Vize Başvuru zamanı: Turistik vize başvurunuzu olabildiğince erken bir tarihte (örneğin, bir ay öncesinden) yapın. Çalışma ve öğrenim amaçlı vizelerin alınması ise ülkeden ülkeye değişmekle beraber, 2-3 ay veya daha uzun bir zaman sürebiliyor, bu durumda mutlaka konsolosluktan bilgi alın. Türk vatandaşlarından vize istemeyen ülkeleri aşağıdaki listede görebilirsiniz. Bu vizesiz ülkelere özgürce seyahat edebilirsiniz.

Pasaport Süresi ve Vize 

Vize başvurusu için pasaportunuzun geçerlilik süresi başvurduğunuz tarihten ileriye doğru en az altı ay olmalı, dikkat edin, bazı ülkeler 1 yıldan az kalmışsa bile sorun yaratabiliyor. Ayrıca, vizeden muaf olmanız halinde bile, gideceğiniz ülkenin pasaportunuzda aradığı geçerlilik süresini öğrenin. Bazen 6 aydan az süresi kalmış pasaportlar kabul ediliyor; örneğin geçen ay pasaportumun süresi 5 ay kaldığı halde Bulgaristan Konsolosluğu’nu arayıp sordum, sorun olmayacağını söylediler, ben de otobüsle Sofya’ya rahatça gittim.

Turkish passports pasaportlar türk
Türkiye Cumhuriyeti pasaport türleri.

Vize Başvurusu ve Pasaportun Durumu

Yıpranmış pasaportla yapacağınız vize başvurunuz kabul edilse ve vizenizi alsanız bile, sınırdan geri çevrilmeniz olasıdır! Fakat ilginçtir ki 6 yıl önce ABD havalimanı polisinin ülkeye girişte kapağını gövdesinden ayırdıktan sonra yapıştırıcıyla onardığım apaçık belli olan pasaportumla ondan sonra 20 ülkeye daha giriş yaptım. 🙂
Yurt dışına seyahat etmeyi düşünenlerin en fazla ne kadar süredir kullanımda olan pasaportlarıyla vize başvurusunda bulunabilecekleri konusuyla ilgili gitmek istedikleri ülkenin temsilciliğinden bilgi alması gerekiyor. Zira Schengen ülkeleri diye anılan 25 kadar Avrupa ülkesi ve diğer bazı ülkeler 10 yıldan daha eski pasaportla yapılan vize başvurularını kabul etmiyorlar.

Vize Başvurusu Reddi

Vize başvurunuz reddedilebilir. Red nedenini açıklama zorunluluğu bulunmamakla beraber, bazı ülkeler yazılı ve/veya sözlü açıklama yapıyorlar.

ülkeler vizeler

vize isteyen ülkeler
T.C. vatandaşlarına uygulanan vizeler.

Hangi ülkelere vize yok? Vizesiz ülkeler

İşte Türk vatandaşlarından vize istemeyen ülkeler. Hangi ülkelere vize var, hangilerine yok? Yeşil pasaporta vize istemeyen ülkeler.

Afganistan: Diplomatik Pasaport sahipleri 90 gün süreyle vizeden muaf. Hususi, Hizmet ve Umuma Mahsus Pasaport sahipleri için gerekli.
Almanya Federal Cumhuriyeti: Umuma Mahsus (Normal) Pasaport sahiplerine vize gerekiyor. Diplomatik, Hizmet ve Hususi (Yeşil) Pasaport sahipleri için ise 180 gün içinde 90 günü aşmamak şartıyla, Almanya vize istemiyor.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD): Diplomatik, Hizmet, Hususi (Yeşil) ve Umuma Mahsus (Bordo) Pasaporta vize var.

Andorra: Diplomatik, Hizmet, Hususi ve Umuma Mahsus Pasaport sahipleri 90 gün süreyle vizeden muaf.
Angola: Diplomatik, Hizmet, Hususi ve Umuma Mahsus Pasaport sahipleri vizeye tabi.
Antigua-Barbuda: Diplomatik, Hizmet, Hususi ve Umuma Mahsus Pasaport sahiplerine vize yok.
Arjantin: Diplomatik (siyah) , Hizmet, Hususi (Yeşil) ve Normal (Bordo) Pasaport sahiplerine Arjantin’e yapacakları 90 güne kadar süreli seyahatlerde vize yok.
Arnavutluk: Diplomatik, Hizmet (gri), Hususi (Yeşil) ve Umuma Mahsus (Normal, Bordo) Pasaport sahiplerine 90 gün süreyle vize gerekmiyor.
Avustralya: Diplomatik, Hizmet, Hususi Yeşil ve Normal Bordo Pasaport sahipleri için vize gerekli.
Avusturya: Normal Bordo Pasaport sahiplerine vize var. Diplomatik, Hizmet ve Yeşil Pasaport sahiplerinin ise, 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, Avusturya seyahatlerinde vize almaları gerekmiyor.
Azerbaycan: Umuma Mahsus (Normal) Pasaport sahiplerine gerekiyor. Diplomatik, Hizmet (gri) ve Hususi (yeşil) Pasaport sahipleri için Azerbaycan’a yapacakları 90 güne kadar süreli seyahatlerde vize gerekmiyor. Azerbaycan Türk vatandaşlarına kara sınır kapılarında vize vermiyor. Azerbaycan’a gelen vatandaşlarımız sadece Bakü Haydar Aliyev Havaalanında 1 aylık vize alabiliyorlar. Bu nedenle Azerbaycan’a kara yoluyla gelecek Türklerin vizelerini Azerbaycan’ın Türkiye’de bulunan dış temsilciliklerinden önceden almaları gerekiyor. Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Sederek ve Culfa sınır geçiş noktalarında 60 gün geçerli giriş vizesi alarak Azerbaycan topraklarına dahil olabilirler .
Bahamalar: Diplomatik, Hizmet, Hususi Yeşil ve Umuma Mahsus Bordo Pasaport sahipleri vizeden muaf.
Bahreyn: Diplomatik, Hizmet (gir) ve Yeşil Pasaport sahiplerine 90 güne kadar seyahatlerde vize gerekmiyor. Umuma Mahsus (Bordo) Pasaport sahiplerine ise gerekiyor.
Bangladeş: Normal Pasaport sahiplerine vize var. Diplomatik, Hizmet (gri) ve Özel Yeşil Pasaport sahiplerine anılan ülkeye yapacakları 90 güne kadar süreli seyahatlerde ise gerekmiyor.
Barbados: Diplomatik, Hizmet, Yeşil ve Normal Pasaport sahiplerine 90 gün süreyle vize yok.
Belçika: Normal Bordo Pasaport sahipleri için vize gerekiyor. Diplomatik, Hizmet (gri) ve Hususi (yeşil) Pasaport sahiplerine ise, 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, Belçika seyahatlerinde konsolosluk başvurusu gerekmiyor.
Belize: Diplomatik, Hizmet, Yeşil ve Normal cüzdan sahipleri için 90 gün süreyle vizesiz.
Benin: Tüm pasaportlara gerekiyor.
Beyaz Rusya – Belarus: Umuma Mahsus Normal Bordo, Diplomatik, Gri Hizmet ve Hususi Yeşil Pasaport sahiplerine Beyaz Rusya’ya yapacakları 30 güne kadar süreli seyahatlerde vize yok. Toplam kalış süresi 1 yıl içerisinde 90 günü geçemez.
Birleşik Arap Emirlikleri: Diplomatik, Hizmet ve Hususi Yeşil Pasaport sahipleri için 90 güne kadar seyahatlerde vize yok. Umuma Mahsus Bordo Pasaportlulara gerekiyor ama çok kolay.
Bolivya: Tüm pasaportlar için 90 güne kadar gerekmiyor.
Bosna-Hersek: Diplomatik, Gri Hizmet, Hususi Yeşil ve Normal Bordo Pasaport sahipleri için 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla vizesiz gidebiliyor.
Botsvana: Diplomatik, Gri, Yeşil ve Bordo Pasaport sahiplerine vizesiz.
Brezilya: Her türlü pasaport sahipleri için 90 güne kadar kalma süreli seyahatlerde gerekmiyor. Brezilya vize istemiyor.
Brunei: Diplomatik, Hizmet, Hususi ve Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabi.
Bulgaristan: Diplomatik pasaport ile hizmet pasaportu sahipleri için Bulgaristan’a yapacakları 30 güne kadar süreli seyahatlerinde vize gerekmiyor. Hususi Yeşil pasaport sahipleri için ilk giriş tarihinden itibaren 180 gün içerisinde 90 gün süreyle vizesiz. Normal Pasaportlara ise gerekiyor.
Burkina Faso: Diplomatik, Hizmet, Yeşil ve Normal Pasaport için gerekiyor.
Burundi: Diplomatik, Hizmet, Yeşil Pasaport ve Normal cüzdan sahiplerine vizesiz.
Butan: Diplomatik, Gri, Yeşil ve Normal Pasaport için vize istiyor.

vize istemeyen ülkeler
Vize isteyen ve istemeyen ülkeler haritası.

Hangi ülkeler ne tür pasaporta vize istiyor?

Cape Verde: Diplomatik, Hizmet, Hususi ve Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabi.
Cezayir: Normal Bordo Pasaport sahipleri için vize var. Diplomatik, Gri Hizmet ve Hususi Yeşil Pasaport sahipleri için 90 güne kadar kalma süreli seyahatlerde gerekli değil.
Cibuti: Normal Pasaport hamilleri vizeye tabi. Diplomatik, Gri ve Yeşil Pasaport sahipleri anılan ülkeye yapacakları 90 güne kadar ikamet süreli seyahatlerde vizeden muaf.
Çad: Diplomatik, Hizmet, Hususi Yeşil ve Normal Bordo Pasaport sahipleri için gerekiyor.
Çek Cumhuriyeti: Normal Bordo Pasaportlara gerekiyor. Diplomatik, Gri Hizmet ve Hususi Yeşil Pasaport sahipleri için Çek Cumhuriyeti’ne yapacakları 90 güne kadar kalış süreli seyahatlerde vize gerekmiyor.
Çin Halk Cumhuriyeti: Normal Bordo Pasaport sahiplerine var. Resmi Pasaport (Gri, Yeşil, Siyah) sahipleri için Çin’e yapacakları 30 güne kadar kalma süreli seyahatlerde vize gerekmiyor.
Danimarka: Normal Bordo Pasaport sahiplerine gerekiyor. Diplomatik, Hizmet ve Hususi Yeşil Pasaport için 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla Danimarka vize istemiyor.
Doğu Timor: Diplomatik, Hizmet, Hususi ve Umuma Mahsus cüzdan sahipleri için vizeli. Bu ülkeye seyahat edecek vatandaşlarımıza, Doğu Timor sınır kapılarında 30 gün ikamet süreli vize veriliyor.
Dominika: Diplomatik, Hizmet (gri), Hususi Yeşil ve Normal Bordo belge sahipleri için 21 gün süreyle vizesiz.
Dominik Cumhuriyeti: Diplomatik, Gri, Yeşil ve Normal Pasaport sahiplerine vizeli.
Ekvator: Diplomatik, Hizmet, Hususi ve Umuma Mahsus Pasaport hamilleri 90 güne kadar olan turistik amaçlı seyahatlerinde vizeden muaf.
Ekvator Ginesi: Siyah, Gri, Yeşil Pasaport ve Bordo Pasaport sahiplerine vizeli.
El Salvador: Siyah, Gri, Yeşil Pasaport ve Normal belge sahiplerine 90 güne kadar kalma süreli seyahatlerde vizesiz.
Endonezya: Siyah, Gri ve Yeşil pasaport sahipleri için 14 güne kadar olan seyahatlerde vize yok. Bordo Pasaport sahiplerine ise vize gerekiyor. Bordo Pasaport sahipleri 30 güne kadar kalma süreli tek giriş vizelerini sınır kapılarında alabilirler.
Eritre: Siyah, Gri, Yeşil Pasaport ve Bordo cüzdan sahiplerine vizeli.
Ermenistan: Diplomatik, Gri Hizmet, Hususi Yeşil ve Normal Bordo Pasaport sahipleri için vize var. Ermenistan’a gitmek isteyen Bordo pasaportlu Türk vatandaşlarına sınırda veya uçakla gidilmesi halinde havalimanında 10 dolara vize verilmektedir.
Estonya: Siyah, Gri ve Yeşil Pasaporta 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla vize yok. Bordo Pasaport sahipleri için vize gerekiyor.
Etyopya: Diplomatik, Hizmet, Hususi ve Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabi.
Fas: Siyah, Gri Hizmet, Hususi Yeşil Psaport ve Normal Pasaport sahipleri için 90 gün süreyle gerekmiyor.
Fiji: Diplomatik, Gri Hizmet, Hususi Yeşil ve Normal Pasaporta 90 günü aşmayan turistik seyahatlerde vizesiz.
Fildişi Sahili: Diplomatik, Hizmet, Hususi ve Umuma Mahsus Pasaport hamillerine vizeli.
Filipinler: Normal Pasaporta istemiyor. Diplomatik, Gri Hizmet ve Hususi Yeşil Pasaport sahipleri için de  30 gün süreyle vize yok.
Filistin: Türk vatandaşlarımıza vize gerekmiyor. Filistin’e seyahat edecek Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının İsrail vizesi almaları gerekiyor (Mısır üzerinden Gazze Şeridi’ne girecek Türkler hariç).
Finlandiya: Normal Bordo Pasaport için vize gerekiyor. Diplomatik, Gri Hizmet ve Hususi Yeşil Pasaport sahiplerine 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, Finlandiya’ya yapacakları seyahatler vizesiz.
Fransa: Normal Pasaport sahiplerine vize var. Diplomatik, Gri ve Hususi Yeşil Pasaport sahipleri için 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, Fransa seyahatlerinde vize gerekmiyor.
Gabon: Diplomatik, Hizmet, Hususi ve Umuma Mahsus Pasaport hamillerine vizeli.
Gambiya: Diplomatik, Hizmet, Hususi Yeşil Pasaport ve Normal Pasaport sahiplerine vizeli.
Gana: Diplomatik, Hizmet, Hususi ve Umuma Mahsus Pasaport hamillerine vizeli.
Gine: Diplomatik, Hizmet, Hususi Yeşil ve Umuma Mahsus Pasaport hamillerine vizeli.
Gine-Bissau: Diplomatik, Hizmet, Hususi ve Umuma Mahsus Pasaport hamillerine vizeli.
Grenada: Bordo Pasaport sahipleri vizeye tabi. Diplomatik, Hizmet ve Hususi Yeşil cüzdan için 90 gün süreyle vizesiz.

Grönland: Diplomatik, Hizmet ve Hususi Yeşil Pasaport için 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla vize yok. Normal Bordo Pasaport sahiplerine Danimarka elçiliği vize vermeye yetkili.
Guatemala: Diplomatik, Gri Hizmet, Yeşil Pasaport ve Normal Pasaport sahipleri için 90 gün süreyle vize yok.
Guyana: Diplomatik, Hizmet, Yeşil Pasaport ve Normal Pasaport sahiplerine vizeli
Güney Afrika Cumhuriyeti: Diplomatik, gri hizmet, yeşil ve normal pasaport sahipleri için vize var ama çok kolay. Diplomatik, hizmet, yeşil pasaport ve normal pasaport sahipleri 30 güne kadar kalış süreli giriş vizelerini sınır kapılarında alabiliyor.
Güney Sudan: Diplomatik, Hizmet, Hususi Yeşil Pasaport ve Normal Pasaport sahiplerine vizeli.
Gürcistan: Diplomatik, Gri Hizmet, Hususi Yeşil ve Normal Bordo Pasaport sahipleri için 1 yıla kadar seyahatlere vize yok. Gürcistan’a pasaportsuz da girilebiliyor, sadece kimlik kartı yeterli.
Haiti: Diplomatik, Hizmet, Hususi ve Umuma Mahsus cüzdanlar 90 süreyle vizesiz.
Hırvatistan: Normal Pasaport sahiplerine vize var. Diplomatik, Hizmet ve Hususi Yeşil Pasaporta 90 günü aşmamak kaydıyla Hırvatistan’a vize yok.
Hindistan: Diplomatik Pasaport sahipleri 90 gün süreyle vizeden muaf. Yeşil pasaport, Gri ve Normal Pasaporta ise vizeli.
Hollanda: Normal Pasaporta vize var. Diplomatik, Gri ve Yeşil Pasaport için 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla vize yok.
Hollanda Antilleri (Curacao,St. Maarten, Bonaire, St. Eustatius ve Saba): Diplomatik ve Hususi Pasaport hamillerine vizesiz. Diğer pasaport sahiplerinin ise başvurularını, resmi ikametleri başka bir ülkede bulunmadığı takdirde, Türkiye’deki Hollanda Büyükelçiliği veya Başkonsolosluklarına yapmaları gerekiyor.
Honduras: Diplomatik, Hizmet, Yeşil Pasaport ve Normal Pasaporta vizesiz.
Hong Kong: Diplomatik, Hizmet, Yeşil pasaport ve Normal Pasaport için 90 gün süreyle vizesiz.
Irak: Diplomatik, Hizmet, Yeşil Pasaport ve Bordo Pasaport için vizeli. Normal Bordo Pasaport sahiplerinin belirli koşullar altında sınırda vize almaları mümkün. Ayrıntılı bilgi için http://www.mfa.gov.tr/irak_a-seyahat-edecek-vatandaslarimiza-yonelik-duyuru_-17-temmuz-2012.tr.mfa adresine bakınız.
İngiltere: Diplomatik Pasaport hamilleri 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır. Gri Hizmet, Hususi Yeşil Pasaport ve Normal Bordo Pasaport için vize var.
İran: Diplomatik, Gri Hizmet, Yeşil Pasaport ve Normal Pasaporta vize yok.
İrlanda: Diplomatik, Gri Hizmet, Hususi Yeşil Pasaport ve Normal Pasaport için vize gerekiyor.
İspanya: Bordo Pasaporta vize var. Diplomatik, Gri Hizmet ve Hususi Yeşil pasaport sahiplerine 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla vize gerekmiyor.
İsrail: Normal Pasaporta vize var. Diplomatik, Gri Hizmet ve Yeşil Pasaport sahipleri için ise, 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla İsrail vizesi gerekmiyor.
İsveç: Normal Bordo Pasaporta vizeli. Diplomatik, Gri Hizmet ve Hususi Yeşil Pasaport için 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, İsveç vizesi gerekmiyor.
İsviçre: Normal Pasaporta vizeli. Diplomatik, Gri Hizmet ve Hususi Yeşil Pasaporta 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla İsviçre vizesi gerekmiyor.
İtalya: Normal Pasaport sahiplerine vize var. Diplomatik, Gri Hizmet ve Hususi Yeşil Pasaporta 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla İtalya vizesi gerekmiyor. (Vatikan için de geçerli)
İzlanda: Normal Pasaporta vize var. Siyah, Gri Hizmet ve Hususi Yeşil Pasaport için 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla İzlanda vizesi gerekmiyor.
Jamaika:
Diplomatik, Gri, Hususi ve Normal Pasaport için turistik amaçlı seyahatlerde 90 gün süreyle vize gerekmiyor
Japonya: Diplomatik, Gri Hizmet, Hususi Yeşil Pasaport ve Normal Bordo Pasaport sahipleri için Japonya vizesi gerekmiyor ve doksan gün için geçerli.
Kamboçya: Normal Pasaport için vize var. 30 gün geçerli turistik amaçlı vizeler, Kamboçya’nın ülkemizdeki Fahri Konsolosluğunun yanı sıra, sınır kapılarında da verilmektedir. Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri 180 gün içinde 30 günü aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaf.
Kamerun: Diplomatik, Hizmet, Hususi ve Umuma Mahsus Pasaport hamillerine vizeli.
Kanada: Diplomatik, Gri Hizmet, Hususi Yeşil pasaport ve Bordo Pasaport için vize var.
Karadağ: Diplomatik, Gri Hizmet, Hususi Yeşil Pasaport ve Normal Pasaporta 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla vize yok.
Katar: Diplomatik, Gri Hizmet ve Hususi Yeşil Pasaport için 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla vize yok.
Normal Pasaporta vize var. Vatandaşlarımıza, belirli koşulları karşılamak kaydıyla Doha Uluslararası Havaalanı’nda vize verilmektedir. Ayrıntılı bilgi için http://www.mfa.gov.tr/katar-seyahat-edecek-turk-vatandaslarinin-dikkatine.tr.mfa adresine bakınız.
Kazakistan: Kazakistan tüm pasaportlar için vizesiz.
Kenya: Normal pasaport hamilleri vizeye tabi olup, vizelerini 50 ABD Doları karşılığında Kenya sınır kapılarında alabilirler. Diplomatik, Hizmet ve Yeşil Pasaport sahiplerine ise 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla vize yok.
Kıbrıs Rum Kesimi (GKRY): Tüm pasaportlara vize istiyor. Türk vatandaşları Güney Kıbrıs vizelerini Güney Kıbrıs’ın Atina Büyükelçiliğinden alabilirler.
Kırgızistan: Diplomatik, Hizmet, Yeşil Pasaport ve Normal Pasaport sahiplerine turistik seyahatlerde Kırgızistan vize istemiyor.
Kiribati: Sadece diplomatik pasaport hamilleri anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaf. Hususi ve hizmet pasaportu ile Umuma Mahsus Pasaport hamilleri ise, vizeye tabi.
KKTC: Diplomatik, Hizmet, Hususi ve Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeden muaf. Kuzey Kıbrıs’a pasaportsuz da girilebiliyor, sadece kimlik kartı yeterli. Pasaport istenmiyor.
Kolombiya: Diplomatik, Hizmet, Hususi ve Umuma Mahsus Pasaport hamillerine vizesiz.
Komor Federe İslam Cumhuriyeti: Diplomatik, Hizmet, Hususi ve Umuma Mahsus Pasaport hamillerine vizeli.
Kongo: Diplomatik, Hizmet, Yeşil ve Normal Pasaport sahiplerine vizeli.
Kongo Demokratik Cumhuriyeti (Zaire): Diplomatik, Hizmet, Hususi ve Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabi.
Kore Cumhuriyeti (Güney Kore): Diplomatik, Gri Hizmet, Hususi Yeşil ve Umuma Mahsus Normal Pasaporta vize yok.
Kore Halk Cumhuriyeti (Kuzey Kore): Diplomatik, Hizmet, Hususi ve Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabi.
Kosova: Diplomatik, Gri Hizmet, Hususi Yeşil Pasaport ve Normal Bordo Pasaporta 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla vize yok.
Kosta Rika: Diplomatik, Hizmet, Hususi ve Umuma Mahsus Pasaport hamillerine vizesiz.
Kuveyt: Umuma Mahsus Normal Pasaporta vizeli. Diplomatik, Gri Pasaport ve Yeşil Pasaport için 90 güne kadar seyahatlerde vizesiz.
Küba: Normal Bordo Pasaporta kolay bir vize var. Diplomatik, Gri Hizmet ve Hususi Yeşil Pasaporta vize yok.
Laos: Diplomatik, Hizmet, Hususi Yeşil ve Normal Pasaporta vize var.
Lesotho: Diplomatik, Hizmet, Hususi ve Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabi.
Letonya: Umuma Mahsus Normal Pasaporta vize var. Diplomatik, Gri Hizmet ve Hususi Yeşil Pasaport sahipleri için 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla vize yok.
Liberya: Diplomatik, Hizmet, Hususi ve Umuma Mahsus Pasaport hamillerine vizeli.
Libya: Resmi ve normal pasaport sahipleri ilk giriş tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde her 180 gün zarfında toplam 90 günlük kalışları için vizeden muaf. Vize yok.
Lihtenştayn: Normal Pasaporta vize var. Diplomatik, Gri ve Yeşil Pasaporta vizesiz.
Litvanya: Normal Pasaporta vize var. Diplomatik, Gri Hizmet ve Hususi Yeşil Pasaporta vize yok.
Lübnan: Diplomatik, Yeşil Pasaport, Hizmet ve Normal Pasaport sahibi Türk vatandaşları, Lübnan’a yapacakları turizm amaçlı seyahatleri veya transit geçişlerinde, Lübnan’da toplam ikamet süresi, ilk giriş tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde, 180 gün içinde 90 günü geçmemek kaydıyla vizesiz gidebilirler.
Lübnan’a akredite diplomatik, konsüler veya uluslararası örgütler nezdindeki temsilciliklere atanan Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri, görevleri müddetince, vizeden muaftır.
Ticari mahiyette otobüs, kamyon ve benzeri ağır vasıtaların sürücüleri ve yardımcıları, uluslararası sefer yapan tren ve lokomotif mürettebatı, uluslararası yolcu ve mal nakliyesi yapan sivil uçak ile gemi mürettebatı, Lübnan’a yapacakları seyahatleri veya transit geçişlerinde, Lübnan’da toplam ikamet süresi, ilk giriş tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde, 180 gün içinde 90 günü geçmemek kaydıyla vizeden muaf.
Lüksemburg: Normal Pasaporta vize var. Diplomatik, Gri Hizmet ve Hususi Yeşil Pasaport sahiplerine 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerde vize işlemleri gerekmiyor.
Macaristan: Normal Pasaporta vize var. Siyah, Gri Hizmet ve Hususi Yeşil Pasaport için vize yok.
Madagaskar (Malagazi): Diplomatik, Hizmet, Hususi ve Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabi.
Makau Özel İdare Bölgesi: Diplomatik, Hizmet, Hususi ve Umuma Mahsus pasaport hamilleri 30 güne kadar yapacakları seyahatlerde vizeden muaf. Daha uzun süreli seyahatler için Çin Halk Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçiliğine vize başvurusunda bulunulması gerekmektedir
Makedonya: Diplomatik, Gri Hizmet, Hususi Yeşil Pasaport ve Normal Pasaporta 90 güne kadar seyahatlerde vize yok.
Malavi: Diplomatik, Hizmet, Hususi ve Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabi.
Maldivler: Diplomatik, Gri Hizmet, Hususi Yeşil Pasaport ve Normal Bordo Pasaporta 30 güne kadar seyahatlerde vize yok.

Malezya: Diplomatik, Gri Hizmet, Hususi Yeşil ve Normal Pasaporta 90 güne kadar seyahatlerde vize yok.

Mali: Diplomatik, Hizmet, Hususi ve Umuma Mahsus Pasaport hamillerine vizeli.
Malta: Normal Pasaporta vize var. Diplomatik, Yeşil Psaport ve Hizmet Pasaportuna vizesiz bir ülke.
Mauritius: Diplomatik, Hizmet, Yeşil ve Bordo Pasaporta 30 güne kadar seyahatlerde vizesiz.
Meksika: Diplomatik Pasaport vizeden muaf. Yeşil, Gri ve Bordo Pasaporta vize var. Havayoluyla gidecek normal pasaportlular 30 günlük vizeyi http://www.inm.gob.mx/index.php/page/Inicio_Autorizacion_Electronica/tr. adresinden harçsız, ücretsiz alabilirler. Fakat yeşil pasaportluların elçiliğe gidip parmak izi vermeleri gerekiyor.

Mısır: Normal Pasaporta var. Diplomatik, Hizmet ve Hususi Yeşil Pasaport için 90 güne kadar seyahatlerde vize yok.
Mikronezya: Diplomatik, Hizmet, Hususi ve Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabi.
Moğolistan: Normal, Diplomatik, Gri Hizmet ve Hususi Yeşil Pasaport için 30 güne kadar seyahatlerde vize yok.
Moldova: Tüm pasaportlar için gerekli değil. Toplam kalış süresi 180 gün içerisinde 90 günü geçemez.
Monako: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik, Hizmet ve Hususi Yeşil Pasaport hamilleri 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaf. Monako’ya seyahat etmek isteyen vatandaşlarımızın vize başvurularını, resmi ikametleri başka bir ülkede bulunmadığı takdirde, Türkiye’deki Fransa Büyükelçiliği veya Başkonsolosluklarına yapmaları gerekmektedir.
Moritanya: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri anılan ülkeye yapacakları 90 güne kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaf.
Mozambik: Diplomatik, Hizmet, Yeşil ve Normal Pasaporta vizeli.
Myanmar (Burma veya Birmanya): Diplomatik, Hizmet, Hususi ve Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabi.
Namibya: Diplomatik, Hizmet, Hususi ve Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabi.
Nauru: Diplomatik, Hizmet, Hususi ve Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabi.
Nepal: Diplomatik, Gri Hizmet, Hususi ve Umuma Mahsus Pasaport sahiplerine vize var ama sınırda 25 dolara satın alınabiliyor.
Nijer: Diplomatik, Hizmet, Hususi Yeşil ve Normal Pasaporta vizeli.
Nijerya: Diplomatik, Hizmet, Hususi ve Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabi.
Nikaragua: Diplomatik, Hizmet, Hususi ve Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeden muaftır.
Norveç: Normal Pasaporta vize var. Diplomatik, Hizmet ve Hususi Yeşil Pasaporta 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, Norveç vizesi gerekmiyor.
Umman (Oman): Umuma Mahsus Normal Pasaporta vize var. Diplomatik, Hizmet ve Hususi Yeşil Pasaport için vize yok. Normal Pasaport sahipleri vizelerini sınır kapılarında alabiliyor.
Orta Afrika Cumhuriyeti: Diplomatik, Hizmet, Hususi ve Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabi.
Özbekistan: Tüm pasaportlar için vize gerekmiyor; 2018’de kaldırıldı.
Pakistan: Normal Pasaporta var. Diplomatik, Hizmet ve Hususi Yeşil Pasaporta ise gerekmiyor.
Palau Cumhuriyeti: Diplomatik, Hizmet, Hususi ve Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeden muaftır.
Panama: Diplomatik, Hizmet, Hususi ve Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeden muaf.
Papua Yeni Gine: Diplomatik, Hizmet, Hususi ve Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabi.
Paraguay: Diplomatik, Hizmet, Hususi ve Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeden muaf.
Peru: Umuma Mahsus (bordo), Hizmet, Hususi (yeşil) ve Diplomatik Pasaport sahiplerine 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerde vize yok.
Polonya: Normal Pasaporta vize var. Diplomatik, Gri Hizmet ve Hususi Yeşil Pasaport için vize gerekmiyor.
Portekiz: Diplomatik, Hizmet ve Yeşil Pasaport sahipleri için Portekiz’e yapacakları turizm amaçlı seyahatleri veya transit geçişlerinde, Portekiz’de toplam ikamet süresi, Schengen alanına ilk giriş tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde, altı ay içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, vize yok. Normal Pasaporta vize gerekiyor.
Romanya: Normal Pasaporta vize var. Diplomatik, Hizmet ve Hususi Yeşil Pasaporta altı ay içinde üç ayı aşmamak kaydıyla, vize yok. Romanya vizesi hakkında belirsizlik var, doğru bilgi şöyle ki, ülke AB üyesi olduğu halde bir Schengen ülkesi değil, ama aldığı bir kararla Schengen vizesi sahibi olanlara ayrıca Romanya vizesi almak gerekmeden ülkeye girişe izin veriliyor.
Ruanda: Diplomatik, Hizmet, Hususi ve Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabi.
Rusya Federasyonu: Normal bordo pasaportlulara vize gerekiyor. Yeşil ve hizmet pasaportu hamilleri her 180 günde 90 günü aşmamak şartıyla 30 gün süreyle vizeden muaf. Diplomatik pasaport sahipleri 90 gün süreyle vizeden muaf. Vatandaşlarımız Vladivostok Limanı’ndan e-vize alarak Rusya’ya giriş yapabilirler. Vatandaşlarımız giriş tarihi dahil olmak üzere 8 günü aşmamak kaydıyla St. Petersburg, Leningrad Bölgesi ve Kaliningrad Bölgesi’ne e-vizeyle seyahat edebilirler. Alınan e-vize ile e-vizenin kapsam alanı dışında kalan Rusya Federasyonu’nun başka şehirlerine gitme imkanı yok.

St. Cristopher Nevis: Diplomatik, Hizmet, Hususi ve Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabi.
St. Lucia: Diplomatik, hizmet, hususi pasaport hamilleri vizeye tabidir. Umuma mahsus pasaport hamilleri vizeden muaf.
St. Vincent-Grenadines: Diplomatik, hizmet, hususi ve umuma mahsus pasaportlulara gerekmiyor.
San Marino: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabi. Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri ise 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaf.
Senegal: Diplomatik, Hizmet, Hususi ve Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabi.
Seyşeller: Diplomatik, Hizmet, Hususi Pasaport ve Umuma Mahsus Pasaport hamilleri karşılıklı olarak vizeden muaf.
Sırbistan: Diplomatik, Hususi Yeşil, Gri Hizmet, Normal Bordo ve Geçici Pasaport ile Seyahat Belgesi sahipleri için Sırbistan’a yapacakları turizm amaçlı seyahatleri veya transit geçişlerinde, Sırbistan’da toplam ikamet süresi, ilk giriş tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde, altı ay içerisinde 90 günü geçmemek kaydıyla vizeden muaftır.
Sierra Leone: Diplomatik, Hizmet, Hususi ve Umuma Mahsus Pasaport sahiplerine vizesiz.
Singapur: Diplomatik, Hizmet, Yeşil ve Normal Pasaport sahiplerine 90 günü geçmeyen turistik amaçlı seyahatlerde vize gerekmiyor.
Slovakya: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde 90 gün için vizeden muaftır.
Slovenya: Normal Pasaporta vize var. Diplomatik, Hizmet ve Yeşil Pasaport sahiplerine 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerde vize yok.
Solomon Adaları: Diplomatik, Hizmet, Hususi ve Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeden muaf.
Somali: Diplomatik, Hizmet, Hususi ve Umuma Mahsus Pasaport sahipleri vizeye tabi.
Sri Lanka: Diplomatik, Hizmet, Hususi Yeşil ve Bordo Pasaportavize gerekiyor, 30 güne kadar seyahatlerde vize sınır kapılarında veya elektronik ortamda alınabiliyor.
Sudan: Diplomatik Pasaport hamilleri, Sudan’a yapacakları turizm amaçlı seyahatleri veya transit geçişlerinde, Sudan’da toplam ikamet süresi, ilk giriş tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde, 180 gün içerisinde 90 günü geçmemek kaydıyla vizeden muaftır.
Hizmet, Hususi ve Umuma Mahsus Pasaport hamilleri ise vizeye tabi. Normal Pasaport hamilleri 30 güne kadar ikamet süreli tek giriş vizelerini Hartum Uluslararası Havaalanı’nda bandrol tatbikiyle (105 ABD Doları) alabilirler.
Surinam: Diplomatik, Hizmet, Hususi ve Umuma Mahsus Pasaport sahiplerine 6 ayda 90 güne kadar kalış süresi için vize gerekmiyor.
Suriye: Diplomatik, Hizmet, Hususi Yeşil ve Normal Pasaport sahipleri için her altı ay içinde ilk giriş tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde doksan (90) gün ikametli seyahatlerinde gerekmiyor.
Suudi Arabistan: Diplomatik, Hizmet, Hususi ve Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabi.
Svaziland: Diplomatik, Hizmet, Hususi ve Umuma Mahsus Pasaport hamilleri 30 güne kadar vizeden muaf.
Şili: Diplomatik, Hizmet, Yeşil Pasaport ve Normal Pasaport vizesiz ve 90 gün geçerli.
Tacikistan: Diplomatik Pasaport hamilleri vizeden muaf. Tacikistan’a akredite diplomatik, konsolosluk veya uluslararası örgütler nezdindeki temsilciliklere atanan Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri, görevleri müddetince, vizeden muaf. Tacikistan’a görevle atanmayan, Hizmet ve Yeşil Pasaport hamilleri, Tacikistan’a yapacakları turizm amaçlı seyahatleri veya transit geçişlerinde, toplam ikamet süresi, ilk giriş tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde, altı ay içerisinde 60 günü geçmemek kaydıyla vizeden muaftır. Normal Pasaport sahipleri elektronik vize alabiliyor.
Tanzanya: Diplomatik, Hizmet, Yeşil Pasaporta vize yok; Bordo Pasaport için sınır kapısında 90 günlük vize 50 USD.
Tayland: Diplomatik, Hizmet, Hususi Pasaport Hamilleri 90 gün Umuma Mahsus Pasaport hamilleri ise 30 güne kadar vizeden muaftır. Tüm pasaportlar Tayland’a vizesiz.
Tayvan: Diplomatik, Hizmet, Hususi ve Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabi.
Togo: Diplomatik, Hizmet, Hususi ve Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabi olup, sınır kapısında damga vuruluyor.
Tonga: Diplomatik Pasaport hamilleri vizeden muaf. Hususi, Hizmet ve Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabi.
Trinidad-Tobago: Diplomatik, Hizmet, Hususi ve Umuma Mahsus Pasaporta vizesiz.
Tunus: Diplomatik, Hizmet, Yeşil ve Normal Bordo Pasaport için 90 güne kadar vizesiz.
Tuvalu: Diplomatik, Hizmet, Hususi ve Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeden muaf.
Türkmenistan: Normal pasaporta vize var. Hizmet ve Yeşil pasaport sahibi vatandaşlarımız vizeden muaf olmakla birlikte, davet edilmek ve pasaport bilgileri ilgili Türkmen makamlarına bildirilmek kaydıyla ülkeye kabul edilmektedir. Resmi pasaport hamili vatandaşlarımız 30 güne kadar vizeden muaf.
Uganda: Diplomatik, Hizmet, Hususi ve Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabi.
Ukrayna: Normal Pasaporta 60 gün süreyle vize yok. Diplomatik, Hizmet ve Hususi Yeşil Pasaporta 90 gün süreyle vize gerekmiyor. Ukrayna’ya pasaportsuz kimlikle seyahat edilebiliyor.
Uruguay: Diplomatik, Hizmet, Hususi ve Umuma Mahsus Pasaport hamilleri 90 güne kadar vizeden muaf.
Ürdün: Diplomatik, Hususi Yeşil, Hizmet ve Normal Pasaport hamilleri, Ürdün’e yapacakları turizm amaçlı seyahatleri veya transit geçişlerinde, Ürdün’de toplam ikamet süresi, ilk geçiş tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde, altı ay içerisinde 90 günü geçmemek kaydıyla vizeden muaf.
Vanuatu: Diplomatik, Hizmet, Hususi ve Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabi.
Venezuela: Diplomatik, hizmet, hususi yeşil ve normal pasaporta 90 güne kadarki turistik amaçlı seyahatler vizesiz.
Vietnam: Normal Pasaporta vize var ve zor. Diplomatik, Hizmet ve Hususi Yeşil Pasaporta 90 güne kadar vize yok.
Yemen: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabi. Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaf.
Yeni Zelanda: Diplomatik, Hizmet, Hususi ve Umuma Mahsus Pasaport hamillerine vize var.
Yunanistan: Diplomatik, Hizmet ve Hususi Yeşil Pasaport sahiplerine vize yok. Normal Pasaporta var.
Zambiya: Diplomatik, Hizmet, Hususi ve Umuma Mahsus Pasaportlar vizeye tabidir. Umuma Mahsus Pasaport hamilleri turizm veya iş görüşmesi amaçlı seyahatleri için 30 güne kadar ikamet süreli tek, çift veya müteaddit girişli vizelerini sınır kapılarında alabilirler. Zambiya’ya akredite diplomatik temsilciliklere atanan Diplomatik Pasaport hamilleri de vizelerini sınırda alabilirler.
Zimbabve: Diplomatik, Hizmet, Hususi Yeşil ve Umuma Mahsus Normal Pasaporta vize var ve sınır kapılarında 30 dolar.

Schengen Vize Ülkeleri

Schengen vize bölgesi, alan içinde ve dışında seyahat edenler için sınır kontrolleri ile uluslararası seyahat edenler için 26 ülkede tek bir devlet gibi, herhangi bir iç sınır kontrolü olmadan hareket serbestliği sağlıyor. Schengen vizesinin geçerli olduğu ülkeler; Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Macaristan, Yunanistan, İtalya, İzlanda, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, İspanya, Slovenya, Slovakya, İsveç, İsviçre. Avrupa Birliği üyesi oldukları halde Birleşik Krallık ve İrlanda Schengen ülkeleri arasında değil. İzlanda ve Norveç ise AB üyesi olmadıkları halde Schengen vize sistemine dahiller. Bulgaristan, Hırvatistan, Romanya ve Kıbrıs Cumhuriyeti, AB üyesi ülkeler olup Schengen ülkesi değiller ama adaylar.

Schengen vize
Schengen vize ülkeleri

Bir Schengen Vizesiyle Diğer Avrupa Ülkelerine Gidilir mi?

Bir Avrupa ülkesine Schengen vizesi alınca Avrupa’daki diğer Schengen ülkelerine gitmek birçok Türkün uyguladığı bir seyahat yöntemi. Peki Schengen vizesini zor veren bir ülkeye, daha kolay vize veren bir ülkeden vize alıp gidebilir miyiz? Yanıt hem evet hem hayır. Maalesef her Avrupa ülkesine hem girebilir, hem giremezsiniz. Şöyle ki; Hollanda, Almanya, Avusturya, İsviçre gibi Flemenk dili kullanan ülkeler ilk Schengen girişinde kendi vizelerini istiyorlar. O yüzden Fransa vizesi aldıktan sonra ilk olarak bu ülkelere giremezsiniz. Ama Çek Cumhuriyeti (Prag), Macaristan, Yunanistan, Bulgaristan gibi ülkelere girebilirsiniz. Bir diğer kural ise, 1. kuralı ezen bir kuraldır: Tek girişte, hangi ülkede daha çok kalınacaksa o ülkeden vize alınmalıdır. Mesela Prag’a giriyorsunuz ama Viyana’da daha çok kalacaksınız; o zaman Avusturya’dan vize almak zorundasınız.

2024 Normal Bordo Pasaport Ücretleri

2024 yılı normal pasaport harç ücretleri ve defter fiyatı şöyle:

Süre Harç Bedeli Pasaport Defter Ücreti Toplam Ücret
6 ay 1.638  TL 793 TL 2.431 TL
1 yıl 2.395 TL 793 TL 3.188 TL
2 yıl 3.912 TL 793 TL 4.705 TL
3 yıl 5.557 TL 793 TL 6.350 TL
4-10 yıl 7.832 TL 793 TL 8.625 TL

Yeni Makinede Okunabilir Pasaport (MOP) uygulamasıyla birlikte pasaportlarda süre uzatma kalktı. Çipli pasaport, biyometrik pasaport ya da elektronik pasaport olarak da bilinen bu e-pasaportlarda süre uzatma olmayıp her başvuruda yeni pasaport veriliyor, dolayısıyla cüzdan bedeli ödemeden sadece süre uzatmak mümkün değil.

Yeşil Pasaport Ücretleri

Yeşil (hususi) pasaport alırken sadece cüzdan bedeli alınır ve 5 yıllığına verilir. Harç ücreti alınmaz.

Yeşil Pasaporta Vize İstemeyen Ülkeler

Yeşil pasaportunuz varsa, benim yaptığım gibi birçok ülkeye vizesiz, biletinizi alıp gidebilirsiniz. İşte yeşil pasaporta vize istemeyen ülkeler. Bunlar normal pasaporta isteyip yeşil pasaporta vize istemeyen ülkeler, her ikisine de istemeyenleri de katarsanız, yeşil pasaportla vizesiz gidilebilecek ülkeler daha fazla.

Avrupa

  1. Almanya (90 güne kadar)
  2. Andorra (90 güne kadar)
  3. Avusturya (90 güne kadar)
  4. Azerbaycan (90 güne kadar)
  5. Belçika (90 güne kadar)
  6. Beyaz Rusya (90 güne kadar)
  7. Bulgaristan (90 güne kadar)
  8. Çek Cumhuriyeti (90 güne kadar)
  9. Danimarka (90 güne kadar)
  10. Estonya (90 güne kadar)
  11. Finlandiya (90 güne kadar)
  12. Fransa (90 güne kadar)
  13. Hollanda (90 güne kadar)
  14. Hırvatistan (90 güne kadar)
  15. İspanya (90 güne kadar)
  16. İsveç (90 güne kadar)
  17. İsviçre (90 güne kadar)
  18. İtalya (90 güne kadar)
  19. İzlanda (90 güne kadar)
  20. Letonya (90 güne kadar)
  21. Lihtenştayn
  22. Litvanya
  23. Lüksemburg (90 güne kadar)
  24. Macaristan (30 güne kadar)
  25. Malta
  26. Moldova
  27. Monako (90 güne kadar)
  28. Norveç (90 güne kadar)
  29. Polonya
  30. Portekiz (90 güne kadar)
  31. Romanya (90 güne kadar)
  32. San Marino (90 güne kadar)
  33. Slovakya
  34. Slovenya
  35. Vatikan
  36. Yunanistan

Asya

  1. Bahreyn (90 güne kadar)
  2. Bangladeş
  3. Birleşik Arap Emirlikleri (90 güne kadar)
  4. Çin (30 güne kadar)
  5. Endonezya (14 güne kadar)
  6. İsrail (90 güne kadar)
  7. Kamboçya (90 güne kadar)
  8. Katar
  9. Kuveyt
  10. Pakistan
  11. Tacikistan (60 güne kadar)
  12. Türkmenistan
  13. Umman
  14. Vietnam (90 güne kadar)
  15. Yemen

Afrika

  1. Botsvana
  2. Cezayir (90 güne kadar)
  3. Cibuti
  4. Gana (60 güne kadar)
  5. Kenya (90 güne kadar)
  6. Mısır
  7. Moritanya (90 güne kadar)
  8. Tanzanya
  9. Yeşil Burun Adaları

Amerika

  1. Aruba
  2. Curaçao (30 güne kadar)
  3. Grenada
  4. Hollanda Antilleri
  5. Küba
  6. Sint Maarten (30 güne kadar)

Not: En güncel vize bilgileri olarak haritaları değil, listeyi dikkate alınız.

602 YORUMLAR

  1. Gürcistan için girişte sadece nüfus cüzdanı yeterli, pasaport ve vize gerekmiyor.
    15 tl lik ücreti var. Eğer pasaportunuz varsa 15 tl harç parası ödemezsiniz

  2. Alper bey, siteniz icin sizi tebrik ediyorum.Ben de aralik 2014te guney amerika seyahatine cikiyorum.. dikkatimi cekti, peru icin tum vizeler kaldirilmasina ragmen vizeye tabi gozukuyoruz.Belki bir guncelleme gerekebilir? 🙂

  3. Merhaba,
    İnternette bir sorumla ilgili cevap bulamadım. Bilen varsa ve yazarsa sevinirim.
    20 Temmuz 2015 Tarihi’nde Rusyaya gitmek istiyorum.
    25 Temmuz 2016 Tarihi’nde pasaportumun süresi doluyor. Yani giriş tarihimden sonra en az 6 ay var. Ülkeye girişte sıkıntı olur mu? pasaportumu yenilemeli miyim?
    Teşekkürler,
    Herkese iyi seyahatler

  4. Selamlar, 06-10 Eylül 2015 arası Pragda olacağım. Pasaport geçerlilik sürem 10 Nisan 2016. sizce bir sorun yaşarmıyım yoksa pasaportumu yenilemelimiyim? Teşekkürler.

    • Merhaba Alper Bey. Yurt dışında olacağınız günlerde pasaportunuzun süresinin dolmasına 7 ay kalacağı için sorun yaşamazsınız. Uluslararası pasaport kurallarına göre en az altı ay süresi olmalıdır, ki birçok ülke süresinin dolmasına daha az zaman olan pasaportları da kabul eder. İyi yolculuklar dilerim.

  5. Ben Bulgaristana gri pasaportumla görevli olarak geldim. Görevlendirme yazım üç ay. Pasaportum altı aylık. Ne kadar kalabilirim şimdiden teşekkürler.

  6. Mrb alper bey oglumu abd ye dil egitimine gondermek istiyorum.yesil pasaportu var benim uzerimden.universite okuyor okulunu do durmak istiyorum.hangi asamalardan gecmeliyiz tsk ederim

    • Merhaba. Yeşil pasaportu olması Amerikan vizesi almasını kolaylaştırır. Önce ABD’deki bir dil okuluna başvurup ön kayıt yaptırmanız iyi olur. Ön kayıt belgesiyle birlikte üniversitedeki bölüm başkanlığına kayıt dondurmak için dilekçe vermesi gerekiyor. Kayıt belgesini ABD vizesi başvuru belgelerine ekleyin. İyi şanslar ve başarılar dilerim.

  7. alper bey çocuğum makedonya da okuyacak benim hususi pasaportum var şengen e dahil olmayan makedonyada 90 gün sonra Türkiyeye girip tekrar makedonyaya geçebilirmiyim? teşekkürler

    • 90 gün dolmadan önce ülkeden çıkıp tekrar girebilirsiniz, ancak sürekli yaşayabileceğiniz anlamına gelmez. Çoğu ülkenin 1 yıl içinde kalmaya izin verdiği toplam gün sınırı vardır, örneğin yılda 180 gün gibi. Bunu Makedonya Elçiliği’ni arayıp öğrenebilirsiniz. Başarılar dilerim.

  8. Fransa’ya gitmek istiyorum yeşil pasaportum var geçerlilik süresi Temmuz 2016 da bitiyor eylül sonunda gideceğim 1 yıllık olması gerektiği yazıyor bu konu ile ilgili bilginiz var mı?

  9. Merhaba Alper Bey.12-14 ekim 2015 arası Belgrad’a tatil amaçlı gitmeyi planlıyorum. Pasaportumun süresi 24 Mart 2016 da sona eriyor, yani süresinin dolmasına 5 buçuk ay kalmış olacak. Sizce bir sorun yaşar mıyım?. Teşekkürler.

  10. Alper bey, ben yeşil pasaport sahibiyim, emekli olduktan Almanya da mülk edinip, emekli maaşım ile Almanya hükümetinden her hangi bir yardım almadan yaşamak istiyorum, bunun için ne yapmam hangi yolu izlemem gerekir, yoksa 180 günde ancak 90 gün mü kalabilirim, yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim. Selamlarimla..

    • Evet yeşil pasaportla Almanya’da herhangi bir işiniz ve oturma izniniz olmadan yılın toplam yarısında kalabilirsiniz. Oturma izni için Alman Konsolosluğu’nu arayıp sormak gerekir.

  11. Merhabalar, yeşil pasaport sahibi devlet memuruyum. Bakanlığım tarafından 6 aylık bir eğitim kursu için AB ülkelerine gönderiliyorum. Eşim ve 8 yaşında kızımda gelecek (onlarında yeşil pasaportu var). Bu durumda Almanya veya Hollanda için vize almalı mıyım? Eşim ve kızım içinde vize gerekli mi? eğer gerekli ise şahsen başvurularda onları da konsolosluğa götürmem gerekli midir?

  12. Merhaba Alper Bey. Yeşil pasaport sahibi emekli memurum. Pasaportum 22.12.2015 tarihine kadar geçerli. Almanyaya 18.09.2015- 25.09.2015 tarihleri arasında gidiş dönüş yapmak üzere biletimi almıştım. Ancak Ankara Hava alanında uçuş süresinden dolayı iptal edildi. Pasaport süremin bitmesine 3 ay olduğu halde neden iptal edildi anlamadım. Bayram önü ve tatil olduğu için hiçbir işlem yapamadım. Biletim de boşa gitti. Tecrübelerinizden yararlanmak istiyorum. Şimdiden teşekkürler.

  13. Merhaba Alpermetin bey, öncelikle cevabınız için teşekkkür ederim. Ancak yeşil pasaport ile 90 güne (3 ay)kadar vize istenimyor diye biliyorum. benim eğitimim ise 6 ay sürecek. 90 üstü gün için soruyu sormuştum aslında???
    Şimdiden yeni cevabınız için teşekkür ederim.

    • Afedersiniz Ahmet Bey, sanırım soruyu yanıtlarken aklım başka bir soruya ya da konuya gitmiş. Almanya ve Hollanda’da toplam 6 ay yani 180 gün kalacağınıza göre bunu tam 90+90 gün olarak ayarlamanız çok zor. Eğer iki ülkede kalma süreleriniz birbirine eşit değilse uzun kalacağınız ülkeden geçici oturma izni almanız gerekiyor, eşitse durum kritik. Geçici oturma izni için bakanlığın görevlendirme yazısı ile elçiliğe veya konsolosluğa başvurmanız gerekir, hem yeşil pasaportunuz hem de resmi göreviniz olduğu için oturma izni almakta sorun yaşamazsınız. Eşiniz ve çocuğunuz için de oturma izni gerekir, başvuruya eşinizin gitmesi gerekir ama çocuğunuz gitmese de olur. İki ülkedeki kalma süreleriniz belli mi acaba?

  14. Alpermetin bey geri dönüşünüz için çok teşekkür ederim. Gideceğim ülke Almanya ya da Hollanda tek bir ülke olacak. Yani birisinde 180 gün eğitim. hangisinin olacağı 10-15 gün içinde belli olacak. belli olduktan sonra vize işlemlerine başlayacağım. Karşı ülkeden acceptance yazısında sadece benim isminin yazması eşim ve çocugun vize işlemlerinde sorun çıkarır mı? yoksa acceptance letter de eşim ve kızımdan da bahsedilmeli midir?
    Vize işlemleri kaç gün sürer acaba?
    Şimdiden tekrar çok teşekkür ederim.

    • Rica ederim. Konuyu sormak için üniversiteden aynı bölümde çalıştığımız bir öğretim görevlisi arkadaşımı aradım, o da eşi ve çocuğuyla resmi görevli olarak yurt dışında oturma izniyle kaldı çünkü. Fakat yanıt alamadım, sanırım uyku zamanı, malum 2 çocuklu aile. Yanıt alır almaz akseptans yazısında ailenizin adlarının yazılması konusunda bilgilendireceğim. Vizenin çıkması genelde bir haftadan kısa sürer ama yine de 2-3 hafta önceden başvurmakta yarar var, biz kamu çalışanları titiz ve garanticiyizdir.:)

  15. Cevaplarınız için çok teşekkür ederim. sizi gerek olduğunda tekrar rahatsız ederim. Acceptance yazısı cevabınızı bekleyeceğim. Şimdiden iyi akşamlar.

    • Ahmet Bey bu sabah fakültede ailesiyle birlikte İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri’inde görevli olarak birer yıl yaşamış meslektaşlarımı görünce hem çay içtik hem de sizin konunuzu açtım. Hepsi görevlendirildikleri üniversiteden gelen davet veya kabul (acceptance) yazısına eşi ve çocuklarının adlarını yazdırmış. Almanya ve Hollanda’da kalan yoktu aralarında ama bence siz de yazmalarını rica edin. Vize başvurusu için ise benim dediğim gibi, eşlerini götürmüşler ama çocuklarını götürmelerine gerek olmamış.

  16. Alper Metin bey, 6 aylık gri pasaport ile yurt dışına görevli olarak çıkacağım. Eşim ve çocuğuma da pasaport çıkarma hakkım var. Görev dönüşünden 1 ay sonra vize problemi olmadığı için ailecek bir seyahat planlıyorum. Pasaport süresi ve görev dışı kullanımda sorun yaşayabilir miyim acaba? Teşekkürler.

    • Merhaba Kenan Bey. Gri hizmet pasaportu kamu çalışanlarının sadece yurt dışında görevli oldukları sürece kullanmalarına yönelik bir pasaport türü. Fakat kurumunuz geri istemezse kullanmaya devam edebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken konu, ailece yurt dışı seyahat için bilet almadan önce gideceğiniz ülkenin konsolosluğunu arayıp pasaportunuzun türünü ve kalan geçerlilik süresini söyleyip, giriş yapıp yapamayacağınızı sormak. Zira dünya çapında genel bir kuraldır, bir yabancı ülkeye girerken pasaport süresinin dolmasına en az altı kalmış olması gerekiyor, ama her ülkede titizlikle uygulanan bir kural değil.

      • Bilgilendirmeler için teşekkür ediyorum öncelikle. Ben babamdan dolayı yeşil pasaport sahibiyim. Ancak 15 ekim 2017 tarihinde pasaportumun geçerlilik süresi bitiyor. Önümüzdeki günlerde yurt dışına giriş çıkışlarda herhangi bir sorun yaşar miyim. Pasaportumun süresini uzatma şansım var mı. Öneriniz nedir. Iyı günler

        • Merhaba. Pasaportunuzun kalan süresinin en az 3 ay veya 6 ay kalması gerekliliği ülkelere göre değişiyor, hatta bazı ülkeler 3 aydan az süreli pasaportları bile kabul ediyor. 2 ay süresi kalmış pasaportla seyahat etmenizi tavsiye etmem. Şartları yerine getiriyorsanız uzatabilirsiniz.

  17. Oncelikle emeginiz icin cok tesekkurler..sorum babam ile ilgili.74 yasinda emekli ve yesil pasaport sahibi. 9o gunluk hakkini kesintisiz olarak belcika da evli abimin yaninda kalarak kullandi ve Tr ye giris yapti tekrar. Fakat abimin bazi durumlarindan dolayi tekrar gitmesi gerekiyor oluru varmi acaba gecici oturma izni yada vize ?? Yokmudur bir daha gidebilme sansi acaba 90 gunden once?

    • Ben de vize bilgileri yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim Meltem Hanım. Yeşil pasaportla Belçika’ya tekrar gidebilmesi için maalesef 90 gün beklemesi gerekiyor. Daha çabuk gidebilmesi için abinizin davet mektubuyla konsolosluğa veya elçiliğe başvurup oturma izni istemesi gerekiyor.

  18. Herkese merhaba,
    Benim yeşil pasaportum nisan 2016da sona erecek ve okuduğum çoğu yerde sadece 3 ay şartı olduğu için aralik ayına 8 gunlugune gidip gelmek için bilet aldim. Ve şimdi en az 6 ay olması diyen var. Danimarkaya gideceğim. Bu konu hakkında bilgi sahibi olan biri yardımcı olabilir mi lütfen ?

    • Merhaba Nazlı Hanım. Bir ülkeye giriş yapmak için pasaportunuzun süresinin en az altı ay olması gerekir, genel kuraldır, ancak bazı ülkelerde bu durum daha esnek olabiliyor. En iyi yanıtı Danimarka Konsolosluğu veya Büyükelçiliği verecektir, bence mutlaka arayın.

  19. Bosna Hersek’e aralık başında 2 günlük gidiş dönüş yapacak şekilde bilet almıştım. Ancak farkettim ki pasaport geçerlilik tarihi 4-5 gün kalıyor. Yani istanbuldan saraybosnaya giderken az günümün kalması sorun teşkil edermi acaba? Bilgilendirirseniz çok memnun olurum.

  20. Merhaba
    Biz yeşil pasaportu müza yılbaşında Belgrad a gitmek istiyoruz.esimin ve benim pasaport süreniz 2017 bitiyor.kizimizin ise 18 yaşına gireceği 11 ocak 2016 da bitiyor.yasindan dolayı olduğu için erken pasaport yenileme yapılamaz değil mi?

  21. merhaba, benim yeşil pasaportum ocak 2016 tarihinde geçerliliği bitiyor .ben biletimi aldım 12 aralık gidiş 29 aralık dönüş , bu durumda yurtdışına çıkamıyor muyum ?

  22. Merhaba Alper Bey. 180 gün içinde 90 gün kalma izni veren bir ülkede, 90 günden fazla kalırsak ne gibi problemler olur acaba ? Diyelim ki 8 ay yaşayıp geri dönmek istedik Türkiye’ye, ne gibi sorunlar yaşayabiliriz ve daha sonra tekrar girebilir miyiz o ülkeye ? Ya da yaşamak istediğimiz bir ülkede, ücretini ödeyerek oturma izni alabiliyor muyuz ? Teşekkürler.

    • Merhaba Gamze Hanım. 90 günden fazla kalırsanız mutlaka çıkışta tespit edilir ve uygulama ülkeye göre değişir. Beli bir süre o ülkeye girememe cezası alabilirsiniz. Ücretli oturma izni veren bazı ülkeler var ama çok pahalı. Çoğu iş, evlilik, eğitim gibi koşullarda oturum izni veriyor.

  23. Merhaba Alper Bey. 14 Eylül 2016’ya kadar geçerli Gri Pasaportum var (Geçtiğimiz Eylül ayında Bulgaristan’daki bir göreve gitmiştim) ve Mart başı 2016’da birkaç günlüğüne Almanyaya gitmem gerekiyor.(Doğum yerim olduğu için normal vize ile çok sefer gitmişliğim var). Hatta gidiş-dönüş uçak biletlerimi de ibraz edersem bir sorun yaşarmıyım Gri pasaportla? Yada yapabileceğin extra bişey varmıdır?Yanıt için şimdiden çok teşekkürler..hayırlı bi iş yapıyosunuz 🙂

    • Merhaba Tuğba Hanım. Süresinin bitmesine altı ay olan gri pasaportla Almanya’ya girişte sorun yaşamanız için hiçbir neden yok. Tabii bunun garantisi yok, ama canı fazla sıkılmış veya önceki gece üst katta halay çeken Türk komşusunun acısını sizden çıkarmak isteyen bir pasaport kontrol polisine rastlama olasılığınız çok düşük. 🙂

  24. Merhaba ben şuan portekizde erasmus yapıyorum.20 ocak 2016 da vizem bitiyor.16 ocak 2016 da italyaya gidip 18 ocakta Türkiyeye dönmeyi düşünüyorum.Vize bitişime az zaman olduğu için italyaya girip çıkarken sorun yaşarmıyım ?

  25. Merhaba Alper bey,benim 6aylik Almanya ya giriş vizem var,bu 6 ayin hepsini kullanabilirmiyim vize de 90 gün yaziyor yalnizca okadar mi kalabilirim,dönüşte ne gibi sorunlar yaşarim ya da bu sūreyi nasil uzatabilirim,teşekkürler

  26. Merhaba Alper bey, ben 20 ocakda 2 haftalığına peruya gideceğim ve pasaportumun süresi 30 Haziranda doluyor yani 20 Ocaktan sonra pasaportumun süresinin bitmesine 5 ay 10 gün kalıyor.Sizce Peruya girişte bi problem yaşarmıyım?

    • Merhaba özgür Bey. Süresinin bitmesine 5 ay kalmış bir pasaportla Latin Amerika’da sorun yaşama ihtimali çok düşük. Yine de ben Ankara’daki Peru Büyükelçiliği’ni arayıp sormanızı öneririm. Sonucu da burada paylaşırsanız birilerine yararlı olabilir. Elçiliğin telefonu: 0 0312 448 14 36.

  27. Merhaba Alper Bey,normal Türk pasaportum ve daha 2 yıl geçerli Schengen vizem var. 3 gün sonra Pakistana gidicem. mfa sitesinde geçerli schengeni olan TC vatandaşları Pakistan havalanında harç ödeyip giriş yapabilitler diyor. Ben de ona gğvendim. ama biraz araştırınca Pakistana vize gerekş gibi görünüyor.. SOrun olur mu acaba, Pakistan vizesi olmadan schengen vizesiyle girişte vize alabili rmiyiz?

  28. Merhaba Alper Bey. Benim, eşimin ve kızımın Yeşil pasaportlarımızın süresi 29 Aralık 2015’te bitiyor. Uzatmak için 30/12/2015’te başvuru yapsam; işlemler 2016’ya sarkarsa benden tekrar cüzdan bedeli zam farkı ve başvuru yapmam istenir mi? Yanıtınız için şimdiden teşekkürler. Selamlar, sevgiler. Zeki BODUR

  29. Merhaba Alper Bey, 8 Mart 2016-18 Mart 2016 tarihleri arasında Amerika’da bulunacağım. 10 yıllık Amerika vizem var ama pasaportumun geçerlilik tarihi 12 Ağustos 2016’ya kadar. Yani 8 Marttan 12 Ağustosa kadar 5 ay geçerli pasaportum var. Yeni bir pasaport almam gerekli mi ? Amerika için pasaportun en az 6 ay geçerli olması ile ilgili bir yazı okudum ama başka bir yazıda da Türkiye’nin 6 ay kuralından muaf olduğu yazıyor. Cevabınız için şimdiden teşekkürler.

    • Merhaba Giray Bey. Bu konuda en doğru bilgi Amerika Birleşik Devletleri Türkiye Büyükelçiliği olacaktır: “ABD’ye seyahat eden ziyaretçilerin pasaportlarının planlanan kalış sürelerinden 6 ay sonrasına kadar geçerli olması gerekmektedir. Bazı ülkelerin vatandaşları 6 ay kuralından muaftır ve planlanan kalış süresi için geçerli bir pasaportlarının olması yeterlidir. Türk vatandaşları 6 ay kuralından muaftır.” Fakat bu açıklama sizin durumunuza uymuyor; sizinki kalış süresinden sonra beş ay geçerli, bu konuda sorun yok. Ancak ABD’ye gireceğiniz tarihten itibaren en az altı ay geçerli bir pasaportunuz yok, o yüzden havaalanından geri gönderilme olasılığınız düşük de olsa var. Eski pasaportunuzda bulunan geçerli vizenizi yeni bir vize başvurusu yapmadan yeni pasaportunuza aktarmanız mümkün değil, bu nedenle iş sadece yeni pasaport almakla bitmiyor. Ben olsam mutlaka ABD Ankara Büyükelçiliği’ni ya da İstanbul Başkonsolosluğu’nu arayıp durumu açıklar ve ona göre davranırdım.

  30. merhaba giray bey kuzey kıbrıs türk cumhuriyetine gitmek istiyorum orada vizesiz gidilebileceğini biliyorum size sorum oraya gidildiğinde pasaport yada kimlik ile en fazla ne kadar süre kalabilirim.sizden ricam bu iki belge ile ilgili ayrı ayrı cevap verirseniz memnun olurum

    • Merhaba Ümit Bey. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde kalış süresi hakkında bilgi edinmek için KKTC Ankara Büyükelçiliği ile görüştüm. Pasaport veya kimlikle girilmesi fark etmiyor. Öğrenci, işçi, iş adamı statüsüyle kalmak için her birinin ayrı oturma izinleri varmış. Ancak serbest ve gezmeye gidenlerin kalma süreleri ile ilgili bir gün sınırı olmayıp, girişte kişinin polise kalacağı süreyi söyleyip kaydettirmesi gerekiyormuş.

  31. Merhaba Alper hocam, yazılarınızı zevkle okudum özellikle bende kuzey-koreyi çok merak ediyorum. Size sormak istediğim soruya gelecek olursak. 12 Nisan 2016 yılında yeşil pasaportum bitiyor. Ben Şubatın ilk haftası 2 haftalığına Amsterdama gitmek istiyorum. Sizce dönüş biletimi hostel rezervasyonlarını falan herşeyi dosyalayıp sınırda polise göstersem sıkıntı yaşarmıyım?

    • Merhaba Yusuf Bey. Seyahat yazılarıma ilginize teşekkür ederim. Evet, süresinin dolmasına üç ay kalmış pasaportla sınırda sorun yaşama olasılığınız yüksek. Ben olsam kesinlikle işi şansa bırakmaz, pasaportumun süresini uzatırdım. Biliyorsunuz yeşil pasaporttan süre uzatma harç ücreti alınmıyor.

  32. Alper bey merhaba:)öncelikle yapmış olduğunuz işten ötürü şükranlarımı bildiririm.ellerine sağlık..Alper bey, 2016 mayısının 20 sinde almanyaya gideceğim eşimle birlikte biletimizi aldım..yeşil pasaport sahibiyim.Pasaport kullanım sürem 2016 nın aralık ayımnın 25 inde bitiyor.sorun yaşarmıyım.Pasaport yenilemem gerekirmi..teşekkürler.

    • Merhaba Mehmet Bey. İlginize çok teşekkür ederim. Pasaportunuzun süresinin bitmesine yedi ay kala Almanya’ya girişte sorun yaşamazsınız, genel sınır altı ay. Almanya’da ne kadar kalacaksınız?

  33. merhaba 22 ağustos 2016 da pasaport sürem bitiyor.25 mayıs 1 haziran arası almanyaya gitmek istiyorum sorun yaşarmıyım net bilgiyi nasıl alabilirim

    • Merhaba. Evet, büyük olasılıkla pasaportunuzun süresine üç ay kaldığı için sorun yaşarsınız. Bence uzatın. İsterseniz Almanya Büyükelçiliği veya Konsolosluğu’nu arayıp sorun.

  34. Merhaba Alper bey,
    eşim ve kızımla birlikte bu yaz bordo pasaportumuzla Belarus’a gidebilir miyiz diye araştırırken çoğu yerde bordo pasaport için vize gerektiğini gördüm. Dış işleri bakanlığı sitesi de dahil. Vize başvurusunda bulunmalı mıyız ?

  35. Merhaba Alper bey…20 ocak 2016 başvuru ile aldığım pasaport ile (6 ay süre için geçerli), 18 nisan 2016 tarihinde eşimle beraber tur organizasyonlu vizesiz balkanlar turu yapmak istiyoruz. Ortalama 3 ay gibi bir süre kalacak pasaportun geçerliliğini yitirmesi için. Süreyi uzatmak gerekir mi?. Şimdiden teşekkürler…

    • Merhaba Akın Bey. Geçerlilik süresinin bitmesine üç ay kalmış pasaportla ülkelere girişlerde sorun yaşama olasılığınız çok yüksek. Tatilinizin tatsız ve ani bir şekilde bitmemesi için süreyi uzatmanız gerekiyor. İyi seyahatler.

  36. merhaba yeşil pasaportum ile bir avrupa ülkesinde vizesiz 3 ay kaldıktan sonra döndüm.Bir yıl dolmadan başka bir avrupa ülkesine vizesiz gidebilirmiyim.

    • Merhaba. Yeşil pasaportla belli bir ülkede 3 ay kalma sınırı var, ama aynı yıl içinde başka Avrupa ülkelerinde de kalabilirsiniz. Yani tek ülke olmamak koşuluyla yeşil pasaportla Avrupa’da yaşayabilirsiniz.

  37. Merhaba benim pasaportu alış tarihi 26 5 2015 bitiş 22 eylül 2016 3 güne kadar kuzey irana 3 aylığına gideceğim acaba yeni pasaport çıkarmak gerekir mi yoksa bu pasaportla gidebilir miyim.

  38. Merhabalar herhangi bir Avrupa ülkesine gitmek için pasaportu 1 ay önce almış olmak yeterli mi? Mesela 9 Şubat ta alınmış pasaportla 15 Martta çıkış yapılabilir mi?

  39. Merhaba, ekim ayında Fransa seyehatim için bir yıllık Schengen vizesi aldım ve parise giriş çıkış yaptım şimdi bu vize ile Avusturyaya gidemez miyim?

  40. Merhaba Almanya için vize almak zor diyorlar ben bu senenin sonunda pasaport alacam almanyaya gitme fikrim var sıkıntı yaratırlar mı?

    • Evet Almanya vizesi almak zordur. Çok fazla Türk vatandaşı başvuruyor ve belgelerle koşulları çok inceliyorlar. İşiniz, geliriniz, göstereceğiniz evrak ve varlıklar Almanya’ya yerleşmek istediğiniz şüphesi uyandırırsa vize vermezler.

  41. Merhaba

    İşim iyidir sadece akrabalarim var kuzenlerle takilmak için yillik izinde 2 haftaligina iş yerinden çalistigima dair belge dilekce alacam verme olasiliği nedir

    • Çalıştığınız yerin eski, kurumsal ve büyük olması vize alabilme olasılığını artırır. Almanya’da akrabalarınızın olması olumsuz bir etki yapar, birçok kişi ziyaret yoluyla gidip dönmüyor. Olasılığı bilemem, başvurup denemek gerek.

  42. Merhabalar,

    İki hafta sonra ukraynaya gitme planımız var arkadaşım bugün 6 aylık pasaport başvurusu yaptı. Pasaport haftaya çıksa biz girerken 5 ay 3 hafta kalmış giremezsiniz gibi bi durum yaşar mıyız? Teşekkürler şimdiden 🙂

  43. Hocam merhabalar. Oncelikle sorularimizi sabirla ve ictenlikle cevapladiginiz icin tesekkurler. Gorevlendirme ile gri pasaport alarak yurtdisina avusturyaya cikis yapmistim. Pasaport suresinin dolmasina yaklasik bir ay var ve (tekrar gorevlendirme yazisi almadan) direk cikis yapmak istiyorum sizce herhangi bir sorunla karsilasirmiyim. Sureyle alakali sizce sorunum olurmu. Tesekkurler.

  44. merhaba 2 senelik malta vizemde 90 gunluk kalma suresi belirliyor fakat 90 gunden fazla kaldim cikista problem yasanmadi.vize aldigim acenta tekrar bu ulkeye giris yapmak istedigimde para cezasi olacagini yine de 3 ay Turkiyede beklemek gerektigini belirtti.para cezasi yeterli olacak mi yoksa tekrar girise izin vermemeleri gibi bir durum soz konusu mudur?

  45. Hocam belki benzer sorular var tekrardan mesgul etmis olacam hakkinizi helal edin. Hocam babamdan dolayi yesil pasaportum var ve ben pasaportumu 25 yasima kadar kullanabiliyorum pasaportumun gunu 06.2017 bitiyor ve ben bir daha yesil pasapor alamiyorum. Sorum 06.2016 dan sonra yani pasaport gecerlilik gunum 1 yilin altina dusunce fransaya seyahat edebilirmiyim? Fransa en az 1 yil istiyor mu? Saygilar.

    • Merhaba. Yeşil pasaportla Fransa’ya seyahat edeceğiniz zaman pasaportta en az iki sayfanın boş bulunması ve pasaportun en az altı ay süreyle geçerliliğinin bulunması gerekiyor. 1 yıl geçerlilik süresi fazlasıyla yeterli.

  46. merhaba benim TC pasaportum Lefkoşa TC buyuk elçiliğinden alındı ve üzerinde lefkoşa muhuru oldugundan dolayı İtalya vize başvurumda herhangi bir sorun oluşturumu?

    • Merhaba Cem Bey. Lefkoşa Türkiye Büyükelçiliği’nden alınan TC pasaportuna Schengen vizesi konusunda bilgim yok ve merak edip Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk Bölümünü ve Lefkoşa TC Büyükelçiliği’ni aradım, fakat net bilgi edinemedim. İtalya Büyükelçiliği ise yanıt vermedi. Bence mutlaka İtalya Büyükelçiliği veya Konsolosluğuna sorun.

  47. Merhaba. 8 nisan 2016 tarihinde 2 günlüğüne Fas’a gitmeyi düşünüyorum. Pasaportumun süresi 13 ekim 2016 da doluyor. Fas en az 6 aylık pasaport gecerliligi istiyor. Ülkeye girişte sıkıntı yaşar miyim ? 180 is gününü sağlıyorum yani 🙂

  48. Merhaba Alper bey 22.04.2016 tarihinde balayım için 6 aylık pasaport başvurusu yaptım ve tayland phukette gideceğim sizce 6 aylık pasaport yeterli olucakmı yeterli olmassa eğer nasıl süresini uzata bilirim yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim

    • Merhaba. Tayland’a gittiğinizde zaten pasaportunuzun süresi 6 aydan az kalmış olacak. Normalde sorun çıkmaz ama son dönemde ülkeye girişte Türklere zorluk çıkarıyorlar, bence riske atmamakta yarar var. Emniyet Müdürlüğünün pasaportunuzu aldığınız birimine başvurarak uzatabilirsiniz.

  49. 25 nisan 2016da endonezyaya gideceğim fakat yeşil pasaportumun süresi 3 ekim 2016 da doluyormuş. Endonezya büyükelçiliğine haftasonu olduğu için ulaşıp bilgi alamıyorum. Bu konuda sorun yaşayabilir miyim?

  50. Merhaba Alper bey, Belki bu soruları çok kere duyuyorsunuz ama tekrar soracağım şimdiden için kusura bakmayın. Benim babamdan dolayı yeşil pasaportum var. Bu yaz Schengen vizesi gerektiren beş avrupa ülkesini gezeceğim. Bunun için benim de Schengen vizesi almama gerek var mı ? Cevabınız için şimdiden teşekkürler

    • Merhaba Yasin Bey. Rica ederim, ne kusuru. Avrupa’da gideceğiniz bu beş ülke arasında Birleşik Krallık (İngiltere) ve/veya İrlanda yoksa yeşil pasaporta vize almanız gerekmiyor. Yeşil pasaporta vize ayrıcalığı Avrupa Birliği ile veya Schengen ülkeleriyle topluca yapılmış bir anlaşma ile değil, her ülkeyle bire bir anlaşma ile sağlanan bir olanak. Bu iki ülke Türkiye Cumhuriyeti’nin yeşil (hususi) pasaportlu vatandaşlarına vizesiz seyahat isteğini kabul etmediği için vize almak gerekiyor.

  51. Merhaba
    17.12.2016 tarihine kadar geçerli gri pasaport sahibiyiz.Ben kamu gorevlisiyim.
    Ailem 3 temmuzda yanına gelecekler sıkıntı olur mu?
    2)6 şubat 2016 da burdan cikis yaptılar karne tatilinde 15 gün kaldılar
    Su durumda bir sıkıntı görünüyor mu?
    Yardımcı olursaniz sevinirim…

  52. Merhaba , öncelikle iyi çalışmalar.  Benim öğrenmek istediğim pasaportumun süresi 1 ay sonra bitmekte. Ben şuan Ukraynadayim ,dönüş biletim 1 hafta sonra . Geri dönüşte bunla ilgili sorun çıkarmı? Duyduğuma göre kullanabilmek için pasaportun en az 6 ay süresi kalmış olması lazım.  Bunla ilgili bilgi alabilirmiyim?

  53. Merhaba, yazın bir öğrenci projesiyle Çin’e gideceğim ve 1,5 ay kalacağım. Yeşil pasaportum var ve Çin yeşil pasaporta 30 güne kadar vize istemiyor. Kalma süresi sorunumu giriş çıkış yaparak çözmeyi planlıyorum. Bu yolla daha önce sorun yaşayan olmuş mu ya da daha mantıklı bir seçenek var mı, bilgi verirseniz çok sevinirim.

    • Merhaba. Ben yeşil pasaportumla Çin’e çoklu giriş çıkış yaparken hiçbir sorun yaşamadım ama Çin yakın dönemde Türk vatandaşları için seyahati zorlaştırdı. Resmi yazılarınız olacağı için sorun yaşayacağınızı sanmıyorum. Son dönemde gidenlerden yorum gelmesini umarım. Bu sorunuzu Pekin Gezisi yazıma da sorun bence ki yanıt gelme olasılığı artsın.

  54. Cevabınız için teşekkür ederim. Resmi yazılardan kastınız nedir, yanımda bulunması gerekiyor mu? O yazının altına da yorum bırakacağım. Teşekkürler.

  55. Merhabalar, ben 90 günden fazla bir süre için Norveç’e gideceğim. Gri pasaportum olacak. Ancak 90 günle sınırlı bir vize muafiyeti olduğu için gittikten sonra mı oturma izni veya vize gibi bir şey almam gerekiyor yoksa gitmeden önce vize almam gerekir mi?

    • Merhaba. Gri hizmet pasaportuyla Norveç’te 180 gün içinde 90 gün vizesiz kalınabiliyor, yani yılın yarısı Norve’te yaşayabilirsiniz. Ancak 90 gün dolduğunda en az 90 gün süreyle vizesiz giriş yok. Görevli olarak gidecekseniz önceden Türkiye’de oturma izninizi almanız gerekir. Kesin bilgi için mutlaka Norveç elçiliğini arayıp sormanızı öneririm. Tel: 0 312 408 48 00.

  56. Merhaba Alper Bey
    Yunanistan vizesi başvurusu için faaliyet belgesi isteniyor. Acaba belgenin “Aslı gibidir” şeklini versek evraklarda sıkıntı olur mu sizce?

  57. Alper bey peki aslını vermek istemezlerse aslı gibidir onaylı götürürsem problem çıkma ihtimali nedir? sizce red veya evrak değişikliği istenir mi? cevap için çok teşekkürler.

  58. alper bey iyi günler
    eşim Alman ve çifte vatandaşlığa geçti,türkiyede ikamet ediyoruz.Eşimin giriş çıkışları Alman pasaportu ile ve vatandaşlığa geçtikten sonra türk pasaportu almasına gerek varmı,yok ise Türk nüfus cüzdanını göstermesi yeterlimi?giriş çıkışlarda.

  59. Özür dilerim,doğru ifade edemedim,eşim ülkeye giriş çıkışlarda,alman pasaportu ve beraberinde türk nüfus cüzdanını göstermesi yeterlimi.Vereceğiniz bilgi için şimdiden teşekkürler iyiki varsınız.

  60. Merhaba lütfen yeşil pasaport için 180 günde 90 gün olayını açıklar misiniz. mesela ben Kasım a bir hafta Prag’da idim. Ocak 22 de tekrar gittim 86 gün kaldım. Şimdi tekrar ne zaman gidebilirim. yasaklı olmak istemiyorum. ilk gidiş demek yılın başından itibaren ilk girişi mi kapsıyor? Bu arada umumi pasaportumu da aldım. Bu işime yaramaz mi?

    • Merhaba. Kasım 2015’ten itibaren Mayısa kadarki 180 günlük süre içerisinde ülkede kalabileceğiniz 90 gün sayısını zaten doldurmuşsunuz. İlk girişiniz Kasımın kaçıysa 6 ay ekleyin, Mayıs’ın o gününden Kasım 2017’ye kadarki 6 ay içerisinde yeni bir 90 gün kalma hakkınız doğacak, ister tek parça ister kısa kısa.

  61. ben 90 günlük vizesiz giriş hakkımı doldurdugumda ülkeden deport ediliyorum ve girşiim bir süre yasaklanıyor. benim sorum şu ülkenin birisnden deport edilirsem başka ülkeye girmede sıkıntı yaşarmıyım acaba

    • Merhaba. Bir ülke sizi sınır dışı edip pasaportunuza deport damgası vurursa başka ülkelere girmekte sorun yaşayabilirsiniz, ama bu ülkeye göre değişir. Bence en iyisi, gitmek istediğiniz ülkenin elçilik veya konsolosluğunu arayıp önceden sormak. Vizeye başvurup ret edilmek boşuna masraf, hele sınırda geri çevrilmek çok üzücü olur.

  62. ben şu anda bosna hersekteyim oturum izni alamadım ve bu ay kalma sürem doluyor. evs programı ile gelmiştim neden oldugunu bilmedigimiz bir şekilde oturum alamadık. yani benim bu ayın 20 sinde ülkeyi terk etmem gerek ya da giriş çıkış yapmam lazım anladıgım kadarıyla.

    • Bosna-Hersek’te oturum izni alamamanıza üzüldüm ve şaşırdım. AGH-Avrupa Gönüllü Hizmeti (EVS – European Voluntary Service) için Avrupa Birliği’nin verdiği belgelerin kalabilmek için yeterli olması gerekir.

  63. biz dediginiz evrakları verdik ama yinede sorun giderilmedi ve benim temmuzun 3 de 3 aylık sürem doluyor ben buradan en geç sanırım haziran 20 de ayrılmam lazım

  64. ya kusura bakmayın yine rahatsız ediyorum ama bir sorum olacak benim .bizim oturum izni için tekrar başvuru yaptık fakat oturum izni sonucu ay sonra geliyormuş sonuç gelene kadarda benim 3 aylık sürem dolmuş olmuyo.oturum iznini bekledigim sürede sürem doldugu için deport yermiyim yoksa yasal süreçte oldugum için herhangi bir sıkıntı olmadan oturum alamasamda türkiye ye dönüş yaparmıyım

  65. İyi günler, 6 aylık yeşil pasaport için başvurdum fakat 4-5 ay sonra 25 yaşımı doldurmuş olacağım.

    1. Pasaportumda geçerlilik son tarihi doğum günü tarihim olarak mı yazar, yoksa 6 ay sonra mı?

    2. Eğer doğum günümü değil de 6 ay sonrasının tarihini yazarlarsa yaşımı doldurmama 2 ay kalsa da 3 aydan fazla geçerlilik hala olduğu için, 3 aylık geçerlilik isteyen ülkelere girebilir miyim?

    Yanıtlara acil ihtiyacım var 🙂 Kolay gelsin 🙂

  66. merhaba benim gri pasaportla 2 ay almanyaya görevlendirmem var fakat ben başlangıçta italyaya bilet aldım ordan ispanyaya geçmeyi düşünüyorum.gri pasaport ile görevlendirme olan ülkeden giriş yapmasam sorun olurmu pasaport geçerliliği 14 ay

  67. Merhaba Alper Bey,
    Öncelikle paylaşımlarınız için teşekkürler.
    17 Haziran 2016 tarihli 6 aylık bordo pasaportumla 4 Temmuz tarihinde Balkanlar turuna çıkmak istiyorum. ilk gideceğimiz ülke Bosna-Hersek. Karadağ, Makedonya ve Arnavutluk gezeceğimiz diğer ülkeler. Pasaport süresinden dolayı (5,5 ay) sıkıntı yaşar mıyım sizce.
    Şimdiden teşekkür ederim.

    • Merhaba Sümeyra Hanım. Süresi 5.5 ay olan pasaportunuzla sorun yaşamazsınız. Gideceğiniz 4 ülkeden de yazılarım var, tavsiye ederim. Seyahat için Balkanlar şahane bir bölge. Rica ederim, iyi yolculuklar.

  68. merhabalar, esimle pazar günü balayına cikacagiz belgrada herseyimiz hazir ama bgn farkettik esimin pasaport exp. 10 eylül, h sonu oldugu icin konsol. da arayamıyoruz, biletlerimiz de yanacak gitmesek mi hic kapıdan döner miyiz sizce ne dersiniz? 🙁

    • Merhaba. Eyvah bu büyük bir ihmal olmuş. Durum riskli ama Balkan ülkeleri genelde Batı Avrupa’dan daha rahattır. Süresi iki buçuk ay kalan pasaportla gidin veya gitmeyin deme sorumluluğunu üstlenemem maalesef. Sadece “ben olsam ne yapardım” diye düşündüğümde giderdim. Şans. Mutlu bir seyahat ve evlilik dilerim.

  69. alper bey bugun belgraddan donduk, esimin kalan 2 ayını problem etmediler, gecmiste iran ve ıraka girisleri oldugunu gördükleri halde kendi aralarinda konusurlarken kendi dillerinde schengen dediklerini duydum , herhangi bir zorluk cikarmadilar, bu arada soranlar icin harika bir sehir hala cok ucuzken gezilip görülmeli, tesekkürler:)

  70. Merhabalar, daha önce değinildi ise kusura bakmayın ancak tam aradığım cevabı bulamadım. Yeşil pasaportumun süresi yaş dolayısıyla 15 eylül de bitmekte ancak 2-4 eylül arası mykonos a uçak bileti almıştım. Bunun için bir minimum zaman kuralı var mı yoksa vize için mi geçerli bu kural. Bu durumda havaalanlarında bir sorun yaşar mıyım? Teşekür ederim.

  71. Sirbistan’ a seyahat icin vize gerekmedigini biliyorum. Fakat ilk defa vizesiz bir ulke ziyareti icin seyahate cikacagim, Duygu hanim da guncel olarak bahsetmis Belgrad gezisinden, benim merak ettigim, vizesiz yapacagimiz bu seyahatte elimizi kolumuzu sallaya sallaya gumrukten gececek miyiz yoksa beyan etmemiz gereken/gerekebilecek yan evraklar var midir ? ( sigorta vb.) Tesekkurler, Iyi Bayramlar

    • Sırp pasaport polisi genelde dönüş biletinizi ve kalacağınız yerin adresini veya rezervasyon çıktısını istiyor. Nadiren de olsa cebindeki para sorulanlar da var. Rica ederim. İyi bayramlar.

  72. Alper bey birsey daha sormak istiyorum heryerde bilgi kirliligi var, bir kezde trenle belgrada gitmek istiyoruz flexipass diye bir uygulama varmis 7 günlük vs paketleri olan, bunlarla sofya üzerinden gecis yaparken vize sorgulanıyormu? birde bu trenleri denedinizmi tavsiye edermisiniz, flexipass mantiklimi yoksa direk gidis dönüs bilet alarakmi gitmekte fayda var?

    • Bulgaristan’dan otobüs, otomobil veya tren, neyle geçerseniz geçin bordo (umumi) pasaporta önceden transit vize almak zorundasınız. Flexipass ile hiç seyahat etmedim, bilemiyorum. Sırbistan ise tüm pasaportlara vizesiz.

  73. Merhaba, 27 temmuzda fransaya gidecegiz. Anne ve babamin 2012 haziranda aldiklari yesil pasaportlari var. Ilk kez yurtdisina cikacaklar. 2017 haziranda pasaportlari gecerliligini yitiriyor. Onumuzdeki 10 aylik gecerlilik suresi 1 yildan az oldugu icin giriste problem cikarir mi?
    Bir de bu pasaportlar cipli mi oluyor? Uzerinde biyometrik fotograf var, ve 28 sayfalik. Ayrica parmak izi verme prosedurlerine gerek var mi? Cok fazla bilgi kirliligi var. O yuzden size de danismak istedim. Tesekkurler

    • Merhaba. 10 aylık pasaport sorun yaratmaz. Parmak izi pasaportun türüne bağlı değil, ülkenin sınır politikasına bağlı. Fransa parmak izi alıyorsa sizden de alacaktır. Rica ederim.

  74. Merhabalar, bu hafta sonu (16.07.2016) bilimsel bir kongreye katılmak için Endonezya’ya gideceğim. Yeşil Pasaport sahibiyim ancak pasaportun süresinin dolmasına 5 ay 10 gün var. Acaba bu pasaportla bir sıkıntı yaşarmıyım.

    • Merhaba. Süresi 5 ay kalmış pasaportunuzla Endonezya’ya girişte sorun yaşayacağınızı sanmıyorum. Bilimsel bir kongreye katılacak olmanız da sorun yaşama olasılığını iyice azaltıyor.

  75. Merhabalar,
    Böyle harika bir soru-cevap kısmı için çok teşekkür ederim size.
    Mayıs 2016da Polonyaya görevli gideceğim için çıkarttığım Gri Pasaportum 10 Kasım 2016ya kadar geçerli. 18 Eylül 2016 tarihinde Fransa’da başka bir görevlendirmem var bu gri pasaportumun süresi henüz bitmemiş olsa da (1,5 ay kalmış oluyor süre bitmesine) kullanabilir miyim? Yenisini öi çıkarmam gerekir? Cevap için şimdiden teşekkür ederim.

    • Merhaba. Gri hizmet pasaportu özel bir pasaport, 6 ay koşulunun aranmaması gerekir. Fransa’ya girişte gerekirse pasaport polisine göstermek için görev belgenizi yanınızda bulundurun. Ben olsam Fransız Konsolosluğunu arayıp sorardım içim rahat etmesi için. İyi günler.

  76. 17 yaşından gün almış kızım 1 yıllık hususi(yeşil) pasaportla Almanya ya tek başına gidecek. gidiş dönüş bileti var. Almanya girişte bir sorun çıkar mı.Neler isteyebilirler.Teşekkürler.

    • Metin Bey yeşil pasaportlu çocuğunuzun Almanya’ya girişte sorun yaşamaması gerekir ama emin olmak için Almanya Büyükelçiliği’ni epey aradım, telefon açılıyor ama otomatik ses maalesef sürekli personelin meşgul olduğunu söylüyor, epey uğraştım. 3 farklı vize firmasını arayıp sordum, onlar da tereddüt ettiler, konsolosluğu aramayı önerdiler. Elçilik telefonu: 0 312 455 51 00. Umarım ulaşabilirsiniz.

  77. Yanitiniz icin tesekkurler. Belgrad’ a geldik. Guncel bilgi olmasi adina ben de basimdan geceni not ediyorum. Ucaktan iner inmez bir pasaport kontrolune tabii tutulduk. Pasaportlarimiz ucak inisinde kapida bize neden geldigimizi soran polis memurunca toplandi ve pasaportu toplanan herkes (neredeyse tum TC vatandaslari) bir polis memurunun pesine takilarak Nikola Tesla Havaalanini’ nin resmi pasaport kontrol giselerinin oraya toplandik. Orada, polis memurlari bize ellerine pasaportlarimizi alarak tek tek “nerede kalacagimizi” “neden Sirbistana geldigimizi” “ne kadar sure icin geldigimizi” ve ” yanimizda para olup olmadigini” sordular. Bu deneyimim sonrasinda gonul rahatligiyla soyleyebilirim ki, Ucak Donus rezervasyonu + Konaklama rezervasyonu evraklarinin ciktisini alarak giden hic kimse icin , Belgrad’ a giris problem teskil etmiyor. Biz her ihtimale karsi, seyahat sigortasi da yaptirmistik, bunun da faydasi olur zarari olmaz, plan yapanlara duyurulur.

    Benim Duygu Hanim’ a bir sorum olacak, cok yakin zamanda Belgrad’ a geldiginizi yazmissiniz, nereleri mutlaka gormeliyiz bundan bahsedebilirseniz cok memnun olurum. Tesekkurler.

  78. Alper Bey Merhaba..daha önce bana çok yardımcı olmuştunuz çok müteşekkirim size 🙂 dediğim gibi hayırlı iş yapıosunuz. Şimdiki önemli sorum şu..ben yıllardır Almanyaya (Schengen) vize alıyorum. Almanya doğumluyum ama haklarım yok. Abim orda oldugu için hep ziyaretçi vizesi aliyorum ve her seferinde sadece oradan yollanan davetiyeye belirterek de vize başvurusunda da sadece orada kalacağım gün sayısı kadar vize aliyodum. Bu sefer eşimle bayramda gitmek üzere başvurmak istiyoruz ama masraf yapmışken de bi 90 günlük çok girişli vizemiz olsun istiyorum bu sefer. Haftasonları veya baska izinlerde de kullanmak üzere. İkimiz de çalışanız bu arada. 90 günlük vize almak için özellikle izlemem gereken yol nedir acaba? dediğim gibi almanyadan gelen davetiyede mutlaka tarih aralığı belirtmek gerekiyo. (Yoksa hotel rezervasyonlu Turistik vize almayı mı önerirsiniz bu durumda?) Bana ne önerirsiniz eğer yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

    • Merhaba Tuğba Hanım. Davetiye Almanya vizesi almanızı kolaylaştırıyor, gidip de geri dönmüş olmanız avantaj. Otel rezervasyonlu turistik vizeye başvursanız da konsolosluk yetkilileri geçmiş başvuru kayıtlarınızı görecekler. Size yine kısa süreli mi yoksa 90 günlük mü vize verirler maalesef bilemiyorum.

  79. Alper bey merhaba gezi sitenizi hep takipteyim. Sorum şöyle 6 aylık Pasaport çıkaracağım, yalnız gideceğim ülke Azerbaycan yani vize alırken 5 Ay kalacak passportun bitmesine ülkeye giriş çıkışta sorun yaşar mıyım? Teşekkürler

  80. hocam sanırım gözünüzden kactı…yukarıda ülke sıralaması yaparken ..kamboçya tüm pasaportlar icin vize var görünüyor ancak altda hususi pasaport icin 3 ay vize yok görünüyor…bir göz atın derim iyi günler

  81. Yeşil pasaport ile bir avrupa ülkesine girip başka bir ülkeden çıkış yapmak mümkünmü. Yani belçikaya girip 4 gün sonra hollanda dan çıkılabiliyor mu? teşekkürler

  82. Herkese selamlar arkadaşlar, (19 Temmuz 2016 – 14:22) tarihli yazımda pasaportun bitimine kalan süre ile ilgili bir sorum olmuştu. Şimdi net olarak bilgiye ulaştım. Eğer bu soru ile ilgili kafanıza soru işaretleri var ise aşağıda vereceğim linkten bakabilirsiniz. Zira bu linkte asgari pasaport süreleri bulunuyor. Herkesin yurtdışı gezilerinde sağlıklı ve güzel geçmesini temenni ederim.

    www. mfa. gov.tr/resmi.tr.mfa

    • Bilgi için teşekkürler, ancak Dışişleri Bakanlığı’nın bu sayfasındaki liste resmi (diplomatik siyah, yeşil hususi, gri hizmet) pasaportlar için geçerli; normal bordo pasaport için değil. Selamlar.

  83. Merhaba Alper Bey. Ben önümüzdeki ay Avrupa turu yapmayı planlıyorum. Benim sorum Schengen vizesi ile Avrupa’yı gezerken oradan İngiltere vizesi alıp orayı da gezebilir miyim? Yani mesela Fransa’da Paris’deyken İngiltere’ye vize alınabilir mi? Teşekkürler

  84. Selam.Ben 5 nisan 2016 da 1 yıllık pasaport çıkarttım.16 Ağustosta USA visa randevum var.USA vatandaşı olan kızıma 25 Eyülde 2.5 aylık bir süreyle gideceğim.Dönüşüm 11 Aralık.Pasaport sürem Nisan 2017 de bitiyor.Sorun olurmu.

  85. Sevgili Alper bey yeşil pasaport sahibiyim,bulgaristanda bir yılda 6 ay kalabilmem için 3 ay dolmadan giriş çıkış mı yapmam gerekir çözümü nedir?.Teşekkürler

  86. kırgısiztan’a okumaya gittim diyelim. pasaportumun süresi de 6 yıl. devlet kayıt hizmeti başkanlığına da kayıt yaptırdım, istediğim süre boyunca kalabilirim de, ama şunu merak ediyorum: kayıt yaptırmış olsamda pasaportumun süresi dolduğu için ülkeme geri dönme zorunluluğum var mı?

  87. İyi günler. Eşime Avusturya konsolosluğundan Multi D Vizesi aldım.karayolundan arabam ile (Bulgaristan-Hırvatistan-Sırbistan,Slovenya üzerinden) gidebilirmiyiz, bir sorun olur mu:Saygılarımla

  88. Alper bey iyi günler. 2017 ocak sonuna kadar schengen vizem var (hususi pasaport) ancak muhtemelen eylül ayında görevli olarak brezilyaya gideceğim. (vize istemiyor) emniyette pasaport başvurusunda önceki pasaportları iptal ediyorlar sizce görev pasaportumun çıkışı esnasında hususi pasaportum iptal olur mu?

  89. Merhaba sabırla verdiğiniz cevaplar için çok teşekkür ederim. Yeşil pasaport ile J1 vizesi ile ABD ye gitmeyi planlıyorum. Henüz vize almadım. ABD dönüşü Eylül 2017’de olacak. Pasaport son kullanım tarihi Aralık 2017 yani arada 3 ay var. Türkiye 6 ay kuralından muaf ülkeler arasında görünüyor internette, ancak yine de vize alırken bir sorun yaşar mıyım?

  90. Merhaba,
    5 eylulde bosna hersek ve karadag seyehatimiz icin yurt disina cikacagiz. Yesil pasaportumun suresi Aralik 2017 de
    Bitiyor. Bosna hersek buyukelciligi 3 aydan fazla oldugu icin problem olmaz dedi. Karadag buyukelciligi net bir sekilde problem olur ya da olmaz demedi.
    Yeni pasaport icin vaktimiz yok. Sizce problem yasama olasiligimiz var mi?

  91. Alper öncelikle biZlere vermiş olduğunuz deger ve önem için teşekkür ederek başlamak sonra detaylı yazınız için tebrik ederim hem bilgilendirme amacı ile hemde soru amacıyla yazıyorum eşim kırgız 07 Ağustos 2016 tarihinde giriş yaptık bugün yani 07 Eylül 2016 tam bir ay oldu artık burada yaşayacağız bize vizesiz 3 ay kalabilirsin denildi fakat bugün oturuma başvurduğumda ülkeye girince 5 günde polis birimine pasaport registre mührü olacak dendi gittim karakola 10000 som yani ortalama 150 dolar ceza çıkarttılar ülkeye girişimde kimse bundan bahsetmedi süresiz oturum diye bişey yokmuş bana söylenen cezayı öde3 ay kala Kazakistan’a gir çık toplamda 6 ay yaşa evli olduğun için sana 1 er yıl oturum verecez denildi sorularım şu Kazakistan’a gitmek için bordo Türk pasaportuma vize almama gerek varmı listede yok denmiş ama yinede sordum 🙂 ikinci sorum ise bahsettiğiniz süresiz oturumu nasıl alabilirim diğer sorumda pasaport yenileme ve uzatma aynı şeylermi pasaportum 19 Haziran 2017 de bitecek kırgızistanda yaşayacağım için ne yapmam gerek saygılarımı sunar vereceğiniz cevabın bizi aydınlatması yaşadığım ceza olayının kırgızistana gideceklere ders olmasını temenni ederim

    • Konunun başlangıcında ALPER BEY yazmıştım ah bu AKILLI telefonlar başa bela 🙂 BEY kısmı silinmiş özür dilerim kabalık etmek istememiştim….

    • Merhaba Ahmet Bey. Az önce Kırgızistan’dan döndüm. Normal bordo pasaporta vize yok. Ceza için üzüldüm. Bundan sonra birer yıl oturum izinlerinizde sorun çıkmaz gibi görünüyor. Pasaport yenileme ve uzatma farklı şeyler; yenilemede yeni bir cüzdan alıyorsunuz, süre uzatmada ise pasaportun bir sayfasına uzatma işlemi yapılıyor, cüzdan değişmiyor. Kırgızistan Türkiye Büyükelçiliğine gidip pasaportunuzun süresini uzatmalarını isteyebilirsiniz.

      • Cevabınız ve inceliğiniz için teşekkür ederim bügün cezayı ödedim pasaportuma 3 ay geçerli oturum mührü vuruldu 3 ay sonunda tekrar gelin bir 3 ay daha vereceğiz giriş çıkış yapmanıza gerek yok denildi bu arada Bişkekte 10000 som çıkan cezayı eşim NARINLI olduğu için oradan ödeyip oturum aldık 100 som ceza ve 200 som yemek parasına 300 soma bitirdik kayınbabamlar sağolsun :)pasaportum Haziran 2017 bitecek kaç yıla kadar uzatabilirim son olarak BİŞKEK te oturuyorum tekrar gelirseniz misafirim olabilirsiniz teşekkürler ALPER Bey…..

  92. merhaba ahmet bey benim yesil pasaportum var 6 ayda 90 gun kalma hakkim var.ben 79 gun almanyada kaldim yilbasinda tekrar 1 haftalik gitmek istiyorum sorun olurmu. dönüs biletimide göstersem pasaportumun bitmesine 1 yildan fazla var

  93. alper hocam cok tesekkur ederim .ailem uzerinden faydalaniyorum yesil pasaporttan bu geldigimde bir cok sey bahane ettiler iceri almamak icin en son btane bayan polis insafli cikdi aldi.sigorta yapmadim diye zorluk cikariolar .simdi zamanda az oldugu icin sorun cikarmalarindan korkuyorum 1 hafta icin neden geldin felan korkuyorum

  94. dönüs biletin yok paran yetmeyedebilir bisey olursa ne olacak felan diye sordular. sonra enistem geldi polis herseyin size ait olacagina dair dilekce yazin dedi sonra bayan polis geldi duzgun birine benziyorsunuz gerek yok bu defalik aramizda kalsin dedi.

    • Merhaba. Yabancı bir ülkede kalabilme süresi, o ülkenin yasalarına göre değişiyor. Bu süre vize gereken bir ülke için 1 hafta, 30 gün veya 90 gün olabilir. Çalışmak ve yerleşmek için çalışma ve oturma izni almanız gerekir.

  95. merhabalar ben babamdan dolayı yeşil pasaportluyum gezi amaclı almanyaya geldim ancak burada 3 aydan fazla kalmak istiyorum 3 aydan uzun süre kalırsam dönüşteki durumum ne olur yada farklı bi ülkeden cıkıs yaparsam 3 aydan cok kaldığım belli olamaz mı yardımcı olursanız cok sevinirim tesekküler

  96. Merhaba, yukarıda yeşil pasaport icin vizesiz gidilen ülkelerde polonyanın yanına (90 güne kadar) yazmamışsınız yani polonyada 90 günden fazla kalabilir miyim erasmus amacli gidecem 4 ay kalmam gerekiyor lütfen bu durumu aciklayabilir misiniz teşekkürler.

    • Merhaba. Yeşil pasaportla Polonya’da 90 gün kalabilirsiniz, daha fazla değil. Üniversitenizden alacağının öğrenci ve Erasmus belgeleriyle gitmeden önce öğrenci vizesi almanızı öneririm. Rica ederim.

  97. Merhabalar. Ben Almanya’da resmi olarak görevliyim ve görev sürem beş yıl. Gri pasaportum var ve süresi de beş yıl yani 2021’e kadar geçerli. Sorum şu ki ben bu pasaportla Pakistana burdan gidebilir miyim vize gerektirir mi? Yani gri pasaportla görev bölgem olan Almanya hariç Pakistan gibi Asyadaki bir ülkeye turistik amaçlı gidebilir miyim? Teşekkürler.

  98. Merhabalar, yarın itibariyle 6 aylık bordo pasaport başvurusu yapacağım.23 ocak tarihinde 1 haftalık turistik amaçlı bosnaya gitmeyi planlıyorum. Vizesiz gidebilir miyim?

  99. Israile gitmek icin vize gerektigini biliyorum ancak yeni bir habere gore normal passport icin de vizenin kalktigi yonunde

    Acaba bu kesin mi?

  100. merhaba.10 kasımda sırbistan’a gideceğim pasaport sürem 10 kasımda 5 ay 14 gün kalmış olacak.Pasaport kontrol da sorun teşkil eder mi ?

  101. Merhabalar, ben yeşil pasaport sahibiyim. Malta’da oturma izniyle 6 ay kaldım ve eylül de Türkiye’ye döndüm. Kasım ortası Avusturya’ya 10 günlüğüne gitmek istiyorum.180 gün içinde 90 gün kuralı bu durumda da geçerli mi?Eylül’den sonra 180 gün mü beklemeliyim? Yani oturma iznini de bu 90 gün kuralı içinde sayıyorlar mı? Teşekkürler…

    • Merhaba. Malta’daki oturma izniniz başka ülkeye gidişinizi etkilemez. Oturma izni başka ülkede 90 gün kalma hakkınızı kısıtlamaz. Avusturya’ya yeşil pasaportunuzla rahatça gidebilirsiniz. Rica ederim, iyi yolculuklar. Yeşil pasaport ne büyük rahatlık değil mi? Hayatta sahip olduğum en değerli şeylerden biri.

  102. Bilgilendirme için teşekkür ederim Alper Bey. Gerçekten yeşil pasaport büyük avantaj ancak 25 yaşında ben bu hakkımı kaybedeceğim maalesef. Umarım yakın zamanda tüm Türk pasaportları için vizesiz Avrupa imkanı elde ederiz.Herkese iyi seyahatlar dilerim.

  103. Merhaba Alper Bey. Eşim ve ben yeşil pasaportlarımızı yeni aldık.Daha önce yurt dışına çıkmadığımız için soruyorum. Budapeşteye gitmek istiyoruz.Vize istenmediğini biliyorum.Uçak ve otel rezervasyonlarını yaptık. Daha başka yapmamız gereken birşey , almamız gereken evrak varmı? Direk havalimanına gidip seyahatimize başlayabilir miyiz. Tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederiz.

    • Merhaba İsmail Bey. Yeşil pasaportlarınızı kutlarım, artık dünyanın çoğu ülkesi için kapılar size açık. Rezervasyon çıktıları dışında bir şeye ihtiyacınız yok. Budapeşte harika bir şehir, insanı da sıcak. İlgili 2 uzun yazım var, okumanızı öneririm.

  104. Merhaba, benim hollandadan girisli schengen vizem var gecerliligi 23 mayis 2017 ye kadar. İlk girisi de yaptim ancak pasaportumun suresi 13agustos 2017de bitiyor. Ben de 5-9 mayis 2017 arasinda avusturyaya gitmek istiyorum. Hem vizemin bitisine az kalmasi hem de pasaport gecerlilginin bitmesine 3ay kalmis olmasi avusturya sinirdan geri donmeme sebep olur mu acaba?

    • Merhaba. Vizenizin bitmesine az kalması sorun yaratmaz, son güne kadar Schengen ülkelerinde kalmak hakkınız. Teoride pasaportunuzun süresinin bitmesine en az 6 ay kalmış olması gerekir ama bu gideceğiniz ülkenin dışişleri politikasına ve sınır polisinin tavrına bağlı, bence Avusturya Elçiliğini ve Konsolosluğunu arayıp sorun, garanti olsun.

  105. Merhaba, nisanlim 4-5 ay once is sebebiyle Avusturyaya yerlesti (Turk vatandasi). 1-2 ayligina onu ziyarete gitmeyi planliyorum. Bildigim kadariyla zaten en fazla 90 gun kalisli vize alma hakkim var. Daha once Avusturya’dan da Schengen almistim, baska birkac ulkeden de. Ancak su an calismadigim icin tapu ve hesap dokumlerimle birlikte nisanlimin ordaki maas belgelerini gosterebilirim, o da ordan Elektronik davetiye de yollayacak. Sorularim sunlar: 1- su an esas niyetim 1 ay kalip donmek olsa da 90 gun kalisli vize talep etmek istiyorum, bunun icin 90 gun sonra donusu olacak sekilde Ucak rezervasyonu mu yapmaliyim? 2- Arkadas ziyareti yerine turistik vizeye basvurmami onerir misiniz? ama calismiyorken o daha zor olur mu? 3- Nisanli yerine normal arkadasimi ziyaret ediyormuscasina mi dilekce hazirlamami onerirsiniz? Oradan donecegime dair supheleri olmamasi icin nasil bi yol izleyebilirim?
    Tesekkurler

    • Merhaba. Evet, uzun kalışlı bir bilet rezervasyonu yapın. Çalışmıyor olmanız elbette olumsuz bir etken, ama orada size konaklama sağlayacak birini göstermek yararlı olur. Üçüncü sorunuza emin olamadım, Nişanlı arkadaştan yakındır, ama bu kez de oraya yerleşip evlenip dönmeme şüphesi yaratabilir diyeceğim, fakat nişanlınız da vatandaş değil zaten. Bence tamamen doğruları bildirin, üçüncü soru için deneyimli bir vize firmasını arayıp telefonla ücretsiz bilgi alın bence, ben kesin yapardım. Hatta 3 firmayı arayın.

  106. Merhaba. Avusturya konsoloslugunu aradım ve herkesin faydalanması icin bilgilerimi paylaşayım istedim. Avusturya’dan geri donusten itibaren pasaportunuzda en az 90 gün süre kalmış olması ülkeye giriş cıkısınızı engellemez dediler. İlgilenenlerin bilgisine 🙂

  107. Merhaba alper bey yesil pasaporumla 3 kasımda hollandaya bir gunlugune gittim ocak ayında almanyaya gidip bir hafta kalicam bi sorun olurmu 6 ay icinde 3 ay gecmemis oluyor bilgilendirirseniz sevinirim

    • Merhaba Elanur Hanım. 6 ay içinde 3 ay kalabilme kuralı tek ülke için geçerli. Almanya’da 3 aydan fazla kesintisiz kalamazsınız. Ama 6 ay içinde gidip ziyaret edebileceğiniz ülke sayısında bir sınır yok, 10 da olabilir 50 de.

  108. Azerbaycan’a seyahat edecem yakında pasaportun geçerlilik süresine 5 aydan az süre kaldı bu sorun yaratırmi veya bilet aldıktan sonra pasaportu değiştirsem bu problem yaratırmi acaba açıklayici bilgi verirseniz sevinirim…

  109. merhaba,
    1 haziranda biten yeşil pasaportum ile, 14 aralıkta avusturyaya uçak bileti aldım. 5 buçuk ay kalmış oluyor sürenin bitmesine. bir sorun yaşar mıyım? 25 yaşını doldurduğum için süresini de uzatamıyorum sanırım hala öğrenci olmamama rağmen. ne önerirsiniz?

    • Merhaba. Süresi beş buçuk ay kalan pasaportunuzla sorun yaşama olasılığı çok düşük. Yine de Avusturya’ya vize işine an hakim aracı firmayı arayıp sormanızı tavsiye ederim, kafanız rahat olsun gitmeden.

      • Çok teşekkürler cevabınız için.
        Avusturya vizesi ile ilgili bir firmanın sitesinde gerekli evraklar bölümünde en az 3 ay süresi kalmış pasaport isterken, başka bir firmada en az 6 aylık pasaport istemişler.
        Buradan çıkardığım sonuç da 3 ay yeterli oluyor demek ki oldu ancak içimde şüphe oluştu. Umarım dediğiniz gibi bir sorun yaşamam.

  110. Merhaba,
    Yeşil pasaportumun geçerliliği 06/06/2017 tarihine kadar. Bildiğim kadarıyla Yunanistan en az 3 ay geçerliliği olan pasaport istiyor. Şubat ayında (geçerlilik süresinin bitişine yaklaşık 4 ay kala) 2-3 günlüğüne Yunanistan’a gitmek istiyorum. Pasaport kontrolde sorun yaşar mıyım? Şimdiden teşekkürler.

    • Merhaba Merve Hanım. Yunanistan vizeli bordo pasaport) veya vizesiz (yeşil pasaport) için seyahatin bittiği günden itibaren en az 3 ay süresi kalmış pasaport gerekiyor. Bu durumda sorun yaşamazsınız. Rica ederim.

  111. merhabalar
    ben yunanistana tek girişlik vize alacağım. kız arkadaşım yunan. ama o sırbistana gitmek istiyor. benim Yunanistan’dan sırbistana geçmem gerekecek. her hangi bir sorun yaşar mıyım? normal de Türk vatandaşlarına vize yok ama başka ülkeden giriş yapmam sıkıntı yaratır mı? Acil cevap verebilirseniz çok sevinirim.
    teşekkürler

    • Merhaba Murat Bey. Hayır, Sırbistan’a girişte sorun yaşamazsınız. İnternetten bir otel veya daire rezervasyonu çıktısının yanınızda olmasını tavsiye ederim. Bu girişi kolaylaştırır.

  112. En.Alper bey.
    Ben ve eşimin yeşil pasaportumuzun süresi 25 Ağustos,üniversitede okuyan kızımın yine yeşil pasaportunun süresi 23 haziran 2017 de doluyor..Biz üçümüz 0çak ayı 17 sinde İşvece gitmek istiyoruz.Bizim için süre bakımından bir problem olurmu..? Kızımın pasaport süresinin bitmesine tam tamina 5 ay kalmış olacak…Lütfen bilgilendirirmisiniz?..Teşekkürler.

    • Merhaba. İsveç yeşil pasaport süresinin ülkede kalışın yani ikametin son gününden itibaren en az 3 kalacak olmasını istiyor. Bu durumda 23 Mart’tan önce İsveç’ten çıkmanız gerekiyor.

  113. Merhaba, kızım viyana da öğrenci ve oturma izni var, yeşil pasaportunu yılbaşına gelişinde yenileyecektik ama başvuruda belgesinin onaylı olması gerektiğini söylediler.Dönüşünde beş buçuk ayı var pasaport bitimine. Sorun olur mu, orda yeniletse pasaportu girişte problem yaşar mı sizce, bordo pasaport alabilsek oturma izni olna vize gerekmez herhalde, acil yanıtlayabilir misiniz lütfen. Teşekkürler.

    • Merhaba Badegül Hanım. Avusturya ikamet/Vize süresinin sonu itibariyle pasaport süresinin en az 3 ay kalmış olmasını istiyor. Bu durumda sorun olmaz. Yeşilden vazgeçip bordo pasaporta geçmese daha iyi olur tabii.

  114. Merhaba,Polonyada öğrenciyim 2017 nin sonuncu ayına kadar oturum kartım var ancak umumi pasaportumun geçerlilik tarihi 27 mart 2017’ye kadar.Polonya için pasaport geçerlilik süresi en az 3 ay demişler. Bu hafta sonu tekrar Polonyaya döneceğim bir sıkıntı yaşarmıyım?

  115. Evet benimde zaten pasaport geçerlilik süresi 27 mart 2017 ye kadar yani yaklaşık 4 ay var daha,inşallah Polonyaya girişte bir sıkıntı yaşamam.6 ay geçerlilik süresi aranmıyor değil mi?

  116. arkadaslar haziranda motorla iran pakistan hindistan nepal gezisi planliyorum fakat vize ucretleri internette pek saglikli degil.Bu ulkelerin cift giris vize ucretlerini tecrubeleri birileri cevaplayabilirmi? ek olarak geri donerken irandan tekrar turkiyeye gecerken sorun cikarmi

  117. Merhaba. Cok tesekkurler. Herkesi bilgilendirdiginiz icin. Buun yazıları okumaya calistim.ancak benim soruma uygun cevap goremedim. Rica etsem bana da bilgi veririmisiniz.

    Yesil pasoportlu emekliyim. Kanada vizem kasım 2016 dan itibaren 5 yillik verildi. Oglumun yanina gidecegim.
    1. En uzun nekadar kalabilirim.90 gun kurali varmi.
    2. ordan donunce de isvicre ye gitmem gerek kizima.orda 90 gun kurali var. Isvicrede nekadar kalabilirim. (Kanada da kalışimdan dilayi sorun yaşanırmi.)

    • Merhaba. Kanada’da yeşil pasaportla kalınabilecek süre konusunda Dışişleri Bakanlığı bilgi vermiyor. Kanada vizesi konusunda çalışan bir firmadan aldığım bilgiye göre 1 defada 90 gün kalınabiliyor, ama bildiğiniz gibi vize gerekli, onun süresine bağlı. Kanada Ankara Büyükelçiliği’ne de e-posta ile sordum, yanıt bekliyorum. Kanada’da kalmış olmanız İsviçre’yi etkilemez, yine bir 90 gün hakkınız var.

  118. merhaba. yurtdışında vizesiz ülkeleri dolaşarak uzun süre (2-3) yıl geçirilebilir mi? örneğin avrupadaki bosna, makedonya, arnavutluk vs. bu ülkeler genelde 3er ay süreyle vizesiz giriş imkanı veriyor. her 3 ayda bir ülke değiştirerek, tr.ye giriş yapılmaksızın 2-3 yıl kalmak mümkün mü? teşekkürler.

    • Merhaba. Evet teorik olarak bu mümkün. Ancak vizesiz birkaç ülkede üçer ay kaldıktan sonra diğer ülkeler veya geri döndüğünüz aynı ülkeler pasaport kontrolünde sorun yaratabilir. Bence denemeye değer.

  119. İyi günler Alper bey,
    Esimin avusturya pasaportu var turkiyede yasiyoruz ( cift vatandaş) yakin bir zamanda avusturyaya 1 haftalığına gidicez ancak esimin pasaportunun süresinin bitmesine 2 ay kalmış olacak, giris çıkışlarda sorun yaşarmiyiz? Teşekkürler

  120. Alpermetin Bey size sorum ablam ve enistem emekliler Tr de yesil pasaportlari var. Hollanda da temelli kalma gibi bi durum olabilirmi bilginiz icin simdiden tesekkur ederim.

    • Böyle bir şey mümkün değil. Yeşil pasaport ile Hollanda’da 180 gün içinde 90 gün kalabilirler, yani yılda toplam 180 gün. Yılın yarısını Hollanda’da yaşayarak geçirebilirler.

  121. Merhaba.nasılsınız? ben tüm Türkiye ve KKTC yi gezdim.bu yıldan itibaren tüm ülkelere gitmek istiyorum.anne babamla kalıyorum. Bekarim.ev babamın.emekli değiller.bankada annemle ortak 15 bin kendi adıma 4 bin lira var.4 bin limitli kredi kartı var.1500 civarı maaşı var.bazen daha yüksek değişken bir bordo var.sizce yakın olduğu için vede enkaz olduğu için yunanistan Schengen vizesi alıp tüm avrupaya mı yoksa önce referans olması için vizesiz olan ülkeler den mi başlamalıyız? Ayrıca 45 yaşındayım.izmirde oturuyorum. Izmirli yim. Sizce vize alma şansım nedir? Teşekkürler. Saygılarımla. Ingilizce de biliyorum.

  122. Selamlar,
    Bordo pasaportlarda (çipli sisteme geçildiğinden beri sanırım) süre uzatılamıyor maalesef. Böyle bir durumda yeniden başvuru, dolayısıyla -çok saçma bir şekilde- yine defter parası isteniyor ve yeni bir pasaport veriliyor. İlgili açıklama linki (sondan ikinci madde): https://epasaport.egm.gov.tr/hakkinda/

    🙁

  123. Merhaba Alper Bey
    23 Ocakta eşimle İtalya’ya seyahate gidecegiz. İkimiz de emekliyiz, yeşil pasaportumuz var. Acaba yurt dışına çıkarken yanımızda herhangi bir belge bulundurmamız gerekiyor mu, ve ne tür işlemler yapmalıyız. 15 Temmuz sonrası ilk kez yurt dışına çıkacagız. Teşşekkür ediyorum…

    • Merhaba. Yeşil pasaportumla benden hiçbir ülkeye girişte belge, rezervasyon, dönüş bileti sormadılar. Ama tedbir olarak ilk kalacağınız yerin rezervasyon çıktısını ve dönüş biletinizi yanınızda bulundurmanızı tavsiye ederim.

  124. Mrb Alper Bey benim size sorum Schengen vizem 10 ay gecmiş Girişim Hollanda ve almanyadan türkiyeye dönmek istiyorum bu durumda havaalaninda bilet kesip dönebilirmiyim herhangi bir sorun yaşarmıyım cezası varmı Tşkler

    • Merhaba. Dönebilirsiniz ama ceza ödersiniz, Schengen vize süresini 1 gün bile aşarsanız para cezası kesilir; 3 ila 5 yıl süreyle Schengen vize başvurularınız otomatik olarak ret edilir. Kalış sürenizi uzun süre aşarsanız kaçak göçmen olarak yargılanabilirsiniz. İyi ihtimalle pahalı bir para cezası alır ve sınır dışı edilirsiniz. Kaza, hastalık gibi zaruri durumlar varsa raporların yanınızda olması gerekir.

  125. Merhabalar, Yeşil pasaportum var… Meksikanın e visa uygulaması bu tür pasaportu da kapsıyormu?? bazı acentaların sitelerinde sadece Normal pasaportlar için bu vizenin geçerli olduğu bilgisi verilmiş… gidiş tarihim 15 Şubat haliyle telaşlandım.. cevaplarsanız sevinirim…Teşekkürler

  126. Tekrar Merhabalar, ivedi yanıtınız çok teşekkür ediyorum… aslında öğrenmek istediğimi doğru yazamamışım…sormak isteğim Meksika e visa kolaylığından yeşil pasaport sahipleri de faydalanabiliyormu ? şeklinde olacaktı. Bazı seyahat acentalarının duyurularında e visa nın sadece normal pasaport sahiplerini kapsadığını yeşil pasaportlular için parmak izi tespiti gerektiği bunun için İstanbul veya Ankara’ya başvurulması gerektiği bilgisi yazılmış…15 Temmuz dan sonra böyle bir uygulama başlamış olabilir mi??? o nedenle sizin bu konuda bilginizin olup olmadığını öğrenmek istedim….tekrar teşekkür ediyorum…

    • Bu konuda iki kaynak var, TC Dışişleri Bakanlığı ve Meksika Ankara Büyükelçiliği. Bakanlığa göre yeşil pasaport sahipleri e-vize alabiliyorlar, ama 15 Temmuzdan sonra parmak izi gerekliliği geldiyse bilemiyorum, en iyisi yarın elçiliği ve bakanlığı arayıp sormak. Rica ederim. ben de merak ettim, sonucu buraya yazarsanız sevinirim.

  127. Merhaba Alper bey, maalesef yeşil psaport sahipleri için Meksika e vize haberim kötü… gerek Ankara gerekse İstanbul konsolosluğu yeşil pasaport sahiplerinin parmak izi alınması için bizzat başvuruda bulunması gerektiği bilgisini verdiler…ayrıca bu uygulamanın yeni olmadığını da belirttiler… Dışişlerinin sitesinde ise pasaport ayırımı yapılmadan e vize için Türk vatandaşları başvurabilir şeklinde açıklama yapıyor… Bu iş de bir gariplik olduğunu düşünüyorum..çünkü e vize formunda pasaport türü ile ilgili bir soru yok.. sadece numara istiyor ve form doldurulduktan sonra da bir sorgula süreci olmadan hemen çıktı basamağına geçiliyor…yani ben hiç konsolosluk ile muhatap olmadan sadece e visa formunu doldurup gitseydim ne olacaktı???sizin acaba e vize ile yakın zamanda Meksika yolculuğu yapmış yeşil pasaport sahibi hak. bilginiz varmı???size bu konuda sıkıntı yaşayan bir gezginin linkini veriyorum http://www. yenigungazetesi. net/yazarlar/ugur-tarik/dereden-tepeden-yesil-pasaport-iskencesi/2469/…….selamlar

    • Üzgünüm Zeliha Hanım. Bu değerli bilgiyi paylaştığınız için teşekkür ederim. Ben de aynı sorunu yaşayabilirdim. Demek Meksika yeşil pasaport sahipleri için gitmesi daha zor bir ülke. Gitmiş olan hususi pasaportlu tanıdığım yok. Kolaylık dilerim, iyi şanslar.

  128. Merhaba Alper Bey
    Bundan 1 ay önce okulumun araya girmesini değerlendirmek için Sırbistan’a gitmeye karar verdim. 28 Ocak 2017-03 Şubat 2017 tarihleri arası seyahatim için gidiş dönüş uçak bileti ve hostel rezervasyonu yaptım, ücretlerini ödedim.Pasaportumun süresi 1 Haziran’da doluyor yani 5 ay var ve en az 6 ay geçerli pasaport durumunu ilk defa bugün gördüm,tedirgin oldum. Pasaportumun süresini uzatmak için de vaktim yok. Sizce bir sorun yaşar mıyım? Teşekkür ediyorum

    • Merhaba Bedirhan Bey. Bazı ülkeler pasaport süresi kuralını uyguluyor, ama çoğunluğu bu konuda hassas değil, Sırbistan da bu ikincilerden. Tabii kimse %100 garanti veremez ama normal şartlarda Sırbistan’a süresi 5 ay kalmış pasaportla girebilirsiniz.

  129. Sırbistan Konsolosluğuyla mailleştik ve durumu onlara bildirdiğimde onlar bitimine 6 aydan az kalmış pasaportlarla ilgili kararı sınır görevlilerinin verdiğini ve en az 3 aylık pasaportları tolere edebildiklerini söyledi. Uçak bileti ve otel rezervasyon çıktılarıyla gitmemi tavsiye ettiler. Geri dönüşünüz için de teşekkür ederim tekrardan.

    • Buna sevindim, 3 ay süresi kalan pasaportunuzla sorun yaşamayacaksınız. Rica ederim. Dönüşte izlenim, deneyim ve önerilerinizi Sırbistan yazılarımın altına yazarsanız güncel bilgi olur, çok sevinirim. Esenlikler.

  130. Merhabalar. Ben şu an Yunanistanda hazırlık okuyorum yeşil pasaportum var ve 4 aydır buradayım. Fakat ne öğrenci vizem ne oturma iznim var. Bir problem olur mu? Orada yeşil pasaporta vize istemeyen ülkelerin bazılarının yanına 90 gün yazıyordu, Yunanistanın yanı ise boştu. Lütfen bilgi verebilir misiniz bir türlü emin olamadım.

  131. Alper Metin bey öncelikle siteniz için kutluyorum. Yanıtını nereden alabileceğimi bilemedim bir sorumu size sormak isterim. Kırmızı pasaporta sahibim. Almanya İzmir Konsolosluğundan 25.12.2017 / 24. 12. 2020 tarihleri arasına verilmiş bir vizem bulunmaktadır. Bu süre içerisinde Almanya da kalma sürem her yıl için mi 90 gündür yoksa tüm zaman dilimi için mi 90 gündür? Hollanda dan giriş yaptığımda, yurt dışında kalış sürem yine bu verilen 90 gün içindemi değerlendirilir…Yanıtınııza teşekkür ederim.

    • Merhaba Güzin Hanım. Normal bordo pasaportla Almanya’da 180 gün içinde em fazla 90 gün kalabilirsiniz; 1 yılda 90 gün değil toplam 180 gün kalma hakkınız var. Hollanda’dan giriş yapsanız da aynı kural geçerli. Hollanda’da kaldığınız süre Almanya’daki sürenizden harcamaz. Yani 90 gün kaldıktan sonra 90 gün Almanya dışında kalıp yeniden bir 90 gün kalma şansı elde edersiniz.

  132. Merhaba, yeşil pasaportumun süresi 7 Temmuz 2017 de doluyor. 19 şubat gidiş 24 şubat dönüş İtalya’ya gitmek üzere bilet almıştım. Dışışlerinin sitesinde www. mfa. gov.tr/resmi.tr.mfa yanlış bakmadıysam 3 ay 15 gün diyor, buna göre sürem var ama yine de siz 6 ay dediğiniz için sıkıntı yaşar mıyım?

  133. Merhabalar efendim sorum olacaktı kız arkadaşım almanyaya çağırıyor beni yaşım 18 … 6 aylık pasaport ve vize toplamda ne kadar para gidişim olur şimdiden teşekkürler

  134. Merhabalar yeşil pasaport sahibi bir öğrenciyim Erasmus programı dahilinde Polonyadayım ülkeye yeşil pasaportumun üzerindeki vize tarihinden önce giriş yaptım yeşil pasaport hakkımı kullanarak burada herhangi ayrı bir işlem yapmam gerekir mi yoksa biri bir şey sorduğunda vizemi göstermem yeterli midir ?

  135. Iyi Günler Alpermetin bey,

    almanyada yasiyorum Dogma büyüme. Mayis ayinda burada Kina gecem düzenlecek ve sonrasinda türkiyede dügünümüz olacak. Türkiyede yasayacagiz. bir haftalik vize icin davetiye göndermemi tavsiye edermisiniz? Akraba desem daha mi etkili olur? Ben alman vatandasiyim. Nisanlimin ise düzenli calistigi bir isi var, pasaportu mevcut. Öneriniz ne olur bu konuda, vize verirlermi sorun cikarmi? simdiden tesekkürler.

    • Merhaba Derya Hanım. Bir Türk vatandaşı arkadaşım Alman nişanlısının ailesiyle tanışmak amacıyla başvurduğu Alman vizesinden iki kez ret aldı maalesef. Alman konsolosluğu yetkililerini Türkiye’de yaşayacağınıza ikna etmeniz gerekiyor. Bence en iyisi doğruyu söylemek ama yakınınız olduğunu söylemek daha avantajlı olabilir. Nişanlınız kamuda mı, özel sektörde mi? Pasaportunda hiç Schengen vizesi var mı? Türkiye’de tapu sahibi mi?

  136. Merhaba lar cvp için TSK ederim. Bizimde korkumuz bu yönde. Nişanlı diyince şüphe duyabilirler ret den korkuyoruz. Hollanda da teyze si var. Soyisimleri tabi uyuşmuyor ama akrabalar o gönderse veya enistesi dahaki olur ?? Soyisimleri tutması şart mı ?? Özel sektör de elektrikçi 6aydan beri dükkanı var kendi üzerine. En doğru yol hangisi sizce hangi yoldan gitmeliyiz ?? Schengen vizesi yok pasaportunda. Tapu sahibi değil düzenli işi var . yardiminiz için şimdiden teşekkürler.

    • Merhaba. Benim duyduklarıma ve bildiklerime göre evleneceğinizi söylerseniz nişanlınızın Almanya’ya yerleşeceği düşüncesiyle vize alamazsınız. Dükkanı olması avantaj tabii ama memuriyet kadar değil. Bence en iyisi akrabaları tarafından sadece gezmeye davet edilsin.

  137. Bilgileriniz için çok teşekkür ederiz. Hollanda dan o hâlde davetiye en mantıklı sı olacak. Enistesi gezi amaçli vize göndermeleri sanırım. Ne kadar sürede vizesi sonuclanir ?? 2ay var kinamiza. Profesyonel destek almasını önerirmisiniz. Kendisi İzmir de.

  138. İyi günler bizde Makedonya ve Arnavutluğa seyahat etmek isteyen karı-koca T.C bordo passaport sahibiyiz 10 yıllık aldık. Uçak ile yolculuk yapmak istemiyoruz ama duyduğumuza göre Bulgaristan artık gümrük kapılarında transit vize vermiyormuş doğru mu? Hem de sanki Bulgaristan seyahat vizesi istermiş gibi ağır bürokratik şartlar ve de özel şirket ofislerinin komisyon vermeye zorlayarak bir transit geçişten benden bir kişilik 160 avro istediler. Eskiden 2000 den önce Romanya’ya giderken sınırda Bulgaristan’a transit vizesi ödüyordum. Acaba bu acenteler (özel vize acenteleri) bizi mi kandıryor? yoksa yine sınırda deme yapabilir miyiz? Not Siz 45 Avro yazmışsınız…?

  139. Merhaba 18 yaşına girdim almanyada kız arkadaşım var gitmek istiyorum ve staj görüyorum sigortam şu an yatıyor görünüyor vize çıkarabilir miyim tanıdığım abim var sigortan varsa herkes gidebilir dedi doğru mu sizce.

  140. Merhaba, bilgilendirici yazınız için teşekkürler. Bir sorum olacak, bordo pasaport sahibiyim, Haziran’da önce Almanya’ya gideceğim ve orada 4 gün kaldıktan sonra Polonya’ya geçeceğim ve Polonya’da 10 gün kalacağım. Yukarıda anlattığınıza göre Polonya’da daha uzun süre kalacağım için vizeyi Polonya Konsolosluğundan almam gerekiyor ancak bence Polonya’dan alınmış schengen vizesi ile ilk önce Almanya’ya girmem imkansız gibi bir şey. Her iki konsolosluğu ve aracı firmaları aradım ama net bir cevap alamadım. Almanya’daki konaklamam için otel rezervasyonum, Polonya’daki konaklamam için ise arkadaşımdan davetiyem var, hem gidiş hem de dönüş uçak biletim Berlin’den, yani vazgeçip seyahatimi Polonya’dan başlatmak ve Polonya’dan vize almak istesem bile uçuşum Berlin’e olduğu için trenle Polonya’ya geçmek için Almanya’ya giriş sağlamam gerek. Daha önce İtalya’dan schengen vizesi aldım. Sizce hangi konsolosluğa başvurmalıyım, bir tavsiyede bulunabilir misiniz, çünkü yetkili yerlerden bile cevap alamadım.

  141. Merhabalar, bir sorum olacaktı. Yeşil pasaportum var, bu mart ayında bir haftalığına İtalya’da kaldım. Bu mayıs ayından itibaren İspanya’da 3 aylık staj yapacağım 89 gün kadar kalacağım. Öğrenci vizesine gerek olup olmadığını öğrenebilir miyim?

  142. Merhaba, benim bir sorum olacaktı. Şu an Portekiz’de Erasmus yapıyorum ve D tipi vize ve yeşil pasaport sahibiyim. 7 Mayıs 2017 tarihinde Marakeş’e uçuşum var. 13 Mayıs 2017 tarihinde de Fas’tan Portekiz’e döneceğim. Ancak pasaportumun ve vizemin geçerlilik süresi 30 Temmuz 2017’de bitiyor. Yani Marakeş’e ulaştığım tarihle pasaportumun geçerlili arasında 90 günden az zaman var. Ülkeye girişimde bir sorun olur mu? Yeşil pasaport sahibi olmama rağmen.

    • Merhaba. Fas ülkeyi ziyaret eden yabancıların pasaport sürelerinin en az 3 ay kalmış olmasını istiyor, sizinki 2,5 ay. Yine de normal şartlarda sorunsuz giriş çıkış yaparsınız ama garantisi yok, size denk gelen havalimanı pasaport kontrol polisinin tutumuna da bağlı. Bence Portekiz’deki Fas elçiliği veya konsolosluğunu arayıp sormakta yarar var.

  143. Merhabalar tekrardan Alper Bey size soru sormuştum, yeşil pasaportum var, Mart 2017de İtalyada bi hafta kaldığımı Haziran 2017den itibaren 3 ay İspanyada kalacağımı, öğrenci vizesine gerek olup olmayacağını. Cevabınızı gördüm teşekkür ederim ama herkes farklı bir şey dediği ve emin olamadığım için teyit amaçlı İspanya başkonsolosluğuna gittim. Kapıdaki görevlilerden sadece yanıt alabildim. Yeşil pasaport olsa bile 180 gün içinde ancak 90 gün vizeye gerek olmadığını, yani vizem almam gerektiğini söylediler İtalya’da kaldığım sürenin de geçerli olduğunu içinde olduğunu söylediler. Ne yapmalıyım?

    • Merhaba Ada Hanım. Ben konsolosluk kapısındaki görevlilerin yanlış anladıklarını tahmin ediyorum, veya öyle olmasını diliyorum. 90 gün kalış süresi İspanya’daki kalış süresidir, İtalya’ya gitmiş olmanız onları ilgilendirmez. Bence e-posta ile durumu yazıp sorun, ayrıca telefonla da sorun.

  144. Alper Bey, bir sorum olacak. Kızım benden dolayı yeşil pasaportlu. Şu anda Hollanda da Erasmus öğrencisi ve Aralık 2017 e kadar kalış vizesi var. Bu durumdan İngiltere farklı vize statüsü ile Schengen ülkelerinden ayrılıyor. Bu şekilde Hollanda vizesi ile İngiltere’ye vize gerekir mi. Teşekkürler.

    • Merhaba. Kızınız yeşil pasaport ve/veya Schengen vizesi ile İngiltere’ye seyahat edemez. Birleşik Krallık Schengen ülkesi değil ve yeşil pasaporta vize isteyen bir ülke. İngiltere vizesi şart.

  145. Merhabalar. Bir özel okulda öğretmenlik yapıyorum Budapeşte ye gri pasaportla gidilecek. 18 aylık bebeğimin bordo pasaportu var otobüste bizimle olmasında sakınca var mı? Oradan Venedik e gidilecek. Bebeğime hangi ülkeden vize başvurusu yapabilirim? Ne kadar zamanda gelir? Bebeğimi bırakmak istemiyorum sonuçta…

    • Merhaba. Yurt dışına çıkacak çocuğunuz bebek de olsa pasaport ve vize almak gerekiyor. Ayrıca noterden hem annenin hem babanın imzalayacağı muvafakkatname almak gerekiyor. Bebeğinizin umuma mahsus normal bordo pasaportu olduğuna göre Macaristan elçiliği, konsolosluğu ya da yetki verdiği bir firmadan Schengen vizesi almanız gerekiyor.

  146. Merhabalar bir sorum olacaktı cevaplarsanız sevinirim 10.08.1993 doğumluyum babamın ustune yesil pasaportum var. 31 aralik 2017 ye kadar bunu uzatma sansim var mi 1 yil daha 25 sinirini tam anlamadim uzatabilir miyim?

  147. Merhaba. Yeşil pasaport sahibiyim. Ben yazın yani Haziran’da önce Avusturya’ya oradan da Polonya gideceğim. Hem öğrenim için hem de bir arkadaşımın yanında kalacağım ama Ağustos’un sonuna kadar kalmayı planlıyorum. Teknik olarak Hazirandan ağustosa baktığımızda 90 gün dolmamış oluyor ama ben şubat 12 de schengen bölgesine giriş yapmıştım ve şubatta 9 gün mayısta da 8 gün hakkımı kullanmıştım. Şimdi benim 6 aylık sürem şubat 12 den itibaren mi başlamış oldu? Eğer öyleyse benim ağustosun ortalarında 6 aylık sürem dolunca schengen bölgesinden cıkıp tekrar giris mi yapmam gerekecek yeni bir 6 aylık dönem için? Umarım karmaşık olmamıştır anlatımım, cevaplarsanız cok memnun olurum.

    • Merhaba. 180 gün içinde 90 gün kalma süresi Schengen bölgesi için değil, tek ülke için geçerli bir kural. 12 Şubatta gittiğiniz ülke farklıysa Avusturya’yı bu ilgilendirmez. 90 gün dolan ülkeden çıkış yapmanız gerekir, Schengen bölgesinden değil. Yani belli bir ülkenin kendi süre sınırını aşmadıkça Avrupa’da yeşil pasaporta vize istemeyen ülkelerde sürekli gezebilirsiniz.

  148. Merhaba.Yeşil pasaportumun tarihi 25 yaş durumundan 2 Eylül’de dolacak. 21-24 Haziran tarihleri arasında yani sadece 3 günlüğüne Belçika seyahati planlıyorum. Bitiş süresine 3 aydan az kaldığı için sorun yaşar mıyım? Bazı ülkelerin bu konuyu yeşil pasaport olduğu için sorun etmediğini giriş-çıkış yapanlardan öğrendim ancak Belçika ile ilgili bilgi alamıyorum/bulamıyorum. Emniyet telefonlara yanıt vermezken konsolosluk yeşil pasaport hakkında bilgi sahibi olmadığını söylüyor. Yardımcı olabilirseniz sevinirim.

    • Merhaba. Evet yeşil pasaport olduğu için 6 aydan az süresi kalsa da çoğunlukla sorun çıkmıyor, ama belli olmaz. Bu konuyu emniyet bilmez, en doğru kaynak Belçika Büyükelçiliği veya konsolosluğu. Onlar da yanıt veremezse şansa kalıyor ama bence mutlaka bilen biri vardır orada.

      • Yanıtınız için teşekkür ederim. Bu durumda daha güvenli bir yol olması adına bordo pasaport alsam, yeşil pasaportu vize olarak kullanabilir miyim? Böyle bir uygulama mevcut mu? Yoksa bordo alabilmek için yeşil pasaportu iade etmem mi gerekiyor?

  149. Merhabalar nişanlım Fas vatandaşı 90 günü doldurdu ama tekrar Fas gitmesi lazım evlilik evrakları için günü dolduğu için havalimanında ne gibi sorunlar yaşarız kolaylıklar diliyorum

  150. Alper bey ben 26 haziran ve 8 temmuz 2017 tarihleri arasında prag avusturya slovenya gezisi yapacağım. Hizmet pasaportumun süresi 5 ekim 2017 de bitiyor. Bu durumda gideceğim ülkeler süremin bitmesine 3 ay kala sorun çıkartıyor. 3 ay kalayı hesapladığımda 5 temmuzda bitiyor. Fakat ben 5 temmuzda Avusturya’ya girip 7 temmuzda da Çek cumhuriyetine giriş yapacağım ve 8 inde döneceğim. 3 gün için problem yaşar mıyım?

  151. Yayinladiginiz listede kimi ulkelerin karsisina 90 gun yazmissiniz kimi ulkelerin karsisinda gun belirtilmemis bunun anlami nedir. Tesekkurler iyi calismalar.

    • Ülkede en fazla kalma sürelerini öğrenemediklerime gün sayısı yazmadım. İlgili ülkenin Türkiye konsolosluğu veya elçiliğine, yoksa başka bir ülkedeki temsilciliğine sormakta yarar var. Rica ederim, iyi seyahatler.

  152. Alper bey, yeni cikan yasayla ,ihracat yapan firmalara sartlari yerine getirmesi sartiyla yesil pasaport verilecegini biliyoruz, sorum su; Sirketin hak edis durumuna göre calisanlara da verilebilecegi yaziyor, eger calisan yabanci uyruklu ise yani Suriye yada Misir vatandasi ise yinede sirket onlara yesil pasaport alabilir mi?Simdiden tesekkürler..

    • Merhaba. Bakanlar Kurulunun “İhracatçılara Hususi Damgalı Pasaport Verilmesine İlişkin Esaslar Hakkında Kararı”na göre, son 3 yılda yıllık ortalama ihracatı 1-10 milyon ABD doları arasında olan firmaların bir yetkilisine, 10 milyon dolar üzeriyle 25 milyon dolar arasında olan firmaların iki, 25 milyon dolar üzeriyle 50 milyon dolar arasında olan firmaların üç, 50 milyon dolar üzeriyle 100 milyon dolar arasındaki firmaların dört, 100 milyon dolar üzerinde olanların ise beş yetkilisine hususi damgalı pasaport verilebilecek. Yeşil pasaport alacak kişilerin Türk vatandaşı olması gerekiyor.

  153. Alper bey merhabalar. Ben 17 Temmuzda Makedonya’ya gitmeyi planlıyorum. Yeşil pasaportumun en son süresi 22 ocak 2018. Yani bitmesine tam 6 ay 5 gun kalmıs olacak. Transit geçiş yapmak istiyorum Yunanistan üzerinden kara yolu ile ulaşım yapacağım. Yunanistan 3 ay Makedonya için en az 6 ay diyor bakanlığın sitesinde. Konsoloslukları aradım Makedonya Konsoloslugu’ndaki ilgili kişiler genelde sorun olmadığını ama gümrükteki memurların canları isterse almayacaklarını soyledıler. Boyle bir sistem olabilir mi. Sizden bilgi istiyorum.

    • Merhaba. Makedonya’ya girişte pasaport süresi 6 ay kalmış birinin sorun yaşadığını hiç duymadım. Gümrük polislerinin keyfi davranışları yaygın bildiğimiz bir durum ama bence çok çok küçük bir olasılık.

  154. 1 temmuz 2017 tarihinde pasaportumu cikardim.6 aylik cikardim bir is gezisi icin 4 gunluk belgrada gideceğim.dönüş tarihinden itibaren 3 ay kaldığı sürece sıkıntı olmaz deniyor.yanlış mi biliyoruz acaba?.

  155. Merhabalar ben bordo pasaport sahibiyim Yunanistan’a gideceğim 3 aylık vize aldım multi girişli ama kalma süresi 30 gün yazıyor 30 gün kaldıktan sonra giriş çıkış yapıp yeniden 30 gün kalabilirmiyim? Teşekkürler

  156. Merhaba Alper Bey,
    Amerika için 18 Eylül 2017 tarihinde 10 yıllık ticari vizem doluyor, 14-20 Ağustos tarihlerinde 1 haftalık Amerika seyahati planlıyorum. Amerika’ya girerken 30 günlük vizem kalmış olacak,sorun olur mu?

  157. Merhabalar, pasaportumun süresi 28 Agustos 2017 de bitiyor. 18-26 agustos 2017 tarihlerinde Karadag a gitmeyi planlıyorum. Sizce sorun olur mu? Teşekkürler..

  158. İyi günler Alper bey bu sene Türkiye’ye izine geldik İstanbul havaalaninda polis kontrolünden gectik fakat tam ucaga binerken ucak yetkilileri kizimin oturumunun bittigini ucaga alamayiz dediler sok olduk esimle kizim kaldi türkiyede biz geldik sonra esim konsolosluktan randevu talep etmis 28 agustosa vermisler esimin ise baslamasi lazim kizimin da okulu var size sorum hemen oturumunu verirler mi acaba tesekkürler.

  159. Merhaba Alper bey 30.08. 1992 doğumluyum ve şu an Ankara Üniversitesi’nde kadın öğrenciyim. 25 yaşındayım ve 26 yaşımdan yeni gün almaya başladım ocak sonu ile şubat başı İspanya’ya gidicem acaba yeşil pasaport alabilir miyim?

  160. Çok tesekkürler alper bey 25 yaş pasaport ücreti de kalkmış ama bazı sitelerde sunu okudum 25 yaş üstü okuyan öğrenci okuldan pasaport muaf belgesi alıp vergi dairesine imzalatıp pasaport ücreti ödenmiyormuş ne kadar doğrudur acaba? Ben halk bilim öğrencisiyim bizim için alan araştırması çok önemlidir bilimsel ve kültürel alan araştırması adı altında alsam?

    • Rica ederim. Öğrenciler 94TL pasaport cüzdan bedelini ödemek zorunda, ancak harç ücreti kalktı. Bilimsel veya kültürel amaçlı yurt dışı seyahatiniz olduğunu belgelemeniz gerekir. Bildiğim kadarıyla 25 yaşını dolduran öğrenciler hem pasaport hem de süre harç ücretini ödemek zorunda.

  161. Merhaba Alper bey benim de bir sorum var, umarım cevaplarsınız.
    Benim pasaport tarihim 12 eylül 2017 den 12 mart 2018 e kadar yani 6 aylık. 14 ekim 2017de turla beraber Güney Koreye gideceğim. Pasaportumun gecerliligi o tarihte 5 aya düşecek. Sizce bir sorun olur mu?

  162. Alper bey merhabalar. Ben üniversitede araştırma görevlisiyim. Doktora yapıyorum ve doktora öğrencisi olarak Erasmus ile İspanya’ya gideceğim. Benim vize almamda sorun olmuyor (daha önce de gittim). Soru şu; eşim ve 7 aylık çocuğum için 6 aylık vize alabilir miyim? Nasıl bir yol izlemeliyim?

    • Merhaba Hocam. Erasmus ile Avrupa’ya giderken eş ve çocuklar da oturma iznini hak ediyor diye biliyorum ama bu sadece bir duyum olduğu için çalıştığım üniversitesinin Erasmus Bölümüne konuyu yazdım, yanıt bekliyorum. İspanya’ya ne zaman gideceksiniz?

    • Neyse zamanınız varmış. Üniversitemizin Erasmus sorumlusundan gelen yanıtı aynen paylaşıyorum:
      “Merhaba Alper Bey,
      Vize ile ilgili soruda bu durum konsolosluktan konsolosluğa değişir. Eğer kalacakları yer, uçak biletleri ve eşi ile çocuğu maddi anlamda destekleyecek bir belge sunabilirlerse vize çıkmasında sorun yaşayacaklarını düşünmüyorum. Fakat dediğim gibi bizim vize konusunda bir yaptırımımız olmuyor, yine en doğru bilgiyi konsolosluğu arayıp oradan almak olacaktır.”
      İyi şanslar.

  163. Merhaba Alper bey
    Schengen ülkelerinde 90 gün kalış süresinden sonra Türkiye ye giriş yapmadan vize uygulamayan bir ülkede 90 gün kalabilinirmi ??

      • Merhaba Alper bey.
        Dogru hareket etmem icin biraz daha açık soru sormalıyım.
        Almanya dan 1 yıl vize aldım ve 1 Ekim de Almanya ya gideceğim.3 ay orada kaldiktan sonra Arnavutluk a giriş yapacağım.Burada da 3 ay kalabilirmiyim ve sonrasında yine Ülkeme giriş yapmadan herhangi Schengen Ülkesine veya tekrar Almanya ya giriş yapabilirmiyim ??
        Teşekkürler

        • Merhaba. Evet, Almanya’da 180 gün içinde en fazla 90 gün, Arnavutluk’ta ise bir defada en çok 90 gün kalabilirsiniz. Türkiye’ye dönmeden, her gittiğiniz ülkenin yıllık en uzun kalış süresi kuralına uyarak Avrupa’da uzun süre kalıp seyahat edebilirsiniz. Rica ederim.

  164. Merhaba, Alper Bey.
    Güney Amerika birçok ülke seyahat amaçlı sınırlı olarak umuma mahsus pasaport için vizesiz geçiş imkanı sunuyor lakin size sormak istediğim husus eğer hava yolu üzerinden aktarmalı olarak Amerika’dan bu tür ülkelere yine vizesiz seyahat edebilir miyim?

    • Merhaba. Vizesiz bir ülkeye seyahat ederken vize isteyen bir ülkede aktarma yapacaksanız o ülkenin transit vize kuralları geçerli. Bazı ülkeler havalimanından çıkmayacaksanız transit vize istemez, bazıları mutlaka ister (örneğin Almanya, İsviçre, Çekya, Yunanistan), bir kısmı da belli bir saatin üzerinde (genelde 24 saat) beklemeniz varsa (Birleşik Krallık, Belçika, Danimarka, Avusturya, Fransa, Finlandiya, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, İzlanda) transit vize ister, ama aktarmalar genelde bundan jkısa olduğu niçin vize gerekmez. Bence Günay Amerika’ya seyahat etmek için transit vize istemeyen Avrupa ülkelerini tercih edin, çünkü ADB transit vize istiyor.

  165. Merhaba Kazakistan da pasaport la vizesiz kaç ay kalabiliyoruz
    2 pasaport ile girişlerde sağlık sigortası istiyormu emekliyim sosyal güvence var
    3 Otel rezervasyonu gerekli mi
    Yardımcı olursanız sevinirim

    • Merhaba. Kazakistan Türk vatandaşlarından her 4 tür pasaport sahibinden de 30 gün süreyle vize istemiyor. Türk vatandaşlarının Kazakistan’da 5 günden fazla kalmak istemeleri durumunda, ülkeye giriş tarihini takip eden 5 gün içerisinde göç polisine kayıt olma ve kayıt yaptırılan şehirden başka bir kente gidildiğinde kayıt yenileme zorunlulukları var. Sağlık sigortası bildiğim kadarıyla zorunlu değil, ama önceden konsolosluğu aramakta yarar var. Otel rezervasyonu iyi olur.

  166. Ben görevli olarak hizmet pasaportuyla Almanya’ya geldim, aldığım altı aylık vizem bitmesine rağmen Almanya’daki yabancılar şubesinde dosyam kaybolduğundan dolayı halen oturumum çıkmadı. Şimdi ise kademe derecem 3/1ine düştüğünden dolayı ben Almanya’daki Türk konsolosluğundan yeşil pasaport aldım şimdi ben bununla Türkiye’ye giriş ve dönüş yapabilir miyim?

  167. Merhaba yeşil pasaport sahibiyim. Litvanya veya Yunanistan yeşil pasaport için bu ülkelerde maksimum kalma süresi vermemiş. Bu durumda bu ülkelerde vize almadan yeşil pasaportum ile mesela bir yıl kalabilir miyim sizce?

      • Merhaba teşekkürler cevabınız için. Ancak sizce Çoğu Avrupa ülkesi 180 gün içinde 90 gün gibi ifade belirtiyor. Yunanistan, Litvanya, Polonya gibi ülkelerin yeşil pasaport için vize şartlarına Dışişleri Bakanlığı’nın internet sayfasından baktığımda vizeden muaftır diyor. Diğer ülkeler gibi gün şartı belirtmiyorlar. Bu durumda bu ülkeler yeşil pasaport için gün şartını uygulamıyor diye düşünemez miyiz?

        • Merhaba. Bakanlığın ilgili listesinde süre belirtilmemiş olması sadece bir eksiklik. Yunanistan ve Polonya’nın yeşil pasaportla kalış süresini sizin için araştırdım, 180 günde 90 şartı var her ikisi için de. Rica ederim.

  168. Avrupay gitmek ve orda çalışmak için pasaport ve vatandaşlık için en guzel tercıhınız olur zaten burasi yakinda avrupa ya girecek ben yerlestım vatandasıda oldum yardımcı olurum wahtsap tan bana ulaşın +995597982410

  169. Merhaba Alper Bey, ben daha önce Malezya’da değişim programı ile 11 ay yaşamıştım. Şimdi Erasmus programı için ispanya’ya uzun dönem vizeye başvururken karşıma çıktı. 180 günden fazla vize almak istedim, Malezya’dan alınacak sabıka kaydını istediler. 180 günden az sadece 6 aylık vizeye başvursaydım da bu belgeyi isteyecekler miydi acaba? Şimdiden teşekkürler, iyi günler.

  170. Merhabalar Alper bey. Ben şu anda Gürcistan’dayım. Yeşil pasaportum var. Buradan iki haftalığına Almanya’ya abimin yanına gitmek istiyorum. Gürcistan’a pasaportumla değil de kimlikle giriş yapmıştım. Gürcistan’dan pasaportumu kullanarak Almanya’ya uçakla gidebilir miyim acaba? Yardımcı olursanız memnun olurum.

  171. Alper Bey Merhaba…. 2011 yılında yurtdışına çıkmam dolayısıyla 10 yıllık bordo pasaport çıkartmıştım. Devlet memuru olarak artık yeşil pasaport hakkımı kazandım. Nisan 2018 yılında Londra’ya gezi amaçlı seyahat planım var. Sonuçta iki pasaport için de vize gerekiyor. Bordo pasaport ile işlemlerime başlamamda bir sakınca olur mu? (İngiltere Konsolosluğu daha önce yurt dışı çıkış vizelerine bakıyor dediler) Kolaylıklar diliyorum. Teşekkür ederim…

    • Merhaba Sibel Hanım. İngiltere vizesi için normal bordo pasaportunuzda ABD vey Avrupa ülkelerine ait vize ve damgalar olması bir avantaj; ancak yeşil pasaport daha önemli bir avantaj. Bence Ocak ayının başında yeşil pasaportunuzu alın, isterseniz delinerek iptal edilip size iade edilen normal pasaportunuzu vize başvuru belgelerinizin arasına koyun. Rica ederim.

  172. Alper bey merhaba yazın kendi arabam ile Bosna ve Almanya’ya gitmek istiyorum. Yeşil pasaport sahibiyim. Green sigorta hariç yolda bana neler lazım bilgi verirseniz sevinirim.

  173. Merhaba annemden dolayı yeşil pasaportum var 20 şubat 2018 de süresi doluyor Ocak ayı içinde bir hafta Almanya’ya gitmeyi düşünüyorum öğrenciliğim devam ediyor gitmemde işlemlerinde bir sorun olur mu şimdiden teşekkür ederim.

    • Merhaba. Almanya normal bordo ve yeşil pasaportların en az 3 ay sürelerinin kalmış olmasını istiyor; bu kural normal pasaportlara uygulanırken daha titiz davranıyorlar ama yeşil pasaportu çoğu Avrupa ülkesi son tarihine kadar kabul ediyor. Yine de bir sorun yaşamamak için Almanya Konsolosluğu’nu arayıp sormakta yarar var.

  174. Merhaba Alper Bey,
    Yeşil pasaport için yukarıda verilen süreleri anlıyorum. Ama bu süreler bir giriş-çıkışlık mı? Yani bir giriş- çıkış yapıldığında 90 günlük veya o ülke için ne kadar günlük ise kalma hakkı bitiyor mu? Yeniden giriş yapmak için 6 ay beklemek mi lazım? Yeşil pasaport için vize istemeyen ülkelere çok giriş-çıkışlı seyahat imkanı var mı? Mesela örneğin yeşil pasaporta vize istemeyen Bulgaristan, Almanya, Romanya gibi ülkelere her hafta sonu gidip gelinebilir mi? Böyle bir durumda süreler değişir mi? Böyle durumlar için sınırlamalar var mı? Bu husustaki bilgilerinizi paylaşırsanız çok memnun olurum.

    • Merhaba. Hayır tek giriş-çıkış için geçerli süreler değil, bu ülkelere 180 gün içinde doksan günü, yani altı ay içinde 3 ay aşmamak koşulu ile istediğiniz sayıda seyahat edebilirsiniz. Üç ayda 13 hafta olduğuna göre her hafta sonu gitseniz bile sadece 26 gün eder ve sınırı aşmazsınız.

  175. Merhaba Alper Bey, Yeşil pasaport için yukarıda verilen süreleri anlıyorum. Ama bu süreler bir giriş-çıkışlık mı? Yani bir giriş- çıkış yapıldığında 90 günlük veya o ülke için ne kadar günlük ise kalma hakkı bitiyor mu? Yeniden giriş yapmak için 6 ay beklemek mi lazım? Mesela örneğin yeşil pasaporta vize istemeyen Bulgaristan, Almanya,Romanya vb. gibi ülkelere her hafta sonu gidip gelinebilir mi?Bu hususta ki bilgilerinizi paylaşırsanız çok memnun olurum.

  176. Merhaba yeşil pasaportumuz var. İtalya’ya geldik. Benim kızım İtalyan vatandaşıdır eşi İtalyan. 2 torun var biz onlara bakıyoruz. Sorum şu, BİZ BURADA 3 AY YERİNE 5 AY KALSAK ne gibi sonuçları olur? Kalabilir miyim? Teşekkür ederim.

    • Merhaba. İtalya’da aile üyelerini, yakınları ziyaret için ayrı bir vize tipi yok (D tipi aile birleştirme vizesi kapsamına girmiyorsunuz), kısa süreli Schengen vizesi kapsamına giriyor, 180 gün içinde 90 günden fazla kalamazsınız, aksi halde bir daha ülkeye alınmakta sorun yaşarsınız.

    • Laos Vizesi Tayland’ın Bangkok kentindeki Laos konsolosluğundan (520, 502/1-3 Soi Sahakarnpramoon, Pracha-Uthit Road) aynı gün 1800 baht, ertesi gün 1400 baht; Khon Kaen kentindeki Laos konsolosluğundan ise 1600 baht karşılığında, 1 form doldurulup 1 vesikalık fotoğraf verilerek kolay ve hızlıca, 20 dakikada alınabiliyor. Laos’un Türkiye’de temsilciliği yok. Sınır kapılarında da almak mümkün ama Türk vatandaşları için daha zor.

  177. İyi günler 21 yaşında öğrenciyim bu sene mezun oluyorum harçsız pasaport çıkartmak istiyorum ama geçerliliğinin neye göre olduğunu bilmiyorum eğer öğrencilik bitinceye kadarsa 6 ay gibi bir süre Yunanistan için vize başvurusunda bulunmayı düşünüyorum pasaportum çıktıktan sonra ama merak ettiğim pasaportumun geçerlilik süresi eğer 6 ay ise vize çıkar mı acaba?

    • Merhaba. 25 yaşından küçük öğrencilere harç ücretsiz pasaport, yaşa göre sürelerle veriliyor. 18 yaşını doldurmamış yani reşit değilse beş yıl süreli pasaport, reşit ise 25 yaşını doldurmasına kalan süre kadar harçsız pasaport veriliyor. Ancak mezuniyetine 6 ay kalmış olan biri için Emniyet Müdürlüğü Pasaport Daire Başkanlığı’nın sitesinde herhangi bir süre kısıtlaması yazmıyor. 6 aylık verilse de Yunanistan Schengen vizesi için gerekli koşul ve belgeleri sağlamanız durumunda vize alabilirsiniz.

  178. İyi akşamlar Türk vatandaşlığından çıkış yaptım mavi kimlik kartı sahibiyim, Romanya vatandaşıyım ve Romanya pasaportum var. Mavi kimlik kartım ile vizesiz Ukrayna’ya seyahat edebilir miyim?

  179. Selamlarımı iletiyorum.
    Yardımcı olacağınız umuduyla,

    Yeşil pasaport sahibiyim, ilk defa 29 Nisan 2017 de yurt dışına Almanya çıktım 27 Mayıs 2017 de Türkiye ye giriş yaptım.
    Tekrar Almanya’ya gitme durumum oldu, hadi 180 gün geçsin gittiğimizde 90 gün kalabiliriz diye tasarladık. 180 gün hesabını Almanya ya ilk giriş tarihi olan 29 Nisan 2017 aldım.Bu hesap yorumu sonucu 14 Kasım 2017 de Almanya ya giriş yaptım. Fakat girişte Alman pasaport polisi bize 2 ay Kalabileceğini söyledi. Ben de 180 gün geçti dediğimde hayır geçmemiş, Almanya’dan ilk çıkış tarihini başlangıç almanız gerekli dedi.
    Buna göre 180 gün içindesiniz bu nedenle 60 gun,yani 2 ay kalabilirsiniz demesi nedeniyle 10 Ocak 2018 de Almanya dan döndüm.
    Sormak istediğim, 1.Almanya ya bundan sonra gitmek için yeni bir 180 gün yeni dõnemi mi başladı, bu 180 günde 90 gün kalma durumu olustu mu?
    2.Alman pasaport polisinin bilgi ve yorumları doğru mu?
    3.Şubat ayı içinde Almanya’ya gitsem 90 gün kalabilir miyim?
    Yardımcı olup yanıtlarsanız sevinirim.
    Selamlar.
    Metin Yílmaz

    • Merhaba. Bundan sonra Almanya’ya yeniden gidebilmeniz için en az 180 gün geçmesi gerekiyor, ondan sonraki 180 gün içinde 90 gün kalabilirsiniz. Alman pasaport polisinin hesabı bence doğru değil, ama yine de Almanya Konsolosluğu’nu arayıp sormanızı öneririm. Hayır Şubatta kalamazsınız, Almanya’ya 10 Temmuzdan önce gitmemeniz gerekiyor. İyi günler.

  180. iyi akşamlar. Yeşil pasaport sahibiyim, acil olarak Arjantin’e gitmem gerekiyor haftaya Pazar… Yani 4 Şubat. Pasaportumun süresi 13 Haziranda doluyor. Yaklaşık 4 ay var, sorun yaşar mıyım? Teşekkürler.

    • Merhaba. Arjantin ülkeye girişte pasaport süresinin en 6 ay kalmış olmasını istiyor. Yeşil pasaportla sorun yaşama olasılığınız düşse de riske atmayıp hemen yeni pasaport almakta yarar var. Bence yarın sabah erkenden Arjantin Konsolosluğu’nu arayıp sorun, yanıta göre davranın.

  181. Eşim TC vatandaşı ben Alman vatandaşı Mısır’a tatile gitmek için rezervasyon yaptıkadar vize gerekiyor mu nereden alacağım?

    • Mısır Türk vatandaşlarından vize istiyor. Herhangi bir Mısır Konsolosluğu veya Büyükelçiliğine başvurması gerekiyor. Alman vatandaşları için de Mısır vizesi gerekiyor, ister internetten online vize, ister vardıklarında havalimanında alabiliyorlar.

  182. Merhaba Alper Bey. Bosna Hersek e 4 Şubat – 15 Şubat arası uçuşum var. Bordo pasaportumun süresi 30 Mayısta son buluyor 1 yıllık almıştım. Pasaport geçerlilik süresinin bitimine 3 aydan az süre kalınca oturma izni olmayanı almıyorlardı. Bilgi de bulamadım kafam karıştı. Pasaportumla gidebilir miyim teşekkürler.

    • Merhaba. Bosna-Hersek TC pasaportlarının son kullanma tarihine en az 6 ay kalmış olmasını istiyor. Sınır pasaport kontrol polisleri genel olarak Türk vatandaşlarına iyi davranmayan bir ülke; o nedenle riske girmeyip yeni pasaport almanızı öneririm.

  183. Merhaba yazınızda bahsettiğiniz gibi 3-4 günlük kısa bir Bulgaristan tatiline gitmeyi düşünüyorum. 15-20 Şubat arası gitmeyi düşünüyorum. Pasaportumun süresi 26 Temmuzda doluyor. Yaklaşık 5 ay gibi bir süre kalmış oluyor. Pasaportumla gidebilir miyim yoksa yenilemek gerekir mi?

    • Merhaba Barkın Bey. Bulgaristan ülkede kalış süresinin son gününden itibaren pasaport süresinin en az üç ay kalacak olmasını istiyor. Rahatlıkla seyahat edebilirsiniz, 5 ayınız kalıyor sizin.

  184. Merhaba Alper Bey,

    Ben Los Angeles’ta yasiyorum. Yesil pasaportumla Haziran ayında Fransa, Nice e gitmeyi planlıyorum ancak pasaportumun bitis tarihi 24 Kasim. Yani neredeyse 6 aydan az bir sure kalmis oluyor. 25 yasina da giriyor oldugum icin bu son yesil pasaportum. Sizce yeni kirmizi pasaport cikartip vize alip mi Fransa’ya gitmeliyim? Turk konsoloslugundan yeni pasaport alip bir de Fransiz konsolosluguna basvurmam gerekicek. Pasaportumun bitme suresine 6 aydan az kala Amerika’ya girmekte sorun olur mu?

    Cok tesekkurler.

    • Merhaba Ezgi Hanım. Elinizde yeşil pasaport varken Bordo pasaport çıkartıp vize başvurusu yapmak bana da zor gelirdi ama süresi 5 ay kalan bir pasaportla risk alırsınız. Ancak ABD’de yaşıyor olmanız bir avantaj oluşturabilir, bence Los Angeles kentindeki bir immigration office’e gidip durumu anlatarak sorun. Umarım yeni pasaport almanıza gerek kalmaz.

    • Tesekkurler Alper bey. Los Angelesta’ki Fransız konsolosluguyla maillestim. Fransaya Yesil pasaportumda sure oldugu surece giris cikis yapmamın sikinti olmayacagini soylediler. Ben de sasirdim, Umarim bir suprizle karsilasmayiz.

      Yeniden tesekkurler.

      • Rica ederim. Aslında şöyle bir durum var; pasaport süresinin 3 veya 6 ay kalmış olmasını şart koşan ülkelerin çoğu, uygulamada yeşil pasaport için bu koşulu aramıyorlar, ama garantisi yok. Konsolosluk öyle dediyse sorun çıkmaz. İyi seyahatler.

  185. Selamlar. Pasaport sürem 5 Ağustos 2018 de doluyor. 6 Mart 2018 de Bosna-Hersek, Sırbistan, Karadağ, Kosova, Makedonya ve Arnavutluk tan oluşan Balkanlar turuna çıkacağım inşallah. Süre anlamında sorun çıkar mı acaba? Ne yapmayalım süre yaklaştı çünkü. Teşekkürler.

    • Merhaba. Ülkeye giriş yaparken pasaport süresinin Sırbistan ve Makedonya en az 6 ay kalmış olmasını istiyor. Bosna-Hersek, Karadağ, Kosova ve Arnavutluk için ise Dışişleri Bakanlığı’nın sitesinde bilgi yok. Sorun yaşama ihtimaliniz düşük olsa da garantisi yok.

    • Mustafa bey sorun yaşadınız mı seyahatinizle ilgili benzer problemi ben de yaşıyorum önümüzdeki hafta gideceğim ve 5,5 aylık pasaport sürem kaldı.

  186. merhaba
    is seyahati nedediyle 90 gun kadar makedonyada kaldim.tekrar bir aile ziyareti yapmam lazim.tekrar nasil sorunsuz makedonyaya giris yapabilirim.

  187. Merhaba;
    Pasaportumun süresi 7 Haziran tarihinde bitiyor. Randevu bulup yenileme şansım da yok. Bu ayın sonlarına doğru Ukrayna’ya gitmem gerekiyor. Ukrayna asgari pasaport geçerlilik süresi olarak 1 ay istemekte. Daha önce de 3 defa giriş yapmıştım ülkeye. Acaba ülkeye girişte bir sıkıntı olur mu?
    Tarihler 20-27 Nisan olacak. Ukrayna konsolosluğu arıyorum fakat açan kimse yok. Yardımcı olursanız çok sevinirim.

      • Biraz önce Ukrayna konsolosluğu ile konuştum. Bana 150 gün geçerlilik süresi olması gerektiği ve yüzde 95 ülkeye alınmazsınız denildi.

        • Eyvah, demek ki Dışişleri Bakanlığı’nın sitesinin ilgili sayfasındaki bilgi yanlışmış. Üzgünüm. Neyse ki pasaport yenilemek birkaç günlük iş. Bugünden itibaren polis değil nüfus müdürlükleri tarafından verilecek. Ayrıca Ukrayna’ya yeni TC kimlik kartıyla, pasaportsuz da seyahat edebilirsiniz, bu konudaki yazıma bakın isterseniz. Yorumlar da yararlı olur bilgi için.

  188. merhaba;
    öncelikle yazınız ve cevaplarınız için teşekkürler
    benim sorum şu; Yeşil pasaport sahibiyim ve şu an Almanya’dayım yaklaşık 1 ay önce schengen bölgesine giriş yaptım. Mayıs 20 de Türkiye’ye dönmek istiyorum ama pasaportumun süresi temmuz 7 te bitiyor yani iki gün sonra son 3 ayın içine gireceğim. 3 ay kuralı sadece ülkeye giriş için mi geçerlidir yoksa ülkeden çıkarkende pasaportumun üresi 3 aydan az kaldığı için sorun yaşar mıyım?
    teşekkürler

    • Merhaba. Rica ederim. Almanya ülkede kalış süresinin bitiminden itibaren 1 aya kadar olan seyahatler için 3 ay; 1 ayı geçen seyahatler için 1 yıl kalmış olmasını istiyor. Bu durumda siz pasaport süresi kuralını zaten çiğnediniz ya da henüz 1 ay dolmadıysa çok yakında ihlal etmek üzeresiniz.

  189. Merhaba ben TC pasaportumu KKTC elçiliğinden aldım. Bazı ülkeler buradan alınan ülkelere vize vermiyormuş. Ben folklorcuyum. 1 haftalığına gider gelirim. Hangi ülkelere gidemem ve nasıl çözerim ? Teşekkürler.

    • Merhaba. KKTC pasaportu ile sadece 7 ülkeye gidilebiliyor; Avustralya, Fransa, Pakistan, Tanzanya, Türkiye, ABD ve Birleşik Krallık. Ancak sizinki TC pasaportu olduğuna göre kısıtlama olmaz.

  190. Merhaba Alper bey önümüzdeki hafta Kosova’ya gidecegim ve 5,5 aylık pasaport sürem kaldı sorun olur mu? Simdiden teşekkür ederim.

    • Merhaba Salih Bey. Dışişleri bakanlığı Kosova için pasaport süresi bilgisi vermediği için Kosova İstanbul Başkonsolosluğu’nu aradım az önce, “pasaport süresi en az 6 ay kalmış olmalı, ama sınır polisi görevlilere bağlı” dendi. Sorun yaşama olasılığınız oldukça düşük bence, ama garantisi yok.

  191. Merhaba, Alper Bey. 15 yaşında cocuk, yeşil pasaportlu Estonya gidecek. Babadan Tűrkce muvafakatname var. Çevirmek gerek mi? Benimle gidecek diye bana emanet kağıdı yaptırmalı mı? Yanında para bulundurmalı mı? Ben Estonya vatandaş. Bizim evde 2 ay misafir kalacak. Hangi belgeler daha gerek acaba? Estonya gelince, orda kayıt etmeli mi onu bir yere? Uçuş charter de olur mu? Teşekkürler.

    • Merhaba Veronika Hanım. Eşinizin çocuğunuzun yurt dışına çıkış için noterde verdiği muvafakatname yeterli. Türkiye’den çıkarken görevliler kontrol edecekler, Estonya’da sormazlar, çevirtmeye gerek yok. Çocuğun yanında para olmasına gerek yok. Başka belge de gerekmez. Estonya’da kayır etmek gerekir mi bilmiyorum, onu evinize yerleştikten sonra polise sorarsınız. Uçuşun charter olması fark etmez. Bu arada merak ettim, eş durumundan siz de yeşil pasaport alabilirsiniz, aldınız mı?

  192. Merhaba Alper hocam yeşil pasaport 90 gün kalma süresi Avrupa’da her ülke için ayrı mı yoksa tüm Schengen alanı için mi 90 gün? Teşekkürler.

  193. 6 Ekim 2018 – 8 Ekim 2018 arası 2 günlüğüne Belçika’ya gideceğim. 24 Ocak 2019 da pasaport kullanma sürem bitiyor. Yeşil pasaport sahibiyim. Çıkışta ve dönüşte sorun yaşar mıyım? Belçika’dan çıkarken pasaport bitiş tarihine 3 ay 16 gün kalıyor, sorun olur mu?

  194. Merhaba Alper Bey, İtalya’da iki aylık eğitim için gri pasaport başvurusu yaptım. Eğitim tarihim 1 Eylül-1 Kasım arasında, verilen pasaportun geçerliliği 3 Temmuz-3 Ocak. Dönüşten sonra pasaport geçerliliği 3 değil 2 ay oluyo. Bu sorun olur mu İtalya’ya vardığımda ya da döndüğümde? Ya da vize başvurusu mu yapmalıyım normal pasaportumla? Selamlar

    • Merhaba. İtalya ülkede kalış süresinin bitiminden itibaren süresi en az 3 ay 15 gün kalacak pasaport istiyor. Gri pasaportunuzu veren makam eğitim sürenini göz ününde bulundurmuştur, sorun çıkacağını sanmıyorum. Ama garantisi yok, bence mutlaka İtalya Konsolosluğunu arayıp sorun.

  195. Alper Bey Merhaba, Yeşil pasaportumla Viyanadan giriş yapıp Budapeşte’den Türkiye’ye dönüş yapabilir miyim? Yani yeşil p. için vize istemeyen bir ülkeden girip başka bir ülkeden Türkiye ye dönebilir miyim?

  196. Merhaba Alper bey Yeşil pasaportumun süresi 19 Eylül 2018 bitiyor. Ben 14 Ağustos 2018 Azerbaycan’a otobüs ile seyahat etmek istiyorum. Yani Azerbaycan’a giriş yapmak için Kızılköprü’ye geldiğimde 34 gün sürem kalıyor sınırda sorun yaşar mıyım? Tsk ederim.

  197. Benim yesil pasaportun son geçerlilik süresi 19 Eylül 2018 Azerbaycan sınırda geçişte sıkıntı yaşarmıyım.Yani ben sınıra ulaştığımda pasaportun son kullanma süresine 34 gün kalmıs olacak sıkıntı olur mu?Dış işleri bakanlığı sitesinden baktım Azerbaycan giriş için pasaportta en az 1 ay süre yazıyor. Zaten 10-15 gün kalacagım

  198. Değerli Alper Bey,
    Bu güzel bilgilendirici site için çok teşekkürler. Her soruya verdiğiniz cevaplar için ayrıca teşekkür ediyorum.
    Ben önümüzdeki hafta gri pasaport alacağım, 5 yıllık pasaporta başvurmayı düşünüyorum (Eğer böyle bir süre seçme hakkım varsa tabii bunu da bilmiyorum) Devlet görevlisi olarak Hollanda’da 22-28 Ekim 2018 arası görevlendirildim. Görev yazım 22-28 Ekim 2018 tarihleri arasını kapsıyor. Benim sorum şu yıllık iznimi kullanarak örneğin 20 Ekim’de çıkış yapıp 2 Kasım’da yurda girebilir miyim? Buradan çıkışta veya Hollanda’ya girişte sorunla karşılaşır mıyım? Erken çıkış yapıp yurda geç girmemi engelleyen bir düzenleme mevcut mudur? İlginiz ve nazik cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.

  199. Üniversite çalışanıyım ve araştırma yapmak için gri pasaportumla vize alarak 1 yıllığına İngiltere’ye geldim. Buradan Avrupa’ya (Viyana) seyahat etme niyetindeyim. Gri pasaportla Avrupa’ya seyahatlerde normalde vizeye gerek olmuyor. Fakat benim görevlendirme yerim İngiltere olduğu için bir problem yaşar mıyım? Avusturya’ya girişte görev yeriniz burası değil diye sorun çıkarırlar mı? Umarım grupta daha önce tecrübe etmiş biri vardır.

  200. Alper Bey yeşil pasaport ile bir haftalığına üniversite kaydı için Almanya’ya gideceğim. Bir hafta kalıp döndükten sonra yeniden gitmem gerekecek.Sonraki gidişimde sıkıntı olur mu ve ayrıca orda kalmam için geriye 85 gün mü kalmış oluyor?

    • Almanya’da yeşil pasaportla 6 ay içinde en uzun 3 ay kalabilirsiniz. Sonraki gidişinizde sorun olmaz ama bu süre geçerli, geriye 83 gün kalıyor. Üniversite okuyacaksanız uzun kalabilmek için öğrenci vizesi almanız gerekiyor.

  201. Merhabalar 6 aylik pasaport cikarttim ve pasaportum 3 eylülde geldi 3-5 ekim arası Bosna Hersek Saraybosna’ya şirket ile en az 50 kisi gidicez pasaport bitis sureme 5 ay kalıcak giris cikista sorun yasar miyim acaba 2 gunluk kısa bir gezi.

    • Merhaba. Süresi 5 ay kalan pasaportla sorun yaşayacağınızı hiç sanmıyorum. Dışişleri Bakanlığı sitesinde Bosna-Hersek için gereken pasaport süresi yok nedense. Konsolosluğu arayıp sormanızı öneririm, içiniz rahat eder.

  202. Merhaba, biometrik pasaport sahibi Türk vatandaşıyım, Gürcistan’dan süresi devam etmekte olan (bitmesine 2,5 yıl) oturum kartım vardır. Avrupa ülkelerine (Fransa – Almanya) gitmek istiyorum vize almama gerekiyor mu? Vizesiz gidebilir miyim ?

    • Merhaba Dilara Hanım. İsveç ülkede kalış sürenizin bitiminden itibaren en az 3 ay süresi kalacak pasaport istiyor, ne yazık ki gidemezsiniz. Pasaportunuzu yenilemeniz gerekiyor. Hakkınız devam ediyor mu yeni pasaport için?

  203. Alper bey, merhaba kasımda 3 günlük Sırbistan gezisi yapacağım. Yeşil pasaportumun bitmesine gezi esnasında 5 ay 20 gün kalmış olacak bu durumdan dolayı bir sıkıntı yaşar mıyım?

    • Merhaba. Sırbistan giriş sırasında yeşil ve bordo pasaportların en az 6 ay kalmış olmasını istiyor. Sizinki çok yakın diye çok büyük olasılıkla sorun çıkmaz, ama ne yazık ki garantisi yok.

  204. Merhaba Alper Bey arkadaşım Endonezya’dan Hollanda ya gidecek vizesi var. Ama transit uçuş yapacağı için 14 saat Türkiye havaalanında beklemesi gerekiyor. Ülkemize giriş yapabilir mi kısa bir gezi için sıkıntı yaşar mı?

    • Merhaba. Diplomatik ve resmi pasaport sahibi Endonezya vatandaşları için Türkiye’de 30 güne kadar kalacakları seyahatlerinde vize gerekmiyor. Normal pasaport sahibi Endonezya vatandaşlarının ise TC vizesi almaları gerekiyor. Arkadaşınız Türkiye vizesini http://www.evisa.gov.tr internet adresinden e-vize olarak kolayca, ya da Türk konsolosluğundan şahsen başvurarak alabilir. Havalimanından çıkmadan aktarma yapmak isterse transit vize gerekip gerekmediğini bilmiyorum.

  205. Merhabalar annem ve babam İsviçre’ye gidecek, 3 ay kadar orada kalacak ve onlar dönmeden 2 hafta önce gitmek istiyorum gezmeye annemle babam yeşil pasaport ben 21 yaşındayım ve okumuyorum. Bana yeşil pasaport çıkartamıyorlarmış bordo pasaport mu çıkarmam gerekiyor? İsviçre bordo pasaporta vize istiyor bu durumda ne yapmalıyız yardımcı olursanız çok sevinirim.

  206. 1. Soru:
    Yeşil pasaport (eşim memur) ile Hollanda’ya gidip orada bir firma ile iş akdi imzalarsam orada kalabilir miyim yoksa muteakip olarak almam gereken oturum izni için vize almam gerekir mi? Bu vize alınacaksa Türkiye’ye dönüp tekrar Hollanda konsolosluğuna mı başvurmalıyım? Yoksa orada vizelerle ilgili bir kurum kuruluş var midir ? (Almanya da olabilir başka bir schengen ülkesi de olabilir)
    2. Soru:
    Martta diyelim ki Hollanda’ya gittim.
    90 gün kaldım.
    Sonra Almanya’ya gidip 90 gün daha kalabiliyor muyum?
    Yoksa 90 kalınca ülkeye dönüp tekrar çıkış yapmak zorunda mıyım? Yani aralıksız 180 gün kalabilir miyim farklı ülkelerde?

    • Hollanda’da 3 aydan fazla kalabilmek için Hollanda oturum izni MVV başvurusu yapmak gerekiyor. Hollanda oturum izni başvurusu Hollanda’dan veya Türkiye’den yapılabilmektedir ancak Hollanda’da yapılması durumunda, ülkeye davet eden şahıs veya kuruluş tarafından başvuru Hollanda makamlarına yapılabilmektedir.

      Hollanda oturum izni eğer yurtdışından başlatılırsa tavsiye işlemi denir. Eğer başvuru Türkiye’deki Hollanda Başkonsolosluğu veya Büyükelçiliği üzerinden yapılırsa başvuru işlemi söz konusu olur. Hollanda’da oturum izni alabilmek için aşağıdaki kriterlerden birine göre oturum izni talebinde bulunabilirsiniz.

      Serbest iş
      Ücretli iş
      Oturum izni olan eş veya partnerin yanında kalma (aile oluşturma amacıyla)
      Aile birleşimi (ebeveynin yanında reşit olmayan çocuk için oturum veya reşit olan çocuk için ikamet)
      Çocuk yanında ikamet
      Evlatlık olarak ikamet
      Eğitim için oturma izni
      Stajyer çalışan (ücretli)
      Aile üyelerinin yanında 3 aydan uzun süre kalma
      Aupair olarak çalışma
      Tıbbi tedavi

      Evet, Hollanda’dan Almanya’ya geçebilirsiniz.

  207. Mısır seyahati için yeşil pasaportum var ama mühürlü değil. Nasıl bir durum teşkil eder?
    Bir de ayrı bir soru olarak arkadaşımla iş gezisine gideceğiz onun da Alman pasaportu var e-visa ya başvuru yaptı. Eşi ve çocuğu için de e-visa ya başvuru yapması gerekiyor sanırım bunun için Kahire’den gelecek invitation letter’a eşi ve çocuğuna ait bilgiler yazması gerekiyor mu?

    • Mühürlü değil derken başka bir ülkeye giriş çıkış damgası yok ise de yeşil pasaport olduğu için sorun çıkaracaklarını sanmıyorum. Son yıllarda Türkiye ve Mısır arasındaki siyasi ilişkinin kötü olması nedeniyle girişlerde kötü davranıyorlar, kaba konuşuyorlar, ama ülkeye girişinizi engelleyeceklerini sanmam.
      Davet mektubu alacaksa elbette beraberinde seyahat edecek eş ve çocuğunun da adlarının yazılması gerekir.

  208. İyi günler bir ay sonra 15 günlük Azerbaycan’a kara yolu ile Gürcistan üzerinden gideceğim. Annem ve babam da gelecek ve onlar için 6 aylık pasaport çıkartmayı düşünüyorum. Vizeyi internetten alacağım. E vizeyi 6 aylık pasaporta verirler mi yoksa garanti olsun diye 1 yıllık pasaport mu yaptırayım? Vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşekkür ederim.

    • İyi günler. Azerbaycan ülkeye seyahat edecek Türk vatandaşlarının pasaportlarının süresinin en az 1 ay kalmış olmasını istiyor, 6 aylık pasaportla rahatça gidebilirler. Yakın gelecekte başka yurt dışı gezi kesin düşünmüyorlarsa 6 aylık yeterli.

  209. MERHABALAR 16 NİSAN 2019 DA 15 GÜNLÜĞÜNE UMREYE SUUDİ ARABİSTAN’A GİDECEĞİM 6 AYLIK UMUMİ PASAPORT ÇIKARTMAK YETERLİMİDİR ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER.

    • Merhaba. Suudi Arabistan Türk pasaportlarından en az 6 ay süresi kalmış olma şartını arıyor. Pasaportunuzu nisan ayında alırsanız sorun yaşayacağınızı sanmıyorum ama garantisi yok. Ben olsam ya 1 yıllık alır, ya da şimdiden Suudi Konsolosluğunu arayıp durumu sorarak teyit ederdim.

  210. Merhaba Alper Bey,
    Ben yurt dışında ikamet etmekteyim ve yurt dışından emekliyim. Alman vatandaşı değilim Türk pasaportum var. Bazı ülkelere genelde AB ülkelerine gidip gezmek istiyorum. Ancak Türk pasaportum ile hangi ülkelere vize almadan veya hangi ülkelere vize alarak seyahat edebilirim. Eğer beni aydınlatırsanız şimdiden teşekkürler.

  211. İki konsolosluğu da aradım 6 aylık ile giriş yapabilirsiniz dediler ancak şunu düşünüyorum acaba memur inisiyatif kullanıp 1 senelik lazım diyebilir mi?

  212. Merhaba ben ünv akademisyenim kardeşim Berlin’de yaşıyor 6 aydır. Ev değiştireceği için davetiye yollayamıyor. Ben de turist vizesi almak istiyorum kendime eşime ve büyük oğluma. Gidiş dönüş Berlin biletlerimizi aldık ama vize uzun süreli olsun istiyorum geçen sene İtalya’ya gitmiştik tekrar İtalya’dan vize alsak Almanya pasaport polisi kapıda sıkıntı çıkarır mı? Hatta Almanya’dan İtalya’ya 2 günlük geçsek uçakla bilet alsak tekrar Almanya’ya gelip Türkiye’ye dönsek bunları kapıda polise desek. Nasıl olur? Direkt Almanya’ya başvursak uzun süreli vize verir mi kardeşim orada diye sıkıntı yaratır mı? Ne tavsiye edersiniz?

    • Merhaba. Devlet memuru olduğunuz için vizenizin ret edileceğini sanmıyorum. Almanya’ya İtalya vizesiyle gitmek teoride imkansız değil ancak hangi ülkede en uzun kalacaksanız Schengen vizesini o ülkeden almanız gerekiyor. Almanya’da daha uzun kalacaksanız Almanya vizesi gerekiyor.

  213. Lütfen devamli mail göndermeyin. Bir defa sordum 20 defa ayni yanitla bana mail gönderdiniz. Lütfen bir daha göndermesin.
    Tesekkürler.

  214. Merhabalar yeşil pasaportum var Polonya’ya gideceğim Almanya üzerinden staj için 92 gün staj sürem bu durumda ne yapmam gerekiyor, vize almalı mıyım 2 gün için?

  215. Merhabalar,

    Erasmusla Fransa’ya gideceğim. Yeşil pasaportum var. Şu an Fransa’da Erasmus’ta olan yeşil pasaportlu arkadaşımın söylediğine göre bordo pasaporta da sahip olmam gerekiyor. Böyle bir durum var mı?

    • Merhaba. Fransa’da yeşil pasaportla ve vizeli normal bordo pasaportla en fazla 3 ay kalabilirsiniz. Bordo pasaporta da sahip olmanız gerekmez, ancak öğrenci vizesi almak zorundasınız, bunu da ayrıca bir pasaport alıp çok masraf yapmaktansa yeşil pasaportunuzla alın.

  216. Merhabalar. Ben Finlandiya da yaşıyorum çalışma iznim var 18.7.2019 Türkiye ye geleceğim pasaport sürem 4.8.2019 bitiyor yani 15 gün falan kalıyor bitmesine. Gümrükte bir sorun olur mu?

    • Merhaba. Finlandiya’dan çıkış yaparken pasaport sürenizin bitmesine en az 3 ay kalmış olması gerekiyor, aksi halde sorun çıkar. Ama çalışma izniniz bu sorunu ortadan kaldırır mı bilemiyorum.

  217. Merhaba Alper Bey,
    Yeşil pasaportum var ve son geçerlilik tarihi 29 Ocak 2019.
    J1 vizesi ile 24 Haziran-30 Ağustos 2019 arası New York’ta staj yapacağım. Amerika’daki sponsor firmam DS-2019, DS-7002 gibi tüm evraklarımı hazırlayıp bana ulaştırdı.
    12 Haziran’da Amerika konsosluğuna vize başvurusuna gideceğim. Pasaportumun geçerlilik süresinin en az 6 ay olması gerektiğini öğrendim. Pasaportumun geçerlilik süresi Amerika’ya girişimden itibaren mi yoksa dönüşümden itibaren mi 6 ay daha geçerli olmalı? Konsolosluğun sitesinde “Seyahat tarihinizin sonu itibariyle.” şeklinde bir tabir okudum ancak farklı yerlerde de “Giriş tarihinden itibaren 6 ay geçerli olmalı.” yazıyor. Bu konuda beni aydınlatabilirseniz çok sevinirim.

    Şimdiden teşekkürler.

    • Merhaba. Dışişleri Bakanlığının bilgilerine göre Amerika Birleşik Devletleri’ne giriş yaptığınız günden itibaren pasaport geçerlilik süresinin en az altı ay kalmış olması gerekiyor. Ancak ABD resmi konsolosluk sitesinde seyahat kalış süresinin sonu itibariyle 6 ay kalması gerekir yazıyorsa asıl önemli olan odur. Bunun yanında sizin 2 önemli avantajınız var; yeşil pasaport ve turistik değil staj için gereken belgelerle gidiyor olmanız. Kişisel görüşüm sorun yaşamayacağınız şeklinde, ama mutlaka bir ABD konsolosluk görevlisine telefonda sorun ve e-posta ile yazın.

      • Merhaba Alper Bey,
        Hızlı geri dönüşünüz için teşekkürler.
        Pasaport geçerlilik süremin daha uzun olması adına hemen yeni bir bordo pasaport çıkartmam durumunda; DS-2019, DS-7002, SEVIS vb. dokümanların yeniden hazırlanmasına gerek var mı? Mevcut vize randevumu iptal edip yeni pasaport numaramla yeni bir DS-160 formu doldurup tekrar mı randevu almalıyım?

        • Rica ederim. Mevcut belgelerde yeşil pasaportunuzun numarası var ve bu değiştiğinde sorun olabilir, bence yeniden vize başvurusu yapmak ve belge hazırlamak yerine ABD konsolosluğu ile konuşun. Benim bilgimi aşıyor, üzgünüm.

          • Tekrar Merhaba Alper Bey,
            Konsolosluğun randevu alma hattını arayıp 6 ay kuralını sorduğumda beni bir sayfaya yönlendirdiler. Konsolosluk randevu sayfasında sıkça sorulan sorular kısmında pasaport geçerlilik süresi ile ilgili olarak 6 ay kuralından muaf olan ülkelerden bahsedilmiş. Aşağıdaki linkteki dosyaya baktığımda Türkiye de bu 6 ay kuralından muaf gözüküyor sanki. Siz de inceleyip teyit edebilir misiniz acaba?
            Link: https://www.cbp.gov/document/bulletins/six-month-club-update

            Teşekkürler,
            Ozan

  218. Merhaba.
    ‘Türk vatandaşları, turistik, iş ve resmi amaçlarla Kırgızistan’a girişlerinden sonraki 5 iş günü içerisinde pasaportları ile birlikte Devlet Kayıt Hizmeti Başkanlığında kayıt yaptırdıktan sonra ‘vizesiz’ ve ‘süresiz’ olarak Kırgızistan’da kalabilirler.’ Bu uygulama hâlâ devam ediyor mu? Bakanlığın sayfasında böyle bir bilgi göremedim. Sadece 90 güne kadar muaf olunduğu bilgisi var. Yardımcı olursanız sevinirim.

  219. Cevabınız için teşekkür ederim. Aslında soruyu sormamın nedeni,ben Kırgızistan Manas Üniversitesi’ne gitmeyi düşünüyorum. Beraberimde 2 arkadaşım daha gelmek istiyor ama maalesef yeterli puanı alamadılar. Ben de illa benimle gelmek istiyorlarsa Kırgızistan’da kayıt yaptırıp vizesiz ve süresiz kalınabileceğini söyledim. Şimdi bu durum ortadan kalkmış mı oluyor? Yani artık ‘vizesiz’ve ‘süresiz’ istediğin kadar kalmak diye bir olay kalmadı mı?

  220. Teşekkürler. Sizi daha fazla meşgul etmek istemiyorum ama son bir soru olarak, sizin bildiğiniz Kırgızistan’daki eski uygulama gibi vize politikası uygulayan başka ülkeler var mı? Yani gideceğiz, kayıt yaptıracağız ve oturacağız. Bunu kastediyorum. Süre sınırsız olmak zorunda değil, 1 yıl yeterli.

    • Rica ederim, lütfen rahatça istediğiniz zaman istediğiniz şeyi sorun, bu sayfayı oluşturma amacım bu. Evet, Türk vatandaşları 1 yıl pasaportsuz ve vizesiz olarak Gürcistan’da kalabiliyor. Önceden bu süre 90 gün idi ama 4 yıl önce bir yıla uzatıldı. Gürcistan’da iş, eğitim, davet gibi herhangi bir nedeniniz olmadan ve hiçbir kuruma kayıt olmadan uzun süre kalabilirsiniz.

    • Yurt dışında çalışmak için o ülkeden çalışma izni almak gerekiyor. Bunu bütün ülkeler doğal ve yasal olarak ister, ama Türkiye’den ABD’ye kadar onlarca ülkede, sadece kalma hakkı veya oturma izni ya da uzun süreli vizesi olup kayıt dışı çalışan çok sayıda yabancı var.

  221. Alper Bey;
    Sırbistan seyahatim var. 3 gün Belgrad tan sonra araç kiralayıp Üsküp e gitmeyi düşünüyorum. Siz neyi tavsiye edersiniz? Kosova-Sırbistan ve Karadağ-Sırbistan geçişleri kolay mıdır? Bir zorluk çıkarırlar mı? (kırmızı pasaport var vize yok)

    • Merhaba. Karadağ Sırbistan geçişleri tamamen kolay. Sırbistan – Kosovo sınır geçişlerinde nadiren sorun çıkabiliyor, son dönemde sıkıntı yaşayan duymadım. Belgrad’dan sonra Üsküp’e gitmek için Kosova’dan geçmeniz gerekmiyor bu arada; Niş ve Vranje üzerinden güneye inip Kumanovo üzerinden Üsküp’e gidebilirsiniz.

  222. Merhaba benim sorum pasaport geçerlilik süresi ve seyahat bitiş tarihi ile ilgili olacak. 18-25 ocak tarihleri arasında Fas’a gitmeyi düşünüyorum pasaport geçerlilik sürem 20 nisan bu durumda seyahat etmem ülkeye girişte sorun teşkil eder mi? Seyahat süresi içinde geçerlilik tarihi dolmuş oluyor birkaç gün. Teşekkürler…

    • Merhaba. Fas ülkeye giriş günü itibariyle pasaportun süresinin en az 3 ay kalmış olmasını şart koşuyor, bu durumda sorun yaşamazsınız. Ancak ben yine de konsolosluğu arayıp şahsen sormanızı öneririm, içiniz rahat eder.

  223. Merhaba benim yeşil pasaportum 14 eylül 2020de bitecek ve 23 mart için Japonya’ya bilet aldım ama pasaportumun bitmesine 6 ay kalmış oluyor. Çıkışta sıkıntı yaşar mıyım? Bir arkadaşımı havalimanında bundan dolayı uçağa bindirmediler. Teşekkür ederim ilginize şimdiden.

    • Merhaba. Japonya ülkeye seyahatlerde Türk pasaportlarının en az 3 ay süresinin kalmış olmasını şart koşuyor, arkadaşınızın yaşadığı duruma şaşırdım. Gidemedi mi sonuç olarak Japonya’ya? Japonya konsolosluğunu arayıp sormakta yarar var.

  224. Belirtmeyi unutmuşum kusura bakmayın arkadaşım Avusturya’ya gidememişti. Ben de strese girdim o yüzden. Çok teşekkürler cevabınız için.

  225. Merhaba öncelikle kolay gelsin hem Türk hem Moldova vatandaşıyım Moldova kırmızı pasaportum var kışın hususi aracımla gitmeyi planlıyoruz fakat bildiğim kadarıyla biliyorsunuz Bulgaristan ve Romanya’dan geçiyoruz o ülkeler için vize almam gerekmiyor sadece araç işlemleri yapmam gerekiyor diye biliyorum değil mi acaba teşekkür ederim.

  226. Merhaba ben Türk vatandaşıyım Avusturya’da kalıyorum bordo pasaportum var, 29.12 den 13.1 kadar Türkiye gitmek istiyorum fakat pasaportum ve vizem 5 ayda bitiyor, giriş çıkışlarda bir sorun olur mu, teşekkür ederim.

  227. Merhaba ben Türk vatandaşıyım Avusturya’da kalıyorum bordo pasaportum var, 29.12 den 13.1 kadar Türkiye’ye gitmek istiyorum fakat pasaportum ve vizem 5 ayda bitiyor giriş çıkışlarda bir sorun olur mu, teşekkür ederim.

    • Selam. Avusturya ülkeye girişlerde kalış/vize süresinin bitiş tarihinden itibaren pasaport süresinin en az üç ay kalmış olmasını istiyor. 13 Ocak günü Avusturya’ya giriş yaparken, dönüş tarihinizden sonrası için 3 ay süreli pasaport gerekiyor. Orada oturum izniniz mi var, nasıl kalıyorsunuz?

  228. Tsk ederim cevabınızı görmediğim için tekrar yazmıştım, 4 aylık bir süre kalmış oluyor hem pasaportun hem vizenin bitiş tarihi için ikisi de aynı gün bitiyor, bir sorun olmadan geri gelebilirim o zaman.

  229. İngiltereye erasmus programı ile geldim bordo ve yeşil pasaportum var. İngiltere vizem bordo pasaportumda. Yeşil pasaportum 5 ay sonra bitecek. Fransa’ya ocak ayında gezmek için gitmek istiyorum. Herhangi bir sorun yaşar mıyım?

  230. 6 ay süreli pasaport aldım eşim ve çocuğuma 2020 ocak 10 da geldi pasaport gidiş 15 şubat. Yani Kazakistan’a gidecek umumi pasaport ile. Kazakistan’a girişte 4 buçuk ay süresi kalmış olacak girişte bir sorun olur mu? 1 ay kalacak ailesinin yanında. Vizeden muaf TC vatandaşı.

    • Kazakistan TC vatandaşlarının pasaportlarının kalış süresinin bitişinden, ülkeden çıkış tarihinden itibaren en az 6 ay kalacak olmasını istiyor. Eşinizin pasaportunun 3,5 ay süresi kalıyor, kurala uymuyor, sorun çıkar. Fakat bazı ülkeler bu kural resmen olsa da pratikte çoğunlukla uygulamayıp sorun çıkarmıyor. Bence en iyisi Kazakistan konsolosluğunu arayıp sormak, kesin olarak sorun yaşamayacağınızı söylemezlerse pasaport süresini uzatmak.

  231. Merhaba Alper Bey,
    Yeşil pasaportum var.
    90 günü aşan tahminen 93 günlük bir Yunanistan eğitimim olacak. Ben vize almak istemiyorum. Bu 93 günlük süreçten 1 haftayı başka bir ülkede geçirirsem 90 gün kuralını aşmamış olur muyum? Bu ülkenin AB ülkesi olup olmaması önemli mi? Teşekkürler.

    • Merhaba Selin Hanım,
      Normalde yapmanız gereken, Yunanistan Konsolosluğundan eğitim vizesi almak. Vize almadan 93 gün kalırsanız ülkeden çıkışta sorun yaratacaklarını sanmıyorum ama size denk gelen pasaport kontrol polisinin canı sıkkın olma ihtimalini de düşünmek gerek. Evet, 1 hafta başka bir ülkeye gezmeye giderseniz 90 günden az kalmış olursunuz. Bu ülkenin AB üyesi olup olmaması fark etmez. Ayrıca bu 93 gün konusunu konsolosluğu arayıp bir sorun bence, belki de hiç endişe edilecek bir durum değildir.

  232. Merhaba Alper bey. Ben 14.10.2019 ve 10.01.2020 tarihleri arasi 3 aylik schengen vizesi aldim Viyana uzerinden Fransa’ya geldim amacım burda kalıp oturma izni alıp çalışmaktı ama bazı ailevi sorunlar çıktı Türkiye’ye memlekete acil dönmem gerekiyor vizenin uzerinden yaklasik 2 ay geciyor bilet kesene kadar da belirli bir süre geçecek bileti kestikten sonra Fransa’da pasaport kontrolünde sorun yaratırlar mı geri dönmeme izin verirler mi ne olur acaba çok zor durumdayım lütfen yardımcı olun çok teşekkürler şimdiden.

    • Merhaba. Fransa vizenizin süresi dolduğu halde ülkede kalmaya devam etmişsiniz, bu vize ihlali olarak adlandırılıyor. Kurallara göre sınır dışı edilirsiniz. Ülkeye geçici veya sürekli giriş yasağı konulurr veya para cezası verilir, ya da her iki ceza birden uygulanır. Geri dönmenize izin verecekleri kesin.

  233. Merhaba Alper Bey Sırbistan’da bulunuyorum 90 gün sürekli kalış sürem 15 Martta doluyor. Buradaki arkadaşım 89. günde Makedonya’ya gidip ertesi gün geri gelirsem tekrar 90 gün kalma hakkım olduğunu söyledi bu doğru mudur? Yoksa bu yüzden sıkıntı yaşar mıyım? Yardımınız için şimdiden teşekkür ederim.

  234. Merhaba eğer arkadaşıma güvenip Makedonya’ya gidip tekrar Sırbistan’a giriş yapmak istersem ne gibi sıkıntı yaşayabilirim? Ülkeden sınırdışı edilme durumu olabilir mi?

  235. Merhaba bu Ocak ayında Kosova’ya gitmeyi planlıyorum fakat gideceğim tarihte pasaport sürem 4 buçuk ay kadar kalmış olacak bir sorun yaşar mıyım ülkeye girişte?

    • Merhaba. Dışişleri Bakanlığının bu konudaki sayfasında Kosova ile ilgili süre bilgisi yok. Yarın (0212) 234 82 62 telefon numarasından İstanbul Kosova Başkonsolosluğunu ya da 0312 446 70 54 numaradan Kosova Ankara Büyükelçiliğini arayıp sormanızı öneririm.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz