Reykjavik gezi notları ve bilgileri olarak hazırladığım bu rehber yazıda İzlanda başkenti Reykjavik hakkında bilgi, şehir merkezi ve çevresinde gördüklerim, nerede yer aldığı, karşı yakası, ördekler, elf evleri, büyük kriz, kafasına taş düşen adam, hava durumu, gezilecek yerler ve rehber, ilginç şeyler ve çeşitli eğlenceli bilgiler, monolog ve diyaloglarım var. Dünyanın en kuzeydeki başkenti Reykjavik ülke nüfusunun yarısının yaşamına ev sahipliği yapıyor. İzlanda’nın turizm, kültür, ekonomi ve siyaset merkezi. Haydi bu huzur, refah ve mutluluk başkentine bir bakalım, söyledikleri doğru muymuş trol muymuş? Huzur İzlanda mı?
Reykjavik Uçağı Öncesi Karalahana
Norveç Oslo Havalimanı’nda İzlanda uçağı el bagajım ağır gelip kısıtlı hakkımı aştı. Ya evden çıkarken bozulmasın diye çantaya attığım bir baş karalahanayı ya da geleceğimi duyup e-posta ile müzeyi gezdirmeye davet eden Grönland Ulusal Müzesi müdürüne aldığım büyük paket lokumları yemem gerekti. Havalimanında oturdum tavşan gibi kart kurt karalahana yedim, tip tip baktılar.
Reykjavik Gezi Notları
Efendim İzlanda’ya gitmiş bir Türk olarak kendime “fakir” dedirtmem, öncelikle parası neyse verdim, gayzer patlattım, sefam olsun.
Burada İzlanda başkentinin yoğun trafiğini çektim.
Pahalı diye bulaşık makinesi almayı sürekli ret eden kocasına “bulaşık makinesi kadar taş düşsün başına” diye beddua eden kadının merhum eşi. O günden beri İzlanda yasalarına göre beddua yasaktır; sadece guddua serbest.
Ülke çok güzel de karton bardakta bir çorba 50 liraya satılır mı bre gırnatasızlar? Neyse sabah 70 liraya iyi kahvaltı buldum gömdüm. Türkiye’den getirdiğim tam buğday ekmeği ve paket çorbalarla idare ediyorum genelde. Şelaleye bakın ama, güzel ülke, ona laf yok.
Geleneksel İzlanda yemeği için Ingigerdur Halanın Yeri diye biyere geldim. Köpek balığını kocam bugün avladı daha diyor Ingigerdur teyzem. Bir yakınlık hissettim, elini öpmeye davrandım ama o sırada gözüm menüye takıldı, bu tabak yüz liraymış, öpmekten vazgeçtim, nasılsa Ingigerdur teyze birazdan beni öpecek dedim.
İzlandalı bacılarımız beyleri günlerce balığa çıktığında hasretlerini, acılarını, sevdalarını, umutlarını, bastırılmış duygularını Anadolu kadını gibi böyle göz nuruyla kilime dokurlar; toprak gibi, buğday gibi, can gibi. Ne yazık ki bugün İzlandalılar Türk olduklarını inkar etmekteler. Bu kilimi dokuyan kadın kör olmuş.
Tuvaletlerde “kadın erkek birlikte girin” diyor ama yalnızım, Küçük Emrah gibi boynum bükük giriyorum.
Başkent Reykjavik’in karşı yakası böyle buzul olduğu için İstanbul’daki gibi “abi ben karşının taksisiyim” sorunu yok, bu iyi.
Gezi notları devam ediyor.
Binalar, sınıflar, öğrenciler nasıl göreyim diye İzlanda Üniversitesi’ne geldim ama tahta görünce dayanamam, meslek hastalığı.
Şöyle mütevazi bir lokantada bir tabak makarna yiyeyim sefam olsun dedim ama 100 liraymış vazgeçtim, 15 liraya sıcak köpek (hot dog) yiyorum (anadilimi emperyalizme ezdirmem). Yanındaki kuş bokundan para almıyorlar sağ olsunlar.
İzlanda içkisi Brennivin içiyorum. Bir yudum yerli içki 60 lira, Allah’ınız yok mu be? Bakır ayran kupasına buz koydular artistler.
Huzur İzlanda mı?
İzlanda’da yaşadığım Pazartesi sendromu. Huzur İzlanda mı?
Bu İzlandalıların işi gücü trol; çok huzurluyuz da, şöyle mutluyuz da. Acaba gerçek mi? Bakın anlatayım.
Ne huzuru? Daha geçenlerde ülke karışmış. Hava durumu sunucusu anlatırken alışkanlıktan haritanın hep sağ tarafında duruyormuş. O illerde yaşayanlar “sıcaklık değerlerini göremiyoruz, solda dursun” diye isyan etmiş.
Olay büyümüş, hükumet ve STK’lar araya girmiş, sunucunun biraz sağda biraz solda durması konusunda anlaşılarak kriz can ve mal kaybı olmadan çözülmüş.
Vikingler geliyor, kaçın!
Vikingler böyle bir eldiven icat etmişler, ucu yok ve yuvarlak. Sıcak içeceğin soğumasını geciktirir, eli ısıtır. Nordik zekası.
İzlanda’da Türk Yapımı Eserler
Türk eserleri. Sultan Abdülaziz Han’ın Osmanlı-İzlandalı dostluğunu temsilen yaptırdığı Reykjavik İmarethanesi.
Tokat İli Turhal İlçesi Yardımlaşma Derneği Reykjavik Merkez Camii.
Elfler
Sevdim burayı, Elflerle kalayım bu gece.
Reykjavik’te Gezilecek Yerler
Kent merkezi küçük ve gezilecek yerler yürüyerek kolayca erişilebilir konumda. Kentin küçüklüğüne rağmen çok sayıda müze ve sanat galerisi var
Tjörnin
Şehir merkezindeki ördekli göl. Etrafında Hljomskalagardurinn Parkı var.
Belediye
Gölün kuzeyindeki modern mimarili Belediye binasının giriş katında büyük bir ülke haritası, kafe, sergi salonu ve turizm danışma bürosu var; buradan kent haritası ve broşürler aldım.
Einar Jonsson Müzesi
Eiriksgata Caddesi’ndeki sanat müzesinin bahçesinde Einar Jonsson’un 26 bronz heykeli var.
Austurvöllur Parkı ve Meydanı
Tam kent merkezindeki parkta Parlamento ve Ulusal Katedral var.
Domkirkjan i Reykjavik Katedrali
18. yüzyılda inşa edilen, ülkenin ana Lüteriyen kilisesi.
Meclis
Althingi adlı küçük parlamento binası, 1881 yılında İzlanda’nın nüfusu 60.000 iken inşa edildiği için küçük.
Klambratun Parkı
Şehir etrafına kurulurken bu alan tarım arazisi olarak korunmuş, bugün etkinlikler de düzenlenen bir park. Hem buralılar için hem de turistler için gezilecek yerler arasında.
Videy Adası
Şehrin kuzeyindeki Kollafjördur Fyordu’nda yer alan adada yaşayan yok, şehirden kolayca uzaklaşmak için dinlenmeye gidilen bir yer.
Grotta Adası
Şehrin yer aldığı yarımadanın batısındaki küçük ada.
Öskjuhlid
Havalimanının doğusundaki ormanlık tepedeki Perlan binasından manzara güzel. Fossvogur Mezarlığı ve II. Dünya Savaşı’ndan kalma koruganlar da olduğu için ünlü gezilecek yerler arasında.
Saebraut ve güney kıyısı
Deniz kıyısındaki yürüyüş yolu Vesturbaer Mahallesi’nden Nautholsvik Kumsalı’na ve Fossvogur Vadisi’ne kadar gidiyor.
Fossvogur Vadisi ve Mezarlığı
İzlandacası Fossvogsdalur olan uzun, ince, yeşil alan ile bisiklet ve yaya yolu.
Reykjavik Şehir Müzesi
Kistuhyl’daki Borgarsögusafn Reykjavikur adlı Kent Müzesi Haziran, Temmuz, Ağustos aylarında her gün 17:00’ye kadar, Kışın sadece Pazartesi, Çarşamba, Cuma günleri 13:00’te açılıyor. Personel geleneksel kıyafetler giyiyor. Tam bilet 1400, indirimli 800 krona, yaşlı ve çocuklara ücretsiz.
Kuzey Işıkları Merkezi
Aurora Reykjavik adlı Kuzey Işıkları Merkezi Grandagardur Caddesi’nde. Kuzey Işıkları (Aurora Borealis) oluşumunun farklı halklardaki kültürel önemi, bilimsel olarak nasıl gerçekleştikleri, tarihi, efsaneleri anlatılıyor; etkileşimi ekranlar, fotoğraflar, simülasyonlar, görüntüler sunuluyor. Tam bilet 1600, yaşlı ve öğrenci 1400, 6-18 yaş 1000 Krona.
Nordik Evi
Norraena Husid (Sturlugata Cd. no:5, Vatnsmyri) modern etkinlik merkezinde sanat sergileri, konserler, şiir okumaları, uluslararası film festivali, moda bienali ve diğer kültürel etkinlikler düzenleniyor, diğer Nordik ülkelerle ilişkilerin geliştirilmesi için çalışılıyor.
Eski Liman
1913 ile 1917 yılları arasında inşa edilen Old Harbour veya Hafn, kutup martısı ve balina gözlem turlarının başlangıç noktası. Viking Denizcilik Müzesi ve Icelandair Hotel Marina, restoran ve kafe var. Turistik gezilecek yerler arasına yeni giren bir nokta. Önce limanda yürüyerek gezdim, sonra bu fotoğrafı HARPA binasından çektim.
HARPA Konser, Konferans, Toplantı ve Etkinlik Merkezi
Eski limana yakın Austurbakki Caddesi’nde yer alan, 2011’de açılan HARPA İzlanda Operası, The Reykjavik Big Band ve İzlanda Senfoni Orkestrası’na ev sahipliği yapıyor. Orkestra Temmuz ve Ağustos hariç 10 ay her Perşembe akşamı konser veriyor.
HARPA İzlandalı sanatçı Olafur Eliasson tarafından tasarlandı, Danimarka şirketi Henning Larsen Architects ve yerli firma Batteriid Architects tarafından inşa edildi. Çelik iskeletli bina geometrik şekillerde renkli cam panellerle kaplanmış, ülkenin en iddialı modern mimari yapısı.
Ulusal Tiyatro
Leikhusid (Hverfisgata 19) tiyatrosu ülkenin tiyatro sanatının merkezi olup, eski ve yeni, yerli ve yabancı oyunlar sahneleniyor. Her sezon 30 civarı yapım oynanıyor. Beş mekana sahip; 500 kişi kapasiteli Stora svidid salonu, 140 kişilik Kassinn salonu, 80 kişilik çocuk tiyatrosu, 70 koltuklu Bruduloftid kukla sahnesi, ve 120 kişilik Leikhuskjallarinn salonu.
Laugardalslaug Jeotermal Kaplıca Havuzu
Sundlaugarveg semtindeki Laugardalur Vadisi’nde yer alan şehrin en büyük kaplıca havuz tesisinde açık havuz, çocuk havuzu, oyun havuzu, su kayakları, sıcak su küvetleri, sauna, jimnastik salonu ve küçük bir golf sahası var. gece 22:00’ye kadar açık.
Viking Ingolfur Arnarson Heykeli
Einar Jonsson’un 1924 yılında yaptığı Viking Ingolfur Arnarson heykeli, Arnarholl Tepesi’nde. El yazması Landnama kitabına göre Arnarson 874 yılında ailesiyle ülkeye ilk yerleşen kişi olmuş.
Sun Voyager
Saebraut yürüyüş ve bisiklet yolunda, deniz kenarındaki Solfar heykelini Jon Gunnar Arnason yaptı. Güneşe övgüyü temsil eden, Viking gemisi gövdesi biçimindeki hayali tekne heykeli, keşfedilmemiş topraklar vaat ediyor; bir umut düşünü, ilerlemeyi ve özgürlüğü temsil ediyor. Arka plandaki destansı Esja Dağı görüntüsü ile birlikte popüler bir fotoğraf noktası, turistik gezilecek yerler arasında.
Reykjavik Nerede?
İzlanda başkenti Reykjavik haritada gördüğünüz gibi Atlantik Okyansu’nda, Grönland ve Norveç arasında yer alan ülkenin güneybatısında. Adaya Türkiye‘den seyahat etmek için tüm bilgiler bu blog yazımda: İzlanda Bilgi ve Gezi Rehberi
Reykjavik Haritası
Şehir merkezi küçük olduğu için gezilecek yerler, görülecek noktalar yürüyerek ulaşılır konumlarda.
Reykjavik Hava Durumu ve İklimi
Kuzey Atlantik Bölgesi’nin en ucunda olmasına rağmen Reykjavik hava durumu sanıldığı kadar soğuk değil. Kış ortalama hava sıcaklığı -1. Gulf Stream sıcak su akıntısından dolayı ülkenin kıyı iklimi ılıman. Örneğin aynı enlemdeki Rusya Arhangelsk limanı aylarca buzla kapanırken, Reykjavik limanına yılın tüm aylarında gemiler girebiliyor. Başkent aynı zamanda yağmurlu bir şehir. Yıl içinde 213 günlük yağmurlu ortalaması var. İlkbahar biraz daha güneşli günlere sahip, yazın ise sıcaklık gündüz 13, gece 9 derece civarında oluyor.
Bu Reykjavik gezi blog notlarımdan sonraki yazım: İzlanda Gezisi: Golden Circle
Benim kayinvalide övüp bitiremiyo Izlanda’yi. Ilerde bi gün gidecez bakalim.
Ellerine sağlık ama 1 aylık bir geziydi, daha uzun ve bol görselli yazılar bekliyoruz 🙂
Hallgrmskirkja Kilisesi harikaymış. Teşekkürler yazı için.
Reykjavik gezi yazıma ilginize teşekkürler.
Yine kendiniz aşmışsınız üstadım.
Rica ederim. İzlanda gezi yazılarım devam edecek, daha 3 uzun yazım var, sonra Grönland’ı anlatacağım. İlginize teşekkürler.
Alper Bey Merhaba.
Seyahat yazınız çok hoş.Bence seyahat notlarinizi e-kitap/kitap haline getirebilirsiniz çünkü üslubunuz akıcı ve iyi.”Karşının taksisiyim” harika espriydi. 🙂
Merhaba Fatih Bey. İzlanda yazıma ilginize teşekkürler. 🙂 Kitap da olur belki, zaman ayırmak gerek tabii.
Merhaba. 1 gün Oslo da kalıp orayı gezip sonra İzlanda’ya geçeceğiz ve 2 veya 3 gün de orada kalacağız. Vizeyi nereden almalıyız, Norveç mi İzlanda mı? Teşekkürler.
Merhaba. İzlanda’da daha çok kalacağınız için Schengen vizenizi İzlanda’dan almanız gerekiyor. Fakat İzlanda’nın Türkiye’de diplomatik temsilciliği olmayıp, sadece fahri konsolosları var. Bilgi için İstanbul Fahri Konsolosunu aradım, kendisi ilk girilen ülke Norveç vizesini almanız gerektiğini belirtti. Oysa bildiğimiz kural, uzun kalınan ülkenin vizesini almak gerektiğidir. İzlanda vizesini Danimarka Konsolosluğu veriyor, bu durumda İzlanda vizesi için Danimarka Konsolosluğunu aramanızı öneriyorum. Telefonu: (0212) 359 19 00. Vize işlemleri aracı VFS Global şirketinin telefonu: (0212) 373 58 03.
Elfler hakkında bilgi verebilir misiniz?
Göklerin Efendisi Varda Orta Dünya üzerindeki parlak Yıldızlara yeniden ışık verdiği anda Eru’nun çocukları, Cuiviénen Denizi yani “uyanış suyunun” yanında gözlerini açtılar. Efler olarak adlandırılan bu halk, Quendi idi ve yaratıldıkları anda ilk gördükleri yeni Yıldızların ışığı oldu. Bu nedenle Elfler, yıldız ışığını her şeyden çok sever ve tüm Valar arasında Elentári yani Yıldızların Kraliçesi olarak adlandırdıkları Varda’ya taparlar. Ve dahası, uyandıkları anda Elflerin gözüne giren yeni ışık orada kalmış ve bu andan sonra gözlerinde parlamaya devam etmiştir.