Sicilya hakkında bilgi kaynağı olarak hazırladığım bu blog yazısı seyahatim için bir hazırlık oldu. Sicilya Akdeniz’in en büyük adası olup, İtalya anakarası ile arasında Messina Boğazı var. Çok az ovalık alana sahip adada Peloritani, Nebrodi, Madonie, Iblei dağları yer alıyor. Güzel sahilleri, manzaraları, korunmuş doğası ve mimarisi, lezzetleri yemekleri, çevresindeki küçük adaları, plajları, alışveriş olanakları, turistik yerleri ve ilginç mafya tarihi ile  çok sayıda gezgin ve turisti kendine çekiyor. Sicilya hakkında bilgi yazımda adanın konumu, coğrafya, iklim, tarih, ürünler, ekonomi, insanlar, inançlar, şehirler, mafya, kültür ve sanat hakkında bilgiler var. İstanbul’dan Palermo’ya taşınan arkadaşım “Bunlar İtalyan değil, sizin Trakyalıların esmeri” deyince merakımı yenemeyip uygun bir bilet aldım, görelim bakalım ünlü eğlenceli mafya adasını.

 

Sicily
Sicilya

 

Sicilya Hakkında Bilgi

Çevresinde Eolie, Ustica, Egadi, Pantelleria ve Pelagie Adaları olan Sicilya’da, 3323 metreyle Avrupa’nın en yüksek aktif yanardağı olan Etna ile Stromboli ve Volcano Adaları aktif yanardağları var. Bölgenin merkezi Palermo şehri. Adada bir Latin dili olan İtalyancanın Sicilyaca lehçesi konuşuluyor.

 

Information about Sicily
Sicilya hakkında bilgiler

 

İlk mafya ailesi Sicilya’da kurulmuş ve MAFIA ismini koyan da Sicilyalılar. Mafyanın en meşhur olduğu köy Corleone. İtalya’nın 1948 Anayasası ile kısmi bölgesel özerklik verilmiş 20 bölgesinden birisi.

 

Sicilya bayrak
Sicilya bayrağı

 

Sicilya Adası Hakkında Bilgiler

Sicilya üçgen biçiminde, doğal gü­zelliğiyle ünlü, yüz ölçümü 25.711 kilometre kare bir ada. Kuzey kıyısında yükselen sarp dağ­lar, İtalya anakarasındaki Apenin Dağları’nın bir uzantısı. Özellikle kuzeyinde dar kıyı ovaları yer alan adada, yamaçları ör­ten doğal ormanlar tarım için toprak kazanmak amacıyla büyük ölçüde yok edilmiş.

 

Sicilya adası hakkında bilgi
Sicilya adası

 

Sicilya Adası İtalya’nın yoksul bir bölgesi ve ülkenin diğer bölgeleriyle ilişkisi oldukça az. Halkın büyük bölümü çiftçilikle geçiniyor. Adada, anakarada yaşayan İtalyanların zor anladıkları bir lehçe konuşuluyor. İtalya’nın limon ve portakallarının çoğu Sicilya’da yetiştiriliyor. Alçak yamaçlarda ve kıyı ovalarında turunçgiller, zeytin, badem, üzüm ve çeşitli sebzeler yetiştiriliyor. Sicilya’nın kuzey kıyısında yer alan Palermo’nun gerisindeki vadi, lezzetli portakalları nedeniyle Conca d’Oro (altın kabuk) adıyla anılıyor. Batıdaki Marsala Ovası şarabıyla ünlü.

 

Sicily Italy
Sicilia Italia

 

Sicilya’nın engebeli iç kesimleri, 1950’lere kadar çok düşük ücretle işçi çalıştırılan büyük çiftliklere bölünmüştü. 1950’den bu yana dev­let bu toprakları kamulaştırarak köylüler ara­sında paylaştırdı. Adada en çok buğday ekil­se de, üretim miktarı düşük. Engebeli çayırlar koyun ve keçi otlatmaya elverişli. Az sayıda sığır besleniyor. Ada halkının büyük bölümü tepelerde kurulu kasaba ve köylerde yaşıyor. Adanın ana karayolları iyi olsa da, köyler arasındaki yollar taşlık ve dar olduğu için yükler eşek sırtında taşınabiliyor.

 

Sicilya ulaşım
Sicilya kara yolu ulaşım koşulları

 

İtalya balıkçılık filosunun yaklaşık dörtte birini Sicilya’nın balıkçı tekneleri oluşturuyor. En çok orkinos ve sardalye avlanıyor. Adada balık, meyve ve sebze konserveciliği; kükürt, petrol, kimyasal mad­de, plastik eşya, çimento ve gübre sanayi var.

 

Sicilya resimleri
Sicilya fotoğrafları

 

Sicilya Hakkında İlginç Bilgiler

1. Başkent Palermo 2015 Avrupa’nın en iyi sokak yemekleri kenti ve 2018 İtalya kültür başkenti seçildi. En meşhur Sicilya yemekleri, arancini (malzeme dolgulu pirinç köftesi, aşağıda solda), sfincione (pizza), pane con la milza (etli sandviç), jaw (çene), panelle (nohutlu börek) ve pasta alla norma (patlıcanlı domatesli makarna).

 

Sicilya mutfağı
Sicilya yemekleri

 

2. İtalya’nın en büyük operası Palermo Teatro Massimo olup, The Godfather III de burada gösteriliyor.

 

Teatro Massimo Palermo
Palermo Teatro Massimo

 

3. İtalyanca ve Sicilya lehçesi dışında adada Fransızca, Almanca, Arapça ve Romence de konuşuluyor.

 

4. Adada karadan doğudan batıya gitmek 3.5 saat, kuzeyden güneye seyahat etmek 2 saat sürüyor.

 

5. Şiirin bir türü olan sone, Sicilya Giacoma da Lentini şiir okulunda doğdu.

 

6. İtalya’dan uzaklığı sadece 1.5 kilometre ve bir köprü yapılması tartışılıyor.

 

7. Üç denizle çevrili bir ada; Tiren Denizi, Akdeniz ve İyonya Denizi.

 

8. Matematikçi Arşimet, Dolce Gabbana’dan modacı Domenico Dolce ve besteci Vincenzo Bellini, Sicilyalı ünlüler arasında.

 

İtalya moda
İtalyan modası

 

9. Yunanistan’dan daha fazla ve güzel antik Yunan kenti kalıntısı var.

 

Sicilya tarihi yerler
Sicilya’da tarihi yerler

 

10. Makarna, şarap, limon, zeytinyağı, sardalye, antep fıstığı, seramik ve mobilya ihraç ediyor.

 

11. Sicilya kadınlar ve erkekleri İtalya anakarasındakilerden daha uzun yaşıyor.

 

Sicilya yaşam
Sicilya’da uzun yaşam

 

12. Akdeniz’in en büyük adası olarak San Vito lo Capo, Agrigento, Torre Salsa, Lo Zingaro ve aşağıdaki Cefalu gibi meşhur kumsallara ve deniz tatil yerlerine sahip.

 

Sicilya deniz tatili
Sicilya’da deniz tatili – Cefalu

 

13. İtalya’nın üç aktif yanardağından Vezüv hariç diğer ikisi adada yer alıyor; Etna ve Stromboli. Etna Yanardağı en son 2017 Mart ayında volkanik patlama yaptı.

 

Etna Volkanı
Etna Yanardağı

 

14. Halkın dörtte biri üzüm verimliliği nedeniyle Etna Yanardağı’nın eteklerinde yaşıyor.

 

15. Ada halkı kendini İtalyandan çok Sicilyalı olarak adlandırıyor.

 

16. Efsaneye göre mafya sözcüğü, 1282 savaşında Morte Alla Francia, Italia Anela (Fransa’ya ölüm, İtalya’nın haykırışıdır) sloganının baş harflerinden türedi.

 

17. Uçurumdan denize atlamak ve dalış, adeta bir ata sporu.

 

Batıl İnanç

Sicilya halkı arasında batıl inançlar oldukça yaygın, örneğin arabalara boynuz şeklinde büyüler asmak. Günlük yaşamında kendi yeteneklerinden çok kadere inanan insan çok. Azizler, kutsal bakireler, şans getiren büyüler günlük yaşamın bir parçası.

 

İtalya inanç
Sicilya inançları

 

Sicilya Halkı

Sicilya adası çeşitli kültürlerin ve etnik kökenlerin oluşturduğu bir mozaik. İlk İtalyanlar, Fenikeliler, Kartacalılar, Yunanlar, Romalılar, Bizanslar, Suriyeliler, Normandiyalılar, Suabiyalılar, Aragonlar, Lombardiyalılar, İspanyollar, Fransızlar ve Arnavutlar adanın kültürüne ve etnik yapısına katkıda bulunuyorlar. İtalya bölgeleri arasında en az göç alan yer, çünkü daha fazla iş imkanı için kuzey tercih ediliyor. En yaygın dini inanç Hristiyanlığın Katolik mezhebi.

 

Sicilya halk
Sicilya halkı

 

Nüfusun büyük çoğunluğu Katolik olmakla birlikte, Palermo ve yörelerinde Bizans’tan bu yana varlıklarını sürdüren az sayıda Ortodoks yaşıyor. Günlük konuşma ve resmi yazışma dili olan İtalyancanın yanı sıra bölgesel lehçeler olan Arnavut ve Yunan lehçeleri de konuşuluyor. Palermo, Messina, Catania gibi kıyılardaki büyük yerleşim endüstri merkezleri nüfusun % 35’ini barındırırken, geri kalan bölüm kapalı bir yaşam biçiminin egemen olduğu kasabalarda, dağınık köylerde yaşıyor.

 

Sicilya insanlar
Sicilya insanları

 

Sicilya Mafyası

Mafya denilince en ünlü isimler Godfather ve Sicilya. Mafya ilk kez 19.yy sonlarına doğru Sicilya’nın güney bölgesinde ortaya çıktı. Sicilya o dönemlerde birbirleriyle rekabet içinde olan çetelerin cirit attığı, haydutlarla dolu bir yerdi. O kadar ki Napoli kralı kontrolü sağlamak için aralarından bazılarıyla anlaşarak onları da düzene ortak etmiş. Elinde yeterli askeri güç olmadığından dolayı çetelerden bazılarına Kır Jandarması olarak adlandırarak, âdeta polisin görevinin bir kısmını onlara devretmiş. Böylece Sicilya’da uzun süre her şeye hakim olan, Cosa Nostra denen meşhur “Mafya” oluşmuş.

 

Sicilya mafya
Sicilya Mafyası

 

Hükümet yönetimi normale döndürmek yani mafyayı saf dışı bırakarak yasal güçlerle düzeni sağlamak istediğinde ise mafya, polisin işini engelleyerek ya da bozarak varlığını sürdürmüş. Üstelik mafya sadece bunla da yetinmeyerek, düzene karşı olan insanları da kendi safına çekerdi. Çünkü mafyanın bu ilk zamanlarında Sicilya; kükürt madenlerinde ve küçük tarım işletmelerinde çalışan işçilerin bulunduğu, yoksulluğun yoğun olduğu bir yerdi, bu sebeplerle, her geçen gün onlara katılanlar çoğalıyordu.

 

İtalya mafya
İtalyan mafyası

 

Mafya Aileleri ve Örgütlenme

Aralarında işbirliği olan her aile ittifakının başında, aileler üstü bir saygınlık ve yetkiye sahip olan ve Baba anlamına gelen Padrino bulunmaktaydı. En yaşlı ve tecrübe sahibi olan ve idare etme konusunda kendini kanıtlamış kişi Padrino oluyordu. Padrino yani Baba olmak isteyen adaylar, bazı dönemlerde kendilerine ait özel silahlı gruplarıyla birlikte rakiplerini ortadan kaldırarak yönetimi ele geçiriyorlardı. Padrinoların her biri Sicilya’da ve İtalya’nın diğer bölgelerinde yönettikleri aileler içinden birini diğer ailelere liderlik yapması için Lider Aile tayin ederdi. Buna Capofamiglia denirdi. Padrino’ya bağlı olan her aile ticaretin yoğun olduğu bölgelerdeki suç unsurlarını kendilerine bağlamaları için Şef anlamına gelen bir Caporegime tayin ediyordu. Her Caporegime ünvanlı şahsın yanında Asker anlamına gelen Soldato adlı bir yardımcısı ve silahlı adamları vardı.

 

Mafya
Mafya örgütlenmesi

 

Caporegime ünvanlı silahlı unsur liderleri, içlerinden birini lider seçiyordu. Bu şahsa Şeflerin Şefi anlamına gelen Capo di Tutti Capi deniyordu. Caporegimeler suça bizzat karışmazlar ve işlerini Soldatoları aracılığı ile idare ederdi. Ayrıca her Padrino, kendisine bağlı olan her aileye Müşavir anlamına gelen birer Consigliere tayin ediyordu. Consigliere ünvanlı bu kişlerin görevi Padrino’ya bilgi vermek ve bağlı olduğu aileye yardım etmekti.

 

mafyanın kuruluşu
Mafyanın kuruluşu – Gaetano Badalamenti

 

Tommaso Buscetta’ya göre ilk Sicilya Mafya Komitesi en güçlü Amerikan ve Sicilyalı mafya üyeleri arasındaki bir dizi toplantıdan sonra 12-16 Ekim 1957 tarihlerinde Palermo ilinde, Hotel Delle Palme ile Spano deniz ürünleri restoranında kuruldu. ABD kökenli haydutlar Joseph Bonanno ile Lucky Luciano, meslektaşlarına 1930’da komitesini kuran Amerikan Mafyasını örnek alarak bir komite oluşturmalarını önerdiler. Sicilyalılar öneriye katıldılar ve Buscetta, Gaetano Badalamenti ve Salvatore Greco Ciaschiteddu kuralları koydular ve 1958 yılı başında Sicilya Mafyası kuruluşunu tamamladı.

 

Mafya babası
Mafya babaları

 

En yoğun mafya üyesinin yaşadığı Palermo’da 46 mafya ailesi (cosche) yaşıyordu. Sicilya Mafyasının ilk Bölge Temsilcisi (Rappresentante Regionale) Salvatore Ciaschiteddu Greco, bu ünvanı eşitler arasında birinci (primus inter pares) olarak aldı ve başlıca görevi mafya toplantılarını düzenlemekti.

 

Mafya lideri
Mafya Lideri Salvatore Ciaschiteddu Greco

 

Mafya Babaları

Tarihte en ünlü mafya babaları:

 

Alphonso Gabriel Al Capone

“Çocukken her akşam yatmadan önce Tanrıya bana bir bisiklet vermesi için dua ederdim. Bir gün Tanrının çalışma tarzının bu olmadığını anladım. Ertesi gün gittim kendime yeni bir bisiklet çaldım ve her akşam yatmadan önce Tanrıya günahlarımı affetmesi için dua ettim.”

 

“Bir gülümseme epey işinizi görür, ama bir gülümseme ve bir silah daha çok işinize yarar.”

 

al capone
Alphonso Gabriel Al Capone

 

Vito Cascio Ferro – Haraç uzmanı.

 

Salvatore Lucania – Time dergisinin 20. yüzyılda en çok sözü geçen 20 kişiden biri olarak gösterdiği kişi.

 

Salvatore Lucania Sicilia
Salvatore Lucania – Sicilya Mafyası

 

Michele Navarra – Doktora derecesine sahip bir fizikçi mafya babası.

 

Salvatore Greco – Palermolu Küçük Kuş lakaplı baba, aile içi kan davasında öldürüldü.

 

Angelo La Barbera – Palermo Mafya Komisyonu üyesi güzide bir kişilik.

 

Gaetano Badalamenti – Pizza lokantaları aracılığıyla 1.65 milyar dolarlık uyuşturucu ticareti yaptı.

 

Luciano Leggio –  Entelektüel bilgisi geniş olduğundan profesör olarak anılırdı.

 

mafya babası
Mafya Babası Luciano Leggio

 

Salvatore Riina – Canavar lakaplı azılı Babaların Babası.

 

Bernardo Provazano – Son Babaların Babası 2006 yılında yakalandı.

 

babaların babası
Babaların Babası Bernardo Provazano

 

Mafya Kural ve Gelenekleri

Günümüzde hala belli bölgelerde etkin olabilen İtalyan mafyasının geçmişte, Gladio ile çok içli dışlı olduğu, devlette bazı alanlarda etkin politikacılara sahip olduğu ya da düzeni tehdit ettiği iddia ediliyor. İtalyan mafyasının oldukça acımasız kuralları olmasının yanı sıra, üyeleri diğer mafyalara göre daha sıcak kanlı. Mesela öldürdükleri birinin 18 yaşından küçük çocuğu varsa ona baktıkları, ailesine destek sağladıkları biliniyor. Ayrıca kadın ve çocuklara dokunulmaz kuralı öncelikleri. Aileye çok önem veren İtalyanların ve Sicilya mafyasının önemli kurallarının başında birlik olmak ve aile geliyor. Mafya üyeleri çok sempatik, yemek yapmayı ve yemek yemeyi çok seven üyelerden oluşuyor. Kendi içlerinde sadakate çok önem veren bu ailelerde, eğer bir mafya üyesi yakalanırsa gözaltına giderken diğer bir üyeyi dudaklarından öperse bu “öz altında konuşmayacağım” anlamına geliyor.

 

Sicilya Şehirleri

Bölge 9 ile ayrılıyor: Agrigento, Caltanissetta, Catania, Enna, Messina, Palermo, Ragusa, Syracuse ve Trapani. Adada üç büyükşehir alanı var ve ilçeleriyle birlikte nüfusları şöyle;

 

Palermo – 1,044,169 kişi

Catania – 801,280 kişi

Messina – 418,916 kişi

 

Palermo
Palermo – İtalya

 

Sicilya şehirleri ve nüfusları:

 

Başkent Palermo (677,854)

İkinci büyük şehir Catania veya Katanya (315,576)

Messina (242,121)

Syracuse veya Siraküza (123,248)

 

Sirakuza
Siraküza – İtalya

 

Marsala (82,812)

Gela (77,295)

Ragusa (73,756)

Trapani (70,642)

Vittoria (63,393)

Caltanissetta (60,221)

Agrigento (59,190)

Bagheria (56,421)

Modica (55,294)

Acireale (53,205)

Mazara del Vallo (51,413)

 

Sicilya Adası gezilecek yerler
Sicilya Adasında gezilecek yerler – Savoca köyü

 

Coğrafya, Konumu, Haritası

Kıtadan 1.5 ila 3 km genişliğindeki Messina Boğazı ile ayrılan ada, Kuzey Afrika kıyılarının (Tunus) 145 km güneybatısında yer alıyor. Kuzeydoğuda Peloro (Foro), güneydoğuda Passera, batıda Lilibeo burunları arasında üçgen biçiminde olup, Apenin Dağları ve Atlas Dağları’nın (Kuzey Afrika) uzantısı sayılıyor. Peloro Burnu’ndan batıya doğru kuzey kıyısının üçte ikisini, ortalama 1.500 m yükseklikte kıyıya paralel dağlar kaplıyor. Kuzeydoğuda en yüksek nokta 3.323 metreyle Etna Yanardağı.

 

Sicilya harita
Sicilya haritası

 

Hava Durumu ve İklim

Adada çok sayıda ırmak bulunmasına karşın, Salso (144 km) ve Simeto (113km) dışındakiler kısa akışlı. İklim, genelde yumuşak ve sıcak. Hava durumu genelde sert değil, Kış mevsiminde, Taormina’da ortalama sıcaklık 13°C, Palermo’da 11.4°C. Kar ve don olayı alçak kesimlerde ender yaşanıyor. Yaz aylarında, Kuzey Afrika’dan sık esen tozlu, kuru sirokko rüzgârı aşırı sıcağı azalttığı için, sıcaklık hiçbir zaman Güney İtalya ve Po Vadisi’nden yüksek değil. Sıcaklık başkentte gündüz 30, gece 24 derece, Katanya’da gündüz 31, gece 19 derece.

 

Sicilya hava durumu
Sicilya hava durumu ve iklimi

 

Etna Dağı ve kuzey eteklerinde, doğal ormanlar dışında çeşitli etkenler sonucu bitki örtüsü büyük ölçüde değişmiş. Meşe, kestane, zeytin, Akdeniz çalı toplulukları, egemen bitki örtüsünü oluşturuyor. Zengin olmayan ada faunası, Güney İtalya ve Sardinya Adası ile benzerlik gösteriyor. Sicilya’da hava durumu Yazlar sıcak ve kuru, Kışlar ılık geçiyor. Yağış oranı düşük.

 

Ekonomi

Ekonomi tarıma dayalı. Başta buğday (İtalya üretiminin % 10’u), çavdar olmak üzere, tahıl ürünleri, ekilebilen toprakların büyük bölümünü kaplıyor. Turunçgil, üzüm, sebze, zeytin, diğer başlıca ürünler. Son yıllarda pamuk ve keten üretimi de önem kazanmaya başladı. Şarap, turunçgil (limon, portakal), zeytinyağı (İtalya üretiminin 1/8’i), temel dışsatım ürünleri. Kıyılarda balıkçılık (özellikle tonbalığı, orkinos, sardalye avcılığı), bir başka önemli geçim kaynağı. Kümes hayvancılığı, çayır ve otlakların yok denecek kadar az oluşu nedeniyle, hayvancılık fazla gelişmiş değil. Yerel tüketimi karşılamaya yönelik az sayıda koyun, inek ve keçi besleniyor.

 

Sicilya neyi meşhur
Sicilya’nın meşhur ürünleri

 

İkinci Dünya Savaşı öncesinde, madencilik (kükürt), şarap, meyve konserveciliğiyle sınırlı endüstri etkinliklerinin geliştirilmesi amacıyla, bazı yatırımlara gidildi. İlk petrol Ragusa yakınında bulundu, bunu Gela açıklarında açılan kuyular izledi. Augusta’da kurulan ilk rafineri, daha sonra petrol boru hattıyla Ragusa’ya bağlandı. Metan gazı bulundu. Plastik, yapay gübre, çimento, kimya, petrol arıtma fabrikaları, termik santrallerin devreye girmesiyle, Sicilya limanlarının ticaret hacmi altı kat arttı.

 

İtalya ekonomisi
İtalya petrolleri

 

Eski Yunan, Roma, Bizans, Arap, Norman, Rönesans, barok çağlara ait çeşitli zengin tarihi eserler, doğal güzellikler içeren adada, turizm sektörü hızlı bir gelişme içinde. Ulaşımda denizyolunun önemi büyük. Palermo-Napoli, Palermo-Messina-Catania arasındaki düzenli vapur ve tren bağlantıları var. İç kesimlere kadar yayılan karayolları ağının yanı sıra, büyük otoban yollar da yapıldı. Son yıllarda Messina Boğazı üzerinde büyük bir asma köprünün yapılması planlanıyor.

 

İtalya deniz ulaşım
İtalya deniz ulaşımı

 

Tarih

Tarihi belgeler, adanın ilk yerli halkının Sicianiler olduğunu gösteriyor (İÖ 11. yüzyıl). Sicianiler, adaya adını veren Siculiler tarafından sürüldü. İÖ 9. yüzyılda Fenikeliler adanın batısını ele geçirdiler. İÖ 734’te, Korint’ten gelip adanın güneydoğu kıyısında Syracusae’da koloni kuran Yunanlıları, İÖ 724’te Messina’ya yerleşen Yunanlılar izledi. Daha sonra batıya yönelen Yunanlar, güneybatı kıyısında Gela kolonisini kurdular. İÖ 635’te Yunanlar, Fenikelileri adanın batı bölümünün içlerine sürdüler. Tümüyle Yunan egemenliğine giren Sicilya, bu dönemde yüksek bir uygarlık ve refah düzeyine ulaştı. İÖ 5. yüzyılda Syracuse, adadaki tüm kentler arasında en güçlü duruma geldi. Atina’nın İÖ 4. yüzyıl ortalarında politik gücünü yitirmesiyle, adadaki Yunan varlığı son buldu. Kartacalılar, adanın büyük bölümünü ele geçirdiler. İÖ 3. yüzyılda ada Roma’nın eline geçti. Roma’nın ilk eyaleti konumunu kazandı. İ.S. 476’da Batı Roma İmparatorluğu’nun çöküşünden sonra, Ostrogotlar tarafından işgal edildi.

 

6. yüzyıl ortalarında Bizans egemenliğine girdi. 827′de Araplar tarafından işgal edildi. Palermo, Arap Krallığı’nın kültür merkezi oldu. 1072-1091 arasında, Napoli ve adanın tümünü işgal eden Normanların kurduğu iki Sicilya Krallığı’nın yönetimine girdi (1130). 1198’de, Kutsal Roma İmparatoru II. Friedrich, Sicilya Krallığı tacını giydi, Palermo’yu başkent yaptı, adayı merkezi yönetime bağladı. II. Friedrich’in ölümünden (1250) sonra, Papa, Sicilya Krallığı’nı, Fransa Kralı IX. Louis’in kardeşi Anjoulu I. Charles’a bağışladı. 1282 ayaklanması (Sicilian Vespers) Angevin Hanedanı’nın sonu oldu. Aragon Kralı III. Pedro, Aragon Hanedanı dönemini başlatınca İki Sicilya Krallığı birliği bozulmuş oldu. 15. yüzyılda kısa bir süre dışında, 1504’e kadar Sicilya ile Napoli ayrı yönetimlerde kaldı. Bu tarihte Fransa’nın İtalya’ya saldırısını püskürten İspanya, kendi gözetiminde Sicilya ile Napoli krallıklarını yeniden birleştirdi.

 

Yakın Tarih

18. yüzyılda Avrupa’nın çeşitli güçleri arasında el değiştirdi; Savoy Krallığı (1713-1720), Avusturya İmparatorluğu (1720-1735), İspanya Krallığı (1735-1759), 1759’da İspanya tahtında bulunan Bourbon Hanedanı’ndan Kral III. Carlos tarafından oğlu IV. Ferdinand’a bağışlandı. Ancak, Napolyon Savaşları dışında Napoli ve Sicilya’daki Bourbon kralları, İspanya ile doğrudan hiçbir ilişkiye girmediler, krallıklarını bağımsız bir biçimde yönettiler. İtalyan Birliği’ni kurma girişimleri sırasında, Mayıs 1860’ta Bourbon Hanedanı’na karşı Sicilya’da başlatılan ayaklanmanın bastırılması üzerine Cenova’dan yardıma gelen Giuseppe Garibaldi önderliğindeki yurtsever göçmenler, Bourbonları yenilgiye uğrattı, Sicilya tümüyle ele geçirildi. İtalya Krallığı’nın kuruluşu 1861 yılında adada açıklandı.

 

Sicilya tarihi
Sicilya tarihi – Garibaldi

 

Sicilya, dünya çapında yaygın bir suç örgü­tü olan mafyanın doğum yeri olarak ünlü. Adada Orta Çağın sonlarında istilacı Norman, İspanyol ve Arap yönetimlerini devirmek amacıyla gizli silahlı gruplar örgütlenmişti. 1820-48 yılları arasında, çiftliklerinde çok az oturan toprak sahiplerinin mülklerini haydutlara karşı koru­mak amacıyla kiraladığı bu gruplar giderek bağımsızlaştı ve başına buyruk bir güç oldu. II. Dünya Savaşı’ndan sonra özellikle Paler­mo’da yuvalanarak rüşvet, şantaj, kaçakçılık işlerine girdi. Kan davası gütme, sır saklama ve hiçbir koşulda adalet için resmi makamlara başvurmama ilkesinden hareket eden mafya üyelerinin bir bölümü ABD’ye göç ettikten sonra bu ülkede 20. yüzyılın en büyük suç örgütünü kurdular.

 

İtalya tarihi
İtalya tarihi – II. Dünya Savaşı

 

İkinci Dünya Savaşı’nda Müttefiklerin, Kuzey Afrika’daki Mihver güçlerini yenilgiye uğratmasının ardından, adaya 9 Temmuz 1943’te başlayan ABD-İngiltere ortak saldırıları, 38 gün süren şiddetli ve yoğun çarpışmalardan sonra 16 Ağustos 1943’te adanın ele geçirilmesiyle son buldu. 1948’de sınırlı bir özerklik elde etti.

 

Kültür

Sicilya’yı görmeden İtalya’yı gezmek, İtalya’yı görmemek demektir, her şeyi Sicilya aydınlatır. – Goethe.

 

İtalya sanatı
İtalyan sanatı

 

Yukarıda Antonello da Messina adlı adalı İtalyan ressamın Virgin Annunciate adlı tablosunu görüyorsunuz. Sicilya adası uzun yıllardır sanatla iç içe; birçok şair, yazar, filozof, entelektüel, mimar ve ressam bu adada doğdu. Bu açıdan tarihte ünlü Yunan matematikçi Arşimet’e kadar gidebiliriz. Gorgias ve Empedocles de meşhur adalı filozoflardan. Siracusalı Epicharmus komedinin mucidi.

 

Müzik ve Sinema

Palermo kentindeki Teatro Massimo İtalya’daki en büyük, tüm Avrupa’daki üçüncü büyük opera salonu. Katanya’daki Teatro Massimo Bellini 1200 koltuklu ve akustik açıdan Avrupa’nın en iyi opera salonlarından biri. Sicilyalı ünlü besteciler arasında Vincenzo Bellini, Sigismondo d’India, Giovanni Pacini, Alessandro Scarlatti, Salvatore Sciarrino ve Silvio Amato var.

 

Vincenzo Bellini
Sicilyalı İtalyan Besteci Vincenzo Bellini

 

Sicilya’da çekilen ödüllü ve meşhur sinema filmleri arasında Yönetmen Visconti tarafından çekilen La Terra Trema ve Il Gattopardo, Pietro Germi’nin yönettiği Divorzio all’Italiana ve Sedotta e Abbandonata var.

 

İtalya filmleri
İtalyan sineması – La Terra Trema

 

Sicilya hakkında bilgi veren bu yazımdan sonra sıra adayı keşfetmekte. 16 Ocak 2018 Salı, yani yarın gidiyorum, önerilerinizi buraya yorum olarak beklerim.

18 YORUMLAR

  1. Siracusa ya ve Taormna ya mutlaka gidin. Siracusa trenle 6 eu. 1 saat civarı yolculuk süresi. Kulahta kalamar yemeği ihmal etmeyin. Taormina pahalı bir yer. Bu mevsimde ucuzdur. Yerel terminalden saat başı otobüs kalkiyor. Manzaralar muhteşem. El yapımı seramikler çok şık. Oradan almayın. Aynı ürünler Catania da çok daha ucuz. Anneler veya eşler çok mutlu olur.

    • Sicilya gezi önerileri için teşekkürler Çiğdem Hanım. Katanya’ya ineceğim ama Palermo’da yakın arkadaşım yaşıyor, çoğunlukla onda kalacağım. 1 hafta sonra dönüş uçağım sabah olduğu için son gece kesin Katanya’da kalmalıyım. Nasıl bir rota önerirsiniz?

  2. Elinize emeğinize sağlık. Yemeklere bir tatlı ilavesi yapmak isterim. Çırpılmış ricotto peyniri, limon gibi malzemelerle doldurulan kıtır hamurlu bir tatlı olan Cannoli Sicilya’ya özgü bir yiyecek olup tüm İtalya’da bulabilmek mümkündür.

    • Ah evet, cannoli lezzetli bir Sicilya tatlısı, görsel olarak da çok şık olanlarına rastladım. Artık zaman bulunca sırf Sicilya yemeklerini anlatan bir yazı hazırlamak hiç fena olmaz. Bilgi ve bloguma ilginiz için çok teşekkürler.

  3. Alper bey,
    Sicilya hakkında hazırlamış olduğunuz bu kapsamlı yazınız için çok teşekkürler.
    21 Ağustos 2018 tarihinde Sicilya’ya gideceğim ve gezi öncesi sizden bu bilgileri almak çok yararlı oldu. Emeğinize sağlık.
    Keyifli seyahatler diliyorum.
    Füsun Aral

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz