Kahramanmaraş Uludaz’da bu yıl yedincisi düzenlenen Uğur Böcekleri Festivali’nin destekçisi olan n11.com’dan davet alınca sevinçle kabul ettim. Uludaz Uğur Böcekleri Festivali her yaz Kahramanmaraş Arama Kurtarma Doğa Sporları ve Amatör Telsizciler Kulübü (KADAK) ve Sır Köyü Muhtarlığı tarafından, Kahramanmaraş Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Sanayi ve Ticaret Odası, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve basın kuruluşlarının desteğiyle gerçekleştiriliyor. Ben de bu yıl festivale katılmaktan, Kahramanmaraş halkının ilgi ve sıcaklığından büyük keyif aldım. Bakın Uludaz’da yaşadığım uğur böceği şöleni nasıldı.

 

uğur böcekleri
Uğur Böcekleri Festivali.

 

kocabaş konağı maraş
Kocabaş Konağı, Kahramanmaraş.

 

İstanbul’dan 6 kişi sabah uçuşuyla Kahramanmaraş’a iniyoruz. Havaalanında bizi 7 kişilik şık bir Mercedes bekliyor; kent merkezindeki, aynı zamanda Maraş Kültür Evi de olan Kocabaş Konağı’na geliyoruz. Burada Kahramanmaraş İl Kültür ve Turizm Müdürü Seydihan Küçükdağlı, Halk Ozanı Hilmi Şahballı, festivalle ilgili diğer görevliler bizi bekliyor. Aynı uçakla İstanbul’dan gelen ve yerel gazetecilerle hep beraber muazzam bir kahvaltı ediyoruz.

 

maraş yemekleri
Maraş kahvaltısı.

 

Fotoğrafa bütün kahvaltının sığması mümkün değil, sürekli yeni çeşitler geliyor. Ben acukadan bir yandım, iki gözümden yaş geldi, kaymağa saldırdım. Seydihan bey bize Maraş hakkında bilgi verdi, keyifli bir kahvaltı ve sohbet oldu.

 

Uğur Böceği Yolculuğu

Konaktan yine makam aracımızla Sır Barajı’na geliyoruz. Dağların arasındaki festival ve kamp alanımıza, barajın inşasında İtalyanlar rol aldığı için İtalyan Yarımadası da deniyor. Festival alanına varınca davullu zurnalı bir karşılama yaşıyoruz, kameralar bize dönüyor, davulcu kıvrak taklalar ata ata çalıyor, sanırsın film yıldızları geldi.

 

çadır kampı
Çadır kampı, Sır Barajı.

 

Kamp alanında çevre illerden dağcılık, doğa, kurtarma ekiplerinin, kent merkezinden gelenlerin, organizasyon görevlilerinin ve diğer konukların çadırları var. Sağ olsunlar bizim çadırları kurmuşlar bile. KADAK Başkanı Sait Kılıçsallayan, Mustafa, Şerife, Büşra ve festival için canla başla çalışan onlarca içten insanla tanışıyoruz.

 

uludaz
Uludaz yolu, Maraş.

 

Sait abi liderliğinde minibüse binerek Uludaz yoluna koyuluyoruz. Minibüslerden bazıları yolda kayıyor, bozuluyor, zorlanıyor. Dimdik uçurumlar yanı başımızda ilerlerken Sait abi Uludaz ve uğur böcekleri hakkında bilgi veriyor, zorlu ama neşeli bir yolculuk yapıyoruz. Bir Katalan gazetesinin muhabiri olan Basklı Ricardo altı yıldır İstanbul’da yaşıyor, ama Türkçesi Sait abinin “gadasını aldığım” lafını anlamaya yetmiyor.

 

uludaz
Uludaz, Maraş.

 

Minibüsle ağır ilerleyen uzun bir yolculuktan sonra artık araçların ilerleyemeyeceği noktadan sonra yürüyerek Uludaz’a tırmanmaya devam ediyoruz. Hava gittikçe soğuyor ve nem artıyor.

 

uludaz tırmanış
Uludaz tırmanışı, Kahramanmaraş.

 

sisli dağlar
Sisli tepeler.

 

uğur böcekleri festivali
Uludaz Uğur Böcekleri Festivali, Kahramanmaraş.

 

Uğur Böceği Şöleni

Ve milyonlarca uğur böceği için yaz boyunca bir yuva, sığınma alanı olan 2300 metre yükseklikteki Uludaz zirvesine varıyoruz. Türkiye’nin en büyük uğur böceği kolonisi, Uludaz’ı bir doğa harikasıyla renklendiriyor.

 

uğur böceği
Uğur böceği festivali.

 

Uğur böceklerinin neden buraya geldikleri henüz bilimniyor ve hala araştırılıyor. Koloniyi keşfeden Sait Kılıçsallayan hem uğur böceklerini korumak, hem de bu sayede Maraş’ı tanıtmak için büyük çaba sarf eden, aktif, sosyal, samimi bir Anadolu insanı.

 

uğur böceği
Uğur böcekleri.

 

Uğur böceği, Coccinellidae familyasını oluşturan çok yaygın görülen böcek türlerinin ortak adı ve çoğu renkli. Üst kanatları kırmızı ya da sarı üzerine siyah noktalı ya da tersi, yani siyah zemin üzerine kırmızı, pembemsi ya da sarı desenli. Tropiklerde mavi ve yeşil renklerine de rastlanıyor. Boyları yaklaşık 0,5 cm olan bu familyaya ait hayvanların yarım küre şeklinde vücutları birçok tasarıma ilham veriyor.

uğurböceği
Uğur böceği.

Türkiye’de Coccinella septumpunctata, Adalia bipunctata ve Coccinella quinquepunctata en yaygın uğur böceği türleri. Tarım zararlısı olan Epilachninae alt familyası hariç, hepsi yararlı böcekler. Larvaları ve erginleri yaprak bitlerini ve koşnilleri yediklerinden, biyolojik mücadelede kullanılıyor. Birkaç türü larva iken yaprak biti, ergin iken mantar yiyor.

uğurböceği
Uğur böceği.

Uğur böceği türü iyi uçuyor, rahatsız edildiğinde yere düşüyor veya bacaklarını vücuduna toplayarak ölü taklidi yapıyor. Fakat buradaki uğur böceği kolonisi pek bir durgun, “uç uç böceğim, annen sana terlik pabuç alacak” ısrarlarımıza rağmen uçmuyorlar. 

uğur böceği
Uğur böceği uçsana!

 

dağ zirvesi
Uludaz zirvesi, 2300 metre.

 

Saatler ilerledikçe uğur böcekleri ile ilgilenmeyi bırakıp ısınma derdine düşüyoruz. 2300 metre yükseklik az değil, hava gittikçe daha soğuk ve nemli bir hale geliyor. Haziran ayında üzerimde bir kalın penye, bir spor mont, bir polar mont ve bir de yağmurluk var.

 

Akut da uğur böceği festivalindeydi.

 

akut resim
AKUT

 

Zirvedeki saatlerden sonra akşam yaklaşınca karanlığa kalmamak için yola çıkıyoruz.

 

gün batımı manzara
Gün batımı manzarası.

 

Kamp alanına vardığımızda önce telefonlar için priz arıyor, sonra da yemek yiyoruz. Akşam festival eğlencesi var. Bir yandan şiirler, şarkılar, oyunlar, bir yandan neşeli sohbet. Bir ara halk ozanı Hilmi abi yanımdan geçerken “hacı geçti mi?” diye soruyor, anlamıyorum, hacı kimdir bilmiyorum, meğer sabah acukadan fena yandığım için “acı geçti mi?” diye soruyormuş, ama ben Trakyalıyım, sözcük başlarında “h” yoktur bizde.

 

Güzel insanlar bizi uğurlarken son jestlerini Maraş dondurması ile yapıyorlar. Kısa bir Maraş gezisi ve çorbaların ardından Antep’e geçiyoruz, n11.com ekibinin ikramı şahane yemek ve tatlılardan sonra İstanbul’a dönüyoruz.

 

Emeği geçen herkese teşekkürler..

21 YORUMLAR

  1. Blogdaki yazilarin hepsi birbirinden keyifli 😉 dunyanin ikinci buyuk vadisini gordunuz mu ? Ve icinde onlarca kilise yasam alani olan . Sizi Aksaraya ıhlaraya vadisine davet ediyoruz hocam ayni zamanda asirlik tarihiyle bircok medeniyete besiklik etmis olan Aksarayimizin guzelliklerinide blogunuzda gormek keyifli olur .

  2. Merhaba,

    Bu yaz festival olacak mı ? Kızımla katılmak istiyoruz, haber alırsanız bilgilendirme yapma şansınız olur mu ? bu arada instagramda var mısınız ? Sizi eklemek isterim, keyifli gezmeler olsun…

  3. Manisa Niobe Dağcılık Dağ Doğa fotoğraf.. Doğa Sporları Grubu Olarak Etkinliğinize Katılmak İsterdim. .
    Etkinliğinizi Bir Gazetede Çıkan Haber Üzerine Öğrenmiş Bulunuyorum. .
    Ònceden Bilğim Olsaydı Bu Güzel Günde Manisalı Bir Kardeşiniz Olarak Etkinliğinize Gelmek İsterdim. Allah Nasip Ederse Seneye Erken Bilgim Olursa Program Yaparım. Herkese Saygılar.

  4. Merhaba Mayıs ayında Uludaz’a ( Büyüksırköyüne ) gitmek istiyoruz.
    Festivaşl sürelerini bilmediğimiz için program yapamadık ve bir hafta sonu dağa çıkmak istiyoruz. Mayıs / Haziran gibi Uğurböcekleri kış uykusundan uyanıyorlarmış…Ramazana girmeden oraya gitmek istiyoruz. Alper Bey sizinle nasıl temasa geçebiliriz ( mail yolu olursa seviniriz )? Bize bu konuda yardımcı olabilirmisiniz ( bilgi, yönlendirme vs. ). Bu konu ile ilgili dönüş yaparsanız seviniriz. Teşekkürler

  5. Maraştan çıkınca ( Adana istikametine ), sır barajına giden yolu ve baraj çevresini, dağı vs. Google Earth’den inceledim, nasıl gideceğini tespit ettim. Yol açısından sıkıntılı olacağını sanmıyorum, sadece 28 Mayıs gibi uğur böcekleri uyanmış olur mu ve o noktaya nasıl gidilir bilemiyoruz. Büyüksır köyünde olanlar bu konuda yardımcı olabiliyorlar mı ? Asıl soru sır barajı sonrası, hangi noktada böcekleri görebiliriz… bu sene festival ne zaman olacak onu da bir türlü öğrenemedik açıkçası.
    verebileceğiniz her bilgi bize faydalı olacaktır. şimdiden teşekkürler.

    • Merhaba. Maraş Sır Barajı çevresini sorunsuz gezebilirsiniz. Uğur böceklerinin uyanıp en yoğun yüzeye yayılma zamanı Haziran diye biliyorum ama Mayıs sonu da uyanmış oluyorlar. Büyüksır köyüne asfalt var ve zaten aynı yolun devamına gitmeniz gerekiyor, elbette sorarsanız bilgi verirler. Asfalttan sonra bir süre stabilize yol var, yolun sonunda aracı bırakıp yürümeniz gerekiyor. Uğur Böceklerini Uludaz Dağı’nın zirvesinde görebilirsiniz. Önceki hafta Maraş’taydım ve bu yıl festival olmayacakmış diye duydum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz