Kuzey Kore’ye nasıl gidilir? Seçenekler kısıtlı. Ülkeye sadece devlet turlarıyla yılda yaklaşık 2.000 yabancı gidiyor ve yolda yürümeleri yasak. Tek müttefik olan Çin’den gelen görevli diplomat ve askerler bu sayının dışında. Kuzey Kore’yi ziyaret etmek için devletin güvenini kazanabilmiş şirketlerden birine başvurmak durumundasınız. Aracı şirketlerin Kuzey Kore’de plan yapıp sizi gezdirmesi gibi bir durum söz konusu değil. Başınızda her zaman devlet görevlileri olur, plan her zaman değişebilir. Ülkede yabancıların yalnız otelden çıkması yasak. Görevliler bizi sabah otelden istedikleri yerlere götürdüler ve akşam geri getirdikten sonra ertesi sabaha kadar otel hapsi var, dışarı çıkmak kesinlikle yasak.
Ben de ilki red edildikten sonra ikinci başvurumu yapıp ücretin yarısını Çin‘deki banka hesaplarına yatırdım. Bir süre sonra başvurum kabul edilip vizem hazırlandı. Kendi imkanlarımla Pekin‘e gittim, ancak oradan Kuzey Kore’ye gidilebiliyor.
Kuzey Kore Vizesi
Kuzey Kore vizesi pasaporta işlenmez, ayrı bir belge olarak verilir. Kuzey Kore vizesi için bireysel bir başvuru yapmak söz konusu değil. Türkiye’de büyükelçiliği yok ve dünyada az sayıda ülkede var.
Kuzey Kore‘de takvim kurucu Büyük Lider Kim Il-sung’un doğum günü olan 15 Nisan 1912′de birinci yıl olarak başlar. 2013 yılı Juche Çağı takvimine göre yıllardan 102. Böylece benim Kuzey Kore’deki günlerim için kullandığım “zamanın dışındayım” lafım sadece bir benzetme olarak kalmayıp, resmi ve teknik olarak bir gerçek haline geliyor. Bu vize belgesi Pekin’de havalimanına giderken verildi, ülkeye girer girmez pasaportumla beraber el konuldu ve ülkeden çıkmadan az önce pasaportumla beraber verildi, ve sınır kontrolünden hemen sonra ülkeden çıkmadan geri alındı. Kuzey Kore ziyaretiniz sırasında pasaport ve vizeniz sizde kalamaz, vizenizi hatıra veya belge olarak saklamanız yasaktır.
Kuzey Kore’ye Nasıl Gidilir? Gitmeden Önce Brifing
Pekin’de yetkililer yolculuktan bir gün önce Kuzey Kore’deki yasaklar ve kurallarla ilgili bir brifing verip kuralların dışına çıkmayacağıma dair belge imzalattılar. Bu belgede Kuzey Kore’de çektiğim fotoğrafları hiçbir yerde yayınlamayacağıma dair madde de var. Kuzey Kore devletinin burada kast ettiği sadece televizyon ve gazeteler değil; kişisel bloglar da bu yasağa dahil. Bu brifingden en çok aklımda kalan şey, “Kuzey Kore’de karar verme gücünüz ve özgürlüğünüz olmayacak, yapabileceğiniz en fazla şey vejeteryan olduğunuzu söylemektir” cümlesi oldu. Aşağıdaki görsel ABD Savunma Uydu Meteoroloji Programı kapsamındaki Operational Linescan System ile iki yıla yakın sürede toplanan verilerle elde edildi. Yarın sabah karanlıklar ülkesine gideceğim ve dünyayla bağlantım kesileceği için heyecanlıyım.
Kuzey Kore Yolculuğunda Küba Sürprizi
Ertesi sabah Pekin’de 15 kişilik grubumuz havalimanına götürüldük. Dünkü brifingde tanıştığım İngiliz arkadaşımla Kuzey Kore’ye hangi uçakla gideceğimizi konuşurken bir aile gördüm, adamın göğsündeki rozeti Küba bayrağına benzettim, yanlarından geçtim ve öyle olduğunu gördüm. Kendimi tanıtıp Küba seyahatimden bahsettim. Küba’nın Kuzey Kore büyükelçisiymiş, ailece izine gittikleri Küba’dan Kuzey Kore’ye dönüyorlar. Küba ve Kuzey Kore hakkında sohbet ettik. Arkadaşımın yanına döndükten az sonra sanırım Küba seyahatimin tipik bir turist ziyareti olmamasının etkisiyle kalkıp yanıma geldi, kartvizitini verip onu aramamı söyledi. “Bu mümkün mü ki?” diye sordum, “mümkün” dedi. Kuzey Kore’deki günlerim sırasında acaba Küba büyükelçisini aramayı başarabilecek miyim? Aşağıdaki kartvizitinde “Küba’nın Özel Görevli ve Tam Yetkili Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti Büyükelçisi” yazıyor.
Kuzey Kore Havayolları – Air Koryo
Kuzey Kore’nin devlet havayolu Air Koryo, dünyanın çok az sayıda kentine uçuş yapıyor ve Avrupa kıtasına uçması yasak. Bu konudaki otorite olan Skytrax’e göre dünyanın en kötü havayolu. Son satın alımlarla uçak sayısı 19 oldu ve bunların tamamı Sovyet/Rus modeli Antonov, Ilyushin ve Tupolev. Aşağıda Kuzey Kore Havayolları’nın “hamburger” olarak adlandırdığı şeyi görüyorsunuz. Bütün yemek bu.
Kuzey Kore Havayolları dünyanın 1 yıldızlı tek havayolu. Ancak 1983’te Gine’deki tarifesiz uçağında meydana gelen dışında ölümlü kazası hiç yok. Air Koryo’nun uçakları düşmüyor. “THY dünyanın en iyi havayolu, başkasıyla uçmam” diyen yurdum insanının çoğunluğu için elbette bu sadece bir ayrıntı. Yemekler güzel olsun, iyi hizmet göreyim yeter, nasılsa hepimiz ölmeyecek miyiz?
Elbette uçağa biner binmez Kuzey Kore propagandası başlıyor. Ekranda Büyük Lider Kim Il-sung var.
Aşağıdaki Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti resmi yayınında da gördüğünüz gibi yıllardan 102. Yabancılara yönelik olduğu için uluslararası takvime göre de yazıyor.
Kuzey Kore semalarında uçarken, inişe geçiyoruz:
Batılıların “yalnız krallık” (hermit kingdom) olarak adlandırdığı Kuzey Kore’nin başkenti Pyongyang’a alçalmak heyecan verici.
İşte Pekin – Pyongyang arasında yolculuk ettiğim Air Koryo’nun Tupolev marka uçağı. Burada Sunan Havalimanı terminaline götürülüyoruz. Air Koryo uluslararası ağa bağlı değil, ama diğer ülkeler için oBilet uçak bileti sitesini kullanabilirsiniz.
Kuzey Kore Askerinden Yumruk Yemek
Aşağıdaki kötü fotoğrafı koyup koymamakta kararsız kaldım. Terminal binası çok basit ve küçük, karşıdan büyük liderler de bakıyor diye bir fotoğraf çekerken o anda arkadan asker omzuma bir vurdu, sonuç böyle oldu. Fotoğrafı bozuk diye koymak istemedim önce, ama bir yaşanmışlığı gösterdiği için yayınlamaya karar verdim ve okuyucularımın kusura bakmayacağını umuyorum. Fotoğraf çekmek yasakmış.
Pyongyang Sunan Havalimanı’nda görevlilerce otobüse bindirildim. Otobüste beklerken 10-12 yaşlarında bir çocuk işçi gördüm. Baretli, önlüklü, omzunda renkli hortumlar taşımakta olan kirli yüzlü güzel çocuk bana gülümsüyordu. Fotoğraf makinemi elime aldığım anda birkaç metre ileride tüfekli bir askerin otobüse doğru koştuğunu görüp korktum ve hemen arkama yaslandım. Görevliyle birlikte gelip makinemi kontrol ettiler, çekemediğimi görünce asker gitti.
Uluslararası havalimanından başkent Pyongyang’a giderken yoldan iki araç geçiyor ki bu Kuzey Kore için oldukça yoğun bir trafik.
Kuzey Kore’de Yaşadığım Sorgulama
15 kişilik grubumuzun başında 7 görevli var. Pyongyang’da yabancıları götürmek için bir bar yapmışlar, oraya götürüldük. Burada biz grupça sohbet ederken devlet görevlileri zaten önceden toplanmış olan pasaportlarımızı incelediler. Bütün dünyada bana kolaylık sağlayan yeşil pasaportum burada sorun oldu. Çin’e nasıl vizesiz girip çıktığımı anlamadılar, beni sorguladılar. Keşke damga dolu eski pasaportumu da yanıma alsaydım. Yenisinde sadece Çin giriş-çıkışı var. Sorulardan bazıları:
– Çin’e vizesiz nasıl girdiniz? Hususi pasaport nedir?
– Uluslararası anlaşmalar gereği dünyanın çoğu ülkesine olduğu gibi Çin’e de vizesiz girebiliyorum, daha önce de gitmiştim.
– Diplomat mısınız?
– Hayır değilim, öğretim görevlisiyim.
– Sizi buraya Türk devleti mi gönderdi?
– Hayır, sadece meraklı bir gezgin olarak buradayım.
– Bunu araştıracağız.
İkna edememiş olmalıyım ki ertesi gün başka sorulara maruz kaldım.
İlk yazımda sadece “Kuzey Kore’ye nasıl gidilir?” sorusuna yanıt arayanlara yolculuğumu anlattım.
Kuzey Kore yazılarımın devamı BURADA, Kuzey-Güney sınırından.
Sabırsızlıkla devamını bekliyorum Alper hocam
Sağolasın Serhat, her şeyi yazacağım.
vay be ne kadar ilginç bir yer
En çok merak uyandıran bu ülkeden yeni yeni bilgileri bekliyoruz. Teşekkürler bütün paylaşımlar için.
Teşekkürler Fatih Bey.
Sabır ve cesaretiniz için tebrik ederim. Devamını bekliyoruz
Teşekkür ederim Emre Bey. Yazacağım.
Alper büyük bir heyecanla devamını bekliyorz. Büyük bir cesaret örneği bir gezi olmuş. Tebrikler.
Teşekkürler Fatih.
Harika bir yazı Alper…Ben de Vietnam zor bir ülke diyordum…:) Devamını heyecanla bekliyorum…
Teşekkürler Dilek. Daha çok yazacağım.
hocam maceralı bir gezi olmuş paylaşımlarınız için teşekkür yetmez…kolay gelsin hoacam
Teşekkürler Yunus.
Alper hocam, kaç aydır sabırsızlıkla bekliyoruz. Umarım en kısa sürede yeni yazınızı bitirirsiniz. Ve umarım çok uzun olur. 🙂
Sabrınız ve ilginiz için teşekkürler. Çok yazacağım.
Bu kadar mı? Merakla bekliyorum ama nereye kadar kardeş? Çabuk yaz!
Alper bey kore gezinizin devamını bende merakla bekliyorum.Benimde hep görmek istediğim bir yer olduğu için umarım çok fotoğraf eklersiniz..Teşekkürler paylaşım için.
Ben de ilginize teşekkür ederim Özlem Hanım. Çok fotoğraf çektim ve ekleyeceğim.
Bir solukta okudum yazınızı merak içindeyim, yazının devamını sabırsızlıkla bekliyorum
Teşekkürler, daha çok yazacaklarım var.
Güney Kore aşığı biri olarak, Kuzey Kore’nin farkını hep merak ederdim. Emekleriniz için teşekkürler yazılarınızı heyecanla beklemekteyim..
Teşekkürler Esma Hanım. Daha çok yazacaklarım var..
cesaretinizden dolayı tebrik ederim , yazdıklarınızı zevkle okuyorum. cesaretinizden dolayı tebrik ediyorum …
Teşekkürler Suat bey.
Merhabalar,
cesaretiniz icin tebrikler, umarim güzel bir deneyim olur. paylasacaklarinizi sabirsizlikla bekliyorum. lakin bu onlarin lideri pek bir nevi sahsina münhasir bir arkadas, ilginc kurallari var. bize malzeme hazirlayayim derken, kendinizi fazla da riske sokmayin.
Merhaba,
Teşekkürler. Kolları buraya kadar uzanmaz diye tahmin ediyorum.
Gençliğimde bir çizgiromanın bir sonraki sayısını nasıl heyecanla beklediysem yazının devamını da aynı heyecanla bekliyorum, tebrikler ve teşekkürler…
Benzetmeniz ve ilginiz beni memnun etti Cem Bey, teşekkürler.
Hocam gitmek istediğim bir kaç ülkeden biri..kapalı ve bundan dolayı belkide gizemli..
ayağınıza, elinize sağlık..
saygılar 🙂
Kesinlikle en kapalı ülke Yavuz. Daha çok yazacağım.
Teşekkürler 🙂
Diğer gezileriniz değil de Kuzey Kore geziniz daha çok ilgimi çekti. Her geziniz ayrı bi emek fakat kapalı bir ülkeye yapılan bilinmez bir gezi cesaret verici olması ayrı bir ilgi çekici. Paylaşımınızı büyük bir sabırsızlıkla beklerim.
Teşekkürler Behzat Bey.
sabırsızlıkla 2. yazınızı bekliyorum kuzey k ile ilgili. saygılar.
İlginize ve sabrınıza teşekkür ederim sayın Aslan.
Merhaba Alper Bey,izlediğim bir trt belgeselinde kuzey kore’de açlıktan 2 milyona yakın insanın öldüğü söylenmişti.Siz iyice gezip gördünüz, çok mu fakir kuzey kore? bu bilginin doğruluk payı var mıdır acaba? Gezi gözlemlerinizle kuzey korenin durumunu bilgilendirirseniz ve açlıktan insanların ölüp ölemeyeceğiyle ilgili fikirlerinizi sunarsanız teşekkür ederim.
Merhaba Ozan Bey,
Doksanlı yıllarda Kuzey Kore’de milyonlar açlıktan öldü. Kendine yetecek gıda üretemeyen bir ülke, gıdanın çoğu Çin ve BM’den geliyor. Evet, yoksul bir ülke. Ancak devlet istatistikleri gizli tuttuğu için açlıktan ölenlerin sayısı tahminlerden öteye gidemiyor; belki bir milyon, belki üç. Günümüze gelince ülkede gıda yetersizliği olduğu ve özellikle Kuzeyde durumun daha kötü olduğu kesin, fakat halen ölenler olup olmadığını bilemiyoruz.
Merhabalar. Kuzey Kore ile ilgili gezi anilarinizi ben de sabirsizlikla bekliyorum.
Bu zamana kadar kuzey kore hakkinda okuduklarimin tamami sansurlu yazilardi hocam. okudugum en orjinal yazi nu oldu. kuzey kore pesinize dusmeden tamamlayin bir an once derim. 🙂 heyecanla bekliyorum.
Teşekkürler Kamil Bey, yazacağım.
merhaba yazınız oldukça başarılı. ama thy ye haksızlık etmeyin. dünyanın en iyi havayolu olmaya çalışan, en çok noktaya uçan, başarılı bir şirkettir ve ülkesine katkıları inanılmaz boyutlarda.
Yazdıklarınız ne benim yazdığımla çelişiyor, ne de THY uçaklarının düştüğü gerçeğini değiştiriyor.
Çok başarılı bir çalışma olmuş, buralara acun bile gidemedi 🙂
en merak ettiğim ülke çok ilgimi çekti teşekürler
Ben de ilginize teşekkür ederim.
Kuzey Kore gibi kimsenin gitmeye cesaret edemeyeceği bir yere gitmişsiniz, geziniz sırasında ciddi baskı altında olsanız da bir gezginin etik değerlerinden taviz vermeden ciddi riskler alarak Kuzey Kore gerçeğini bir gazeteci ciddiyetiyle görüntüleyip yayınladığınız için teşekkür ederim.
Ben de takdiriniz ve ilginize teşekkür ederim Taylan Bey.
Pasaport olayi cok keyifli olmus, sukurki doverek sorgulamamislar
Ortada bir emek söz konusu. Nerdeyse bütün “Kuzey Kore”yi gezdim sayenizde. Sağolun.
Teşekkürler Gürkan Bey. Daha yazacağım.
Boyle bir emege yorum dahi yapamiyorum BRAVO…
Teşekkürler Cemal Bey.
BENDE KUZEY KOREYE GİTMEYİ DÜŞÜNÜYORUM. KARŞILAŞILABİLECEK BAŞKA SORUNLARI, TABİ AYRINTILARIDA YAZARSANIZ SEVİNİRİM HOCAM. SÜLEYMAN ARDIÇ.
Yazdığım kısıtlamalar dışında başka sorun yok. Diğer yazılarımı da okuyun ama.
Kuzey Kore’de yaşayan insanlar bu yönetim şeklinden memnun mu ? Tepkileri nasıl? Yerlilerin yabancılara karşı eğilimi nasıl ? yoksa yabancılarla konuşmak da mı yasak ??
Büşra Hanım Kuzey Kore’de halkın yönetim şekline tepki göstermek veya memnun olmadıklarını söylemek gibi bir şansları yok.
Bu amaç için özenle seçilip yetiştirilmiş görevliler dışında yabancılarla konuşmak yasak.
alkol var mı?
Var.
Müthiş olmuş cesaretiniz için tebrikler lütfen devamını bir an önce yazın bekleyemiyorum artık harikasınız ya 😀
Çok teşekkürler Ecenur Hanım, epey yazdım, devamı da yakında gelecek. 🙂
Sokaklarda, çarşıda da mı fotoğraf çekmek yasak yoksa sadece Havalimanında mı?
Yabancıların çarşı görmesi mümkün değil Burcu hanım, aslında çarşıları yok zaten. Havalimanı, askeri alan, yoksulluk, inşaat çekmek yasak. Yabancılar sadece cadde görebilir, sokaklara giremez. Bazen bir yere giderken caddeye direkt bağlantılı sokak görmek mümkün olabiliyor.
Çine seneye tekrar gidicem tam olarak vize basvurusunu falan nerden yaptiniz ?
Ne kadar tuttu imkanlar olursa gidmeyi planliyorum acaba 18 yasindan altindakiler gidebiliyor mu ? 😀
Vize başvurusunu aracı firmalar yapıyor. “North Korea travel” diye aratırsanız gelirler.
Vay be çok ilginç alper hocam ama cesaretiniz takdire şayan yeni yazılarınızı sabırsızlıkla bekleyeceğim
Yakında Kuzey Kore’den yeni yazım gelecek. Teşekkürler.
Yazıda vermiş olduğunuz tüm youtube linklerindeki yasak gerçekten çok ironik olmuş.
Vize almak için pekin’e mi gitmek gerekli? sofya’dan alınamaz mı? Vize konusunda detay bilgi alabilir miyim?
Vizeyi ne Pekin’den ne de Sofya’dan alabilirsiniz. Sadece aracı firmalara başvurup devlet turu satın alabilirsiniz, onlar vizenizi alır. Vize almayı neden düşündünüz? Kendiniz ülkeye giremezsiniz zaten.
Kuzey Kore hakkındaki yazılarınızın tamamını okudum, emekleriniz için çok teşekkürler.
Birkaç ay sonra Çin’de olacağım. Aracı firmalara başvurup Kuzey Kore’ye gitmek istiyorum. Kore Dili ve Edebiyatı bölümü öğrencisiyim. Korece seviyem oldukça iyi.
Kuzey Kore’ye gidebilirsem Korece bildiğimden dolayı benden şüphelenebilirler mi? Güney Kore’de bir yıl değişim öğrencisi olarak eğitim gördüm, bu bir sorun yaratır mı?
Teşekkürler.
Merhaba Yağmur Hanım,
Çin’deki firmaya önce bu durumu yazın veya uğrayıp söyleyin. Sorun değil derler ve başvurursanız görevliler pasaportunuzda Güney damgalarını zaten görecek. Evet, bu şüphe uyandırır. Bence Korece konuşmasanız orada daha iyi olur.
İyi günler. Kuzey Kore gezimden daha yazacağım.
Gürcistan yazilarinizla basladim ve kendimi alamiyorum okumaktan harika!düzenlemissiniz resimli vede videolu ellerinize saglik cok haz duyarak okudum.Bir cok kominist rejimi olan Ülkeler dolastim ama K.Kore gercekten ilgimi cekti sayenizde tesekkürler
Ben de ilginize teşekkür ederim.
Teşekkürler yazı için.
mukemmel olmus yazi, elinize saglik. basvuru sureci ve toplam maliyet hakkinda biraz daha bilgi verirseniz sevinirim.
1800 Avro.
Cevap verme hiziniza hayran kaldim, cok tesekkurler. Dediginiz miktar sadece tur sirketine verdiginiz para mi yoksa yemek ve konaklama ucretleri de dahil mi? Veya bunlari da tur sirketi mi karsiliyor?
Merhaba Ahmet Bey,
Siz aracı tur şirketine İnternet üzerinden başvururken ücretin yarısını yatırıyorsunuz, diğer yarısını ise Pekin’de teslim ediyorsunuz. Kuzey Kore turları tüm otel, ulaşım ve yemekleri kapsar, dahildir. Fazladan gerekenler 50 Avro vize ücreti, 1 haftada yaklaşık 100 Avro kişisel harcamanız, ve 150 Avro (veya VIP koltuk daha fazla) stadyum gösterisi içindir; gösteri zamanına denk gelirseniz. Bu ekstralar dahil 1800 Avro.
Alper bey,
İnternette gezinirken Air Koryo ile alakalı tesadüfen gördüğüm kısa bir makaleyi ilginizi çekebileceğini düşünerek sizinle paylaşmak istedim. (Gerçi zaten biliyorsunuzdur da 🙂 ) :http://www.businessinsider.com/north-korea-koryo-air-pictures-2014-10?utm_content=buffereea4e&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer
Saygılar.
Kuzey Kore’ye gitmek isteyenler için bilgi yazısı olmuş, emeğiniz için teşekkürler.
Kuzey Kore’ye gitmek cesaret ister, bravo.
Alper iyi ki ilk reddedilişinde pes etmemişsin. Kendini de, bizi de hala demir perdeyle örtülü bu ülkenin kapalı kapılar arkasında nasıl bir hayat sürdüğünü öğrenmekten mahrum etmemişsin.
Çok teşekkürler Ayça. Kuzey Kore’ye gitmek benim hayalimdi.
Cidden tebrikler. En kısa zamanda orayı ziyaret edeceğim. Ama merkezi değil de daha çok kırsal Kuzey Kore’yi merak ediyorum. Bu alana girmemiz konusunda yasaklamalar ya da kurallar var mı? Bilgi verebilirseniz sevinirim.
Teşekkürler. Kuzey Kore’de görevlilerin götürdüğü yerlerin dışına gitmeniz imkansız. Kent dışında bir miktar kırsal alan da da görülebiliyor.
kuzey kore benim için gerçekten dünyada en çok merak ettiğim ülkeydi araştırmalarda bulundum ama beni çoğu yönden tatmin etmemişti hatta inanmamıştım çoğu bilgilere. Yazdığınız yazıların hepsini satır satır okudum ve sayenizde kuzey kore benim için bilinmezlikten çıkmış olup adeta 21. yy da beni hayretlere düşüren bi ülke oldu. diğer ülke seyahatlerinizide okuyacağım yaşım daha küçük ama ilerde sizin gibi dünyayı gezmek istiyorum tabi nasip olursa 🙂
Ela Hanım Kuzey Kore yazılarımı özenle okuduğunuz için teşekkürler. Daha en az 4 uzun yazı yazmam gerekiyor, ve bunların ikisi dünyada eşi benzeri olmayan, muazzam yerlerle ilgili olacak. Tüm dünyayı gezebilmeniz umuduyla.
1 Ocak’ta biz 2015’e girdiğimizde Kuzey Kore de 104 yılına mı girdi?
Evet.
Hocam bende gitcem tam olarak nereye basvurmaliyim bide toplam ne kadar tutar
Google’da arattığınızda yetkili acentalara ulaşabilirsiniz. Benim Kuzey Kore turunun fiyatı 1600 euro idi.
Öncelikle seyahatinizin tüm detaylarını okudum emeğinize sağlık aracı kuruluş ve nasıl Bağlantı kuracağımız konusunda net bi bilgi göremedim bi turizmci olarak benim de dünya da Çok görmek istediğim bir yer kuzey Kore 1-2 Bağlantı ile görüştüm ama net bilgi ve kesinlik alamadım yardımlarınızı bekliyorum mail ile ulaşırsanız çok sevinirim
Gerçekten harika bende senin gibi tüm her yeri nerdeyse dolaştım geçen hafta ermenistana tarihi yer için gittim kuzey koreye de gitcem bu yazıların için saol
Haa abi bide demeyi unuttum ben ABD de yaşıyorum oturma izni vizeliyim fakat kuzey koreye gitmek için kübadaki büyükelçiliğine mi basvuracam yazarmısın ?
Hayır siz Kuzey Kore vizesine şahsen başvuramazsınız. Devlet turu satan yetkili firmaya paranızı gönderiyorsunuz, onlar topluca hallediyor.
Merhabalar
Güney Koreden yeni dönmüş biri olarak kuzey Koreye gidememenin hafif burukluğunu yaşıyorum, nasıl yapabilirim diye araştırırken yazılarınıza denk geldim,tebrik ederim 🙂
Yazılarınıza göre çok açık ki Kübadan daha katı bir ülke, yani en azından Kübada halkla konuşulabiliyor, dışarı çıkılabiliyor, fotoğraf cekiliebilyor vs vs…
Güney koreyi ziyaret etmiş olmak vize alımında sorun yaratır mı? Ayrıca ben de mebe bağlıyım, bu neden sorun oldu? Normalde tam tersi, pozitif bir sebeptir vize alımı için de…
Teşekkürler
Merhaba Jale Hanım. Kuzey Kore dünyanın en kapalı ülkesi. Hayır, Güney Kore’ye gitmiş olmak sorun yaratmaz, ama yanınızda Güney’den bir kitap, gazete, bayrak, dergi, hediyelik eşya vs olmaması gerekiyor. Yeşil pasaportum nedeniyle beni devlet ajanı sandılar. Vizeye kendiniz kişisel olarak başvuramazsınız. Aracı bir firmaya başvurabilirsiniz, onlar halleder.
Şu ana kadar Kuzey Koreyle ilgili en kapsamlı bilgileri sayenizde edindim.
Çok teşekkürler.
Tüm yazılarınızı takip edeceğim.
Ben de yazılarıma ilginize teşekkür ederim.
Gecenin bi vakti sırf can sıkıntısından “Kuzey Kore Vizesi nasıl alınır” diye google’da arattım karşıma bu sayfa çıktı. Vallahi şaşkınlıkla okuyorum yazıyı helal olsun abi nasıl bir cesarettir bu.
Teşekkürler Sinan Bey. Diğer Kuzey Kore yazılarım da ilginçtir.
piskopatların teki zahmet edıp gıtmıssınız.. gercekten gıdılmesı gereksız bır yer.. ülke bile denmez oraya. ınsanlarında suc yok.. baslarındakı dikdatör yuzunden hersey
İyi günler
Dünyadaki ilginç yerleri görme merakı ben de var.Kuzey Kore seyahatiniz çok ilgimi çekti.Ancak özellikle sorulmasına rağmen gezinizin başlangıcı hakkında detay vermiyorsunuz.Kullandığınız acente hangisidir,nasıl temasa geçtiniz?Ne kadar beklediniz?Seyahatinize başlayabilme prosedürünü biraz daha ayrıntılı anlatabilir misiniz?
Merhaba. Yorumlarda özel şirket adı yazıp reklam yapmamaya özen gösteriyorum. Önce Korean Friendship Association aracılığıyla başvurdum, önce kabul sonra red edildi. İyi ki edilmiş, ayrıntılı araştırınca kötü insanlar olduklarını öğrendim. Kuzey Koreli olmayan DPRK hayranlarınca kurulmuş bir dernek, ülkenin yetkili kıldığı, madalyalar verdiği tek yabancı olan İspanyol bir başkanı var. Gidenler epey kötü muameleye maruz kalmışlar. Ben en iyi firma olan Koryo Tours ile gittim. İnternet sitesinden haberleştim. Turdan en az 2 ay önce başvurmakta yarar var.
Takdire şayan bir gezi ve inceleme yazısı olmuş. Tebrik ve teşekkür ederim. Ufuk açıcı…
Çok teşekkür ederim. Yaşadıklarıma rağmen Kuzey Kore’ye gitmek ister miydiniz?
küba büyük elçisine ülkeye girdikten sonra ulaşabildinizmi.
Maalesef aramama izin vermediler.
küba büyük elçisine sonradan ulaşabildinizmi?
Çok iyi hatırlattınız bana, bir e-posta yazayım.
teşekkür ederim.
Rica ederim.
GÜZEL YERMİŞ
Hocam Duydugumuz gibi Baskı Varmı çok mesela yoksullugu fotoraf çekmek yasakmış diye duymuştum ve Gitmeye Gerçekten Degermi ne de olsa yılda 2000 kişi giriyor 🙂
Evet Kuzey Kore’de yoksulluğu fotoğraflamak yasak. Kuralla harfiyen uyarsanız bir sorun yaşamazsınız. Ülkeye özel bir merak ve ilgi duyuyorsanız değer.
Siz bir harikasınız. Size devlet teşviki lazım dahası icin.
Övgünüze ve gezi bloguma ilginize çok teşekkür ederim Köksal Bey.
Hocam çok guzel bir gexi olmis , sahsen ben de macerali bir gezgin olarak bunu yapmayi cok korkardim ama siz nasil cesaret ettiyseniz cok hayran duydum yemin ederim. Bende kuzey kore yazinca google ya ole direk karsima ciktiniz baya okudum cok guzel gezi. TRT haberden de sizi izlemistim.
Teşekkür ederim.
Merhabalar hocam kuzey kore yi cok meraklanmistim google ya yazinca direk siz ciktiniz ve gayet guzel bir gezi hepsini okdum. Kafamda garip bir soru takildi. Mesela toplu gezerken guvenlikleri ekip kuzey koreyi gizli gizli her yeri gezebilirmiyim. Yada geceleri elektrikler kesiliyormus , o zaman otelden gizlice cikip gezebilirmiyim. Bunlari yapanda varmidir ?
Merhaba. Kuzey Kore yazılarıma ilginize teşekkür ederim. Hayır dedikleriniz mümkün değil.
Kuzey Kore’de neler yasak değil?
Görevlilerin götürdükleri yerler yasak değil. Onların eşliğinde olması koşuluyla tabii.
Koredeyim şu anda bu yazıyı okuyorum ama Güney
Hocam çok yayarlı buldum. Merakım gitti sayenizde ben de küçüklüğümden beri özel kısıtlı yerleri merak ediyorum. Sayenizde bu merakımın bir kısmını giderdim. Çok Teşekkür ederim. Çalısmalarınızın devamını beklerim. Saygılarımla.
Teşekkürler Taner. Gezmeye ve yazmaya devam.
Fotoğrafları herhangi bir yere koymanı yasaklamışlar ama burada bir sürü. Bunları görmüyorlar mı??
Kuzey Kore’de çektiğim fotoğrafların yasak olanlarının olduğu mini belleği ayakkabımın içine yaptığım bölmeye sakladım ülkeden çıkışta aranırken. Blogda görüp silmemi istediler daha sonra ama yapabilecek bir şeyleri yok.
Hocam Tur şirketi ne kadar ücret alıyor.
3 gün ila 6 gün arasında turlar var, benimki altı gündü, 1600 avro.
Merhaba
Kuzey kore vizesini nasıl aldınız onu anlayamadım. Bilgilendirme yaparsanız sevinirim. Teşekkür ederim.
Dogus
05326040855
Merhaba. Kişisel olarak Kuzey Kore vizesi için başvurmanız mümkün değil. Devletin yetki verdiği tur şirketlerinden birine tur ücretinin yarısını gönderdikten sonra onlar hallediyor.
Merhaba hocam gezilerinizi okudum çok merak ediyordum karşıma çıktınız. Tebrik ederim çok akıcı yazıyorsunuz. Harika olmuş. Görüntülemelerinize hayran kaldım.
Seyahat blog yazılarımı beğenmenize sevindim, çok teşekkür ederim. Diğer ülkelere de bakmanızı umarım. :))
Kuzey Kore’den kendi ülkemize dönmek de yasak mı? Bir daha Kuzey Kore’den çıkamıyor muyuz?
Hayır öyle bir şey yok. Kuzey Kore devlet turları Pekin’den başlar ve sizi yine Pekin’e geri getirirler.
Alper bey saygilar Kuzey Kore’ye gitmek icin mecbur mu Çin’den gitmek baska bir ulkeden yok mu ucak seferi?
Merhaba Mecit Bey. Kuzey Kore devlet hava yolu Air Koryo diğer bazı ülkelere de uçak seferleri yapıyor ama turist olarak gitmek için Pekin’den başlamanız gerekiyor. Tur epey önceden satın alınmak zorunda.
Kuzey Kore’ye gitmeyi planlıyordum hatta. Neyse senin olayları çok yaşamışsın ama sorunları atlattığına sevindim. Daha fazlasını gezseydiniz ve merak ediyorum Alper.
Kuzey Kore’ye seyahat için devlet turundan başka seçenek yok maalesef. Diğer Kuzey Kore yazılarımda epey anlattım. İlginize teşekkürler.
Ben yabancıyım Türkiye’de yaşıyorum ama Kore’ye gitmek istiyorum nasıl gidebilirim?
Kuzey Kore devletinin yetki verdiği acentelerden birine başvurmanız gerekiyor.
Benim anlamadığım ülkede fotoğraf çekmek yasak ama fotoğraf makinesiyle giriş serbest. Hatta çektiğini yayınlanamayacağına dair kağıt imzalatıyorlar. Ya Koreliler aptal ya ben.
Kuzey Kore’de izin verilen yerlerin, anıtların, caddelerin, insanların fotoğraflarını çekmek serbest. Yasak olan şeyler var.
Ben tek bişeyi merak ediyorum bize anlatıldığı gibi Kore gerçekten fakir bir ülke mi yoksa sadece diplomasi gereği mi bize öyle aktarılıyor..
Bir de tekrar gitmeyi düşünüyor musunuz öyleyse ne zaman..
Vaktinizi aldığım için üzgünüm.
Kuzey Kore devleti varlığının çoğunu orduya harcadığı için halk yoksul. Bir daha gidersem sağ çıkamayacağım için düşünmüyorum.
Merhaba efendim. Seul’den Kuzey Kore sınırına nasıl gidilir? Birinci sorum 🙂
İkinci sorum da her hangi bir güvenlik sorunu var mı? Sınıra gidip görmek amacım sadece, ama yeterli bilgilere ulaşamıyorum. Kolay gelsin.
Merhaba. Seul’den Kuzey Kore sınırına gidilen günlük turlar var. DMZ tour veya visit North Korea border diye aratırsanız çeşitli tur şirketleri var. Güvenlidir endişe etmeyin.
Bir daha gidersem sağ çıkamam dedin ama güvenli bir bölge olarak nitelendiriyorsun pek anlamadım ya da güvenlik sorunu kişisel mi çektiğin görüntülerden dolayı ifşa mı oldun vaktini aldığım için üzgünüm.
Ben Kuzey Kore’ye gidip yasak fotoğraf ve videolar çektim, Kuzey Kore’ye bir daha gidemem. Siz Güney Kore’ye gidip güneyden sınırı ziyaret edeceksiniz, farklı şeyler.
Alper Abicim Kuzey Kore ile ilgili paylaşımlarını çok beğendim ellerine sağlık, sevgiler saygılar.
Kuzey Kore yazılarıma ilgine çok teşekkürler Atakan. Diğer ülkelerden gezi yazılarımı da okumanı öneririm. Sevgiler.
Hocam Harika paylaşımlar teşekkürler
Çok teşekkür ederim.
Merhabalar;
Öncelikle güzel yazılarınız için teşekkür ederiz, Kuze Kore’ye gitmek için hangi tur şirketleri üzerinden başvurabiliriz bu konuda çok fazla bilgi bulamadım, yardımcı olursanız çok memnun oluruz.
Merhaba. Koryo Tour, KTG Travel, Young Pioneers, Uri Tours, Lipine Travel, GOnSEE Korea tur şirketleri ile Kuzey Kore’ye gidebilirsiniz. Ben birincisiyle gittim. Başka sorularınız olursa beklerim.
Ya sanki sürgün adası gerçekten çok merak uyandıran gizemli bir o kadar da korkunç bir yer. Allah muhafaza bir suç işlemeye kalksan sorgusuz infaz herhalde cenazeyi de alamazlar oradan gitmeeeeee daha iyiiii.
Haklısınız, Kuzey Kore’ye gidenlerin herhangi bir yanlışını devlet affetmiyor. Bir daha gitmeyi düşünmüyorum.
Tesadüfen karşılaştım blog sayfanızla ve fazlasıyla ilgimi çekti çok güzel bir anlatım ve yorumlama yapılmış emeğiniz için teşekkürler. Takibe devam.
Seyahat bloguma ilginize çok teşekkür ederim.
Alper Hocam
Kuzey Kore’de iken Küba’nın büyükelçisine ulaştınız veya buluşma fırsatı bulabildiniz mi?
Merhaba. Maalesef Kuzey Kore yetkilileri Küba büyükelçisine telefon etmeme izin vermediler. Kendi başına bir yere gitmek zaten tamamen yasak.
Merhaba, oradaki harcamalarınızı nasıl yaptınız? Kuzey Kore Wonu çıkartmak yasak deniliyor.
Merhaba. Kuzey Kore Won’u almak yasak, ülkeden çıkarmak gibi. Yabancılar sadece yabancılar için açılan az sayıda dükkan ve otellerde, ziyaret merkezlerinin turistik ürün mağazalarında Çin Yuan’ı (RMB) veya avro kullanabiliyorlar. ben öncesinde Çin’de kaldığım ve sonrasında da kalacağım için Çin parası harcadım. EU harcayınca az miktarda zarar ediliyor ve para üstü bozuk sorunu olabiliyor.
Ben de gideceğim.
Devlet turuna başvurdunuz mu?
Biliyorum zaten tur operatörünü şahsen tanıyorum. Biraz tuzlu oldugu için gidemedim. Koryo Tour.
Maalesef Kuzey Kore turları aşırı pahalı.
Ayrıca KFA üyesi İspanyol beyefendiyi ve bayan bir albay var tanıyorum. Gideceğim euro bazlı oldugu için gidemedim. Ayrıca KFA üyesiyim.
KFA başkanı İspanyol bugüne dek Kuzey Kore Devletinin güvenini kazanmış, evlet kurumlarını ziyaret edebilen, yetkililerle görüşebilen tek yabacı. Sakın güvenmeyim, yalan söyleyen, sorunlu biri. Sitesinin Kuzey Kure’nin resmi internet sitesi oduğunu söylüyor, değil. İspanya’da silah kaçakçılığından tutuklandı.