Tiflis gezi rehberi olması için hazırladığım bu yazıda Tiflis hakkında bilgi, hava durumu, ulaşım, gezilecek yerler, gördüklerim ve yaşadıklarım var. İçinden Mtkvari nehri geçen Gürcistan başkenti Tiflis, adını Gürcüce sıcak anlamına gelen tbili sözcüğünden alıyor. Efsaneye göre Gürcü Kralı Vakhtang Gorgasali buralarda avlanırken bir sülün vurur ve hayvan bir sıcak su kaynağının içine düşer, kral buraya bir şehir kurmaya karar verir. Tiflis gezi notları yazımda bir Tiflis turu için görülecek yerler ve yorumlar, Tiflis’te yaşam üzerine fotoğraflar var.

 

Tiflis gezisi
Tiflis

 

Tiflis Nerede? Gürcistan Haritası

Gürcistan Türkiye’ye komşu bir ülke olduğu için Tiflis nerede sorusunun yanıtı bizim için kolay. Başkent Tiflis ülkenin doğusunun merkezinde, Trialeti Sıradağları’nın eteklerinde yer alan bir şehir. Gürcistan Türkiye‘nin doğusunda, Kafkaslar’ın güneyinde bir ülke. Güneyinde Azerbaycan ve Ermenistan var.

 

tiflis nerede
Gürcistan haritası

 

Tiflis Gezi Rehberi ve Tiflis Hakkında Bilgi

Tiflis (İngilizce Tbilisi, Gürcüce თბილისი) beşinci yüzyılda kurulan tarihi bir şehir ve bugün nüfusu 1.5 milyon civarında. Gürcistan başkenti Tiflis 1801 – 1917 yılları arasındaki Rusya idaresi sırasında Kafkaslar bölge yönetim merkezi olarak kullanıldı. 1918 yılında çok kısa ömürlü olan Transkafkasya Demokratik Federal Cumhuriyeti, 1918 – 1921 arası Demokratik Gürcistan Cumhuriyeti, 1921’den 1991’e kadar Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, 1922 – 1936 arası ise Transkafkasya Sosyalist Federal Sovyet Cumhuriyeti’nin başkenti oldu.

tiflis gezi rehberi
Tiflis gezi notları

Tiflis’i gezerken Orta Çağ, klasik ve Sovyet mimarilerinin bir karışımı görülüyor. Tarih boyunca çeşitli kültür, etnik köken ve dinlerden insanları barındıran kentte Doğu Ortodoks Hıristiyan kültürü hakim. Bugüne dek 29 kez yıkılıp yeniden kurulan şehrin eski bölgesi, dar sokakları ve eskimiş, yamulmuş büyük ve bahçeli ahşap evleriyle görülmesi gereken yerler arasında.

Tiflis gezi notları
Tiflis gezi rehberi

Gürcistan Türk vatandaşlarından vize istemiyor, hatta pasaport bile gerekmiyor, sadece TC kimliğinizle giriş yapıp ülkede seyahat etmek kolay. Gürcistan para birimi lari (GEL) 1.2 Türk Lirası ediyor, yani 1 Lira karşılığında 0.8 lari alabiliyorsunuz.

Tiflis’e Nasıl Gidilir? Ulaşım

Kente hem havayolu hem de karayolu ile ulaşım seçenekleri var.

 

Tiflis’e uçakla ulaşım

İstanbul Tiflis arasında THY, AtlasJet ve Pegasus havayolları çok sayıda uçuş gerçekleştiriyor. İstanbul Tiflis yolculuğu uçakla 2 saat 15 dakika ile iki buçuk saat arasında sürüyor. Uluslararası Havalimanı’nda Silknet, Tiflis gezisi sırasında ise Tbilisi Loves You adlı ücretsiz Wi-Fi hizmetleriyle İnternet’e bağlanabilirsiniz.

 

Havalimanından kent merkezine ulaşım

Havaalanından şehir merkezine giden 37 numaralı otobüsün ücreti 0.5 GEL. Kent merkezine 50 dakika süren otobüs Samgori (metro aktarma), Avlabari, Özgürlük Meydanı, Rustaveli, Cumhuriyet Meydanı, Tamar Köprüsü üzerinden ana tren garına (Vagzal) gidiyor. Havaalanından Tiflis merkezine taksi 20-30 lari (GEL) tutuyor. Tren de var ama günde sadece iki kez (08:45 ve 18:05) kalkıyor, yarım saat sürüyor ve ücreti 0.5 lari. Genel olarak yurt dışında ve havalimanlarında neler yapmanız konusunda bilgilerim bu yazımda: Yurt dışı tatillerinde dikkat edilmesi gerekenler

 

Havalimanından şehir merkezine 24 saat taksi var ve standart ücreti 25 lari (GEL), ortalama 25 dakika sürüyor. Havaalanı varış terminalinin çıkışında taksi müşterisi bulmaya çalışan çığırtkanları dikkate almayın. Binanın önündeki beyaz taksilerden sıradakine binmeden önce 25 lari ücreti onaylatıp kesinleştirin.

 

Tiflis’e otobüsle ulaşım

Lüks Karadeniz firmasının Tiflis’e İstanbul, Ankara, Antalya, Samsun, Afyon, Burdur ve Trabzon’dan otobüsleri var. İstanbul Tiflis otobüs bilet fiyatı 50 dolar ve 25 saat sürüyor. Ankara’dan otobüs 18 saatte gidiyor ve fiyatı 100 lira. İstanbul’dan Tiflis’e Metro Turizm ile de 150 liraya gidebilirsiniz. Batum’dan Tiflis’e otobüsle gitmek için de bu firmalardan bilet alabilir, veya yerel minibüslerle daha ucuza gidebilirsiniz. Neo Turs firmasının Atina – Selanik – Tiflis otobüsü 100 dolar.

 

Tiflis’e trenle ulaşım

Batum, Gori, Kutaisi ve Zugdidi’den Tiflis’e trenle gidebilirsiniz. Batum’dan tren biletleri 70 lari civarında. Bakü ve Erivan‘a da trenler var; her iki kentten tren biletlerinin fiyatları 20 dolar civarında tutuyor. Ben Gürcistan Azerbaycan Ermenistan seyahati sırasında Batum ve Kutaisi kentlerinde, sonra da Gori kasabasında kaldıktan sonra yerel trenle başkente geldim.

 

Tiflis resimleri
Tiflis fotoğrafları

 

Tiflis Hava Durumu ve İklim

Nemli alt tropik iklime sahip Tiflis’te hava durumu yazın sıcak, kışın soğuk. Yıllık ortalama hava sıcaklığı 12.7 derece. En soğuk ay olan Ocakta sıcaklık ortalama 1 derece, en sıcak ay Temmuzda ise 25 derece; bunlar gece-gündüz dahil genel ortalamalar, bu nedenle gündüzleri bu rakamlardan daha sıcak, geceleri daha soğuk oluyor. En çok yağmur Mayıs ve Haziranda yağıyor.

 

Tiflis Gezi Notları

Gori’den bindiğim trende uzaylı muamelesi görüp 3 saat sonra başkente vardım. Konukseverlik ağı HospitalityClub‘dan beni evinde ağırlamak isteyen Gürcü üyenin evine gittim. Çocuk garip biriydi, bir gün önce arabayla düz duvara çarpmış, yatıyordu. Annesi küçük bir çay bardağında şarap ikram etti ama bardak sanırım Gorbaçov döneminden beri yıkanmamıştı, her tarafı kahverengi kir kaplıydı, evirip çevirdim, kir tabakasının daha ince olduğu bir yerinden bir yudum alıp bıraktım. Üye hakkında yazılan yorumların pek iyi olmaması nedeniyle kafamda zaten soru işareti vardı, evde de rahat hissetmeyince o gece kalıp ertesi gün merkezde ucuz bir otele yerleştim.

 

 

Kentin Rustaveli adlı uzun ve geniş ana caddesinde hiç trafik lambası yoktu, seyrek alt geçitler vardı. İnsanlar coğu kez caddeden karşıya geçerken yaşam savaşı veriyordu. Hani karşıya geçerken yaya ve sürücü arasında adı konmamış bir anlaşma geçerlidir, yaya temkinli yürür, sürücü de biraz yavaşlar; burada öyle bir şey yok. Bağdat Caddesi gibi insanların, dükkanların yoğun olduğu, yemek yenen, alışveriş yapılan bir cadde düşünün; ama bu caddede hiç yaya ışığı yok ve yiğit Gürcü sürücüler otoyol hızında araba kullanıyor, yavaşlamak sanırım delikanlılığa aykırı. İlk akşam yemek yerken önümde karşıya geçmeye çalışan iki genç kıza, hiç hızını kesmeyen bir adam çarptı; kızlardan biri metrelerce havaya uçup alt geçidin duvarını aşarak geçidin en alt merdivenine düştü, boynu kırılmış, bacak kemikleri ortaya çıkmış bir şekilde; arkadaşı da caddede kafası ve vücudu parçalanarak can verdi. Arabayı yalnız görseniz zaten insana değil başka bir araca çarptığını düşünürsünüz; öylesine bir hız ve hasar.

 

Tiflis gezi
Tiflis gezi yorumları, Rustaveli Caddesi.

 

Sokaklarda ezilmiş kedi ve köpek cesetleri pek olağan. Hani bizde genelde kedinin yarısı falan ezilir, sürücü son anda direksiyonu kırar çünkü, burada tüm hayvan cesetleri yere tamamen yapışmış.

 

Güpegündüz arabanın biri azimle kalın beton sütunları kırarak nehre uçtu. Yol kavisli falan değil; dümdüz. Çekip çıkardılar sudan. Birkaç saat sonra da yine kentin ana caddesinde feci bir kaza gördüm.

 

Ben de bir kez karşıya geçerken, bir kez de taksideyken kaza atlattım. Caddelerde yaya için yavaşlayan bir araca rastlamadım, doğrudan ezmek üzere son hızla sürüyorlar, canını kurtarmak sana kalmış. Trafik ışığı lüksü ise öyle her yerde rastlanan bir şey değil.

 

Tiflis gezi
Tiflis gezi yazısı

 

Eski kentte saatlerce dolaşmak pek keyifli; sürekli bir çıkmaz sokak, karalar giyinmiş yaşlı bir teyze, eski bir kilise, geleneksel bir ahşap ev, gelin-damat çıktı karşıma.

 

tiflis gezilecek yerler
Tiflis’te gezilecek yerler

 

Dolaşırken Ermeni kilisesinde ayin olduğunu görünce girdim.

 

Ermeniler Gürcistan
Ermeni kilisesi, Gürcistan.

 

 

Resimdeki kanlı koyun, Ermeni kilisesindeki törenden. Hayvana kilisenin çevresinde 3 tur attırdıktan sonra kurban ediyorlar.

 

hıristiyan kurban kesimi
Kilisede kurban kesimi

 

Kilisede yabancı olduğumu fark eden bir Ermeni kız ve annesi yardım etti; ayin, kurban ve kilise hakkında bilgi verdiler. Daha sonra bir kafede sohbet ettik.

 

tiflis kızları
Gürcistanlı Ermeni kız

 

Gürcistan’da Yaşam ve Evlilik

Sony bayii nasıl ama? Tüm elektronik eşyanızı buradan satın alır mıydınız?

 

gürcistan alışveriş
Gürcistan’da alışveriş.

 

Nikah törenleri hoşuma gitti, daha önce de gördüğüm Ortodoks ritüelleri.

 

gürcistan evlenmek
Gürcistan’da nikah
Gürcistan kadınları
Gürcistan’da evlilik.
Amca sıcaktan bunalmış, evden dışarı üstsüz çıkıyor. Gürcistan’da yaşam fotoğrafları.
Gürcistan yaşam
Gürcistan’da yaşam.

 

Teyze bahçede ev işleriyle uğraşıyor. Senede bir yatak döşeği havalandırmak gerek.

 

gürcistan yaşam
Gürcistan’da hayat

 

Kentin Abanotubani semtinde sıcak şifalı suyla yıkanılan kaplıca hamamları var. Ben de aşağıdaki hamamda yıkandım. Bu sülfür hamamları bizim bildiklerimizden daha küçük. Royal Baths ve Sulfur Baths adlı iki tesis birbirine yakın. Sülfür Hamamlarının yabancılardan fazla para aldığı oluyor.

 

Gürcistan kaplıca
Gürcistan’da kaplıca hamamı.

 

İnternet Kafede Köpek Saldırısı

Aynı zamanda çeviri bürosu da olan bir İnternet kafede arkadaşlarıma gezi yazısı e-postası hazırlarken arka kapıdan büyük siyah bir köpek dalıp mekanın sahibiyle bir süre boğuştuktan sonra çevirmen kadınların çığlıkları arasında patronun bacağında derin bir ısırık bırakıp gitti. Patron hastaneye gitti, büroda panik yaşandı. Benim dizden aşağısı açıkta bacağım yerine neden adamın pantolonlu bacağını tercih ettiğini anlamadım; acaba mafyaya borcu vardı da onlar mı gönderdi köpeği diye düşündüm.

 

Tiflis’te Gezilecek Yerler

Tiflis gezilecek yerler bakımından diğer Güney Kafkasya kentlerine göre daha zengin. Bir görülecek gezilecek yerler listesi hazırladım.

 

Sameba Katedrali – Yüksekliği 101 metre olan 2002 yapımı katedral Gürcistan’ın en büyük kilisesi ve dünyanın en büyük Ortodoks kiliselerinden birisi.

 

tiflis gezilecek yerler
Sameba Katedrali

 

Eski Tiflis (Old Tbilisi) – Tflis’te gezilecek yerler arasında mutlaka görülmesi gereken bir bölge. Eski tip balkonlu ahşap evler, dolambaçlı sokaklar, hoş dükkanlar var. Erekle Sokak’ta terk edilmiş otomobili, Chardini Sokak’ta sanat galerilerini, Sioni Sokak’ta modern sanat resimlerini görebilirsiniz. Sololaki semtinde şık restoranlar ve art nouveau mimari eserler var. Tepedeki sakin Mtsasminda semtinde çok güzel eski evler ve yaşamdan görüntüler bulabilirsiniz.

 

eski Tiflis
Gezilecek yerler, eski Tiflis.

 

Metekhi Kilisesi – Tiflis’in tarihi Metekhi Mahalesi, Mtkvari Nehri’ne tepeden bakan, tarihi yapılarla dolu, görülecek yerler arasında öne çıkan bir bölge.  Buradaki haç biçimli Metekhi Kilisesi tuğla ve taş işlemelerle inşa edilmiş.

 

Metekhi Kilisesi
Gezilecek yerler – Metekhi Church.

 

Sinagog – K. Leselidze Caddesi’ndeki 1910 yapımı sinagog halen açık. Kadınlar ve erkekler ayrı oturuyor. Gördüğünüz gibi, dışarıda bile.

 

sinagog
Sinagog

 

Mamadaviti Kilisesi – Mtatsminda semtindeki kilise 1859-1879 yıllarında inşa edildi.

 

Anchiskhati Kilisesi – Kral Dachi Ujarmeli tarafından altıncı yüzyılda inşa ettirildi.

 

Vake – Chavchavadze ve Abashidze caddeleri civarındaki lüks semtte birçok yabancı ve yeni zengin Gürcü yaşıyor. Güzel parklar, on dokuzuncu yüzyıldan kalma mimari, lüks dükkanlar, lokanta ve barlar var. Ivane Javakhishvili devlet üniversitesinin iki önemli ve tarihi binası da burada.

 

Kartvlis Deda – Kartlis Deda veya Gürcülerin Anası olarak da bilinen büyük kadın heykeli, başkentin sembolü. 1958 yılında Elguja Amashukeli tarafından tasarlanan yirmi metre boyunda alüminyum heykel, geleneksel Gürcü kıyafeti giyiyor ve Gürcülerin ulusal karakterini simgeliyor; ülkeye dostça gelenler için sol elinde bir tas şarap sunuyor, düşmanlar için ise sağ elinde bir kılıç taşıyor. Fotoğrafını aşağıdan, bu tipik Gürcü kilisesiyle beraber çektim.

 

Tiflis seyahat notları
Tiflis seyahat rehberi

 

Kus Tuba Kaplumbağa Gölü – Saburtalo’dan yukarı yürüyerek gidilen gölde deniz bisikleti kiralanıyor ve yüzülebiliyor. Dağ ve şehir manzaralı gölün çevresinde büfe ve lokantalar var.

 

Tiflis Avenue – Gürcü sanatçıların eserlerinin sergilendiği sanat merkezi ve galerisi, eski kentteki King Erekle II Caddesi’nde. Modern sanat eserleri satışı da var; Pazartesi hariç her gün 12:00-21:00 arası açık ve giriş ücretsiz.

 

Para Müzesi – G. Leonidze Caddesi’ndeki müzede milattan önce altıncı yüzyıla kadar eskiye giden Gürcü, Arap, İran, Avusturya, Polonya ve Türk paraları var.

 

Gürcistan Parlamento Binası – Rustaveli. Bu bina artık eski parlamento binası, çünkü 2012’de Gürcistan Meclisi Kutaisi kentindeki çok modern tasarımlı yeni bir binaya taşındı.

 

Gürcistan
Gürcistan Meclis binası – eski.

 

Tavisuplebis Meydanı – Kentin merkezi.

 

Tiflis şehri
Tiflis şehir merkezi Tavisuplebis Meydanı.

 

Tiflis Gece Hayatı

Tiflis gece hayatı ile ünlü bir şehir değil; kendine göre kafe, bar, restoran, disko, gece kulübü gibi eğlence mekanları var ama eğer öncelikli amacınız gece hayatı ise önde gelen bir tercih olmasına gerek yok. Kentte belli eğlence yerleri dışında geç saatlere kadar uzayan bir gece yaşamı yok, insanlar genelde evlerinde toplanıp eğlenmeyi tercih ediyor.

 

Pahalı dükkanların olduğu Vake semtinde bazı barlar ve restoranlar var; burada Gürcü yemekleri sunan lokantalar ve yabancı kökenli yemekler bulabilirsiniz. Kentin ana Rustaveli Caddesi’nde ünlü markaların mağazaları, kafeler, barlar ve diğer eğlence yerleri var. Türk ve Azeri girişimcilerin açtıkları disko, pavyon, meyhane tipi gece yaşamı mekanları da Tiflis geceleri içerisinde yer alıyor. Striptiz club türü yerler de var ve bunları hiçbir şehirde önermem.

 

Tiflis barları

Fahrenheit – Vashlovani Caddesi, 5 numara. Her akşam canlı müzik var.

 

Gürcü kızlar
Fahrenheit Bar

 

Hadson & Hooker – Beliashvili Caddesi, 67 numara. Amerikan tarzı bir bar. Canlı müzik var.

 

Marco Polo – Rustaveli Bulvarı, 44 numara.  Biralarıyla öne çıkan bir gece mekanı.

 

Salve – Shalva Dadiani Caddesi, 15 numara. Nintendo oyunu olan, ünlü bir eğlence yeri. 

 

Scarlet Sails – Leselidze Caddesi, no:25. Cuma akşamları canlı pop rock müzik var.

 

Toucan – Kiacheli Caddesi, no:8. Canlı müzik var, giriş 35 lari.

 

Hangar Bar – Kentte yaşayan yabancıların sevdiği bir eğlence yeri.

 

Cafe Zazanova (ZazaNova) – Revaz Laghidze Cad. no:2. Sahibi caz piyanisti olan bir jazz bar.

 

CCCP – Leo Kiacheli Cad. Sovyetler Birliği dönemi dekorlu, Sovyet bar.

 

Tiflis kafeleri

Bamba Rooms Lounge – Bambis Rigi Cad, no:12. Kristalli parlak beyazlı, şık bir mekan.

 

Cafe Rustaveli – Rustaveli Cad, no:30. Avrupa ve Gürcü yemekleri var.

 

People’s Cafe and Restaurant – Tabidze Cad, no:10. Hem Gürcüler hem yabancıların gittiği kafe lokanta.

 

Tiflis gece kulüpleri ve gece hayatı

Bamba Rooms Lounge – Bambis Rigi Cad, no:7. Chardin semtindeki canlı eğlence yeri, genç, hızlı yaşayan, gece hayatı ve club tarzı eğlence meraklısı kalabalıkları çeken, ünlü bir mekan. Amerika ve Avrupa tarzı, çok şık dekorasyonlu, lounge ve techno müzik çalınan, lüks eğlence yeri.

 

Tiflis gece
Tiflis gece hayatı – Bamba Rooms Lounge.

 

Buddha Bar – Rikhe. Lounge ve elektronik müzik çalınan, pahalı bir gece hayatı mekanı.

 

Cubic – Kostava Cad, 45. House, tekno, breakbeat, dnb müzik. Giriş ücreti 30 GEL (lari).

 

GURU Club – Rustaveli 12. Yabancı DJ ve şarkıcılar, dans.  Sabah yediye kadar açık.

 

Night Flight – Baratashvili Cad. Cuma-Cumartesi açık. House, trance, dans müzik kulübü, giriş 30 lari.

 

Geleneksel Gürcü Müzik ve Dansları

Tiflis’te geleneksel canlı Gürcü müziği dinleyebileceğiniz en iyi yerler arasında Tsiskvili adlı restoranlar zinciri var. Bunların Ethno Tsiskvili adlı mekanında geleneksel Gürcü müzikleri dinleyebilir, dansları izleyebilirsiniz; Mtkvari (Kura) Nehri kıyısında, Akaki Beliashvili Caddesi, 99 numaralı adreste. Yine Kura Nehri kıyısındaki In The Shadow of Metekhi de geleneksel müzik ve danslar için iyidir, adresi Ketevan Tsamebuli Bulvarı no:29, Tiflis. Burada her gün Gürcü folk dansları ediliyor. Geleneksel Gürcü folk müzik ve dansları izleyebileceğiniz diğer bir mekan da Mravaljamieri; yine nehir kenarında, Baratashvili Caddesi 55 numarada. Üçünde de kaliteli geleneksel Gürcü yemekleri yiyebilirsiniz.

 

Gürcistan’da Ne İçilir? Gürcü İçkileri

Gürcistan’ın iki milli içkisi var, şarap ve çaça. Gürcistan Sovyetler döneminde olduğu gibi hala bu coğrafyanın en iyi şaraplarını üretiyor. Gürcüler şaraba önem veriyor, şarap kültürüne saygı gösteriyor, özellikle Odessa, Pirosmani, Alazani, Akhasheni, Kindzmarauli ve Saperavi şaraplarını seviyorlar.

 

Çaça (chacha, ჭაჭა) adlı Gürcü içkisine Gürcü votkası da deniyor ama aslında şarap endüstrisinin bir yan ürünü. Şarap için ezilen üzümlerden kalan posanın (küspe) damıtılmasıyla elde edilen, çok yüksek alkollü bir içki. Bazen karadut, mandalina veya incirden de yapılabiliyor. Ev yapımı çaça çok yaygın ve doğal olarak farklı sertlik ve tatlarda oluyor. Gürcüler çaça’nın bazı hastalıklara iyi geldiğini söylüyorlar.

 

Gürcistan içkileri
Gürcü içkisi çaça – chacha.

 

Natakhtari, Kazbegi, Argo, Kasri, Karva adlı Gürcü biraları var. Lagidze çeşitli şuruplardan yapılan bir gazoz. Gürcistan’ın maden suları iyidir, en iyisi ve ünlüsü Borjomi, diğerleri Nabeghlavi, Likani ve Sairme.

 

Buradan trenle Kafkaslar gezimin devamı: Bakü Gezi Notları

91 YORUMLAR

  1. Alper Bey,tüm yazılarınız olduğu gibi bunu da bir kerede okudum.Ben de Gürcistan’a gitmek istiyorum.Vize istenmediğini biliyorum ama pasaportumun tarihi geçmiş olması sorun olmaz mı?Her giriş noktası için pasaportsuz geçiş onayı varmı?

  2. Bir kaç talihsiz olay olsa da güzel bir gezi olmuş. Çarşı, pazar hediyelik eşya satan dükkan gibi yerler yok mu merak ettim? Bu tür yerler olduğunda es geçmeyin paylaşın bizimle.

    • Tiflis gezi yazımı beğenmenize sevindim. Yurt dışından hediyelik eşya almayı ilk birkaç ülkeden sonra bıraktım, yoksa 5 odalı bir eve ihtiyacım olurdu. 🙂 Ama çarşı pazar gezmeyi seviyorum, haklısınız, bundan sonra daha fazla bahsederim. Şimdiye dek sadece Brezilya, Arjantin, Uruguay, Letonya ve Paraguay’da gezdiğim pazarlar, yediğim yemekler, alışveriş, fiyatlar hakkında epey yazdım; Biraz da Selanik, Bangkok, Küba, Bükreş, Johannesburg, Dubai, Los Angeles yazılarımda var. Bunlara bakıp hangilerini beğendiğinizi, eleştiri ve önerilerinizi ilgili yazıların altına yazarsanız çok memnun olurum.

  3. 17 yıldır keyifle yaşadığım şehre keşke biraz daha yer ayırsaydınız birde mcxeta şehrini göremedim orayıda bir dahakine görmenizi öneriyorum

    • Tiflis gezi yazım zaten hemen her yazım gibi uzun oldu, ne yazık ki insanların büyük çoğunluğu uzun yazı görünce çıkıyor. Bir dahaki Gürcistan gezimde gidebilmeyi umarım. İlginize teşekkürler.

  4. slm yazınızı okudum fakat eksik yerleri cok var mesela marcanichvili den hiç bahsetmemişsiniz mesela telefrikten ve zirvedeki lunaparktan gibi gibi bence tiflis gezilecek ve görülecek güzel bir yer tavsiye ederim

  5. Trafik kazaları ile bağlı fikirlerinizde haklısınız. Trafik altyapısının kötü olması ve sürücülerin kurallara saygısız yanaşması sonuçda Gürcüstanda binlerce insanın hayatını kayb etmesine neden olur. World Health Organization`a göre Gürcistanda 2013 yılında her 100 bin nüfusa 11.8 trafik ölüm olmuş (Türkiyede 8.9, Azerbaycanda 10). Ama Ermenistanda Gürcüstandan da 55% daha yüksek (her 100 bin nüfusa 18.3).

    • Merhaba. Tiflis Erivan arasında çalışan otobüslerin bilet fiyatları 10 dolar civarında ve yol 12 saat sürüyor. 20 dolara yakın verip minibüsle (Marshutka) giderseniz 7 saat sürer. Bazen biraz daha pahalıya dolmuş taksi de yapıyorlar. Saatlerini bilmiyorum. Hepsi Tiflis Ortachala Otobüs Terminalinden kalkıyor.

  6. Çok teşekkürler birde ben istanbuldan tiflise uygun uçak bileti buldum ama saatini anlayamadım tiflisten istanbula dönüş 5 eylülde 06.20 de .bu saat 5 eylul akşamı mı (saat 12yi geçtiği için) yardım ederseniz çok sevinirim otel rezervasyon yapacağım.

  7. Merhaba Alper keyifli bir iş yapmışsın bizede faydası çok oldu teşekkür ederim emeğin için.Ama işte bizim gibi çadırcılar içinde birşeyler varmı kamping yerleri yada uygun bir yere çadır atsak tepemize binerlermi ? 🙂

  8. Derler ya yedigini bosver gezip gördüğünü anlat 🙂 paylasimlariniz ve aktardiklariniz icin teşekkürler cok faydasi olacagina inaniyorum

  9. Merhaba,
    Batum-Tiflis gezi yazınızı çok beğendim.Biz 3 emekli hanım öğretmen kasım sonu batum-tiflise gezi yapmayı düşünüyoruz.Güvenli ve fiatı uygun kalacağımız yer neresi olabilir ,özellikle müslüman ve Türk’lerin olduğu yerlere yakın yerler varmı? Şimdiden teşekkürler..İyi gezmeler..

    • Merhaba Arzu Öğretmenim. Batum’da daire kiraladım ama gitmeden önce oralı arkadaşım ayarlamıştı, sahibinin iletişim bilgisi yok. Tiflis’te ben Dzveli Ubani Hotel’de kaldım. Orta halli, odaları lüks değil ama geniş ve yeterli, konumu çok merkezi, fiyatları makul bir otel. Türkler her yerde, ama belli bir mahallede oturup oturmadıklarını bilmiyorum. Kaçar gün kalmayı planlıyorsunuz? Tiflis’e trenle mi otobüsle mi gideceksiniz?

  10. Alper bey merhaba ; ocak ayında 3 aile Tiflise uçakla gitmeyi düşünüyoruz.
    Ocak ayını önerirmisiniz?
    Okuduğum kadarıyla genelde dışarda yemekten pek memnun değil(?) gidenler.
    Kendi yemeğimizi kendimiz yapacağımız ev ya da Otel öneriniz olur mu?

    • Genel olarak Gürcistan ve başkent Tiflis hava durumu Ocak ayında soğuk olur. Hava sıcaklığı gündüz O ila 5 derece, gece -1 ila -5 derece arasında seyreder. Kalın kışlık kıyafetlerle gitmenizi tavsiye ederim. Gürcü yemekleri lezzetlidir, sorun yaşamazsınız. Benim tek sıkıntım kişniş oldu. Şekli maydanoza benziyor ama tadı korkunç. Her şeyin üzerine taze kişniş koyuyorlar. Apart otel bilmiyorum. Türk kebapçıları var.

  11. merhaba alper:) 15inde tiflise gidecegim ama gitmeden istanbuldan lari almak istiyorum. belki bildigin bir yer vardir diye sormak istedim. laleli tarafinda ruble falan satiliyor ama lari konusunda hicbir fikrim yok. arbitraj farki da olsun istemiyorum:)

    • Merhaba. Tiflis’te harcamak için Türkiye’den Gürcistan para birimi satın alırsanız zarar edersiniz çünkü uluslararası geçerliliği olmayan paralar pahalıya satılır. Kapalıçarşı’daki döviz büroları satar. Buna gerek yok, neden şimdiden almak istiyorsunuz?

      • gitmeden 1 gun once almayi dusunuyordum cunku 3.30am de inecegim ve doviz konusunun basimi agritmamasini istiyorum. taksiye falan binecegim sikinti yasayabilirim diye dusundum. havaalani exchange daha mi karlı olur benim icin?

        • Tiflis Havalimanı’nda ATM otomatik banka makinelerinden Gürcistan para birimi lari çekebilirsiniz, mevduat hesabınızdan karşılığı kadar Türk Lirası ve küçük bir banka komisyonu kesilir.

  12. Merhaba Tiflis’e uçak ile gidecegim yalnız kimligim ile giriş yapacagım kimligimdeki resmin 12 yıllık bir sorun olur mu tesekkürler.

    • Merhaba. Kesin olmamakla beraber Gürcistan eskimiş, yıpranmış veya çok eski fotoğraflı kimlikleri ülkeye girişte kabul etmeyip geri göndermiş bir ülke, sık olmasa da bu yaşanıyor. Garantilemek için kimliğinizi yenilemenizi tavsiye ederim.

  13. Merhabalar Alper bey. Ben de bu yaz Batum-Tiflis yapmak istiyorum sizce bu iki şehir için ideal kaç gün ayrılmalı? Ayrıca otobüsle gitmeyi düşünüyorum sizce otobüs mantıklı bir seçenek mi yani uygun mudur?

  14. merhaba Alper Bey. Yazılarınızı zevkle okuyorum. Batum Tiflis Gence Baku Şeki Zagatala tekrar Tiflis ve Türkgözü nü kendi aracımla katetmek istiyorum. Fikrinizi almak istiyorum. İyi seyahatler

    • Merhaba Sevcan Hanım. Blog yazılarıma ilginize teşekkür ederim. Ben araba kullanmayı bile bilmem, otomobil deneyimim yok ama Gürcistan ve Azerbaycan’ı arabayla gezenlerden sorun yaşayan duymadım. yalnız bizdeki gibi yollar beklemeyin, genelde dardır. O da sürat yapmayarak sorun olmaz bence.

      • Bir keresinde Batum dan Türgözüne Keda üzerinden gitmiştim. Google oradan gösteriyordu. Ama yol bile denemeyecek kadar kötüydü. Yine böyle bir sürprizle karşılaşmaktan korkuyorum. Gence Bakü arasının otoban olduğunu biliyorum. Tiflis ve Gence arasından korkuyorum. Bir de Şeki Zagatala üzerinden dönmek istediğimden iki ayrı sınır kapısı kullanacağım. Bu sınır kapıları hakkında fikriniz var mı? Siz hangisinden giriş çıkış yaptınız?

        • Gence Bakü arası yol iyi. Gence Tiflis arası da düzgün. Tiflis’ten Bakü’ye trenle gittim, Azerbaycan’da gezdikten sonra son kentim Gence’den minibüsle Gürcistan’a geri dönerken Red Bridge (Rustavi ve Qazax arası) sınır kapısından geçtim, rahat.

      • Oncelikle Selam. Azerbaycan’da hic bir sorun yasamazsiniz dil olsun yol falan olsun. Ne sorunuz olursa yol kenarinda durup halka soyleyin inaninki yardimci olurlar. Benzini de Azerbaycan’dan fulleyin 0.9 azn 1.90 tl gibi.

  15. Yazınız okudum çok beğendim, Eylülde Gürcistan Ermenistan gezisi planlıyoruz, 3 kişilik bir aileyiz, 10 güne sizce Batum, Tiflis, Erivan’dan başka bir şehir eklemeli miyiz? Şehirlere kaçar gün ayırmalıyız (hızlı yol alırız :). Tiflis – Erivan, Erivan – Batum geçişlerini tren ile yapmayı düşünüyoruz. Tren biletini internetten alamadım fiyatları ve son anda bulunabilirliği hakkında bilginiz var mı? Düşük bütçeyle gezeceğiz başka önerileriniz var mı ?

    • Seyahat blog yazılarıma ilginize teşekkürler. Gürcistan’ın başkenti Tiflis, bölgenin de en önemli şehri. Bu üç şehri 10 günde rahat gezersiniz. Gürcistan’da 1 gece kalarak Kutaisi, veya Ermenistan’da hiç kalmadan günübirlik Ejmiatsin eklenebilir. Tren biletleri genelde 1 gün önceden istasyondan bulunabiliyor. Tren ve diğer ulaşım bilgileri, kentlerle ilgili yazılarımda ve yorumlarda var. iyi yolculuklar.

  16. 8 kasım 2017 tarihi itibariyle Tiflis’te araçlar yine çok hızlı.

    Kavşakları trafik ışığı olmadan yer cizgileri ile cözmüş olmaları bana orjinal göründü.
    Işıksız yaya geçitlerinde yayaya mutlak üstünlük tanıyor şöförler (ihlal halinde ehliyet bir yıl süreyle iptal edilebiliyormuş).
    İstanbul’da ışıksız yaya geçidinde şöför lütfederse geçiyoruz.
    Helal gıda hassasiyeti olanlar için imkanlar da var.
    Şehirde açık tarihî bir cami var. O da hamamların olduğu bölgede. Botanik parkınin alt girişine yakın. Çinileri güzel. Kahverengi porselen kaplı büyük mekan ısıtma sobası görülmeli.
    Görevlisi Gürcistan’da köylerde 1 milyon’a yakın Azeri halkın yaşadığını söyledi.

    • Güncel Tiflis seyahat, trafik ve mekan bilgileri için çok teşekkürler. İstanbul’da bazen yaklaşan aracın durmayacağını bildiğim halde yaya geçidine yürüyüp çarpılarak olay çıkarasım geliyor bazen, çok fena sinirliyim o şoför lütfuna muhtaç olmaya.

  17. Tiflis hava limanından şehir merkezine giden taksi veyahut buna benzer ulaşım araçları var mı? Misal taksi ne kadar bir ücret talep ediyor? Dolandırıcılığın epey fazla olduğu bir ülke olarak biliyorum burayı. Ayrıca havalimanında bizim bankaların kartları geçiyor mu? Misal Garanti Bankasına ait kartla ben Gürcü parası çekebilir miyim? Teşekkürler.

    • Tiflis havalimanından şehir merkezine 24 saat taksi var ve standart ücreti 25 lari (GEL), ortalama 25 dakika sürüyor. Havaalanı varış terminalinin çıkışında taksi müşterisi bulmaya çalışan çığırtkanları dikkate almayın. Binanın önündeki beyaz taksilerden sıradakine binmeden önce 25 lari ücreti onaylatıp kesinleştirin. Otomatik banka makinelerinde Türk bankalarının kartları (yurt dışına kapalı değilse) geçerli, hesabınızdaki Türk Lirasının Gürcü para birimi karşılığını çekebilirsiniz.

  18. Haftasonu ve yılbaşı tatilini birleştirerek Tiflis’i gezmeyi düşünüyorum. Müzeler, kiliseler filan kapalı olur mu? Bir bilginiz var mı bu konuda?

    • Merhaba Nilüfer Hanım. Müzeler Pazartesi günleri her hafta kapalı. Yeni yılın ilk günü 1 Ocak’ta açık herhangi bir yer olacağını sanmıyorum. 30 ve 31 Aralıkta kiliseler kapalı olmaz. Başkent Tiflis’ın ve Gürcistan’ın en önemli müzesi Gürcistan Ulusal Müzesi 30-31 Aralıkta açık, 1-2 Ocakta kapalı, resmi tatil. Ulusal Sanat galerisi, Güzel Sanatlar Müzesi ve Tiflis Tarih Müzesi de aynı şekilde, müzelerin çoğu belirttiğim günlerde, diğer resmi tatil günlerinde ve Pazartesi günleri kapalı oluyor.

  19. Merhabalar Alper bey daha önceki bilgilerinizle Balkan seyahatim çok rahat geçti teşekkürler, şimdi bir ricam daha vardı gidicem oradan Bakü ye gecicem acaba kapıda vize alabilir miyim yoksa gitmeden mi almam gerekiyor? Teşekkürler.

    • Merhaba. Gürcistan’da hırsızlık ve diğer tehlikeler epey azdır ama yine de kalabalık mekanlarda, turistik yerlerde değerli eşyanıza dikkat etmenizi öneririm. Hemen her ülke için geçerli genel önlemler sadece, aşırı bir durum yok.

  20. kimlik kartının 10 yıldan eski olmaması diye bir şart var
    bu kural çok mu katı, hiç esneme payı olmuyor mu?
    benim kimlik 11 yıllık olmuş ve bileti de 20 eylül için Ağrı ya aldım tura başlıyorum, yeni kimlik çıkarmaya vaktim yok.
    Kimlikte sorun görünmüyor, kenarları biraz açılmış ama damga yerinde ve yazılar da foto da gayet net.
    Kimlik eski diye kabul etmezseler, pasaportu göstererek giremez miyim? sonuçta yine aynı kimlik bilgileri var ve pasaport 8 yıllık?
    Bilgisi olan arkadaşlardan yardım bekliyorum..

      • Kimlik konusunda çok titizler, kapıda bu yüzden alınmayan birçok kişiyle karşılaştım. Pasaportun önemli olan kaç yıllık olduğu değil, ne kadar süresi kaldığı dır. 6aylık süresi varsa pasaportunuzun, pekala girebilirsiniz.

  21. Kimlik konusunda çok titizler, kapıda kimlik yüzünden, alınmayan birçok kişiyle karşılaştım. Pasaport ile rahatlıkla girebilirsiniz tabiki pasaportunuzun 6 ay geçerlilik süresi varsa..

        • Şu an okuduğum bir başka gezgin arkadaştan öğrendiğime göre;
          Trenle Gürcistan üzerinden Azerbaycana giderken eğer kimlikle Gurcistan’a giriş yapılmışsa sınırda pasaport kontrolünde sorun çıkıyormuş. Pasaportta Gürcistan giriş damgası olmaması nedeniyle durumu izah etmekde sıkıntı çekmişler.
          Bu turu yapacak arkadaşların pasaportla giriş yapıp o damgayı almaları iyi olur görünüyor:)

  22. İlk başta pasaportla mı yoksa kimlikle mi gireceğinize karar veriyorsunuz. Kimlikle girecekler ekstra form dolduruyor. Pasaport ile bir şey doldurmanıza gerek yok.

  23. Kimlikle Gürcistan a giriş yapan,Gürcistandan başka bir ülkeye giriş yapamaz. Pasaport un yaninda varken neden kimlikle gidersin Gürcistana zaten çok saçma. Pasaport la çıkmak daha basit.

  24. Alper bey selamlar. Blogunuz çok güzel gezilerinizin devamını bekliyoruz. Ben de bu Şubat’ta Ortadoğu ve Gürcistan seyahati planlıyorum size sormak istiyorum Türkiye haricinde başka ülkeye girerken herhangi bir ücret ödüyor muyuz? Vizesiz ülkelerde? Mesela Gürcistan’a girişte bir ücret ödeyecek miyim ve İran??

  25. Merhaba,

    Ellerinize sağlık deyip yüreklendirmek istedim.

    Birkaç günlüğüne ben de bir Tiflis ziyareti yapacağım Mart başı:)

    Çok selamlar, sevgiler

  26. Merhaba ben ve kızım 3. havalimanından Tiflis e uçucaz yazınızı okudum ve gitmeden önce epey bilgilendim teşekkür ederim. Gürcü halk danslarının olduğu tavsiye edebileceğiniz bir lokal var mıdır? Bir de İngilizce ile anlaşabilir miyiz?

    • Merhaba Sera Hanım. Tiflis’te geleneksel canlı Gürcü müziği dinleyebileceğiniz en iyi yer Tsiskvili adlı restoranlar zinciri. Bunların Ethno Tsiskvili adlı mekanında geleneksel Gürcü dansları izleyebilirsiniz. Mtkvari (Kura) Nehri kıyısında, Akaki Beliashvili Caddesi, 99 numaralı adreste. Yine Kura Nehri kıyısındaki In The Shadow of Metekhi de iyidir, adresi Ketevan Tsamebuli Bulvarı no:29, Tiflis. Burada her gün Gürcü folk dansları ediliyor.Diğer bir mekan da Mravaljamieri; yine nehir kenarında, Baratashvili Caddesi 55 numarada. Üçünde de kaliteli geleneksel Gürcü yemekleri yiyebilirsiniz. Bence gündüz gezerken bunlardan en az ikisine girip bir göz atın, menülerine bakın, akşam için birini seçin.

  27. Alper bey merhabalar, öncelikle yazılarınızı severek takip ediyorum. Benim size sorum bir proje için 1 ay Gürcistan’a sehayat etmeyi düşünüyorum. Sonrasında ise Rusya’ya gitmem gerek. Pasaportumda hali hazirda iki kere de Ukrayna’ya giriş çıkış olması ve Gürcistan’a giriş çıkış damgası olması durumunda Rusya’ya girişte büyük sıkıntı çıkaracakları yönünde bir duyum aldım. Bunun doğruluk payını tecrübelerimizi sığınarak öğrenmek isterim.

  28. Selamlar Gürcistan’a gidip programsız şekilde kaç gün kalmak istiyorum. Pasaportum var dönüş bileti olmadan gidersem girişte sıkıntı çıkarırlar mı? Dönüş biletini kafama estiği zaman almak istiyorum.

    • Merhaba. Gürcistan’da vizesiz olarak daha önce 90 gün olan kalış süresi 1 yıla çıkarıldı, Türk vatandaşları için çok rahat seyahat edilebilen bir ülke. Ben dönüş biletsiz girdim soran olmadı, arkadaşlarıma da öyle.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz