İsrail gezi notları olarak hazırladığım bu ilk İsrail gezisi blog yazımda bir rehber olarak İsrail haritası, vizesi, gezilecek yerler, şehirler, 1,5 ay süren seyahatimin nedeni, kaldığım yer, tanıştığım insanlar, ülke hakkında bilgi var. Tarihi, askeri gücü, Türkiye ve Filistin ile ilişkileri nedeniyle hep gündemde olan İsrail Türkler için popüler ve turistik bir tatil yeri olmasa da ülkeye kışın bile sıcak hava durumu, yakınlığı, kutsal yerleri ve zengin tarihi nedeniyle, Kudüs başta olmak üzere hem bağımsız gezi ve İsrail turları ile, hem de benim gibi resmi veya özel iş nedeniyle gidenler var.

 

İsrail gezi
İsrail

 

İsrail Haritası ve Konumu

Akdeniz’in doğu kıyısında yer alan İsrail kuzeyde Lübnan, kuzeydoğuda Suriye, doğuda Ürdün ve Batı Şeria, güneybatıda Mısır ile komşu. Batısında 273km Akdeniz kıyısı ve Gazze Şeridi var. Yüzölçümü 20.770 kilometrekare. Küçük bir ülke olmasına rağmen güneyde çöl ve kuzeyde dağlar içeren bir coğrafi çeşitliliğe sahip. Aşağıda ülkenin haritası görülüyor.

 

israil haritası Türkçe
İsrail haritası

 

 

İsrail’e Nasıl Gidilir

İsrail’e Türk Hava Yolları ve Pegasus’un uçuşları var. İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Tel Aviv Ben Gurion Havalimanı uçakla iki saat ile iki saat on beş dakika arasında sürüyor. İsrail uçak bilet fiyatları 500 liradan başlıyor. Devlet hava ulaşımında çok sıkı güvenlik önlemleri uyguluyor, ülkeye girişte ve çıkışta uzun süren sorular soruluyor, şüphe çekmemek için sakin ve sabırlı yanıtlamak gerekiyor. Ben Gurion Airport dünyanın en güvenli havalimanlarından birisi.

 

İsrail'e nasıl gidilir
Tel Aviv Ben Gurion Havalimanı

 

Tel Aviv Ben Gurion Havalimanı’ndan Kent Merkezine Ulaşım

Tel Aviv Havaalanı’ndan şehir merkezine sürekli direkt otobüs yok. İkinci kattaki üç katlı köprüden Egged 5 numaralı otobüsle Airport City’ye, oradan da 249, 423, 475, 930 veya 950 numaralı otobüslerle şehir merkezine ulaşım sağlanıyor. Akşam saat ona kadar El Al Junction’dan Veolia hat 475, Terminal 3’ten Veoila hat 476 numaralı otobüsler Tel Aviv Merkezi Otobüs Terminali’ne gidiyor. Terminal 3’ün alt katından trenle de Tel Aviv merkezine gidilebiliyor. Ayrıca sherut adlı dolmuşlar var. Taksi çok pahalı.

 

Tel Aviv Havaalanı ulaşım bilgi
Tel Aviv Havaalanı

 

Tel Aviv Ben Gurion Havalimanı’ndan Kudüs’e Ulaşım

Tel Aviv Ben Gurion Havaalanı’ndan Kudüs’e Nesher Tours’un sherut adlı dolmuşları var, bizdeki sarı dolmuşlar gibi. Varış salonunun çıkış kapısının önünden kalkan Kudüs dolmuşları 7 gün 24 saat çalışıyor ve bilet fiyatı 62 NIS (İsrail para birimi Shekel Hadash, ILS).  1 Türk Lirası 1.34 İsrail Şekeli ediyor. Dolmuşlar Kudüs’te belli bir yerde bırakmayıp istediğiniz adrese kapıya kadar herkesi götürüyor, 1 saate yakın sürüyor.

 

Tel Aviv Havalimanı’ndan Kudüs’e aktarmalı gitmek için otobüsler ikinci kattaki köprüden kalkıyor, oradan Airport City’ye Egged 5 otobüsüyle gidip ardından 950 veya 947 numaralı Egged otobüsleriyle Kudüs Otobüs Terminaline ulaşım sağlanıyor. Toplam 1,5 saat süren yolculuk 30 şekel tutuyor. Taksi ise 250 NIS tutar ki fazla pahalı.

 

 

İsrail Vizesi

İsrail vizesi için pasaportunuzun geçerlilik süresinin bitmesine en az altı ay kalmış olması gerekiyor. Diplomatik, gri hizmet ve hususi yeşil pasaport için 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, İsrail vizesi gerekmiyor. Normal bordo pasaport sahiplerinden İsrail vize istiyor. Vize için İsrail İstanbul Başkonsolosluğu veya Ankara Büyükelçiliği tarafından istenen belgeleri ve başvuru formunu burada bulabilirsiniz: İsrail vizesi

 

İsrail’e Neden Gittim?

Çalıştığım üniversiteye İsrail Büyükelçiliği’nden Kudüs merkezli bir seminerin resmi yazısı gelmiş, tam bölüm başkan ve yardımcıları olarak toplantıdayken dekan söyledi, ilgili alanlardan iki arkadaş gitmeye çekindi, ben adaylığa gönüllü oldum. Dışişleri Bakanlığı’na bağlı MASHAV adlı Uluslararası İşbirliği Merkezi ve Eğitim, Kültür, Spor Bakanlığı desteğiyle Aharon Ofri Uluslararası Eğitim Merkezi (I.T.C.A.O.) tarafından düzenlenen Bilim ve Teknoloji Eğitimi (Education for Science and Technology)  başlıklı 1,5 ay sürecek programın uçak hariç tüm konaklama, yeme içme, eğitim ve gezi masraflarını İsrail Devleti karşılayacakmış. Dekan da bizzat uğraşarak Bilimsel Araştırma Destekleme Fonundan uçak bileti masrafımı sağladı, daha ne olsun?

 

İsrail gezi turları
İsrail gezi notları

 

İsrail’de Eğitim ve Kurs

Ülkede düzenlenecek eğitime başvuru için epey belge istendi. Sağlık raporu, diploma kopyaları, İngilizce bilgi düzeyi belgesi ve daha bir çok form ve evrak. Daha sonra İstanbul Başkonsolosluğu’na görüşmeye çağrıldım. Kapıda sıkı bir aramadan sonra içeri girdim. Konsolos hem İngilizce bilgimi ölçmek hem de hakkımda bilgi edinmek için epey soru sordu. Bunlardan biri de “Neden özellikle İsrail’e gitmek istiyorsunuz?” oldu, “Özel bir ilgim yok, başka ülkeden böyle bir imkan olsaydı oraya giderdim” dedim ama bu yanıtım sandığım gibi olumsuz bir etki yaratmamış olsa ki ertesi hafta arayıp kabul edildiğimi söylediler. Böylece 26 ülkeden birer kişinin katılacağı eğitim için Türkiye’den ben hak kazanmış oldum.

 

İsrail eğitim
İsrail’de eğitim

 

Ülkede katıldığım seminer kapsamında verilen ders ve kurs eğitimlerinden bazıları:

 

Kudüs Tarihi – Ofir Yordan

 

Bilim ve Teknoloji Eğitiminde Sorunlar ve Görüşler – Orli Tamir

 

Bilim ve Teknoloji Eğitimi- Amram Rubin

 

Felsefe – Sharonah Fredricko

 

Eğitim Teknolojileri – David Metzer

 

Güneş Enerjisi – Oved Kedem

 

Yaratıcı Düşünce – Amram Rubin

 

İnsancıl Bir Yaklaşımla Matematik Eğitimi – Amram Rubin

 

Bilim, Teknoloji ve Yönetim İçin Davranış Bilimleri – Giora Dromi

 

Etkin Sunum ve Halkla İletişim – Horacio Korland

 

İsrail gezilecek yerler
İsrail gezi rehberi

 

İstanbul Tel Aviv Kudüs Yolculuğu

Konsoloslukta yaptığım görüşmede Kasım ve Aralık aylarında İsrail hava durumu nasıl olur diye sorduğumda “burası gibi” demişlerdi, daha sıcak olduğunu okusam da ne olur ne olmaz diye bavulumu kışlık kıyafetlerle doldurdum. İstanbul Atatürk Havalimanı’nda pasaport kontrolünden sonraki el bagajı aramasında iki polisten biri ülkeye gidiş nedenimi sorunca seminer için olduğunu açıkladım, “gidecek başka ülke bulamadın mı?” deyince diğer polis, “bilimsel bir amaçla gidiyor, rahat bırak” dedi ve geçtim.

 

Tel Aviv’e indiğimide pasaport polisi geliş nedenimi sordu, İsrail İstanbul Başkonsolosu’nun el yazısıyla İbranice yazdığı mektubu gösterdim, devletin düzenlediği seminere geldiğim yazıyordu sanırım. Tarif edildiği gibi Kudüs dolmuşuna bindim, dolunca hareket ettik doğal olarak. Şoför Kudüs’te benden önce herkesi gideceği kapıya kadar bıraktı, şehri epey dolaşmış oldum. En son beni şehir merkezinin 5 kilometre dışındaki Ramat Rachel’e götürdü. Buradaki Kibbutz Ramat Rachel Hotel’de 1,5 ay misafir edildim. Kibbutz Yahudi icadı ortak yaşam alanlarının adı.

 

İsrail Gezi Notları

Kudüs’te ilk tanıştığım kişi Hintli kimya hocası Bipin, ardından Singapurlu Lim oldu. Oda arkadaşım Bulgar matematik hocası Shtrakov uyumlu ve esprili biri. Hint asıllı Güney Afrikalı Don ile epey zaman geçirdik, yıllar sonra beni ülkesinde konuk edip gezdirdi.

 

İsrail gezi
İsrail gezi yazısı

 

Bombalara Dikkat

İlk sabah seminerin yöneticisi Sharonah ile genel bilgi toplantısı yaptık. Daha sonra Kibbutz ve çevresini gezdik. Seminer yönetimince bize verilen İbranice ve İngilizce kimlik kartlarında “Bu kartın sahibi İsrail Devleti’nin konuğu olarak Uluslararası İşbirliği Programı kapsamında bir kursiyerdir. Kişi ve kurumlardan gerekli durumlarda kart sahibine yardımcı olmalarını rica ederiz” yazıyor. Ülkede terör, bomba, çatışma, bilinmeyen paket, asker araması gibi durumlarla karşılaşırsak nasıl davranmamız gerektiği anlatıldı.

 

İsrail güvenlik
İsrail güvenlik bilgileri

 

Otel

Otel bir Kibbutz olmasına rağmen epey konforlu. Odam Kudüs merkezi ve Filistin manzaralı. Tüm yemekler ve çay kahve ücretsiz. İsrail’e coğrafi ve kültürel açıdan en yakın ülkeden gelen kişi olarak seminer grubumuzun merkezi haline geldim. Yemek, kültür, alışveriş konularında genelde bana danıştılar.

 

Okullar

Malum, ülkede Pazarları iş günü. Bir Pazar Pisgat Ze’ev Bilim Okulu’nu ziyaret ettik. İleri düzeyde, özel bir ilkokul. Öğleden sonra gruplara ayrılıp ülkelerimizdeki eğitim sistemleri hakkında konuştuk.

 

Jerusalem Yerushalayim
Pisgat Ze’ev Science and Technology School-Jerusalem

 

Ertesi gün Zelig Breg Meslek Lisesi’ne gittik. Torna, elektronik, bilgisayar, tekstil, grafik tasarım bölümlerini inceledik. Sonraki gün Hebrew Üniversitesi’ndeki Belmonte Laboratuarları’ni inceledik. Şehirdeki farklı okullara hizmet veren modern bir eğitim tesisi.

 

Belmonte Laboratories
Belmonte Science Laboratories Centre

 

Ülkede kaldığım dönem Türkiye ile politik ve askeri ilişkilerin iyi olduğu zamandı; epey sempati gördüm. Museviler ülkeleriyle işbirliği içerisinde, soykırım yaşamadıkları laik ve güzel bir turistik ülkeden, Araplar ise çoğunluğu Müslüman bir ülkeden geldiğim için yakın davrandılar.

 

İsrail tatil
Israel vacation

 

Hafta içi üniversite, okul, araştırma merkezi ziyaretleri, otelde kurslarla geçti. Hafta sonları otobüs gezileriyle hem İsrail’de turistik ve tarihi gezilecek yerler, hem de Kudüs dışındaki okul ve bilim merkezlerine ziyaretlerle geçti.

 

Israel
Mabel, Alper, Veronika, Elizabeth. Şilili grubu uğurlarken.

 

Şili Dostluğu

Kaldığım Kibbutz’da ayrı bir program için gelmiş Şilili bir öğretmen grubu vardı. Onlara Viktor Jara, Salvador Allende, Inti Illimani ve ülkelerinin yakın tarihinden bahsedince şaşırdılar. Biri ülkesinde çektiği fotoğraflardan hediye etti, bir diğeri hatıra eşyalar verdi. Otobüsle havaalanına hareket ederlerken Türkiye’de bir uğurlama geleneği olduğunu anlattıktan sonra arkalarından su döktüm.

 

İsrail eğlence
İsrail’de eğlence

 

İsrail’de Türkiye Tanıtımı

Bir akşam kültür gecesi düzenlendi, herkes ülkesini anlatıp bir masada getirdiklerini sergiledi. Ben slayt gösterisiyle Türkiye’den ve şehirlerinden bahsettim, tarihi ve doğal güzelliklerini sundum. Masamda Türk bayrağı, turistik afişler, kataloglar, lokum, kahve, bakır işlemeli tabak, çerez ve seramik nihale sergileyip hediye ettim.

 

İsrail gezisi
İsrail seyahati

 

Diploma Töreni

Dörtlü gruplar halinde proje hazırlayıp sunduk. Bir akşam yemekli diploma törenimiz oldu. Kurs genel koordinatörü Uzi Israeli, bizim yöneticimiz Sharonah, İsrail Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, ve konuk olarak Çin, Güney Afrika ve Brezilya büyükelçileri katıldılar. Geldiğimiz ülkelerin bayrakları arasında en ortada ve tam açık olarak Türk bayrağı vardı, oteldeki Arap işçi benim için yaptığını söyledi.

 

İsrail eğitim
İsrail’de eğitim

 

Su Krizi

Gece herkes üçlü beşli gruplar halinde bir yerlere dağılıp eğlendik. Ben de arkadaşlarla geç saatte sohbet ederken Nijeryalı arkadaş nefes nefese geldi, herkes beni arıyormuş Çinli kız Ping o gece Çin büyükelçisiyle Tel Aviv’e gidecekmiş, oradan da Pekin‘e, fakat benim Şilililer giderken arkalarından su döktüğümü görmüş, tutturmuş “Alper bize su dökmezse yola çıkmam” diye. Bi baktım Çin Büyükelçisi limuzinde oturmuş bekliyor, bizimkiler Ping’i gitmeye ikna etmek için uğraşıyorlar. Aceleyle bardan bir bardak su istedim, döktüm arabanın arkasından. Ufak çaplı diplomatik kriz böylece aşılmış oldu.

 

Geleneksel Yahudi Dansları 

Kudüs’teki YMCA merkezinde geleneksel Yahudi müzikleri ve dansları izledik. Yahudilerde dans eskiden beri eğlence kaynağı ve toplumsal gelenek. Dansın dini açıdan da önemi var. Aşkenaz ve Sefarad geleneklerinde Yahudi düğün dansları tüm dünyada Yahudi yaşamının bir parçası. 1950’li yıllarda Siyonizm ve İsrail Devleti’nin kuruluşuyla ilgili danslar da popüler oldu.

 

İsrail dans
İsrail dansı

 

Hasidic Yahudi Dansları

Orta ve Doğu Avrupa’da Aşkenaz Yahudi dansları ve klezmer müziği evlilik törenlerinin vazgeçilmesi olmuştu. Dindar Yahudilerde erkekler ve kadınlar farklı halaylar oluşturarak dans ederlerdi. Hasidik Yahudilikte dans mutluluğun dışa vurum aracıdır ve iyileştirici etkisi olduğuna inanılır; ruhu temizler, manevi mutluluğu artırır ve toplumu birleştirir.

 

İsrail kadınarı
Dans eden İsrail kadınları

 

İsrail Folklor Dansları

Folklor dansları ülkedeki Siyonist yerleşmenin ilk yıllarında gelişti. Anavatanına geri dönen bir halkın mutluluğunu yansıtan coşkulu bir dans türü.

 

Yahudi adetleri
Yahudi gelenekleri

 

Horah

Horah (horon) çoğunlukla Hava Nagila müziğiyle oynan bir halay dansı. Horah ülkeye Romanya Yahudisi Baruch Agadati tarafından getirildi. Hora Agadati de denen dans türü çok popüler oldu, Hava Nagila bugün tüm dünyada en çok bilinen Yahudi şarkısı, Türkiye’de de düğün dernek fasıl ve yemekli eğlencede çalar, genelde aslının aynısı şeklinde, bizim Trakya yöresinde ise biraz değiştirilmiş Kasap Havası olarak ünlüdür. Çoğu kişi Türkiye’de Yahudi dansı ettiğimizi bilmez.

 

İsrail geleneksel dansları
İsrail gelenekleri

 

Yemen Yahudi Dansları

Yemen danslarında (Yemenite dances) aynı yerde yön değiştirip zıplama hareketleri çok yapılıyor. En ünlü ve popoüler olanı Yemenite Step (Tsa’ad Temani). Düğün ve kutlamalarda vazgeçilmez.

 

Musevi düğünü
Musevi düğün dansları

 

Dikili Bir Ağacım Olsun

Ülkede Keren Kayemeth LeIsrael Ulusal Vakfı yönetiminde Hadassah, Kiryat Menahem, Ben Shemen, Lavi adlı ve diğer ormanlara ağaç dikiliyor. Ben Kudüs yakınlarındaki ormana ağaç diktim, sertifika verdiler.

 

İsrail kültürü
Kutsal topraklara ağaç dikerken

 

İsrail Askeri Gücü

İsrail Ordusu IDF (Tzva Hahagana LeYisra’el) 176.500 aktif silah altında asker, 465.000 yedek ve 8.000 sivil personeliyle dünyanın en kalabalık ordularından biri değil ama nüfusa oranla silah altında asker sayısı bakımından Kuzey Kore ve Eritre’den sonra dünyada üçüncü sırada bir askeri gücü hazır bulunduruyor. Askerlik süresi erkekler için üç yıl, kadınlar için iki yıl. Halkın büyük çoğunluğunun zorunlu askerliğe tabi olduğuna dair yaygın kanının aksine, nüfusun sadece yüzde ellisi potansiyel asker.

 

İsrail askeri gücü
Kadın ve erkek İsrail askerleri ile.

 

İsrail askeri gücü içerisinde askerlik yapmak istemeyen Dürzüler hariç Araplar bu görevden muaf, gönüllü olurlarsa katılabiliyorlar. Din okuyanlar, azınlıklar, askerlik yapmayı ret edenler, barışçı pasifistler askerlikten muaf. Dini inancı nedeniyle askerlik yapmak istemeyen kadınlar Sherut Leumi, erkekler Hesder adlı sistemle topluma sivil hizmet veriyorlar.

 

İsrail’de Gezilecek Yerler

Yüzölçümü küçük olmasına rağmen İsrail gezilecek yerler açısından çok zengin, tarih dolu bir ülke. İsrail şehirleri ve diğer gezilecek görülecek yerleri şöyle özetlenebilir.

 

Kudüs – Yahudiler, Hristiyanlar ve Müslümanlar için kutsal şehir ve başkent. Dünyada en çok ilgi gören tarihi gezilecek yerler arasında.

 

Tel Aviv – Ülkenin en canlı ve modern kenti Tel Aviv-Yafo.

 

Akka (Akko, Acre) – Müslüman, Hristiyan, Yahudi, Bahai ve Dürzülerin yaşadığı liman şehri.

 

Beer Sheva (Beersheba, Biʾr as-Sab) – Necef Çölü’ndeki en büyük şehir.

 

Elat (Eilat) – Kızıl Deniz kıyısındaki ünlü tatil merkezi de gezilecek yerler arasında.

 

Hayfa (Hefa, Haifa) – Bahai inancının tarihi merkezi.

 

Nazareth (Naşrat, Nasıra) – İsa’nın büyüdüğü yer bugün ülkedeki en büyük Arap kenti.

 

Filistin (Palestina, Filastin) – Küçük Gazze Şeridi ve daha geniş Batı Şeria bölgeleri.

 

Safed (Tzfat, Safad) – Kabala inanç öğretisinin kurucusu ARI’nin tarihi şehri, mistik ve sanat merkezi.

 

İsrail gezilecek yerler
İsrail’de gezilecek yerler

 

Tiberias (Tveria, Tabariyyah) – Galile Denizi kıyısındaki tatil merkezi

 

Beit She’an (Beth Sean, Beesan) Vadisi – Ürdün Nehri vadisinin kuzeyinde.

 

Caesarea (Kesariya, Kaysaria) – Tarihi antik Roma kenti. Kayseri’nin de adı aynı idi.

 

Carmel Range (Har HaKarmel, Kurmul) – Hayfa’nın güneyindeki tepelik bölge.

 

Lut Gölü (Yam Hamelah, Ölü Deniz, Dead Sea) – Dünyanın en alçak noktasındaki aşırı tuzlu göl, mutlaka görülmesi gereken yerler arasında.

 

Ein Avdat (Ein Ovdat) – Ünlü bir yürüyüş bölgesi olan güzel dik vadi.

 

Jezreel Valley (Emek Yizra’el) – Geniş bir vadi.

 

Judean Çölü – Bir dizi tepe ve kanyonlar içeren, engebeli bir arazi.

 

görülecek yerler
İsrail’de görülecek yerler

 

Masada – Roma İmparatoluğu’na karşı sonuna kadar direnilen tarihi plato.

 

Ramon Krateri – Necef Çölü’ndeki volkan ve uçurum.

 

Galile Denizi – Ülkenin en geniş tatlısu gölü.

 

Berit Guvrin-Maresha -Tarihi Roma kenti, mağara evler, St. Anne Haçlı Kilisesi.

 

Golan Tepeleri (Ramat ha-Golan) – Altı Gün Savaşları’nda Suriye’den alınan stratejik tepeler.

 

Ürdün Nehri (Nehar Hayarden, Jordan River) – Museviler ve Hristiyanlar için kutsal tarihi yer.

 

Rehovot – Bilim, eğitim ve kültür şehri.

 

Necef Çölü – Ülkenin yarısını kaplayan seyrek nüfuslu çöl.

 

İsrail’de İngilizce Yüksek Lisans

İsrail’de İngilizce yüksek lisans eğitimi psikoloji, Yahudi araştırmaları, nanoteknoloji, işletme, çöl araştırmaları, deniz jeolojisi, insan hakları, kimya, bitki bilimleri, çevre bilimleri, beslenme, hayvan bilimleri, bağcılık ve şarapçılık, bilişim sistemleri mühendisliği, matematik, hidroloji ve fen bilimleri dallarında lisansüstü programlarıyla veriliyor. Lisans ortalamasının en az 3.4 olması gerekiyor. TOEFL sınavı puanı geçerli. İngilizce hazırlık sınıfı eğitimi veren üniversiteler de var. Uluslararası ölçekte yabancılara  İngilizce yüksek lisans eğitimi veren akademik kurumlar, üniversiteler ve bölümler şunlar:

 

Be’er-Sheva ve Sde’ Boker kentlerinde Ben Gurion University of the Negev: Matematik, fizik, kimya, fen bilimleri.

 

Rehovot şehrinde Weizmann Institute of Science: Matematik, fizik, kimya, fen bilimleri, bilgisayar.

 

Hayfa Üniversitesi: Çocuk gelişimi, ulusal güvenlik, deniz uygarlıkları, risk yönetimi ve sigortacılık.

 

Ramat Gan Bar Ilan Üniversitesi: Beyin bilimleri, modern Yahudilik, anlaşmazlık yönetimi.

 

Tel Aviv Üniversitesi: İşletme, kutsal topraklar arkeoloji ve tarihi, kriz ve travma yönetimi,

 

Kudüs The Hebrew University of Jerusalem: Tarım, Orta Doğu araştırmaları, Yahudi araştırmaları, İslam.

 

Technion-The Israel Institute of Technology (Haifa ve Tel Aviv) ve IDC Herzliya: İşletme, inşaat mühendisliği, teknolojik iş yönetimi.

 

İsrail gezi rehberi olarak hazırladığım bu yazımın devamı: Kudüs Hakkında Bilgi

70 YORUMLAR

  1. İsrail gerçekten güzel biryer israil halkını Filistinle sürekli çatışma halinde olmasına rağmen hoşlanmasam da bulunduğu güzellikleri göz ardı edemem.
    İsrail Filistin savaşlarından, israile karşı bakış açıma rağmen yazınızı okudum çok faydalı barış olduğu vakit gidip görmek istediğim yerlerden bir tanesi.

  2. Cok sanslisiniz Bedava Israilde 1,5 bucuk ay yasamak her yönúyle górmek. Ben bu yil ilk kez gittim ve Ruhum orda 7 günlük kisa turda o kadar etkilendim ki orda yasamayi istiycek kadar. İsrail hakkında çok yalan konusuluyor hic de öyle cok sorunlu, tehlikeli ülke degil, insanlar cok normal.

  3. Alper Bey,
    Tesekkürler bu faydalı paylaşım icin, Sizi kutluyorum hem bu yazinizda her seyi dürüstce yazdiginiz icin. Istanbul havalimaninda polisin size; gidecek baska yer bulamadin mi? demesi tam bir kendini bilmez, klasik Türk davranışı o polis bana denk gelmedigi icin sanslı. Turkiye den Israil bin kat daha güzel, daha degerli insanlari daha normal. Bedenim Hollanda ya geri geldi ama; Ruhum kaldi israilde hele ki Kudüs ve Qumran. Insallah bu yil ikinci kez gidecem ve Kudus ten Petra Ürdün’ün o muhtesem antik sehrine de gidecem. Ürdün’ü de gordum insanlardan Turkiye’dekilerden daha dürüst turist soyguncu degiller, erkekleri kadınlara pis bakmıyor. Bu arada resimlerde hep kadinlar yaninizda Israilli asker kadin asker bile yaninizda durmus gözümden kacmadı. 🙂

    • Merhaba Hatice Hanım. İsrail beni zengin tarihi ve kültürü ile etkiledi. Evet kendimi gerçekten şanslı görüyorum bu pahalı ülkede uzun kalıp hemen her yerini gezmekten. Esenlikler.

  4. Nisan sonu İsrail ve Filistin e gitmeyi planlıyorum. Notlarınızın devamını sabırsızlıkla bekliyorum. Hangi yıl gittiniz ve verdiğiniz ulaşım bilgileri güncel mi merak ediyorum. Şimdiden elinize emeğinize sağlık.

  5. Alper Bey ,
    Darisi benim basima insallah sizin gibi hic degilse en az 1,5 ay kalabilsem . Kibboets ta kalma imkani var fakat sizin aldiginiz imkanlar yok önce istemistim kibboetsa gitmeyi sonra vazgectim . Tesekkúr ederim sizede esenlikler .

  6. İsrail’ e babamın bir arkafaşı 90′ lı yıllarda gitmişti. Halkı (hem Araplar, hem de Yahudiler) çok iyi davranmışlar. Hatta sokaklarda İbrahim Tatlıses, Tarkan gibi Türk şarkıcılarının şarkıları duyuluyormuş.

  7. Bende bu yazıyı bekliyordum.Kuzey Kore gibi çok farklı bir yer zannetmiştim.2 defa okudum siz düşünün.Beklediğim gibi çıkmadı:) Resimlerden baya eski bir ziyaret olduğu anlaşılıyor sizde çok ayrıntıya yer vermemişsiniz zaten.Teşekkür ederim yazı için.

  8. Merhaba
    Öncelikli olarak pek çok kişinin de olduğu gibi kıskandığımı söylemek isterim. gezmek kadar güzel birşey yok bence. hayat çok kısa ve dolu dolu yaşamak lazım. israil benim merak ettiğim yerlerden Britanya’sı. çok güzel bilgiler var. Teşekkürler.

  9. Merhaba,
    Yazıyı okurken içim burkuldu. Yazınızın bir bölümünde Türkiye için “Laik ve güzel bir turistik ülke” olarak bahsetmişsiniz. Türkiye hala böyle bir ülke mi? Çok yazık 20 yıl içinde neler değişmiş…

  10. Alper bey öncelikle yazınız ile bizi aydınlattığınız için size çok teşekkür ederim. benim sizden bir istihramım olacak. ben istanbulda yaşayan biriyim . benim sevgilim kanser tedavisi için israil telavive gitti ve orada tedavi görüyor. ve ben yanına gitmek istiyorum. siz giden biri olarak bu konuda benimle iletişime geçebilir misiniz? şimdiden teşekkkürler mucahitcan_21@ hotmail.com bu emailden veya 05385624845 nolu telefonumdan ulaşabilirsin. tabi eger yardımcı olmak isterseniz. ve eğer sizi rahatsız ettimse tekrar özür diler yazınız için tekrar teşekkürler ederim size. iyi günler.

  11. tekrar merhaba alper bey . evleneceğim bayan tedavi sürece zor ve maddi imkanlar yüzünden zorlu geçtiği için orada çalışmaya karar vermiş . bende kendisinin yanına gidip çalışmak ve onun tedavisi bitene kadar onun yanında olmak istiyorum. hiç bilmiyorum anlamıyorum dillerinden . varmı orda yaşayan türkler veya çalışmak ve gitmek için bana yardımcı olabilecek birileri varmı .yönlendire bileceğiniz . inanın çok çaresizi bu konuda . yardımlarınızı ve tavsiyelerinizi bekliyorum . tekrar teşekkürler

    • Evet İsrail’de yaşayan Türkler var. Türkiye’den gidip iş kuranların yanı sıra 1948 yılında İsrail Devleti’nin kurulmasından sonra Türkiye Yahudilerinin önemli bir kısmı ülkeye göç etti ve İsrail’de Türkçe konuşuyor ve Türkiye kültürlerini yaşatmaya devam ediyorlar. Ne yazık ki size yardım edebilecek bir tanıdığım yok, bu sorularınızı görüp size yanıt yazacak birilerinin çıkmasını dilerim. Geçmiş olsun, iyi şanslar dilerim.

  12. Alper bey ,
    Hayalim gerceklesti Mucize oldu 23-05- den 25-07-2016 ya kadar Kudüs de gönüllü olarak yaslilarin etkinlik evinde 2 ay calistim. Birkac kelime ingilzice ve bir kac kelime Ibranice konustum halde çok iyi insanlar tanidim yahudi ve Müslüman karisik o evdeler aramizda gönül bagi oldu gitme buraya yerles burda maasli calis dediler lakin; 1 tane manager tanidim ki sarah ismi túm Israilliler le ilgili iyilige balta vurdu beni kovdu cok iyi calışıyor hem de bedava calisiyor olmama ragmen bana yapilan saygisizliga agzimi actim diye onun ústúne bire havalaninda Hollandali sporculara yapilmayan didik didik arama yapilinca artik Israil temizlene ne kadar bir daha ayak basmiycam dedim. Tekrar yaziyorum Cok sayida cok iyi Israilli ve Yahudi tanidim siyonisti olsun, ortodox yahudisi olsun asla onlardan sikayetci degilim lakin; Her yerde oldugu gibi Kötülere yetki verilmis ve bu yetki Kötülerde oldukca Israil de savas olur olmasi da gerekir .

    • Yaşadığınız olumsuzluğa rağmen İsrail’de gönüllü çalışma deneyiminiz yeni insanlar ve ülkeyi tanımak açısından size çok şey katmıştır. Paylaşımınız için teşekkürler, iyi günler.

  13. Mücahit Bey Tel-Aviv de Turkiye’den giden Yahudilerin dernegi var orayi internetten adresini alip telefon acabilirsiniz mutlaka size yardimci olacak biri cikar. Dili ögrenirsiniz ben 2 ayda pek cok kelime ógrendim 2 ay boyunca hem Kudus hem de Kudüs disinda gezdim. Çalistim, alis veris yaptim insanlarin hosuna gitti bir kac kelime tarzanca ingilizce ve bir kac kelime ibranice ile bence dili sorun yapmayin.

  14. Alper bey X bir turizm seyahat acentasını google da arama yaparken karşıma çıktınız.
    16 yıldır turizm alanında hizmet vermekteyim 14 ülke gezdim sizin kadar olamadık 🙂
    Ülkem adına sizi tebrik ediyorum ayrıca güzel bir sayfada insanlara rehberlik yapıyorsunuz tıpkı A Grubu turizm gezi seyahat acentası gibi insanlarımıza rehberlik yapıyorsunuz taktir ettim sizi saygılarımla

  15. İsrail’e ilk gidişimde (2012) çok tedirgindim terörün yoğun olduğu ülke olarak düşünüyordum. İstanbul’dan Telaviv uçağına bindiğimde “bindik bir alamete gidiyoruz kıyamete” diye söylendim kendi kendime. Uçak indiğinde heyecanım artmıştı pasaport kontrolüne gelince polisin güler yüzü rahatlattı beni. Niye geldiğimi sorduğunda arkadaşımı ziyaret edeceğimi söylerken davet mektubumu ve uçuş bilgileri belgesini gösterdim şöyle bir göz attı ve arkadaşımın İsrailli olduğunu görünce başka soru sormadan hoş geldiniz dedi (arkadaşıma bunu anlattığımda biz birbirimize güveniriz dedi başka soramadım). Rahatlamıştım valizimi aldım arkadaşım bekliyordu.
    Orda 1 hafta kaldım hem Yahudilerden hem Araplardan sevgi ve saygı gördüm ayrıca bu süre içinde ülkenin güvenli olduğunu gördüm bazı emniyet tedbirlerini de normal karşıladım bizde de var aynısı.
    Tel-Aviv muhteşem bir şehir 24 saat yaşıyor Kudüs inanılmaz güzel müthis bir tarih var hele eski Kudüs anlatılır gibi değil görülmesi gerekir. Ağlama duvarı ve arkasındaki Arap bölgesi görülmesi gereken yerlerden ayrıca Jafa bölgesi ve Tiberia da.
    Gerçekten çok beğenmiştim o yüzden her yıl bir kez gidiyorum kendimi yabancı gibi hissetmiyorum.
    Sizlere de tavsiye ederim gidip görmenizi. Hiç endişeniz olmasın.

  16. Telaliv Kudüs Hayfa Nahhariya Tiberia
    Tiberia Rishon yolu üzerindeki bazı arab ve Dürzi köylerini gezdim.
    Kısmetse 2017 de Elat ziyaret etmek istiyorum
    Teşekkürler

  17. 14-28 Ocak 2017 tarihleri arasında israil deydim.
    Bu süre içerisinde ölü deniz, Masada dağı (çok görülecek bir şey yok yıkıntılardan başka ama bir tarih yatıyor) ve Eliat ziyaret ettim. Eliat Akabe körfezinde Kızıldeniz kenarında büyükçe bir şehir tam karşısında Ürdün var Serbest Bölge vergi yok güzel düzenli bir şehir. O mevsimde bile inanılmaz bir turist akını vardı.
    Telaviv den tren ile Beer Sheva sonra otobüs ile Eliat’a gittim tren yolculuğu keyifli idi ama otobüs için aynı şeyi söyleyemem. Yolların standardı iyi ama gidiş geliş olarak kullanıldığından seyahat uzun sürüyor 4 saat civarında. Eilat ta kaldığım sürede Rus ve Ukraynalı turistlerin yoğun olduğunu gördüm. Terör dolayısıyla Türkiye ye gelmek istemediklerini söylediler ayrıca İsrailler de aynı şeyi söylüyorlar. Ülkemin bir terör ülkesi olarak görülmesi çok canımı acıttı. Bir de çok üzüldüğüm konu; çok yerde güneş enerjisi ile elektrik sağlıyorlar. (bizde aynı sistem kurulamaz mı acaba?

    • İsrail seyahat yorumlarınız için teşekkürler Hasan Bey. İsrail’de kaldığım sürede güneş enerjisi sistemlerinden ben de etkilendim, temiz ve doğal yolla elektrik üretiyorlar. Türkiye’de de güneş ve rüzgardan daha fazla yararlanılmasını umuyorum, çevreciler bunu uzun yıllardır dile getiriyorlar. Ülkenin pahalılığını nasıl buldunuz? Gezmek için İsrail’i okurlarıma tavsiye eder misiniz?

  18. Geçen yıl gittiğimde 1 Nis 0.60 TL idi şimdi kafa kafaya bu paramızın değer kaybettiğini gösteriyor.
    Bize göre pahalı herşey iki katı özellikle taksi çok pahalı, karın doyurmak için pek problem yok alışveriş merkezlerinde ehven fiyata mümkün. Toplu taşım gerçekten ucuz, gidiş dönüş Telaviv Eilat toplam 107 Nis ödedim tren ve otobüs (özel sektör yok hepsi devlete ait) dahil, 65 yaş üstü ulaşım çok ucuz.
    İsrail gezilmesi gereken ülkelerden biri inanılmaz bir tarih yatıyor orada. Güvenli hiç çekinmesinler, kurallara uyduğunuz sürece problem yok.
    Trafik akışı bizdeki gibi makas atıyorlar birbirini geçmeye çalışıyorlar ama hız limitlerine, yaya geçitlerinde yaya üstünlüğüne uymaları ve kırmızı ışık ihlali yok bu gerçekten beni memnun etti. Keşke bizde de uyulabilse.
    Teşekkürler.

    • pahalı bir ülke ama bence de İsrail görülmeye değer bir ülke, küçücük bir coğrafyada son derece zengin bir tarih yatıyor. İsrail Orta Doğu’nun en Batılılaşmış ülkesi, eğitim seviyesi yüksek. İsrail hakkında bilgi verdiğiniz için çok teşekkürler, yolunuz hep açık olsun.

  19. Alper bey, dilegim gerceklesti duam kabul oldu 4 ay sonra 2. kez Israil’e gittim istedigim gibi Kudüs’e hemde dil bilmeden gönüllü olarak huzur evinde calistim 2 ay Kudüsümde kaldim ve 2 ay icinde pek cok ibranice kelime ögrendim ve bir kac kelime de ingilizce. Cogunlugu iyi olan insanlarla gönül bagi olunca sevgi diliyle hemen anlastik hem aslimin oralardan gelmesi de bizi cabuk bagladi birbirimize. Simdi dilegim israile tasinmak bunun icin Netanyahu nun yónetimden gitmesi lazim ondan sonra Rabbim dilerim Israile beni yasamaya gönderir ve Evim de Kudüs de olur. Orda gónüllü olarak o sevginin, iyiligin degerini bilen insanlara yardimci olmak istiyorum.

    • Hatica Hanım cesaret ve fedakarlığınıza hayran oldum. İsrail’de bu gönüllü çalışmayı nasıl ve nerede ayarladınız? Sizin kökeniniz Kudüs’ten ne zaman Türkiye’ye göçmüş?

      • Alper Bey, tesekkür ederim cesareti kalbimdeki dogruluktan ve Rabbime bagliligimdan aliyorum. Benim kökenimin ne zaman Türkiye ye gectigini tarihi tam bilme imkanim yok lakin; İsrailogoulları kökenim aslında ben hiç kendimi Türk hissetmedim nedense 4 kardeşten sadece bendim böyle olan ve kimligimi yıllarca aradım ve 34 yaşımda buldum ve 8 yıl bekledim israile gitmek icin hayal kurdum. Atalarımı maalesef asimile ettirmisler oysa ki insanlarin kimligi ile oldugu yere uyum saglamasi da mümkün. Dilinden baska hic bir seyi bana yabanci gelmedi İsrail’in cok muhtesem bir duygu. Gidisime 5 gün falan vardi son anda internette Israil icin Hiristiyanlar derneginin duyurusuna basvurdum onlar da dediler bir deneyelim Israildeki yetkili kabul ederse gönderelim seni son anda kabul ettiler her masrafimi ben ödedim araci dernege bile çünkü, benim icin aslima, vatanima gitmek cok degerliydi. Dilin susup kalbin konustugunu iste ben Israilde yasadim ve orda bu mutlulugun oldugu yerde acilarin da olmasi malesef cok aglatti beni. Hem Yahudisi ile hem Müslümanı ile aslinda baris istiyor cogu huzur istiyor.

        • Hatice Hanım bu yaşadığınız özel ve içsel yolculuğu paylaştığınız için çok teşekkür ederim. Atalarınız Yahudi iken Türkiye’ye göçtükten sonra asimile olup Türkleşmişler mi? Museviler din ve kültürlerine çok bağlıdır diye biliyorum. Ailenizden anayurda dönen sadece siz misiniz? Kusuruma bakmayın merak ediyorum. Benim atalarım da hep göçmen… Elbette, bütün halklar barış istiyor.

  20. Merhaba Alper bey ben Avrupa’da 12 ülke dolaştım öğrenci olduğumdan ötürü gezeceğim ülke hakkında benden önce gitmiş olan ve tecrübeli insanlardan bilgi almak en doğrusu olacaktır uçak biletimi aldım ama indirimli olduğu için saatleri çok erken tamam İstanbul’dan gidişte sorun olmaz ama Tel Aviv’e gittiğimde dönüşte tekrar saat 10 da İstanbul’a dönmek için erkenden havalimanında olmam gerekli sizce şehir merkezindeki bir hostelden havalimanına (2 saat önce) check in yapılacağını varsayarsak nasıl bir yol izlemeliyim ayrıca yeme içme konusunda uygun olarak ne önerirsiniz ve ulaşım konusunda bir bilet kartları var mı? Yanıtlarsanız çok sevinirim, iyi bayramlar..

    • Merhaba. Tel Aviv şehir merkezinden Ben Gurion Havalimanına geç ve erken saatlerde ücretli havaalanı servisi (shuttle) minibüsleri ile gidebilirsiniz. 3 saat önceden gitmek gerekir. Tel Aviv’de ucuz yemek olarak karidesli sokak pidesi, kuzu sosisi, şakşuka, felafel, hamburger, döner yiyebilirsiniz. Sarona Market (gıda pazarı ve ucuz lokantalar), Abu Hassan adlı lokanta (humus ve msabacha), King George Caddesi, Bugrashov Caddesi, Pizza Aghvaniya, Miznon Oved lokantası (sabich yemeği), Sabich Frishman (büyük pide arası patlıcan, patates, yumurta, humus, tahin, domates, maydonoz, salatalık, kırmızı lahana, soğan, 17 shekel) lokantasını önerebilirim.

  21. Alper Bey guzel bir yazi olmus. Emek verip paylastiginiz icin teşekkürler. Ben bir gemi adamiyim. Haifa ve Ashdod limanlarina cok defa olmasa da geldim. İsrail’i bu limanlardan edindigim izlenimlerden biraz taniyorum. Sizin kadar uzun kalma fırsatım olmadi. İsrail’le ilgili dusuncelerinizin tamamina katıldığımı ifade etmek isterim.

  22. Merhabalar,
    Ben İsrail’de lisansüstü eģitim almak istiyorum. Lakin İbranice bilmiyorum. Acaba yalnızca İngilizce yeterliliği sağlamak kabul almak için kafi midir? Hangi dilde egitim yapılıyor lisansüstü seviyede?
    Saygilarimla

    • Merhaba. israil’de İngilizce yüksek lisans eğitimi psikoloji, Yahudi araştırmaları, nanoteknoloji, işletme, çöl araştırmaları, deniz jeolojisi, insan hakları, kimya, bitki bilimleri, çevre bilimleri, beslenme, hayvan bilimleri, bağcılık ve şarapçılık, bilişim sistemleri mühendisliği, matematik, hidroloji ve fen bilimleri dallarında lisansüstü programlarıyla veriliyor. Lisans ortalamasının en az 3.4 olması gerekiyor. TOEFL sınavı puanı geçerli. İngilizce hazırlık sınıfı eğitimi veren üniversiteler de var. Be’er-Sheva ve Sde’ Boker kentlerinde Ben Gurion University of the Negev (matematik, fizik, kimya, fen bilimleri), Rehovot şehrinde Weizmann Institute of Science (matematik, fizik, kimya, fen bilimleri, bilgisayar), Hayfa Üniversitesi (çocuk gelişimi, ulusal güvenlik, deniz uygarlıkları, risk yönetimi ve sigortacılık), Ramat Gan Bar Ilan Üniversitesi (beyin bilimleri, modern Yahudilik, anlaşmazlık yönetimi), Tel Aviv Üniversitesi (işletme, kutsal topraklar arkeoloji ve tarihi, kriz ve travma yönetimi, Kudüs The Hebrew University of Jerusalem (tarım, Orta Doğu araştırmaları, Yahudi araştırmaları, İslam), Technion-the Israel institute of technology (Haifa ve Tel Aviv) ve IDC Herzliya (işletme, inşaat mühendisliği, teknolojik iş yönetimi), İsrail’de İngilizce yüksek lisans eğitimi alabileceğiniz akademik kurum ve üniversiteler.

      • Hocam gerçekten doyurucu bir cevap yazdınız teşekkür ederim. Anladığım kadarıyla dil konusundaki yetersizliğim bir problem teşkil etmeyecek. Yani İngilizce yeterliliğini sağladıktan ve İngilizce eğitim veren bir kurumdan kabul aldıktan sonra İbranice bilmemem bir sorun çıkarmayacak?

        • Rica ederim. İsrail’de İngilizce eğitim veren üniversite çok, İbranice bilmemeniz sorun değil. Ayrıca halkın İngilizce konuşabilme oranı epey yüksek, günlük yaşamda da zorluk yok. Öğrendiğiniz bilgi ve gelişmeleri burada paylaşırsanız sevinirim, merak ediyor olacağım.

  23. Alper bey merhaba,

    İsrail’e üç günlük bir turistik gezi planlıyoruz. Gittiğim diğer ülkelerde araç kiralayarak geziyorduk. İsrail’de de araç kiralasak bir sorun olur mu, tavsiye eder misiniz? Bunu özellikle güvenlik açısından soruyorum (güvenlik noktaları vb).

    Bir diğer sorum da Mescidi Aksa’nın bulunduğu Doğu Kudüs’e giriş-çıkış ve gezi noktasında bir sorun var mıdır acaba?

    Şimdiden teşekkür ederim.

    • Merhaba. İsrail’de araç kiralama konusunda sorun yaşamazsınız, sadece Tel Aviv ve Kudüs’te park yeri bulmak bir İstanbul kadar olmasa da zor. Polis veya asker kontrol noktalarına denk gelirseniz turist olduğunuz için rahat geçersiniz. Doğu Kudüs herkese tamamen açık, surlarla çevrili Eski Şehir de öyle. Mescid-i Aksa ve Kubbet-üs Sahra’nın da bulunduğu Müslümanların denetimindeki kutsal alana turist girişinde sıra oluyor ve epey pahalı, ancak sadece Müslümanların girebildiği ayrı bir kapı var, burada görevli olan kişi Türk pasaportu gördüğünde ya doğrudan izin veriyor, ya da Müslüman olduğunuza ikna olmazsa en basitinden Kelime-i Şehadet getirmenizi veya Kur’an’dan bir bölüm okumanızı istiyor, yapabilirseniz izin veriyor, okuyamazsanız içeri girmenize izin vermiyor. Rica ederim.

  24. Merhabalar ;
    Benim de bu hafta 3 günlük bir İsrail gezim var. Araba kiraladım ama uçak gece ineceğinden direk Kudüs’e gitmek sorun olur mu şüphelerim var. İkinci gün ise Lut Gölü ve Beytüllahim’e kiralık araç ile geçiş yapabilir mi çok okudum ama bir türlü öğrenemedim?

    • şimdi kiralamaya baktım ;

      CROSS BORDER POLICY
      Cross Border is not allowed. It is strictly prohibited to drive into Palestinian Authority territory

      Araba kiralamayıp gece 1 gibi ordan kudüse otobüs bulabilir miyiz?

      • Merhaba. İsrail’de kiraladığınız otomobil ile Filistin’e giremiyorsunuz. Tel Aviv Ben Gurion Havalimanın’dan Kudüs’e 24 saat dolmuş var, adı şerut. Doğrudan adrese, kapıya kadar götürüyorlar.

  25. Cevap için teşekkürler.
    Sadece Tel Aviv – Kudüs arası için araba kiralama bana çok mantıklı gelmedi iptal ettim kiralamayı.
    Araba kiralamak isteyenler için bilgi vereyim;
    2 günlük kiralama 190TL 3 günlük 240TL. 1-2 gün kiralamalarda limit 250km. 3 gün ve üzeri sınırsız. Birde havaalanı vergisi var ama otellerde olduğu gibi yabancı vatandaşlar ödeyecekler mi çözemedim. Kiralama sözleşmesinde yazılanı kopyalıyorum.
    Airport Fee: 34.47 EUR per rental for all rentals beginning/ ending at Ben Gurion.
    VAT (will be charged according to Israeli law).

  26. inş. yazacağım. Esas Küba yazısı altına bloglarda çok bahsedilmeyen araç kiralama ve yol bilgilerini yazmak istiyorum 6 ay oldu nerdeyse hergün aklımda yazamadım…

  27. Mrb. Alper bey. Benim sevgilim Gürcistanlı burda pek is imkanı bulamadı. Ben oraya 2 ay ya da 3 ay gidip para biriktireyim dedi. Bastan temizlikte çalıştı, ağır oldu onun için, sonra hasta bakıyor simdi 4 odalı bi otelde. Gelecek gibi değil.

  28. 10-13 temmuz 3 gün 3 gece İsrail gezisi yaptım. Gitmeden sizin yazdıklarınızı da okudum. Faydalı oldu. Sağ olun. Çok güzel bir ülke ve rahat. Filistin tarafında nedense daha tedirgin oldum. Hz. İsa’nın doğduğu kilise ve Ölü Deniz’i (Lut Gölü) ziyaret ettim. Elbette Tel Aviv ve Kudüs güzel şehirlerdi. Tel Aviv sahilleri güzel yalnız denizi dalgalı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz