Sırbistan benim çok sevdiğim bir ülke; epey şehir, kasaba ve köy gezdim. Sırp arkadaşlarımla yaptığımız Sırbistan turu eğlenceli geçti. Ülke ucuz ve güvenli, hava durumu yılın birçok ayında iyi, otobüslerle gezmek kolay, yaşam hem sakin hem de eğlenceli. Bağımsız bir Sırbistan turu keyifle yapılabilir, ülke içinde kolayca seyahat edilebilir. Turizm firmalarının paket Sırbistan turları ile bir tatil de mümkün tabii. Aşağıda beni gezdiren Sırp arkadaşlarımı görüyorsunuz; arkadaki Maja, önde soldan sağa ben, en yakın Sırp arkadaşım Mira, Ivan, Mira’nın kardeşi Marija, Rade. Sırp insanı son derece sıcak, neşeli ve yardımsever.
Sırbistan Turu
Yaptığım Sırbistan turu kapsamında Novi Sad, Belgrad, Trsic, Sabac, Vrsac, Loznica ve daha küçük yerleri gezdim. Bu yazımda bunlardan bazılarından bahsediyorum. Tek başıma gezerken otobüslerle, arkadaşlarımlayken ise ikisinin arabalarıyla Sırbistan turu yaptım. Aşağıda Yugoslavya’nın sembollerinden ve ürünlerinden ünlü Yugo marka bir otomobil görüyorsunuz.
Trsic – Tršić
Sırpça Tršić (Тршић) olan köyün adını Sırpçaya özel harfleri kullanmadan Trsic, Türkçede ise Trşiç şeklinde yazıp okuyabiliriz. Sırbistan’ın Macva bölgesindeki Trsic, Sırp dilinde önemli bir yere sahip olan Vuk Stefanovic Karadzic adlı dil bilimci ve reformcusunun doğum yeri.
Trsic on dokuzuncu yüzyılın başlarındaki Sırp ayaklanması sırasında Osmanlılarca yıkıldı, daha sonra onarılıp Karadzic adına bir müze köye dönüştürüldü. Aşağıda Holy Archangel Michael Kilisesi’ni görüyorsunuz.
Köyü etno park haline getirirken Vuk’un hatıralarını ve çalışmalarını vurgulamak, doğal ortamı ve köyün değerlerini korumak için özen gösterilmiş. 1933 yılında Vuk Karadzic ailesinin evinin olduğu yere bugünkü küçük ahşap ev inşa edilmiş. İki küçük ahşap yapıdan biri ev, diğeri depo. Evde 19. yüzyılı yansıtan şömine, mobilya ve mutfak eşyaları, yatak, masa, sandalye, ikonalar, Balkanlara ait tek telli müzik aleti gusle, ve Vuk’un 1816’da Pavel Durkovic tarafından yapılan portresi var. Ev Sırbistan Cumhuriyeti tarafından “üstün öneme sahip kültürel anıt” statüsüyle koruma altında.
Köyde bugün turistler için tasarlanan, Trsic mimarisine uygun evlerde konaklamak mümkün. Bir Sırbistan turu sırasında sakin bir gün ve gece geçirip yerel Sırp yemekleri tatmak için güzel bir yer. Loznica kasabasına 7 kilometre uzaklıkta, gezi için ideal.
Sabac – Böğürdelen
Sabaç (Шабац) başkent Belgrad’ın 85 kilometre batısında, Sava Nehri kıyısında hoş bir kent. Ülkedeki bazı ilklere ev sahipliği yaptı; Sırbistan’da ilk orkestra, hastane ve eczane Sabac’da kuruldu.
Sabac kent merkezinde 1931 yılında inşa edilen St. Peter ve Paul Kilisesi var. Ortodoks kiliselerinde arkadaki en kutsal yeri cemaatin bulunduğu kısımdan ayıran üç kapılı ve üstünde azizlerin resimleri bulunan kısıma iconostasis deniyor, bu kilisenin Pavle Simic tarafından yapılan ikonostasisi oldukça güzel. 1856 yılından kalma ortaokulun içerisindeki Ulusal Müze’de tarihi, arkeolojik ve etnografik eserler var. Sabac şehrinin ana yaya caddesi Olan Karacorceva Caddesi’nde Krsmanovic Evi dikkat çekiyor.
Sabac’ın Zaslon semtinde Fatih Sultan Mehmet dikdörtgen şeklindeki Sabac Kalesi’ni 1470 yılında Böğürdelen Kalesi adıyla inşa ettirdi. Su kanalıyla çevrili kalenin bugün tüm duvarları ve kulelerinden birisi ayakta. Osmanlı döneminde kaleden dolayı Sabac’ın adı Böğürdelen idi. Böğürdelen Osmanlı İmparatorluğu ile Avusturya Macaristan İmparatorluğu arasında pek çok kez el değiştirdi.
Loznica
Sırbistan’ın batısındaki Loznica (Лозница) kasabası da Macva bölgesinde. Drina Nehri kıyısındaki Loznica merkezi 20.000, ilçe olarak ise 80.000 nüfusu barındırıyor. Bosna-Hersek sınırına çok yakın. Kasabanın adı Sırpça üzüm asması anlamına gelen loza’dan geliyor. Eskiden adı Lozica (küçük asma) imiş, bugün Loznica.
Sırbistan turu sırasında nereye gidelim sorusuna bir yanıt olarak yukarıda gördüklerinizin yanı sıra, gezilecek yerler arasında Drina Nehri, Banja Koviljaca ve Banja Badanja kaplıcaları, Gucevo ve Cer dağları, Tronosa ve Cokesina Manastırları, Paulje arkeoloji alanı, Cokesina ilk Sırp İsyanı anıtı, Draginac Şehit Kahramanlar Anıtı, Jadar Müzesi, Tekeris Cer Savaşı Müzesi, Mico Popovic ve Vera Bozickovic Sanat Galerisi var. Vidojevica, Kosana, Trojan (Truva), Koviljka (Gradac), Jerina adlı tarihi kasabalardaki kaleler ve eski evler de Sırbistan turu için görülecek yerler arasında.
Loznica’da Mart ayında Kadınlar Dünyası etkinliği, Nisanda Cokesine Savaşı Anma Töreni ve yamaç paraşütü yarışması, Mayısta Trsic Öğrenci Vuk Festivali, Haziranda Banja Koviljaca Mantar Festivali, Temmuz ayında Trsic Güzel Sanatlar Çalıştayı, Ağustosta Uluslararası Europe Dances Folklor Festivali ve Banja Koviljaca Uluslararası Etnik Film Festivali düzenleniyor.
Trsic e bayıldım. Gitmeden önce okusam bunu kesinlikle gitmek isterdim.bayiliyorum böyle doğal,küçük, şirin yerlere.harika olmuş eline sağlık Alper.
Teşekkürler Esra. Sırbistan bir kez daha gitmeye değer.
Alper bey engin bilgileriniz için tsk ederim.Sizin Sırbistan turunu okuduktan sonra sirbistana gittim.Ve bahsettiğiniz her yeri tek tek gezdim.Ayrıca özellikle üstünde durduğunuz konulardan biri belgrad insanın sıcak olmasıydı.Burada yorumlarda birçok kişi kaba falan demişti.Hayır harika insanlar.ve harika şehir belgrad novi sad sremski karlovçi..
Sırbistan’ı yazımı takip ederek gezmeniz beni memnun etti, sağ olun. Sırplar sıcak ve dostane insanlar, siz de gördünüz. Çok teşekkürler, yolunuz hep açık olsun.
trsic taki evler bungalov apart hotel filanmi? normal ev icin kucuk ama bungalov hotel odasi icin ideal
Minik olanlarda kalınmıyor, onlar evlerin depoları. Daha büyükçe olanlarda kalacak yer var.
Merhaba Alper Bey, aydınlatıcı yorumlarınız için teşekkürler. Belgradda 1 hf lüks olmayan merkezi bir otelde kalmak şartıyla kaç Euroya mal olur sizce? Eylül gitmek için soğuk olur mu? Tek gidersem bir bayan olarak geceleri gezmek için güvenli mi? Niş ve Katowiceye gittiniz mi? görüşleriniz?
Merhaba. Herkesin harcama tarzı farklı olduğu için rakam veremiyorum; rahatlıkla söyleyebileceğim şey Sırbistan’ın Türkiye’den ucuz olduğu. Ayrıca Belgrad yazımdaki ve altındaki yorumlardaki fiyat bilgilerini okumanız yararlı olur. Eylül soğuk olmaz, Sırbistan’da Eylül ayında hava durumu seyahate uygun; gündüz sıcaklık 20-24 derece, gece 10-16 derece seyreder. Akşam için hafif bir mont veya ceket giymek yeterli olur. Geceleri arka sokaklar bile güvenlidir, rahat olun. Hayır o ikisine gitmedim, başka yerlere gittim. Sırbistan’ın en güzel kenti Novi Sad bence, tavsiye ederim.
Mrb.sayfanıza şans eseri denk geldim. Belgrada gitme planım vardı kasım ayında yazınızı okuduktan sonra bahsettiğiniz yerleri de gezsem mi diye düşünüyorum. Öğrenci olduğum için ne kadar ucuza patlarsa o kadar iyi ulaşım pahalı mı bahsettiğiniz yerlere veya otostop olanağı var mı şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba. Sırbistan güzel bir ülke, üstelik ucuz, güvenli, insanı cana yakın. Ulaşım Türkiye’den ucuz. otostop da mümkün tabii. Ne kadar toplam zamanınız var? Ona göre bir rota çizebiliriz.
Cevabınız için teşekkürler,açıkçası ne kadar süreceği harcayacagımız paraya bağlı uçak bileti hariç 500-600 tl limitimiz var 2 kişi,alkol ve tütün ürünü kullanmıyoruz, gece klupleri de çok ilgimizi çekmiyor daha çok şehir turu ve müzeleri gezmek istiyoruz.
Rica ederim. Sırbistan Türkiye’den ucuz bir ülke olsa da konaklama masrafı epey tutar, onun dışında epey ekonomik gezebilirsiniz. Novi Sad ülkenin en güzel kenti, Sırbistan turu için tavsiye ederim.
Tavsiyeleriniz için teşekkür ederim.
Rica ederim. Dönüşte Sırbistan turu izlenimlerinizi burada yazarsanız çok sevinirim, başkalarına da bilgi olur.
Alper bey yazınızı önceki yazılarınız gibi keyifle okudum. Ancak “Trsic on dokuzuncu yüzyılın başlarındaki Sırp ayaklanması sırasında Osmanlılarca yıkıldı” ifadenize üzüldüm. Orada isyan atalarımıza karşı yapıldı ve atalarımız şehit oldu.
Türk-Sırp ilişkilerinin yeniden kurulması gerektiğini düşünüyorum ama bu, atalarımızın kanını rencide ederek olmamalı.
Yazınız için teşekkür ederim.
Nesine üzüldüğünüzü anlamadım. Trsic Osmanlılarca yakılıp yıkıldı evet. Atalarınızın ölmesi bu gerçeği değiştirmez. İsyan olarak adlandırılan şey Sırpların kurtuluş savaşıdır.
Merhabalar epey yazınızı okudum herhalde hiç araba kiralamadınız balkanları araba kiralayarak gezmeyi düşünüyorum. artısı eksisi hakkında bilgi verebilir misiniz?
Bilmiyorum. Ancak Balkan ülkelerinden seyahat yazılarımın altında araba kiralayıp gezenlerin yorumları var, size bilgi olur.
sırbistana bende gittim ve dediklerinizin çoğuna katılmıyorum insanlar Türk ve müslüman olduğunuzu öğrenince resmen kinle bakıyolar size ülkenin heryerinde “kosovo je srbija” yazıyo hayatımda gördüğüm en faşist ülkeydi çok geri kafalılar klasik komunizmden çıkma yoksul ülke birkaç kişiye srebrenitsa yı sordum bana osmanlının intikamı alındı dediler büyük bi rahatlıkla hemde bunu duyunca zaten benim için bitti sırbistan ve sırp insanı ayrıca sırbistan ın kurtuluş savaşı diye bişey yoktur rastgele tarih bilmeden yazmayalım lütfen.
Bir halk ülkesinden işgal güçlerini kovmasını kurtuluş olarak adlandırabilir, son derece normal.
Alper belgrad yazını okudum. bende inşallah bu ay sonu belgrad’ı ziyaret edeceğim.ozellikle memnun kaldığım restoran isimlerini yazmandan çok memnun kaldım. mutlaka dediğin yerleri ziyaret edeceğim.bende bu gidişimde memnun kaldığım yerleri sana yazarım.sağlıcakla kal.
Merhaba. Dönüşte Belgrad izlenimlerinizi burada yazarsanız güncel yararlı bilgi olur. İyi yolculuklar.
Mutlaka yazarım. çünkü bilgi paylaşıldıkça çoğalır. Ayrıca bu bilgileri diğer çelebiler için çok yararlı bilgiler oluyor.
Çok teşekkürler. Sırbistan dönüşü beklerim o halde.
kesin sizdede sırp kanı vardır… kan çekmiş belli ki
Sırp kanı taşıdığımı sanmıyorum ama bir sakıncası yok.
Merhaba. Ilk durak Sirbistan (Belgrad) olmasi kaydiyla, vizesiz Balkanlari gezmek istiyorum. Ilk yurtdisi deneyimim olacak. 7-10 gunluk bir gezi dusunuyorum.
Yalnizca Sirbistan’i mi gezmeliyim yoksa cokca ulke mi gezmeliyim? Skordan ziyade 🙂 yani 5-10 ulke gezdim demektense sindire sindire gezmek daha cok benim mantaliteme uygun ama siz ne onerirsiniz?
Vizesiz 6 ulke var gozume kestirdigim. Sirbistan, Karadag, Bosna-Hersek, Arnavutluk, Kosova, Makedonya.
Merhaba. balkanları çok severim, çok iyi bir seyahat hedefi seçmişsiniz. Sırbistan’da Belgrad ve Novi Sad şart olmak üzere bence 7 ila 10 gün için ikinci bir ülke olarak ya Karadağ ya da Bosna-Hersek’i seçin. Altı ülkeye vize yok ama çok acele bir gezi olur.
Önümüzdeki ay 6 günlük bir Sırbistan gezisi planlıyorum. Siteniz benim için mükemmel bir kaynak. Ellerinize sağlık.
Bloguma ilginize teşekkürler Akif Bey. Güzel bir Sırbistan turu dilerim. Rotanız nasıl?
Merhaba,öncelikle daha öncede geri dönüş yapmanıza istinaden hiç bir aksilik yaşamadan Avrupa turumuzu atlattık. Bunun için sizlere çok teşekkür ediyorum.Şimdi ise Sırbistan, Makedonya veya bosna hersek turu yapmak istiyoruz ama öncelikle sizce hangisini görmeliyiz. Hangisi bize daha çok lezzetli gelecektir 🙂 Şimdiden geri dönüşünüz için teşekkür ederim. İyi günler.
Merhaba. Ben Sırbistan’ı çok seviyorum. Diğerleri de güzel. Zamanınız sadece bir ülke için mi yeterli?
Merhaba öncelikle çok teşekkür ederim Haziran’da Balkan turu yapicam Kosova Makedonya Arnavutluk Karadağ Bosna Hersek Sırbistan ve tekrar kosava bayadir araştırma yapıyorum ama sizin yazınız kadar detaylı olan görmemiştim çok sağ olun balkanlardan istediğiniz bisi varsa dönüşte memnuniyetle getirebilirim iyi günler (:
Merhaba Sefa Bey. Balkan ülkeleri cok güzeller; ucuz, güvenli ve eglenceli. Keyifli bir seyahat olacagina eminim. Istedigim kolaylikla gezmeniz ve zaman bulunca izlenimlerinizi blogumda ilgili yazilarin altina yazmaniz; bu cok kisiye bilgi ve cesaret verir. Esenlikler. 🙂
Merhaba Alper Bey,
16 mayis itibariyle Sirbistan gezimize baslayacagiz. Yaziniz farkli bolgeler konusunda bize bir rota cizdirdi. Oncelikle Belgrad, Trsic, Sabac, Loznica ve Novisad icin plan yaptik. Yazilarinizi okumama ragmen kacirmis olabilirim 7 gunluk bir tatil icin onerebileceginiz yerler var mi? 2 tane dogal park gorduk oralarla ilgili notlariniz var mi? Tesekkuler simdiden
Merhaba Serap Hanım. Sırbistan turu için çok iyi bir plan ve rota. Bence 7 günlük bir Sırbistan gezisi için yeterli. Ben Vrsac’ı da çok beğendim ama şart değil. Ayrıca daha rahat gezebilmeniz için Loznica’yı planınızdan çıkarabilirsiniz, çok bir özelliği yok. Ne dersiniz?
Ilginiz ve hizli cevabiniz icin tesekkur ederiz. Vrsac’i da inceleyelim
Rica ederim. Sırbistan’ı seveceğinize neredeyse eminim. Yolculuk planınız kesinleşince burada paylaşırsanız sevinirim, gidecek olanlara yararlı olur. 1 hafta çok sık kullanılan bir tatil süresi çünkü.
Merhaba, gezimizde Trsic’e gidis icin otobus bulamadik. Siz aracla gitmissiniz sanirim. Nasil gidebiliriz yonlendirme sansiniz var mi? Tesekkurler.
Merhaba. Evet Sırbistan turu sırasında Trsiç’a beni Sırp arkadaşlarım arabayla götürdü, onları aradım. Ulaşabildikleri bilgiye göre Loznica’dan Trsiç’a saat 05:40, 07:05, 13:25 ve 15:20’de otobüs var. Trsiç – Loznica otobüsleri ise saat 06:00, 07:25, 13:45 ve 15:45’te. Bunlar hafta sonu saatleri. Hafta içi günlerde ise bunlara ek olarak gidiş 11:00, dönüş 20:10 otobüsleri de varmış. Yabancı turistlerin pek bilmedikleri bu güzel tarihi köye gitmek istemenize sevindim. Şu anda hangi Sırbistan kentindesiniz?
Belgrad da kalip diger yerlere otobusle gidip donuyoruz. Simdiye kadar Belgrad, Zemun ve Ada Ciganlija’yi gezdik. Genel olarak yuruyerek gezmeyi tercih ettik. Ada’ya gidisi ise bisiklet ile yaptik. Adanin deniz olarak kullanilan kismi yerine sag tarafinda kalan variller uzerine kurulu kucuk evlerin oldugu alanlari kesfettik. Gezimiz cok guzel ama yorucu olarak devam ediyor. Siradaki gezimiz de Nis olacak sanirim.
Sırbistan turu harika gidiyor! Ben de yeni kentler gezerken uzun yürümeyi çok seviyorum. O nehir evlerini pek beğenirim ben de. Keyifli seyahatler.
Trsic gezimizi tamamladik. Gercekten gorulmesi gereken biyer ama gidis icin otobus yanlis bir secim olmus. Otobusler yol boyunca cok duruyor bu nedenle zaman kaybi ve yorgunluk cok fazla oluyor. Arac kiralamak daha mantikli bir yol olabilirmis ama tabelalar cok yetersiz. Nis gezimizi sanirim bu nedenle iptal ediyoruz. 2 gun Novi Sad’da konaklarken cevresini gezmeyi planlaiyoruz. Loznica ve Sabac ise pek ilgimizi cekmedi acikcasi. Ozellikle Loznika standart kucuk bir sehir.
Harika, zor da olsa Trsiç’e gitmenize sevindim. Araba kullanmayı bilmediğim için araç kiralama benim hiç düşünmediğim bir ulaşım seçeneği, o yüzden tavsiye olarak da aklıma gelmiyor. Loznica daha önce yazdığım gibi Sırbistan turu planından çıkarılabilecek bir yer ama Trsiç için gerekiyor. Niş pek güzel değil, asıl Sırbistan’ın en güzel kenti Novi Sad’ı beğeneceksiniz bence.
Merhaba Alper bey Ekim gibi veya Kasım gibi Tatil planlaması yapıyorum Ama kafam çok karışık 🙁 Sizin tüm yorumlara içtenlikle dönmeniz sebebiyle size sormak istiyorum. Ekim Veya Kasım için hangi ülkeye gidilebilir???? Ben de Sırbistan, Makedonya, veya Balkan Turu düşünmekteyim. Tabi kararsızlık had safhada Bunun yanı sıra Hollanda için düşünceleriniz nelerdir??? Kuzenim 4 günlük bir gezi olarak kendisi gidiyor. Ve şiddetle tavsiye etti, Giethoorn, Volendam olarak söyledi. Bir kaç daha eklemesi olarak mevcut. Ben maliyet olarak hem uygun hem de bol gezmeli düşünmekteyim. Sırt çantası az eşya bol gezme olarak konaklama çok üst seviyelerde olmasına gerek olmadığını düşünüyorum. Ama hangi ülke iklim olarak gezme olarak iyidir ???? Yardım ederseniz çok sevinirim ….
Merhaba. Balkan Turu çok iyi fikir; yakın, ucuz ve güvenli, eğlenceli. Hollanda şahane ülke ama maliyet çok artar, biliyorsunuz? Sıcak hava istiyorsanız Hollanda iyi fikir değil, Balkanlar da serin olur, güneye inmek gerekir. Fas, İsrail, Lübnan biletlerine bakabilirsiniz. Kişisel görüşüm ise net; Sırbistan, Karadağ, Makedonya. Kaç gün ayırabileceksiniz?
Gün mefhumunda bir sorun yok. Şöyle ki 10 gün olabilir. İlk düşüncem iklim ve eğlence ve gezme durumlarını halletmek Gidilecek yeri bulmak ve oraya yoğunlaşmak. Sonraki aşama ise o konumu iyice araştırıp gidilmesi söz konusu.. Ulaşım maliyet kısmı da mevcut onlar da araştırılacak.. Ya da bir çılgınlık yapıp Küba veya Bangkok diyorum.. Bu şekilde kafamda deli sorular.. Alper bey Söylemiş olduğunuz yerleri not olarak yazacağım…
Küba harika olur tabii, önemli olan bütçeniz. Sırbistan ucuz bir ülke, uçak biletleri de uygun.
Çok teşekkür ederim Not aldım. :))) Ülke kısmına yoğunlaşıp sizin yazılarınızı okuyup gidilecek artık Çok saolun Tüm anlatım için 🙂
Sırbistan güzeldir, keyif alırsınız. 🙂 Rica ederim.
Alper bey, iyi günler. Sizinle daha önce Amsterdam gezisi için görüşmüştüm. Belki hatırlarsınız, biz eşimle 70 yaşın üstündeyiz. Az ingilizce biliyoruz. Şimdi de 4 günlük Belgrad gezisi planladık. Uçak ve otel rezervasyonlarımızı yaptık. 2 Ekim’de orada olacağız. Novi Sad ve diğer yakın yerleri de gezmek istiyoruz. Nasıl bir plan yapmalıyım ve ulaşımı ne ile gerçekleştirmeliyim???
Bana fikir verebilirseniz şimdiden çok teşekkür ederim.
Merhaba. Evet sizi hatırlıyorum. Sırbistan turu yapacak olmanıza sevindim; güzel, ucuz ve güvenli bir ülke. Seyahat süreniz 4 gün olduğuna göre bence Belgrad ve Novi Sad’dan başka bir şehre gitmeyin. 2 Ekim Belgrad 3 gece, 5 Ekim Novi Sad 1 gece; ya da 2 gece Belgrad, 2 gece Novi Sad uygun olur. Hem tren garı hem otobüs terminali kent merkezindeki Savamala semtinde. Başkent Belgrad’dan Novi Sad’a sabah 07:36’dan gece 00:58’e kadar her gün 13 tane tren var, trenin türüne ve durduğu istasyon sayısına göre yolculuk 1 saat ile 2 saat arasında sürüyor. Tren bilet ücretleri birinci sınıf 480-532 Sırp Dinarı, ikinci sınıf 338-388 Sırp Dinarı. Rezervasyon ücreti 100-110 dinar. Hemen yakındaki otobüs terminalinden Novi Sad’a çok sık otobüs var, günde 100 civarı sefer. Lasta ve Autosaobracaj Kragujevac firmaları nispeten daha iyi, yol 1 saat yirmi dakika veya bir buçuk saat sürüyor. Dolayısıyla Belgrad ile Novi Sad arası ulaşım kolay.
Merhaba Alper bey, blogunuzu ilgiyle takip ediyorum ve çok yararlanıyorum bu nedenle öncelikle çok teşekkür ediyorum. Ben ve eşim 55 yaşlarında emekli çift olarak ilk kez yurt dışı gezi planımızı çok az İngilizce konuştuğumuzdan dolayı tur firmasıyla gitme kararı aldık. Vize zorlukları sebebiyle vizesiz Belgrad, Saraybosna, Mostar, Budva, Kotor, Bar, İşkodra, Ohrid, Tiran, Üsküp toplam 7 gece tur ile 11 Kasımda yolculuğumuza başlıyoruz.. Sizce bu mevsim ve tur planı doğrumu ayrıca sizce bundan sonra çok az dil bilmemizden dolayı tur olmadan gezi planlayabilir miyiz yorumunuzu almak isterim. Şimdiden dönüşünüz için tekrar teşekkür ederim.
Merhaba. Sırbistan, Bosna-hersek, Karadağ, Makedonya ve Arnavutluk, hem vizesiz hem de ucuz olmaları nedeniyle Türkiye’den seyahat için uygun ve cazip Balkan ülkeleri. İyi bir tur seçimi yapmışsınız. Kasım ayında bu şehirlerde hava durumu serin hatta soğuk olur, sıcaklıklar 2 ila 12 derece arasında seyreder, Kışlık kıyafetlerle gitmeniz gerekir. Çok az İngilizce birçok sorunu çözer, ama bazı durumlarda zorluk yaşarsınız, derdinizi sonunda anlatırsınız ama biraz zaman alır. bence evet, bağımsız seyahat edebilirsiniz.
Merhaba Alper bey Temmuz ayında otomobil ile çadır kurarak Prag a kadar gitmeyi planlıyoruz (eşim ve oğlumla). Sırbistan ve Macaristan’da çadır kurabileceğimiz kamp yerleri hakkında yorumlarınızı alabilir miyim? Ayrıca bu rota üzerinde gezilebilecek yerler nereleridir?
Merhaba. Sırbistan ve diğer gideceğiniz ülkelerde kamp yapmadım, bilmiyorum. Plovdiv, Sofya, Belgrad, Novi Sad, Szeged, Budapaşte, Viyana, Linz, Brno, Prag güzel şehirler gezmek için.
Merhaba Alper bey. Blog sayfanızı severek takip ediyoruz. Bizlere deneyimlerinizi paylaştığıniz için çok sağolun. Bir şey sormak istiyorum, kişisel görüşünüze ve gözlemlerinize göre sizce Makedonya mı yaşamak için daha iyi, yoksa Sırbistan mı, aralarındaki farklar sizce neler?
Merhaba. Gezi blog yazılarıma ilginize teşekkür ederim. Her ikisi de sevdiğim ülkelerden, özellikle insanlarının sıcaklığıyla. Makedonya daha küçük ve mütevazi bir ülke, yapı ve kültür olarak biza daha yakın. Sırbistan daha büyük ve güçlü, iş imkanı daha fazla. Belgrad İstanbul ve Atina’dan sonra Balkanların üçüncü büyük kenti. Ben olsam yaşamak için Sırbistan’ı tercih ederdim.
Cevap yazdığınız için çok teşekkür ederim. Ben de Sırbistan üzerinde çok düşündüm fakat yine de her zaman başkalarının da fikrini almak gerekir o yüzden size de danıştım.. Tekrar teşekkürler.
Rica ederim. Sırbistan için iyi şanslar.
Merhaba Alper bey benim bir kaç gündür nette aradığım fakat bulamadığım bir şey var gönüllülük programı ile. Workaway programı ile gitmek istediğim bir ülkede ücretsiz çalıştığım zaman kaçak işçi durumuna dusermiyim her ülkenin prosedürü farklı bilirsiniz .bu gibi durumlarda ne yapmak gerekir (acil) sevgiler..
Merhaba. Hayır böyle bir durum olmaz, zaten Workaway yatacak yer ve yemek karşılığında kısa süreli çalışmaya yönelik bir sistem. Resmi olarak işçi değil, size yer veren kişiye yardım eden biri olacaksınız. Gitmek istediğiniz belli ülkeler var mı?
Belarus düşünüyorum. bir kaç ay için. ne bilim belki ülke polisi ikna olmaz falan kaçak çalışıyormuş gibi. Hayır açıklayamam diye korkuyorum.ama workaway hesabım ve host yardımı ile kurtulabilirim belki kimsenin başına gelmez benim başıma gelir 🙂 baştan ogrenmeliyim.
Güzel ülke. Köyleri ve kırları çok hoş, kentleri şık mimarili ve temiz. Ülkeye girerken kayıt ve zorunlu sağlık sigortası yaptırılıyor. Ucuz birşey. Kent düşündünüz mü?
Hayır Alper bey henüz düşünmedim aslında benim için kentten ziyade Rusça konusabileceğim bir fırsat olması 2 senedir bir türlü beceremedim akıcı konuşmayı. Rusya’yı düşünüyordum ama vize engeli ile karşılaştım. Sevgiler.
Rusya’da henüz sadece Yakutsk’a gittim, yazılarımı tavsiye ederim, sıra dışı 🙂 Burada Rusça kursuna gittiniz mi? Sevgiler.
Evet gittim hatta yetmedi YouTube uzerinden çalıştım fakat gerçekten çok zor bir dil. Fakat tüm Rusya, Sovyet, Türkistan hatta İsrail’de bile konuşulabilir bir dil olduğundan akıllıca seçim yaptığımı saniyorum pes etmicem. Rusya ve Doğu Avrupa yazılarınızı da mutlaka okuyacağım. Çok teşekkürler yardımlarınız için.
Kesinlikle doğru bir seçim. Ben sadece iyi düzeyde İngilizce biliyorum, ama bu kadar seyahat ettikten sonra şunu gördüm ki İspanyolca ve Rusça bilseymişim büyük avantaj olurmuş. Rica ederim.