İzlanda bilgi ve gezi rehberi olarak hazırladığım bu yazı, İzlanda vizesi, para birimi, hava durumu, nüfusu, tarihi, ulaşım, gezilecek yerler hakkında bir rehber gezi yazısı. Kuzey Atlantik Okyanusu, Kutup Dairesi yakınında yer alan İzlanda, Türkiye’den gezmek ve yaşamak isteyen çok sayıda kişinin merak ettiği bir ülke. Avrupa’nın en düşük nüfus yoğunluklu ülkesi İzlanda, bakir doğası, sıcak su gayzerleri, şelaleleri, refah yaşamı, volkanik ve jeolojik etkinlikleri, balık ve koyunları ile ünlü bir ülke. Şimdi İzlanda hakkında bilgiler ve gezi rehberi notlarına bakalım.

 

izlanda bilgi gezi rehberi
İzlanda bilgi ve gezi rehberi

 

İzlanda Bilgi ve Gezi Rehberi

İzlanda bilgi ve gezi rehberi olarak ülkenin konumu, nüfusu, doğası, hava durumu, iklimi, mevsimler, vize, para birimi, gezilecek yerler, nasıl gidilir gibi konuları anlatıyorum.

 

İzlanda Hakkında Bilgi

Norveç İzlanda Grönland seyahatim sırasında gittiğim İzlanda, Avrupa kıtasına ait ama ana karadan epey uzakta, Kuzey Amerika ile Avrupa arasında bir köprü konumunda. İzlanda kültürü dünyadan yalıtılmışlık ve aşırı doğa koşulları ile şekillenmiş. Kuzey Atlantik Okyanusu’nda yer alan Nordik ada ülkesi İzlanda’nın nüfusu 333.000, yüz ölçümü 103.000 kilometre kare. En büyük şehri ve başkenti Reykjavik. Ülke karasının çoğu kum, lav tabakaları, dağlar, buzullar, eriyip denize dökülen buzul nehirleriyle dolu.

 

izlanda hakkında bilgiler
İzlanda hakkında bilgi

 

Tarihi Landnamabok el yazmasına göre ülkede ilk yerleşim, Ingolfr Arnarson adlı Norveçli kabile reisinin 874 yılında ilk yerleşen kişi olmasıyla başladı. Tarihte Danimarka, Norveç ve diğer İskandinav ülkelerinin yönetiminde kalan İzlanda 1918’de bağımsızlığını kazandı. Önceleri sadece balıkçılıkla geçinen yoksul bir ülke olmasına rağmen yirminci yüzyılın ikinci yarısında üretim, finans, biyoteknoloji sektörleriyle hızla gelişti ve bugün yaşam kalitesi en yüksek ülkeler arasında.

 

izlanda gezi rehberi
İzlanda gezi rehberi

 

İzlanda Haritası

Kuzey Amerika ile Avrupa kıtasının kuzeyinin arasında kalan ülke, Kuzey Buz Denizi ile Kuzey Atlantik Okyanusu’nda bir ada. 63 ile 68 derece Kuzey enlemleri ve 25 ile 13 derece Batı boylamları arasında bir konuma sahip.

 

izlanda harita
İzlanda haritası

 

İzlanda Hava Durumu ve İklimi

Çok kuzeyde olmasına rağmen Körfez Akıntısı (Gulf Stream) sayesinde İzlanda hava durumu ve iklimi aşırı soğuk ve sert değil. Yüksek enlemde yer alması ve deniz etkisiyle yazları hava serin geçiyor. Adalarında tundra iklimi hakim. Kıyılarda yarı arktik (subarctic) iklim yaşanıyor. Ilık Kuzey Atlantik Akıntısı sayesinde aynı enlemdeki dünyanın diğer yerlerinden daha yüksek yıllık sıcaklıklar kaydediliyor.

 

izlanda hava durumu iklim
İzlanda hava durumu

 

Ülkenin güney kıyıları kuzeyden daha sıcak, ıslak ve rüzgarlı. En soğuk kısım orta iç bölgedeki yüksek topraklar. Kuzeydeki alçak karasal alanlar çorak. Kışın kuzeyde, güneye göre daha fazla kar yağıyor. Başkent Reykjavik’te hava durumu Yazın 7 ila 13 santigrad derece, Kışın -3 ila 2 derece arasında seyrediyor. Baharda ise örneğin Nisan ayında 1 ila 6 derece arasında.

 

izlanda bilgi gezi rehber
İzlanda bilgi rehberi

 

İzlanda’ya Ne Zaman, Hangi Mevsimde Gidilir?

İzlanda’ya yılın hangi döneminde, ne zaman ve hangi mevsimde veya ayda gitmek en iyisi diye sorarsanız bu tercihlerinize göre değişir. Yürüyüş yapacaklar, sert Kışı sevmeyenler için ılık olması ve gece güneşiyle en iyi mevsim Yaz. Kuzey Işıkları için ise en iyi zaman Eylül, Ekim, Ocak, Şubat, Mart. Ekimden Nisana kadar düşük sezon; dağ yolları kapanır; kayak, kar ayakkabısı raket ile yürüyüş, buz mağaraları ziyareti yapılıyor, uzun geceler ve Kuzey Işıkları yaşanıyor. Mayıs ve Eylülde hava durumu rüzgarlı geçer; daha az bulut olur. Yüksek sezon Yazın ise Haziran Temmuz Ağustosta Reykjavik ve güney bölgesi turist dolar, fiyatlar artar, rezervasyon şarttır. Uzun gündüzler, festivaller, eğlenceler, etkinlikler olur.

 

izlanda ne zaman gidilir
İzlanda’ya ne zaman gidilir – mevsimler.

 

İzlanda Vizesi

İzlanda Avrupa Birliği’ne üye olmamasına rağmen Schengen bölgesine dahil bir ülke. İzlanda Schengen vizesi ilk defa kullanılırken Schengen bölgesine girişin öncelikle İzlanda üzerinden yapılma zorunluluğu var. İzlanda’ya seyahat edecek Türkiye Cumhuriyeti umuma mahsus bordo pasaport sahibi vatandaşlarına İzlanda Devleti vize uygulamakta olup; diplomatik, hizmet ve yeşil hususi pasaport sahipleri ise 180 gün içinde 90 günü aşmamak koşuluyla İzlanda seyahatlerinde vizeden muaf.

 

Türkiye’de diplomatik temsilciliği olmadığı için İzlanda’ya kısa süreli (90 gün süreli) seyahat etmek isteyenlerin, İzlanda vizesi başvurularını kabul etmekle, değerlendirmek ve onaylamakla yetkili kurum Danimarka Konsolosluğu. İzlanda turistik vize ve ticari vize için Danimarka Büyükelçiliğinin yetkilendirdiği VAC merkezinin (VFS) vize ve başvuru formu sayfası: İzlanda Vizesi

 

Vize ve diğer konularda bilgi için Danimarka Büyükelçiliği (0 312 446 5720, ankamb@um.dk), vize danışma (0 312 446 61 41,  ankambvk@um), İstanbul Başkonsolosluğu (0 212 359 19 00, istgkl@um.dk), İzlanda İstanbul Fahri Konsolosluğu (0 216 394 32 10, ), VFS (0 212 373 58 03)  ile iletişim kurabilirsiniz. 

 

izlanda hakkında bilgi
İzlanda bilgi rehberi

 

İzlanda’ya Nasıl Gidilir?

Türkiye ve İzlanda arasında direkt uçuş yok, aktarmalı gitmek gerekiyor. Ben önce THY ile Oslo, oradan Norveç Hava Yolu ile Reykjavik’e gittim, dönüşte ise EasyJet ile uluslararası EuroAirport Basel-Mulhouse-Freiburg Havalimanı, aktarma sonrası Pegasus ile İstanbul’a geldim. Ben 1 ay öncesinde 4 bileti toplam 1250 liraya aldım ama 2 ay öncesinden 800 liraya bilet bulunabiliyor. Bu kadar uzak ve çoklu uçuşla gidilebilen bir ülke için gayet uygun bir fiyat.

 

Keflavik Havalimanı’na uçan hava yolları Icelandair, WOW Air, Norwegian Air, EasyJet, Germanwings, Lufthansa, SAS ve Austrian Airlines. Reykjavik şehir merkezindeki küçük havalimanından ise Iceland Air yurt içi, Grönland ve Atlantic Airways Faroe Adaları uçuşları yapılıyor. Ülkeye tek aktarmalı en ucuz bileti benim gibi 4 farklı hava yolu ile ya da örneğin tamamen Almanya hava yolu Lufthansa ile bulabilirsiniz. Ya da biletiniz saydığım hava yollarından Türkiye’ye aktarmasız uçuşu olanlardan biri + Oslo-Reykjavik, Berlin-Reykjavik, Viyana-Reykjavik, Amsterdam-Reykjavik, Kopenhag-Reykjavik uçuşu şeklinde olabilir. Örneğin KLM+ WOW, Pegasus + WOW, THY + Icelandair, Pegasus + Icelandair gibi.

 

Ulaşım

Ülkede demir yolu yok. Şehirler arası ulaşım özel otomobil, yurt içi uçak, feribot ve otobüsle sağlanıyor. Turist veya gezgin olarak üç seçeneğiniz var; araba kiralamak, uçak ve otobüslerle seyahat etmek ya da günlük turlarla gezmek. Aşağıda otobüs hatlarını gösteren bir ulaşım haritası görüyorsunuz.

 

otobüs ulaşım harita
Otobüs ulaşım haritası

 

Konaklama ve Rehberlik

Çok pahalı bir ülke olduğu için harcamalara dikkat etmek, uygun yerlerde kalmak ve yemek iyi olur. Reykjavik’te kaldığım merkezi konumdaki evin penceresinden sokağın görünümü aşağıda. Sokağın adı Frakkastigur pek havalı. İzlanda hakkında bilgi, kalacak yer, geziler ve rehberlik için uzun yıllardır ülkede yaşayan Çağlar‘a güvenebilirsiniz.

 

kiralık ev
Konaklama ve rehberlik

 

İzlanda Para Birimi

İzlanda para birimi Krona veya ISK. 1 Türk Lirası 30 İzlanda Kronası ediyor. 1 avro 116 krona, 1 Amerikan Doları 110 krona ediyor. Türkiye’ye göre çok pahalı bir ülke.

 

izlanda para birimi
İzlanda para birimi krona – ISK

 

İzlanda’da Gezilecek Yerler

İzlanda gezilecek yerler açısından son derece ilginç bir ülke.

 

Reykjavik – Başkent.

 

Blue Lagoon – Ülkedeki en ünlü görülecek nokta, jeotermal spa, kaplıca merkezi, Grindavik.

 

Gullfoss – Çok güzel bir şelale. Golden Circle gezisi kapsamında.

 

Geysir – En ünlü gayzer Strokkur, gezilecek yerler arasında ilk beşte.

 

Thingvellir Doğa Parkı – Nehirler ve lav tabakaları.

 

Vatnajökull Buzulu – Avrupa’nın en büyük buzulu. Skaftafell buz mağarası burada.

 

izlanda gezilecek yerler
İzlanda’da gezilecek yerler – Skaftafell Buz Mağarası

 

Jökülsarlon – Ülkenin en büyük buzul gölü.

 

Kuzey Işıkları – Aurora Borealis, soğuk aylarda görülen doğa harikası görüntü.

 

Reynisfjara – Siyah kumsal gezilecek yerler arasında ünlü ve turistik bir nokta.

 

 

izlanda gezilecek noktalar

İzlanda’da gezilecek noktalar – Myrdalsjökull

 

 

Landmannalaugar – Volkanik riyolit dağları.

 

Myrdalsjökull buzul alanı – Maelifell Volkanı.

 

Kirkjufell Dağı – Grundarfjordur kasabasına yakın.

 

izlanda rehber bilgi
İzlanda rehberi, Kirkjufell.

 

Hallgrimskirkja Kilisesi – Başkent Reykjavik.

 

Myvatn Gölü – Şelale, volkanik kraterler, kuş gözlem alanı.

 

Asbyrgi Kanyonu – 100 metre kaya duvarlara sahip, 3.5km kanyon, Jokulsargliufur Ulusal Parkı.

 

bilgi gezi rehber
İzlanda hakkında bilgi ve gezi rehberi

 

Seljalandsfoss Şelalesi – 60 metre yüksekliğe sahip şelale.

 

Glymur Şelalesi – İzlanda’nın en yüksek şelalesi, gezilecek yerler arasında en turistik noktalardan.

 

Godafoss Şelalesi – 12 metre yüksekten, 30 metre genişlikte su akan şelale, Bardardalur.

 

izlanda görülecek turistik noktalar
Görülecek turistik noktalar, Godafoss.

 

Raufarholshellir – Lav oluşumlarıyla şekillenmiş mağara.

 

Latrabjarg – Ülkenin en batısında, deniz kıyısındaki dev uçurumlar.

 

Hornbjarg – Kuzey batıdaki doğa harikası uçurumlar.

 

izlanda turistik yerler
İzlanda’da turistik yerler – Hornbjarg

 

Seltjarnarnes – Grotta ile ünlü kasaba.

 

Hveragerdi – Volkanik sıcak su kaynaklarıyla ısıtılan seralar var.

 

Reykholt – Tarihi bir eğitim ve entelektüel kültür merkezi.

 

Faxi- Vatnsleysufoss Şelalesi.

 

izlanda gezilecek güzel yerler
Gezilecek yerler; Vatnsleysufoss Şelalesi, Faxi.

 

Laugarvatn Gölü – Yıl boyu yüzmek için jeotermal kaplıca.

 

Hella – Hekla Yanardağı, nehir kenarı mağaralar.

 

Skogafoss – Güneydeki şelale de ülkedeki gezilecek noktalar arasında.

 

Mýrdalsjökull Buzulu – İç kıta buzulu.

 

Eyjafjallajökull – Yanardağ.

 

Vik – En güneyde yer alan köy.

 

 

İzlanda hakkında bilgi ve gezi rehberi yazılarımın bir diğeri: İzlanda Turu

33 YORUMLAR

  1. Merhaba, ülke içi ulaşım seçeneklerine bisikleti de eklemek isterim. 2010 yılında İzlanda’yı bisikletle gezdik ve çok çok keyif aldık. Kendi çadırımızı yanımızda götürdüğümüz için konaklama bedavaya geldi. Konaklama ve ulaşımdan tasarruf ettiğimiz bütçeyi ise yemeğe yatırdık.
    PS: Herkes bisiklete binemez gibi bir yorum gelmesi oldukça yüksek bir olasılık. Cevabını önceden vereyim: Reykjavik’ten e-bike kiralanabilir.

    • Merhaba Pınar Hanım. Ben de bisikletli biriyim ama İzlanda seyahatim güncel, Kış mevsiminde olduğu için yolların karlı oluşu ve hiç bisikletli görmemem nedeniyle aklıma gelmedi bu seçenek. Haklısınız. Bisiklet candır.

  2. Merhaba Alper ;
    Seni takip ediyor olduk gezilerimde Ocak başı 9 gün ist-oOlo-Reykjavik-Bergen-Oslo-ist planı yapıyorum. Oslo’ya daha önce gittiğimden sadece 1 gün ayıracağım. İzlandaya pazar – perşembe 4 tam günümu ayırdım. Anladığım şehir merkezi çok büyük değil araba kiralayıp 3 gün gezerim diye düşündüm. Ocak ayında yollarda bir sorun yaşar mıyım sence ve hangi rota tavsiye edersin sanırım güneyinde bir 500km lik bir gezi rotası varmış. Bir de konakladığın yerin ismi nedir. Ben de merkezde 4 gece 2 kişi 1.015-1.400₺ ye birkaç yer buldum. Fiyat çok uygun ama gene de bir şansımı deneyim dedim 🙂 Norveçten de mi pahalı yoksa orası yandık desesne a101 den tas kebabımızı alır gideriz soğukta yeriz 🙂

    Kim bilir senin arkandan yaz ayında bir japonya yaparım 🙂 Sana iyi tatiller japonya’da.

    • Merhaba. Ocak ayiunda Izlanda’da kar yagar ama yollar pek kapanmiyor. Yavas surersiniz. Evet guney sahili guzel tavsiye ederim. Bir de Golden Circle gezisi yapin. Oralari da yazacagim yakinda. Reykjavik’te kaldigim yeri bir Turk kiraliyor yazinmda linki var. Fiyatlar Norvec’e benzer. Japonya’dan selamlar. 🙂

    • İzlanda’nın başkenti Reykjavik’ten elektrikli bisiklet kiralanabileceğini belirtmiş. Küçük motorlu bisikletler bunlar, pedal çevirerek sürülüyor, bayırda veya yorgunluk durumunda motor desteği alınıyor. Daha büyük motorlu olanlar da var. Hızları saatte 25 ile 45 kilometre arasında değişiyor.

  3. Merhabalar Alper,
    Haziranda İzlanda’ya gidiyorum, araç kiralayıp golden circle tamamlamayı düşünüyoruz.
    Wild camping hakkında bilginiz var mıdır ya da bilgisi olan arkadaşlar? En son 2013 den sonra yasa olarak wild camp illegal olmuş, sadece 1 gece, şehir merkezine uzak, ve ekili araziler hariç 3 çadırı geçmemek şartıyla kamp kurulabilir diyor. Bu konuda bilgisi olanlar var mı acaba, teşekkürler.

  4. Merhaba. Biz de sizin gibi Oslo’dan aktarma yaparak İzlanda’ya geçeceğiz ve Oslo da bir gün konaklayacağız. Vizeyi ise Türkiye’de İzlanda konsolosluğu olmadığı için Danimarka konsolosluğundan almamız gerekiyormuş. Sorum şu; İzlanda vizesi mi basılacak pasaporta eğer Danimarka vizesi basılacaksa Danimarka vizesi ile Norveç’e giriş yaparken sorun yaşar mıyız?

  5. Biz de ocakta Kopenhag aktarmalı İzlanda’ya gideceğiz. İlk gün Kopenhag konaklayacağız. Ben İzlanda bileti göstermeden sadece Kopenhag git-gel gibi vize başvurusu yapacağım. Bana daha mantıklı geldi böyle yapmak. Bir de bizden önce yapmış olacaksanız sizin tecrübenizi öğrenmek isterim.

    • Merhaba Alper Bey. Ben tam kış ortasında gezdim, siz yaz mevsiminde. Blog okurlarım açısından farklı bir İzlanda bakış açısı olacaktır, nezaket ve katkınız için çok teşekkür ederim. İzlanda’da konaklamayı nasıl hallettiniz? Yeme-içme çok pahalı değil mi?

  6. Tekrardan merhaba, öncelikle vize konusunda bir bilgim yok, ben İngiltere’de yaşadığım için bu konuda bilgi veremiyeceğim, İzlanda evet pahalı diğer Avrupa ülkelerine göre, kuzey ülkeleri genel olarak pahalı ama benim gözlemlerime göre, Norveç’i de gezmiş biri olarak, en pahalı Norveç diyebilirim. İzlanda da araba kiralayıp 15 gün sadece kamp kurduk, eğer kamp hayatı seviyorsanız, kamp için ideal bi ülke, zaten tüm ülkeyi gezmek isteyenler her yerde otel bulamaz. Alışveriş konusunda bonus adında market mevcut fiyatları uygun ve istediğiniz her şeyi bulabilirsiniz, ülkede her yerde kamp alanı mevcut, Reykjavik hariç çoğunda internet mevcut değil maalesef, kamp fiyatları TL cinsinden 70-80 TL gecelik tek kişi, tabi bu fiyat Reykjavik’e yaklaştıkça artıyor. Hava tamamen tahmin edilemez, genelde bulutlu, soğuk, ve aniden güneşli 🙂 ülkeyi komple gezecek olan kişilere gizli termal havuzların locationını söyleyebilirim, aynı zamanda kamp alanlarınında, bunlar aklıma ilk gelenler, sorularınız cevaplayabilirim, herkese teşekkürler.

    • İzlanda fiyat, alışveriş, kamp ve hava durumu bilgileri için çok teşekkürler. Tek kişi kamp yeri bile 80 TL, felaket. 🙂 Ama ucuz bir otel odasının 1000 TL olduğunu düşününce gayet cazip. yazın gitmenin avantajı. Okurlarımdan size mutlaka sorular gelecektir.

  7. Biraz yardımım dokunduysa ne mutlu bana, ilk İzlanda turumu planlarken ilk olarak sizin sayfanıza bakmıştım :). Eğer camp düşünenler olursa ama camp yerine para vermek istemeyen kişiler için gocamp denilen bir araç kiralama firması mevcut, bazı büyük arabaları, arka tarafını yatak ve küçük mutfak olarak dizayn etmişler. Bu sayede istediğiniz yerde durup uyuyabilir ve yemek pişirebilirsiniz. İzlanda da vahşi kamp isteyenler A1 yol üzerine yakın olmamak şartı ile ve en yakın ev, tarla, özel alana 100 metreden yakın olmamak şartı ile kamp yapabilirler. Ülkede benzin çok pahalı değil, diğer Avrupa ülkeleri gibi, örneğin benim kiraladığım araçta 55 litre depoyu yaklaşık TL cinsinden 250-270 TL civarına doldurabiliyordum. Benzin istasyonları çok fazla değil ona göre plan yapmanız lazım özellikle doğu ve kuzey İzlanda’da yerleşim çok az ama inanılmaz bir doğa, vakit olanlar mutlaka gitmeli. Benzin konusunda mutlaka kredi kartınız olmalı yoksa istasyonlardan alamazsınız zaten istasyon değil 1 -2 tane pompa var başka hiç bişey yok kendi başınıza hallediyorsunuz. İzlanda doğaya çok önem veren bir ülke olduğu için, yollarda hiç beklemediğiniz çok vahşi bir alanda bile portatif çok temiz tuvalet kulübelerine rastlamak mümkün :), araç kullanacak kişiler çok dikkatli olmalı yollarda çok fazla sevimli kuzular ve atlar var, aniden yolunuza çıkabilirler, bütün yollar tek şerit. Araç kiralarken mutlaka aracınızın F-road a uygun olmasına dikkat edin, yoksa gizli kalmış, görülmesi gereken önemli yerleri kaçırırsınız. F-road aslında çok bozuk yollar anlamında, asfalt değil, örneğin Dettifoss şelalesine gitmek için 40 km f-road kullanmanız lazım, irili ufaklı taşlarla dolu yollar, yaklaşık 2 saat tutuyor yol. Fiyatlara bakarsak alışveriş yapmanızı tavsiye ederim, restoranlar cidden pahalı olabilir, 2 tane kahveye 100 TL verdiğimi biliyorum Kuzey İzlanda da. Şimdilik aklıma gelenler bunlar, aklıma geldikçe detaylı yazarım.

    • 2 kahve 100 TL ne kadar acı. 🙂 Ben karton bardakta 60 liraya domates çorbası içtim, zor anlardı. Bu yararlı İzlanda bilgileri için çok teşekkürler. 2 uzun yazı daha yazmam gerek, biri Güney İzlanda, diğeri yaşam ve fiyatlar hakkında.

  8. Merkezde gecelik 96₺ ye hostel tuttum ben (Hlemmur Square) 4 gün kalacağım 3 ayrı gün için gezi planı yaptım. Günlük 250-260km yol yapmayı planlıyorum. Gün doğumu batışı arası çok saat yok planı biraz detaylandırıp mantıklı mı diye bir daha üzerinden geçeceğim. Araç kirası 4 gün 644₺ 4 kişi için epey ideal. Benim de isteğim yazın 9 günlük bir gezi yapmak idi ama kuzey ışıkları için tarihi ocak ayına çektik.

    • Çok iyi fiyat Ömer Bey, 96 lira İzlanda’da para değil. 4 kişi için araba kiralamak avantajlı olmuş. Kuzey ışıkları yazın yüksek sezonda görülemiyor, iyi yapmışsınız, fakat internette gördüğünüz harika fotoğraflar gibi bir gökyüzü görmeyi beklemeyin, onlar profesyonel fotoğraf makinesi ve çok uzun pozlamalarla yakalanabiliyor. Ayrıntılı planınızı da paylaşırsanız sevinirim, blog okurlarıma yol gösterir.

  9. Planımı 45 gün kalmasına rağmen devamlı değiştirsem de yeni plan yapmak isteyenler için bir yol gösterici olur. Eşimle birlikte geçen sene İst-Oslo bileti alıp Oslo’dan İzlanda’ya geçeriz diye düşünmüştük ama iş dolayısı ile ist-oslo biletini yakıp iptal ettik.

    Bu sene ağustos ayında Pegasus Oslo biletleri yeterince indirime girmeyince ve İst-Kopenhag-İst biletini 267 TL’ye bulunca dayanamayıp İst-Kopenhag-Reykjavik yapalım dedik.

    Kopenhag-Reykjavik-Kopenhag Wow Air ile 640 TL ancak bu fiyatın içinde ne check-in bagajı ne de kabin bagajı dahil değil. Bu biraz hayal kırıklığı oldu. Kabin bagaj 35 dolar check-in bagaj 45 dolar. İki kişi bir check-in bagajı alalım dersek kişi başı fiyat 1.077 TL ye geliyor. Bu fiyata Pegasus da 100TL + 100TL check-in bagajı eklenecekti. Ben de bugün saatleri İstanbul uçağına uygun olan böylece Reykjavik bir gün daha fazla konaklayabileceğim Icelandair firmasından kabin bagajı dahil 1.042 TL ye Kopenhag-Reykjavik-Kopenhag bileti aldım. Kopenhag’da konaklama yapmadan bir gün daha fazla İzlanda’da kalacağım. Ama Kopenhag göremeyenler için bir gün konaklamak bence harika olur.

    Ama Reykjavik planı yapanlara İst-Oslo-Reykjavik güzergahını tavsiye ederim. Norwegian ile Oslo-Reykjavik-Oslo sadece ‘pazar gidiş – perşembe dönüş’ 103 euro fiyatı ile check-in bagajlı uçabilirsiniz. Düşük bir ist-oslo-ist Pegasus bileti ile 900 TL civarlarında İzlanda’ya git-gel yapabilirsiniz.

    Konaklama booking.com – Hlemmur Square hostelde gecelik 96 TL. Araç kiralama skyscanner’dan küçük araç günlük 16o TL.

    • İzlanda ulaşım bilgileri, Kopenhag ve Oslo aktarmalı uçuş seçenekleri ve bilet fiyat bilgileri için çok teşekkürler. İzlanda çok pahalı bir ülke olmasına rağmen uygun uçak biletleri nedeniyle Türkler çok popüler ve turistik bir hale geldi. O harika doğa güzelliklerini çok kişinin görebilmesi sevindirici. Ben Oslo aktarmalı olarak kabin bagajı haklı gidiş-dönüş 1200 TL fiyatlı bilet buldum. Grönland’a da gittim, üç ülkeye de iyi ki gitmişim, harikalar. Hostel ve araç kiralama fiyatları İzlanda düşünüldüğünde gayet uygunmuş.

  10. İzlanda’ya 5 gece için gittik geldik. Fiyatlar çok yüksek olsa da biraz dikkatli olduğunda işin içinden çıkılmayacak yer değil. Şimdiden bir daha ne zaman gideriz diye düşünüyoruz.

    Biz şehir merkezinde gecelik 96₺ ye Hlemmur Square Hostel de kalıp yemeklerimizi de hostelin mutfağında yaptık. Her gün 8 de yola çıkıp akşam 6 gibi şehre döndük. Bir günü şehir merkezi+Blue Lagon’a ayırdık kalan günler şehir dışındaydık.

    Aracı 5 gün kala -Fiat 500 2 kapılı- 5 günlük 91$’a kiraladık. Bu araçla 1.120 km yol yaptık ve 16.200 ISK -720 TL- benzin harcadık.

    Market alışverişi Bonus marketlerden yaptık. Bizim hostelin karşısındaki market ile inanılmaz bir fiyat farkı vardı. Ama öyle böyle değil ben çözemedim bonusda aynı marka adet yumurta 259 isk iken karşı markette 649 isk idi. Aynı şekilde %2.5 alkollü bira 95 isk iken karşı markette 439 isk idi. Bir daha yanlış görmüşümdür diye kontrol ettim ama öyleydi 🙂

    Şehirde bazı fiyatları yazayım
    Benzin 221 isk – 9.70 TL
    Kahve 400-450 isk – 17-20 tl (işin kötüsü hani markette bankomatta daha ucuz kahve de yok)
    Menü burger ya da pizza 1.800-2200 isk arası 80-100 TL arası
    Fish and Cips 3.400 isk – 150 TL
    Akşam yemeği 6.000 isk – 270 TL
    Çorba 1.550 – 1.990 isk – 70-90 TL (ama bu burdaki süzme mercimek değil özel hazırlanmış yöresel bir çorba burda olsa 50 TL den aşağıya satılmaz bence)

    Bonus Marketlerde ise
    6 yumurta 259 isk – 12 TL
    Kutu cola 80 isk – 3.50 TL
    Pilsner 500 ml 95 isk – 4.20 TL – ne içtik bilmiyorum ama ucuzdu 🙂
    Ekmek 500 gr 420 isk – 18 TL
    Muz kg 240 isk – 10 TL
    Su 2 lt 110 isk – 5 TL
    Kıyma kg 1.900 isk – 85 TL (Galiba bu dünyada bir biz pahalı yiyoruz eti)
    Ton balığı 190 isk – 8 TL
    Hazır Hamburger kg 2.300 isk – 100 TL
    Kahve kg – 1.500-2.500 isk – 65-110 TL
    Poşet de paralı tabi 30 isk 🙂

    Şehirden dönerken yanınıza köpek balığı yağı ve tuz alın dediler. Kabin bagajım olduğu için sıvı alamadım hap şeklinde 120 adet köpek balığı hapı 1.100 isk – 500 adet balık yağı 2.100 isk. İzlanda tuzu 125gr 640 isk. Tabi bunlar bonus fiyatı hediyelik eşya dükkanlarında 120 ad. olanı 3.600 isk tuz ise 1.150 isk.
    Sonuç olarak bonus marketleri sevin sayın kollayın 🙂 Marketler 11:30 – 17:30 arası çalışıyor çoğunlukla. Güzel çalışma saatleri 🙂

    • Ömer Bey sağ olun var olun, İzlanda hakkında bu kadar ayrıntılı masraf, maliyet ve fiyat bilgileri yazdığınız için teşekkür ederim, çok kişiye yararlı ekonomik İzlanda seyahati bilgileri ve önerileri olacak. Fiyat farkları inanılmaz gerçekten. Ucuz olarak sadece kutu kola ve bira görünüyor. Ayrıca et oranın standartlarına göre bizdekinden ucuz.

      • Ben son zamanlarda skyscanner dan araç kiralama aratıyorum ordan aynı fiyat ise arguscarhire firmasının seçeğini seçiyorum. Bu site gene skyscanner gibi bir site yerel firmalara yönlendiriyor.
        Bizim İzlanda firmamız daha önce de çokça kullanıdığımız Green Motion firması idi. Bu firmanın ofisi havaalanı dışında sizi kapı önünden vito benzeri bir araçla alıp ofislerine götürüyorlar.
        Ben sigorta yaptırmadım 1.500tl ye yakın bir çekim yapıyorlar kredi kartınızdan. Arguscarhire sitesinde rezervasyon yaparken bir türk firmasından günlük 30₺ ye sigortada yaptırabilrsin.
        Güneye Vik tarafına geçecek isen yollar açık ve yol temzileme ekipleri çalışıyor eğer kuzeye Hraunfossar tarafına geçeceksen yolun bir bölümü tamamen buz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz