Seul gezi notları ve rehber olarak hazırladığım bu yazıda şehir hakkında bilgi, konaklama, mevsimler, hava durumu, ulaşım, yemek kültürü, para birimi, üniversiteler, gece hayatı, gezilecek yerler, Seul turu ve tatili önerileri bulabilir, videolar izleyebilirsiniz. Güney Kore başkenti Seul büyük ve modern bir şehir olmakla beraber Kore geleneklerini de yaşayabileceğiniz dev bir kent.

 

Seul Gezi Notları

Yaptığım Çin, Kuzey Kore ve Güney Kore gezisi sırasında ziyaret ettiğim Seul (Seoul, 서울) kentinin merkezi 12 milyon, çevresiyle beraber 25.6 milyon nüfusu barındırıyor. Güney Kore’nin başkenti ve en büyük şehri olmanın yanı sıra, Doğu Asya’nın ekonomik ve kültürel merkezlerinden birisi. Yüksek teknoloji, gelenekler, sokak yemeği satıcıları, gece hayatı, kaliteli eğitim veren üniversiteler, Budist tapınaklar, şehrin ana özellikleri,

 

seul gezi notları
Seul gezi rehberi

 

Seul Nasıl Bir Şehir?

Seul şehri hakkında bilgi, tarihi, özellikleri, mimari, hava durumu, mevsimler. Kore para birimi won. 1 Türk Lirası 420 Kore Wonu ediyor.

 

Seul, 26 milyona yakın nüfusuyla Güney Kore’nin başkenti. Burada antik gelenekler ile dijital teknolojileri, iyi bir eğitimi, modayı yakından takip eden gençleri bir arada görebilmek mümkün.

 

Tarihi milattan önce 1. yüzyıla kadar uzanan şehre zıtlıkların kenti demek yanlış olmaz. Yazların sıcak ve nemli geçtiği Seul’de Haziran ve Temmuz aylarında muson yağmurları görülüyor. Kışlar ise epeyce soğuk geçiyor.

 

Mimari yapısı genel olarak çatılı Uzakdoğu mimarisi ile benzerlik gösteriyor, ancak Kore’de farklı olarak çivi yerine birbirine geçmeli ahşaplar kullanılıyor. Modern binalar ise genelde çok katlı ve şık binalar.

 

Seul’e Nasıl Gidilir?

Seul nerede, nasıl gidilir, uçak bileti fiyatları ve uçuş süreleri, havayolu şirketleri, direkt ve aktarmalı uçuşlar. Seul havaalanları, kent merkezine ulaşım, süre ve fiyatlar, taksi türleri ve fiyatları, vize.

 

 

Asya’nın en doğusunda, Türkiye’ye çok uzak olan Seul’e gitmek için THY ve Kore Havayolları’nı kullanabilir veya özel hava yolu şirketlerini tercih edebilirsiniz. Seul’e uçak bileti fiyatları genel olarak 700 Euro’dan başlıyor ve uçuşlar 10 saat sürüyor.

 

Seul’e gitmek için aktarmalı uçuşları da tercih edebilirsiniz. Eğer aktarmalı uçuş yaparsanız uçak biletine ödeyeceğiniz miktar azalır, ancak kente varışınız 24 saate kadar uzayabilir.

 

Şehirde iki tane önemli havaalanı var. Bunlardan en çok kullanılanı Incheon havalimanı. Incheon’dan şehir merkezine gitmek için sabah saat 05:00’ten gece 12:00′ ye kadar çalışan Arex trenini kullanabilirsiniz. Diğer havaalanı ise Gimpo. Burası genellikle aktarmalı uçuşların yapıldığı havaalanı. Gimpo’dan da şehir merkezine gitmek için yine AREX trenini kullanabilirsiniz.

 

Seul’e Ne Zaman Gidilir? Hava Durumu

Seul’e gitmek için sıcak ve soğuk mevsimler, hava durumu, kayak, kaplıcalar, ısıtma, ideal mevsimler, giysi önerileri.

 

 

Seul’e gitmek için çok soğuk olan kış mevsimini tercih etmenizi tavsiye etmem. Eğer kışın gitmeniz gerekiyorsa da yanınıza çok katlı ince kıyafetler almanız uygun olur.

 

Şehre kışın gidenler kayak yapabilir veya termal kaplıcaları ziyaret edebilirler.

 

Seul’de yazlar epeyce sıcak ama Hindistan, Vietnam ya da Tayland kadar aşırı sıcak değil. Haziran ayı çokça yağış alıyor ve Temmuz –  Ağutos ayları da epey nemli geçiyor. Seul’e gitmek için en ideal zaman ilkbahar ve sonbahar ayları. Yalnız unutmamak gerekir ki ilkbahar aylarında Çin’den sarı toz bulutları geliyor ve biraz rahatsız edici olabiliyor.

 

Seul’de Gezilecek Yerler

Seul’de gezilecek yerler, görülecek noktalar, tur önerileri, semtler, saraylar, parklar, müzeler, tapınaklar, ulaşım, ücretler, Gangnam.

 

 

Seul, Gangbuk ve Gangnam olmak üzere iki bölgeye ayrılıyor.

 

Seul çok güzel ve önemli beş tane saraya ev sahipliği yapıyor. Birbirine yakın yerlerdeki bu sarayları mutlaka görmenizi tavsiye ederim. 1986 Asya Olimpiyatları ve 1988 Seul Olimpiyatlarının düzenlendiği olimpik parkı görmenizi de öneriyorum.

 

Güney Kore’ye gitmişken mutlaka görmeniz gereken yerler arasında Budist tapınakları da yer alıyor. Özellikle Şaman tapınağı ve Invang Dağı’ndaki Invang tapınağı turistlerin çokça ziyaret ettikleri yerler arasında.

Seul’e gitmişken görülmesi gereken bir diğer yer de devlet tarafından Seul’un en değerli ulusal hazinesi kabul edilen ve Güney Kapısı anlamına gelen Namdaemun.

 

1910 – 1945 yılları arasındaki Japon işgalinin izlerini taşıyan Seodaemun hapishanesi de görülmesi gereken yerlerden. Ancak, bu hapishaneyi ziyaret etmek isteyenlerin yanlarında küçük çocuk bulundurmamalarını tavsiye etmem, çünkü işkence canlandırmaları var. En güzel Seul manzarasını izlemek için bir tepe üstündeki Seul Kulesi‘ne çıkabilirsiniz. Bu kuleye gitmek için yürüyebilirsiniz ya da teleferik veya taksi kullanabilirsiniz.

 

Seul’de Nerede Kalınır? Konaklama Yerleri

Seul’de konaklama önerileri, semtler, alışveriş yerleri, pansiyonlar, hosteller, oteller, fiyatlar, ücretsiz konaklama.

 

 

Seul’de ucuza konaklamak isteyenlerin kalabilecekleri iki tane bölge var. Bunlarda bir tanesi Jongno diğeri ise Hongdae.

 

Jongno, kentin kuzeydoğusunda yer alıyor ve Seul’deki görülecek yerlere ulaşım açısından çok yakın. Hongdae ise genç nüfusun çok olduğu, gece hayatı hareketli ve enerjik bir bölge. Gece hayatı için kentin uluslararası semti Itaewon da eğlenceli. Itaewon’da eğlence için Geckos Bar, Dillinger’s Bar, Metro Bar, Bless U ve Soul Train adlı gece yaşamı mekanları var.

 

Seul’de konaklama için pansiyonları ya da hostelleri tercih edebilirsiniz. Hostelde kalmak isterseniz ödeyeceğiniz en ucuz fiyat 40 lira civarında olacaktır. Lüks otel seçeneklerinin de çokça bulunduğu kentte konaklama fiyat aralığı da kalmak istediğiniz yere göre değişiyor. Tüm bu seçeneklerin yanı sıra Couchsurfing adlı uluslararası konaklama ağı ile ücretsiz olarak da konaklamanız mümkün. Ben Kore’de hiç otellere para vermedim.

 

Seul’de Ne Yenir? Kore Yemek Kültürü

Seul yemek kültürü, Kore mutfağı, ana malzemeler, baharatlar, pirinç, çorba, turşu, etler, balıklar, mezeler, acı turşular, sebzeler, ezmeler, yemek çubukları, içkiler, milli içki, tatlar, fiyatlar.

 

 

Seul’de ve genel olarak Güney Kore’de sosyal hayat yemek üzerinedir. İnsanlar birlikte yemek yemek için toplanırlar ve sosyalleşirler. Çok çeşitli lokantaların bulunduğu şehirde aç kalma şansınız yok.

 

Güney Kore mutfağı genel olarak baharat ve turşu ağırlıklı. Sarımsak ve çiğ balığın çokça yendiği Kore’de yemekler az yağlı ve genellikle çok tuzlu. Kore yemeklerinde pirincin ve çorbanın önemli bir yeri var.

 

Seul’de de Türkiye’de olduğu gibi meze kültürü dikkat çekiyor. Bir ana öğünün yanında birkaç çeşit yardımcı yemek bulunuyor. Korelilerin en çok tükettiği ürünler arasında noodle ve acılı lahana turşusu bulunur. Özellikle acılı lahana turşusu neredeyse her öğün tüketiyorlar. Kimchi neden bu turşu lahana dışında beyaz turp, salatalık, ve soğandan da yapılabiliyor. Kurutulmuş balık, ıspanak ve fasulye filizi de çokça tüketilen gıdalardan.

 

Güney Koreliler yemeklerini çubuklarla yiyorlar. Bu çubuklar yaygın olarak çelik, ancak nadiren de olsa ahşap ya da plastik çubuklarla karşılaşmanız da mümkün. Kore milli içkisi soju Seul’de denemeniz gereken bir alkollü içki. Soju, mısır ve patatesten elde edildiği gibi pirinçten de yapılıyor. Çok ucuz fiyatlara bulabileceğiniz soju, Kore’nin milli içkisi kabul edildiği için devlet tarafından pek vergilendirilmiyor. Kore’nin diğer bir milli içkisi ise pirinç şarabı.

 

Kore Üniversiteleri – Seul’de Üniversiteler

Seul’de en iyi üniversite Seoul National University SNU, yani Seul Ulusal Üniversitesi. Seul’de uluslararası kalitede eğitim veren diğer üniversiteler Yonsei University, Korea University, Sungkyunkwan University, Hanyang University, Kyung Hee University, Ewha Womans University, Sogang University,  Chung-Ang University, Hankuk University of Foreign Studies, The Catholic University of Korea (Kore Katolik Üniversitesi), Inha University, Dongguk University, University of Seoul (Seul Üniversitesi).

 

seul üniversite
Kore üniversiteleri

 

 

Seul gezi rehberi olarak hazırladığım bu yazının yanı sıra diğer Kore yazılarımı da okuyabilirsiniz.

14 YORUMLAR

  1. Sizden aldığım güçle ve sizin tavsiyeniz üzerine uzun bir süre Kamboçya deneyimimden sonra ilave olarak Tayland, Gürcistan ve Ermenistan gezileri yaptım. Ufkumun açılmasına sebep olduğunuz için teşekkür ederim. Sağlıcakla kalın…

  2. Merhaba Alper abi. ben 15 yaşında bir kızım ve belki biliyorsundur kpop ve kdrama hayranlarını 😀 işte ben onlardanım. büyüdüğüm zaman seul e gitmek en büyük hayallerimden. ve hayran olduğum kişileri görmek de öyle. lütfen büyüyünce unutursun onları deme öyle olsa bile küçüklüğümden beri uzakdoğu asya ülkelerine ilgi duyuyorum ve başta g.kore ve japonya olmak üzere her yeri gezmek istiyorum. merak ettüğüm şey ise sen g.kore ye gittiğinde hiç ünlülere rastladın mı?

    • Merhaba kardeşim. Ben Türkiye’de Kore pop müzik ve dizilerine geniş bir hayran kitlesi olduğunu gidip geldikten sonra öğrendim. Facebook Çelebi Alper sayfamı beğenenler, profilimi ekleyenler arasında adı Korece yazan, sayfası Koreli yıldızlarla dolu gençler olmaya başladı. Onlardan biri söyledi, ben de öğrenmiş oldum. 🙂 Hayır, ünlüye rastlamadım. Çok tatlı insanlar, yardım ediyorlar. Beni iyi ağırladılar.

  3. Merhaba, korece öğrenebilmek için önerdiğiniz bir kurs veya bir yol var mı, birde vize olmadığını biliyorum ancak koreye giden biri ne kadar kalabiliyor süre kısıtlı mı acaba ?

    • Merhaba. Korece öğrenmek için Kore Kültür Merkezi ve Türk Kore Kültür İletişim Derneği adlı iki organizasyonun Korece kursu programları yararlı olabilir. Kore’de kalma süresi hakkında bilgi az yukarıda, 11 Aralık tarihli yanıt yorumumda var.

  4. seul de otel konusunda kararsız kaldım kızımla gıdecegım temmıuz basında.otel onerısı 3 yada 4 yıldızda merkez olup heryere yakın olan ve havavalanı transferı olan önerınız ?? ayrıca tokyodan uçakla geçeceğim ancak uçuşlar cok pahalı . önerınız varmı ?? seul dışında bır sehır daha görmek kıstesek en kolay nerseı yada önerdıgınız . güney körede 4 gece kalacağız . seul ve bır sehırde daha görmek mumkunmu? bırde köylerden bahsedıyorlsr orada bır gece kalınabılırmı tesekkurler

    • Otelde kalmadığım için belli bir otel öneremem. Tokyo Seul arası uçak biletleri için T Way Air Co ve China Southern Havayollarına bakmanızı öneririm. Zamanınız az, DMZ adlı Güney-Kuzey Kore sınırına günübirlik turla gidebilirsiniz. Dünya mirası kültür merkezi Gyeongju ve doğal güzellikleriyle Jeju adası Kore’de gezilecek yerler arasında en güzelleri, fakat size uzak kalır. Yine pek yakın olmamakla birlikte tren veya otobüsle 3 saatte ulaşabileceğiniz Andong ve 2-2.5 saat mesafedeki Jeonju şehirleri, tam sizin istediğiniz geleneksel köyleri ve yemekleri ile meşhur. Örneğin Jeonju’da gece konaklama için kişi başı yatak ücreti 25 lira (10.000 Kore Wonu) ile 75 lira (30.000 won) arasında değişen pansiyon ve hosteller var.

  5. Arkadaşlar merhaba;
    Bu yaz, 21 Ağustos-16 Eylül tarihleri arasında Güney Kore’ye bir tatil planım var.Arkadaşlarımla ve tur firmasıyla yaptığım planlarım ne yazık ki çeşitli sebeplerle olmadı ve ben de yalnız gitme kararı aldım.Fakat bir yol arkadaşım olursa da çok mutlu olurum.Eğer yukarıda bahsettiğim tarihler arasında Güney Kore’ye gidecek olan varsa ve benim gibi bir yol arkadaşı olsun isteyen varsa bana mail atabilir.Bekliyor olacağım görüşmek dileğiyle.

      • Çok sonra farkettim cevabını Rumi bu geç cevap için kusura bakma öncelikle 🙂 Bu nazik davetin için çok teşekkür ederim, ben 2016 ağustosunda kendim gezerek güney kore merakımı tekte olsa giderdim.Umarım arkadaşların ve sen benden çok daha fazla eğlenirsiniz Güney Korede gerçekten gezilesi bir yer.Sizlere şimdiden iyi tatiller dilerim.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz