Kuzey Kore Güney Kore sınırı, dünyanın en silahlı sınırıdır. Bu yazımda dünyanın en kapalı ülkesi Kuzey Kore’de iken ziyaret ettiğim Kuzey Kore Güney Kore sınırından bahsediyorum. Sıradışı bir deneyim oldu benim için. Kore sınırından fotoğraflar ve videolar bu yazımda.

 

Kore Savaşı

Kore Savaşı  1950-1953 yılları arasında yapılan, Kuzey Kore ile Güney Kore arasındaki savaş. Hem Soğuk Savaş döneminin ilk sıcak çatışması olması, hem de halen geçerli ve gündemde kalması bakımından önemli. Savaş, ABD ve müttefiklerinin, daha sonra da Çin Halk Cumhuriyeti’nin müdahelesiyle uluslararası bir boyut kazandı. Kore Savaşı sonunda Kore’nin bölünmüşlüğü korundu ve bugüne kadar sorunlar devam etti. Kuzey Kore ile Güney Kore arasındaki savaş Güney Kore’de Han-Guk Savaşı (한국전쟁 Hanguk-jeonjaeng), Kuzey Kore’de Vatan Kurtuluş Savaşı (조국해방전쟁 Chogukhaebang chŏnjaeng) olarak adlandırılıyor.

 

north kore village
Kuzey Kore’de bir köy.

 

Kuzey Kore Güney Kore Sınırına Yolculuk

Burada Güney Kore sınırına doğu ilerliyoruz. Bu kasaba Kore Savaşı’ndan önce Güney’e aitmiş. Görüntü bozuk, sarsıntılı çekimim. Ama aşağıda daha iyi çekimlerim var.

 

 

Kuzey Kore Güney Kore Sınırı Hakkında Brifing

Kuzey Kore’nin güneyinde, sınırda eskiden bir köy olan ve savaştan sonra terk edilen Panmunjom’a geliyoruz. Burada subay anlatıyor, rehber çeviriyor. Her iki tarafın da otomatik ve ağır silahlarla donatılmış olduğundan bahsediyor: “ABD silahsız bölgenin karşı tarafında askeri bir üs kurdu, cumhuriyetimize karşı provokasyon yapıyor.” Ateşkesten bahsederken “bizimle ABD arasında ateşkes” diyor. Çevirmenin İngilizcesini seveceğinize eminim. Kuzey Kore videosu.

 

 

Benim de planlarım var, boş değilim Güney Kore’ye karşı.

 

north korea south korea border map
Kuzey Kore – Güney Kore sınırına gitmeden önce brifing.

 

Elbette her yerde olduğu gibi Büyük ve Ölümsüz Lider Kim Il-sung ile oğlu Sevgili Lider Kim Jong-il portreleri yüksekten bize gülümsüyor.

 

north korean leaders
Kuzey Kore’nin kurucu lideri ve sonraki lideri olan oğlu.

 

Kore Savaşı Ateşkesi

İşte Kuzey Kore – Güney Kore Savaşı’nı teoride ve resmen olmasa da fiilen sona erdiren ateşkesin imzalandığı baraka. Anlaşma değil sadece ateşkes imzalandığı için savaş resmi olarak devam ediyor. Yaygın olarak bilinen bir yanlışı düzeltmek isterim, ateşkesin yazımın ilerleyen kısmındaki o ünlü barakalarda imzalandığı sanılıyor. Orası sınırın sıfır noktası ama ateşkes biraz ilerisindeki burada imzalandı.

 

korean war armistice
Kore Savaşı Ateşkesi’nin imzalandığı baraka.

 

Sadece Kore değil dünya tarihinde çok önemli bir yere sahip olan Kore Savaşı Ateşkesi‘nin tartışıldığı ve imzalandığı masa bu.

 

Ateşkesten önce:

 

kore savas ateskesi
Kuzey Kore ateşkesi.

 

Ateşkesten sonra:

 

kuzey guney kore savas ateskes
Kore savaşı ateşkesi.

 

Büyük ve Ölümsüz Lider Kim Il-sung’un önünde ellerim ceplerimde, büyük saygısızlık.

 

north korean leader
Kuzey Kore lideri ve Çelebi Alper.

 

Kore Savaşı Ateşkesi’nin imzalandığı yer şimdi Barış Müzesi. Burada ABD askerlerinin teslim olmalarını, Kuzey Kore birliklerinin zaferlerini gösteren fotoğraflar var.

 

kore savas
Kore Savaşı’nda Kuzey Kore birliklerine teslim olan bir ABD askeri.

 

Kuzey Kore Güney Kore Sınırı

Aşağıda gördüğünüz şey anayolda bir bubi tuzağı. Savaş çıkıp da Güney saldırırsa başkent Pyongyang’a ulaşılamaması için bu patlayıcı dolu kocaman beton kütlelerin altında onları tutan ahşap takozlar çekilecek, patlamalarla yol kullanılmaz hale gelecek (yasak/gizli çekimim).

 

north korea explosure
Kuzey Kore’de, Güney Kore sınırına yakın patlayıcı tuzak.

 

Sınıra doğru ilerlerken otobüsün arka beşlisinin önündeki koltukta eğilerek gizli video çekimim.

 

 

 

Kuzey Kore – Güney Kore sınırı yaklaşırken durum ürkütücü bir hal alıyor. Kuzey Korelilerin Güney Kore’ye kaçmalarını engelleyen önlemlerden birisi, elektrikli teller. Yere dikkat edin, ayak izlerinin kolayca seçilebilmesi için otlardan arındırılarak özenle tırmıklanmış (gizli/yasak fotoğraf çekimim).

 

güney kore kuzey kore sınır
Kuzey Kore – Güney Kore sınırında elektrikli teller.

 

Güney Kore Kuzey Kore Sınırı Sıfır Noktası

Kuzey Kore Güney Kore sınırını çevreleyen DMZ (Demilitarized Zone) yani Askerden Arındırılmış Bölge, Kuzey ve Güney Kore arasında bir tampon bölge. Kore Savaşı’nı 1953’te durduran ateşkesin ardından yeni sınır askerden arındırılmış bölgenin ortasından geçirildi. Güneybatıdan kuzeydoğuya uzanan sınır, 38. enlemi dar açıyla kesiyor. 38. paralel, ateşkesin ilan edildiği yer olarak da biliniyor. Adına zıt bir şekilde dünyanın en silahlı ve en fazla sayıda asker bekleyen sınırı. DMZ adlı bölge 250km uzunluğunda ve 4km genişliğinde. Kuzey Kore Güney Kore sınırının her iki tarafında yaklaşık 2 milyon asker görev yapıyor.

 

north korea south korea border
Kuzey Kore Güney Kore sınırı

 

Eski ABD Başkanı Bill Clinton Kuzey Kore Güney Kore sınırını Güney’den ziyaret ettiğinde “yeryüzünün en korkutucu yeri” olarak tanımlamıştı. Ben Kuzey’den ziyaret ediyorum. Bu noktada gerçekten ürkütücü bir ölüm sessizliği hakim. Mavi barakalar Güney Kore’ye, gri barakalar Kuzey Kore’ye ait. Sınır bölgesinde Güney Kore farklı tarihlerde, DMZ’nin altından Güney’e kadar giren 4 tane tünel buldu. Kuzey Kore bunların kömür madeni olduklarını iddia ediyor ama kömür yok, sadece duvarları kömür gibi görünsün diye siyaha boyanmış.

 

kuzey kore güney kore sınır
Kuzey Kore’de, Güney Kore sınırı.

 

Barakaları ortadan kesen gri beton hat, Askeri Sınır Çizgisi (Military Demarcation Line), sözde Askerden Arındırılmış Bölge’nin (DMZ) ortasından geçiyor. Bu sınır de facto olarak kabul edildiği gün, Kuzey Kore ile Güney Kore arasında on milyondan fazla insan ayrıldı, aileler bölündü ve bir daha asla görüşemediler. İşte diğer Kuzey Kore videoları.

 

 

 

Kuzey Kore’de, Kuzey-Güney sınırında karşı tarafa bakarken fotoğrafını çektiğim asker ne düşünüyor acaba? 65 yıl önce karşı tarafta kalıp asla haberleşemediği yakınlarını mı, karşıda neler olduğunu mu, düşman kardeşle ne zaman birleşeceklerini mi, yoksa akşam eve ne yemek götürebileceğini mi?

 

kuzey kore askeri
Kuzey Kore’de karşıdaki Güney Kore’ye bakan asker.

 

Aşağıda gördüğünüz, sağda ve solda karşılıklı duran Kuzey Kore askerlerinin ayaklarının dibindeki beton şerit, Kuzey Kore-Güney Kore sınırı. Karşıda Güney Kore askerleri güneş gözlüğü takıyor ve yumruklarını sıkıyor, almışlar arkalarına ABD askerlerini, uyuz oldum. Bizim general de “geçenlerde bu karşıdaki bizim kadın subaya hareket yaptı” deyince ben dellendim, “o gözlükleri de Amerikalılar mı aldı lan size, artiz misiniz siz? delikanlıysanız gelin bakayım ortaya!” diye bağırdım, görevli bir kolumdan tuttu, “yapmayın bayım, savaş çıkacak” dedi, general öbür kolumdan tutup, “bırak Çelebi, değmez bu lavuklara” deyince biraz sakinleştim ben.

 

guney kore kuzey kore sınırı
Kuzey Kore Güney Kore sınırı

 

Son yazdığım şey sadece bir şaka tabii. O sıkılan yumruklar bana değil, zaten hep öyle durmak görevleri. Gerçek şu ki Kuzey Kore Güney Kore sınırındaki Güney Kore askerleri, Kuzey Kore askerleriyle göz teması kurmamaları için onlarca yıldır güneş gözlüğü takmak zorundalar. Ne acayip, değil mi?

 

Kuzey Kore Güney Kore Sınırındaki Dev Duvar

Buradan beni Kuzey Kore Güney Kore sınırı hattındaki başka bir yere götürdüler. Buradaki karakol, Güney Kore’nin karşı tarafta tüm sınır boyunca inşa ettiği beton duvarı gözlem noktası. Önce general duvarla ilgili bilgi verdi.

 

kuzey kore guney kore sınırı
Kuzey Kore sınırında general.

 

Güney Kore’nin inşa ettiği duvar, Kuzeyle Güneyi enine tüm sınır boyunca ayıran, yer yer 5 ila 8 metre yükseklikte ve 250km uzunlukta. Alt kısmı 19 metre, üst tarafı 7 metre kalınlıktaki duvar dikenli tellerle, gözetleme noktalarıyla ve silah mazgallarıyla donatılmış. Kuzey Kore’nin iddialarına göre duvarın güney tarafı üzerine erişilebilecek ve güney tarafından görülemeyecek biçimde toprakla kaplanmış.

 

kuzey koreye giden türk fotoğraf
Kuzey Kore fotoğrafları

 

Burada Kuzey Kore’deki sınırda, Güney Kore mevzilerini ve ünlü duvarı gözetliyorum. Bir hareketlilik görürsem generale bildireceğim, hep beraber dalıcaz Allah ne verdiyse. Fakat koca duvarı bir türlü göremiyorum.

 

kuzey kore savaş
Kuzey Kore’de Güney mevzilerini gözetleyen ben. Kuzey Kore fotoğrafları.

 

15 kişilik grubumla bu karakoldan ayrılırken fısıldaşarak konuşunca anladım ki duvarı tek göremeyen ben değilmişim. Şimdiye dek gören olmadı, yabancı bloglarda da öyle okudum. Diğer Kuzey Kore Yalanları burada.

 

Kuzey Kore Güney Kore sınırı dünyanın en silahlı sınırı olarak Soğuk Savaş’ın yaşayan en büyük sembolü.

 

Kuzey Kore’den yazılarımın devamı burada: Kuzey Kore’de Yaşam.

104 YORUMLAR

  1. Merhaba Alper Bey

    Kuzey Kore gibi izole bir ülkeyi tarafsız ve eğlenceli anlatmışsınız,ellerinize sağlık 🙂 Ve farklı kültürlerin ilginçliklerinden bahsederken objektif olmaya özen göstermeniz çok hoş.

  2. Radikal’deki “dünya üzerindeki google earth’ten gizlenmiş yerler” galerisine bakarken Kuzey Kore çok ilgimi çekti, buraya kadar geldim. İyi ki de gelmişim zincirleme tesadüfler eseri, hayatımda hiç bu kadar etkilendiğimi ve birinden ilham aldığımı hatırlamıyorum. Öğretim görevlisiymişsiniz, ben de genç bir eğitimci olarak size “Hocam” demek istiyorum izninizle, vaktim olduğunca bütün yazılarınızı okuyup ufkumu genişletmek istiyorum. Harikasınız.

  3. ntvmsnbc’de “Sis perdesi’nin ardındaki ülke” başlıklı, Kuzey Kore’den çekilmiş fotoğrafların olduğu haberi okuduktan sonra Kuzey Kore’ye nasıl giderim diye aratınca soluğu burada aldım. Sanırım bu incelemenizi de çok yeni yayımlamışsınız ve ben de üzerine geldim..
    Gerçekten çok güzel bir inceleme olmuş. Gizli gizli çekilen fotoğraflar, verilen ince detaylar, kısa süreliğine de olsa oradaymışız izlenimi verdi. Ellerinize sağlık demek istiyorum. Şimdiden bundan sonraki seyahatleriniz için “iyi gezmeler” diyor, çalışmalarınızda da başarılar diliyorum.
    Saygılarımla.

  4. Vayy çok beğendim bu bloğu ya neden daha önce keşf edemedim acaba?? Yazılarını heyecanla takip ediyorum lütfen bizi bilgilendirmeye devam edin. Teşekkürler.

  5. Uzun zamandır Kuzey Kore ye merak duyuyorum. Bu yüzden yazınız çok aydınlatıcı oldu benim için. Devamını bekliyorum 🙂 Kendinizi riske atıp çektiğiniz fotoğraf ve videolar için de çok teşekkürler

  6. Kuzey Kore dünyada en merak ettiğim ülkelerden biriydi.Bende gitmek istiyordum fakat yazınızı okuduktan sonra hem gitmenin ne kadar zor olduğunu anladım hemde gitmeme gerek kalmadan gezmiş kadar oldum.Eline sağlık Alper. Bir hevesle okurken yazının devamı olmaması dolayısıyla üzüldüğümüze bilmeni isterim. Saygılarımla.

  7. Yilda sanirim sadece bir kez Kuzey ve Guney’de yasayan akrabalar birbirlerini gorme hakkina sahip.Yahut atiyorum 10 yilda bir gun.Oyle birsey var mi bilginiz var mi Alper bey?

  8. Büyük bir keyifle okudum ve hoş bir anlatımınız var.İzole edilen ve fazla bir şey bilemediğimiz bir ülke hakkında sayenizde bir çok fikrimiz oldu.Yeni seyahatlerinizi bekleyeceğim.

  9. öncelikle saygılar sevgiler hocam. herkesin merak ettiği bir ülkeyi çok tarafsız ve eğlenceli bir şekilde anlatmışsınız teşekkürler. ama yazıyı okurken kafamda sürekli sizin en başta değindiğiniz; görüntüleri herhangi bir paylaşım sitesinde paylaşamazsınız. hiç gelip sizi bulmalarında korkmuyor musunuz 🙂

  10. Kuzey Kore her zaman ilgimi çeken bir ülkeydi tek kelimeyle harikasınız…
    Sayenizde az da olsa küçümsenmeyecek hayati bilgiler aldık bundan ötürü önce siz Saygıdeğer Hocamıza sonrasında da Google sonsuz teşekkürler…

  11. 3 saat boyunca blogunuzu okudum, gercekten cok sey ogredim. Bir Guney Kore seveni olarak, Kuzey ile ne kadar alakasiz bir ulke oldunu gordum. Aslinda en cok etkilendigim video otelinizden cektiginiz gece goruntuleri, ulke tamamen karanlikta. Cok tuhaf, cok uzucuk gercekten. Ne sosyal yasam, ne media, ne moda, ne eglence, ne din hic birsey yok. Avrupada yasadigim icin sukrediyorum.
    Yanliz sunlarida cok merak ediyiorum yanitlarsaniz cok sevinirim.
    Petrolu nasil nerden ve nasil getiriyorlar?
    Dis ulkelerle nasil alisveris yapiyorlar?
    Market ( veya bakkal ) tarzi seyler gordunuzmu ?
    Sorularim insallah sacma gelmemistir 🙂
    Yaptiniz bu calismalardan oturu cok tesekkur ederim, basarilar dilerim. Ve diger gezilerinizide okuyacagim 🙂
    ( yaptigim yazi hattalarini affedin turkcem biraz kotu oludugu icin ancak bu kadar oldu 🙂 )

    • Teşekkürler Meryem Hanım, ilginize sevindim.
      Petrolün çoğunu Çin’den, birazını İran’dan alıyor.
      İthalat-ihracata bakan ilgili devlet kurumunun yönetiminde.
      Hayır. Turistler için yapılan birkaç dükkan dışında bu mümkün değil.
      Rica ederim. 🙂

  12. Sorularimi cevaplandirdiginiz icin tesekkur ederim ! 🙂 Yanliz sunuda soylemeden edemicem metodlari yada daha cok yalanlari cok guzel calisilmis. resmen insanlar bas kaldirmasin diye bide liderlerini ilahlastirmislar ( alti ayliken yurumus, yildizlar parlamis , leylekler… )

  13. Listelist sitesine yaptığınız yorumla keşfettim sitenizi. Siteyi henüz detaylı incelemedim ama sanırım baya ülke gezmişsiniz. İmrendim doğrusu=)

  14. Emeğinize sağlk Alper bey.Kuzey kore’yi merak edenlerden birisiyim ve bu kapalı kutu hakkında ki en iyi ve bol bilgiyi sayenizde buradan aldım.Çok teşekkür ederim.Bu ülkeyi askerlik yaptığım yere benzetiyorum kısıtlama anlamında 🙂

  15. Tebrik ederim efendim kısa kısa okudum ama yorum yapmadan duramadım gezilerinizin devamını diliyorum bu geziyi de daha ayrıntılı bir şekilde inceleyip görüşlerimi sunacağım umarım 🙂

  16. vallahi helal olsun bu kadar yasak ve zorlamaya ragmen goruntu cikarabilmissiniz benimde merak ettigim bir ulkeidi guzel bir kaynak olmus tebrik ederim iyiki sizin gibi cesur insanlarlar var

  17. 3-4 ay önce İnternetten bu kadar fazla bilgi bulamıyorduk.Güzel olmuş.Gezi bitene kadar turistlerin başından ayrılmamasının sebebi ajan tehlikesi olabilir o yüzden tutuklamışlardır belki o abdli turisti adamlar turizmden para kazanmak istese açar ülkeyi tamamen emperyalistler yağmalar ajanda sokar.tşk

  18. Çok keyif alarak okudum, eğlenceli bir yazı olmuş. Hep merak etmişimdir Kuzey Kore’yi. İyiyi ve kötüyü tarafsız bir şekilde aktarmışsınız. Cesaretinize de hayran kaldım. Paylaşımınız için teşekkürler.

  19. Emeğinize sağlık öyle güzel anlatmışsınız ki sizinle birlikte seyahattaymışım gibi hissettim okurken sonsuz teşekkürler…

  20. Alper üslubun cidden çok güzel! Akıcı ve mizahi bir anlatımın var. Yazdıklarınla yaşadıklarınla okutturmayı başarıyorsun, bilgisayarın başına kitliyorsun… 🙂

  21. Kuzey kore hakkında bilgi ararken sitenizi yeni keşfettim. Meryem hanımın sorduğu soruya ilaveten, eğer market vs.yoksa gıdalarını nerden temin ediyorlar, devlet kısıtlı olarak gıda yardımı mı yapıyor? Mesleklerini,çalışacakları yerleri bile devlet belirlediğine göre işveren devlet oluyor değil mi? teşekkür ederim.

    • Devlet kısıtlı gıda dağıtımı yapıyor. Elbette onların da alışveriş yaptıkları yerler var, ama yabancıların bunları görmesi mümkün değil. Elbette, her şey devletin tam denetimi altında Kuzey Kore’de.

  22. Kuzey Kore’nin gizemi bitmek biliyor. Gün geçmiyor ki ülke hakkında yeni bir bilgiye rastlamayalım. Güney Korelileri cezbetmek için sınırda kurdukları Kijong-dong isminde bir model şehirleri varmış fakat orada kimse yaşamıyormuş. Siz orayı gördünüz mü?

  23. Evet, doğru. Peki bir soru daha 🙂 Kuzey Kore’de mavi kot giymek yasakmış. Ben de yüklediğiniz fotoğraflara baktığımda sizden başka üzerinde mavi kot olan birini göremedim. O halde buna doğrudur diyebilir miyiz?

  24. Rastgele bir sitede okudum ama inanın hangi site olduğunu bulamadım. Daha çok şey okuyorum ama Kuzey Kore yazılarınızın devamının geleceğini bildiğim için onlardan bahsetmiyorum, merakla sizin yazmanızı bekliyorum 🙂 Cidden Kuzey Kore bizi şaşırtmaya devam ediyor ve gizemi bitmek bilmiyor. Fantastik filmlerdeki ülkeler bile Kuzey Kore’den daha az gizemsiz 🙂

    • Ne Güney Kore ne de Kuzey Kore için bir nefret duyuyorum, benim yazı tarzım biraz kara mizah (ironi) içeriyor, yanlış anlamışsınız sanırım. Yazımı beğenmenize sevindim, ilginize teşekkürler, yazmaya devam.

  25. Alper bey gerçekten güzel bir yazı merak ettiğim bir ülke aydınlattığınız için teşekkür ederiz . Anlattıklarınız ışığında bu cesurca hareketinizden dolayı da kutlarım .

  26. Alper hocam Güney Koreli sınır muhafızları göz göze gelmemek için Güneş gözlüğü kullandıklarını yazmışsınız ve yumruklarını sıkıyorlarmış bunların anlamı nedir?

    • Güney Kore Kuzey Kore sınırındaki Güneyli askerler Kuzeylilerle göz göze gelirlerse ters bir bakışmadan çıkabilecek laf dalaşı veya çatışma olasılığından kaçınmak için güneş gözlüğü takıyor; gözdağı vermek için yumruklarını sıkıyorlar.

  27. Değerli Türk celebi öncelikle çok güzel bir araştırma gezisi yapmışsın tebrikler… İyiki sinirlenerek karşı tarafa yumnruk atmadın yoksa harbi bitmişti uzak doğu…

  28. Alper bey bende yazınızı iki gündür ilgiyle okuyorum, benimde Kanadada tanıştıgım pek çok güney koreli arkadaşım vardı, çok tatlı insanlar, biz Türklerin esprilerine gülebiliyorlar en azından ülkedeki maaş ortalamasını sorsan cevaplarlar:) Kuzey Korede En çok merak ettiğim hususlardan birisi mutfak:) mutfak konusunda pek bilgi paylaşmamışsınız? Yerel halkın aç gezdiği söyleniliyor, sabah öğle akşam pirinç ağırlıklıymış. Peki siz turistlerin menüsü nasıldı? Otelde yada dışarıda yediğiniz mekanlarda fotograf yakalayabildinizmi hiç? Güney Korenin meşur yemeği Kimchi, Kuzey Koredede tercih ediliyormu?

    • Kuzey Kore yemekleri Güneydekilere benziyor, kimçi her gün her yerde:) Erişte çeşitleri, yumurta, tofu, çorbalar, turşular, pirinç, et çeşitleri yedirdiler. Halkın ne yediğini ne yazık ki görmem mümkün değil. Evet her yemekte mutlaka fotoğraf çektim. Yediklerim sayfamda Kore yemekleri hakkında yazıp yayınlayacağım.

  29. Belgesel tadında bir Kuzey Kore Blog’u olmuş.Bütün Kuzey Kore hatıralarınızı okudum.Şimdi sıra Güney Kore’de bence.Madalyonun diğer tarafındanda bir blog bekliyorum.İyi günler…

  30. Çok kısa ve öz bir çalışma olmuş. İstenileni veren ve anlatılması gerekeni aktaran bir yapıya sahip.. Merak edilenlere hızlı ve kısa değinmeniz çok güzel olmuş.. Sınır adlı (crossing)adlı 2008 yapımı Güney Kore yapımı izledikten sonra yazılarınızı okudum. Filmi az da olsa abartı bulmuştum. Güney Kore propagandası olabilir diye. Yazılarınızı okuyunca olmadığı kanaatine varmış oldum kendimce. Çok teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim..

  31. Çok güzel bir yazı, tebrik ediyorum. Bu kadar ayrıntılı ve esprili yazılmış gezi yazıları insanı daha da bilgilendiriyor. TV parası ile gezen bilgisizlerden kat ve kat kaliteli bir gezi incelemesi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz