Rosario‘ya iyi ki gelmişim. Arjantin‘in kültür, sanat ve eğlence düzeyi yüksek kenti Rosario’da beni evinde konuk eden Nadia ile ilk anda ortak bir espri anlayışı yakaladık, bütün gün kahkahalarla gülüyoruz evde ve yollarda. Nadia’yı Türkiye’den kırmızı pul biber, Türk kahvesi ve Bandista CD’si hediyelerimle görüyorsunuz. Sayesinde Arjantin’de yaşam nasıl, yaşıyor ve görüyorum.
Arjantin’de Yaşam
Nadia beni merkezdeki evine yakın Bağımsızlık Meydanı’na (Parque Independencia) götürdü. Arjantin’in en büyük parklarından birisi bu. Ulusal Bağımsızlık Bayramı’nın yüzüncü yılı olan 1910’da tamamlanmak üzere mimar Carlos Thays tarafından tasarlandı. Çok geniş parkın meydanı ve gölü var. Diğer kısmı ise Rosario halkını oluşturan başlıca dört Avrupa ülkesini temsil eden 4 ana kısma ayrılmış: Fransız, İngiliz, İspanyol ve İtalyan bölgeleri.
Aşağıda fotoğrafımı gördüğünüz yer ilginç. Bu bir takvim. 1946 yılından bu yana bahçıvanlar her gece çiçekleri ertesi günün takvimini gösterecek şekilde söküp yeniden dikiyorlar. Bakın fotoğrafımdaki “Domingo” Pazar demek. Hemen arkamda ay adı, önümde 29 yazıyor. Gün adı ve rakamını gösteren çiçekler dün gece değiştirildi tabii. Deli işi değil mi bu?
Arjantin’de Yaşam ve İnsanlar
Bağımsızlık Parkı’ndaki bu tezgahtan ne yemeli? Yediğim dev ve bol malzemeli sandviç YEDİKLERİM sayfamda. Her yerde olduğu gibi Arjantin seyahati boyunca da yemekleri özenle tadıyorum.
Bu seyyar Torta Frita ve Churro satıcıları geleneksel olarak bu düdüklerle kendilerini duyurarak dolaşıyorlar. Yüzlercesi vızır vızır dolaşarak düdüklerini çalarken parklarda, caddelerde şenlik oluyor. Arjantin’de yaşam hareketli.
Bağımsızlık Parkı’ndaki bu gölde deniz bisikleti, kano veya sandalla gezilebiliyor. Arjantin’de yaşam eğlenceli.
Aşağıdaki torta asada adlı pidemsi, gözleme benzeri ekmek mangalda pişiyor. Arjantin’de yaşam ve insanlar.
Aşağıdaki Boulevard Nicasio Oroño Bulvarı, ikişer şeritli gidiş-geliş araç yolu ve ortada geniş bir yaya yolu olan, güzel bir cadde.
Arjantin Askeri Darbesi
1976 Arjantin Askeri Darbesi (1976 Argentina Golpe de Estado) sağ bir müdaheleydi ve 24 Mart 1976 günü Isabel Peron‘u devirdi. Yerine General Jorge Rafael Videla, Amiral Emilio Eduardo Massera ve Tuğgeneral Orlando Ramón Agosti liderliğinde askeri cunta yönetimi kuruldu. Cunta kendine “Ulusal Düzeni Yeniden Sağlama Hükümeti” adını verdi ve 1983 yılına dek Arjantin’i yönetti. Aslında ordunun Bağımsızlık Operasyonu (Operativo Independencia) adını verdiği “Kirli Savaş” (Guerra Sucia) adlı devlet terörü dönemi daha önce başlamıştı ve darbeden sonra daha da sertleşti. 30.000’e yakın kişi cunta tarafından “kaybedildi”. Bunların birçoğu işkence merkezlerinden mahkemeye gidecekleri söylenerek uyuşturucu iğne vurulduktan sonra askeri uçaklarla okyanusa atıldı. Bu darbenin Arjantin tarihi için önemi büyük.
Bakmakta olduğum metal albümde, Arjantin’deki askeri dönemde “kaybolan” kimliği belirsiz ölülerden kalanlar var. Yakınları veya tanıdıklarının çıkarak kimliklerinin tespit edilebilmesi umuduyla sergileniyor.
Arjantin cunta dönemiyle ilgili Marco Bechis’in Olimpo Garajı (Garage Olimpo) adlı etkileyici filmini izlemenizi öneririm. Arjantin’in yakın tarihi hakkında önemli bir film.
Fanatikler renk derdinde. Uzaktan hoş görünebilir ama ahşap işlemeli güzelim kapıyı ne hale getirmişler.
Okulun duvarına yapmasaydın şunu en azından!
Arjantin İnsanları
Soldan sağa Nadia’nın ablası, babaları, ben, Nadia ve ablasının eşi. Nadia benden bahsedince ablası ve eşi yemeğe davet ettiler. İtalya kökenli sıcacık insanlar pizza pişirmişler, güzeldi. Babaları da evinde pizza ve börek yapmış, onun pizzası daha da lezzetliydi, etsiz ve soğanlı. Onlara memleketten bir paket sumak verdim.
Birbirimize ısındık, peni pek sevmişler, ablası ertesi gün birkaç kez arayıp Rosario’dan gitmememi, daha uzun kalmamı söyledi, buna çok memnun oldum.
Kocaman ülke Arjantin’in en sosyalist ve özgürlükçü kenti Rosario, sokak gösterileri ve sanatçıları, aktivistler, etkinlikler ve hareketli bir gece hayatı merkezi. Rosario’suz bir Arjantin gezisi eksik kalır.
Komünist halk hareketi Malasjuntas FPDS‘nin bir duvar baskısı:
Nadia’nın evinde böyle bir leopar var, neyse ki şöminenin başından ayrılmıyor:
“Bano completo” yani komple banyo! Memleketimin tadilat-dekorasyoncusu da pek sever “komple” lafını, o yüzden yakınlık hissedip çektim bu fotoğrafı.. Arjantin gezim devam ediyor.
Rosario’dan Arjantin’de yaşam hakkında yazmaya devam ediyorum, burada:
Nadia’nın ailesi sizi pek sevmiş hocam 🙂
Darbede insanlarını öldürüp okyanusa atmalarıda tam bir insanlık ayıbı, dünyanın her yerinde cuntalar, darbeciler var malasef.
Arjantin’de yaşam hakkında epey bilgi edindim. Bir Arjantin seyahati için teşvik edici.
Otelde değil evde kalmanız Arjantin’de yaşamı görmek açısından iyi olmuş.
Çok teşekkür ederim. Elinize sağlık.
Olimpo Garajı filmini burada önermiştiniz bende yanıma not almıştım ancak aradan yaklaşık 3 ay geçti yeni izleyebildim film çok etkileyiciydi, Teşekkürler Alper Hocam.
Önemseyip izlediğiniz için ben teşekkür ederim.
Isınmanın bu kadar az olmasının sebebi nedir? Kömür, gaz, fuel oil hiçbirisi yok mu?
Arjantin’de bu yakıtların herhangi birinin ve ısıtma sisteminin olduğu bir ev veya işyeri görmedim. İnanılmaz bir durum.