumlarda cantayı napıyorsunuz,cünki genelde tuvaletler yere koyacak kadar da temiz olmuyor

    • Merhaba,
      Paramı çantaya koymuyorum, ön cebimde taşıyorum. Büyük miktardaysa çoğunu iç cebe veya pasaport çantasına koymak gerekir.
      Tuvalette kapının arkasında askı yoksa çeşmeye asıyorum, o da uygun değilse kucakta taşıyorum mecburen.

  2. Merhaba.Ben Bakude yasiyorum Allah kismet ederse temmyz ayinda 10cu evlilik yildonumumuzu kutlamak icin Istanbula gelicez.bir sorum olucak size.biz kep haberlerden kapkaccilar haqqinda duyuyorus.onlardan nasil korunmali?basqa bir soru:gelirken parayi dollar,yoksa Tl olarak gotursek iyi olur.bizim otel sultaniyede Ataturk hava limanindan oraya otobus ve ya metroyla nasil ulasa biliris?cevaplarsaz cok sevinirim.tesekkurler.

    • Merhaba Aylin Hanım. Maalesef İstanbul’da kapkaççılık ve yankesicilik yaygın. Paranızı ve telefonunuzu ön ceplerinizde taşıyın. Omuz çantası taşıyorsanız çanta arkanızda veya yanınızda değil, önünüzde olacak şekilde yürüyün. Yanınızda çok para taşımayın. Paranızı ceplerinize ve çantanıza bölüp dağıtın. Dolar mı TL mi getirmeniz, orada Türk Lirasını kaça sattıklarına bağlı. Sultaniye adlı bir semt bilmiyorum. Sultanahmet mi acaba?

  3. Sanırım sırt çantası kullanmıyorsunuz siz. Güvensiz bulduğunuz için mi kullanmıyorsunuz, kullanmamızı pek tavsiye etmiyor musunuz acaba?

  4. Alper Metin bey iyi günler, ben Çin-G.Kore-Japonya bu yazdıklarımdan en az 2 sine aynı anda seyahat etmeyi planlıyorum, kıyafet olarak yanımda valiz götürüp konaklayacağım yere mi bırakmalıyım, yoksa bolca geniş bir büyüklükte sırt çantasıyla mı seyahat etmeliyim?

    • Merhaba Buğra Bey. her ikisinin de avantaj ve dezavantajı var. Sırt çantası elleri serbest bıraktığı için pratik, ayrıca zengin turist değil az paralı gezgin görüntüsü verir hırsızlığa karşı. Fakat bazen kilometrelerce yürümek gerekince o sırt çantası gitgide ağırlaşır, oysa tekerlekli bir bavul işi kolaylaştırır. O da sırt çantası kadar pratik değil ve daha zengin gösterir. Ben Çin’den taklit Samsonite bir çanta aldım, asıl işlevi tekerlekli çekmeli valiz ama sırt için kayışları da var, sırtta da taşınabiliyor ama ergonomik değil. Bu da bir seçenek. Seyahatinizin uzunluğu ne kadar olacak?

  5. Tekrardan merhabalar,ve mesajıma yanıtladığınız için teşekkürler Alper Bey, seyahatim 2 hafta ila 1 ay arası olmasını planlıyorum. Çin Halk Cumhuriyeti-Güney Kore (konularınız bana + yönde referans verip aydınlattı) ve ek olarak Japonya ya gitmeyi planlıyorum. Bu yazdığım 3 ülkeden 2 sini gideceğim ve döneceğim tarih rotasına göre kararımı kesin vereceğim.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz