Bu yazımdaki kısa çekimler yurt dışına seyahate çıkmadan önce yapmamız gerekenler, hazırlıklar, dikkat edilecek konular, ülke seçimi, yurt dışında harcamalar, para çekmek, güvenlik, çanta çeşitleri, ATM ve kredi kartı kullanımı, yurt dışı seyahat için çanta hazırlama, banka kartı, telefon kullanımı, götürmemiz gereken belgeler, eşya listesi ile ilgili. Gezi çantası hazırlama rehberi. Yurtdışına çıkarken neler yapılmalı sorusunun yanıtları ve bilgi.

 

tatil seyahat hazirlik pasaport telefon bilet
Yurtdışı gezi

 

 

Yurt Dışı Seyahat Eşya Listesi 

Bakın benim yıllar önce hazırladığım böyle bir seyahat eşya listem var. Yolculuğa çıkmadan günler önce çıktı alıyorum, edindiklerimin yanlarına yarım artı, son gün çantaya koyduklarımın yanına artı işareti koyarak hazırlığımı tamamlıyorum.

 

 

yurt disi seyahat esya listesi tatil esya listesi celebi alper metin çelebi
Yurt dışına seyahate çıkmadan önce eşyalarımı hazırlama listem.

 

1. Yurt dışına tatile giderken yanımıza almamız gerekenler nelerdir?

Tatile giderken yanımıza neler alalım? Olmazsa olmaz eşyalar nelerdir? Nasıl kıyafetler alalım? Gideceğimiz yere dair rehber bir kitap edinelim mi? Nasıl aksesuarları mutlaka yanımızda götürmeliyiz? Gideceğimiz ülkenin hava tahmini, seyahate neler götürülür, eşya listesi, ülke kitapları..

 

 

Yurt dışına tatile çıkmadan önce mevsim koşullarını, iklimi, hava durumu ve tahminlerini öğrenelim. Yurt dışında kalacağımız süre 1 haftayı aşıyorsa, hava tahmini yapılmamış kısmı için yıllık ortalamaları kontrol edelim. Hava durumuna mevsime göre ince ve kalın kıyafetler alalım.

 

Yurt dışına tatile giderken yanımıza almamız gerekenler arasında pasaport ve kimlik, banka kartı ve kredi kartı, uçak bileti şart. Ayrıca bir el lambası, terlik, şapka, kişisel temizlik ve bakım ürünleri götürmek gerekir. Vitamin, ağrı kesici gibi ilaçların yanında birçok yerde sinek kovucu da gerekir. Fotoğraf makinesi ve aksesuarlarını unutmamalıyız.

 

Ülkeler hakkında bilgi veren seyahat kitapları yurt dışında gezerken çok yararlı oluyor. Gideceğimiz ülkedeki Türkiye büyükelçiliğinin adres ve telefonunu, o ülkede yoksa komşu ülkedeki elçiliğin bilgilerini edinmekte fayda var.

 

2. Tatile çıkarken nelere dikkat etmeliyiz?

Tatile giderken nelere dikkat edelim? Bilet ve pasaport kontrolü yapmak gerekir mi? Yanımıza para almamız gereken parayı nasıl ayarlayalım? Faturalarımızı ödeyip ödemediğimizi mutlaka kontrol edelim mi? Gitmeden önce evde ne gibi kontroller yapalım? Kalacağımız yeri mutlaka ayarlamış mı olmalıyız? Yurt dışı seyahatlerde dikkat edilecekler, gidilecek ülke seçimi, para çekme, pasaport ve bilet tarihi, seyahatte harcamalar..

 

 

 

 Yurt dışında gideceğimiz ülkeleri seçerken dikkat edeceğimiz en önemli konu güvenlik. Fiyatları da öğrenmeliyiz. Ülke seçerken sizi nelerin mutlu edeceğini göz önünde bulundurmalısınız; bakir bir doğa mı, tarihi kentler mi, deniz veya dağlar mı?

 

Pasaportunuzun geçerlilik süresinin bitmesine en az 6 ay kalmış olmalıdır. Biletinizin tarih ve saatini kontrol etmenizi öneririm.

 

Yurt dışına çıkarken bir miktar nakit para, kredi kartı ve ATM banka kartı almalıyız. ATM kartından kendi hesabımızdaki parayı o ülkenin para birimi olarak çekebiliriz.

 

Tatile çıkarken evde gaz, elektrik ve suyu kapatmalı, kapıyı iyice kilitlemeliyiz. Kalacağımız ilk şehir için rezervasyon yaptırmak işimizi kolaylaştırır. Serbest gezecekseniz diğer yerlere rezervasyon yaptırmayın.

3. Yurt dışı seyahatte güvenliğimiz için nasıl önlemler alalım?

Seyahatte güvenlik için neler yapmalıyız? Nasıl yollar tercih edelim? Paramızı nasıl muhafaza edelim? Kredi kartı taşıyalım mı? Paramızın hepsini yanımızda taşımamamız mı gerekir? Paramızı bölelim mi? Seyahatte güvenlik, önlemler, para koruma, güvenli çanta, tehlikeli yerler, uyarılar, seyahat çantası, banka kartı, kredi kartı, pasaport çantası, bel ve omuz çantaları. Güvenli yolculuk nasıl yapılır?

 

Yurt dışında seyahat edeceğimiz ülke ile ilgili rehber kitapların “warnings – dangers” kısmında o ülke ile ilgili uyarı ve tehlikeler yazar. Şehirlerin merkezi ve iyi aydınlatılmış bölgelerinde gezelim. Tren istasyonu çevreleri genelde tehlikeli olur.

 

Paranızı mutlaka bölün; bir kısmını kaldığınız yerde bırakın, günlük harcama için biraz ön cebinize, daha fazlasını ise iç cebinize veya güvenli pasaport çantasına koyun. Fazla paranız olduğunu belli etmeyin, göstermeyin. Gezi rehber kitaplarındaki uyarılar (warnings) kısmını okuyun.

 

Yurt dışında kredi kartından kendi hesabınızdan para çekemezsiniz, kredi çekmek zorunda kalırsınız. Mutlaka ATM banka kartınız yanınızda olsun, kendi mevduat hesabınızdan yurt dışında o ülkenin parasını çekersiniz, küçük bir komisyon kesilir sadece.

 

Yurt dışı gezilerden günlük bir omuz çantası veya gözleri kapalı bir bel çantası, ve en güvenlisi giysinin içine giyilen pasaport çantası taşıyın.

 

4. Havalimanına gitmeden önce yapılması gerekenler nelerdir?

Yurt dışı seyahat çantası hazırlama, seyahat hazırlığı, pasaport çantası, pasaport kontrolü, yurt dışında kimlik, para, eşya listesi, havalimanına ne kadar erken gidilmeli..

 

Yurt dışı yolculuğa çıkmadan önce pasaport, bilet, kimlik, banka kartlarını hazırlamak gerekir. Bir eşya listesi çok işe yarar. Yukarıda benim yurtdışı seyahat eşya listemi görüyorsunuz.

5. Yurt dışında telefonla konuşabilmek için neler yapmak gerekir?

Yurt dışında telefonla konuşma, yurt dışında hat, telefon kullanımı, yurt dışı telefon paketleri, yabancı ülke hattı, yurt dışında yerel paket alma, dakika hesaplama, yurt dışında telefonla ucuza konuşma.

 

En ucuz ülkelerde ekmek, su, domates, peynir, lokantada yemek, kiralar vb fiyatlar bu yazımda: Dünyanın En Ucuz Ülkeleri

119 YORUMLAR

  1. Yurt dışı gezilerde para, telefon, kredi kartı, güvenlik hakkında bilgiler için teşekkürler. Yurt dışı seyahatlerimde tavsiyelerinize dikkat edeceğim.

  2. Yurt dışı gezilerde kredi kartı ve telefon kullanımı hakkında bilgiler için teşekkür ederim, soru işaretlerim ortadan kalktı.

  3. Merhaba, yazılarınızı ilgiyle takip ediyorum, benim de haziran ayında 42 günlük Güney Amerika seyahatim olacak inşallah, yazdıklarınız faydalı oluyor gerçekten. Benim aklıma takılan soru banka kartı kullanımı hakkında. ATM’lerden çektiğimizde çok kaybımız oluyor mu, gerçi siz okuduğum kadarıyla bu yöntemi kullanmışsınız ama bir kere daha sormak istedim, teşekkürler 🙂

    • Merhaba Zeynep Hanım. Gezi yazılarıma ilginize teşekkür ederim. 42 gün harika! 🙂 Rotanız nasıl? Yurt dışı seyahatlerimde hemen her ülkede bankamatiklerden, kendi banka hesabımdan bulunduğum ülkenin para birimini çektim. En az 3 Lira, en çok 7 lira komisyon kesildi şimdiye dek.

  4. cevabınız için teşekkürler, bilen birine danışmak her zaman en iyisidir 🙂 rotam biraz dolu sizinki kadar ayrıntılı gezemeyeceğim bir ülkede ama Küba’dan başlıyorum, ucundan Meksika, Kolombiya, Ekvator, Peru, Bolivya, Arjantin ve Brezilya şeklinde evime dönüyorum inşallah 🙂

    • Güzel bir seyahat planı. 🙂 Gezdiğiniz ülkelerde para çekerken çok az olmasın, çünkü çektiğiniz miktarla komisyon aynı oranda artmıyor. Örneğin 100 peso çektiğinizde 4 lira kesilirse, 300 peso çektiğinizde 12 değil 6 lira komisyon kesilir gibi. Epey uçak bileti aldınız sanırım, pahalı bir seyahat olacak bu.

  5. evet gerçekten epey bir biletim oldu 🙂 vaktim kısıtlı olduğundan ülke geçişleri için uçak kullanacağım, bulabildiğim kadar uygunlarını almaya çalıştım artık, biraz da ispanyolcamı geliştiririm diye umuyorum, heyecan dorukta 🙂

  6. Küba’ya 5 gün ayırabildim. Havana, Trinidad, Santa Clara, Cienfuegos şehirlerini gezmeyi planlıyorum. Uçak biletinin de 10 adet 3,000 tl gibi bir maliyeti var.

  7. Merhaba Alper Metin, eşimle Ağustos sonu gibi Prag Budapeşte Viyana turuna katılacağız. Nasıl hazırlık yapmak gerek? Yazlık-kışlık kıyafet şemsiye mont vs :)çok akıcı bir dilimiz yok. tur hariç rahat dolanabilir miyiz? yeme içme gezmek gibi?

    • Merhaba Elif Hanım. Budapeşte Viyana Prag turu için Ağustos ayında kışlık kıyafete gerek yok. Yağmur olasılığı düşük olsa da yanınıza bir şemsiye alın. Orta düzeyde İngilizce bilmek yeterli olur, hatta ortanın biraz altı bile. Sıkıntı yaşayacağınızı sanmıyorum. Prag ve Viyana’da yemek ve lokanta tavsiyelerim ilgili yazılarımda var. Budapeşte’den ise şimdilik sadece Türk eserlerini yazdım. 4 yazımı okuduktan sonra sorularınız olursa ilgili yazılarımın altında memnuniyetle yanıtlamaya çalışırım.

    • Merhaba Esin hanım. Türkiye’den koruna götürmenize gerek yok. Orada kendi hesabınızdan çek parası çeker veya döviz bürolarında euro veya dolar bozdurabilirsiniz. Türkiye’den koruna alırsanız zarar edersiniz. Günde yaklaşık 1000 koruna yeter.

  8. Cepteteb hesap açtırın, hesap işletim ücreti yok, belli ülkelerde de nakit çekim ücreti yok, bunlar dışındaki ülkelerde sabit 3USD+BSMV. Araştırdığım bir çok banka sabit+%3-4 komisyon alıyor. Bu açıdan sabit olması iyi.

  9. Merhaba Alper bey. Yurtdisinda telefon ve internet kullanimi adina yaptiginiz tavsiyeleri goremedim. Belki de telefondan girdigim icin ama.bir de ekim ayinin basinda balkanlar ilgili giyim ve yemek yenecek yerler ile ilgili onerileriniz var mi acaba

    • Merhaba Hacer Hanım. Yurt dışında güvenlik, pasaport, bilet, telefon, para, banka kartı kullanma hakkında videolarımı bilgisayarda kolayca izleyebilirsiniz. Ekimde sonbahar kıyafetleri uygun olur. Köfte güzel ve yaygındır, çevapi derler, öneririm.

  10. merhaba alper bey. bizde prag viyana budapeşte gezisi yapıcaz aralıkta. Peki Türkiyeden Koruna yaptırabiliyomuyuz, buna gerek varmı euro yada dolar kullanamıyormuyuz acaba ? yardımcı olursanız çok sevinirim.

    • Merhaba Melis Hanım. Türkiye’de Çek parası Koruna sadece İstanbul Kapalıçarşı’da bulabilirsiniz, orada da az bulunan para birimlerini pahalı satarlar, zarar edersiniz. Turistik yerlerde avro kabul ederler. Bence yaz Prag yazımda anlattığım turist dolandırıcılık yöntemlerine dikkat ederek güvenli bir döviz bürosundan Koruna alın, ya da bu yazımda anlattığım gibi kendi mevduat hesabınızdan Prag’da koruna çekin.

    • Yurt dışında para çekmek için kartın hangi bankaya ait olduğunun pek önemi yok, visa veya master sistemine üye olması yeterli. Fakat bankaların kestiği komisyonlar arasında küçük farklar oluyor, birden fazla banka ATM kartınız varsa bankaları arayıp sorarak en az komisyon kesen bankanınkini tercih edebilirsiniz.

  11. prag seyahatim olacak..yazılarınızda toplu taşıma araçlarında bileti onaylatın yazmışsınız..bileti şöförden parayla alıcam..araç içinde bileti bi cihaza mı okutuyoruz…ceza ödemeyin yazmışsınız.teşekkürler

    • Evet, Prag’da ulaşım için kullanacağınız toplu taşıma araçlarının metro istasyonu girişinde, otobüs ve tramvay içerisinde biletinizi küçük sarı makinelerde onaylatıp geçerlilik süresini başlatmanız gerekiyor. 30 dakika geçerli bilet 24 koruna (CZK), 90 dakika geçerli bilet 32 koruna fiyata satılıyor.

  12. Merhaba Alper Bey,
    Bu yaz eşimle Prag-Viyana-Budapeşte turu yapmayı planlıyoruz. İlk defa yurt dışına çıkacağız.z. Ayrıca Graz’da yakın akrabalarımız var onları da görmek istiyoruz. Herkes bu tür bir gezi için tur almam gerektiğini söylüyor. Bu tür bir geziyi kaç günlük planlamam gerekiyor? Ulaşımı nasıl sağlarım? Teşekkürler,

    • Merhaba Ethem Bey. Budapeşte Graz Viyana Prag gezisi için tura ihtiyacınız yok. İngilizce konuşabiliyorsanız bağımsız gezebilirsiniz. Budapeşte gidiş Viyana dönüş ya da tam tersi uçak bileti alıp aralardaki ulaşımı tren veya otobüs seçeneklerinden saat ve fiyatları uygun olanlarla yapabilirsiniz. Tur da mümkün tabii. Ben olsam 15 gün ayırırdım ama tatiliniz kısaysa 10 gün de olur. 1 haftadan az olursa koşuşturma olur.

  13. Alper Bey merhaba, Yazılarınızı çok faydalı bulduğumuzu belirtmek isterim. 5 günlük bir Prag turuna kızımla katılacağım. Kızım 8yaşında. Onun zevk alması için sizden birkaç yer tavsiyesi almak istiyorum. Ayrıca hatıra olarak alabileceğimiz özellikle çocuk için birkaç öneri rica edeceğiz. Ayrıca ne kadar nakit almamız yeterli olacaktır. Teşekkür ederim.

    • Merhaba Fatma Hanım. Prag Wenceslas Meydanı 56 numaralı adresteki Vytopna Railway adlı lokantada minik bir tren dolaşıyor, çocuklar için eğlenceli. National Marionette (puppet theatre) kukla tiyatrosunda her biri birer sanat eseri olan kuklalarla oyunlar sergileniyor.

      Spejbl and Hurvinek Theatre (Divadlo Spejbla a Hurvinka) kukla tiyatrosunun baş kahramanları Spejbl, Hurvinek, Manicka, Bayan katerina ve Köpek Zeryk. Dünyaca ünlü bu tiyatro 4 yaş üzeri çocuklar ve yetişkinler için. Praha 6 bölgesinde, Dejvicka Caddesi 8 numarada. Metro A ile Dejvicka istasyonunda inerek ya da 2, 8, 20 veya 26 numaralı tramvayla Vitezne namesti’de inerek gidebilirsiniz.

      Puppet Theatre Jiskra (Loutkové divadlo Jiskra) adlı geleneksel kukla tiyatrosu kent merkezinin biraz dışında (Klapkova 26, Prague 8-Kobylisy) yer alıyor ve 3 yaşından büyük çocuklara kukla gösterileri yapıyor. Metro C ya da 10, 14, 17, 24 veya 25 numaralı tramvayla Kobylisy’ye gidebilirsiniz.

      Truhlar Marionety ve Galerie Marionette adlı kukla dükkanları Charles Köprüsü yakınındaki U luzickeho seminare caddesinde, 5 ve 7 numaralı binalarda yer alıyor. En iyi Çek sanatçıları tarafından yapılan çok kaliteli kuklalar satılıyor, pahalılar ama çocuklar için harika hediyelikler. Malostranska durağına yakınlar.

      Franciscan Garden (Frantiskanska zahrada) parkında bir çocuk bahçesi bulunuyor. Burada tırmanma demirleri, salıncaklar, tahterevalli, atlıkarınca, kayak ve kum havuzu var. Lesser Town’daki Kampa Park Restaurant’ın yanında is Charles Bridge Çocuk Bahçesi var. New Town’da Tren Garının (Praha hlavni nadrazi) karşısında, Opletalova ve Bolzanova caddelerinin köşesinde kayak, salıncak, tırmanma kulesi, kum havuzu ve teleferik içeren bir çocuk bahçesi yer alıyor. Petrin Kulesi’nin yakınındai Funicular istasyonuna yakın bir başka çocuk bahçesi var.

      Republic Square’deki Mirror Maze sihirli aynalar müzesinde gelişmiş ışık ve ses efektleri, LCD ekranlar hem çocuklar hem büyükler için komik ve eğlenceli zaman sunuyor. Gülmek neredeyse garanti.

      Prag Kalesi’ndeki oyuncak müzesi (Toy Museum) antik Yunan’dan günümüze kadar tüm dünyadan oyuncaklarla dünyanın ikinci en büyük koleksiyonuna sahip. İki katlı ve geniş bir Barbie bebek sergisi de var. Adresi Jirska 4, Praha 1. 22 numaralı tramvaya binip Prazsky hrad’da inilebilir. Giriş bilet ücretleri yetişkinlere 60 koruna, çocuklar, öğrenciler ve yaşlılar için 30 koruna. Ailece giriş 120 koruna. 9:30 – 17:30 arası açık.

      Ne kadar para almanız gerektiğini söyleyemem, herkesin harcama tarzı farklıdır. Siz banka mevduat hesabınızda yeterinden fazla para bulundurun, orada gerektikçe banka makinelerinden çekersiniz.

  14. Merhabalar Alper Bey ben haziran ayının 28 inde yaklaşık 2 haftalığına Letonya’ ya gideceğim oranın fiyatları konusunda bir bilginiz var mı yanımda ne tür kıyafetler götürmeliyim şimdiden teşekkür ediyorum 🙂

  15. Merhabalar, 21temmuzda iki haftalığına italyaya gideceğim. Para çekme konusunda halen karar vermedim. Yapikredinin üncredit kartı varmış İtalya ile anlaşmalı.euro hesabı olarak acsam çok komisyon gider mi? Ve orada rahatlıkla üncredit atm si bulabilir miyiz? Ya da tamamıyla haliyle gitsem büyük kısmını boynundaki pasaport cuzdaninda mi tasisam çok mu riskli olur? Çok çok kararsızim. Help

    • Merhaba. O banka kartından haberim yok. Ben yurt dışında, Türkiye’de kullandığım banka kartıyla para çekiyorum, özel bir kartım yok. Komisyon miktarını bankaya sormak gerek. Pasaport çantası yankesicilikten korur ama yine de paranızın tamamını taşımak riskli. Bence herhangi bir bankadaki mevduat hesabınızdan İtalyan Lireti çekin.

  16. Merhaba temmuz 17 sinde budapeşte viyana prag seyahati yapıcaz.merak ettiğim oranın parasını almadan sadece euro yla market vs.alışverişlerimizi nakit,olarak kartsız yapamazmıyız.illa koruna almamızmı gerekiyor.yardımcı olursanız sevinirim

    • Merhaba. Turistik yerlerde avro ile alışveriş yapabilirsiniz ama gittiğiniz ülkenin parasından almak hem gerekli hem de avantajlıdır. Üç şehir hakkında yazılarım var, tavsiye ederim. İyi yolculuklar.

  17. Merhabalar,1 ekimde erasmus için Polonya Lodz şeherinde olacağım kıyafet için tavsiyeleriniz nelerdir?Birde hibelerimiz 1 ay geç yatacakmış bende banka tl hesabımızdan o ülkenin para biriminde para çekebileceğimizi bilmeden 1 2 ayımı karşılayacak euro aldım sizce aldığım euroyu döviz bürosunda tl ye çevirip banka kartıma aktarmalı mıyım? yoksa durmalı mı yanımda bu para çekme olayı çok kafamı karıştırdı komisyon ücreiti falan sizce ne yapmalıyım tavsiyeleriniz nelerdir.Şimdiden teşekkürler.

    • Merhaba. Ekim ayında Lodz’da hava sıcaklıkları gündüz 12 ila 16 derece, gece 4 ila 7 derece arasında değişir. Sonbahar ve Kış şartlarına uygun kıyafet almanız gerekir. Yanınızda toplu avro taşımanın riskini göze almaktansa, bence parayı mevduat hesabınıza yatırıp orada Polonya para birimi olarak çekip bankaya küçük bir komisyon ödemeye değer. bankaya yatırın, kafanız rahat olsun.

  18. merhaba alper bey.
    ben gelecek hafta italya seyahati yapıcağım. ucuz olsun diye roma-floransa arası tren bileti internetten satın aldım fiyatı 10 avro. ama banka kartımdan epey para kesildigini fark ettim. bunun gibi internetten bilet satın alırken kredi kart mı kullanmak lazım?
    şimdiden teşekkürler.

    • Merhaba. Bu sizin harcama tarzınıza göre değişir. Yurt dışına çıkarken yanınıza döviz almak elbette gerekir ama bunun yanı sıra bankanızın mevduat hesabında Türk Lirası bulundurmanızı da öneririm, Yunanistan’da banka makinelerinden TL karşılığı avro çekebilirsiniz.

  19. Alper Bey merhaba,bloğunuzu ilgi ile takip ediyorum.Sorum şu: 28 temmuz 2016 tarihi itibari ile alınmış bir(1) yıllık 90 gün kalışlı vizem var.İlk altı aylık süre hesabını Nasıl yapmalıyım.Takvim günü mü olmalı?ve ikinci altı ay başladığında yurt dışında isem sorun yaşar mıyım? Türkitye’ye giriş yapmak durumunda mıyım?Teşekkür ederim.

    • Altı ay süreyi ay olarak değil 180 gün olarak hesaplamak gerekiyor. Sizinki 1 yılda 90 günlük vize olduğuna göre ilk altı ayla ilgisi yok sanırım. İstediğiniz zaman gidersiniz, önemli olan doksan günü aşmamak.

  20. Selamlar yakın zamanda belgrad budepeşte viyana ve prag şehirlerine gideceğiz. Daha önce çok sorulmuş ancak emin olmak istedim, yanımda ufak miktarda euro götüreceğim kalanını atm kartına tl cinsinden yatıracağım ve bankayla konuştuğumda atmden para çekiminde o günün en yüksek usd kuruna göre önce dolara daha sonra çekeceğim para birimine çevireceğini söyledi daha önce de durum böyle miydi yoksa yeni gelen bir şey mi sizce en az zararla nasıl yapmalıyım teşekkürler. (seyahat süresi 13 gün)

    • Merhaba. Ben de yurt dışı seyahatlerimde yanıma 100-200 dolar veya avro nakit döviz alıp çoğunlukla sizin yapacağınız gibi ATM makinelerinden mevduat hesabımdaki Türk Lirasının o ülkedeki karşılığını çekiyorum. Ben önce dolara çevrildiğini hiç duymadım. Yurt dışı dönüşlerimde hep banka para çekme işlemlerime bakarım, döviz kurundan zarar ettiğime rastlamadım. Ancak bankanıza bağlı olarak değişen bir komisyon kesiliyor, bu 4 lira da olabilir 8 lira da. Bence en iyi yol bu.

  21. Güvenlik kodu mağduru olsam da tekrar yazmalıyım bu yorumu 😀 Merhaba sayın Alper metin. Size Çin’in Dalian şehrinden yazıyorum. Blogunuza tesadüfen rastladım ama inanın çok üzüldüm bunca zaman sonra henüz tanışıyorum sizinle. Yazılarınız seyahat etmeyi sevmeyen biri için bile okunulabilir ki bunun için tebrik ediyorum. Her yazının sonunda paylaştığınız yeni yazı linkleri sayesinde pc başından kalkamadım bugün. Takipteyim yani. Yolunuz düşerse buraya tekrar bulunduğum şehri gezmenizi öneririm. Tarihi bir unsur yok diye biliyorum ama seyahat etmek isteyen biri için de bahaneye gerek yok ^_^ Sevgiler .

  22. Merhabalar Alper bey. İlk defa yurtdısına seyahate gidiyoruz Belgrad’a. Size şöyle bir sorum var. Yanımızda günlük 50£ bulunması gerek yazıyor. Bizde nakit parayla girmek istemiyoruz bankadaki paramızı nasıl göstermeliyiz görevlilere.

    • Merhaba. Türkiye’den Sırbistan’a gezmeye çok giden var, Belgrad Nikola Tesla Havalimanı’nda para sorulan çok az kişi duydum. Dönüş biletinizin çıktısı ve otel veya daire rezervasyonunuzun çıktısı yanınızda olsun. Ne olur no olmaz bir miktar döviz cebinizde olsun, banka hesabınızı gösteren bir de çıktı alın.

  23. Merhaba, 2 kızımla bu yaz budapeşte-viyana-prag-berlin turu yapmak istiyorum, benim almanya konsolosluğundan schengen vizem var, kızlarıma da almanya üzerinden schengen vizesi almayı planlıyorum fakat ilk giriş ülkesi almanya dışından olması problem olur mu acaba ? bu şehirler arasını kiralık araba ile geçmek istiyoruz, kızlarla berline girişte ya da berlin den uçakla tr ye dönüşte ilk giriş ülkemizin almanya olmaması sorun olur mu acaba?

    • Merhaba. Hollanda, Almanya, Avusturya, İsviçre gibi Flemenk dili kullanan ülkeler ilk Schengen girişinde kendi vizelerini istiyorlar. O yüzden örneğin Fransa vizesi aldıktan sonra ilk olarak bu ülkelere giremezsiniz. Ama Çek Cumhuriyeti (Prag), Macaristan, Yunanistan, Bulgaristan gibi ülkelere girebilirsiniz. Bir diğer kural ise, 1. kuralı ezen bir kuraldır: Tek girişte, hangi ülkede daha çok kalınacaksa o ülkeden vize alınmalıdır. Mesela Prag’a giriyorsunuz ama Viyana’da daha çok kalacaksınız; o zaman Avusturya’dan vize almak zorundasınız.

  24. Alper Hocamın verdiği güzel bilgilerle 26.01.2017-03.02.2017 tarihlerinde Sirbistan gezimi yaptım.Gerçekten özelden ve bu sayfadan verdiği bilgilerle tek başıma güzel bir gezi yaptım. Spontane olarak sehirler belirledim. Gittiğim yerlerde güzel insanlarla karşılaştım. Teşekkürler alper hocam :))

  25. Yurtdışına çıkışta pasaport kontrolünde kızım için vize alınırken verdiğimiz muhafakatnameden tekrar çıkaracakmıyım buna gerek varmı 18 yaş altı olduğu için babamız bizle seyahat etmeyeceği için gerekiyormu?

  26. Merhaba Alper bey yazılarınız diğer gezi bloglarınkinden çok farklı,sizden çok güzel şeyler öğreniyorum,çok teşekkür ederim.Sormak istediğim bir kaç şey var, Prag’da döviz bozdurmak bu kadar zor ise neden sizin önerdiğiniz şekilde banka hesaplarından çekmezler? Bir de yurt dışına çıkmak isteyip de dil bilmeyenlere önerileriniz nelerdir? Anlattınız da ben mi kaçırdım. Şimdiden teşekkür ederim.

    • Merhaba Suat Bey. Gezi blog yazılarıma ilgi ve övgünüz için çok teşekkür ediyorum. Yurt dışında bankamatik kartıyla ATM’lerden mevduat hesabındaki paranın o ülkedeki karşılığını çekme kolaylığı yerine döviz bozdurmanın iki nedeni var. Birincisi bu imkanı birçok kişi bilmiyor; hesaptaki Türk Lirasının yabancı ülkede iken oranın parası olarak çekilebileceğini. İkinci neden ise bankanın kestiği komisyon. Benim çok sık yaptığım şey yurt dışında ATM’den para çekmek. Yıllardır her çekiş için 5 ila 8 lira kesiliyordu, fakat geçtiğimiz günlerde Frankfurt’ta çektiğim 200 avro için 20 lira komisyon kesildi, bu çok geldi bana.

      Yabancı dil bilmeden yurt dışı zor. Gidilecek ülkenin en çok kullanılan 50 sözcüğünü ve karşılıklarını ezberlemek, olmazsa en azından yazmak yararlı olur. Ayrıca akıllı telefonlara anında çeviri uygulamaları yüklenebiliyor.

  27. Yapı Kredi Unicredit, Cepte TEB şu an en mantıklıları para çekerken. Bir de bazı ülkelerde (gitmeden bir kontrolde fayda var tabi) yanınızdaki USD, bankadan para çekmekten daha kolay. Girişte az bir döviz bozdurarak şehir içlerinde hep daha iyi bir fiyat aldım ama Alper Bey’in dediği en az komisyonlu para çekme yöntemi daha mantıklı bence de.Latin Amerika ve Kuzey Afrika ülkelerinde yakın zamanlarda yazılmış blogları gerekirse çeviri için bir program kullanarak da belli bir seviyeye kadar okursanız hazırlıklı olursunuz. Kalanlarda sorun yok. Bazen de bankamatik kartını ATM çektiği için belki aynı bankanın belki farklı bankaların kartlarını yanınızda götürürseniz sorun çıkmaz. Genellikle de sorun olması ihtimaline karşın mesai saatlerinde para çekimi önemli bence.

    • Yurt dışında para kullanımı ve para çekme konusunda bilgi ve öneriler için teşekkürler Yasemin Hanım. Ben de yurt dışına çıkarken banka kartının yanı sıra bir miktar avro veya dolar taşıyorum mutlaka. Önerdiğiniz bankaların komisyonları mı düşük?

      • Evet Avrupa’da özellikle Unicredit ve TEB bankaları listelemiş ve komisyon oranları yok ya da az. Öğrenci kartları da düşük komisyon almaktalar. Tabi TL’den çevirme kısmı biraz bankalara kalmış, HSBC gibi bankalar bazen düşük kur uygulamaktalar.

        • Yurt dışı banka ve para bilgileri için çok teşekkürler. Avrupa’da dikkat ederim. Ama uzak ülkelerde nasıl olur bilmiyorum. Yedek bir ATM kartı şart. Moğolistan’da yankesiciler cüzdanımı çaldığında kaldığım yerde tuttuğum ikinci bir banka kartıyla uz

  28. Merhaba Alper Bey, biz 2 kişi ağustos sonu Madrid’e 5 günlüğüne, Barcelona’ya ise 3 günlüğüne gideceğiz. Uçak biletlerimizi ve hostellerin fiyatlarını ödedik. Bunun dışında yanımıza ortalama ne kadar para almalıyız? Ve Madrid-Barcelona arası ulaşım nasıl oluyor, bilgilendirirseniz çok seviniriz. 🙂

    • Merhaba Su Hanım. İspanya seyahatim sırasında benim de seyahat ettiğim ucuz İspanyol hava yolu Vueling ile Madrid Barselona arasında uygun bilet bulabilirsiniz. İspanya’da uzun mesafe otobüs ve tren biletleri ucuz uçak biletleri ile ya aynı ya da daha pahalı tutuyor. Gereken para miktarını söylemem doğru olmaz çünkü herkesin seyahatte harcama tarzı farklı. Madrid ve Barselona’nın Türkiye’deki büyük şehirlerden %30-40 daha pahalı olduğunu söyleyebilirim. Banka hesabınızda TL bulunsun, gerekirse ATM makinelerinden avro karşılığını çekersiniz. İspanya Gezi rehberi yazımdaki fiyatlara bakın, fikir verir. 3 tane de Barselona yazım var. 🙂

  29. Merhaba Alper Bey,
    1 Temmuz’da iki ay süreyle Malezya’ya dil okuluna gidiyorum. Daha önce hiç yurtdışı tecrübem olmadı. Malezya’nın ekvatoral iklimine pek alışkın olmadığımızdan dolayı yanıma hangi tür kıyafetler almam gerektiğinden emin olamadım. Ayrıca müslüman çoğunlukta bir ülke olduğundan bahisle giydiklerim bir sıkıntı yaratır mı? 🙂 Bilgilendirirseniz çok memnun olurum, teşekkürler.

    • Merhaba Sudem Hanım. Sıcak olacak! Gündüz 30-33 derece ama gece ortalama 23 derece, daha rahat olur. Arada kısa süreli yağmurlar iyi gelir. Malezya dini açıdan Türkiye’ye benzer bir ülke. Modern olduğu kesinlikle söylenemez ama şeriat da yok. Bizdeki gibi büyük kentlerde şort veya kısa etek giyen az ama sahillerde çoğunluk şort giyer. Hangi şehre gideceğinizi bilmiyorum ama bizdekiyle aynı düşünün; örneğin İstanbul’da Fatih de var Kadıköy de. 🙂

      • Cevabınız için çok teşekkür ederim. Albukhary International University’e gidiyorum, Alor Setar,Kedah’ta. Sahil kısmına gezilerin olacağı varsayımımla birkaç parça şort alacağım öyleyse.

        • Ekvator çizgisinin az üzerine gidiyorsunuz, hiç kolay olmayacak sıcaklar, kolaylık dilerim. 3-5 liraya satılan pilli el vantilatörlerinden alın gitmeden, ayrıca onların su püskürtenleri var, bulursanız daha iyi olur. Su şişesini serin tutmak için geçirilen folyo kaplamalı kılıflar var, çok hafif ve ucuz. Termos taşırım derseniz daha iyi tabii. Şort şart. Rica ederim. Başarılar.

  30. Merhaba alper bey bikac gün icinde 10 gunlugune Kazakistan’a gitcem sadece bi ilinde kalcam sizce ortalama ne kadar para bozdurmaliyim? Bir de ist daki bi doviz burosundan bozdursam cevirmeyi dusuk mu yapar acaba? Açıkçası pek harcama yapmak istemiorum 2. ii tatil planim oldugu icin.

    • Merhaba Yağmur Hanım. Kazakistan’a gitmedim ama en pahalı Orta Asya ülkesi olduğunu biliyorum. Lokantalar ve markette sebze meyve Türkiye’den pahalı; içki, sigara, meşrubat, ekmek, pirinç, et, ulaşım ise daha ucuz. İstanbul’da Kazak parası tenge alırsanız zarar edersiniz, oradan alırsınız. Yanınıza alacağınız nakit paradan başka mutlaka mevduat hesabınızda Türk Lirası bulundurun ki gerekirse banka mekinelerinden tenge çekebilin.

      • Tesekkurler alper bey, ziraat katilim bankası varmis orda Kazakhstan Ziraatlnternational bank die gecio, ordan ceksem kesilme olmaz dimi çünkü polonyada bank pekaosa anlasmali bankaydi para kesmiodu ama yurt dışı seyahatimin ustunden baya zaman geçti simdi emin olmak istiorum sayfanızdan bi suru bilgi edindim bu arada tsk ederim

          • Karaganda’ya gitcem Alper Bey, bu arada kontrol ettim de Ziraat Astana’da varmis bi ilcede hem de ben en iyisi parami dolara cevirip yanıma alip orda Kazak Tengesine cevireyim sanirim en mantiklisi bu olcak di mi? Yalniz su an biraz canım sıkkın:( Size danışabilseydim süreçte bi durumu iyi olurdu acaba mail adresiniz var mi bu sitede?

  31. Merhaba alper bey yazılarınızı sıklıkla takip ediyorum genel kültürümü geliştiriyorum. Prag viyana budapeşte tur ile geziye gideceğiz. Turların ücret karşılığı gezilerine katılmak mantıklı mı? Birde dolar veya euro burdan mı yanımıza alalım. Örneğin çek de günlük harcamamız ne olur

    • Merhaba. Blog yazilarima ilginize tesekkurler. Ekstra turlar her zaman bagimsiz gitmekt5en pahaliya mal olur. Ama kolaylasir. Butcenize gore artik. Bir miktar avro goturun ayrica gerekirse kendi hesabinizdan Cek parasi cekin. Rakam vermem dogru olomaz. Cekya en ucuzlari.

  32. İyi gunler Alper Bey. Ben Letonya da erasmus yapacgim. Ama yanima hic kredi karti almadim. Sadece ziraat euro hesap cuzdani var ama Ziraat Bankasi yok. En uygun cozumun ailemin kredi kartini yollamasi oldugunu dusunuyorum. Sizce en dogru yol nedir?

  33. Merhaba Alper bey ben 1 21 Nisan tarihleri arasında Letonya ya gidecegim oraya kiyafet olarak nasil goturmeliyiz bu tarihler arasinda (yazlik kislik vb) bir de cep telefonu ayakkabi ve kiyafet fiyatlari nasil?

    • Merhaba Özlem Hanım. Letonya’da Nisan ayında, İlkbahar mevsiminde hava durumu biraz soğu olur, sıcaklıklar gündüz 10-13 derece, gece 3-5 derece arasında seyreder. Çoğunlukla Kışlık kıyafet, ılık geçebilecek bazı günler içinse az miktarda Baharlık giysi götürmek iyi olur. Yabancı marka kot pantolon 60 avro, ünlü bir zincir mağazalar markası yazlık kadın elbisesi 25 avro, uluslararası popüler marka bir çift spor ayakkabı 70 avro civarı fiyatlarla satılıyor. Cep telefonu fiyatlarına bakmadım hiç.

  34. Yurtdışında akıllı telefon ile konuşmak için WhatsApp ve messengeri kullanmak lazım değil mi? WhatsApp veya messenger’den gelen aramalara cevap vermek, dolayısıyla internet üzerinden görüştüğümüz için ücretsiz olmaz mı? Ayrıca telefonumuz iki hatlıysa pasaport ile çok ucuza bulunduğumuz ülkeden kontörlü hat almak ta mümkün diye düşünüyorum. Ben geçen sene Bulgaristan’a arabamla gitmiştim. Araç sigortasını sınırlarda daha ucuza yapıyorlar. 60 avro. Otellerde pazarlık yapmak ta mümkün.

    • Yurt dışında internet bağlantınız varsa Messenger ve WhatsApp kulanmak ekstra telefon ücreti tutmaz, ama internete nasıl bağlanacağınız önemli. WiFi bulduğunuzda kullanırsanız ücretsiz olur. Ya da yurt dışı internet paketi almak gerekir, yoksa uluslararası dolaşım (roaming) aşırı pahalı olur. Evet gittiğiniz ülkeden kontörlü hat almak da iyi bir çözüm.

  35. Merhaba Alper bey sitenizi yeni keşfettim ve tam aradığım bu dedim 🙂 Size izninizle bir kaç sorum olacak, cevaplarsanız sevinirim ve cevaplarınız İçin şimdiden teşekkürler .
    1- Ağustos ayında eşimle Yunanistan İtalya Sırbistan Bulgaristan turu gerçekleştireceğiz. Yunanistan çıkışlı (Yunanistan’da konaklamayacağız) İtalya’da 6 gün konaklama, Sırbistan (1 gece konaklama) ve Bulgaristan şeklinde bir tur. Öncelikle alacağım vize hangisi olmalı bunu bir türlü tam öğrenemedim?
    2- Ağustos ayında İtalya’daki insanlar genelde tatile çıkıyormuş ve çoğu yer sanırım kapalı oluyormuş. Bu seyahatimizi hangi ölçüde etkiler? Mesela Pompeii, Vatikan, San Pietro Katedrali, Pisa Kulesi, Venedik gondol turu en çok görmek istediklerim. Ağustos ayında tatile çıktıkları İçin buraları görmem imkansız olur mu?
    3- Ağustos ayında İtalyanlar tatile çıktıkları İçin alışveriş yapacağım imkan kısıtlanır mı?
    4- Eşimle dilimiz yok maalesef ve paramızı şimdiden Euro’ya çevirdik, aslında paranın hepsini yanımıza alıp kıyafetimin iç kısmına falan dikmeyi düşünüyordum 🙂 Fakat siz ATM lerden Türk parasını Euro olarak çekin demişsiniz. Biz dil bilmiyoruz ATM işini becerebilir miyiz hiç bilmiyorum, farzedelim ki ATM den çekeceğiz ama paramızı Euro’ya çevirdik,böyle çekemez miyiz ?
    5- Şu an ev hanımıyım 2 hafta içerisinde yeni bir işe başlayacağım. İşe başlar başlamaz işverenimden vize için imza sirküleri, ticaret sicil kaydı, son 3 aylık bordro vb evraklarını istemek biraz abes kaçıyor (izin konusunda sıkıntım yok çünkü 9 günlük kurban bayramına denk geliyor). Bu yüzden vize başvurumu işe başlamadan yapsam (eşim memur bu arada) daha sonra işe başlasam bu bi sıkıntı çıkarır mı?
    Şimdilik sorularım bu kadar aklıma geldikçe yine danışacağım size, şimdiden teşekkürler, boooll gezmelerle… 🙂

    • Merhaba Gamze Hanım. Seyahat blogumu beğenmenize sevindim., teşekkür ederim. 🙂 Sorulara her zaman varım.
      1. En çok kalacağınız ülke İtalya olduğu için Schengen vizesini İtalya konsolosluğundan almanız gerekiyor.
      2. İtalyanlar yazın tatile çıkıyor ama Türkler de İtalya’ya tatile gidiyor. 🙂 Merak etmeyin, İtalyanların tatil sezonunda olmaları sizin tarihi ve turistik yerleri ziyaret etmenizi etkilemez. Ancak çoğu müze haftada 1 gün kapalı olur. Kiliseler kapanmaz.
      3. Alışverişte sorun olmaz. Ancak dükkanlar öğlen sıcak saatlerde kapatır.
      4. Evet banka ATM makinelerinden, mevduat hesabınızdaki paranın euro karşılığını çekebilirsiniz. Euro hesabı açıp bankaya yatırırsanız euro da çekebilirsiniz. Bankasına göre değişen miktarda bir komisyon kesilir. ATM’ye kartınızı yerleştirince PIN sorar, yani parola. Sonra dil seçimi gelir, English seçin. Sonra gelen seçeneklerden cash withdrawal seçin, ardından miktar seçin ya da yazın.
      5. Eşinizin memur olması ebette size avantaj sağlar. Aksi halde çalışmayan için çok zor.
      Ne demek efendim “cevaplarsanız sevinirim”? ne saçma sorular geliyor bana, onları bile yanıtlıyorum, sizinkiler tam blogumun amacına yönelik, seyahat, yaşasın gezmek! 🙂 Eşinize selamlar.

      • Öncelikle cevabınız İçin çok teşekkürler ve bu kadar hızlı cevap almayı beklemiyordum açıkçası 🙂
        Ancak 5. Sorumda bir kısmı atlamışsınız orası benim için çok önemli ve çok muallakta kaldım şöyleki dediğim gibi;
        Önümüzdeki 3 hafta içerisinde işe başlayacağım bu yüzden iş verenimden imza sirküleri, ticaret sicil kaydı, son 3 aylık bordro, izin kağıdı falan işe girer girmez istemek dediğim gibi abes kaçıyor ve vermemelerinden korkuyorum bu evrakları. O yüzden işe başlamadan vize başvurumu yapsam ve sonra işe girip sigortalansam bu herhangi bir sorun çıkarır mı?
        Birde çoklu giriş mevzusu var Schengen vizesi bunu kapsıyor mu yani pasaportta belirtilmesi gerekiyor mu?
        Vize için dilekçe örnekleri paylaşmışsınız bunu biz nereden edineceğiz konsolosluğa gittiğimizde mi yoksa kendimiz mi çıktı alıp dolduracağız? Konsoloslukta dolduracaksak orada bize yardımcı olurlar mı?
        Son olarak bi İDATA mevzusu var bu ne anlamıyorum Almanya ve İtalya vizesi için. Ben Ankara’da ikamet ediyorum idataya mı gitmeliyim konsolosluğa mı?
        Kusura bakmayın ilk yurt dışı seyahatimiz ve 1 yıl öncesinden ayarladık o yüzden bize sorun çıkaracak birşeyle karşılaşmak istemiyorum, tatilim zehir olsun istemiyorum bu yüzden ufak tefek detayları bile öğrenmek istiyorum.
        Cevabınız İçin tekrar teşekkürler

        • Rica ederim. yeni girdiğiniz işten alacağınız belgeler vizede işe yaramaz, uzun süreli olmasına bakarlar. Vize başvurunuzu şimdiden yapın. Vize başvurunuzda gideceğiniz ülkeleri ve çoklu giriş istediğinizi belirteceksiniz, ona göre verecekler. Gitmeniz gereken iDATA Ankara bürosu Çankaya Atatürk Bulvarı Ata Apartmanında. Gereken her şeyi oradan edinebilirsiniz.

  36. Merhaba Alper Bey , Ben Erasmus için Polonya Varşova ya gideceğim önümüzdeki ay orda kalabileceğim uygun yerler var mı yurt vs tarzında nasıl ayarlanabilir yardımcı olabilir misiniz ?

    • Merhaba. Varşova’da Erasmus sırasında kalacak yerler, yurtlar ve evler için şu sitelere bakabilirsiniz:
      erasmusu com
      erasmusdorm com
      bwz.uw.edu. pl/en/accommodation
      rentflatpoland. com/rent-flat-erasmus-poland/
      www. studentsinwarsaw. com/warsaw-accomodation/
      www. easyrenting. pl/

  37. Merhaba,
    Japonya seyahati için yanımda nakit mi götürmeliyim? Hostelde kalmayı planladığım için güvenlik endişelerim de bulunuyor. Boyuna asılan pasaport çantalarından aldım ve paramın bir kısmını burada taşımayı planlıyorum. Kredi kartı konusunda da emin değilim. Japonyada kredi kartının problemli olduğunu duymuştum. Tüm paramı nakit mi götürmeliyim yoksa kredi kartı da iş görür mü?
    Teşekkürler.

    • Merhaba. Pasaport çantası ben de Latin Amerika’ya giderken aldım, yararlı bir seyahat eşyası. Japonya dünyanın en güvenli ülkelerinden biri. İçiniz rahat olsun. Ancak hostelde kalacağınız için çok düşük de kötü niyetli bir yabancının hırsızlığına maruz kalmak imkansız değil. Ben epeyce nakit götürdüm, azalınca ATM makinelerinden Japon Yeni çektim. Kredi kartı sorunu olduğunu ben de duymuştum ama öyle çıkmadı. Bakkal, küçük lokanta gibi yerlerde yok ama otel ve restoranların hepsinde var ve çalışıyor. Ben 1 ay süreyle tüm otelleri kartla ödedim örneğin.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz