Grönland sıra dışı coğrafyaları gezmeyi, acayip ve uzak yerlere gitmeyi sevdiğim için beni kendine çekti. Bu uçsuz bucaksız dev buzul adası, turistik bir ülke değil. Hele benim gibi kışın en soğuk ay ocakta giderseniz gezmeye gelen pek göremezsiniz, ancak iş veya aile ziyareti nedeniyle yurt dışı seyahat edenler oluyor. Kuzey Kutbu’nda yer alan Grönland çok geniş coğrafyasında son derece az sayıda insanın yaşadığı, buzullar, balinalar, foklar, ren geyikleri ile farklı seyahatlerin heyecanını yaşamak isteyenler için harika bir ülke. İşte size Grönland gezi notları, seyahat rehberi, gezi bilgileri içeren bir blog yazısı.

 

Grönland gezi rehberi
Grönland gezi notları

 

Grönland’a Nasıl Gidilir?

Grönland’a gitmek için yazın birkaç seçenek var ama kışın ben sadece İzlanda’dan uçak bulabildim, ki zaten İzlanda bu seyahatimin içerisinde olan bir ülke. Biletler ne yazık ki pahalı. Bulabildiğim en ucuz uçak biletinin fiyatı, Reykjavik kentinden bagaj haksız 3000TL oldu. Hayatımın en pahalı uçak bileti bu, ama olsun, değer. THY ile Norveç Oslo, oradan Norveç Hava Yolu ile İzlanda, sonra da Air Iceland Connect (Flugfélag İslands) ile Nuuk şeklinde aktarmalarla ve kalarak gittim.

 

Grönland gezi notları
Grönland gezi rehberi

 

Uçak şehir içindeki eski küçük havalimanından kalkacakmış, yürüyerek gittim. Sadece 6kg el bagaj hakkım var, çantam 12kg tuttu ve boyut deneme kabına sığmadı. Küçük uçakmış sığması imkansızmış. Check in bagajına ücretli almam gerekiyor dedi bankodaki teyze. “Hayatımın en pahalı uçuşu bu, lütfen yardım edin” dedim gözlerine bakarak. Yan bankoda görevli kıza eğilerek epey konuştular. Teyze parasız aldı çantamı. O sırada yan bankodaki kız, çantası ağır gelen adamın kartından cazır cuzur ekstra ücret kesiyordu. Uçak ne kadar küçük acaba, pırpır olmasa bari düşünmeye başladım.

 

Grönland nasıl gidilir
Grönland’a nasıl gidilir?

 

Küçücük bir pırpır uçakla heyecanlı bir gece uçuşuyla bu Kuzey Kutbu adasına geldim. Bu pervane saatlerce tor tor tor kafamı ütüledi. Uçağın pilot hariç tek personeli yetmişine yakın, ince uzun, kel, beyaz kaşlı, Hollywood sineması filmlerindeki o usta, bilge ve zarif uşaklara benzeyen adam çay kahve verdi. Çöpleri ufak bir bakkal poşetiyle topladı. Türkiye’den 6 saat geride burası.

 

 

Ülkeye küçük pervaneli uçaklardan daha büyük uçaklarla okyanus ötesi uçuşlar yalnız Kangerlussuaq (Sondrestrom) ve Narsarsuaq kentlerine yapılabiliyor. Ilulissat ve başkent Nuuk şehirlerine benimki gibi küçük uçaklarla gidilebiliyor. Sadece Danimarka ve İzlanda’dan gidilebilen ülkeye uçak biletleri pahalı.

 

Grönland uçak
Grönland uçak yolculuğu

 

Grönland Gezi Rehberi

Ülkeye 2 hava yolu ile gidilebiliyor. Air Iceland Connect ile Reykjavik’ten tarifeli uçuşlarla Kulusuk ve Nuuk’a, yazın da ek olarak Narsarsuaq ve Ilulissat’a gidilebiliyor. Ülkenin resmi hava yolu kuruluşu Air Greenland yıl boyu Kopenhag ile Kangerlussaq, yaz mevsiminde de Narsarsuaq arasında uçuşlar yapıyor; yaz mevsiminde İzlanda Keflavik Havalimanı’ndan Nuuk ve Ilulissat’a da uçuşları var. Air Greenland sadece kendi web sitesinden bilet satıyor, uluslararası uçak bileti arama sitelerinde yer almıyor. Kanada, ABD veya diğer Amerika ülkelerinden Grönland’a ancak önce İzlanda’ya kadar gidip oradan geri yönde uçarak seyahat edilebiliyor.

 

Grönland gezi yazıları
Grönland gezi yazısı

 

Ülkenin ulusal havalimanları işletmesi Mittarfeqarfiit denetimindeki tek bir kısa pisti ve küçük bir binası olan Nuuk Havalimanı’na indim. Uçakta yanımda oturan, 1 yıldır iş için adada görev yapan ve sohbet ettiğimiz Danimarkalı kadın sağ olsun kent merkezine ulaşım için tek seçenek olan taksiye birlikte binmemizi önerdi. Takside de Grönland hakkında bilgi verdi. Benim otelim onun evinden daha ileride olduğu halde inerken şoföre taksimetreden daha fazla para bıraktı, olmaz dedim ama nasılsa şirket ödüyor benimkini dedi. Gece otelime vardığımda dev buzullar ülkesine gelmenin heyecanını duydum, çıkıp karlar üzerinde, okyanus kenarında dolaştım.

 

Grönland Gezi Notları

Buz tutmuş okyanusta yürüyorum! Arkadaki kara Grönland.

 

Grönland ülkesi
Grönland

 

–  Tatilinizi nasıl alırsınız?
–  Buzlu.

 

Grönland gezi turu
Grönland gezisi

 

Buzdağının görünen yüzü.

 

Grönlandlı arkadaşlarım var benim! Solda Türk kahvesiyle Ulda, sağda acı pul biberiyle Sikkersok. İkisi de adanın yerlisi olarak bana kültürlerinden bahsettiler. Bu kadar küçük nüfuslu bir ulusun tip ve dil çeşitliliği şaşırtıcı; her kasabanın farklı bir diyalekti varmış. Bu arada kendilerinin, dünyanın genelinin yaptığı gibi Eskimo olarak adlandırılmasından hoşlanmıyorlarmış; Inuit asıllılar, Inuit veya Greenlandic ifadesini kullanıyorlar. Çok kibar ve zarif insanlar. Aynı halktan ne kadar farklı tipler. Sikkersok Doğu Asyalı gibi, Ulda’yı ise Maraş’a koysak “bacım” derler.

 

Grönland insanları
Grönland insanları: Inuit halkı.

 

Grönlandlı Inuit arkadaşlarla belediyenin SHL Katuaq Kültür Merkezi’ndeki kafesine geldik.

 

Nuuk Katuaq
Katuaq Nuuk

 

Çok pahalı bir ülke. Ayrıca 1 hamburger 1 küçük biraya 100 lira vermek beni bozmaz diyebilirsiniz de, nasıl söyleyeceksiniz o birayı bakalım?

 

Beer Greenland
Greenland beer

 

Grönland Buzulları

Türkiye’nin üç katı genişlikteki dünyanın en büyük adası Grönland, devasa bir buz örtüsüyle kaplı. Adanın merkezinde buz neredeyse üç kilometre kalınlıkta. Soğuk ve sessiz bir dünya. Safir mavisi renkli erime gölleri bir değişimin gerçekleşmekte olduğunun işareti. Her göl birkaç gün içinde oluşuyor, büyüyor ve taşmaya başlıyor. Akan su buzu oyarak kendine yol açıyor. Buzdan bir delta oluşturuyor ve soğukkanlı bir canavarın damarlarındaki kan gibi akıyor, bir dev canlanıyor. Ve su aniden bir kuyuya dökülüyor. 1,5 kilometre boyunca dimdik ilerleyerek buz tabakasının kalbine iniyor. Eriyen suların şaşırtıcı bir etkisi var; buz ile altındaki kayanın arasını kayganlaştırıyor. Böylece bütün buz tabakası harekete geçiyor, okyanusa doğru kayıyor. Bakınız arkamdaki bulut değil buzul.

 

Buzullar
Grönland buzulları

 

Jakobshavn Isbrae buzulu, dünyanın en hızlı hareket eden buzulu. Günde yaklaşık 40 metre hızla ilerliyor. İlerledikçe yolundaki her şeyi yok ediyor. Hatta bu yolculuğu sırasında büyük dağ sıralarını bile oyup geçiyor. Dağları kesip geçen ve kıta seviyelerini değiştiren muazzam bir güç. Grönland buzulları büyüleyici.

 

Buzul
Buzullar

 

Her yıl ülkedeki buzullarından on binlerce buzdağı oluşuyor. Ve atmosfer ısınmaya devam ettikçe sayıları giderek artıyor. Kopan dağlar, Arktik  koyları heykellerle dolduruyor. Aynı zamanda çok büyük miktarda soğuk ve tatlı suyu da denize döküyor. Eriyen suları okyanus akıntılarını değiştiriyor. Bu da dünya çapında hava koşullarını etkiliyor. Aşağıda çektiğim buz adası adeta okyanusla renk dansı ediyor.

 

 

 

Buzullar Eriyor

Dev kutup adasının güneyindeki çok sayıdaki buzul, yıllardır hızla eriyor. ABD’nin Colorado eyaletindeki Ulusal Kar ve Buz Veri Merkezi’nden Ted Scambos, yaşanan buzul kaybının geçmişe kıyasla çok büyük bir orana ulaştığını belirtti. ABD’li jeolog Scambos, Grönland’ın kuzeyi ve Kanada’daki hava sıcaklığı artışının, küresel sıcaklık ortalamasının beş kat üzerinde olduğunu söyledi.

 

buzullar eriyor
Buzulların erimesi

 

Geophysical Research Letters dergisinde yayınlanan makaleye göre, erimekte olan Grönland dağ buzulları ve buz örtüsü sadece 2003 ile 2008 yılları arasında okyanuslara 50 milyar ton su ekledi. Ülkenin en büyük buzulu Mittivakkat ciddi kütle kayıpları yaşadı. Hellheim dağ buzulu ve Petermann buzulu parçalandı.

 

Buz dağı
Buzul

 

Arkamdaki aslında bir şelale, ama kışın akamıyor.

 

Buzullar nerede buunur
Buzulların özellikleri

 

Teknede Eskimo arkadaşa acıktım dedim, buzuldan tencereye parçalar koparıp al ye diye önüme koydu. Türkiye’ye gelsin buna bayat yavan ekmek çok bile.

 

Grönland turları
Grönland turu

 

Beyazdan turkuaza, yeşilden maviye Grönland’ın renkleri

 

Grönland seyahat yazısı
Grönland seyahat rehberi

 

Dev buz adasının güzel evleri.

 

Greenland
Greenland – Kalaallit Nunaat

 

Nuuk Küçükşehir Belediyesi Dinlenme Tesisleri.

 

Nuuk
Nuuk

 

Başkent Nuuk

Grönland’ın başkenti Nuuk, dünyanın en küçük başkenti. Kent eskiden Inuit yerleşimlerinin olduğu alanda 1728 yılında Norveçli misyoner Hans Egede tarafından “iyi umut” anlamına gelen Godthåb adıyla kuruldu. Grönland’ın özerkliğini kazandığı 1979 yılında adı Nuuk’a (burun) çevrildi, ama Danca ile Norveççede halen Godthab adı kullanılıyor. Aşağıda başkentin ana caddesi Imaneq görülüyor.

 

 Grönland gezi turları
Nuuk. Grönland gezi turu.

 

Dünyanın en büyük adası Grönland’da (Kalaallit Nunaat) sadece 57 bin kişi, dünyanın en küçük başkenti Nuuk’ta 17.316 kişi yaşıyor. 4500 yıldır insan yaşayan, yılda 5 ay güneşin hiç batmadığı adanın Inuit (Kalaallit) halkı Kuzey Kanadalı ve Doğu Asyalı Şaman kökenli. Ülkede hiç kara ve demir yolu yok. Bu sıra dışı özel ülkede olmaktan mutluyum. Okyanus kıyısındaki küçük bir tepeden çektim bunu.

 

Grönland Nuuk
Nuuk Grönland

 

Başkent olmanın yanı sıra Sermersooq belediyesinin de merkezi olan Nuuk, Labrador Denizi’nin doğu kıyısındaki Nuup Kangerlua fiyordunun sonunda yer alıyor. Konum olarak dünyanın en kuzeydeki başkenti. Kent merkeziyle Nuussuaq, Qinngorput, Qernertunnguit ve Quassussuup Tungaa mahalleleri arasında Nuup Bussii otobüsleri çalışıyor. Kentin elektriği, 5.376 metre uzaklıktaki Buksefjord hidroelektrik enerji santralinden geliyor. Aşağıda başkent Nuuk’ta tipik bir cadde görüyorsunuz.

 

Grönland gezi blog yazı
Grönland gezi blog yazısı

 

Ulusal Kütüphane

Grönlandçası Nunatta Atuagaateqarfia olan kütüphane, ülkenin kültürel mirasını ve tarihini korumak için kurulmuş. Kitapların bir kısmı burada, diğerleri ise Nuussuaq bölgesindeki Ilisimatusarfik adlı üniversitenin Ilimmarfik Kampüsünde. 

 

Nunatta Atuagaateqarfia
Nunatta Atuagaateqarfia Nuuk

 

Grönland Ulusal Kütüphanesi’nde gördüğüm dev tablo: Den Gronlandske Kulturigdlo. Alt ve sağda Şaman maskeleri var, Ulusal Müzede asıllarını gördüklerimden.

 

Eskimo kültürü
Inuit kültürü

 

Kütüphanede oturup süreli yayınlara baktım, meğer pek de bilinmeyen bir ülke değilmişiz burada. 15 dakikada çeşitli dergilerde 4 Türkiye haberi gördüm.

 

Türkiye haber
Türkiye haberi

 

Grönland Para Birimi

Ülkede para birimi olarak Danimarka kronu kullanılıyor ama Danimarka Krallığı ülkeye kendi parasını basma yetkisi verdi, ileride Grönland Kronu basılması planlanıyor. Bugünkü para birimine göre 1 Türk Lirası 1,5 kron ediyor. 1 avro 7,5 krona eşit.

 

Grönland Yemekleri, Fiyatlar ve Alışveriş

Grönland’da Inuit kardeşlerimizin anlattığına göre binlerce yıldır balık, yüksek protein ve yağla beslenip sebze-meyve bilmeyen Inuit halkında kalp, damar, astım, kireçlenme, kanser, şeker hastalığı yokmuş. Çok yakında ekmek, hamburger, paket gıdaların gelmesiyle bu hastalıklar görülmeye başlanmış. Nuuk’un tek alışveriş merkezi Nuuk Center’daki süpermarkette çektim aşağıdaki fotoğrafı.

 

Grönland gezi notları
Grönland gezi yazısı

Grönland mutfağı geleneksel olarak deniz memelileri, av hayvanları, kuşlar ve balık çeşitleri, yani protein ağırlıklı. İşgallerden sonra yemek kültürü Danimarka, İngiltere, ABD ve Kanada mutfaklarından etkilendi. Tatlı olarak üzümlü Kalaallit Kaagiat adlı geleneksel kek var.

 

Grönland mutfak kültürü
Grönland mutfağı

 

Ülkenin milli yemeği suasaat adlı aşağıdaki çorba. Fok, balina, ren geyiği, deniz kuşu etleri ile pişiriliyor. Çoğunlukla pirinç, soğan ve patates de katılıp baharat olarak sadece tuz ve karabiber, bazen de defne yaprağı ekleniyor.

 

Grönland yemekleri
Grönland yemeği suasaat

Inuitlerin gıdası çoğunlukla deniz ürünlerinden geliyor. Tütsülü balıklar, fok, midye, karides, somona benzeyen ammassat, pisi balığı, kızıl kaya balığı, deniz tavşanı, morina balığı ve beyaz balina (mattak), Grönland’da yenen balıklar. Aşağıda solda fileto morina balığı görüyorsunuz, sağdakini bilmiyorum, büyük kafalı bir dip balığı yazıyor sözlükte; yarım kilo fiyatı 30 kron, yani 20 lira.

 

Grönland yemekler
Grönland’da ne yenir?

 

Soğuk Deniz Balıkları

Soğuk iklim balıklarından üstte qaleralik (siyah tütün balığı) kilo fiyatı 40 kron; altta solda helleflynder (Atlantik tütün balığı) yarım kilo fiyatı 40 kron; sağda sorte tigerrejer (siyah kaplan karidesi) 20 kron.

 

Kutuplarda ne yenir
Kutup bölgesinde ne yenir?

 

Rodfisk (kızıl kaya balığı) yarım kilogram ücreti bütün 20 kron; fileto 30 kron.

 

Soğuk deniz balık
Soğuk deniz balıkları

 

Bu kızıl-turuncu balığın ve onun altındakinin adlarını bilen varsa aşağıya yorum olarak yazsın lütfen, ben bilmiyorum.

 

Kuzey Kutbu yemekler
Kuzey Kutbu yemek kültürü

 

Kutuplarda yaşayan balık türleri
Kutuplarda yaşayan balıklar

 

Grönland denizlerinde muazzam miktarlarda fok balığı yaşıyor ve Eskimoların en önemli gıdasını oluşturuyor. Çoğu halkalı fok, kutup foku ve balonlu fok türleri. Ursuk ve Kuzey Atlantik foku da var. Grönlandlılar doğa ve hayvanlarla saygılı bir yaşamı ilke edinen Şaman kökenliler, bu nedenle örneğin Kanada’da görülen kitlesel bebek fok avı burada asla yapılmaz. Fok eti yüksek protein oranlı, şekersiz, düşük kolesterollü, zengin bir demir, magnezyum ve çinko kaynağı.

 

 

Fok balığı eti
Fok eti

 

Grönland çok pahalı bir ülke. Nordik ülkelerden sonra gittiğim, pahalılığıyla ünlü Japonya, buranın yanında epey ucuz kaldı. Bir tabak makarnaya 100 lira vermek içime oturdu.

 

Nordik yemekleri
Nordik yemekler

 

Bu garnitürlü eti kaldığım otelde yedim, dışarıya göre daha uygun fiyatlar.

 

Nordik mutfak kültürü
Nordik mutfağı

 

Yanımda paket çorba, organik tam buğday ekmeği, bisküvi gibi gıdalar getirmeseymişim simdi bu pozu vermek yerine elimde otelden yürüttüğüm çatalla burada balina avlıyor olabilirdim Grönland’ın pahalılığı yüzünden.

 

Grönland gezi turları
Grönland gezi turu

 

Şimdi de başkentin tek alışveriş merkezinde (Nuuk Center) çektiğim fotoğraflara bakalım. Tam fotoğrafı çekerken fark etti, gülümseyip el salladı. 🙂

 

Grönland turlar
Grönland turu

 

Grönland alışveriş
Grönland’da alışveriş merkezi

 

Meyvelerin tamamı elbette ithal.

 

Grönland fiyatlar
Grönland’da fiyatlar

 

Etlerden domuz bacon kilosu 240 kron, dana antrikot kilosu 217 kron.

 

Grönland pahalı
Grönland pahalı mı?

 

sosis
Sosisin kilosu 91 kron

 

şarap
Şaraplar

 

Peynirler ve fiyatları.

 

Nordik ülkelerde ne yenir
Nordik ülkelerde ne yenir?

 

Grönland gezi notları devam ediyor.

 

Grönland market
Grönland’da market

 

Marketler dile geldi, nasıl ayrılırım ben buradan, buna yürek mi dayanır?

 

Grönland gezisi
Grönland seyahat notları

 

Grönland’da Nerede Kalınır?

Grönland’da konaklama çok pahalı olduğu için yazdığım 3 yerden ikisi sağ olsunlar kiralık oda ve evlerini ücretsiz sundular. Bu otel ise büyük indirim yaptı, gecelik seksen lira alırım dedi ki bu orada para değil. Balıkçılar derneğiyle çalışan, yoksul çocuklara yardım başta olmak üzere iyilikler yapan Seamen’s Home’da (Somandshjemmet) kalmayı tercih ettim.

 

Grönland otel
Grönland’da otel

 

Hiçbir lüksü olmayan, tertemiz bir yer. Koca çizmeli balıkçı amcaların kahkahaları eşliğinde kahvaltı hoşuma gitti.

 

Grönland nerede kalınır
Grönland’da nerede kalınır?

 

Hotel Somandshjemmeni’de oda fiyatlarına açık büfe kahvaltı dahil.

 

Kutuplarda kahvaltı
Grönland’da kahvaltı

 

Grönland Vizesi

Grönland resmen Danimarka’ya bağlı olsa da aslında tam bağımsıza çok yakın bir özerkliğe sahip, genellikle kendi kararlarını uyguluyor ve Avrupa Birliği üyesi değil. Schengen vizesi geçerli değil, Danimarka’dan alınmış olsa bile. Danimarka konsolosluklarından ayrı bir Grönland vizesi almak gerekiyor. Ben yeşil pasaportumla vizesiz girdim.

 

Nuuk Gece Hayatı

Grönland’da Cumartesi Pazar öğle 13:00, hafta içi ise 18:00’den sonra dükkanlardan alkollü içki satın almak yasak. Gece hayatı aslında burada birçokları için gündüz başlıyor, barlarda gündüz saatlerinde içenleri görmek mümkün. Aşağıda bir kez gittiğim Daddy’s Pub var.

 

Grönland eğlence
Grönland gece hayatı

 

Bu bardaki fiyatlardan bazıları şöyle:

 

Grönland içki fiyatları
Grönland’da içki fiyatları

 

Nuuk’ta gece hayatı ve eğlence yerleri:

 

Daddy’s Bar – Yukarıda. Imaneq 30.

Katuaq Kültür Merkezi – Konserler oluyor. Imaneq 21.

Kristinemut – Başkent Nuuk’taki ilk bar, kovboy temalı. Aqqusinersuaq Caddesi, 7 numara.

Barista – Spindlers Bakke 10C.

Takuss – Folk müzik karaoke bar. Imaneq.

Skyline Bar – Hotel Hans Egede’deki şık piyano bar. Aqqusinersuaq 1-5.

 

Bundan sonraki Grönland gezi yazım: Grönland: Yaşam, Şehirler, İnsanlar, İklim

23 YORUMLAR

    • Grönland halkı için Urfa pul biberi değişik bir şey olduğu için. 🙂 Türk kahvesi ve elimde gördüğünüz salep gibi. Türk müzik CD’leri, diğer baharatlar, yemeni, süslemeli para çantası, nazar boncuğu da götürüyorum. Başka önerileriniz de olursa sevinirim.

  1. Merhabalar yazınız bilgilendirici olmuş size birkaç sorum olacaktı ısınma problemini nasıl çözmüşler ve ulaşımı tam olarak nasıl sağlıyorlar?

    • Merhaba. Grönland enerji kaynakları olarak petrol, hidroelektrik santral, güneş enerjisi ve rüzgar tribünü kullanıyor. Grönland’da ulaşım için kara ve demir yolu yok. İnsan yerleşimi sadece kıyılardaki kasabalarda var ve tekne, gemi, uçaklarla ulaşım sağlanıyor. Karada köpek kızakları kullanılıyor.

  2. alper hocam faroe adalarını’da öneririm size. doğal güzellikleri ile gittiğinize pişman olmazsınız. tahmin edeceğiniz üzere biraz pahalı bir ülke ama.

  3. Beyefendi o kırmızı balığın ismi truckerfish, soğuk iklimleri özellikle buzullu yerleri seven bir balık, tropik özelliklere sahip ancak Grönland balığıdır. Kırmızı rengini tropik sevmesinden alır hoşçakalın.

  4. Alper bey, selamlar..gezilerinizi çok ilginç buluyor beğeniyorum..bizlere de bildiriyorsunuz. emeğnize sağlık. Benim en çok ilgilendiğim Grönland oldu. Ancak bir sorum oalcak iznizle. Bir araştırma için İnuit sembollerini hakkında bilgi edinmek istedim. Ancak iletişim kurmak istediğim Grönlandlı veya Nunavutlular kendimi de tanıttığım halde ya hiç oralı olmadılar ya da beni engellediler. Türklere karşı bir önyargımı var. Yoksa herkese mi böyleler. Neticede 20.000 km öteden ne zarar verebilirim ki..teşekkürler

    • Merhaba. Çok teşekkür ederim. Grönland sıra dışı bir coğrafya, seyahatimde heyecan duydum. Ben herhangi bir önyargıya rastlamadım. Neden yanıtlamadıklarını bilemiyorum. Kimlere yazdınız acaba?

  5. Alper bey, sıradan, halktan kimselerle yazışıyorum. Gerçi akademisyenleri de pek konuşmayı sevmiyorlar. Dillerini öğrenmeye başlayınca konuşmaya da başladılar çok arkadaş edinemedim henüz. Sizin gibi ben de gitmek istiyorum, ancak kültürümüzü öğrenmeni istemiyoruz dedi bazıları. O yüzden önyargı var mı diye sordum. Kalaallit Nunaat ın anlamını bile sorunca terslediler. İlginç insanlar, lisanları gibi zorlar. Sanat eserlerine rastladınız mı seyahatinizde? Teşekkür ederim. Saygılar.

    • Merhaba Ayçe Hanım. Grönland’da birkaç kişiyle tanıştım, arkadaşça davrandılar, kültürleri hakkında bilgi verdiler. Evet sanat eserlerine müzede ve kütüphanede rastladım, diğer Grönland yazılarımda var. Belki internet ortamında mesafeli davranmışlardır. Grönlandlılarla hangi yolla iletişim kurdunuz?

  6. Alper bey, cevabınıza teşekkür ederim Adım Mehmet Taragay Ayçe :)..İnternet ortamında konuştum. Nunavut’lular daha cana yakın ve konuşkan. Grönlandlılar kültürümüzü çalıyorlar vermek istemiyoruz gibi garip bir şey söylediler. Devam ediyorum iletişim kurmaya..ve dillerini öğrenmeye. Henüz ümidim kırılmadı..bu arada intihar oranları çok fazla ülkede.

    • Memnun oldum. Grönland ile ilgilenmeniz ilginç. Gittiğim için mutluyum, sıra dışı bir coğrafya ve halk. İntihar oranı yüksek, haklısınız, az önce wikipedia istatistiklerine baktım.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz