Trakya zengin tarihi, güzel doğası, neşeli insanları ve renkli kültürüyle Balkan ve Anadolu kültürlerinin kaynaştığı bir bölge. 27 gezgin olarak Trakya Kalkınma Ajansı desteği ve Cüneyt Durhan’ın organizasyonuyla yaptığımız Trakya gezisi sırasında yöresel müzik dinledik, yemekler yedik, Trakya oyun havaları izleyip eşlik ettik, Trakya’da gezilecek yerleri ziyaret edip bölge hakkında bilgi edinirken Trakya şivesi ile konuşmayı da ihmal etmedik. Şahane geçen gezi programı dahilinde ben dahil üç Trakyalı vardı. İşte dört günlük Trakya gezi notları.
Uçmakdere Köyü ve Yamaç Paraşütü
Memleketim Şarköy ilçesine bağlı Uçmakdere köyü Tekirdağ ve Şarköy’e 35km, İstanbul’a 170 km mesafede, eski bir Rum köyü. Uçmakdere’nin eski Rumca adı Avdimio (hoş yer) olup, yörede yaşayan Türk Yörükleri Avdin olarak adlandırırlardı.
Bölgedeki diğer köyler tarihi dokularını kaybetmişken, Uçmakdere Rum evleri, güzel doğası, bakir kıyısı ile doğa yürüyüşü ve yamaç paraşütü imkanlarıyla Trakya’da gezilecek yerler arasında öne çıkıyor. Köyün bulunduğu Ganos Dağı 915 metre yükseklikte olup, yamaç paraşütü ile 625 metredeki Nişantepe’deki 4 atlayış noktasından Ayvasıl koyuna iniş yapılıyor. Trakya gezisi yapanlara tavsiye ederim.
Tekirdağ Gezisi
Öğleden sonra ajansı ziyaret etmemizin ardından şehir merkezine gidip küçük bir Tekirdağ gezisi yaptık. Tahinli çörek, Tekirdağ köftesi, peynir helvası ve ayrabol tatlısı da eksik olmadı tabii. Tekirdağ’da gezilecek yerler arasında Rakoczi Müzesi, Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Eski Cami, Orta Cami, Namık Kemal Heykeli, Atatürk Anıtı, Abide-i Hürriyet Anıtı, Namık Kemal Evi, Rüstempaşa Külliyesi, Bedesten sayılabilir. Tekirdağ iline bağlı Şarköy, Mürefte, Hoşköy ve Gaziköy, deniz tatili için yerli turistlerce ilgi görüyor. Trakya gezisi için mutlaka tavsiye ederim.
Trakya Oyun Havaları
Akşam üzeri günebakan (ayçiçeği) tarlalarında fotoğraf çektikten sonra Karacakılavuz köyüne gittik. sağ olsunlar bize şehriye çorbası, lahana aşı, keşkek ve kuru fasulye pişirmişler. Yemekten sonra çay eşliğinde sohbet ettik.
Daha sonra Tekirdağ Halk Eğitim Merkezi Halk Oyunları Ekibi ile Roman müzisyenler Trakya oyun havaları ve halk oyunları gösterisi yaptılar, bizden de eşlik edip oynayanlar oldu. Tekirdağ Roman Kültürünü Yaşatma ve Müzisyenler Derneği başkanı olup bize klarnet çalan Ümit Abi ile sohbet ettim.
Karacakılavuz’daki dokuma tezgahı atölyesini ziyaret edip bilgi aldık. Tekirdağ’ımın dokumacı teyzesi kilime emeğini, sevincini, hüznünü, sabrını, yüreğini dokuyor.
Saros Körfezi Gezisi
Ertesi sabah rotamız Saros Körfezi oldu. Saros’da isteyenler tekneyle dalış için açıldılar, dileyenler benim gibi Erikli kumsalında tembel saatler geçirdiler. Burada TRT FM spikeri Murat Can Abi radyoya canlı bağlanarak yaptığımız Trakya gezisi hakkında bilgi verdi, gezdiğimiz yerlerden ve bloglarımızdan bahsetti.
Uzunköprü
Öğleden sonra Uzunköprü’ye gittik. Uzunköprü 1426-1443 yıllarında Osmanlı padişahı II. Murat’ın emriyle Mimar Müslihiddin tarafından inşa edildi. 1238 metre uzunluğuyla dünyanın en uzun taş köprüsü. 174 kemeri olan Uzunköprü’nün bazı ayaklarında aslan, fil, kuş, lale figürleri var. Trakya gezisi sırasında mutlaka görülmesi gereken yerler arasında.
Ayçiçeği Trakya’nın sembollerinden. Asfaltta yol alırken iki tarafta sarı-yeşil bir manzara oluşturuyorlar.
Toroslardan Rumeli’ye gönderilen atalarım Balkanları 500 yıl yurt edindi, sonra Trakya’ya göçmek zorunda kaldı. Ülkemizin her yöresinin insanı kadar iyiyiz, bize bu geziyi sağlayan kurumumuz, organize eden Cüneyt, iftar sofrasını paylaşan Karacakılavuz köylüleri, gezgin dostlarım, günebakan gülüşleriniz, memleketim Şarköy kadar güzelsiniz. Malkara kadar yakın, Tekirdağ kadar şensiniz. Anadolumuzu Trakya’ya bekleriz. Türkiye için geziyoruz.
Edirne Gezisi
Edirne’de otele yerleşip dinlendikten sonra Lalezar Kafe’ye gittik, dün sosyal medyada burada olacağımızı, görüşmek isteyen takipçilerimizin gelebileceğini duyurmuştuk. Bestami’ye gelenler oldu, beni görmeye de Foça’dan bir aile geldi, sürpriz oldu. Pek yabancı dilleri ve çok paraları olmayan bu memur çift ve lise öğrencisi oğulları, otomobilleriyle birçok ülkeye seyahat ediyor ve yanlarındaki çadırda kalıyor. Seyahat etmek için zengin olmak gerekmediğini kanıtlayan bu sevimli aileden hepimiz etkilendik.
Yemekten sonra üniversiteye yakın bir kafe-bara gidip sohbet ettik. Sonra da dinlenme vakti. Aşağıda ben, Tuğçe ve Cüneyt, Avrupa’nın en büyük sinagoglarından olan Edirne Büyük Sinagog’dayız.
Edirne’de Gezilecek Yerler
Bugün programımız yoğun, çünkü Edirne gezilecek yerler bakımından zengin bir şehir. İl Turizm Müdürlüğü’nden rehberimiz Edirne hakkında bilgi verip gezilecek noktaları tanıttı. Şükrü Paşa Anıtı ve Balkan Savaşları Müzesi, 2. Beyazıt Külliyesi, Selimiye Cami, Türk İslam Eserleri Müzesi, Edirne Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Eski Cami, Üç Şerefeli Cami, Büyük Sinagog, Sv. Georgi Kilisesi, Sv. Konstantin Elena Kilisesi, Tunca ve Meriç Köprüleri, Karaağaç Lozan Anıtı, Eski Edirne Garı, Arasta, Ali Paşa Çarşısı, Deveci Hanı, Saray Hamamı, Hıdır Ağa Cami, Rüstempaşa Kervansarayı, Saraçlar Caddesi, Makedonya Saat Kulesi, Tahtakale Hamamı, Beylerbeyi Cami, Kasımpaşa Cami, Kırkpınar Er Meydanı, Edirne’de gezilecek yerler ve görülecek noktalar arasında en önemlileri.
Edirne gezi programı yapıp da Edirne ciğeri yemeden olmaz. Sevgili Cüneyt bizi Ciğerci Niyazi’ye öğle yemeğine götürdü, sonra gezmeye devam ettik. Trakya gezi notları devam ediyor..
Ben Selimiye’nin muhteşemliğini kareye sığdırmaya çalışırken arkamdaki arkadaşım habersiz geniş açıyla çekmiş.
II. Bayezid tarafından 1484-1488 yıllarında Mimar Hayreddin’e yaptırılan Bayezid Külliyesi cami, misafirhane, tıp medresesi, imaret, köprü, çifte hamam, değirmen, su deposu, sıbyan mektebi, mehterhaneden oluşuyordu. Dünyanın ilk akıl hastanelerinden biri burada idi. hastaların tedavisinde su sesi ve müzik kullanılırdı.
Dış rengi nedeniyle Edirneliler’in Beyaz Ev dedikleri, ilk sahibi nedeniyle Rıza Bey’in Evi olarak da anılan Bahai Evi, Bahailer için kutsal sayılıyor. Çünkü Bahai dininin kurucusu Bahaullah bir süre bu evde kalmış. Aslında burası Bahaullah’ın Edirne’de kaldığı beş evden biri. Diğer ülkelerden burayı ziyarete gelen Bahailer burada ibadet ediyorlar. Ev 1992 yılında onarılarak restore edilmiş.
“Dünya tek bir vatan ve insanlar onun vatandaşlarıdır.” felsefesiyle de kendini özetleyen Bahailik, Bahaullah’ı peygamber kabul ediyor. Ayrıca bütün peygamberleri kabul ediyor ve tanıyorlar. Hayfa’da Yüce Adalet Evi adını verdikleri merkez dışında; hemen hemen dünyanın her yerinde milli mahfeller adıyla örgütlüler.
Kırklareli
Kırklareli tarih boyu göçler ve istilalar nedeniyle farklı kültürlerin bir arada yaşadığı, kültürel renklerin harmanlandığı bir bölge oldu. Kırklareli ilinin türküleri, halk oyunları, manileri, el dokumaları ve ağaç işçiliği, bu ortak kültürün başlıca ürünleri.
Longoz Ormanı
Kırklareli ili Demirköy ilçesindeki Longoz Ormanı ziyaretimizde kısa bir doğa yürüyüşü yaptık, sonra da doğanın içinde mütevazi ama harika bir ortamda alabalık yedik.
Kıyıköy
İstanbul’a dönmeden önceki son durağımız Kıyıköy güzel bir kıyıya ve manzaraya sahip.
Güzel bir Trakya gezi rotası ve programı oldu, düzenleyenlere tekrar teşekkürler.
Hizlı bir gezi yazısı olmuş.
Sanki jenerik gibi.
Sanırım ayrıntıları da yakında gelecektir.
Saygılarımla…
Zaman buldukça Trakya illerini ayrı ayrı yazmayı da düşünüyorum. İlginize teşekkürler.
Super olmuş
Teşekkürler.
Yazınızı beğenmekle beraber ben de çok genel buldum. Ayrı ayrı yazmanızda fayda var zira Trakya illeri bunu hak ediyor.
Zaman buldukça Trakya’dan daha yazacağım. Bu genel olarak geziyi anlayan bir yazı. Bizi davet eden Trakya Kalkınma Ajansı’na jest olarak kısa sürede yazmamız gerekiyordu.
Enerjiniz bol, yolunuz herdaim açık olsun Alper Bey, tebrikler
Teşekkürler Deniz Hanım. Trakya gezisi hakkında yine yazacağım.
Yazınız genel ve öz bunaltmadı okurken güzel olmuş teşekkürler Alper bey..
Ben de okuduğunuz için teşekkür ederim Zehra Hanım. Trakya iyidir, gidilesidir.
Ben defalarca gittim ama bilmediğim yerleri sayenizde öğrendim tekrar teşekkür ederim Alper bey
Alper Bey, 2014 Ocak’taki Kore fotoğraflarına göre çok kilo almışsın. Biraz dikkat. 🙂
Aldım evet. Bir yürüyüşe çıkayım hemen.:)
yazı güzel.trakyadaki çoğu önemli şeye değinilmiş ama ben sadece bir yanlışı düzeltmek için yazıyorum.tuna ve meriç köprüleri yazılmış ama köprünün ismi tunca köprüsü olacak.umarım harf hatasıdır çünkü balkan savaşları sırasında çok önemli bir kırılma noktası yaşatmış bir köprüdür.saygılar
Harf hatasını düzeltip Tunca yaptım. İlginize teşekkürler.
Edirne’de Bahailik dininin peygamberine ait bir ev var. Her yıl dünyanın çeşitli bölgelerinden insanlar orayı ziyarete gidiyor. Yazınızda o eve de değinebilirseniz çok iyi olur. Bence Edirne’de gezilebilecek ilginç yerlerden biri ancak tanıtımı maalesef yetersiz.
Teşekkürler Fatih Bey, yazıya ekledim.
Yazınızı soluksuz okudum. Antalya Gezi Planınız var mı ?
Merhaba Trakya gezinizi tekrarlama durumu olursa haber verir misiniz Ankara da yaşıyorum eşimle güzel bir Trakya gezisi yapmak istiyoruz.
Bu Trakya gezisi Trakya Kalkınma Ajansı tarafından gezi blog yazarları için düzenlendi. Herkese açık bir Trakya turu düzenlenirse haber veririm. Saygılar.